Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Mästerverken

Mästerverken

En lyssningsguide till den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk. Ansvarig utgivare: Anna-Karin Larsson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/masterverken

Avsnitt

Rhapsody in Blue ? New York i toner

År 1924 lyckas George Gershwin kombinera det svulstiga orkestersoundet med jazzens blå toner på ett MAGNIFIKT sätt. Det bubblar och svänger av storstadspuls och har blivit något av ett soundtrack till New York.

2021-02-26
Länk till avsnitt

Ruth Gipps 2:a symfoni ? en bortglömd pärla

För exakt 100 år sedan föddes geniet Ruth Gipps tonsättare, dirigent, pianist och oboist. Och lite jobbig? Hennes 2:a symfoni från 1945 skrevs för att hylla krigsslutet och innehåller både filmiskt ädelmod och marschtakter.

Johans rekommenderade inspelning blev den med dirigenten Rumon Gamba och BBC National Orchestra Of Wales.
2021-02-19
Länk till avsnitt

La Mer ? långt ifrån ett hafsverk

Att beskriva havet i musik har många tonsättare försökt sig på, men frågan är om inte Debussy lyckas bäst med "La Mer". Dessutom bubblar Johan av musikskämt i veckans avsnitt.

2021-02-12
Länk till avsnitt

Bachs älskade Goldbergvariationer

Kanske skrevs den för en greve som hade svårt att sova, kanske är det en myt. Men Bachs Goldbergvariationer från 1741 är en riktig klassiker som hörs i filmer och tolkas på så väl dragspel som elgitarr.

Johans rekommenderade inspelning blev Glenn Goulds klassiska platta från 1955.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Bacewiczs perfekta pianokvintett

Grayna Bacewicz första pianokvintett innehåller både lekfullhet och allvar, rörande vackra partier och energisk dans. Ja den är liksom... komplett! Men så var hon också ett geni som jobbade stenhårt dag ut och dag in.

Johans rekommenderade inspelning blev en skriva med pianisten Krystian Zimerman och hans stråkvänner Kaja Danczowska, Agata Szymczewska, Ryszard Groblewski och Rafal Kwiatkowski.
2021-01-29
Länk till avsnitt

Petterssons 7:a ? älskat svenskt mörker

Dags för en riktig ångesthit! Allan Pettersons fattiga uppväxt och värkande kropp resulterade i en älskad symfoni som slog försäljningsrekord och fanns i nästan varje svenskt hem.

Johans rekommenderade inspelning blev den första inspelningen från 1969 med Stockholms Filharmoniska Orkester under ledning av Antal Dorati.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Sjostakovitjs mörka stråkkvartett

När Dmitrij Sjostakovitj skrev sin åttonde stråkkvartett var han djupt deprimerad. Och stycket blev så mörkt och personligt att folk omkring honom var rädda att det var ett självmordsbrev.

Johans rekommenderade inspelning blev en med Pavel Haas-Kvartetten.
2021-01-15
Länk till avsnitt

Planeterna ? horoskop och effektfull filmmusik

Kanske tycker du att astrologi är flum? Men vore det inte för stjärntecken och planeter hade Gustav Holst kanske inte skrivit detta effektfulla och maffiga mästerverk. Och nog hör man väl också Star Wars här?

Johans rekommenderade inspelning:  London Philharmonic Orchestra under ledning av Adrian Boult. (1979) Vi hörde också en inspelning med Montreals symfoniorkester och kör under ledning av Charles Dutoit.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Mozarts rekviem ? skräck, dramatik och älskad musik

Dags för ett riktigt monument inom den klassiska musiken! Världens kanske mest älskade rekviem innehåller både dramatiska skräckskildringar och tröst. Men Mozart hann inte färdigt med dödsmässan innan han själv dog.

Johans rekommenderade inspelning:  John Eliot Gardiner dirigerar Engelska barocksolisterna och Monteverdikören. Solister: Barbara Bonney, Anne Sofie von Otter, Hans Peter Blochwitz och Willard White.
2020-10-30
Länk till avsnitt

Korngolds violinkonsert ? filmisk feelgood

Nu ska jag sluta skriva filmmusik och börja med seriös musik igen tänkte Korngold och skrev en smäktande vacker violinkonsert. Men faktum är att han återanvände musik från sina tidigare filmer.

Johans rekommenderade inspelning: Jascha Heifetz och Los Angeles Philharmonic under ledning av Alfred Wallenstein (1953).
2020-10-25
Länk till avsnitt

Beethovens sista stråkkvartett ? musik som har allt!

Beethovens stråkkvartett Op. 135 kom till under den sista eländiga tiden i hans liv, men innehåller trots det både tröst, sprudlande glädje och humor. Men vad är det för mystisk fråga han bakat in i musiken?

Johans rekommenderade inspelning: Belceakvartetten.
2020-10-18
Länk till avsnitt

Gubajdulina offrar och hyllar Bach ? samtidigt

Ett Bachtema där man kapar den allra sista tonen, och sedan förstör temat mer och mer och mer... Offertorium från år 1980 är den ryska tonsättaren Sofia Gubajdulinas första violinkonsert och allra bästa verk!

Johans rekommenderade inspelning: Gidon Kremer och Boston Symphony
2020-10-11
Länk till avsnitt

Mahlers försök att lura döden

Skriver jag en nionde symfoni kommer jag dö, tänkte Gustav Mahler och skapade istället en helt ny slags musik den otroligt vackra sångsymfonin Das Lied von der Erde. (Som självklart handlar om döden. Det är ändå Mahler.)

Johans rekommenderade inspelning: Fritz Reiner dirigerar Chicago Symphony Orchestra, Richard Lewis och Maureen Forrester. Inspelad 1959, remastrad 2007.
2020-10-04
Länk till avsnitt

Charles Ives obesvarade fråga

Hur mycket existentiell ångest kan man baka in i sex minuter musik? Ja rätt mycket visar det sig. Men Charles Ives stycke "The unanswered question" från 1906 är också hypnotiskt vackert.

Johans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och San Francisco Symphony
2020-09-27
Länk till avsnitt

Rachmaninovs farligt svåra pianokonsert

Rachmaninovs 3:e pianokonsert är grandios, romantisk och full av lidelse. Men den är också bland det svåraste en pianist kan ge sig på. Ja det sägs att den blev så svår att pianisten den skrevs för vägrade spela den.

Veckans rekommenderade inspelning: Vladimir Ashkenazy och London Symphony Orchestra under ledning av Andre Previn.
2020-09-20
Länk till avsnitt

Skandalsuccén Våroffer

När baletten Våroffer hade sin premiär år 1913 skrek och buade publiken så mycket att dansarna knappt hörde musiken och Stravinsky fick fly in bakom scenen. Men idag är synen på verket en helt annan.

Veckans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och Boston Symphony Orchestra.
2020-09-13
Länk till avsnitt

Enigmavariationerna ? en musikalisk pusseldeckare

Många är vi som fick gåshud av den här musiken i filmen Dunkirk. Men Edward Elgars Enigmavariationer från år 1899 är inte bara bland det vackraste som skrivits, det innehåller också gåtor på flera plan.

Johans rekommenderade inspelning blev den med Sir Adrian Boult och Londons symfoniorkester.
2020-09-06
Länk till avsnitt

Berlioz olyckliga kärlek och fantastiska symfoni

Hur gör man om man är en olyckligt kär tonsättare som vill imponera på en tjej? Jo man skriver oemotståndlig musik om henne så klart. Men är det så smart att där beskriva henne som en häxa?

Ja i vårt allra första avsnitt lyssnar vi på Hector Berlioz mästerverk Symphonie Fantastique från år 1830. Vi reder ut vad verket handlar om, hur det låter och varför det låter som det gör. Johans rekommenderade inspelning: Marc Minkowski dirigerar Les Musiciens du Louvre och Mahler Chamber Orchestra.
2020-08-30
Länk till avsnitt

Snart startar en ny podd!

I Mästerverken reder vi ut den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk. Hur låter de? Vad handlar de om? Och vilken inspelning är allra bäst? En lyssningsguide helt enkelt!

2020-08-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.