Sveriges 100 mest populära podcasts

Folksagopodden

Folksagopodden

En podcast med folksagor. Varje avsnitt har ett tema och till varje tema berättas det en handfull folksagor. Om det som var en gång.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/folksagopodden

Avsnitt

avsnitt 36 - Djur V

För femte gången beger vi oss in i djurens värld. Hade detta varit en Rocky- eller Fast & Furious film hade det börjat kännas ganska urvattnat nu, men i sagornas värld har vi bara börjat skrapa på ytan av alla de sagor med djurtema som finns. Så räkna med många fler djuravsnitt!

 

Sagor i detta avsnitt.

Korpen och ugglan ? hittad av mig i Norrskenslandet ? folksagor från norra sovjetunionen, där anges att det är en inuitsaga.

Haren som skrämde en blåräv ? hittat av mig i Norrksenslandet ? folksagor från norra sovjetunionen, där anges att det är en tjuktjisk saga.

Varför Björnen solar sig ? hittad av mig i Folksagan i Sverige 3. Berättelserna. Där uppges att den upptecknats av Waltman i byn Jorm. Berättat hade Ola Pärsson gjort.

Hur räven fick sin röda päls ? hittad av mig i Folksagan i Sverige 3. Berättelserna. Där uppges att den upptecknats av Lissola Ernst Martinsson i Lima.

Hur Prärievargen blev så lurig ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, där upptecknad av E. W. Griffiths. Det anges att den kommer från Karok-stammen.

Elefanten och Haren ? hittad av mig i Fearless Girls, Wise Women and Beloved Sisters, där uppges att den kommer från Massai-folket i Kenya

Kråkan och uttern ? hittad av mig i Norrksenslandet ? folksagor från norra sovjetunionen, där anges att det är en orochi saga.

Den lilla fågeln ? hittad av mig i Norrksenslandet ? folksagor från norra sovjetunionen, där anges att det är en nenet-saga.

2021-09-19
Länk till avsnitt

avsnitt 35 - klok eller tok?

Skillnaden mellan geni och galenskap ska ju vara hårfin säger de. Och sagorna i dagens avsnitt talar onekligen för det. För antingen är huvudpersonerna riktigt kloka, eller så är de helt tokiga.. Eller kanske både och? Bedöm själva!

 

Sagor i detta avsnitt

Tvärsäker ? hittad av mig i Svenska folksagor VI, upptecknad av Gabriel Djurklou. Sagan är från Närke.

Den ofrivillige läkaren ? hittad av mig i Bra böckers svenska folksagor 3 - Gyckel, där återberättad av Jan Öjvind Swahn. Sagan är från början tysk

Apan och maneten ? Hittad av mig i Andrew Langs violetta sagobok. Där uppges att sagan är japansk.

2021-09-12
Länk till avsnitt

avsnit 34 - fler roliga namn

Vad är typiskt för en saga? Prinsessor, drakar, hjältar och magi kanske ni säger. Och visst är allt sånt väldigt vanligt förekommande, men frågan är om inte det som är allra vanligast i en saga är att de heter väldigt roliga saker.. Pinkel, Skorveluva, lille Prick, Långa Leda och förstås namnet över alla; Rumpelstilskin. I dagens avsnitt ger vi några fler exempel på roliga namn från sagornas värld.

 

Sagor i detta avsnitt

Slimmertaskens äventyr ? Hittad av mig i Folksagan i Sverige 3 ? Berättelserna, där uppges Karl Lundmark som berättare, han tror det från början kan vara en samisk saga.

Lille Knös ? hittad av mig i Svenska folksagor efter Sven Sederströms uppteckningar ? där återberättad av Gudrun och Jöran Sahlgren.

2021-09-05
Länk till avsnitt

avsnitt 33 - Bajs

Folksagopodden är tillbaka med ett skitbra tema! Säsong 3 inleds med något av det mest naturliga vi har.

 

Sagor i detta avsnitt

Den lata munken ? hittad av mig på https://theculturetrip-com.cdn.ampproject.org/v/s/theculturetrip.com/asia/laos/articles/11-fascinating-lao-myths-and-legends/  ursprungligen en saga från Laos

Lille Prick ? hittad av mig i Svenska folksagor, där återberättad av Birgitta Hellsing, från början upptecknad av Nils Gabriel Djurklou

Jäntan som var så fin, att hon inte visste hur man tvättar sig ? Hittad av mig i Folksagan i Sverige 2 ? Berättarna. Berättad av Olof Petter Höglin.

Flickorna med de fula namnen - Hittad av mig i Folksagan i Sverige 2 ? Berättarna. Berättad av Jöns Persson.

2021-08-29
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Samtida sagor

Nu är det sommar, nu är det sol.. men sagorna, dem är ju oftast då. Hur skulle det vara om sagor utspelade sig i nutid? Det har Jack funderat på och ?översatt? två sagor som redan finns till modern tid. Häng på!

Sagor i detta avsnitt:

Askungen 2021

Rumpelstilskin 2021

2021-07-25
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Sagotärningar

Sommaren rullar på, och det gör också tärningarna. Jack har skaffat sagotärningar, och dagens sagor är därför väldigt annorlunda mot hur de brukar vara ? de är nämligen helt nya. Sagotärningarna får styra innehållet, Jack hittar på hur det hänger ihop. Kolla in Folksagopodden på instagram eller facebook för att se tärningsbilderna.

Sagor i detta avsnitt

Sjömannen och mörkret

Campingbreven

Den modige Professor Pyramid

Samtliga sagor påhittade av tärningarna och Jack Dahlby

2021-07-10
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Skrämmande Sägner från Skärgården

Nu är det midsommar! Och är ni som Stig-Helmer är ni ute i skärgården, vilket ju är fantastiskt mysigt, men kan också vara lite läskigt. Och ännu läskigare blir den efter att en lyssnat igenom Folksagopoddens första sommarspecial som handlar just om skrämmande sägner från Stockholms skärgård. Häxor! Sjörån! Spöken!

 

Sägner i detta avsnitt

Storpelle och häxan ? en sägen från Landsort

Sjörået i blåbärsskogen ? en sägen från Arholma

Trollen i Frubergsgrottan ? en sägen från Hammersta

Där de döda dansar ? en sägen från Fejan

Samtliga sägner kommer från Sällsamheter i Stockholms Skärgård (del 1: Roslagen och Del 2: Södertörn) av Edvard och Erling Matz

2021-06-25
Länk till avsnitt

avsnitt 32 - nu grönskar det

Nu är sommaren här och Folksagopodden tänker gå på sommarlov, men först ett avsnitt om den blomstertid som nu kommer. Två fina sagor om träd och blommor. Folksagopodden är tillbaka i augusti med ordinarie avsnitt, men under sommaren kommer ni också kunna höra några sommarspecial-avsnitt.

 

Sagor i detta avsnitt

Älskade träd ? Hittad av mig i Myths of the Sacred Tree, där anges att Iyanaga Mitsuyo har återberättat och att sagan är japansk

Näckrosen och Guldspinnerskorna ? hittad av mig i Andrew Langs blå sagobok, där uppges att sagan är grekisk

2021-06-06
Länk till avsnitt

avsnitt 31 - insekter

Sommaren är här! Eller ja, närsomhelst i varje fall. Och vi vet alla vad det innebär: INSEKTER! Folksagopodden har hittat sagor med sexbenta och till och med åttbenta huvudpersoner. Inget för den som inte gillar kryp, men helt klart för den som gillar sagor!

Sagor i det här avsnittet

Var fjärilar kommer ifrån, hittad av mig i American Indian Myths and Legends, utvalda av Richard Erodes och Alfonso Ortiz. Där anges att sagan kommer från Papago-stammen

Var myggor kommer ifrån, hittad av mig i American Indian Myths and Legends, utvalda av Richard Erodes och Alfonso Ortiz. Där anges att sagan kommer från Tlingit-folket

Herr Spindel och fru Fluga, hittad av mig i The Flight of the Golden Bird, där Duncan Williamson anges som nedtecknare. Sagan är skotsk.

De tre flugorna, hittad av mig i Svenska folksagor, där återberättade av Jan-Öjvind Swahn och Birgitta Hellsing, upptecknare är August Bondeson

2021-05-30
Länk till avsnitt

avsnitt 30 - I love Europe

Välkomna till Eurovision Fairytale Podcast. Ja, tävla i sagor är väl ungefär samma som att tävla i musik.. Och eftersom musiktävlingen är avgjord så lånar Folksagopodden resultatet därifrån och presenterar en saga från varje pall-plats-land. Spoiler för dig som inte sett ESC än!

Sagor i det här avsnittet

Djurens gåvor ? hittad av mig i Bra Böckers Folksagor 5 ? ur litteraturen, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn, från en italiensk novellsamling från mitten av 1500-talet, skriven av Giovanni Francesco Straparola.

Riddar Blåskägg ? hittad av mig här http://kokthansogreta.nu/?p=20724 från början en fransk saga nedtecknad av Charles Perrault

Häst-ägget ? hittad av mig här http://oaks.nvg.org/swisa.html#horse från början en schweizisk saga nedtecknad av Grueber

2021-05-24
Länk till avsnitt

avsnitt 29

Avsnitt 29 är helt temafritt! Istället låter vi slumpen och mitt pekfinger guida oss genom bokhyllan och ser vad vi hittar. Häng på, det blir kul!

Sagor i det här avsnittet

Ärlighet varar längst ? hittat av mig i Svenska Folksagor IV, där uppges C. F Cavallius som upptecknare

Guldgåsen och Dumskalle ? hittad av mig i Andrew Langs röda sagobok, där anges Bröderna Grimm som upptecknare

Skräddaren och Knappen ? hittad av mig i The coming of the Unicorn, Scottish Folk Tales for Children, av Duncan Williamson

2021-05-16
Länk till avsnitt

avsnitt 28 - Tobak

Varning! Innehållet i det här avsnitt kan vara beroendeframkallande för veckans tema är Tobak. Det är dumt att röka och snusa, men som vi vet gör inte alltid folk i sagor precis det som är rätt, och tur är det ? för det är ofta så det blir spännande sagor.

Sagor i det här avsnittet

När prärievargen stal tobak från solen ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, redigerad av Richard Erodes och Alfonso Ortiz, där uppges att sagan kommer från White Mountain Apaches

Snusdosan ? hittad av mig i Andrew Langs gröna sagoboken, där uppges den vara upptecknat av Paul Sébillot

Tobakspojken ? hittad av mig i Asbjörnsen och Moes norska äventyr

2021-05-09
Länk till avsnitt

avsnitt 27 - konstsagopodden

Välkomna till Konstagopodden..? Japp, det här avsnittet av folksagopodden blir det faktiskt inte en enda folksaga, istället blir det folksagans kusin konstsagan som får huvudrollen.  Det blir konstsagokungen H C Andersens stora sagoskatt som dyks ner i. Häng på!

 

Sagor i detta avsnitt

Den fula ankungen

Prinsessan på ärten

Flickan med svavelstickorna

Samtliga sagor är hittade av mig i Sagor och Berättelser af Hans Kristian Andersen (översatt av Karl Johan Backman) och till skillnad från övriga avsnitt lästa istället för berättade, Jag har dock moderniserat språket till viss del.


OBS! Omslagsbild till detta avsnitt är baserat på Elin Allers orginal men (ganska hemskt) redigerad av Jack.

2021-05-02
Länk till avsnitt

avsnitt 26 - djur IV

Det är dags att ge sig in i djurens värld igen. I denna fjärde omgång blir det fyrbenta, tvåbenta och till och med ett enbent djur! Och som om inte det var nog blir det lite stämningsljud från en riktig katt.

 

Sagor i detta avsnitt

Varför jordekorren är randig ? hittad av mig i I Norrskenslandet ? Folksagor från norra Sovjetunionen, där anges att det är en evenkisk saga.

Lilla haren ? hittad av mig i I Norrskenslandet ? Folksagor från norra Sovjetunionen, där anges att det är en evenkisk saga.

Blåsångaren och prärievargen ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, Där anges att den kommer från Pima-folket och upptecknades av Frank Russell

Halvkycklingen ? hittad av mig i Andrew Langs gröna sagobok, där anges att det är en spansk folksaga

Rapphönan med den gälla rösten ? hittad av mig i I Norrskenslandet ? Folksagor från norra Sovjetunionen, där anges att det är en evenkisk saga.

Igelkotten och räven ? hittad av mig i Sägner bland utdöende folkslag, sammanställd av John Mercer, där uppges att den är från Sahrawi-folket i Västra Sahara.

2021-04-25
Länk till avsnitt

avsnitt 25 - girigbukar

Mycket vill ha mer, heter det ju. Något som huvudpersonerna den i den här veckans avsnitt av folksagopodden ? girigbukarna ? vet allt om. Men kanske får de också lära sig en läxa.

 

Sagor i detta avsnitt

Glupa ? hittad av mig i Isländsk folkdiktning av Hallfre?ur Örn Eiríksson

De tre bröderna som delade på en ko ? en Temne-saga hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom Temne

Grannarna som delade en bönåker ? en Bambara-saga hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Den giriga tjädern ? hittad av mig i norrskenslandet ? folksagor från norra Sovjetunionen, sagan kommer från Evenkien, idag del av Ryssland.

Lyckans flygande fana ? hittad av mig i Svenska folksagor VIII, där återberättade och insamlade av Jörel och Jöran Sahlgren från ett skillingtryck, sitt ursprung verkar den ha hos en saga insamlad av bröderna Grimm

2021-04-18
Länk till avsnitt

avsnitt 24 - solen

Det är april när podden släpps, och som vanligt är det lurigaste på månaden vädret. Därför tänker folksagopodden bjuda på ett tema som borde locka de flesta just nu: Solen. Häng med på några sagor om solen.

 

Prärievargen stjäl solen och månen ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, där anges att det är en Zuni-saga berättad av Ruth Benedict

När solen dog ? hittad av mig i Sägner bland utdöende folkslag, där anges att den kommer från Juruna-folket i Brasilien

Solen och nordanvinden ? berättad av mig ur minnet, från början en rysk folksaga

Kaninen som fångade solen ? hittad av mig i Sägner bland utdöende folkslag, där anges att den kommer från Omahafolket i nordamerika

2021-04-11
Länk till avsnitt

avsnitt 23 - så kan det gå

Avsnitt 23 handlar om när saker inte blir som man tänkt sig, och just i det här avsnittet är det ganska bra för de som får sina planer ändrade är inte så snälla.

 

Sagor i detta avsnittet

Träkäppen ? hittad av mig i I Norrskenslandet ? folksagor från norra Sovjetunionen

 

Rike Per Krämare ? hittad av mig i Asbjørnsen och Moe

2021-04-04
Länk till avsnitt

avsnitt 22 - dilemman

Det har blivit dilemmadags! Veckans avsnitt bjuder på några svårknäckta nötter när folksagopodden tar sig an dilemmasagor. Dilemmasagor är en speciell sagoform som förekommer i västafrika och som slutar med ett svårlöst provblem. Så ta med dina mest filosofiska vänner och tryck på play!

Sagor i detta avsnitt

Pojkarna som tålde värme ? en saga från Lofa County i Liberia, hittad av mig i Pumpan som födde ett föl, där återberättade av Janne Lundström

Bröderna på jakt ? en Kissi-saga från Sierra Leone, hittad av mig i Pumpan som födde ett föl, där återberättade av Janne Lundström

Vandraren som snarkade ? en Mende-saga från Sierra Leone, hittad av mig i Pumpan som födde ett föl, där återberättade av Janne Lundström

De tre barnen som jagade ? hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Pappan som hade ett bröd ? Ahlo-saga från Togo, hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Flickan som hade fyra friare ? Mosi-saga från Burkina Faso hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Mannen som lånade ? hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Jägaren ? Betsimisaraka-saga från Madagaskar hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

Bajsgropen ? Hausa-saga från Nigeria hittad av mig i World Anthropology: African Dilemma Tales, sammanställd av William R. Bascom

2021-03-28
Länk till avsnitt

avsnitt 21 - klassiker II - prinsessor

Än är inte Folksagopodden en global mediejätte ? men den kanske kan bli? En av de allra största började nämligen med just folksagor och i dagens avsnitt tar vi oss an några av de klassiska folksagor som just blivit film.

 

Sagor i detta avsnitt

Snövit ? hittad av mig hos bröderna Grimm

Askungen ? hittad av mig hos bröderna Grimm

Törnrosa ? Hittad av mig hos Charles Perrault

Grodprinsen ? hittad av mig hos bröderna Grimm

Balladen om Hua Mulan -  hittad av mig här https://en.wikipedia.org/wiki/Hua_Mulan

2021-03-21
Länk till avsnitt

avsnitt 20 - jättar, troll och andra stora fulingar

Välkomna to the big league! I det här avsnittet fokuserar vi på stora saker som lurar därute i skogar och djungler ? jättar, troll och dess likar. I centrum har vi den samiska Stalo.

Sagor i det här avsnittet

Stalo och pojken ? hittad av mig i Fortsättning af Journalen öfver Missions-Resor i Lappmarken av P. Laestadius. Berättelsen är samisk.

Kungen och Rakshashidrottningen ? hittad av mig i Foltales from India, redigerad av A.K. Ramanjuan, från början är sagan från Kashmiri-regionen

Stalo och tävlingen ? hittad av mig i Fortsättning af Journalen öfver Missions-Resor i Lappmarken av P. Laestadius. Berättelsen är samisk.

Prärievargen och jätten ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, redigerad av Richard Erdoes och Alfonso Ortiz. Där anges Louisa McDermott som upptecknare i Flathead-området.

När Stalo gifte sig med en trästock ? hittad av mig här https://kulturpunkt.org/se/kulturpunkt/6729

Barnen och trollen i Hedalsskogen ? hittad av mig i Asbjörnsen och Moe

2021-03-14
Länk till avsnitt

avsnitt 19 - Djur III

Vi är tillbaka i djurens värld igen! Vi återser gamla vänner (och ovänner) såsom hönan och räven, men får också stifta bekantskap med några nya djur i folksagopoddssammanhang, såsom Apan och Krokodilen.

Haren och igelkotten ? hittad av mig The Flight of The Golden Bird, där återberättad av Duncan Wiliamson. En Skotsk saga.

Kaninens svans ? hittad av mig The Flight of The Golden Bird, där återberättad av Duncan Wiliamson. En Skotsk saga.

Räven och fiskarkatterna ? hittad av mig The Coming of The Unicorn, där återberättad av Duncan Wiliamson. En Skotsk saga.

De två grodorna ? hittad av mig i Andrew Langs Den violetta sagoboken från början en japansk saga

Apan och Krokodilen ? hittad av mig Folktales from India, redigerad av A. K. Ramanjuan

Schakalen och hönan ? hittad av mig i Fearless Girls, Wise Women & Beloved Sisters, redigerad av Kathleen Ragan. Från början från Basotho-folket i Lesotho.

2021-03-07
Länk till avsnitt

avsnitt 18 - tävlingar

Tävlingsinstinkten har vaknat hos Folksagopodden! I veckans avsnitt tar vi avstamp i en av våra mest kända långdistanslopp och sen springer vi raskt vidare till andra sorters tävlingar. Passar lika bra för den som tycker alla borde vinna som för den dålige förloraren.

 

Sagor i detta avsnitt

Haren och sköldpaddan ? hittad av mig i Aisopos fabler

Vems gubbe är dummast? ? Hittad av mig i Bra böckers Folksagor 3. Gyckel, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn. Från början en norsk folksaga

De tre friarna ? hittad av mig i Sagor att läsa och berätta, där återberättad av Hariette Söderblom. Från början en tysk folksaga.

Vem pratar först? ? Hittad av mig i Bra böckers Folksagor 3. Gyckel, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn. Från början en dansk folksaga.

Det stora racet ? hittad av mig i American Indian Myths and Legends, upptecknad av Richard Erdoes. Från början från Cheyenne-stammen i Nordamerika

2021-02-28
Länk till avsnitt

avsnitt 17 - var kommer allt ifrån?

Var kommer allt ifrån egentligen?? En stor fråga, men ingen fråga är för stor för att inte kunna besvaras med en saga. Veckans avsnitt tar reda på var alltifrån sagor till musik egentligen kommer ifrån.

Sagor i detta avsnitt

Berättelsestenen ? berättad för mig av Eva Hallgren, har sitt ursprung i den nordamerikanska Seneca-stammen och går att läsa här http://spinningsomestories.blogspot.com/2013/11/the-storytelling-stone.html?m=1

 

Skapelseberättelser från Edsele ? hittad av mig i Sagor från Edsele, där upptecknade av Frans Bergvall

Delar av gutasagan ? hittad av mig på guteinfo.com

Hur det började regna på jorden ? hittad av mig i Bra Böckers Folksagor 6 ? Gudar, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn, från början från Ekoi-folket i sydöstra Nigeria.

Fiskaren som fångade Solen ? hittad av mig i Barnens skattkammare V ? Noaks ark, från början en Hawaiiansk folksaga

Festens gåva ? hittad av mig i Bra böckers Folksagor 6 ? Gudar, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn, från början en folksaga från Grönland.

2021-02-21
Länk till avsnitt

avsnitt 16 - baljväxter

Ärtväxter (Fabaceae), eller baljväxter, är den näst största familjen inom gömfröväxterna med omkring 650 släkten och cirka 20 000 arter. Bland dessa finns många livsmedel, såsom inom bönsläktet (Phaseolus), ärtsläktet (Pisum), jordnötssläktet (Arachis) och sojabönssläktet (Glycine). Detta kan en läsa på Wikipedia. Men förutom att figurera i naturen så figurerar det också en hel del baljväxter i sagorna. I dagens avsnitt får vi höra några såna.

Sagor i detta avsnitt:

Jack och Bönstängeln ? hittad av mig i Andrew Langs Den röda sagoboken, från början en engelsk folksaga

Tuppen och den magiska kvarnen ? hittad av mig här https://leilaborg.wordpress.com/2017/08/01/tuppen-och-den-magiska-kvarnen/ från början en rysk folksaga

De 12 jägarna ? hittad av mig hos Bröderna Grimm.

2021-02-15
Länk till avsnitt

avsnitt 15 - inpå bara skinnet

Folksagopodden är tillbaka! Vi drar igång andra säsongen med en liten nakenchock, för nu går Folksagopodden inpå bara skinnet. Och vad hittar vi där? Kläder såklart. I det här avsnittet hittar vi sagor som handlar om kläder (och ibland bristen därpå) och hur de tillverkas.

 

Sagor i detta avsnitt

Hur vävaren kom till himlen ? hittad av mig i Folktales from India (redigerad av A.K Ramanujan), från början berättad på Urdu

Mäster skräddare ? berättad av mig från minnet, men från början en svensk folksaga

Kari träkjol ? Hittad av mig hos Asbjørnsen och Moe

Kejsarens nya kläder ? en konstsaga av H.C Andersen, här återberättad av mig

LilleMan med Hår Överallt ? Hittad av mig i American Indian Myths and Legends (redigerade av Richard Erdoes och Alfonso Ortiz) från början från Canada

2021-02-07
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 24

God Jul! Folksagokalendern har bjudit på en saga om dagen, hela vägen fram till jul och nu är det dags att bjuda på den sista. Dagens saga utspelar sig passande nog på julafton, och gäster är en hel hoper med troll och en isbjörn. Minst lika spännande som Kalle Anka blir det. Och med detta tar också Folksagopodden en liten paus och återkommer i februari!

Saga i detta avsnitt

Katten på Dovrefjäll ? hittad av mig i Asbjörnsen och Moe

2020-12-24
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 23

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I näst sista luckan finns det inte mindre än en edsbunden kung, en förälskad kung, två avundsjuka drottningar, fyra slott och hela sex svanar.

Saga i detta avsnitt

De sex svanarna ? hittad av mig i Andrew Langs gula sagobok, upptecknad av Bröderna Grimm

2020-12-23
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 22

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Lucka 22 har en mycket klok torpardotter, och en kung som först blir imponerad och sen blir frustrerad av att hon är så smart.

Saga i detta avsnitt

Den kloka torpardottern ? hittad av mig i Svenska folksagor, där återberättad av Birgitta Hellsing, nedtecknad av G. O Hyltén-Cavallius

2020-12-22
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 21

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 21 hittar vi en pojke som bara vill lira! Och en by som blivit lite trötta på honom, men snart hittar han någon som gärna vill höra honom trumma..

Hannah Lundgren berättar

Pojken och Trumman, som hon lärde sig när hon gick Storytelling på Emerson College. Från början en indisk berättelse.

2020-12-21
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 20 - fjärde advent

Fjärde advent är här! Och det blir snö-tema i folksagopodden. Två olika sagor där snön, barn och elakingar har stora roller, och där vintriga gubbar kommer till undsättning.

Sagor i detta avsnitt

Jultomten och de två barnen ? hittad av mig här https://fairytalez.com/saint-nicholas-children/ , från början en Kanadensisk saga

Flickan och vindarna ? hittad av mig här https://fairytalez.com/the-little-girl-and-the-winter-whirlwinds/ , från början en bulgarisk saga.

2020-12-20
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 19

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 19 ska ett arv fördelas, men det är lite knepigt. Därför måste tre bröder tävla om vem som är skickligast i sitt yrke.

Saga i detta avsnitt

De tre bröderna ? hittad av mig i Andrew Langs rosa sagobok, upptecknad av Bröderna Grimm

2020-12-19
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 18

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Lucka 18 bjuder på vackra katter och kärlek mot alla odds.

Saga i detta avsnitt

Katterna på rymmen ? hittad av mig i Andrew Langs rosa sagobok, från början en japansk folksaga

2020-12-18
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 17

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 17 hittar vi Pomperipossa! Och Caroline, en gästberättare.

Jack och Caroline berättar

Pomperipossa med den långa näsan, skriven av Axel Wallengren (också känd som Falstaff, fakir)

2020-12-17
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 16

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 16 träffar vi tre systrar med olika många ögon var. Den stackars tvåögda systern är utsatt av sina systrar med lite mer ovanliga antal ögon. Men som tröst har hon en magisk get.

Saga i detta avsnitt

Lilla Enöga, Lilla Tvåöga och Lilla Treöga, hittad av mig i Andrew Langs gröna sagobok, upptecknad av Bröderna Grimm

2020-12-16
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 15

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 15 träffar vi en jägare som får en magisk mantel, och dessutom sväljer ett fågelhjärta, vilket gör honom rik. Snart träffar han också en vacker flicka och blir förälskad.. men kanske är han förblindad av sin kärlek?

Saga i detta avsnitt

Åsne-kål hittad av mig på https://www.grimmstories.com/language.php?grimm=122&l=en&r=es, upptecknad av bröderna Grimm

2020-12-15
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 14

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. I Lucka 14 får vi möta själva lyckan när hon vänder sig mot Pelle. Och hur det kan gå när Lyckan vänder sig bort från en.

Saga i detta avsnitt

Pelle och Lyckan ? hittad av mig i Svenska folksagor band VII ? där återberättad av Gudrun och Jöran Sahlgren, från början upptecknad av Per Arvid Säve.

2020-12-14
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 13 - tredje advent

Tredje advent blir det inga sagor alls. Åtminstone inte i egentlig mening, istället blir det två legender om helgon som hör julen till. Sankt Nikolas och såklart, dagen till ära, Sankta Lucia.

Sagor i denna saga
Legenden om Sankt Nikolas, hittad av mig här https://www.whychristmas.com/customs/fatherchristmas.shtml
Legenden om Sankta Lucia, hittad av mig här https://www.srf.nu/leva-med-synnedsattning/jag-har-en-synnedsattning/legenden-om-sankta-lucia/
2020-12-13
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 12

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 12 finns en av de mest kända folksagorna ? kort sagt: Det har blivit dags för Folksagopodden att dra den om rödluvan också. Dagen till ära med en gästberättare!

Hedda Hansson berättar

Rödluvan ? återberättad ur minnet, från början nedtecknad av Charles Perrault i gåsmors sagor

2020-12-12
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 11

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 11 hittar vi LatLasse som inte gärna lyfter ett finger i onödan, eller i nödan för den delen. När hans mamma tvingar ner honom till sjön för att hämta vatten bjuder han en gädda på en macka, och då ändras allt.

Saga i detta avsnittet

Prinsessan och den underbara gäddan ? hittad av mig i Svenska Folksagor I ? upptecknad av G.O Hyltén-Cavallius och G Stehpens

2020-12-11
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 10

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 10 hittar vi en kejsare som har svårt att acceptera en del av sitt utseende, vilket leder till att landet töms på barberare. Men sanningen är, som bekant, svår att dölja och även när någon försöker begrava den i jorden visslar den snart genom träden.

Saga i detta avsnittet

Kejsar Trojan med getöronen ? Hittad av mig i Den violetta Sagoboken, där återberättad av Andrew Lang. Från början en serbisk folksaga.

2020-12-10
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 9

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 9 hittar vi personen som gett tur i oturen ett ansikte, och troligen också är den som inspirerade de där som bytte upp sig i massa led från ett gem till en bil. Dessutom är det återigen dags för gästberättare!

Jacob Tengström berättar

Havrekornet ? hittad av mig i Sagor att läsa och berätta, där återberättad av Harriette Söderblom. Från början en tysk folksaga.

2020-12-09
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 8

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 8 hittar vi ett hyperaktuellt ämne, det är nämligen en stackare som längtar hem till jul men inte vet hur han ska ta sig dit, han befinner sig nämligen utomlands. Dock är det inte en pandemi som stoppar honom, utan mer att det saknades snabba resvägar på sagotiden. Och det är inte heller Tegnell som kan bestämma hur det ska gå, men en annan gubbe dyker upp som kanske kan ge riktlinjer.

Saga i det här avsnittet

Gesällen och Bältet ? hittad av mig i Svenska folksagor band II, där återberättad av Gudrun och Jöran Sahlgren upptecknare är Sven Sederström

2020-12-08
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 7

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 7 hittar vi en ganska eländig kärlekssaga som handlar om arbetslöshet och en stackars övergiven, gravid kvinna. Men med några goda råd (och vad som måste vara en väldigt handlingskraftig kvinna) så ordnar det sig ändå ganska bra.

Saga i det här avsnittet

Den som lyder råd är vis ? hittad av mig i Bra Böckers Folksagor ? 2 Romantik, där återberättad av Jan-Öjvind Swahn. Från början en spansk folksaga.

2020-12-07
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 6 - Andra advent

Andra advent är här, och då blir folksagokalendern extra julig och extra generös, så idag är det två sagor! Båda sagorna handlar om julgranen, och förklarar varför vi har glitter och ljus i granen.

Sagor i det här avsnittet

Julspindeln ? ursprung ukraina eller tyskland, hittad av mig här https://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Christmas_Spider

Greven och älvdrottningen ? urpsrung tyskland, hittad av mig här https://fairytalez.com/christmas-fairy-strasburg/ där den återberättas av Frances Jenkins Olcott

2020-12-06
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 5

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Lucka 5 låter oss lära känna Doktor Per, som har självförtroendet som bara den som inget vet kan ha.

Saga i det här avsnittet

Doktor Per ? hittat av mig i Svenska folksagor band IV ? upptecknare är C.F Cavallius

2020-12-05
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 4

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Lucka 4 innehåller en stackars arvinge som inte hade någon glädje av sin fars rikedomar innan han ärvde, och ännu mindre efter att han ärvt. Men han får istället en katt, och det kan ju också vara berikande.

Saga i det här avsnittet

Katten och stugan ? hittad av mig i The Crimson fairy book av Andrew Lang, från början en isländsk saga

2020-12-04
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 3

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 3 hittar vi en lurig läsare och en missnöjd magiker. Dessutom en gästberättare!

Tove Göranson berättar

Mästaren och eleven ? hittad av mig i den Rosa Sagoboken av Andrew Lang, där uppges det vara en dansk folksaga

2020-12-03
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 2

Folksagokalendern bjuder på en saga om dagen, hela vägen fram till jul. Bakom lucka 2 hittar vi en gris som inte är nöjd med livet, och bestämmer sig för att ta det till domstol.

Saga i det här avsnittet

Grisen som ville få det bättre ? hittad av mig här https://sagosidan.se/grisen-som-ville-fa-det-battre/ där uppges att det Asbjörnsen & Moe som är upptecknare

2020-12-02
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - Lucka 1

Det har äntligen blivit dags för folksagokalendern att kicka igång! En saga varje dag hela vägen fram till jul. Dessutom med några överraskningar längs med vägen. Nu öppnar vi lucka 1!

 

Saga i det här avsnittet

Jättens hjärta ? hittad av mig i Svenska folksagor, där återberättad av Birgitta Hellsing. Upptecknare är Sven-Öjvind Swahn

2020-12-01
Länk till avsnitt

Folksagokalendern - första advent

Snart är det jul! Men det var inte sant, men det var inte sant, för däremellan kommer hela 24 avsnitt av folksagopodden, om än lite kortare. Varje dag öppnar folksagopodden en lucka i sin folksagokalender, och bakom varje lucka finns en saga! Vi smygstartar redan nu på första advent med två korta berättelser om tomtar. Inte jultomtar, utan de lite mer tjuriga gårdstomtarna. Häng med!

Sagor i det här avsnittet:
Två tomteberättelser från Bra böckers folksagor band 7 - oknytt, insamlade av Jan-Öjvind Swahn.
2020-11-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.