Sveriges 100 mest populära podcasts

Mästerverken

Mästerverken

En lyssningsguide till den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk. Ansvarig utgivare: Anna-Karin Larsson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/masterverken

Avsnitt

Robert Schumanns romantiska pianokvintett

Robert Schumann må ha mått rätt dåligt, men han skrev musik man blir lycklig av! Pianokvintetten från 1842 är en riktig milstolpe inom kammarmusik och hörs bland annat i Fanny och Alexander.

Johans rekommenderade inspelning blev Leonard Bernstein och Juilliardkvartetten från 1966.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Carmina Burana ? sex, droger och en stekt svan

Carl Orffs superhit sjungs av körer över hela världen och har en sån där ikonisk start som ALLA känner igen. Men är texterna för glada? Var är all medeltida grymhet?!

Johans rekommenderade inspelning blev Tyska symfoniorkestern i Berlin med kör under ledning av Riccardo Chailly.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Kaprálovás pianokonsert ? geniet som dog alldeles för ung

Få har hört talas om Vítzslava Kaprálová som dog bara 25 år gammal. Men jä*lar vilken musik hon skrev! Gör dig redo att falla pladask för en filmisk och berusande pianokonsert full av kontraster.

Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell Johans rekommenderade inspelning blev pianisten Alice Rajnohova och Bohuslav Martinu-filharmonin under ledning av Tomá Hanus.
2021-10-01
Länk till avsnitt

Bergs violinkonsert till minne av en ängel

Veckans mästerverk är smärtsamt vackert och något så ovanligt som ett tolvtonsstycke man kan nynna på. Men vem var det egentligen Alban Berg hade i tankarna när han skrev musiken? Och hur kom det sig att han dog sedan?

Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell Johans rekommenderade inspelning blev den med violinisten Itzhak Perlman och Boston Symfoniorkester under ledning av Seiji Ozawa.
2021-09-24
Länk till avsnitt

Also sprach Zarathustra ? vad händer efter världens mest kända intro?

Ja ALLA har hört den maffiga starten, men sen då? Välkommen till Filosofiska rummet i P2 där vi lär dig allt du behöver veta om både Nietzsches filosofiska text och Richard Strauss tonsättning av densamma!

Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall. Johans rekommenderade inspelning blev Herbert von Karajan och Berlinfilharmonikerna från 1973 på Deutsche Grammophon.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Sibelius femma ? en stund av fullständig lycka

Denna otroliga symfoni beställdes av Finlands regering för att fira Sibelius egen 50-årsdag. En dag som också utropades till nationell helgdag! Snacka om att han var älskad.

Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell. Johans rekommenderade inspelning blev Lahtis symfoniorkester under ledning av Osmo Vänskä, en inspelning som gavs ut på BIS år 1997.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Djurens karneval öppnar dörren till sagans värld

Efter en misslyckad turné drar sig Saint-Saëns undan för att slicka sina sår. Och för att höja humöret skriver han ett verk fullt av humor, vackra svanar, tjuriga åsnor, glittrande akvarium och dansande fossiler.

Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall. Johan rekommenderar en inspelning med Antonio Pappano, Martha Argerich och Santa Cecilia-orkestern i Rom. Inspelningen gavs ut år 2017 på Warner.
2021-09-03
Länk till avsnitt

Dvo?áks 9:a ? som en hel melodifestival!

Dvoáks 9:a är en riktig publikfavorit, full av melodier som sätter sig! Här möts afro-amerikanska spirituals, tjeckiska folkmelodier, dansrytmer och är det inte Hajen-soundtracket?

Johans rekommenderade inspelning blev Berlinfilharmonikerna under ledning av Rafael Kubelik. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-03-19
Länk till avsnitt

Schuberts stråkkvintett ? så vacker att du tappar andan

Gör dig redo för ett av de bästa kammarmusikaliska verken någonsin, skrivet av Franz Schubert bara två månader innan han dog år 1828. Dessutom berättar Clara om en konsertupplevelse på Capri.

Johans rekommenderade inspelning är den med Ébene-Kvartetten och Gautier Capucon från 2015. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-03-12
Länk till avsnitt

Haydns magnifika skapelse

Haydns maffiga oratorium Skapelsen från år 1798 är fyllt av hopp och ljus. Och visst är det okej att skildra historien om Eva och Adam utan att gå in på utdrivningen ur paradiset och allt det tråkiga?

Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-03-05
Länk till avsnitt

Rhapsody in Blue ? New York i toner

År 1924 lyckas George Gershwin kombinera det svulstiga orkestersoundet med jazzens blå toner på ett MAGNIFIKT sätt. Det bubblar och svänger av storstadspuls och har blivit något av ett soundtrack till New York.

Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-02-26
Länk till avsnitt

Ruth Gipps 2:a symfoni ? en bortglömd pärla

För exakt 100 år sedan föddes geniet Ruth Gipps tonsättare, dirigent, pianist och oboist. Och lite jobbig? Hennes 2:a symfoni från 1945 skrevs för att hylla krigsslutet och innehåller både filmiskt ädelmod och marschtakter.

Johans rekommenderade inspelning blev den med dirigenten Rumon Gamba och BBC National Orchestra Of Wales. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-02-19
Länk till avsnitt

La Mer ? långt ifrån ett hafsverk

Att beskriva havet i musik har många tonsättare försökt sig på, men frågan är om inte Debussy lyckas bäst med "La Mer". Dessutom bubblar Johan av musikskämt i veckans avsnitt.

Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-02-12
Länk till avsnitt

Bachs älskade Goldbergvariationer

Kanske skrevs den för en greve som hade svårt att sova, kanske är det en myt. Men Bachs Goldbergvariationer från 1741 är en riktig klassiker som hörs i filmer och tolkas på så väl dragspel som elgitarr.

Johans rekommenderade inspelning blev Glenn Goulds klassiska platta från 1955. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Bacewiczs perfekta pianokvintett

Grayna Bacewicz första pianokvintett innehåller både lekfullhet och allvar, rörande vackra partier och energisk dans. Ja den är liksom... komplett! Men så var hon också ett geni som jobbade stenhårt dag ut och dag in.

Johans rekommenderade inspelning blev en skriva med pianisten Krystian Zimerman och hans stråkvänner Kaja Danczowska, Agata Szymczewska, Ryszard Groblewski och Rafal Kwiatkowski. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-01-29
Länk till avsnitt

Petterssons 7:a ? älskat svenskt mörker

Dags för en riktig ångesthit! Allan Pettersons fattiga uppväxt och värkande kropp resulterade i en älskad symfoni som slog försäljningsrekord och fanns i nästan varje svenskt hem.

Johans rekommenderade inspelning blev den första inspelningen från 1969 med Stockholms Filharmoniska Orkester under ledning av Antal Dorati. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Sjostakovitjs mörka stråkkvartett

När Dmitrij Sjostakovitj skrev sin åttonde stråkkvartett var han djupt deprimerad. Och stycket blev så mörkt och personligt att folk omkring honom var rädda att det var ett självmordsbrev.

Johans rekommenderade inspelning blev en med Pavel Haas-Kvartetten. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-01-15
Länk till avsnitt

Planeterna ? effektfull filmmusik och horoskop

Kanske tycker du att astrologi är flum? Men vore det inte för stjärntecken och planeter hade Gustav Holst kanske inte skrivit detta effektfulla och maffiga mästerverk. Och nog hör man väl också Star Wars här?

Johans rekommenderade inspelning:  London Philharmonic Orchestra under ledning av Adrian Boult. (1979) Vi hörde också en inspelning med Montreals symfoniorkester och kör under ledning av Charles Dutoit. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Mozarts rekviem ? skräck, dramatik och älskad musik

Dags för ett riktigt monument inom den klassiska musiken! Världens kanske mest älskade rekviem innehåller både dramatiska skräckskildringar och tröst. Men Mozart hann inte färdigt med dödsmässan innan han själv dog.

Johans rekommenderade inspelning:  John Eliot Gardiner dirigerar Engelska barocksolisterna och Monteverdikören. Solister: Barbara Bonney, Anne Sofie von Otter, Hans Peter Blochwitz och Willard White. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2020-10-30
Länk till avsnitt

Korngolds violinkonsert ? filmisk feelgood

Nu ska jag sluta skriva filmmusik och börja med seriös musik igen tänkte Korngold och skrev en smäktande vacker violinkonsert. Men faktum är att han återanvände musik från sina tidigare filmer.

Johans rekommenderade inspelning: Jascha Heifetz och Los Angeles Philharmonic under ledning av Alfred Wallenstein (1953). Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2020-10-25
Länk till avsnitt

Beethovens sista stråkkvartett ? musik som har allt!

Beethovens stråkkvartett Op. 135 kom till under den sista eländiga tiden i hans liv, men innehåller trots det både tröst, sprudlande glädje och humor. Men vad är det för mystisk fråga han bakat in i musiken?

Johans rekommenderade inspelning: Belceakvartetten.
2020-10-18
Länk till avsnitt

Gubajdulina offrar och hyllar Bach ? samtidigt

Ett Bachtema där man kapar den allra sista tonen, och sedan förstör temat mer och mer och mer... Offertorium från år 1980 är den ryska tonsättaren Sofia Gubajdulinas första violinkonsert och allra bästa verk!

Johans rekommenderade inspelning: Gidon Kremer och Boston Symphony
2020-10-11
Länk till avsnitt

Mahlers "Das Lied von der Erde" ? ett försök att lura döden

Skriver jag en nionde symfoni kommer jag dö, tänkte Gustav Mahler och skapade istället en helt ny slags musik den otroligt vackra sångsymfonin Das Lied von der Erde. (Som självklart handlar om döden. Det är ändå Mahler.)

Johans rekommenderade inspelning: Fritz Reiner dirigerar Chicago Symphony Orchestra, Richard Lewis och Maureen Forrester. Inspelad 1959, remastrad 2007.
2020-10-04
Länk till avsnitt

Charles Ives obesvarade fråga

Hur mycket existentiell ångest kan man baka in i sex minuter musik? Ja rätt mycket visar det sig. Men Charles Ives stycke "The unanswered question" från 1906 är också hypnotiskt vackert.

Johans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och San Francisco Symphony
2020-09-27
Länk till avsnitt

Rachmaninovs farligt svåra pianokonsert

Rachmaninovs 3:e pianokonsert är grandios, romantisk och full av lidelse. Men den är också bland det svåraste en pianist kan ge sig på. Ja det sägs att den blev så svår att pianisten den skrevs för vägrade spela den.

Johans rekommenderade inspelning: Vladimir Ashkenazy och London Symphony Orchestra under ledning av Andre Previn.
2020-09-20
Länk till avsnitt

Skandalsuccén Våroffer

När baletten Våroffer hade sin premiär år 1913 skrek och buade publiken så mycket att dansarna knappt hörde musiken och Stravinsky fick fly in bakom scenen. Men idag är synen på verket en helt annan.

Veckans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och Boston Symphony Orchestra.
2020-09-13
Länk till avsnitt

Enigmavariationerna ? en musikalisk pusseldeckare

Många är vi som fick gåshud av den här musiken i filmen Dunkirk. Men Edward Elgars Enigmavariationer från år 1899 är inte bara bland det vackraste som skrivits, det innehåller också gåtor på flera plan.

Johans rekommenderade inspelning blev den med Sir Adrian Boult och Londons symfoniorkester.
2020-09-06
Länk till avsnitt

Berlioz olyckliga kärlek och fantastiska symfoni

Hur gör man om man är en olyckligt kär tonsättare som vill imponera på en tjej? Jo man skriver oemotståndlig musik om henne så klart. Men är det så smart att där beskriva henne som en häxa?

Ja i vårt allra första avsnitt lyssnar vi på Hector Berlioz mästerverk Symphonie Fantastique från år 1830. Vi reder ut vad verket handlar om, hur det låter och varför det låter som det gör. Johans rekommenderade inspelning: Marc Minkowski dirigerar Les Musiciens du Louvre och Mahler Chamber Orchestra.
2020-08-30
Länk till avsnitt

Snart startar en ny podd!

I Mästerverken reder vi ut den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk. Hur låter de? Vad handlar de om? Och vilken inspelning är allra bäst? En lyssningsguide helt enkelt!

2020-08-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.