Sveriges 100 mest populära podcasts

Rehabsnack

Rehabsnack

Rehabsnack - Världens enda podcast med en fysioterapeut, kiropraktor och naprapat.

Poddvärdar:

Peter Lindberg (leg. fysioterapeut)

Daniel Pantelic (leg. kiropraktor)

Tim Marcus Valentin Hustad (leg. naprapat)

Följ oss gärna på:

Instagram: @rehabsnack

Facebook: @rehabsnack

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

redcircle.com/shows/fysiosnack

Avsnitt

47. Kliniskt resonemang & kliniska guldklimpar! - Med Tobias Croner

Tobias Croner, specialistfysioterapeut inom ortopedi och erfaren lärare i MDT, är en oehört vass kliniker och när jag tänker på Tobias tänker jag på kliniskt resonemang.

Jag har inspirerats mycket av Tobias och i detta avsnitt får ni ta del av en del av hans tankar kring just kliniskt resonemang och det bjuds på många kliniska guldklimpar!

Lyssna och lär! :)

2024-01-25
Länk till avsnitt

46. Hur ska man tolka systematiska reviews? - Med Wim Grooten

I detta avsnitt intervjuer jag (Peter) Wim Grooten, docent, forskare och lärare på Karolinska Institutet. Wim har gedigen erfarenhet i att göra systematic reviews.

Vad är en systematisk review (SR)? Vad är en meta-analys? Kan man lita på konklusionen av en SR? Finns det bra och dåliga SR? Hur bedömer man kvalitén på studierna som inkluderas i SR? Vad betyder egentligen "shit in-shit out" gällande SR? Hur läser Wim en SR? Lyssna för att får svar på dessa frågor, samt Wims egna tips.

Mycket nöje!

Jag vill passa på att rekommendera Wims podcast som heter "Fysion säger". Finns där poddar finns.

2023-11-19
Länk till avsnitt

45. Om hur man bemöter patienter som blivit utsatta för tortyr - Med Hannes Brunner

I detta avsnitt intervjuar Peter och Erwin, Hannes Brunner, som är fysioterapeut, och som varit med och skrivit ett vårdprogram för vårdgivare som träffar patienter som blivit utsatta för tortyr.

Vad är tortyr? Hur vanligt är det? Vad får tortyr för konsekvenser och vad är vanliga symtom? Vad ska man som vårdgivare göra och inte göra när vi träffar dessa patienter? Detta är frågor som Hannes besvarar i avsnittet.

Vårdprogrammet: https://vardgivare.skane.se/siteassets/1.-vardriktlinjer/regionala-vardprogram---fillistning/vardprogram-om-vard-och-stod-efter-tortyr.pdf

Eller googla: vårdprogram tortyr

Kontakta Hannes: [email protected]

2023-11-12
Länk till avsnitt

44. Om tendinopatier & sensmärta - Med Kenneth Färnqvist

I detta avsnitt intervjuar jag (Peter) Kenneth Färnqvist, som är fysioterapeut, doktorand, forskare inom tendinopatier och matstrups- och magsäckscancer. Temat för intervjun är tendinopatier och sensmärta.

Spelar terminologin roll? Vilken roll spelar msk ultraljud? Varför får man tendinopatier och vem får dem? Vad finns det för förklaringsmodeller till uppkomst av tendinopatier? Vad säger forskningen om passiva behandlingsmetoder? Vad säger forskningen om träning för tendinopatier? Vad finns det för vanliga misstag och missuppfattningar?

Detta är frågor som tas upp i avsnittet.

Kenneths blogg hittar ni här: https://tendonguru.com/

2023-10-27
Länk till avsnitt

43. Vår kliniska utveckling - 10 år som kliniker

I detta avsnitt pratar vi (Peter, Tim och Erwin) om vår resa och utveckling som kliniker, från examen till nutid. Vad och vilka har influerat oss? Hur har vårt mindset förändrats över tid?

Jag ber om ursäkt för det dåliga ljudet från min mikrofon. Jag måste ha missat att ändra ljudinput. Vi skulle försöka hålla avsnittet lite kortare, men det gick ju såklart inte. Ni kan ju öka uppspelningshastigheten så minskas avsnittstiden ;)

2023-09-17
Länk till avsnitt

42. Om att jobba på en rygg- & nack-specialistmottagning - Med Erwin Lindén

I detta avsnitt intervjuer jag (Peter) Erwin Lindén, specialistfysioterapeut inom smärta, om hur det är att jobba som fysioterapeut på en specialistmottagning för patienter med rygg- och nackbesvär.

Vad finns det för krav för att få komma dit? Vad gör man vid bedömningen av patienterna? Vilka faktorer är avgörande för om en patient är en lämplig kandidat för kirurgi eller inte? Hur kommunicerar man patienterna efter kirurgi och vad ger man för råd? Vad innehåller rehabiliteringen för dessa patienter?

Detta är några av frågorna som besvaras i avsnittet.

Tipsa gärna dina kollegor om podden! Följ oss gärna på Instagram! :)

2023-06-11
Länk till avsnitt

41. Cervikogen yrsel - Existerar det ens? - Med Daniel Petersson (Rebroadcast)

Detta avsnitt är en rebroadcast. I detta avsnitt intervjuas Daniel Petersson som pratar om cervikogen yrsel, om den diagnosen nu ens existerar.

Sammanfattningsvis: 

Det är oklart om nacken kan vara den grundläggande/primära orsaken till yrselproblematik, och således oklart ifall diagnosen cervikogen yrsel ens existerar. Om den gör det bör man i första hand utesluta andra yrseldiagnoser och att cervikogen yrsel är en uteslutningsdiagnos. 

I dagsläget finns inga specifika tester för att kunna ställa diagnosen cervikogen yrsel. Ställer man diagnosen bör man kunna förklara hur man kommit fram till det. Det är tänkbart att om man redan har en yrselproblematik, kan nackbesvär eventuellt påverka yrseln. Det är vanligt att patienter med yrselproblematik också har nackbesvär. 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

2023-05-22
Länk till avsnitt

40. Om yrsel & kristallsjukan (BPPV) - Med Daniel Petersson (Rebroadcast)

Rebroadcast: Detta avsnitt läggs upp på nytt eftersom vi tycker att det är så bra och hoppas att det kan nå nya lyssnare.

I detta avsnitt är temat yrsel och BPPV (godartad lägesyrsel, kristallsjukan). Vi intervjuar fysioterapeuten Daniel Petersson som specialiserar sig på yrsel och jobbar i dagsläget enbart med yrselpatienter i Linköping. Daniel håller även i yrselkurser via sitt företag Rehabkurser.

Det blev ett långt avsnitt, men också mycket intressant!

Samtalet om BPPV börjar 26.27.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

2023-05-11
Länk till avsnitt

39. Om att jobba som läkare på mottagning för papperslösa - Med Klas Ytterbrink Nordenskiöld

I detta avsnitt intervjuar jag ST-läkaren (Allmänmedicin) Klas Ytterbrink Nordenskiöld om hans ideella arbete på Läkare i världen. Han jobbar som läkare på deras mottagning i Stockholm som erbjuder sjukvård till papperslösa människor.

Vi pratar om utmaningar och svårigheter med att jobba med patienter från andra kulturer och som inte pratar svenska. Vi pratar om att vara vårdgivare och hantera komplexa fall. Lyssna för att ta del av Klas erfarenheter och kloka tankar!

Poddvärd: Peter Lindberg

(Om det inte går att lyssna på avsnittet i Spotify hänvisar vi till andra appar eller webbspelare)

Tack för att ni lyssnar! Betygsätt gärna podden på Spotify och Apple Podcaster!

2023-03-05
Länk till avsnitt

38. Har pendeln svingat för långt åt det biopsykosociala hållet gällande smärta? - Paneldiskussion

Har pendeln svingat för långt åt det biopsykosociala hållet gällande smärta och smärtbehandling?

Detta diskuterar vi i detta avsnitt. Till vår ära har vi fått förstärkning av Erwin Lindén (specialistfysioterapeut inom smärta, Tyngre Rehab).

Poddvärdar:

Peter Lindberg, leg. Specialistfysioterapeut inom smärta

Daniel Pantelic, leg. Kiropraktor

Tim Hustad, leg. Naprapat

-------

Följ oss gärna på Instagram och Facebook @rehabsnack.

Betygsätt och skriv gärna vad ni tycker om podcasten på Apple podcaster och Spotify! Tack!

-------

Om ni har problem att spela upp podden på Spotify rekommenderar jag att ni använder en annan app eller lyssnar via webspelare.

2023-02-10
Länk till avsnitt

37. Om att jobba som fysioterapeut inom Försvarsmakten - Med Oskar Glas

I det här avsnittet har jag (Peter) äran att gästas av Oskar Glas, som är fysioterapeut och specialiserar sig inom idrottsmedicin och fysisk aktivitet. Oskar är också poddvärd i Tyngre Rehab.

I avsnittet berättar Oskar om hans erfarenheter av att jobba som fysioterapeut för Livgardet och Försvarsmakten. Ett jobb som han tycker har varit fantastiskt roligt och stimulerande.

Vad gör man som fysioterapeut inom det militära? Vad ställs man inför för utmaningar? Och vad behöver man som terapeut för färdigheter för att klara av jobbet? Det och mycket mer får du höra i avsnittet.

2022-11-27
Länk till avsnitt

36. Vanliga utmaningar och dilemman som kliniker ställs inför i patientarbetet

I detta avsnitt tar vi upp och diskuterar vi tre utmaningar och dilemman:

När patienten förväntar sig fler besök på kortare tid, och inte glesare kontakt över en längre period. När patienten har specifika förväntningar på behandling och vad smärtan beror på. När patienten bara vill bli av med smärtan.

Det var längesen vi alla tre poddade tillsammans, så vi ber om ursäkt för att vi är lite rostiga i kanterna. Hoppas ni får ut något av det i alla fall. Mycket nöje!

Ni som lyssnar får jättegärna betygsätta oss på Spotify och Apple podcaster. Skriv gärna en kort recension om ni vill så blir vi glada! Tack på förhand!

2022-11-06
Länk till avsnitt

35. Om att bli bättre på att lära ut till patienter - Med Sara Widén

I detta avsnitt pratar jag (Peter) med Sara Widén om pedagogikens roll i det kliniska arbetet med patienter. Sara är psykolog och lärare på Fysioterapeut- och Psykologprogrammet på Karolinska Institutet.

Vad är det bästa sättet att lära ut och få patienter att lära sig det vi vill att de ska lära sig? Lyssna så får ni höra!

2022-08-29
Länk till avsnitt

34. Hur skapas kunskap och varför är det viktigt att veta? - Med Niklas Juth

I det sista avsnittet för denna säsong pratar jag (Peter) med Niklas Juth, filosof, professor vid Uppsala universitet och docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet, om vetenskapsteori/filosofi, vad kunskap är och hur vi skapar den.

Detta ämne tycker jag är både intressant och viktigt för alla kliniker som jobbar evidensbaserat med patienter. Vi behöver känna till de processer som ligger bakom apparaten att få fram kunskap.

"Without data you're just another person with an opinion." - W. Edwards Deming.

Ha en riktigt härlig sommar allihopa! Passa på att lyssna på våra tidigare avsnitt. Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook!

2022-07-07
Länk till avsnitt

33. Bedömning av stressrelaterade problem - Med Giorgio Grossi

I detta avsnitt har jag äran att gästas av Giorgio Grossi, beteendevetare, leg. psykoterapeut, docent i medicinsk psykologi, forskare och författare. Giorgio är expert inom stress- & utmattningssyndrom och KBT/ACT, och har skrivit flera böcker om detta. 

I avsnittet får vi ta del av Giorgios expertis inom bemötande, kommunikation och bedömning av patienter med stressymtom. Om du är en vårdgivare som träffar patienter med stressymtom (eller själv lider av det) bör du inte missa detta avsnitt! 

Mer om Giorgio Grossi: 

https://giorgiogrossi.se

Boktips:

https://stressmottagningen.se/boktips/

Ladda ner Stressmottagningens app med övningar i medvetens närvaro: 

https://stressmottagningen.se/app/

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier och skriva en recension på Apple podcaster och Spotify.  

2022-05-22
Länk till avsnitt

32. Erfarenheter & lärdomar från en smärtexpert - Med Erwin Lindén

I detta avsnitt delar fysioterapeuten och smärtextperten Erwin Lindén (Tyngre Rehab) med sig av ett urklipp av sina erfarenheter, reflektioner och lärdomar, som han fått med sig över tiden som kliniker och att själv kämpat med smärtproblematik.

Att lyssna på andras historier och perspektiv har varit/är väldigt värdefullt för mig (Peter) i min personliga och professionella utveckling. Jag hoppas att detta avsnitt med Erwin kan ge er lyssnare några nya perspektiv och/eller bekräftelse och validering på era tankar, känslor och erfarenheter.

Erwin är poddvärd i podcasten Tyngre Rehab. Ni kan följa Erwin på Instagram @erwin.linden.

2022-05-08
Länk till avsnitt

31. Kontextuell Rehabilitering - Modern rehab satt i system (med Tim Hustad & Peter Viklund)

I detta avsnitt gästas Tim Hustad av sin naprapatkollega Peter Viklund. De presenterar och diskuterar konceptet "Kontextuell Rehabilitering", inklusive patientens förutsättningar, screening, målsättning och grad av sensitisering.

Tim och Peter presenterar ett systematiskt tillvägagångssätt att göra en bedömning utifrån ett biopsykosocialt perspektiv, på ett lättförståeligt sätt.

Genom en bedömning av smärttillståndet sett till patientens kontext, kan man få ut en smärtprofil, som gör det lättare att välja och individanpassa behandlingen.

Om ni vill se bilden på stegen de går igenom i avsnittet, så finns bilden på vår Instagram "Rehabsnack".

Länk till SERAs kurs med namn "Fördjupning i smärta för muskuloskeletal behandling": https://www.tickettailor.com/events/seranordic/605361

2022-04-24
Länk till avsnitt

30. Om att jobba för ett idrottslag & idrottsmedicin - Med Sofia Sjöbrink

I detta avsnitt intervjuar jag (Peter) Sofia Sjöbrink (leg. fysioterapeut och blivande specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin) om hur det är att jobba för ett idrottslag. Sofia jobbar för svenska ungdomslandslaget i handboll (vid sidan om sitt kliniska jobb på en idrottsinriktad mottagning), och har tidigare jobbat för Tyresö handbollslag.

Vad gör man som fysio för ett idrottslag? Vad har spelarna för besvär? Vad gör man vid akut omhändertagande av skadade spelare? Vad finns det för utmaningar? Vad bör man ha för kunskaper? Detta är frågor vi tar upp i avsnittet.

Kontakt med Sofia: [email protected]

Tack för att du lyssnar på Rehabsnack! Följ oss gärna på Instagram och Facebook. :)

2022-02-27
Länk till avsnitt

29. Om att kombinera KBT med fysioterapi, del 1 - Med Åsa Österlund

I detta avsnitt intervjuar och pratar jag (Peter) med specialistfysioterapeuten Åsa Österlund, om hur KBT kan kombineras med fysioterapi, och hur hon använder det i praktiken. Eftersom detta är ett så stort område, blev det ett lite mer generellt samtal, och vi hinner endast skrapa på ytan på ämnet.Ett stort fokus i samtalet med Åsa, är hur viktigt det är med kommunikationen och den terapeutiska alliansen.

Tanken är att spela in en andra del längre fram i tiden, där vi plockar ut konkreta redskap inom KBT:n och hur de kan användas i praktiken med patienter.

Åsa har tidigare blivit intervjuad i Capios podd, så vill du höra mer om Åsa, hennes jobb och tankar så kan du lyssna på det avsnittet: https://capio.se/tips-och-rad/podd/poddmottagningen-om-kbt-och-fysioterapi/podd-23-om-kbt---textversion/

2022-02-13
Länk till avsnitt

28. Terapeutisk allians - Ett viktigt redskap för att optimera din behandling!

Vad är terapeutisk allians för något och hur kan det hjälpa båda dig själv och dina patienter att få bättre behandlingsresultat? Detta diskuterar vi i dagens avsnitt. God jul och god fortsättning önskar vi er alla!

Välkommen till Rehabsnack ? Världens enda podcast med en fysioterapeut, kiropraktor och naprapat.

Länk till Tims kurs om smärta och muskuloskeletal behandling: https://seraed.com/kursbeskrivningdel1/

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Följ oss gärna på Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

2021-12-14
Länk till avsnitt

27. Vi granskar populära behandlingsteorier - Håller de?

Välkommen till Rehabsnack ? Världens enda podcast med en fysioterapeut, kiropraktor och naprapat.

Det finns en uppsjö av biomekaniska teorier och hypoteser därute som syftar till att ge förklaringsmodeller till uppkomst och behandling av olika smärttillstånd i kroppen. Men om man tittar närmre på dem, håller teorierna/hypoteserna? 

I dagens avsnitt granskar och diskuterar vi populära behandlingsteorier gällande muskuloskeletal smärta. Vi utgår från Greg Lehmans lista, tagen från hans presentation på San Diego Pain Summit 2018

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Följ oss gärna på Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

2021-11-21
Länk till avsnitt

26. Manuell terapi - Diskussion kring påståenden - DEL 2

Hör en fysioterapeut, kiropraktor och naprapat diskutera manuell terapi. 

I dagens avsnitt fortsätter vi diskussionen kring påstående om manuell terapi. Vi utlovar en öppensinnad och nyanserad diskussion. Vi utgår från Chad Cooks artikel om ämnet. Detta är del 2 av 2. Lyssna gärna på del 1 om du inte gjort det ännu. 

Vi diskuterar följande påståenden: 

1.     Manuell terapi (MT) passar inte i high-value care. 

2.     MT orsakar lika mycket skada som hjälp. 

3.     Vi kan inte identifiera kandidater för MT, vilket innebär att teknikerna är onödiga. 

4.     Problem med MT. 

5.     Fördelar/vinster med MT. 

6.     Använder vi MT själva? Varför/varför inte? 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-10-03
Länk till avsnitt

25. Manuell terapi - Diskussion kring påståenden - DEL 1

Rehabsnack är äntligen tillbaka efter ett långt uppehåll! Ledsen att ni har fått vänta, för som ni har längtat, eller hur? 

I dagens avsnitt diskuterar vi det vattendelande ämnet manuell terapi. Vi utlovar en öppensinnad och nyanserad diskussion. Vi utgår från Chad Cooks artikel om ämnet. Detta är del 1 av 2. 

Vi diskuterar följande påståenden: 

1.     Manuell terapi (MT) har ingen specifik effekt. 

2.     Användandet av MT leder till låg Self-efficacy och terapeutberoende. 

3.     MT leder endast till kortsiktiga effekter, men inga långsiktiga. 

4.     MT är baserat på utdaterade teorier som härstammar från gurus. 

5.     Manuella terapeuter saknar färdigheter i kommunikation. 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-09-26
Länk till avsnitt

24. Långvarig smärta - DEL 3 - Åtgärder & behandling

I denna serie om långvarig smärta diskuterar vi flera kliniska aspekter när det gäller att bemöta och behandla patienter. Detta är Del 3 och den sista delen där vi fokuserar på åtgärder vid långvarig smärta. 

Vi diskuterar följande åtgärder: 

-        Förståelse för smärta & problemet

-        Symtommodifiering (och Expenctancy violation)

-        Gradvis exponering

-        Pacing

-        Självhantering

För mer information rörande höstens kommande kurser om behandling av långvarig smärta, besök 

https://seraed.com och prenumerera på nyhetsbrevet längst ner på sidan, eller följ SERA på Facebook här:https://facebook.com/SERAeducation

Tips på gratis material som du kan använda dig av med patienter med långvarig smärta hittar du på: 

https://smartguiden.org

Vi tar nu ett välbehövligt uppehåll under sommaren och återkommer till hösten. Ta nu tillfället i akt och lyssna igenom de avsnitt du missat eller varför inte lyssna om avsnitten. Ha en härlig sommar, önskar vi på Rehabsnack! 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-06-27
Länk till avsnitt

23. Långvarig smärta - DEL 2 - Bemötande, undersökning & bedömning

I denna serie om långvarig smärta diskuterar vi flera kliniska aspekter när det gäller att bemöta och behandla patienter. I del 2 fokuserar på bemötande, undersökning och bedömning av patienter med långvarig smärta ? Vad är viktigt att tänka på? Lyssna så får du höra hur våra tankar går.

I den sista delen (del 3) i denna serie kommer vi att diskutera behandling och åtgärder. Håll till godo! 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-06-15
Länk till avsnitt

22. Långvarig smärta - DEL 1 - Varför är det så svårt?

I denna serie om långvarig smärta diskuterar vi flera kliniska aspekter när det gäller att bemöta och behandla patienter. I del 1 fokuserar på långvarig smärta och varför det är så svårt. Vi hade en strukturerad agenda men lät diskussionen gå dit den ville. Vi belyser endast en bråkdel av problemet, men vi hoppas att ni får mer er lite nya perspektiv. 

Del 2 kommer att fokusera på bedömning och underökning. 

Del 3 på åtgärder och behandling.  

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-06-06
Länk till avsnitt

21. Rehab efter ACL-rekonstruktion - Med Christoffer Kullander

I detta avsnitt intervjuar vi Christoffer Kullander, leg. fysioterapeut, specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin. Christoffer jobbar på Capio Artro Clinic Globen och är expert på ACL-skador och rehab efter ACL-rekonstruktion. Lyssna för att höra på viktiga aspekter kring rehab av dessa patienter. Mycket nöje! 

Gratis rehabprotokoll efter ACL-rekonstruktion: https://capio.se/siteassets/capio-patientportal-se/specialist/artro-clinic/ny/rehabprotokoll/kna-och-sena/rehabprotokoll-acl-20200302.pdf

För kontakt med Christoffer: [email protected]

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-05-22
Länk till avsnitt

20. FEM anledningar till att din behandling har effekt & som du bör ha koll på

Detta är ett avsnitt som alla vårdgivare bör lyssna på! Förbereder er på eventuell kognitiv dissonans och AHA-upplevelser! :D 

Vi diskuterar tänkbara anledningar till att en patient blir bättre efter en behandling:

·       Specifika & ospecifika effekter

·       Naturalförlopp

·       Placebo

·       Regression to the mean

·       Viljan att behaga

Fortsättningsvis diskuterar vi

·       Post hoc ergo propter hoc fallacy

·       Vad betyder detta i praktiken och hur bör man förhålla sig till det? 

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på Apple podcaster.  

2021-04-29
Länk till avsnitt

19. Den biopsykosociala modellen i praktiken

I detta avsnitt diskuterar vi den biopsykosociala modellen:

Vad är det? Vad innebär den egentligen? Vad finns det för kritik mot den? Har den några brister?Vad finns det för missuppfattningar om den och hur kan den användas felaktigt? Varför är den så viktig? Vad fyller den för funktion?Hur jobbar vi enligt bps-modellen?

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Artiklar som ligger till grund för dagens avsnitt: 

1. Jull G. (2017). Biopsychosocial model of disease: 40?years on. Which way is the pendulum swinging?. British journal of sports medicine, 51(16), 1187?1188. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097362

2. Mescouto, K., Olson, R. E., Hodges, P. W., & Setchell, J. (2020). A critical review of the biopsychosocial model of low back pain care: time for a new approach?. Disability and rehabilitation, 1?15. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/09638288.2020.1851783

Länk till Tim Hustads kurser ?SERA?: https://seraed.com

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram: rehabsnack

Smärtguiden: smartguiden.org

Facebook-grupp: Primärvårdsgruppen

Facebook-grupp: Apply Science ? To physical and manual therapy

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på iTunes/Apple podcaster.  

2021-04-06
Länk till avsnitt

18. ACT i teori & praktik - Rikard Wicksell - Acceptance and Commitment Therapy

I detta avsnitt intervjuar jag Rikard Wicksell, leg. psykolog, docent, forskare och författare. Rikard är en av de världsledande forskarna på området ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och långvarig smärta. Jag vill ge ett stort tack till Rikard för en mycket intressant diskussion kring ACT!

Vi diskuterar:

Vad är ACT? Hur används exponering inom ACT?Paradoxer om undvikande och att kämpa emot smärta, tankar och obehagliga upplevelserBeteende/funktionell analys - hur kan vi hjälpa patienter att förstå deras beteende och dess funktion? Vad är psykologisk flexibilitet?

Rikard har skrivit en bok som jag varmt kan rekommendera. Den heter "Att leva med smärta - ACT som livsstrategi"

Läs mer om Rikard Wicksells publikationer: https://www.researchgate.net/profile/Rikard-Wicksell

Gratis handbok för personer med långvarig smärta där ACT implementeras: https://smartguiden.org

Följ mitt ACT-konto på Instagram: https://www.instagram.com/act_for_pain/

2021-03-22
Länk till avsnitt

17. Rehab vid total rotatorkuffsruptur

I detta avsnitt diskuterar vi konservativ behandling och rehab vid total rotatorkuffsruptur och utgår från en systematisk review.

Artikel:

Jeanfavre, M., Husted, S., & Leff, G. (2018). EXERCISE THERAPY IN THE NON-OPERATIVE TREATMENT OF FULL-THICKNESS ROTATOR CUFF TEARS: A SYSTEMATIC REVIEW. International journal of sports physical therapy, 13(3), 335?378.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram & Facebook: rehabsnack

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på iTunes/Apple podcaster.  

2021-03-15
Länk till avsnitt

16. Motiverande samtal (MI) - Liria Ortiz

I detta avsnitt intervjuar jag Liria Ortiz (leg. psykolog & psykoterapeut) om Motiverande Samtal (MI). Vad är det för något, vad ingår det för komponenter i MI och hur använder man sig av MI i praktiken? Hur bemöter man motståndsprat (rulla med motstånd), vad finns det för utmaningar med att använda sig av MI och vad finns det för tänkbara lösningar? Detta diskuterar vi - in och lyssna!

Jag ber om ursäkt för den låga ljudkvalitén.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Mer om Liria Ortiz: https://www.liriaortiz.com/tillkunskap/extern/

Följ Rehabsnack på Facebook och Instagram.

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på iTunes/Apple podcaster.  

2021-03-06
Länk till avsnitt

15. Frozen shoulder - Behandling och rehab

I detta avsnitt diskuterar vi Frozen shoulder utifrån en systematisk review & meta-analys. Vi diskuterar även det kliniska perspektivet gällande rehab av dessa patienter.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Challoumas, D., Biddle, M., McLean, M., & Millar, N. L. (2020). Comparison of Treatments for Frozen Shoulder: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA network open, 3(12), e2029581.

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram: rehabsnack

Smärtguiden: smartguiden.org

Facebook-grupp: Primärvårdsgruppen

Facebook-grupp: Apply Science ? To physical and manual therapy

Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier, dela podden och skriva en recension på iTunes/Apple podcaster.  

2021-02-27
Länk till avsnitt

14. ACT & Mindfulness for persistent pain - Interview with Joe Tatta

In this episode we interview Dr. Joe Tatta, physical therapist, nutritionist, pain educator and author. Joe talks about psychologically informed practice, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and mindfulness applied to the management of chronic/persistent pain. Why is it important to integrate body and mind approaches in practice? Listen and you will see!

Hosts:

Peter Lindberg, physiotherapist

Tim Hustad, naprapath

 

Joe?s website: https://www.integrativepainscienceinstitute.com

The latest book by Joe ?Radical Relief: A Guide to Overcome Chronic Pain | Return to a Full, Active Life Using Pain Science, Mindfulness and Acceptance and Commitment Therapy?: https://www.amazon.com/dp/1942798229

Joe?s podcast: https://www.integrativepainscienceinstitute.com/podcasts/

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram: rehabsnack

2021-02-15
Länk till avsnitt

13. Psykiatrisk rehab - Intervju med Eva-Lotta Novàk Wilander

I detta avsnitt intervjuar jag Eva-Lotta Novàk Wilander, leg. fysioterapeut, blivande specialist inom mental hälsa och grundare av Facebook-sidan "Kroppsklokt". Hon jobbar på en neuropsykiatrisk mottagning och träffar många patienter med bland annat autism, ADD och ADHD.

Vilka svårigheter kan dessa patienter ha? Hur jobbar hon med rehab? Varför är rehab viktigt för dessa patienter? Vilka metoder kan användas? Vad är viktigt att tänka på när man träffar patienter med neuropsykiatriska tillstånd? Den som lyssnar får se!

Poddvärd:

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut

Följ gärna Kroppsklokt på Facebook: https://www.facebook.com/kroppsklokt

2021-02-12
Länk till avsnitt

12. Evidensbaserad praktik - Vad är det egentligen och hur gör man?

I detta avsnitt diskuterar vi Evidensbaserad Praktik (EBP). Vad är det, vad handlar det om, evidens vs. beprövad erfarenhet, hur är man en evidensbaserad praktiker?

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Tips på grupper som delar forskning som gör det lätt att hålla sig uppdaterad med evidensen:

Facebook-grupp: Primärvårdsgruppen

Facebook-grupp: Apply Science ? To physical and manual therapy

2021-02-09
Länk till avsnitt

11. Nystart för Rehabsnack - Kiropraktor vs. Naprapat vs. Fysioterapeut

Vi har bytt namn! Och vi har en ny poddmedlem - Tim Hustad, leg. naprapat! Tim berättar om sin bakgrund, vi pratar om vad det egentligen är för skillnad på våra professioner (eller ffa mellan kiropraktor och naprapat), patienters förväntningar och lite annat smått och gott.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Tim Hustad, leg. naprapat

Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/ApplyScience

Hemsida: https://rehabsnack.wordpress.com/

Instagram: rehabsnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2021-01-27
Länk till avsnitt

10. Meniskkirurgi vs. placebokirurgi och kirurgi vs. konservativ behandling

I detta avsnitt diskuterar vi behandling vid meniskrupturer: kirurgi vs. placebo-kirurgi och kirurgi vs. konservativ behandling.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Studier:

Arthroscopic Partial Meniscectomy versus Sham Surgery for a Degenerative Meniscal Tear och Arthroscopic partial meniscectomy for a degenerative meniscus tear: a 5 year follow- up of the placebo- surgery controlled FIDELITY (Finnish Degenerative Meniscus Lesion Study) trial

https://bjsm.bmj.com/content/54/22/1332

Knee arthroscopy versus conservative management in patients with degenerative knee disease: a systematic review

https://bmjopen.bmj.com/content/7/5/e016114

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2021-01-15
Länk till avsnitt

9. PPPY - Yrseldiagnosen du inte kände till - Med Daniel Petersson

Yrselexperten Daniel Petersson är tillbaka! I detta avsnitt fokuserar vi på yrseldiagnosen Persisterande Postural Perceptuell Yrsel (PPPY/3PY). Det är en långvarig yrsel som är vanligare än du (kanske) tror och som ger mycket lidande. Men, vi kan hjälpa dessa patienter!

Det finns tydliga diagnoskriterier för att ställa diagnosen PPPY. Vi går igenom dem steg för steg. Daniel berättar om hur denna typ av yrsel kan te sig, svårigheter, behandling och prognos. Detta är ett avsnitt du inte får missa! Dela gärna med kollegor och bekanta.

Gå med i Daniels grupp på Facebook: https://www.facebook.com/groups/2511819889066689

Daniels yrselkurser: https://www.rehabkurser.se/

Kliniska riktlinjer för fysioterapi vid yrsel: https://www.fysioterapeuterna.se/globalassets/professionsutveckling/kliniska-riktlinjer/dokument/kliniska-riktlinjer-for-fysioterapi-vid-yrsel.pdf

Popkirov et al, 2017. Persistent postural-perceptual dizziness (PPPD): a common, characteristic and treatable cause of chronic dizziness.

Poddvärdar:

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

https://fysiosnack.wordpress.com

Följ oss gärna på Instagram: https://www.instagram.com/fysiosnack/

2020-12-05
Länk till avsnitt

8. Intervju med Wim Grooten - Tema Ergonomi

I detta avsnitt intervjuas Wim Grooten, docent, lektor och forskare på Karolinska Institutet. Wim har en bakgrund som folkhälsovetare och leg. sjukgymnast. Han undervisar i framför allt rörelseanalys och biomekanik. I intervjun fokuserar vi framför allt på ergonomi.

Innehåll (i ordning):

Folkhälsa, ergonomi, fysisk inaktivitet och aktivitet kopplat till pandemin

Ergonomi, vad är det för något? 

Ergonomi och psykosocial miljö

Variation kopplat till ergonomi

Arbetsrelaterade besvär hos fysioterapeuter (studie 1)

Psykosociala riskfaktorer för msk besvär (studie 2)

Dynamiska (ergonomiska) stolar (studie 3)

Gåband på kontoret (studie 4)

WHO:s nya rekommendationer om fysisk aktivitet

Wims tips för en god arbetshälsa och ergonomi

Studie 1: Work-related musculoskeletal disorders in female Swedish physical therapists with more than 15 years of job experience: prevalence and associations with work exposures

Grooten Wj, Wernstedt P, Campo M

Physiotherapy theory and practice 2011;27(3):213-22

 

Studie 2: Are job strain and sleep disturbances prognostic factors for low-back pain?A cohort study of a general population of working age in Sweden

Rasmussen-barr E, Grooten Wja, Hallqvist J, Holm Lw, Skillgate E

Journal of rehabilitation medicine 2017;49(7):591-597

 

Studie 3: Does a dynamic chair increase office workers' movements? - Results from a combined laboratory and field study

Grooten Wja, Äng Bo, Hagströmer M, Conradsson D, Nero H, Franzén E. Applied ergonomics 2017;60():1-11

Studie 4: Bergman, F. et al, (2018). Treadmill workstations in office workers who are overweight or obese: a randomised controlled trial. The Lancet. Public health, 3(11), e523?e535. https://doi.org/10.1016/S2468-2667(18)30163-4

Poddvärd: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-12-02
Länk till avsnitt

7. Menisktester - Hur tillförlitliga är de egentligen?

I detta avsnitt diskuterar vi en systematisk review och meta-analys som har sammanställt evidens för fyra vanligt förekommande menisktester: McMurray's test, Apley's test, Thesseley's test och palpation av ledspringan. Hur tillförlitliga är de testerna egentligen?

Poddvärdar: 

Fredrik Nordin, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Studie: Smith, B. E., Thacker, D., Crewesmith, A., & Hall, M. (2015). Special tests for assessing meniscal tears within the knee: a systematic review and meta-analysis. Evidence-based medicine, 20(3), 88?97. https://doi.org/10.1136/ebmed-2014-110160

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25724195/

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-11-26
Länk till avsnitt

6. Cervikogen yrsel - Existerar det ens? Med Daniel Petersson.

Vi fortsätter intervjun med yrselexperten Daniel Petersson, och diskuterar cervikogen yrsel, om den diagnosen nu ens existerar.

Sammanfattningsvis:

Det är oklart om nacken kan vara den grundläggande/primära orsaken till yrselproblematik, och således oklart ifall diagnosen cervikogen yrsel ens existerar. Om den gör det bör man i första hand utesluta andra yrseldiagnoser och att cervikogen yrsel är en uteslutningsdiagnos.

I dagsläget finns inga specifika tester för att kunna ställa diagnosen cervikogen yrsel. Ställer man diagnosen bör man kunna förklara hur man kommit fram till det. Det är tänkbart att om man redan har en yrselproblematik, kan nackbesvär eventuellt påverka yrseln. Det är vanligt att patienter med yrselproblematik också har nackbesvär.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-11-22
Länk till avsnitt

5. Yrsel & BPPV - Intervju med Daniel Petersson

I detta avsnitt är temat yrsel och BPPV (godartad lägesyrsel, kristallsjukan). Vi intervjuar fysioterapeuten Daniel Petersson som specialiserar sig på yrsel och jobbar i dagsläget enbart med yrselpatienter i Linköping. Daniel håller även i yrselkurser via sitt företag Rehabkurser.

Det blev ett långt avsnitt, men också mycket intressant!

Samtalet om BPPV börjar 26.27.

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-11-19
Länk till avsnitt

4. Meniskrupturer & mekaniska symtom

I detta avsnitt diskuterar vi en observationsstudie som undersökt mekaniska symtom och dess association till meniskrupturer. Är upphakningar, låsningar och extensionsdefekt i knät ett säkert tecken på meniskruptur?

Poddvärdar: 

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Fredrik Nordin, leg. fysioterapeut

Conundrum of mechanical knee symptoms: signifying feature of a meniscal tear? Thorlund et al, 2018

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-11-09
Länk till avsnitt

3. Hälkil vs. Excentriska tåhävningar för akillestendinopati

I detta avsnitt diskuterar vi en RCT-studie som jämför hälkil vs. excentriska tåhävningar för akillestendinopati. Vilket har bäst effekt på smärta och funktion?

Poddvärdar: 

Fredrik Nordin, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut 

Efficacy of heel lifts versus calf muscle eccentric exercise for mid-portion Achilles tendinopathy (HEALTHY): a randomised trial

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

Smärtguiden: smartguiden.org

2020-10-26
Länk till avsnitt

2. FAI-kirurgi - Hur bra är det egentligen?

I detta avsnitt diskuterar vi en ny RCT-studie som undersökt effekten av FAI-kirurgi.

Poddvärdar:

Fredrik Nordin, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut

Osteochondroplasty and Labral Repair for the Treatment of Young Adults With Femoroacetabular Impingement: A Randomized Controlled Trial

Hemsida: https://fysiosnack.wordpress.com

Instagram: fysiosnack

2020-10-15
Länk till avsnitt

1. Akut ländryggssmärta och träning

Fysiosnack är tillbaka efter 5 års uppehåll! I det första avsnittet diskuterar vi en svensk systematisk review som undersökt effekten av träning för personer med akut ländryggssmärta.

Poddvärdar:

Peter Lindberg, leg. fysioterapeut

Daniel Pantelic, leg. kiropraktor

Fredrik Nordin, leg. fysioterapeut

"Effects of exercise therapy in patients with acute low back pain: a systematic review of systematic reviews"

Karlsson et al, 2020

Länk till artikeln: https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-020-01412-8

2020-10-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.