Sveriges 100 mest populära podcasts

Golvpodden

Golvpodden

Välkommen till Sveriges största podd om golv! Här möter du golvprofiler och andra experter som delar med sig av idéer och lösningar för dig som vill lära dig allt om innovativa golv för kreativa miljöer, både i hem och på arbetsplatsen. Vi som gör podden är det innovativa trägolvsföretaget Bjelin och vi designar, utvecklar, tillverkar och säljer golv med visionen att bli världens största och mest hållbara golvföretag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

bjelin.se

Avsnitt

38 Det personliga mötet och valet av trägolv

I Bjelins showroom hjälper Catherine Zanetti från Bjelin, arkitekter, byggare och slutkunder att göra val av golv till sina projekt. Hur förändras designurvalet av golv med tillgången av träråvaran och effektiviserad tillverkning och hur påverkar detta leveranstiderna för Bjelins kunder?   

15 miljoner kvadratmeter trägolv beräknas saknas 2022 som en effekt av bland annat Corona-pandemin och kriget i Ukraina. I avsnittet pratar vi också med Catherine om vad just Bjelin gör för att möta den enorma efterfrågan i form av nyetableringar och produktionsplanering. 

2022-10-27
Länk till avsnitt

37 Betydelsen av en FSC-certifierad produkt

Lena Dahl, verksamhetschef för FSC Sverige berättar i detta avsnitt om betydelsen av en FSC-certifierad produkt och hur FSC arbetar för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, så att konsumenter ska kunna göra ett tryggt val av produkter från ett mer hållbart skogsbruk.

Forest Stewardship Council (FSC) är en ideell organisation som arbetar för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar med hjälp av standarder och certifiering.

2022-10-13
Länk till avsnitt

36 Hur du underhåller och städar ditt trägolv

I detta avsnitt pratar vi om hur man underhåller och städar sitt Bjelin-golv för att golvet ska hålla länge.

Hur använder man Bjelins golvvårds-produkter för bästa resultat och varför kan såpa vara direkt skadligt för ett trägolv? Dessa frågor och många fler svarar experten Per Rickard på i detta avsnitt fyllt med tips och råd. 

Produkterna i avsnittet hittar du här: 

https://www.bjelin.se/sv/shop/reng%C3%B6ring

https://www.bjelin.se/sv/shop/olja-och-vax   

2022-09-29
Länk till avsnitt

35 Golvkedjan - Byggbranschens största okända kedja

Var fjärde golv som läggs i Sverige läggs av Golvkedjan. Så vad skiljer då ett Golvkedje-företag mot en ?vanlig? golventrepenör? 

Lars Åke Lidén, VD på Golvkedjan berättar om medlemsföretagen och hur de tillsammans arbetar med hållbar utveckling inom golvbranschen. I Golvkedjan ingår ett 50-tal medlemsföretag som samarbetar med de absolut största varumärkena inom golv- och plattsättning. Höga och tydliga krav ställs på både medlemsföretag och leverantörer i alla avseenden, framförallt när det gäller kvalitét och klimatpåverkan.

Vilka är utmaningarna och effekten av Corona-pandemin och kriget i Ukraina för branschen och hur påverkar råvarubristen valet av golv? Vi får också svar på varför Lars Åke tror så mycket på det härdade trägolvet som framtidens trägolv.

2022-09-15
Länk till avsnitt

34 Möt vinnaren av #golvsökerhem

Nathalie Ibstedt är en av vinnarna av #Golvsökerhem där Bjelin tillsammans med Byggsandra i en filmserie på Youtube sökte rätt hem till Bjelins golv. 

Nathalie berättar om sitt hem och familjens renoverings-utmaningar och ger tips vad man bör tänka på när man ska välja golv. Vilket golv ska man välja om man är en aktiv småbarnsfamilj för att det ska hålla länge? Ska man ha kvistar i sitt trägolv eller inte? Och vad ska man tänka på vid öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum ? där golvet både ska vara vackert och praktiskt?

2022-09-01
Länk till avsnitt

33 Den stora efterfrågan på trägolv

Trägolv har i och med Rysslands krig mot Ukraina blivit en bristvara vilket påverkat leveranstiderna väsentligt för golvkunderna. Freddie Persson från Bjelin berättar om den stora efterfrågan på härdade trägolv och satsningen som görs inom företagsgruppen för att möta detta. 

Freddie berättar också om hur Woodura®-teknologin som Bjelin använder för att tillverka härdade trägolv optimerar användandet av ekråvaran och när världens största trägolvsfabrik, som håller på att byggas av Bjelins systerföretag Välinge Innovation beräknas stå färdig!   

2022-08-18
Länk till avsnitt

32 Allt om härdade trägolv

Härdat trägolv är det nya hållbara trägolvet som kommer ersätta dagens traditionella trägolv. Johan Hallkvist på Bjelin berättar varför det är så och vad som gör att härdat trägolv är oslagbart i alla avseenden kopplat till produktegenskaper, hållbar tillverkning, pris, design och tålighet.

2022-06-16
Länk till avsnitt

31 Ett besök i världens modernaste golvfabrik

I detta avsnitt träffar vi Sebastian Vrbanc som arbetar på Bjelins systerföretag Välinge Innovation som Head of Surface Technology & Industrialisation. Sebastian berättar om golvfabriken och visar hur de där storskaligt tillverkar Bjelins härdade trägolv.

Vi pratar om utmaningarna och möjligheterna att producera dessa innovativa trägolv med nya tekniker i en skala som ingen annan golvtillverkare tidigare har gjort. Följ med oss in på en guidning i Välinge Innovations imponerande fabrik i skånska Viken!

2022-06-02
Länk till avsnitt

30 De vanligaste frågorna från återförsäljare

I del 2 med Weronica Merisaari, teamleader på Bjelins innesäljsavdelning, pratar vi om vanliga frågor hon och hennes kollegor dagligen får från Bjelins återförsäljare. Det handlar såklart mycket om leveranser och priser men i avsnittet hinner vi också med att prata om vikten av utbildning. Hur viktigt det är att återförsäljarna säger rätt saker om Bjelins unika produkter för att kunna hjälpa slutkunderna på bästa sätt i deras golvval. Weronica berättar också om den nya funktionen på Bjelins hemsida där återförsäljare enkelt kan logga in för att se sina villkor och lägga sina ordrar.

2022-05-19
Länk till avsnitt

29 De vanligaste frågorna från konsument

Weronica Merisaari har dagligen kontakt med golvkunder i sin roll som teamleader på Bjelins innesäljsavdelning. Ska man välja ett lackat eller oljat golv? I vilken riktning ska jag installera mitt golv? I det här avsnittet ger Weronica svar på de här och andra vanliga golvfrågor.

2022-05-06
Länk till avsnitt

28 Bjelins utveckling inom klickgolvsteknologi

Laetitia Kimblad, från Bjelins systerföretag Välinge Innovation, berättar om koncernens utveckling inom klickgolvsteknologin. Vad är 5G och hur skiljer sig de olika klicklåsen åt? Laetitia berättar också om den senaste klickgolvsinnovationen ? fuktåliga lås för trägolv!

2022-04-21
Länk till avsnitt

27 Bjelins nya showrooms

Johan Larsson berättar om Bjelins olika showrooms och hur planerna ser ut för det stora showroomet som är under uppbyggnad vid Bjelins nya huvudkontor i Helsingborg.
2022-04-07
Länk till avsnitt

26 Klickgolvets historia med Bjelins grundare Darko Pervan

Johan Larsson möter upphovsmannen bakom klickgolvet, Darko Pervan. Darko berättar historien bakom det klickbara golvet och vägen till världens modernaste golvfabrik. 
2022-03-24
Länk till avsnitt

25 Möt inredningsinfluencern Frida Ramstedt

Golvet är inredarens målarduk och rummets femte vägg. Det säger Frida Ramstedt som driver nordens största blogg om inredning och design, trendenser.se

Hon berättar hur bloggen startade, om att få till en harmonisk helhet i hemmet och vilket som är det bästa golvet. 

2022-02-03
Länk till avsnitt

24 Härdat träfibergolv utmanar keramikgolv

Nicholas Ymén, projektsäljare på Bjelin, berättar om det nya kompositgolvet som har samma egenskaper som ett keramikgolv när det gäller slitstyrka och hållfasthet. Materialet kan ersätta traditionella material som laminat och klinkers både inom golv, bänkskivor och möbler. 

2022-01-20
Länk till avsnitt

23 Att designa trägolv

Emanuel Lidberg designar trägolv på Bjelins systerföretag Välinge Innovation, från träråvara till färdig träprodukt. Trä en levande råvara där varje ytskikt är unikt. Nyckeln är att locka fram rätt struktur, kulör och ytbehandling. Emanuel berättar också om framtidens golv med smarta pigment som kan ändra färg.

2022-01-06
Länk till avsnitt

22 Innovation inom träprodukter

Zoran Mihajlovic ansvarar för produktutveckling på Pervanovo, som är moderbolaget till Bjelin. Han berättar om koncernens innovationskraft, den nya möbelsatsningen och hur de använder mindre material för att skapa mer. 

2021-12-23
Länk till avsnitt

21 Klickbar fiskbensparkett är en fröjd att lägga

Tobias Smedberg på golvföretaget Golvet berättar att det har aldrig varit enklare och roligare att lägga fiskbensparkett. Ingen spik, lim, slipning eller lackning gör att det går fortare och är enklare att lägga än tidigare - tack vare Bjelins klickbara fiskbensparkett. 

2021-12-09
Länk till avsnitt

20 Ett trägolv är en investering

Att lägga ett fint trägolv är den mest prisvärda investering du kan göra, säger Ann Stenmark från Alvhem. Ann är mäklare av bostäder uppförda mellan 1850 och 1950. Vi pratar om att välja golv utifrån känsla och stil som gör att golvet håller länge. 

2021-11-25
Länk till avsnitt

19 Att välja ett trägolv är att göra ett bra miljöval

Ett bra trägolv är ett hållbart golv både mekanisk, ekonomiskt och hållbarhetsmässigt. Johan Larsson, VD på Bjelin berättar om varför den nya generationens härdade trägolv behövs och varför det är bästa miljövalet. 

2021-11-11
Länk till avsnitt

18 Allt börjar med golvet - Pia-Cally Wendt - Kanozi Arkitekter

Bra inredning gör världen lite bättre och golvet är rummets bas. Inredningsarkitekten Pia-Cally Wendt pratar om hur vi skall locka medarbetare till kontoret, vad som skapar en attraktiv arbetsplats och hur bra golv och bra miljöer får människor att må bättre.

2021-10-28
Länk till avsnitt

17 Nu klickar vi ihop möbler - Hans Brännström, Välinge Innovation

Klicktekniken är etablerad inom golv sedan länge. Men det fungerar lika bra för att montera möbler. Hans Brännström på Välinge Innovation berättar om möjligheterna med klicktekniken och hur det kan ersätta skruv, spik och lim vid montering.

2021-10-14
Länk till avsnitt

16 Bygginspiratören och golv-entusiasten Byggsandra

Sandra Mobaraki älskar att prata om golv! Hon kallas även Byggsandra och är Sveriges första bygginspiratör. Sandra brinner för jämställdhet, mångfald och kommunikation. Hon vill inspirera kvinnor att jobba i byggbranschen. 

2021-06-10
Länk till avsnitt

15 Trägolv i Finland

Tiina Hämäläinen berättar om finländares syn på golv. De älskar trägolv, speciellt kvistfria och hårda golv berättar Tiina som leder Bjelins nya finska organisation.  

2021-06-03
Länk till avsnitt

14 Inredningsarkitektens val av golv

Det finns nästan oändliga valmöjligheter med trägolv. Inredningsarkitekten Sanna Nathanson på Eye Interior inreder hotell och restauranger. Hon berättar om breda och långa plankgolv jämfört med fiskbensparkett. Skall du välja mörkt eller ljust golv? Här får du råd, tips och en golvtrendspaning från Sanna. 

2021-05-27
Länk till avsnitt

13 Virtuella möten och showrooms i valet av golv

Det bästa sättet att välja golv är att se det i verkligheten, så stort som möjligt och i många varianter. Bjelin har därför skapat showrooms för sina kunder där man kan se hela utbudet av trägolv. Catherine Zanetti berättar om de nya showroomen i Göteborg och Helsingborg, och hur man in Coronatider kan boka in virtuella besök med henne för att få hjälp att välja rätt golv. 

2021-05-20
Länk till avsnitt

12 Härdat trägolv ger fantastiska möjligheter

Säljaren Catherine Zanetti berättar att härdade trägolv är tre gånger så hårt som traditionelle trägolv. Men det är fortfarande ett äkta trägolv. Catherine berättar om kunders vanligaste frågor och hur man kan tänka kring val av färg och ytbehandling.

2021-05-13
Länk till avsnitt

11 En arkitekts syn på Bjelins nya golvkategorier

Arkitekten Therese Granlund på BAS Brand Identity ger sina tankar kring Bjelins nya härdade trägolv. Hon berättar om en butik som lagt in trägolv och hur det påverkar kundupplevelsen. Therese berättar om de nya golvsocklarna i härdat trä som hon ritat in i sitt nya egenritade hus. 

2021-05-06
Länk till avsnitt

10 Därför är trägolv så fantastiskt

Johan Larsson, Mats Svensson, Nicholas Ymén och Marcus Ståhl pratar om sitt förhållande till golv och att jobba på Bjelin. Nya typer av golv ger möjlighet till nytänkande och även nya kategorier av golvköpare. Aldrig har möjligheterna med golv varit så stora. 

2021-02-11
Länk till avsnitt

9 Så underhåller du ditt trägolv

Ger du golvet kärlek kommer golvet ge kärlek tillbaka. Marcus Ståhl berättar om hur du tar hand om ditt trägolv. Fläckar, repor fuktskador och större skador går att åtgärda rätt enkelt. Skall man slipa sitt trägolv? Svaret får du i detta avsnitt. 

2021-02-04
Länk till avsnitt

8 Så lägger du ett trägolv

Det har aldrig varit enklare att lägga ett trägolv, säger Marcus Ståhl. Det enda du behöver tänka på är att underlaget skall vara plant och fast, golvets riktning och att golvet skall kunna röra sig. Detta och mycket mer får du veta i detta avsnitt, som även innehåller en framtidsspaning. 

2021-01-28
Länk till avsnitt

7 Att tillverka ett trägolv

Marcus Ståhl, teknisk chef på Bjelin berättar om hur de tillverkar den perfekta brädan. Ett trägolv består av ytan, kärnan och låssystemet.  Det handlar om att tillverka helt plana plankor med hundradels millimeter precision. Marcus berättar hur de kokar ekstockar, hyvlar faner och sammanfogar med kärnan. 

2021-01-21
Länk till avsnitt

6 Att se ett trägolv i ett större sammanhang

Nicholas Ymén jobbar som projektförsäljare av golv. Han vill väcka nyfikenhet hos arkitekter under designfasen i ett husbygge och visa mångfalden av nya produkter inom trägolv. Idag är valfriheten inom  golv så mycket störren än tidigare, tack vare nya innovationer och utveckling.

2021-01-14
Länk till avsnitt

5 Att välja rätt golv

Aldrig har valmöjligheterna inom trägolv varit så stora. Mats Svenssons berättar om vilka val som finns och hur det påverkar slutresultatet. Har jag råd att lägga fiskbensparkett? Passar en bred ekplanka bättre än en trestavsplanka? Skall jag ha oljat eller lackat golv? Svaren får du i detta avsnitt. 

2021-01-07
Länk till avsnitt

4 Så mycket kostar ett trägolv

Mats Svensson har sålt trägolv i 35 år och den vanligaste frågan han får är - vad kostar det? Svaret på den frågan ger han i detta avsnitt. Ofta blir kunden överraskad av svaret. Mats berättar vad det kostar att lägga ett golv och vad han tror om framtidens golvpriser. 

2020-12-17
Länk till avsnitt

3 Att inkludera hållbarhet i valet av golv

En golvköpare som prioriterar hållbarhet har stora möjligheter att göra ett bra val av golv. Vi pratar om de frågor en golvköpare bör ställa sig. Till exempel - visste du att i traditionella ekgolv utnyttjas endast 35 % av eken. Johan Larsson berättar om hur istället 100 % av eken kan utnyttjas till golv. Lyssna på detta avsnitt innan du köper ett golv nästa gång. 

2020-12-10
Länk till avsnitt

2 Framtidens golv

I framtiden kommer vi välja golv utifrån fler kriterier än pris. Vem har tillverkat golvet? Är golvet producerat på ett hållbart sätt? Vilken teknik finns inbakat i golvet? Det finns helt enkelt inga begränsningar i vad man kan göra med ett golv. Lyssna på Johan Larssons spännande framtidsspaning. 

2020-12-03
Länk till avsnitt

1 Den nya golvpodden - tankar om golv

Golv är mer en möbel än ett byggnadsmaterial, det säger Johan Larsson som är premiärgäst i Golvpodden. Det finns så mycket att säga om ett golv, så många frågor du borde ställa dig inför golvvalet. Det är också syftet med denna podcast, att se möjligheterna med golv. 

2020-11-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.