Sveriges 100 mest populära podcasts

Jobbiga föräldrar

Jobbiga föräldrar

Podden för dig som vill det bästa för ditt barn. Nu ska konflikterna som ligger och gror mellan föräldrar och skola upp i ljuset. Är dagens föräldrar ett gäng curlande kravmaskiner? Eller är lärare dåliga på att ta till vara föräldrars engagemang? Barnen blir vinnare om vi samarbetar, men hur sjutton gör vi?

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/220907

Avsnitt

Å nej inte sommarlov!

Hur ger jag mina barn en bra sommar även om jag har en tajt budget? Hur mycket ska de plugga? Och hur ska jag orka? Vi pratar om sommarlov och strategier för att klara av sommarlovet.
2023-06-09
Länk till avsnitt

Att leva under hedersnormer

Många unga i Sverige idag lever under hedersförtryck. Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med läraren Catharina Glaas och kuratorn Poya Ashna. Vi får också möta författaren Elaf Ali, som har egen erfarenhet av att leva under hedersnormer. Var går gränsen för vad en förälder får bestämma? Hur kan skolan stötta de unga? Och om du är en förälder som börjat tänka om, och tänka nytt ? hur kan du våga ge ditt barn frihet?
2023-06-02
Länk till avsnitt

Sluta slåss!

Vad gör vi när våra barn slåss i skolan? Kan ord och attityder också vara våldsamma? Och när är det okej med skojbråk? Vi pratar om våld, om hur vi bäst hjälper någon som blir utsatt och om hur det känns att bli hotad som lärare.
2023-05-26
Länk till avsnitt

Kunden har alltid rätt

Kunden har alltid rätt, sägs det. Men vad händer när den attityden förs över till skolans värld? Vilka krav bör man som förälder ställa på sitt barns skola? Hur ska man höra av sig för att inte bli en jobbig förälder? Och vad är lagom mycket engagemang? Programledare Bo Sjökvist samtalar med läraren och ständiga gästen Catharina Glaas om krävande vuxna, samarbetande vuxna och vuxna med tillit.
2023-05-19
Länk till avsnitt

Sex och samtycke

Ämnet "sex och samlevnad" har bytt namn till "sexualitet, samtycke och relationer". Hur kan man undervisa om samtycke på ett sätt som lär ut vad som är rätt sätt och inte bara fel sätt? Som förälder kan man ju inte agera närpolis i sitt barns liv. Hur kan vi i stället göra ämnet sexualitet mindre skamfyllt och lättare att prata om? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med mellanstadieläraren Catharina Glaas och med Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Tjejer som mår dåligt

Undersökningar visar att flickor mår sämre än pojkar i skolan. Varför är det så? Och vad kan vi göra för att lyfta tjejerna? Skolkurator Louise Holmgren gästar programmet och kommer med tips till föräldrar.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Killar som halkar efter

Det är ett känt faktum att killar som grupp presterar sämre i skolan än tjejer som grupp, och skillnaderna ökar. Vad beror det här på? Och hur kan vi stötta barnen bättre? Vi som föräldrar, som lärare ? och som samhälle? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med sin ständiga gäst mellanstadieläraren Catharina Glaas och med Fredrik Zimmerman som forskar om killars skolresultat.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Plugga till prov

Så kan ditt barn plugga så att kunskaperna sitter både till provet och för livet! Sara Stillesjö, postdoktor i psykologi, och Viktor Stark, lärare i SO, avlivar pluggmyter, bjuder på starka känslor och kommer med tips till föräldrar.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Varannan vecka

Växelvis boende har blivit ett vanligt sätt att lösa barns boende efter en skilsmässa. Men vad betyder det för samarbetet med skolan ? och för skolarbetet? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med mellanstadieläraren Catharina Glaas och psykologen Malin Bergström.
2023-04-14
Länk till avsnitt

NPF och särskilt stöd

Diagnoser har blivit vanligare på senare år. adhd är vanligast, men även andra diagnoser inom autismspektrat har ökat. Vad ligger bakom detta? Behövs en diagnos för att få särskilt stöd i skolan? Pedagogen Kenth Hedevåg med lång erfarenhet av NPF och skolan gästar Jobbiga föräldrar.
2023-03-31
Länk till avsnitt

Mobbning

Mobbning kan sätta spår hela livet. Varför mobbar mobbaren? Hur kan man bryta en mobbningssituation? Psykologen John Kaneko med erfarenhet från både skola och forskning medverkar.
2023-03-24
Länk till avsnitt

Röra på sig

Många barn får för lite motion, visar undersökningar. Samtidigt har idrott och hälsa fått allt fler timmar i skolan. Vad kan vi föräldrar göra? Och hur viktiga är vi för barnens träning? Viktor Stark, lärare i idrott och hälsa, samt Karin Kjellenberg, doktorand i idrottsvetenskap, gästar programmet.
2023-03-17
Länk till avsnitt

Gymnasievalet

Gymnasievalet är högaktuellt för niondeklassare runtom i Sverige just nu. Men hur ska man tänka när man väljer? Vi tar hjälp av studie- och yrkesvägledaren Jasmine Bohlin för goda råd om hur valet ska bli bra och hur föräldrar kan stötta utan att styra.
2023-03-10
Länk till avsnitt

Nyanlända elever

Hur ska nyanlända bäst tas emot i svensk skola? Vad kan resten av klassen och föräldrarna göra för att hjälpa till? Läraren Sara Persson, som har skrivit en bok om nyanlända och den svenska skolan, gästar programmet.
2023-03-03
Länk till avsnitt

Hjälp mitt barn går i högstadiet!

Vi pratar tonår och pubertet. Vad har hänt med mitt barn? Varför känner jag knappt igen hen? Hur når jag fram när vi bråkar? Och vad förväntas av mig som förälder i högstadiet? Gunilla Bergsten från Bris hjälper oss att navigera genom de svåra åren.
2023-02-24
Länk till avsnitt

Skolmiljön

Skolan är en av de branscher som får allra flest anmälningar om brister i arbetsmiljön i Sverige. Så hur skapar vi en skola som är både stimulerande, lugn och trygg? Och vad kan föräldrar och elever göra för att påverka? Psykologen Malin Valsö kommer med tips.
2023-02-17
Länk till avsnitt

Bråk med läraren

Vad ska jag göra om mitt barn inte kommer överens med sin lärare? Ska jag ens lägga mig i? Vi ger tips på möjliga lösningar men också vad du som förälder kan göra när en konflikt med läraren låst sig riktigt ordentligt.
2023-02-10
Länk till avsnitt

Särskilt begåvade elever

Fem procent av grundskolans elever är särskilt begåvade, enligt Skolverket. De behöver, men får inte alltid mer utmaningar än sina klasskamrater. Specialpedagog Pia Rehn berättar också om de dubbelt exceptionella eleverna som ofta går under skolans radar.
2023-02-03
Länk till avsnitt

Alkohol och droger

Hur pratar jag med mina barn om alkohol och droger på ett bra sätt? Och vad kan jag göra för att minska riskerna för att de råkar illa ut? Fältassistenten Sebastian Engdahl tipsar om hur du blir den som ditt barn vänder sig till först.
2022-12-16
Länk till avsnitt

Skolbibliotek

Många barn avskyr att läsa. Vi föräldrar kämpar på med 20 minuter om dagen och läslov, men har ändå svårt att nå fram. Hur kan vi vända trenden? Kan skolbibliotekarier bli de som väcker lusten att läsa till liv?
2022-12-09
Länk till avsnitt

Källkritik och källtillit

Numera är källkritik en självklar del av undervisningen i skolan. Eleverna får lära sig att ifrågasätta källor och deras motiv. Men hur mycket stöd får de i att lita på källor som är trovärdiga? På senare tid har forskare börjar prata mer och mer om källtillit.
2022-12-02
Länk till avsnitt

Läxhjälp

Att våra barn kan behöva mer hjälp med skolarbetet än vad vi föräldrar kan ge dem har nog många av oss upplevt. Men vart ska de vända sig då? Vad är skolan skyldig att leverera? Och vad är en bra läxhjälp?
2022-11-25
Länk till avsnitt

Stress

Att bli nervös inför ett prov eller en redovisning hör till för de flesta men numera blir elever bedömda även mellan proven. Det tros vara en av orsakerna till att dubbelt så många känner sig stressade idag jämfört med på 1990-talet. Vad har vi vuxna för del i att barnen är mer stressade? Och var går gränsen mellan naturlig och skadlig stress?
2022-11-18
Länk till avsnitt

Är fritids skola?

Fritidshemmen har gått igenom ett stålbad och sitter numera ofta ihop med skolan. Fritidspedagogen Hadar Nordin ger sin syn på utvecklingen, vad vi föräldrar kan kräva och när vi måste lyssna mer på personalen.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Gå till rektorn

Förr använde lärare rektorn som ett hot när elever inte skötte sig. Idag hör många föräldrar av sig till rektorn med klagomål på lärare. När det inte funkar för ens barn i skolan kan man bli tvungen att gå högre upp i hierarkin, men hur gör man det på bästa sätt?
2022-11-04
Länk till avsnitt

Belöningar

"När ni är klara med uppgiften får ni gå hem." Nästan alla lärare och föräldrar lockar med belöningar ibland. Men hur effektiva är de? Pluggar barnen mer om de får en femhundring för varje A eller kan resultatet till och med bli det motsatta?
2022-10-28
Länk till avsnitt

Att inte ha råd

Skolan ska vara kostnadsfri men hur är det med frukt, matsäckar och skridskor? Vart femte barn i Sverige lever i familjer med låg ekonomisk standard. Vilket ansvar tar skolan för att de ska kunna vara med?
2022-10-21
Länk till avsnitt

Passa tider

Sena elever stör ofta både klasskamraterna och sig själva. Psykologen Alexander Rozental lär ut knepen som gör hela familjen punktligare. Så blir du och ditt barn bättre på att komma i tid och bli klara i tid.
2022-10-18
Länk till avsnitt

Var kreativ

I skolan ska barnen få vara nyfikna, prova nya tankar och hitta egna lösningar på problem. Men för en del elever är det tvärtom i klassrummet som kreativiteten slocknar. Hur kan skolan bli bättre på att kombinera tunga fakta och fria tankar? Och vad kan vi föräldrar göra bättre?
2022-09-30
Länk till avsnitt

Lärarbyten

Många lärarbyten skapar otrygga klasser och kan i värsta fall leda till att barnen inte får de kunskaper de har rätt till. Så vad gör man som förälder när beskedet från skolan kommer ? att läraren ska bytas ut igen?
2022-09-23
Länk till avsnitt

Pratkvarnar

Ett vanligt klagomål från lärare är att barnen pratar för mycket. Men vad ska vi som föräldrar göra med den informationen? Vi är ju inte i skolan.
2022-09-16
Länk till avsnitt

Släppa taget

En ny termin börjar och barnen har blivit ett år äldre. Borde de ta ansvar för läxorna själva nu? Ska jag fortsätta tjata om gympakläderna eller har det blivit dags att släppa taget?
2022-09-09
Länk till avsnitt

Ge upp och komma igen

Skolavslutningen är inte bara glada barn. Det är också elever som lämnar skolgården utan godkänt. Hur får man ett barn som har gett upp i skolan att komma igen?
2022-06-02
Länk till avsnitt

Väcka nyfikenhet

Varför blir det krig? Hur mycket väger ett flygplan? Fastnar verkligen tungan på lyktstolpen om man slickar på den? Vi människor föds nyfikna och när vi själva får utforska är vi som mest mottagliga för kunskap. Men vad händer med nyfikenheten under skolåren? Går det ens att väcka nyfikenhet för glosor och mattetal?
2022-05-19
Länk till avsnitt

Vem har högst status?

Förr kunde lärare räkna med att bemötas med respekt oavsett om de var bra eller dåliga. Men lärarnas status har sjunkit och idag tycker många föräldrar att de står över läraren i rang. Hur påverkar det här barnen? Lär de sig lika mycket av någon som ständigt känner sig ifrågasatt?
2022-05-12
Länk till avsnitt

Glädjebetyg

Betygen ska vara rättvisa och likvärdiga, men lärare pressas av både föräldrar och chefer att höja dem. Det leder till att en del går ut nian med betyg som ligger långt över deras kunskapsnivå. Gynnar det verkligen barnen?
2022-05-05
Länk till avsnitt

Föräldrar emellan

Föräldramöten är en sak men behöver vi verkligen ordna brännbollskvällar och picknick? Under pandemin ställdes nästan alla föräldraaktiviteter in, många vet inte ens vilka de andra barnens föräldrar är. Ska vi passa på att skippa umgänget nu eller går barnen miste om något om vi inte träffas?
2022-04-28
Länk till avsnitt

De osedda eleverna

Det finns de som alltid ser till att få den uppmärksamhet de behöver. Som ropar ut svaren, viftar med hela armen och visar upp vad de har gjort. Men minst lika många elever flyger under lärarens radar. Hur påverkas barn av att inte bli sedda och bekräftade i skolan?
2022-04-21
Länk till avsnitt

Koncentration

En fokuserad skolklass kan se ut på olika sätt. Den kan vara knäpptyst eller helt uppe i ett livligt samtal. Men vad gör vi om barnens olika sätt att hitta sin koncentration krockar med varann? Och hur kan vi hjälpa våra barn att fokusera hemma?
2022-04-07
Länk till avsnitt

Säkerhet i skolan

Alla skolor ska ha en krisplan och kunna skydda sina elever vid till exempel en brand. Men hur väl förberedda är vi på krig och våldsdåd i skolan? Och kan för mycket fokus på säkerheten få barnen att känna sig otrygga?
2022-03-31
Länk till avsnitt

Bråk i sociala medier

Bråk och taskigheter i sociala medier hänger med in i klassrummet även om det pågår utanför skoltid. Vems ansvar är det att ta tag i jobbiga konflikter på nätet? Är det föräldrarnas eller skolans?
2022-03-24
Länk till avsnitt

Anpassning eller curling?

Slippa redovisa muntligt, specialanpassade uppgifter och färre engelskaglosor. Lärare tycker att vi lindar in våra barn i bubbelplast men i läroplanen står det att alla barn har rätt till individuell anpassning. Vem avgör vad som är bäst för barnen?
2022-03-17
Länk till avsnitt

Kärlek i skolan

När magen är full av fjärilar är det inte så lätt att koncentrera sig. Kärlek kan förändra dynamiken i en hel klass och få lektionerna att kännas oviktiga. Är det någonting vi föräldrar bör eller ens har rätt att lägga oss i?
2022-02-25
Länk till avsnitt

Komma tillbaka till klassen

I skolan kan mycket hinna hända på ett par veckor. Nya kompisgäng bildas, läraren har genomgångar och alla pratar om det som hände på klassfesten. Att komma tillbaka till skolan efter att ha varit borta länge kan kännas som att komma till en helt ny klass - och i värsta fall kan det uppstå problem.
2022-02-18
Länk till avsnitt

Nationella prov

Flera veckor innan börjar oron att sprida sig i klassrummen. Både elever och lärare känner pressen. Hur det går på nationella provet kan avgöra hela betyget.
2022-02-11
Länk till avsnitt

Minnestekniker, få det att fastna

Det finns barn som kommer ihåg nästan allt de lärt sig, men de flesta av oss får kämpa för att få det att fastna. Forskning visar att det inte är särskilt effektivt att läsa en text om och om igen, men vad ska vi lära barnen att göra istället? Tvåfaldiga världsmästaren i minne använder en teknik han tror att alla barn skulle ha nytta av i skolan.
2022-02-04
Länk till avsnitt

Välja rätt skola

På vissa håll i landet kan det finnas flera skolor på promenadavstånd, i andra delar ligger närmaste grundskola flera mil bort. Är det närheten, betygssnittet eller vad kompisarna valt som ska avgöra vilken skola det blir för mitt barn? Och vem är det som väljer?
2022-01-28
Länk till avsnitt

Prylar och status

En jacka för 8 000 kronor, ny mobil och fikapengar. Barnen säger att "alla andra" får men som förälder kan man vara kluven, oavsett vad man har råd med. Hur viktigt är det att de har de rätta grejerna i skolan?
2022-01-21
Länk till avsnitt

Ensam i skolan

Nästan alla föräldrar är rädda att barnen inte ska hitta sin plats i skolan. Få kompisar och bli omtyckta. Många barn känner sig också ensamma i skolan och en del skäms för att berätta. Men det finns mycket man kan göra för att bryta ensamheten.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Sömnbrist

Alla vet att barnen lär sig sämre om de inte sover. Men hur får man sitt barn att sluta ligga och oroa sig på kvällarna och stänga av? Kan skolan hjälpa till på nåt sätt?
2021-12-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.