Sveriges 100 mest populära podcasts

POV Film

POV Film

Podcast by POV Film

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-566226511

Avsnitt

Höstens hetaste filmer

Är vackra monsterfilmen Titane av Raw-regissören Julia Ducournau en värdig guldpalmsvinnare? Vem är egentligen Världens värsta människa, i det som är sista delen i Joachim Triers Oslotrilogi? Och äntligen kommer Claire Denis drama Beau travail på svenska biografer ? om hur en av filmhistoriens häftigaste dansscener kom till. POV Film om två stora snackisar från senaste Cannesfestivalen och om ett av den moderna filmens sanna storverk. Med Sofia Norlin, Jannike Åhlund och Jon Asp.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Stig Bjo?rkman om sin unika filmantologi

Kritikern och filmaren ? och Cannes-aktuella aktören ? Stig Björkman om sin nya filmantologi, «Uppenbarelseboken, 203 texter om film» (utgiven på POV Books i början av juni). Filmnestorn om sitt fantastiska urval av nya och gamla filmer, kända och mindre kända titlar. I avsnittet med särskilt fokus på rysk stumfilm, tidig Fellini och banbrytande iransk filmpoesi. Med Stig Björkman och Jon Asp.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Chloé Zhao och Nomadland mot Oscar

Ska Chloé Zhao bli den andra kvinnliga regissören att vinna en Oscar för bästa film? Hennes Nomadland, nylig Golden Globe-vinnare och guldlejonet i Venedig höstas, är stor favorit. POV Film ser Nomadland i ljuset av Chloé Zhaos tidigare filmer The Rider och Songs My Brothers Taught Me. Med Sofia Norlin och Jon Asp.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Upp till manuskamp ? med Ronnie Sandahl och Peter Modestij

Lyssna på filmskaparna Ronnie Sandahl («Borg», «Tigrar») och Peter Modestij («6A», «Pleasure») i ett inspirerande samtal om hur svensk film behöver få upp humöret, och om hur manusförfattarna måste kavla upp ärmarna, äga sina produktioner och ta hjälp av rätt personer. (Tack till BRF och KonstAB)
2021-02-26
Länk till avsnitt

Storverket The Father och om idéerna och pengarna i svensk film

POV Film tar upp tråden från Lisa Langseths Expressen-artikel «Våra idéer är räddningen för den svenska filmen» och överväldigas av Anthony Hopkins i Oscartippade dramat «The Father» på Göteborg filmfestival. Medverkande: Lisa Langseth, Sofia Norlin och Jon Asp. (Tack till BRF och KonstAB)
2021-02-10
Länk till avsnitt

Ruben Östlund om nya filmen Triangle of sadness

«Jag vill att man ska följa mig och veta vad jag håller på med.» Ruben Östlund tar en paus från klipprummet för att prata om den kommande filmen Triangle of sadness. Om filmlivet efter guldpalmen. Om att spela in under pandemi. Om att inspireras av de allra närmaste. Om publikkontakt och om Cannes 2021. Medverkande: Ruben Östlund ? manusförfattare och regissör som vann guldpalmen för The square 2017 Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View (povfilm.se) (Tack till KonstAB)
2021-01-29
Länk till avsnitt

Ninja Thyberg odlar stockholmssyndrom i Los Angeles porrbransch

Cannes-stämplade Ninja Thyberg långsfilmsdebuterar med «Pleasure» vid filmfestivalerna i Sundance och Göteborg. Lyssna på ett personligt samtal med regissören. Om resan från feministisk aktivist i Göteborg till hängiven porrfilmsskildrare i Los Angeles. Om arbetet med unga debutanten Sofia Kappel ? i huvudrollen som Bella Cherry ? och om vänskapen med alla amatörer på inspelningen. (Tack till BRF och KonstAB) Medverkande: Ninja Thyberg och Jon Asp.
2021-01-13
Länk till avsnitt

Stina Ekblad läser Tarkovskij

Stina Ekblad läser fem dikter ur nya samlingen «En klase syrener» av Arsenij Tarkovskij ? i översättning av Per-Arne Bodin och utgiven på POV Books. (Tack till Dramaten)
2020-12-25
Länk till avsnitt

Jonna Bornemark och Lisa Langseth vill se mer känslor i kulturen

Filosofen Jonna Bornemark och dramatikern Lisa Langseth vill återta förnuftet genom mindre förpappring och mer förundran inom konsten och kulturen. Lyssna på deras personliga samtal ? en kritik av dagens känslolösa professionalisering och en önskan om mer magi, anarki och besjälning. Med: Jonna Bornemark ? filosof och författare, fick stor uppmärksamhet med Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde 2018, en bok som hon under hösten 2020 följde upp med Horisonten finns alltid kvar: om det bortglömda förnuftet (båda utgivna på Volante). Lisa Langseth ? dramatiker och regissör, aktuell med Netflix-serien Kärlek & anarki. Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View. (Tack till BRF och KonstAB)
2020-12-18
Länk till avsnitt

Mattias Andersson och Lisa Langseth om konstens roll i dag

Dramatenchefen Mattias Andersson i samtal med Lisa Langseth ? om konstens uppgift, att vara fri i sitt uttryck och ha fokus på publiken. Medverkande: Mattias Andersson ? dramatiker, regissör och sedan mars i år konstnärlig ledare vid Dramaten. Lisa Langseth ? dramatiker och regissör, aktuell med Netflix-serien, Kärlek & anarki. Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View. (Tack till B-Reel Films)
2020-12-11
Länk till avsnitt

Den oförliknelige Andrej Tarkovskij

POV Film i samtal om nya «Berlin Alexanderplatz», om miljonvinnaren «New Order» och inte minst om den oförliknelige Andrej Tarkovskij. Varför är det ingen som har gjort remakes på Tarkovskijs filmer och varför ska vi se dem i dag? Medverkande: Mattias Nohrborg ? producent på B-Reel Films och distributör på TriArt Film. Sofia Norlin ? manusförfattare och regissör bosatt Paris samt lärare på Stockholms konstnärliga högskola (fd StDH). Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View. (Tack till B-Reel Films)
2020-12-03
Länk till avsnitt

På liv och död med Mia Engberg

«Jag kom till Paris för att döda filmen, men filmen höll på att döda mig.» Så skriver den prisbelönta filmaren Mia Engberg ? hjärnan bakom porrfilmsantologin Dirty Diaries 2009, stort internationellt genombrott med Belleville Baby 2013, senast filmaktuell med Lucky One ? i sin nya bok Den visuella tystnaden. «En väldigt personlig berättelse om konst och liv» och «ett väldigt egensinnigt berättande», tyckte Nina Asarnoj om boken i P1 Kultur (6 nov). Möt Mia Engberg i ett samtal om jakten på det «jaglösa», om en filmvärld som borde vara mer undersökande, om vad svensk film borde göra annorlunda, om att ha Marguerite Duras som sin stora idol ? och om att trots allt leva vidare med filmen. Medverkande: Mia Engberg ? filmare, författare och grundare till produktionsbolaget Story. Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View.
2020-11-19
Länk till avsnitt

Mikael Marcimain tar sig an Helénmordet i SVT:s Jakten på en mördare

Mikael Marcimain går från katastroffilmen «Horizon line», SF Studios nya internationella satsning på nordisk talang, till SVT-serien «Jakten på en mördare», som skildrar Helénmordet 1989 fram till dess lösning 2004. «Från solig sufflé till mörkbrunt långkok» ? om att kasta sig mellan helt olika dramatiska världar, om att dyka ned i närtida nationella trauman, om fördelarna med att använda okända skådespelare och om att alltid söka det filmiska.
2020-11-16
Länk till avsnitt

Peter Grönlund om Björnstad (HBO) och Lisa Langseth om Kärlek & anarki (Netflix)

Peter Grönlund tv-debuterar med adaptionen av Fredrik Backmans «Björnstad» på HBO, Lisa Langseth med den egenskrivna «Kärlek & anarki» på Netflix. Från mörkret på den norrländska obygden till storstadens färgsprakande yta. Från att casta hockeyproffs som amatörer till att rekrytera en hel självuppfylld kulturelit. Om att regissera andras texter eller skriva själv från grunden. Om att finna alter egon i samtidens prestationssamhälle. Om skådespeleri som kräver en bakgrund och en botten. Om tv:s stora dragningskraft och om filmens eviga värde. Medverkande: Peter Grönlund ? manusförfattare och regissör till Tjuvheder och Goliat. Lisa Langseth ? manusförfattare och regissör till Till det som är vackert, Hotell, och Euphoria. Jon Asp ? kritiker och redaktör i Point of View.
2020-10-19
Länk till avsnitt

Sofia Coppolas nya film och kritiken mot SFI:s Anna Serner

Sofia Coppolas senaste film delar POV Film, som också diskuterar kritiken mot Anna Serner och hur filmbranschen och filmpolitiken måste förändra sig. Mattias Nohrborg, Lisa Langseth och Jon Asp diskuterar de senaste utspelen i den svenska filmdebatten och synar bioaktuella «On the rocks» ? i ljuset av «Lost in translation»-regissörens bländande filmografi.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Konsten att vara regissör och kvinna

Om den svenska 50/50-visionen, om konsulttänk som sprider sig och om vad som krävs för verklig mångfald. Nya podcasten POV Film om en filmpolitik som missar målet, om biologiska aspekter inom filmbranschen och hur det är att vara kvinnlig regissör i dag. Medverkande: Lisa Langseth ? manusförfattare och regissör, aktuell med tv-serien «Kärlek och anarki» som har premiär på Netflix den 4 november. Sofia Norlin ? manusförfattare och regissör bosatt Paris samt lärare på Stockholms konstnärliga högskola (fd StDH). Jon Asp ? frilanskritiker i bl a Svenska Dagbladet och Aftonbladet samt redaktör för Point of View.
2020-09-24
Länk till avsnitt

Arthousefilmen efter pandemin ? på bio eller på Netflix?

Vart tar den utmanande och originella filmen vägen ? till Netflix eller finns det en plats på framtidens biografer? Nya podcasten POV Film synar Jessica Hausners «Little Joe» och Charlie Kaufmans «I?m thinking of ending things» ? och ser ett nytt filmlandskap ta form. Medverkande: Lisa Langseth ? manusförfattare och regissör, aktuell med tv-serien «Kärlek och anarki» som har premiär på Netflix den 4 november. Sofia Norlin ? manusförfattare och regissör bosatt Paris samt lärare på Stockholms konstnärliga högskola (fd StDH). Jon Asp ? frilanskritiker i bl a Svenska Dagbladet och Aftonbladet samt redaktör för Point of View.
2020-09-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.