Sveriges 100 mest populära podcasts
År 66 är stora delar av Mellanöstern en tryckkokare. Oroligheter och upplopp utbryter på flera ställen. Efter ett stort romerskt nederlag mot judarna i Judeen får kejsar Nero nog och skickar sin general Vespasianus för att trycka ner den judiska revolten. Fyra år senare kan dödssiffrorna uppgått till miljonen och det andra templet i Jerusalem, centret för judendomen, har bränts ner.
Temat bortförande är återkommande i den antika mytologins värld. Olympens gudar tog vad de ville ha. Häri faller myten om Ganymedes, en ung prins som fångar Zeus uppmärksamhet på grund av sin skönhet. Det var en myt som vann popularitet under antiken och som gav stöd till en inte helt bekväm företeelse.
Vi firar alla hjärtans dag genom att lyssna till den romerska poeten Ovidius och hans verk Ars amatoria, eller "kärlekskonsten". Ovidius undervisar alla som vill ha hans hjälp, män som kvinnor, i hur man lättast finner kärleken. Har du någonsin undrat hur du närmar dig någon vid en hästkapplöpning? Eller om purpurtunikan är för mycket? Ska håret vara uppsatt eller utsläppt? Svara eller inte svara på kärleksbrevet? Var inte orolig, Ovidius hjälper dig!
Under 200-talet e.v.t råder det kris i romarriket, men kaoset skapar möjligheter. En av dem som tar tillfället i akt är Zenobia. Som drottning av den viktiga handelsstaden Palmyra försvarar hon sin stad - och Roms östra gräns - men sedan ser hon sin chans att istället göra revolt mot Rom.
Heroerna, eller hjältarna, är personer i den grekiska mytologin som existerade i gränsvärlden mellan de dödliga människorna och de odödliga gudarna. Deras lott var att skydda mänskligheten från all världens ondska, ofta i form av fruktansvärda monster, och deras gärningar hyllades i sång och drama. Den främste av hjältarna utförde dåd av sådan storhet att han belönades med gudomlighet. Hans namn var Herakles.
Amatörarkeologen som sedan barnsben hade som mål att upptäcka det mytiska Troja, eller ett skräckexempel för moderna arkeologer och ett bra exempel på varför man måste lägga fokus på källkritik. I dagens avsnitt diskuterar vi Heinrich Schliemann, hans väg mot Troja och Mykene och det arv han lämnade efter sig.
Att vara kvinna under antiken var inte helt enkelt, det var till stor del mannens värld och kvinnorna var ofta utestängda från stora delar av det publika livet. Speciellt i Aten. Men ett undantag var hetärerna. Vilka var egentligen dessa kvinnor och vilken roll spelade de?
Man brukar ju säga att sälja sex är ett av världens äldsta yrken, och under antiken var det lika vanligt som att äta och dricka. Men det var inte bara kvinnor som sålde sex. En stor del av de som sålde sex var män, något som forskningen under lång tid ignorerat. I vårt första avsnitt 2021 kommer arkeologen Astri Karine Lundgren berätta om den manliga prostitutionen under antiken och hur vår moderna syn på dåtiden format forskningen.
Det finns få saker som haft lika stor betydelse för mänsklighetens historia som mat. Hur hade något alls kunnat hända om inte folk satte sig ner för att äta och dricka med jämna mellanrum? I detta avsnitt beger vi oss ut på en odyssé genom det antika köket. Vill du lära dig mer om vin, garum, symposier, sovmöss och annat smått och gott? Packa matsäcken och följ med oss!
I det här avsnittet kommer vi få följa med vår fiktiva romare Gajus Poddius Castus till Caracallas termer! Hur badade man? Och varför var badhusen så populära? Vi har även vår första tävling med ett superfint pris!
En olycka kommer sällan ensam, och det fick de atenska medborgarna verkligen erfara när de år 430 f.v.t. inte bara var belägrade, utan även drabbades av en fruktansvärd farsot. Blödande halsar, bölder och en så överväldigande törst så att många atenare kastade sig ner i stadens brunnar var nu en del av vardagen. Det som av historiker kallas 'den atenska pesten' slog till med full kraft och tack vare historikern Thukydides beskrivningar vet vi ganska mycket om denna plåga som kom att förändra Aten för alltid.
Hantverk är vad som har fört mänsklighetens utveckling framåt. Människor har tyglat brons i tusentals år. En höjdpunkt i hantverket är det klassiska och hellenistiska Grekland och deras magnifika bronsstatyer. Men hur gick själva processen till? Ta chansen och lär dig lite mer om bronshantverk och antikens Grekland.
Antiken, ett ämne många har hört talas om, men som kanske inte alla kan definiera? I en serie om 3 Referensavsnitt ska vi försöka bena ut begreppet antiken och i vilken tid och vilka geografiska områden vi rör oss. Denna första del i serien handlar om Grekland.
Demokrati. Idag är det få som aldrig hört talas om det, men var och när hade det sin början? I denna andra del om antik demokrati beger vi oss till staden Rom. Där slänger invånarna ut sin kung i slutet av 500-talet f.v.t. och installerar istället två konsuler. Det system som växte fram under den romerska republiken påverkar oss än idag, mer än de flesta kanske vet om.
Demokrati. Idag är det få som aldrig hört talas om det, men var och när hade det sin början? I denna första del om antik demokrati beger vi oss till staden Aten, där det under 500-talet f.v.t. inleddes ett smått radikalt experiment som skulle komma att sätta djupa spår i historien.
I staden Eleusis firades varje höst hemliga riter till gudinnan Demeters och hennes dotter Persefones ära. Följ med på en resa in i det okända, där gudar beblandar sig med människor, i detta minisnitt om de eleusinska mysterierna.
Agrippina den yngre hann vara syster till en kejsare, gift med en annan och mor till en tredje. Hör mer om hennes fascinerande livshistoria i detta avsnitt av Poddius Castus.
Vilka var egentligen gladiatorerna i antikens Rom? Och stämmer bilden av dem som vi fått genom moderna filmer? Lär dig mer om gestaltningen av gladiatorer och hur den skiljer sig (och stämmer med) historiens faktiska kämpar.
Lär dig mer om kejsaren som som föddes i purpur, ansågs vara orsaken till att den gyllene perioden som har kallats Pax Romana tog slut, och som liknade sig själv vid halvguden Hercules i det här minisnittet.