Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nånting Om Aktier

Nånting Om Aktier

?Nånting Om Aktier? är podden som ger dig inspiration och resonemang kring aktier och ekonomi på ett begripligt och roligt sätt! I podden kommer vi också bjuda in intressanta och spännande gäster som delar med sig av kloka råd och livserfarenheter. Vi som håller i podden är Josefine Gillbrand och Ludvig Löngårdh, två ekonomistudenter på Handelshögskolan i Göteborg. Har ni något som ni vill att vi tar upp tar vi tacksamt emot era tips och frågor. Maila gärna till: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nantingomaktier.libsyn.com

Avsnitt

Avsnitt 25 - Kryptovalutor, Bitcoin och valutarisk med Oscar Bengtson

I dagens avsnitt gästas vi av Oscar Bengtson, ekonomstudent på Handelshögskolan och sambo till Josefine. Vi tar hjälp av Oscar som på ett enkelt och tydligt sätt förklarar valutarisken och varför den är viktig att tänka på när du investerar i utländska aktier. Därefter rör vi oss bort från aktier och pratar om ett annat väldigt intressant tillgångsslag; nämligen kryptovalutor i allmänhet och Bitcoin i synnerhet. Trevlig lyssning!

2021-02-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Våra portföljer

I dagens avsnitt berättar vi om våra portföljer och hur vi tänker kring våra olika strategier. Varför har Josefine mestadels fonder medan Ludvig bara har aktier?

Aktier som nämns i avsnittet är: Investor, Kinnevik, Vnv global, Bure, VEF Ltd, Dynatrace, Irisity, Azelio, Match Group, Surgical Science Sweden, Intuitive Surgical, Unity Software, Take-Two, Ubisoft, Astra Zeneca, American Express, Mastercard, Prosus, Skistar, Volkswagen, Nvidia, Nio, Powercell, Sedana Medical, Renewcell och Zaptec.

Trevlig lyssning!

2021-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Två aktiefavoriter

I dagens avsnitt pratar vi om två av våra favoritaktier vilka är Kinnevik och Dynatrace. Vilken bransch är dessa bolag verksamma inom och vad är det som gör dem så intressanta? Trevlig lyssning!

2021-02-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - Investera i cybersecurity

I veckans avsnitt djupdyker vi in i cybersecurity och diskuterar i synnerhet två intressanta aktier, nämligen Ping Identity och Okta. Dessa är två nära konkurrenter men skiljer sig på vissa punkter. Vi reder ut vad de egentligen gör och varför deras produkter fyller ett alltmer väsentligt behov i dagens teknologiska utveckling. Vi pratar även om en väldigt bra alternativ sparform i cybersecurity. Trevlig lyssning!

2021-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Tre aktier inom foodtech

I veckans avsnitt går vi in på djupet på Beyond Meat, Bayn och Midsona, tre aktier inom den spännande branschen foodtech! Vi diskuterar bolagens produkter och på vilket sätt de faller väl i linje med den stora hälsotrenden. Trevlig lyssning!

2021-01-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Livserfarenheter och hur man hittar aktier med Olivia Karlsson

I veckans avsnitt håller Ludvig låda tillsammans med en gäst - ingen mindre än Olivia Karlsson, Unga Aktiesparares vice Regionchef för området Väst! Olivia berättar om sina bästa tips för att hitta guldkorn i portföljen. Vilken är hennes favorit-aktie och vad betyder ekonomisk trygghet för Olivia? Trevlig lyssning!

2021-01-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Streamingbranschens hetaste bolag

I dagens avsnitt djupdyker vi in i Netflix och Disney, två av streamingbranschens hetaste bolag. Trots att de konkurrerar med varandra är de i grund & botten två helt olika bolag, med olika kapitalstrukturer och olika sätt att tjäna pengar på. Netflix aggressiva strategi kontra Disneys enorma buffert gör dem till två mycket intressanta bolag i en väldigt snabbföränderlig bransch. Trevlig lyssning!

2021-01-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Vi sammanfattar 2020 och blickar ut i 2021

I dagens avsnitt sammanfattar vi 2020 och ser tillbaka på börskraschen och den starka återhämtningen därefter. Vi går igenom vilka aktier som blev vinnare för året och de som blev förlorare. Vi tittar även på hur 2021 kan komma att utvecklas samt vilka aktier analytiker tror kan bli årets vinnare och vilka vi själva tror extra mycket på. Trevlig lyssning!

2021-01-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Aktier som förbättrar världen

I dagens avsnitt pratar vi om NIBE och Renewcell, två bolag som på varsitt sätt gör världen bättre. NIBE är ett globalt industribolag som erbjuder klimatsmarta värmelösningar och är en av börsens populäraste aktier. Renewcell är nyligen noterat och är det första företaget någonsin som har knäckt koden i hur man lyckas återvinna textilier. Hör varför vi tycker dessa bolag är fantastiska på varsitt sätt! Trevlig lyssning!

2020-12-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Investeringsstrategier och portföljtänk med Henrik Johansson

I dagens avsnitt har vi med poddens andra gäst: ingen mindre än Unga Aktiesparares VD Henrik Johansson! I detta avsnitt pratar vi om våra olika investeringsstrategier och portföljtänk. Henrik berättar om skillnaden mellan en investerare och en bra aktieägare. Vi delar även med oss av våra lyckade och misslyckade investeringar samt varför det ibland kan vara värt att ta risken. Som grädde på moset avslutas avsnittet med hur Henrik tror börsen kommer gå nästa år - & det chockar både Ludvig och Josefine. Trevlig lyssning!

2020-12-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Prosus och Asiens FAANG-bolag

I veckans avsnitt pratar vi om Prosus - ett väldigt spännande investmentbolag som investerar i bolag verksamma på gynnsamma tillväxtmarknader globalt. Dessa är marknader som är svåra för oss privatinvesterare att komma åt på egen hand. Prosus är i synnerhet intressant då de äger Tencent, Kinas FAANG-bolag i ett och samma bolag, och som utgör största delen av Prosus portfölj. Lyssna på detta avsnitt för att få en inblick i en parallell värld av techjättar, dominerande appar och vilka olika funktioner de fyller i vardagen. Trevlig lyssning!

2020-12-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Finansslang

I dagens avsnitt förklarar vi olika finansiella begrepp som används i finansvärlden. Vad betyder egentligen hausse och baisse? Vad innebär det att vara contrarian? Detta och mycket mer kommer förklaras i dagens avsnitt. Trevlig lyssning!

2020-12-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Betalkortsbolagen - så fungerar det

I veckans avsnitt går vi igenom Visa, Mastercard, American Express och Discover och vad som skiljer dem väsentligt från varandra. Vi diskuterar nämligen de två olika sätt bolagen bedriver sina verksamheter och varför detta är viktigt för dig som investerare att hålla koll på! Vi pratar även om utmaningar bolagen står inför just nu och vilka potentiella möjligheter de har att bli vinnare på lång sikt. Trevlig lyssning!

2020-11-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Aktier för framtidens kirurgi

I dagens avsnitt pratar vi om det spännande ämnet robotkirurgi och hur det kan komma att helt förändra sättet man utför operationer på. Här tittar vi på bolag som Intuitive Surgical och Surgical Science Sweden. Vi nämner dessutom hur de kan komma att gynnas av 5G-trenden och blickar även snabbt framåt kring vad för typ av konjunktur som kan väntas inom snar framtid. Trevlig lyssning!

2020-11-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Crowdfunding med Kameo

I dagens avsnitt har vi med oss vår första gäst! Nämligen Jacob Ohlin från Kameo, ett företag som sysslar med crowdfunding. Du som lyssnare får en ordentlig inblick i vad crowdfunding är, vilka fördelar det har som en alternativ investeringsform för privatpersoner, på vilket sätt det fyller en viktig funktion i samhället samt vad Kameo har för roll i det. Trevlig lyssning!

2020-11-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Biden-seger: Aktier att hålla koll på

I dagens avsnitt pratar vi om aktier som potentiellt kan gynnas av en Biden-seger. Vi har valt att titta närmare på Brookfield Renewables och Plug Power, två amerikanska bolag med fokus på miljöteknik. Vi pratar även om Sunrun som sysslar med solenergi. Trevlig lyssning!

2020-11-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Aktier som gynnas av megatrender

I dagens avsnitt har vi valt ut tre aktier som kan gynnas av en så kallad megatrend. Vad är en megatrend? Vilka megatrender råder just nu? Hur hittar man aktier som gynnas av dem? I detta avsnitt delar vi med oss av hur vi resonerar kring vår tids megatrender & vad som är viktigt att tänka på!

2020-11-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Hur du go?r din egen analys innan du ko?per

I dagens avsnitt pratar vi om hur du gör din egen analys innan du investerar i ett bolag, i form av en så kallad fundamental analys. I vilken ände ska man börja? Hur ska man tolka makro/omvärldsfaktorer? Vilka nyckeltal är viktiga? Varför är det viktigt att skaffa sig en egen uppfattning om bolaget? I detta avsnitt får du enkla tips på hur du själv avgör om ett bolag är värt att investera i.

2020-10-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Framtidens bilaktier: Tesla, Nio och Volkswagen

I dagens avsnitt pratar vi om vilka de potentiella vinnarna är på elbilstrenden! Vad är det som gör Nios affärsmodell speciell? Kan Tesla påverkas av vem som vinner valet i november? Detta & mycket mer kan ni höra oss prata om i dagens avsnitt!

2020-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Investmentbolag, lär känna Creades och VNV Global

I veckans avsnitt pratar vi om investmentbolag, hur deras affärsmodeller ser ut, hur de skiljer sig från fonder och på vilket sätt det kan vara en bra investering för både nya och vana investerare. Vi har även valt att dyka djupare in i Creades och VNV Global, två väldigt intressanta investmentbolag!

2020-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Aktier som gynnats av Coronakrisen

I veckans avsnitt pratar vi om vilka aktier som gynnats av pandemin och vilka som kan bli långsiktiga vinnare tack vare ändrade konsumtionsbeteenden.

2020-10-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Strålande tider för dataspelsaktier

I veckans avsnitt frossar vi i dataspelsaktier! Vi går igenom vilka "The Big 4" är inom dataspelsbranschen, vad som gör deras affärsmodeller lönsamma, hur deras spel har utvecklats och vad som kan göra dem vinnare på lång sikt.

2020-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Tre spännande aktiespaningar

Nu är det dags för det roliga! I detta avsnitt har vi valt att prata om tre spännande börsbolag med varsin unik affärsidé. Här får du som lyssnare en inblick i hur vi för våra resonemang innan vi bestämmer oss för huruvida en aktie kan vara en lönsam investering eller inte!

2020-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Unga Aktiesparares gyllene regler

I detta avsnitt går vi igenom några saker att tänka på när man äger aktier. Vi utgår ifrån Unga Aktiesparares fem gyllene regler och hur kraschen i mars 2020 är ett bevis på varför det är så viktigt att alltid följa dessa regler.

2020-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Välkommen till Nånting Om Aktier

I det här avsnittet ger vi en presentation av vilka Josefine Gillbrand och Ludvig Löngårdh är, tre saker vi har gemensamt och vad du som lyssnare kan förvänta dig av "Nånting Om Aktier". Välkommen!

2020-09-14
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.