Sveriges 100 mest populära podcasts

Poddius Castus ? En podd om antiken

Poddius Castus ? En podd om antiken

Den här historiepodden handlar om allt mellan Zeus och Hades: arkitektur, slag, sex, enskilda personer, religion och mytologi, mat, bajs, konst och mycket mer. En perfekt podd för dig som vill veta mer om Romarriket, antikens Grekland, Egypten och flera av de andra folk och kulturer som levde och verkade runt Medelhavet under den här perioden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

poddiuscastus.podbean.com

Avsnitt

22. Krigsbyten, plundring och repatriering ? Med Ove Bring

Vem har rätt till kulturskatter? Får man ta krigsbyten? Måste man återlämna kulturskatter som har tagits för hundratals år sedan?

Redan under antiken togs ofta kulturella krigsbyten i strider, och det har fortsatt genom historien. Men sedan ett par hundra år har det folkrättsliga läget ändrats och krigets lagar vänder sig mot bortförande och förstörelse av kulturarv. Följ med oss i det här avsnittet där vi får hjälp av Ove Bring, professor emeritus i folkrätt och författare till boken Parthenonsyndromet - kampen om kulturskatterna, att reda ut hur det folkrättsliga läget har förändrats sedan 1600-talet. 

Och hur är det egentligen med Parthenonfrisen, de så kallade 'Elgin Marbles', på British Museum och Nefertitibysten i Berlin, vem har egentligen rätt till dessa fantastiska föremål?

2021-10-17
Länk till avsnitt

Minisnitt 22. Nilenmosaiken från Palestrina - Ett ofullständigt pussel

Nilen och de kulturer som växte upp runt floden förundrade grekerna och romarna under antiken. Så till den grad att en specifik genre av mosaik började dyka upp, föreställande landskapet kring floden. Nilenmosaiken från Palestrina är ett exempel på ett sådant Nilenlandskap. 

I dagens minisnitt ska vi ta en närmare titt på Nilenmosaiken från Palestrina. En antik mosaik som nu pryder väggen i det 1600-tals palats som idag är det arkeologiska museet i Palestrina. 

2021-10-10
Länk till avsnitt

21. Vesuvius ? Vulkanen som ödelade Neapelbukten

År 79 e.v.t. exploderade vulkanen Vesuvius i södra Italien. Utbrottet ödelade hela det omgivande landskapet, inklusive de två städerna Pompeji och Herculaneum. Vulkanen hade varit vilande i hundratals år, så när utbrottet skedde visste människorna inte vad de skulle tro. Plinius den yngre skrev ca. 24 år efter utbrottet ner förloppet i brev till sin vän, historieskrivaren Tacitus, varpå vi har döpt den här typen av vulkanutbrott till pliniska utbrott. I dagens avsnitt går vi igenom utbrottets förlopp, vad som hände med människorna som bodde i området och vulkanens framtida aktivitet.

2021-10-03
Länk till avsnitt

Minisnitt 21. Jason och argonauterna ? Ett tidlöst äventyr

I den grekiska mytologin finns det gott om exempel på resor och äventyr som flyttade gränsen för vad som ansågs vara möjligt. En av de mest hyllade resorna var den som företogs av Jason ombord på det magiska skeppet Argo. Skeppets besättning bestod av den tidens främsta hjältar och deras uppdrag var att söka det mytomspunna gyllene skinnet. Deras resa tog dem till ett avlägset kungadöme vid världens ände. Det här är berättelsen om Jason och argonauterna.

2021-09-26
Länk till avsnitt

20. Bronsålderns kollaps ? Ett olöst historiskt mysterium

Bronsåldern runt Medelhavet var en tid och plats full av sofistikerade civilisationer där byråkrati, handel och en blomstrande kultur låg i framkant från ca 3000 f.v.t. Men runt 1200 f.v.t. skedde det något som förändrade världen drastiskt.

I dagens avsnitt tar vi oss an ett antikt mysterium, nämligen bronsålderns kollaps. Vad var det egentligen som ledde till att denna frodande period kom till ett abrupt slut?

Ja, det undrar vi med.

2021-09-19
Länk till avsnitt

Minisnitt 20. Att dö som en romare ? Med Gajus Poddius Castus

Att dö kan man inte göra hur som helst, i alla fall inte om man är en riktig romare. Den här gången ska vi träffa vår fiktive romare Gajus Poddius Castus när han får erfara vad som utgör en bra och en dålig död. Vad är det egentligen som kännetecknar en bra död om man är romare? Följ med Gajus till en närståendes dödsbädd och på begravning.

 

Mår du själv dåligt eller har självmordstankar finns det bra hjälp att få. Till exempel har Suicide Zero samlat många bra länkar för dig som mår dåligt och för dig som är anhörig. Tveka inte att söka hjälp!

2021-09-12
Länk till avsnitt

19. Boudica ? Britanniens krigardrottning

De brittiska öarna var under antiken en mysteriernas plats, belägna precis på gränsen av den kända världen. Denna mystik gjorde att Britannien troddes härbärgera stora rikedomar, något som gjorde det till ett självklart mål för romersk expansion. Men inom kort skulle romarna komma att inse att den bild de målat upp inte överensstämde med verkligheten. Resultatet blev en närmast hänsynslös romersk ockupation, som främst tjänade till att göda ett gränslöst hat mot allt vad Rom hette. Tillslut fick britannerna nog och i täten för ett blodigt uppror gick ikenernas drottning ? Boudica.

2021-09-05
Länk till avsnitt

Referensavsnitt: Vad är antiken egentligen? Del 2 ? Den italiska halvön och den romerska republiken

Antiken, ett ämne många har hört talas om, men som kanske inte alla kan definiera? I en serie om 3 Referensavsnitt ska vi försöka bena ut begreppet antiken och i vilken tid och vilka geografiska områden vi rör oss. Del 2 handlar om den italiska halvön och den romersk republiken.

2021-08-22
Länk till avsnitt

Referensavsnitt: Forna Egyptens historia

Faraoner, dynastier och riken. Det är inte alltid helt enkelt att ha koll på hur alla händelser och personer i historien hänger ihop. Därför har vi en serie referensavsnitt där vi benar ut vad som händer var, och när. Denna del i serien handlar om forna Egypten och dess historia.

 

Vill du gå tillbaka till, eller är bara intresserad av, en viss period hittar du dem här:

Fördynastisk tid: 05 min 40 s

Tidig dynastisk eller arkaisk tid: 07 min 18 s

Gamla riket: 10 min 49 s

Första mellanperioden: 20 min 48 s

Mellersta riket: 23 min 38 s

Andra mellanperioden: 28 min 24 s

Nya riket: 31 min 59 s

Tredje mellanperioden: 39 min 37 s

Sentiden: 41 min 08 s

Ptolemeiska perioden: 42 min 18 s

Romerska perioden: 46 min 32 s

 

 

2021-08-15
Länk till avsnitt

Minisnitt 19. Pausanias ? Att resa i antikens fotspår

Pausanias skrev under mitten av 100-talet e.v.t. en reseskildring som finns kvar än i denna dag. Genom Periegesis, eller "Rundresa i Grekland", berättar Pausanias om ett redan då historiskt landskap genom monument och genealogi. Ett antikt landskap som vi i vissa fall även kan ta del av idag. Så packa väskan och stoppa ner passet, för nu bär det av på en resa i antikens fotspår.

2021-08-08
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Fyra antika resmål

Äntligen är den här! Poddius Castus efterlängtade sommarspecial! För första gången är alla fyra poddmedlemmar med och presenterar varsitt resmål på temat antiken. Vi rör oss från grekiska öar med sol och getter till den antika världens ände med regn och fejkon. Däremellan gör vi även uppehåll hos en romersk kejsare som inte visste hur man byggde litet. Korka upp vinet och hacka en melon, för somrigare än så här blir det inte!

2021-07-25
Länk till avsnitt

Minisnitt 18. Helios ? Den grekiska solguden

Vi befinner oss mitt i sommaren, solens årstid. Vad passar då bättre än att spendera lite tid med Helios, den antika grekiska personifikationen av solen? Helios hade sällan en särskilt framträdande roll i jämförelse med de andra gudarna. Det betyder dock inte att han var helt obetydlig. Utan honom kunde inte solen färdas över himlavalvet och skänka oss sitt ljus. Från sin gyllene vagn såg Helios allt som skedde på jorden, och särskilt det som skedde på Rhodos, hans alldeles egna ö.

2021-07-11
Länk till avsnitt

Minisnitt 17. Håll dig sval i sommar ? som en romare!

Solen gassar, hettan trycker på, avträdet stinker och du vet att det är flera veckor kvar av sommaren innan hösten med dess mer behagliga temperaturer kommer tillbaka...

Sommar och sol kan vara ljuvligt, eller bara jobbigt, och för många romare var hettan på sommaren ingen höjdpunkt. Men såklart hade de olika knep för att hantera den, och några sådana bjuder vi på i det här minisnittet. Allt från svalkande maträtter till häftiga resmål.

2021-06-27
Länk till avsnitt

Minisnitt 16. Hadrianusmuren ? Ett romerskt mästerverk

Hadrianusmuren var en stor symbol för den romerska makten och överlägsenheten och har även inspirerat litteratur. Placerad i vad som är dagens norra England, sträcker sig muren 118 kilometer tvärs över hela det engelska landskapet. Trots att den bara var i bruk i några hundra år, står delar av den fortfarande kvar och vi blir påminda om romarnas närvaro nästan 2000 år senare.

2021-06-13
Länk till avsnitt

18. Renlighet under antiken ? Sanitet, toalettbestyr och tygfärgning

Så länge man bott många tätt tillsammans så har man behövt lösa problemen med hur man ska hantera avfallet. Under antiken var man uppfinningsrik och man hade både rinnande vatten och avlopp. Men hur såg man på renlighet? Och hur rent var det egentligen?

2021-06-06
Länk till avsnitt

Minisnitt 15. Förbannelsetavlor ? Skam över dig, skam över din ko?

Att kasta förbannelser över folk var ett hett ämne under antiken. En form som förbannelser tog under grekisk och romersk tid var som förbannelsetavlor. De kunde vanligtvis vara tillägnade en person man ogillade, men användes även för att kasta olycka i hästtävlingar. I den motsatta änden finner vi även kärleksformler.  Det var, kort sagt, ett väldigt mångsidigt och behändigt verktyg, i alla fall så länge man trodde på att tavlorna hade verkan.

2021-05-30
Länk till avsnitt

17. Kristendomen under antiken ? Från Jesus till Konstantin

Den här gången tar vi oss an ett av de riktigt stora ämnena: kristendomen!

Kristendomen var den lilla judiska sekten som skakade om det romerska samhället i grunden med ett helt nytt sätt att dyrka en gud på. På 300 år gick kristendomen från att vara en sekt till att bli gjord till legitim religion av kejsar Konstantin, som också satte sig själv som dess beskyddare.

Hur såg kristendomen ut under antiken? Var Jesus gudomlig? Vad tyckte egentligen romarna om de kristna och vilka historiska källor har vi? Vi tittar närmare på de olika typerna av kristendom som tävlade mot varandra, den historiska Jesus varande eller icke varande, bibelns utveckling och den fundamentala diskussionen huruvida Jesus var gudomlig och treenighetens konstellation.

2021-05-23
Länk till avsnitt

Minisnitt 14. En dag på Colosseum - Med Gajus Poddius Castus

Gajus är tillbaka! I det här minisnittet får vi följa med honom vid ett besök på Colosseum - romarrikets främsta amfiteater. Offentliga avrättningar, egyptiska akrobater och århundradets gladiatorstrid står på schemat. Hur kunde det gå till vid ett besök på Colosseum? Hur kunde programpunkterna utspela sig? Följ med Gajus för att få reda på det!

2021-05-16
Länk till avsnitt

16. Att föda barn under antiken ? Graviditet, förlossning och barnmorskor

Hur var det egentligen att föda barn under antiken? Fanns det någon mödravård? Fanns det barnmorskor? Vad behövde man egentligen hyenatassen och daggmasksvinet till? Är det tegelstenar eller förlossningspall som gäller?

Följ med oss när vi går igenom lite av det vi vet om hur det var att vara gravid och föda barn i det antika Grekland, Rom och forna Egypten.

Ha hyenatassen redo och akta dig för plötsliga skrik!

2021-05-09
Länk till avsnitt

Minisnitt 13. Antika preventivmedel ? Krokodildynga, silphium, öronsmuts från mulåsnan och andra bra knep

Oönskade graviditeter är ofta ett hett ämne, och har alltid varit ett faktum. Men hur gjorde man innan p-pillret och latexkondomen? I det här minisnittet tar vi en titt på några av de metoder som antikens människor kunde ta till för att undvika graviditet, allt från underliga drycker till rätt så omysiga pessarer.

2021-05-02
Länk till avsnitt

15. Monster under antiken ? Med Alexander Svedberg

Antikens mytologiska värld bjuder på en mängd berättelser och en stor variation i sin rollsättning. Förutom gudarna, samt de mytomspunna människorna från vilka vissa antika personer hämtar sina släktskap så har vi även mystiska varelser som berikar den mytologiska världen. Det är varelser som kan vara mer eller mindre onda. Vad vi idag skulle kalla för monster? 

Vad finns det för monster i den antika mytologiska världen? Och vad är det egentligen som gör ett monster? 

Följ med Adam och Angelica och dagens gäst Alexander Svedberg när vi försöker bena oss igenom den antika mytologins monstervärld.

2021-04-25
Länk till avsnitt

Minisnitt 12. Dionysos ? Guden som blev partykung

Dionysos, vinet och extasens gud, var en av de äldsta gudarna i det antika Grekland, men han var också länge en outsider. Han förknippades från början med underjorden och återfödelse och skulle komma att göra en förändringsresa större än de flesta, där han till slut gav människan en av de mest centrala gåvorna i det antika samhället: vinet.

2021-04-18
Länk till avsnitt

14. Döden under antiken ? Livet efter detta och märkliga dödsfall

Döden under antiken var lite som döden idag ? ett avslut på det fysiska planet, en undran vad som händer härnäst och i vissa fall ett ganska sorgligt ämne.

Ett sorgligt ämne som vi bemöter med ganska mycket humor... 

Följ med oss när vi pratar lite om filosofi, vad som väntade den antika människan efter döden, samt tar upp några riktigt onödiga sätt att dö på. 

2021-04-11
Länk till avsnitt

Minisnitt 11. Laokoongruppen ? Antika statyers efterantika liv

Laokoongruppen är en statygrupp som stolt står att beskåda i Vatikanens museum dit den fördes strax efter att den återfanns i Rom 1506. Det dramatiska motivet är prästen Laokoon och hans två söner som är fast i en dödskamp med en havsorm som sändes av gudarna som straff. 

Statygruppens historia sträcker sig långt efter antikens slut när den får nytt liv efter dess återfinnande, som så många andra antika statyer från Renässansen och framåt. Ruinromantiken och samlare har hjälpt till att bevara mycket av antiken till vår tid - men hur stor del av bevarade antika statyer är egentligen antika? 

2021-04-04
Länk till avsnitt

Extraavsnitt: (O)nödigt vetande om antiken

Finns det onödigt vetande? Nej, troligtvis inte. Däremot finns det roligt och mindre roligt vetande. Det här extraavsnittet är ett exempel på det tidigare. Följ med oss när vi redogör för sex stycken roliga fakta från antiken som du troligtvis aldrig hört talas om förut. En bättre start på årets första vårmånad blir svår att finna. Vi lovar att du inte blir besviken!

2021-04-01
Länk till avsnitt

Minisnitt 10. Romulus och Remus ? Berättelsen om Roms grundande

Bilden av en varghona som diar ett par tvillingar är så starkt bunden till staden Rom att det knappt går att tänka på den ena utan att också tänka på den andra. Bilden har sitt ursprung i berättelsen om stadens grundande, som är en av de märkligaste grundarmyter som någonsin existerat. Gudomliga graviditeter, moderliga vargar och brodermord är bara några av de ingredienser som utmärker berättelsen. I centrum står de båda tvillingarna - Romulus och Remus - vars öde låg bland de sju kullarna. Det här är berättelsen om Roms grundande.

2021-03-28
Länk till avsnitt

13. Grekisk och nordisk mytologi ? Med Mytologipodden

Vi gästas idag av Eric och Lee från Mytologipodden som kommer hjälpa oss med att bena ut en del jämförelser mellan grekisk och nordisk mytologi. 

Frågan på allas våra läppar är: Skulle en person från antikens Grekland känna sig hemma i Uppsala runt 700 e.v.t. där han sitter runt härden med sitt pälsbeklädda värdfolk?

Lyssna så kanske du får svar!

2021-03-21
Länk till avsnitt

Minisnitt 9. Biblioteket i Alexandria ? All världens kunskap under ett tak

Biblioteket i Alexandria grundades ca 280 f.v.t. och blev det största biblioteket i Medelhavsområdet. Ambitionen var enorm: att samla hela den kända världens litteratur. Detta gjorde Alexandria till stället man ville vara på ? i alla fall om man hade 'akademiska' ambitioner.

Men vad hände egentligen med det? Brann det ner? Tömdes det av religiösa fanatiker?

RÄTTELSE: Alexander den store dog år 323 f.v.t.

2021-03-14
Länk till avsnitt

12. Tutankhamon ? Mannen bakom masken

Farao Tutankhamon blev världskändis över en natt efter att man på 1920-talet upptäckt hans grav i Konungarnas dal. Och trots att man knappt visste något om honom som person kände nästan alla till hans namn. 

Successivt lärde man sig mer om honom genom fynden i hans grav, och genom att undersöka hans mumie. Men trots många år av forskning är det fortfarande inte så många som vet så mycket om vem mannen bakom den gyllene masken var.

2021-03-07
Länk till avsnitt

11. Tutankhamon ? Århundradets upptäckt

Den 6:e november 1922 går ett telegram iväg från Luxor i Egypten:

Äntligen gjort underbar upptäckt i dalen. Stopp. Magnifik grav med sigillen intakta. Stopp. Övertäckt densamma i väntan på er ankomst. Stopp. Gratulerar

Det är Howard Carter som skickat iväg telegrammet. Efter flera års utgrävningar i Konungarnas dal har han äntligen hittat det han så länge letat efter ? farao Tutankhamons grav. Fyndet skulle visa sig vara större och mer magnifikt än vad man hade kunnat drömma om, och räknas som 1900-talets största arkeologiska upptäckt.

2021-02-28
Länk till avsnitt

Minisnitt 8. Den första judiska revolten ? Blod, massakrer och förstörelsen av templet i Jerusalem

År 66 är stora delar av Mellanöstern en tryckkokare. Oroligheter och upplopp utbryter på flera ställen. Efter ett stort romerskt nederlag mot judarna i Judeen får kejsar Nero nog och skickar sin general Vespasianus för att trycka ner den judiska revolten. Fyra år senare kan dödssiffrorna uppgått till miljonen och det andra templet i Jerusalem, centret för judendomen, har bränts ner.

2021-02-21
Länk till avsnitt

Minisnitt 7. Ganymedes ? Den kidnappade ynglingen

Temat bortförande är återkommande i den antika mytologins värld. Olympens gudar tog vad de ville ha. Häri faller myten om Ganymedes, en ung prins som fångar Zeus uppmärksamhet på grund av sin skönhet. Det var en myt som vann popularitet under antiken och som gav stöd till en inte helt bekväm företeelse.

2021-02-14
Länk till avsnitt

10. Ars amatoria ? Ovidius och kärlekskonsten

Vi firar alla hjärtans dag genom att lyssna till den romerska poeten Ovidius och hans verk Ars amatoria, eller "kärlekskonsten". Ovidius undervisar alla som vill ha hans hjälp, män som kvinnor, i hur man lättast finner kärleken. Har du någonsin undrat hur du närmar dig någon vid en hästkapplöpning? Eller om purpurtunikan är för mycket? Ska håret vara uppsatt eller utsläppt? Svara eller inte svara på kärleksbrevet? Var inte orolig, Ovidius hjälper dig!

2021-02-14
Länk till avsnitt

9. Zenobia ? Palmyras drottning, österns härskare

Under 200-talet e.v.t råder det kris i romarriket, men kaoset skapar möjligheter. En av dem som tar tillfället i akt är Zenobia. Som drottning av den viktiga handelsstaden Palmyra försvarar hon sin stad - och Roms östra gräns - men sedan ser hon sin chans att istället göra revolt mot Rom.

2021-02-07
Länk till avsnitt

Minisnitt 6. Herakles ? Hjältarnas hjälte

Heroerna, eller hjältarna, är personer i den grekiska mytologin som existerade i gränsvärlden mellan de dödliga människorna och de odödliga gudarna. Deras lott var att skydda mänskligheten från all världens ondska, ofta i form av fruktansvärda monster, och deras gärningar hyllades i sång och drama. Den främste av hjältarna utförde dåd av sådan storhet att han belönades med gudomlighet. Hans namn var Herakles.

2021-01-31
Länk till avsnitt

8. Heinrich Schliemann ? Att skåda Agamemnons ansikte

Amatörarkeologen som sedan barnsben hade som mål att upptäcka det mytiska Troja, eller ett skräckexempel för moderna arkeologer och ett bra exempel på varför man måste lägga fokus på källkritik. I dagens avsnitt diskuterar vi Heinrich Schliemann, hans väg mot Troja och Mykene och det arv han lämnade efter sig. 

2021-01-24
Länk till avsnitt

Minisnitt 5. Hetärer ? Antika Greklands lyxeskorter

Att vara kvinna under antiken var inte helt enkelt, det var till stor del mannens värld och kvinnorna var ofta utestängda från stora delar av det publika livet. Speciellt i Aten. Men ett undantag var hetärerna. Vilka var egentligen dessa kvinnor och vilken roll spelade de?

2021-01-17
Länk till avsnitt

7. Manlig prostitution under antiken ? Med Astri Karine Lundgren

Man brukar ju säga att sälja sex är ett av världens äldsta yrken, och under antiken var det lika vanligt som att äta och dricka. Men det var inte bara kvinnor som sålde sex. En stor del av de som sålde sex var män, något som forskningen under lång tid ignorerat. I vårt första avsnitt 2021 kommer arkeologen Astri Karine Lundgren berätta om den manliga prostitutionen under antiken och hur vår moderna syn på dåtiden format forskningen.

2021-01-10
Länk till avsnitt

6. Garum, symposium och sovmöss ? Att äta under antiken

Det finns få saker som haft lika stor betydelse för mänsklighetens historia som mat. Hur hade något alls kunnat hända om inte folk satte sig ner för att äta och dricka med jämna mellanrum? I detta avsnitt beger vi oss ut på en odyssé genom det antika köket. Vill du lära dig mer om vin, garum, symposier, sovmöss och annat smått och gott? Packa matsäcken och följ med oss!

2020-12-20
Länk till avsnitt

Minisnitt 4. En dag i ett romerskt badhus ? Med Gajus Poddius Castus

I det här avsnittet kommer vi få följa med vår fiktiva romare Gajus Poddius Castus till Caracallas termer! Hur badade man? Och varför var badhusen så populära? Vi har även vår första tävling med ett superfint pris!

2020-12-06
Länk till avsnitt

5. En antik katastrof ? Pesten i Aten

En olycka kommer sällan ensam, och det fick de atenska medborgarna verkligen erfara när de år 430 f.v.t. inte bara var belägrade, utan även drabbades av en fruktansvärd farsot. Blödande halsar, bölder och en så överväldigande törst så att många atenare kastade sig ner i stadens brunnar var nu en del av vardagen. Det som av historiker kallas 'den atenska pesten' slog till med full kraft och tack vare historikern Thukydides beskrivningar vet vi ganska mycket om denna plåga som kom att förändra Aten för alltid.

2020-11-22
Länk till avsnitt

Minisnitt 3. Att ge liv åt metall ? Brons och bronshantverk under antiken

Hantverk är vad som har fört mänsklighetens utveckling framåt. Människor har tyglat brons i tusentals år. En höjdpunkt i hantverket är det klassiska och hellenistiska Grekland och deras magnifika bronsstatyer. Men hur gick själva processen till? Ta chansen och lär dig lite mer om bronshantverk och antikens Grekland. 

2020-11-08
Länk till avsnitt

Referensavsnitt: Vad är antiken egentligen? Del 1 ? Grekland

Antiken, ett ämne många har hört talas om, men som kanske inte alla kan definiera? I en serie om 3 Referensavsnitt ska vi försöka bena ut begreppet antiken och i vilken tid och vilka geografiska områden vi rör oss. Denna första del i serien handlar om Grekland.

2020-10-30
Länk till avsnitt

4. Antik demokrati ? Rom och demokratin efter antiken

Demokrati. Idag är det få som aldrig hört talas om det, men var och när hade det sin början? I denna andra del om antik demokrati beger vi oss till staden Rom. Där slänger invånarna ut  sin kung i slutet av 500-talet f.v.t. och installerar istället två konsuler. Det system som växte fram under den romerska republiken påverkar oss än idag, mer än de flesta kanske vet om.

2020-10-25
Länk till avsnitt

3. Antik demokrati ? Aten och demokratins uppkomst

Demokrati. Idag är det få som aldrig hört talas om det, men var och när hade det sin början? I denna första del om antik demokrati beger vi oss till staden Aten, där det under 500-talet f.v.t. inleddes ett smått radikalt experiment som skulle komma att sätta djupa spår i historien.

2020-10-11
Länk till avsnitt

Minisnitt 2. Eleusinska mysterierna ? Antikens bäst bevarade hemlighet

I staden Eleusis firades varje höst hemliga riter till gudinnan Demeters och hennes dotter Persefones ära. Följ med på en resa in i det okända, där gudar beblandar sig med människor, i detta minisnitt om de eleusinska mysterierna.

2020-09-27
Länk till avsnitt

2. Agrippina den yngre ? Power-woman deluxe!

Agrippina den yngre hann vara syster till en kejsare, gift med en annan och mor till en tredje. Hör mer om hennes fascinerande livshistoria i detta avsnitt av Poddius Castus.

2020-09-13
Länk till avsnitt

1. Gladiatorer i film ? Sanningar och myter

Vilka var egentligen gladiatorerna i antikens Rom? Och stämmer bilden av dem som vi fått genom moderna filmer? Lär dig mer om gestaltningen av gladiatorer och hur den skiljer sig (och stämmer med) historiens faktiska kämpar.

2020-08-30
Länk till avsnitt

Minisnitt 1. Commodus ? Galen kejsare eller en ny Hercules?

Lär dig mer om kejsaren som som föddes i purpur, ansågs vara orsaken till att den gyllene perioden som har kallats Pax Romana tog slut, och som liknade sig själv vid halvguden Hercules i det här minisnittet.

2020-08-30
Länk till avsnitt

Trailer

Möt skaparna av den nya podden Poddius Castus - en podd om antiken.

2020-08-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.