Sveriges 100 mest populära podcasts

Livet i arkivet

Livet i arkivet

LIVET I ARKIVET - berättelser från Västerbotten. En podd med människor som har något att berätta och som vill väcka lust och intresse för arkiven vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

folkrorelsearkivet.se/demokratiska-arkivet/

Avsnitt

Förbjuden kärlek - från smussel till stolthet. Om RFSL Umeå.

RFSL i Umeå har gått från att vara en undergroundrörelse, där medlemmarna träffades i hemlighet, till att bli en organisation som öppet står upp för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och globalt. Här får vi höra hur föreningen arbetade under de första årtionden och om verksamhetens stora betydelse för homo- och bisexuella.  Hur funkade egentligen "Lur-mot-lur-metoden", som gjorde att människor fick kontakt med varandra?

Materialet kommenteras av lokala röster och en forskare i Lund. Teaterprogrammet från Midgårdsskolan medverkar.

Arkivmaterial på Folkrörelsearkivet i Västerbotten och i Västerbottens museums samlingar ger spännande pusselbitar till berättelsen om RFSL och samkönad kärlek i Västerbotten. 

Bonusmaterial - bilder, länkar och fler ljudfiler - finns på Folkrörelsearkivet i Västerbottens hemsida.

Podden produceras i projektet Demokratiska arkivet, som drivs med stöd av Postkodstiftelsen.

2020-11-12
Länk till avsnitt

Förbjuden kärlek - om Maja Beskows lust och längtan

Maja Beskow var en uppskattad lärare och profil i Umeå under det tidiga 1900-talet. En av hennes mer kända elever var formgivaren Stig Lindberg. Genom Majas dagböcker, som länge var olästa, får vi en bild av hennes kärlek till den vackra Anna Åfeldt. Här ryms såväl heta känslor som  tvivel. Maja, som var konservativ, skulle hålla fast vid gamla värderingar samtidigt som förbjudna känslor pockade på... 

Arkivmaterial på Folkrörelsearkivet i Västerbotten och i Västerbottens museums samlingar ger spännande pusselbitar till berättelsen om pionjären Maja Beskow. Materialet kommenteras av lokala röster och en forskare i Göteborg. Gymnasieelever från Maja Beskow-skolan i Umeå frågar och funderar.

Bonusmaterial - bilder, länkar och fler ljudfiler - finns på Folkrörelsearkivet i Västerbottens hemsida.

Podden produceras i projektet Demokratiska arkivet, som drivs med stöd av Postkodstiftelsen.

2020-11-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.