Sveriges 100 mest populära podcasts

Skärande-podden

Skärande-podden

I Skärande-podden från Dormer Pramet talar våra tekniska säljare, Mattias Banelind och Tobbe Johansson, om skärande bearbetning - högt och lågt. De bjuder på råd och trender inom detta ämne, vilket är väldigt brett, så det finns mycket att prata om - allt från tekniska detaljer till anekdoter från livet som säljare på Dormer Pramet. Fräsning, svarvning, borrning och gängning är några av ämnena som tas upp. Det är inte helt ovanligt att de båda stöter på problem ute hos operatörer runt om i landet, vilka då ligger som grund för ett trevligt samtal i podden. Denna podd är helt enkelt för dig som har intresse för skärande bearbetning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

skarandepodden.podbean.com

Avsnitt

38. Produktionsekonomi, hitta den perfekta balansen mellan kostnad, kvalité och tid.

Matte och Tobbe spånar kring en riktigt het potatis i dagens avsnitt, nämligen ekonomi! Detta är ett brett ämne som ser olika ut för alla, men vi tar för oss det vi anser är de viktigaste punkterna som de flesta kan relatera till, nämligen: tillverkningskostnad, produktkvalitet och arbetstid. Har du frågor kring skärande bearbetning så ta kontakt med Tobbe eller Matte så hjälper dom dig! Mattias Banelind +4635165227 [email protected] Torbjörn A Johansson +4635165252 [email protected]

? Följ oss i sociala medier: Facebook: https://lnkd.in/eeqf_jNd Instagram: https://lnkd.in/eg73YwbG Youtube: https://lnkd.in/enpn8DrY Twitter: https://lnkd.in/eU8BbPxk ? Besök vår hemsida: https://lnkd.in/ge4CWjq

2021-09-30
Länk till avsnitt

37. Hur underlättar man för arbetarna på en underhållsverkstad?

Hur underlättar man för arbetarna på en underhållsverkstad?

Detta är en mycket bred fråga som ser olika ut för olika underhållsverkstäder, men Matte och Tobbe pratar ut ifrån sitt perspektiv och delar med sig av tips och erfarenheter.

Har du frågor kring skärande bearbetning så ta kontakt med Tobbe eller Matte så hjälper dom dig! Mattias Banelind +4635165227 [email protected] Torbjörn A Johansson +4635165252 [email protected]

? Följ oss i sociala medier: Facebook: https://lnkd.in/eeqf_jNd Instagram: https://lnkd.in/eg73YwbG Youtube: https://lnkd.in/enpn8DrY Twitter: https://lnkd.in/eU8BbPxk ? Besök vår hemsida: https://lnkd.in/ge4CWjq

2021-09-23
Länk till avsnitt

36. 3 tips om hur du kan utveckla din produktion

Matte och Tobbe är taggade inför dagens avsnitt där de pratar om 3 tips för hur just du kan utveckla din produktion. Detta avsnitt är främst avsett för entreprenörer, företagare och produktionschefer. Detta är ett mycket spännande ämne där det finns oerhört mycket att prata om, men där vi valt ut de tre sakerna vi anser är bland de viktigaste.
2021-09-16
Länk till avsnitt

35. Hur kommer skärande bearbetning se ut i framtiden?

Tobbe och Matte diskuterar trender inom skärande bearbetning och spånar kring hur det kommer se ut i framtiden. Tobbe delar med sig om hur det var att jobba på ett företag som ansågs att vara ?high tech? för herrans många år sedan, samt om hans dyraste haveri på jobbet. Båda värdar har även glädjande nyheter på familjefronten!

2021-09-09
Länk till avsnitt

34. Säsong 2: Nu kör vi!

Nu är skärande podden igång igen efter sommaren med säsong två! Tobbe och Matte ser fram emot kommande säsong och har många planer och överraskningar planerade. Så följ med på vår podd där vi släpper ett nytt avsnitt varje torsdag.

2021-09-02
Länk till avsnitt

33. Mattias och Tobbes topp 5 lista!

I detta avsnitt beklagar Mattias sig över Tobbes låga fotbollsintresse kring EM och går även igenom deras topp 5 favoritprodukter inom kategorin skärande bearbetning. Vilka 5 av Dormer Pramets över 40 000 produkter som klarade sig ändå till toppen av listan får du höra i detta avsnitt.

www.dormerpramet.com/sv-se/

2021-06-24
Länk till avsnitt

32. Tobbe, snuset och skolklassen

Som en uppföljning på det förra avsnittet borrar Mattias och Tobbe sig igenom frågan om vilka valmöjligheter som finns efter man valt kona. Tobbe hävdar att i 11 fall av 10 är det maskinen som avgör, hur han tänker kring detta kan du höra mera om i detta avsnitt.

2021-06-17
Länk till avsnitt

31. Som att vifta med en varmkorv i Globen

Tobbe och Mattias grottar ner sig i olika hållare och dess egenskaper. Ämnet ligger de båda väldigt varmt om hjärtat och varianter som BT30, 40 och 50 diskuteras. När ska man egentligen ha vilken? Lyssna så får du veta.
2021-06-03
Länk till avsnitt

30. Skohorn med kombinerad flasköppnare

Tobbe och Mattias spånar runt hur man skulle kunna gjuta exempelvis en stekspade. För det krävs ett formverktyg och de båda resonerar sig fram till vilka moment som krävs för att färdigställa detta. Dessutom berättar Tobbe gladeligen om sitt examensarbete. Vad kan Det ha varit för något?

2021-05-27
Länk till avsnitt

29. Allt mellan spindel och spån

I detta avsnitt diskuterar Mattias och Tobbe om Pramets ADMX, som är en fräsfamilj med flera olika typer och varianter. De båda har goda erfarenheter av detta verktyg, vilket de gärna berättar om. Dessutom, när tycker de att det passar bäst att använda kylvätska eller inte? Lyssna själv.

2021-05-20
Länk till avsnitt

28. Våra favoriter

Tobbe och Mattias väljer ut sina favoritverktyg som lanserats de senaste fem åren. Vilka kan det vara? Och vilken av alla våra produkter borde stå vid varje arbetsbänk? Lyssna själv.

2021-05-06
Länk till avsnitt

27. Kul med höftkulan

Mattias och Tobbe spånar om hur man på enklast vis skulle kunna tillverka en höftprotes. De resonerar sig fram genom flera idéer. Detta mynnar senare ut i ett samtal om jakt. Hur är det möjligt? Lyssna själv!

2021-04-29
Länk till avsnitt

26. Agg mot Trigon-skär

Trigon-skär är relativt populära vändskär, med fördelar som sex skäreggar och vändbara. Men dessa fördelar räcker inte för Tobbe, som inte alls är något fan av Trigon-skären. Lyssna själv varför. Dessutom grottar Mattias och Tobbe ner sig i val av sorter, samt hur man kan arbeta med utslitningstester- och tider.

2021-04-22
Länk till avsnitt

25. "Spegla sin vackra nuna i gängorna"

Tobbe och Mattias tycker att gängfräsning bör få den uppmärksamhet den förtjänar. Ett modernt verktyg som tar allt mer plats på marknaden, i takt med att maskinparkerna utvecklas. Enligt de båda är gängfräsar ett verktyg med väldigt många fördelar. Lyssna själv kring deras resonemang.

2021-04-16
Länk till avsnitt

24. Stegvisa kunskaper

Tobbe och Mattias halkar in på stegborr och dess fördelar. Hålet är ofta den första operationen och de båda diskuterar vikten av ett bra sådant. Och när kan ett trekantigt hål uppstå vid borrning?

2021-04-09
Länk till avsnitt

23. Glädjen i kundens blick...

I detta avsnitt diskuterar Mattias och Tobbe om underläggsplattor? De båda har en tämligen gemensam syn på dessa, men vilken är den? Dessutom har Tobbe varit ute och fräst och borrat i långa balkar, med riktigt gott resultat.

2021-04-01
Länk till avsnitt

22. En snackis i Anderstorp

Tobbe och Mattias får ofta frågor om hur man ska tänka när det gäller verktygsval och översättningar av olika fabrikat. Här passar de på att reda ut detta. De kommer också in på våra modulära borrar med borrkrona, Hydra. När bör dessa användas? Och vad blev egentligen en snackis i Anderstorp?

2021-03-25
Länk till avsnitt

21. Olika spår

Tobbe har för första gången i sitt liv fått se hur svarvning av järnvägshjul går till in action. Denna typ av bearbetning skiljer sig markant från traditionell svarvning. Även Mattias har varit ute och testat våra nya fräsar. Hör hur detta gick.

2021-03-22
Länk till avsnitt

20. Matte är bra på matte

Mattias och Tobbe fortsätter att spåna om Dormer Pramets senaste tillskott i produktfamiljen. Denna gång gäller det nyheterna i Pramet-sortimentet. De båda är minst sagt imponerade av logiken hos dessa produkter. Och vad är det egentligen de kallar för Dormer Pramets "flaggskepp"? Lyssna själv.

2021-03-11
Länk till avsnitt

19. En ny generation fem-skäriga pinnfräsar

Eftersom årets produktlansering från Dormer Pramet exempelvis innehåller nya pinnfräsar med spåndelare, passar Mattias och Tobbe på att diskutera vad dessa är bra till. De talar också om varför man inte belägger pinnfräsar för aluminium? Och vad är Trochoidal-fräsar för något? Lyssna själv.

2021-03-04
Länk till avsnitt

18. Ödeshögs ödmjukhet

Tobbe har varit ute på kundbesök, ett mycket lyckat sådant, vilket han mer än gärna berättar om i veckans avsnitt. Vi får också höra om läget när det kommer till just kundbesök i rådande tider. Det är ingen självklarhet att komma ut på sådana, vilket Mattias och Tobbe belyser.

2021-02-25
Länk till avsnitt

17. En annan vals

Tobbe har besökt ett företag som renoverar valsar till ett glasbruk. Ett minst sagt utmanande uppdrag. Dessutom får vi höra om processen när Dormer Pramet utvecklar nya verktyg.

2021-02-18
Länk till avsnitt

16. Geniknölarna gnuggas

I detta avsnitt måste Mattias och Tobbe tänka till och använda sin kreativitet. De ger varandra en teoretisk bearbetningsutmaning. Mattias uppdrag bli att försöka beskriva bearbetningsprocessen till en till toalettsits-form medan Tobbes dito innebär en sockerkakaform. Det utlovas som vanligt härligt tugg i deras väg till slutsatser.

2021-02-11
Länk till avsnitt

15. "Den skär som en osthyvel"

Mattias och Tobbe diskuterar bland annat om varför rostfria stål betraktas som svårarbetade och vad som gäller vid bearbetning i aluminium. Dessutom avslöjar Mattias vilken pinnfräs som får honom att gå igång lite extra...

2021-02-04
Länk till avsnitt

14. Det går som tåget

Hur går det till när exempelvis räls repareras och hur hjälper våra verktyg till med detta? Att reparera tågräls anses mer hållbart än att byta ut densamma, därför har Dormer Pramet har ett segment (Railway) för just detta ändamål och som helt enkelt avser järnvägsbearbetning. Om detta, och annat, diskuterar Mattias och Tobbe i detta avsnitt.

2020-12-10
Länk till avsnitt

13. En lång stång man sticker av

Tobbe och Mattias pratar avstickning och spårstickning. Vad innebär detta och när använder man sig av denna metod? Dessutom återkopplar Mattias till sitt live webinar med skolelever, vilket var en ny erfarenhet. Hur gick det egentligen? Lyssna själv.

2020-12-03
Länk till avsnitt

12. Ett kärt gammalt äktenskap

Dormers kära A002-borr fyller 20 år, vilket uppmärksammas i detta avsnitt. Tobbe och Mattias pratar om borrets storhet och fördelar som gör att det fortfarande, än idag, är en storsäljare. Dessutom diskuterar de båda om hur rådande tid påverkar deras arbete som fältsäljare.

2020-11-26
Länk till avsnitt

11. "Tänka fort är bra, men tänka rätt är bättre"

Det har varit en händelserik vecka för både Mattias och Tobbe. De båda berättar om sina senaste äventyr ute hos kund. Vi får också höra om fördelarna med digitala verktygsskåp, vilka blivit allt mer populära i verkstäderna. Och vad innebär dynamisk fräsning?

2020-11-19
Länk till avsnitt

10. "Ibland blir man lite smått provocerad"

Både Tobbe och Mattias har varit ute i verkligheten och hjälpt brukare av våra verktyg, vilket vi får höra mer om. Tobbe har fått erfara att operatörer inte alltid använder det mest lönsamma verktyget för deras bearbetning. Men att hjälpa kunder är ju en del av vardagen som tekniska säljare. Även roterande filar avhandlas, ett verktyg i flera olika former och för många användningsområden.

2020-11-12
Länk till avsnitt

9. Verktygsförslitning och dess orsaker

Tobbe och Mattias reder ut orsaker till förslitning av skärande verktyg i allmänhet och vändskärsverktyg i synnerhet. De båda konstaterar flera orsaker till detta, men menar att en av de vanligaste är kopplat till att finna bästa ekonomin och att man således kör för länge. De ger också tips på vilka tecken man kan titta efter för att undvika att köra för länge med verktyget. Och hur kan den geografiska indelningen i landet innebära olika typer av verktygsförslitningar?

2020-11-05
Länk till avsnitt

8. Mr. Pots och Brotschen

I detta avsnitt pratar Mattias och Tobbe bland annat om brotschning. De tycker sig se en vikande trend inom detta område. Mattias berättar också om ett intressant och utmanande kundbesök, där uppdraget gick ut på att maximera ekonomin för kunden. Och vem är Mr. Pots egentligen?

2020-10-29
Länk till avsnitt

7. Doften av nytryckt katalog börjar bli ett minne blott

Digitala hjälpmedel blir allt vanligare inom skärande bearbetning. Tunga och tjocka kataloger ersätts av digitala, inte minst för dess tillgänglighet och storlek. Tobbe medger att han alltid uppskattat doften av en nytryckt katalog, men att även han börjat se enkelheten i det digitala, inte minst när det kommer till att räkna ut skärdata etc.

2020-10-22
Länk till avsnitt

6. Fördelar med vändskär (inte minst som vigselring)

I detta avsnitt grottar Tobbe och Mattias ner sig i ämnet vändskär och vilka fördelar som finns med dessa - inte minst ekonomiskt. Det finns en mängd olika varianter, så vad ska man egentligen tänka på för att välja rätt i vändskärs-djungeln? Mattias berättar dessutom om sin plan att använda vändskär som vigselring...

2020-10-15
Länk till avsnitt

5. Dragtappens betydelse

I detta avsnitt talar Mattias och Tobbe om verktygssystem och hållare. Det finns sannerligen en hel del att tänka på i detta ämne, inte minst beroende på vilken typ av produktion det gäller. Vad är skillnaden mellan BT och ISO och vad ska du tänka på när du väljer dragtapp? Detta och mycket mer får du svar på i avsnittet. 

2020-10-08
Länk till avsnitt

4. Ett fräsigt ämne att spåna om

Fräsning. Lite enkelt utryckt är fräsning ett roterande verktyg och ett stillastående arbetsstycke. Idag utvecklas maskinparker för stora pengar, med förhoppningar om att lösa problem snabbare och mer effektivt. Detta har gjort högmatningsfräsning allt mer populärt. I avsnittet talar Tobbe och Mattias också om vilka skillnader det finns mellan pinnfräsar och vändskärfräsar?

2020-10-01
Länk till avsnitt

3. För ivrig med skärdjupet

I detta avsnitt talar Mattias och Tobbe om svarvning. Vad krävs när man svarvar och vad ska man tänka på för att undvika vibrationer? Sedan hårdmetallens intåg har livslängden på verktygen förbättrats, precis som ytorna på arbetsstycket. Detta har också medfört att antal steg i bearbetningsprocessen minskat. 

2020-09-24
Länk till avsnitt

2. "Gängor finns i princip överallt"

Gängning. Gängor finns mer eller mindre överallt och dessa kan skapas på olika sätt. Tobbe och Mattias reder ut vilka metoder som är vanligast. De pratar också om vilka skillnader det finns mellan olika gängtappar och när man ska använda vilken. Anekdoter och tips utlovas också i detta avsnitt. 

2020-09-17
Länk till avsnitt

1. Skärande-podden - avsnitt 1

I vårt första avsnitt talar Mattias och Tobbe om borrning. När ska man exempelvis använda ett hårdmetallborr istället för HSS-borr? Vad är viktigt att tänka på generellt? Vanliga problem kan uppstå är exempelvis för höga varvtal och för låg matning - fel skärdata. Detta försöker de båda reda ut.

2020-09-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.