Sveriges 100 mest populära podcasts

Elektroniskt i P2

Elektroniskt i P2

Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi & Ella Petersson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/elektronisktip2

Avsnitt

Elektroniskt i P2 podd #11: Janet Beat

Elektroakustiska pionjären Janet Beat om att skapa musik i motvind.

År 2021 - samma år som hon fyllde 84 år - släppte Janet Beat sitt debutalbum Pioneering Knob Twiddler. Och det är vad hon är. Hon har länge varit verksam inom den elektroniska musiken. Att det tog så lång tid att debutera på skiva har med en rad olika omständigheter att göra. I Elektroniskt i P2 berättar hon varför det tog så lång tid och hur mycket motstånd hon varit tvungen att kämpa mot - från sin pappa och från andra män runt omkring henne som motarbetat henne på olika sätt.
2022-01-14
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #10: Moritz von Oswald

Moritz von Oswald är en centralgestalt inom både Berlintechno och dubtechno (en genre som han och kollegan Mark Ernestus i princip uppfann). I dag leder han Moritz von Oswald Trio.

Dubtechnopionjären Moritz von Oswald är tillbaka med en ny uppsättning av sin Moritz von Oswald Trio. Denna gång med Heinrich Köbberling på trummor och Laurel Halo på syntar och elektronik. Själv sitter Moritz von Oswald bakom pianot. I en exklusiv intervju för Elektroniskt i P2 berättar han om inspelningen av albumet - men också en del om hur Basic Channel och Rhythm & Sound revolutionerade technomusiken.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #9: Ryuichi Sakamoto

Filmmusikkompositören, musikern och producenten Ryuichi Sakamoto bjuder in till ett personligt samtal i sin sin studio i New York.

Ryuichi Sakamoto blev känd som en av medlemmarna i det japanska popbandet Yellow Magic Orchestra i slutet av 1970-talet. Sedan dess har han som soloartist producerat en hel hög med skivor och samarbetat med en lång rad olika artister som David Sylvian, alva noto, Fennesz, Christopher Willits och Taylor Deupree. Han har också gjort filmmusik till en lång rad filmer och emottagit en Oscar för soundtracket till Bernardo Bertoluccis film Den siste kejsaren. Sakamoto är en av den elektroniska musikens stora artister - och har också gjort sig känd för sitt starka miljöengagemang. Tillsammans med Kraftwerk har han bland annat manifesterat mot kärnkraft. Sedan nittiotalet lever han och verkar i New York, där han också tog emot Elektroniskt i P2:s Mats Almegård för ett samtal om musik, vardagsljud och de tonsättare och filmare som inspirerat honom. Detta är en poddversion av programmet - där musiken är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2021-08-20
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #8: Hildur Guðnadóttir

Hildur Gunadóttir har prisats för sina soundtracks till filmer som Joker och tv-serier som Chernobyl.

Första gången cellisten och kompositören Hildur Gunadóttir medverkade i Elektroniskt i P2 var i januari 2013. En månad tidigare hade vi mött henne på en regnig London-gata utanför det konstgalleri där brittiska bolaget Touch firade 30-årsjubileum. Då pratade vi mest om hennes album Leyfðu Ljósinu, Mount A och Without Sinking som hon släppt på  Touch. Sedan dess har det hänt en hel del. Hildur Gunadóttir har samarbetat med artister som Pan Sonic, Throbbing Gristle, Ben Frost, Jóhann Jóhannsson, Hauschka och The Knife - för att nämna några. Under senare år har hon mest uppmärksammats för sina blygrått fantastiska soundtrack till tv-serien Chernobyl och långfilmen Joker. Hon har tagit emot några av film- och tv-världens tyngsta priser för dem. Elektroniskt i P2 mötte Hildur Gunadóttir på nytt - den här gången i hennes studio i Berlin inför ett konsertframträdande med materialet från Chernobyl under CTM-festivalen i januari 2020. Och fieldrecordingsmästaren och forne Cabaret Voltaire-medlemmen Chris Watson följde också med - och berättade om hur han och Hildur Gunadóttir samarbetat på Chernobyl. Detta är en poddversion av programmet - där musiken är förkortad (av upphovsrättsliga skäl).
2021-06-18
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #7: Graeme Revell (S.P.K.)

Industrilegenderna S.P.K.:s grundare Graeme Revell i en sällsynt intervju.

Graeme Revell är en legend inom elektronisk musik. Under sjuttiotalet var han med och grundade bandet S.P.K. i Australien. Efter några singelsläpp flyttade de till Storbritannien och var tillsammans med Throbbing Gristle med och definierade det som skulle bli känt som industrimusik. Efter ett antal riktigt noiseiga skivor gick Graeme Revell vidare och orienterade sig mot konstmusik och världsmusik. På soloalbumet The Insect Musicians utforskade han ljuden av insekter - och på Zamia Lehmanni. Songs of Byzantine Flowers skapade han magiskt vacker musik som också blev starten på hans andra karriär: filmmusikkompositör i Hollywood. Idag bor han på Nya Zeeland och skriver böcker. Han ger oerhört sällan intervjuer - men via en gemensam vän fick Elektroniskt i P2 fatt på Graeme Revell för en unik intervju.
2021-04-16
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #6: Ólafur Arnalds

Ólafur Arnalds är en av den postklassiska musikens största artister. Hör honom berätta om sitt favoritpiano, hur karriären började och varför det är så enkelt att samarbeta med Nils Frahm.

I en öppenhjärtig intervju från studion i Reykjavik berättar Ólafur Arnalds om hur det var att som ung självlärd kompositör börja samarbeta med symfoniorkestrar runt om i världen, om varför hans gamla piano är så viktigt och om vad coronapandemin betydde för honom - och hans senaste album Some Kind of Peace. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl. Intervjun med Ólafur Arnalds är dock förlängd - i poddversionen får du bland annat höra honom berätta mer om vad Sigur Rós betytt för honom. Radioprogrammet Elektroniskt i P2 med Ólafur Arnalds sändes för första gången 6 februari 2021.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #5: William Basinski

Den amerikanske ljudkonstnären William Basinski pratar om sitt mästerverk The Disintegration Loops - och annat.

I Elektroniskt i P2-podden #5 berättar den amerikanske ljudkonstnären och minimalistkompositören William Basinski om sina experiment med sönderfallande kassettband där ljudet i musiken tydligt vittnar om ett sönderfall och en upplösning. Hans mest magiska och framstående verk är The Disintegration Loops som kom 2002. På totalt fyra album tonsatte Basinski i och med detta sina känslor av 9/11-attacken mot New York. Elektroniskt i P2 mötte William Basinski några timmar innan hans spelning under Intonal-festivalen i Malmö 2017. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #4: Jean Michel-Jarre

Följ med Elektroniskt i P2 till pionjären Jean-Michel Jarres studio i Paris nordöstra förort, invid Seine.

På Electronica vol 1 & vol 2 har Jean-Michel Jarre samarbetat med en rad prominenta artister som bland annat Pet Shop Boys, Yello, Jeff Mills och Laurie Anderson. De båda skivorna har tagit cirka fem år att spela in och nu längtar Jean-Michel Jarre ut på vägarna. Som få andra inom den elektroniska musiken har Jean-Michel Jarre nått en miljonpublik - rent fysiskt: han innehar världsrekordet för antal besökare på konsert (3,5 miljoner i Moskva 1997) och han älskar att stå på scen. I en öppenhjärtig intervju med Elektroniskt i P2:s Mats Almegård berättar Jean-Michel Jarre bland annat om sina mest älskade synthar, om varför Laurie Anderson är en så perfekt samarbetspartner och om hur det var att möta Pierre Schaeffer på sjuttiotalet. Du får också veta varför han älskar Sveriges Radio! Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 söndagen 22 maj 2016. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-12-18
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #3: Laurie Spiegel

En verklig pionjär inom den elektroniska musiken tar emot i sitt loft i Tribeca, New York.

Laurie Spiegel ger inte så många intervjuer - och det krävdes månader, ja till och med år, av övertalning innan Elektroniskt i P2:s Mats Almegård fick en inbjudan till Laurie Spiegels studio och loft i Tribeca i New York. Men väl där var den kvinnliga elektronmusikpionjären på gott humör, trots att hon blev försenad till sin dagliga mata-fåglarna-promenad. Laurie Spiegels album The Expanding Universe och Unseen Worlds är milstolpar inom den elektroniska musiken. Hennes mjukvaruinstrument Music Mouse blev kultförklarat redan i mitten av åttiotalet och hennes datorgenererade musikaliska version av Johannes Keplers Harmonices mundi, Världens harmoni, färdas fortfarande rakt ut i rymden med rymdraketerna Voyager 1 och Voyager 2. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 lördagen 9 november 2019. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 podd #2: Kite

Besök hos Kite i studion. Den svenska duon är kända för sina spektaktulära konserter, sina känslofyllda EP-skivor och för sina extremt trogna fans.

Sedan starten 2008 har Christian Berg och Niklas Stenemo släppt sex EP-skivor och ett antal singlar som Kite. När Elektroniskt i P2 besökte dem i studion förberedde de en stor spelning på Kungliga Operan i Stockholm för fullt - och skrev nytt material. Det blev ett samtal om favoritsyntar, vilken EP de själva är mest nöjda med och hur det är att vara huvudakt på en festival tillsammans med gamla hårdrocksband. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 lördagen 16 november 2019. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-11-20
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 podd #1: Éliane Radigue

Följ med på besök hos dronemusiklegenden och elektronikpionjären Éliane Radigue i hennes hem i Paris.

En av den elektroniska musikens nyckelpersoner heter Éliane Radigue, född 1932. Hon är fortfarande fullt verksam som kompositör. I en unik intervju i hennes hem i södra Paris berättar hon om varför hon lämnade elektroniken och började komponera för akustiska instrument - och mycket annat! Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 9 juni 2018. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-11-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.