Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Elektroniskt i P2

Elektroniskt i P2

Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi & Elle-Kari Höjeberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/elektronisktip2

Avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #6: Ólafur Arnalds

Ólafur Arnalds är en av den postklassiska musikens största artister. Hör honom berätta om sitt favoritpiano, hur karriären började och varför det är så enkelt att samarbeta med Nils Frahm.

I en öppenhjärtig intervju från studion i Reykjavik berättar Ólafur Arnalds om hur det var att som ung självlärd kompositör börja samarbeta med symfoniorkestrar runt om i världen, om varför hans gamla piano är så viktigt och om vad coronapandemin betydde för honom - och hans senaste album Some Kind of Peace. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl. Intervjun med Ólafur Arnalds är dock förlängd - i poddversionen får du bland annat höra honom berätta mer om vad Sigur Rós betytt för honom. Radioprogrammet Elektroniskt i P2 med Ólafur Arnalds sändes för första gången 6 februari 2021.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #5: William Basinski

Den amerikanske ljudkonstnären William Basinski pratar om sitt mästerverk The Disintegration Loops - och annat.

I Elektroniskt i P2-podden #5 berättar den amerikanske ljudkonstnären och minimalistkompositören William Basinski om sina experiment med sönderfallande kassettband där ljudet i musiken tydligt vittnar om ett sönderfall och en upplösning. Hans mest magiska och framstående verk är The Disintegration Loops som kom 2002. På totalt fyra album tonsatte Basinski i och med detta sina känslor av 9/11-attacken mot New York. Elektroniskt i P2 mötte William Basinski några timmar innan hans spelning under Intonal-festivalen i Malmö 2017. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #4: Jean Michel-Jarre

Följ med Elektroniskt i P2 till pionjären Jean-Michel Jarres studio i Paris nordöstra förort, invid Seine.

På Electronica vol 1 & vol 2 har Jean-Michel Jarre samarbetat med en rad prominenta artister som bland annat Pet Shop Boys, Yello, Jeff Mills och Laurie Anderson. De båda skivorna har tagit cirka fem år att spela in och nu längtar Jean-Michel Jarre ut på vägarna. Som få andra inom den elektroniska musiken har Jean-Michel Jarre nått en miljonpublik - rent fysiskt: han innehar världsrekordet för antal besökare på konsert (3,5 miljoner i Moskva 1997) och han älskar att stå på scen. I en öppenhjärtig intervju med Elektroniskt i P2:s Mats Almegård berättar Jean-Michel Jarre bland annat om sina mest älskade synthar, om varför Laurie Anderson är en så perfekt samarbetspartner och om hur det var att möta Pierre Schaeffer på sjuttiotalet. Du får också veta varför han älskar Sveriges Radio! Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 söndagen 22 maj 2016. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-12-18
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 Podd #3: Laurie Spiegel

En verklig pionjär inom den elektroniska musiken tar emot i sitt loft i Tribeca, New York.

Laurie Spiegel ger inte så många intervjuer - och det krävdes månader, ja till och med år, av övertalning innan Elektroniskt i P2:s Mats Almegård fick en inbjudan till Laurie Spiegels studio och loft i Tribeca i New York. Men väl där var den kvinnliga elektronmusikpionjären på gott humör, trots att hon blev försenad till sin dagliga mata-fåglarna-promenad. Laurie Spiegels album The Expanding Universe och Unseen Worlds är milstolpar inom den elektroniska musiken. Hennes mjukvaruinstrument Music Mouse blev kultförklarat redan i mitten av åttiotalet och hennes datorgenererade musikaliska version av Johannes Keplers Harmonices mundi, Världens harmoni, färdas fortfarande rakt ut i rymden med rymdraketerna Voyager 1 och Voyager 2. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 lördagen 9 november 2019. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 podd #2: Kite

Besök hos Kite i studion. Den svenska duon är kända för sina spektaktulära konserter, sina känslofyllda EP-skivor och för sina extremt trogna fans.

Sedan starten 2008 har Christian Berg och Niklas Stenemo släppt sex EP-skivor och ett antal singlar som Kite. När Elektroniskt i P2 besökte dem i studion förberedde de en stor spelning på Kungliga Operan i Stockholm för fullt - och skrev nytt material. Det blev ett samtal om favoritsyntar, vilken EP de själva är mest nöjda med och hur det är att vara huvudakt på en festival tillsammans med gamla hårdrocksband. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 lördagen 16 november 2019. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-11-20
Länk till avsnitt

Elektroniskt i P2 podd #1: Éliane Radigue

Följ med på besök hos dronemusiklegenden och elektronikpionjären Éliane Radigue i hennes hem i Paris.

En av den elektroniska musikens nyckelpersoner heter Éliane Radigue, född 1932. Hon är fortfarande fullt verksam som kompositör. I en unik intervju i hennes hem i södra Paris berättar hon om varför hon lämnade elektroniken och började komponera för akustiska instrument - och mycket annat! Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2 9 juni 2018. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.
2020-11-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.