Sveriges 100 mest populära podcasts

Krisledningspodden

Krisledningspodden

I Krisledningspodden pratar Mats Bohman med gäster om krisledning ? och låter samtalen ta tid. Det här är en podd för alla med intresse för ledning, ledarskap och beslutsfattande i ansträngda lägen. Krisledningspodden sponsras av Murphy ? ett intuitivt krishanteringssystem som sömlöst hanterar planer, kompetensutveckling, kommunikation och ledning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

krisledningspodden.podbean.com

Avsnitt

Branden i Oceana på Liseberg

Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg ger oss en inblick i hur krisledningsarbetet gick till under branden på Oceana. På ett öppet och reflekterande sätt beskriver Mårten sin upplevelse av att vara mitt i händelsernas centrum. Hur tänker man efter att man lagt på luren och upptäcker att man har ytterligare 20 missade samtal från journalister som vill ställa frågor? Vilka strategiska överväganden gjordes och vilka lärdomar går redan idag att dela med sig av? Det blir ett samtal om att sätta människan i centrum, om vikten av kaninkramar och att agera när alla förmågor sätts på prov, på en helt ny nivå.   

2024-03-22
Länk till avsnitt

Låt oss prata totalförsvar

Freddy Jönsson Hanberg, ordförande i Totalförsvarsstiftelsen och författare till den nyutkomna boken "Totalförsvar för chefer" gästar Krisledningspodden. Detta med anledning av alla frågor som dyker upp kopplat till uppbyggnaden av totalförsvaret.

Lyssna till Freddys kloka tankar om hur vi på allvar ska kunna komma i gång med Totalförsvarsplaneringen. ?Det kommer inte komma någon militär och berätta för alla verksamheter vad de ska göra?. Här gäller det att själv identifiera sina risker och sårbarheter och komma i gång med arbetet. Freddy går bland annat in på en strukturerad och enkel modell hur man bör ta sig an denna utmaning.

Mats reflektion efter intervjun är att här kan man få mycket inspiration till hur man kan tänka och bredda sina krisförberedelser till att också omfatta risker såsom krig- och krigsfara.

2024-02-02
Länk till avsnitt

Resonemang om svensk krisberedskap

Ett samtal om Försvarshögskolan och deras uppdrag. Hur resonerar Robert Egnell, rektorn för en av Sveriges mest välrenommerade lärosäten för ledning och ledarskap i kris och krig? 

Vad behöver utvecklas för att den civila delen av totalförsvaret ska ?komma ikapp?? Vad är styrkan i det svenska krishanteringssystemet, och vilka utmaningar finns det?

Ta del av Roberts reflektioner och resonemang i ett längre samtal tillsammans med Mats.

2024-01-26
Länk till avsnitt

Terrorhotbilden mot Sverige

Mats möter Robert Kindroth, biträdande chef på CVE (Center mot våldsbejakande extremism), i ett samtal om terror och terrorhotbilden mot Sverige. Det blir ett samtal om bland annat förebyggande arbete, roten till extremism, vad som är viktiga att tänka på för företag och verksamheter, vad CVE kan hjälpa till med och varför det kanske är viktigare att se människor i ögonen än att leta efter specifika saker.  

2023-11-22
Länk till avsnitt

En filosofs perspektiv på krishantering

Behöver vi mer filosofi för att förstå hur vi bättre kan förbereda oss och hantera kriser? Svaret är tveklöst ja. I en värld fylld av mätbara krav vaggar vi in oss i en falsk trygghet. Krisledningspodden möter en av Sveriges ledande filosofer ? Jonna Bornemark. Jonna tillför avgörande komponenter som inte låter sig beskrivas i planer och regelverk. 

2023-09-15
Länk till avsnitt

Att leda i krisen

Som traditionen bjuder lägger Mats Bohman ut texten så här i sommartider. I detta avsnitt får ni lyssna till reflektioner kopplat till ledarskap. Hur är det att vara den person som sitter på det yttersta mandatet när det blir kris? Mats fokuserar på några områden som visat sig viktiga baserat på hans erfarenheter och iakttagelser under tiden som rådgivare och konsult. Vilka är de vanliga misstagen och vad borde beslutsfattare träna/reflektera över mer? En kort men kärnfull sammanfattning av ett antal viktiga områden och med enkelhet som ledstjärna.

 

2023-07-10
Länk till avsnitt

Hur lyckas du i samarbetet under kriser?

David Ol-Lars, ledarutvecklare på Practise, träffar Krisledningspodden i ett samtal om annat än metodik och praktiska frågor. Vi borrar ner oss i de frågor som kan hjälpa eller stjälpa hela krisledningsarbetet. Hur förbättrar man sitt samarbete? Vad ska man tänka på när någon eller hela gruppen blir stressade? Många konkreta tips och lärdomar utlovas. 

2023-05-12
Länk till avsnitt

Krisstöd

Sara Johansson är beteendevetare och författare med stor praktisk erfarenhet av att arbeta i det akuta skedet av katastrofer och svåra händelser. Krisledningspodden möter henne i ett samtal om krisstöd. Vad är krisstöd? Hur kan företag öva för att bli bättre på att hantera akuta behov och problem? Vilka saker kan man ta med sig och göra redan nu, om något händer imorgon? Avsnittet ger en rejäl genomgång av det viktiga ämnet krisstöd. Här finns mycket matnyttigt till alla som jobbar med krisledning. 

2023-04-28
Länk till avsnitt

Klimatförändringarna ? den smygande krisen

Anna Denell, Hållbarhetschef på Vasakronan, gästar Krisledningspodden i ett samtal om klimatförändringarna ? den smygande krisen. Att klimatet förändras är uppenbart för de flesta, men den enorma påverkan på vårt samhälle och företagens verksamhet som följer i dess spår är det fortfarande många som blundar för. Hur kommer det sig att hållbarhetsfrågan inte är högre upp på agendan för säkerhetschefer och krisledare när den medför sådana risker? Vilka beredskapsåtgärder behöver vi ta för att minska riskerna? Och finns det företagsekonomiska fördelar med att agera snabbt?

2023-04-13
Länk till avsnitt

Ledning i praktiken

David Söderlund, masterstudent på Försvarshögskolan och specialistsjuksköterska, gästar Krisledningspodden i ett samtal om ledning i praktiken när det kommer till bland annat lägesbilder, krisplaner och ledarskap. David har reflekterat mycket kring framgångsfaktorer  för ledning på både strategisk och operativ nivå.

2023-03-30
Länk till avsnitt

Flygolyckan i Umeå

Johan Hellström, fallskärmshoppare och chefsinstruktör på Umeå fallskärmsklubb gästar podden i ett samtal om flygolyckan i Umeå. Ta del av Johans gripande historia om att leda den svåra händelse där han också själv förlorade nio kamrater.

2023-03-17
Länk till avsnitt

Psykologiskt kapital

Möt Stefan Söderfjäll, doktor i psykolog, författare och entreprenör i ett samtal om psykologiskt kapital. Vilken koppling har det till kris? Hur påverkar det oss som människor både privat och i arbetssituationer? Och vad kan vi göra för att öka det? Ta del av Stefans djupa kompetens på området och hans sätt att enkelt förklara.

2023-03-03
Länk till avsnitt

Ett samtal om enkelhet

Richard Eklind, vd på Murphy Solution, gästar Krisledningspodden i ett samtal om enkelhet. Om  varför metoden, processen och arbetssättet aldrig får bli viktigare än de grundläggande principerna, om att det ofta är svårare att hålla något kort än att brodera ut texten, om att det kan vara känsligt att hävda att något är enkelt och om hur vi kan skapa bättre ledning med hjälp av enkelhet. Begreppet enkelhet låter enkelt, men det finns många infallsvinklar värda att reflektera kring. 

2023-02-16
Länk till avsnitt

Vad kan militären och civilsamhället lära av varandra om ledning?

Krisledningspodden träffar Jesper "Bella" Berlin, fd elitsoldat vid svenska specialförbanden och Craig Sumner, fd officer från Royal Signals, UK ? i ett samtal om vad militären och civilsamhället kan lära av varandra. Lyssna på ett fritt samtal med exempel på vad långa militära karriärer gett för erfarenheter inom ledning. Det här avsnittet är på engelska. 

2023-02-03
Länk till avsnitt

Makt, normer och problemformuleringsprivilegium

Lina Ringberg, Beredskapssamordnare Malmö stad, gästar Krisledningspodden i ett avsnitt om makt, normer, kultur och problemformuleringsprivilegium. Det är ett upplyftande och tänkvärt samtal där Lina ifrågasätter traditionella sanningar inom risk- och krisområdet, ger många nya perspektiv samt berättar hur Malmö stad gör för att saker ska fungera på riktigt.

2023-01-19
Länk till avsnitt

Att leda som polis i utsatta områden

Krisledningspodden möter Martin Ahnlund från Polisen, Lopo Järva, i ett samtal om hur det är att leda insatser i utsatta områden. Hur tänker man som polisinsatschef vid t.ex skjutningar? Hör också Martin berätta om sina upplevelser av att ingå i kommenderingen under de så kallade Påsk-kravallerna. Avsnittet bjuder på många intressanta och tänkvärda tankar från en ung ledare mitt i händelsernas centrum.  
2023-01-06
Länk till avsnitt

Vad gör man på Centrum mot Våldsbejakande Extremism?

Krisledningspodden träffar Jonas Trolle, chef på Centrum mot Våldsbejakande Extremism (CVE), i ett samtal om det förebyggande arbetet och framgångsfaktorer för ledning. Vi pratar om målbild och vikten av det mänskliga kittet. Hur vårdar vi våra kontakter och skapar samverkan? Vad är "Myndighetslugn" och varför är det viktigt? Lyssna på spännande reflektioner från Jonas händelserika karriär. 

2022-12-16
Länk till avsnitt

Internet och säkerheten

Internetpionjären Anne-Marie Eklund Löwinder gästar podden i ett samtal om internetsäkerhet. Anne-Marie var tidigare en av internets 14 nyckelbärare och kallar sig själv internets rörmokare. Hur bra rustade är vi när det kommer till internetsäkerhet och vilka frågor är rätt att ställa sig redan nu för att vara bättre förberedd? Hur undviker vi ?blame game? och skapar ett större lärande kring de händelser som sker? Anne-Marie påminner oss om de enkla sakerna vi själva kan göra, delar med sig av handfasta och konkreta tips, en optimistisk framtidssyn och väcker många intressanta funderingar.   

 

 

2022-12-02
Länk till avsnitt

Krishantering från ett förtroendeperspektiv

Vi träffar Jeanette Fors-Andrée, krishanterare, medietränare, medierådgivare och kriskommunikationsexpert i ett samtal om krishantering från ett förtroendeperspektiv. Ta del av Jeanettes långa erfarenhet från området förtroendekris. Hur gör man när något har gått fel? Och hur bör man tänka rent kommunikativt för att inte förvärra situationen? 

2022-11-18
Länk till avsnitt

?Extremlöpning? och beslutsfattande

Johnny Hällneby är en av Sveriges bästa och mest välkända ultralöpare. Hur tänker en ?extrem-löpare? när det kommer till att fatta beslut? Vad kan vi lära av en person som reflekterat mycket kring sitt beslutsfattande i en annan kontext? Johnny delar med sig av många kloka tankar som går att översätta till arbetet med att fatta beslut i kris. Dessutom får vi bevis för varför noggranna förberedelser hjälper Johnny att fokusera på rätt saker när det verkligen gäller.

Omslagsfoto: Martin Lundstro?m 

2022-11-02
Länk till avsnitt

Känslostorm ? att möta döden i sitt arbete

Patrik Thunholm är aktuell med boken "Känslostorm ? att möta döden i sitt arbete" och har en bakgrund från militären, polisen, räddningstjänsten och FOI. Det blir ett synnerligen givande samtal där spännande exempel från verkligheten ligger till grund för reflektion och teori kring känslor, mentala förberedelser, kultur, beslutsfattande och att dra lärdomar och paralleller mellan operativ, taktisk och strategisk nivå.  

2022-10-21
Länk till avsnitt

Framtidens krisledningsrum ? digitalt, fysiskt eller hybrid?

Hur ser framtidens krisledningsrum ut? Vad tycker yrkesverksamma om att leda i det digitala, fysiska och hybrida rummet? Det är några av frågorna Andreas Wadström ställer sig i sin studie på Försvarshögskolan. Det är ett samtal om för- och nackdelarna mellan de olika rummen i en krisledningssituation samt vilka skillnader som finns mellan offentlig och privat sektor. Andreas Wadström är konsultchef på Murphy och har särskild kompetens inom stab och ledning. 
2022-09-27
Länk till avsnitt

En introduktion till säkerhetsskydd

Rebecka Gyllenswärd från Murphy Solution gästar Krisledningspodden i ett samtal om säkerhetsskydd. Avsnittet kan ses som en kortare introduktion till ämnet. Rebecka beskriver vad säkerhetsskydd är, vikten av att låta analysen ta tid och att utbildning är centralt för att hålla medvetenheten vid liv. 

2022-09-09
Länk till avsnitt

Uthållighet under långvarig kris

Niclas Wisen, psykolog, officer och entreprenör gästar krisledningspodden. Vi samtalar och lyssnar till Niclas erfarenheter kopplat till stress och prestation. Det blir ett intressant samtal baserat på många av Niclas skarpa observationer och upplevelser. Niclas har ett enkelt och pedagogiskt sätt att också knyta sina erfarenheter till teori vilket gör avsnittet både intressant och lärorikt. Här finns mycket tänkvärt som kan omsättas till vardagen men kanske främst när vi måste agera i mer långvarig kris.

2022-08-26
Länk till avsnitt

Vem är mannen bakom rösten i Krisledningspodden?

Mats Bohman, grundare och seniorkonsult på Murphy Solution är den ständiga rösten i Krisledningspodden som tar oss närmare gästerna ? men vem är egentligen Mats? Jenny Persson från Aktuell Säkerhet leder samtalet som låter oss lära känna Mats lite närmare. Det blir ett samtal om vad en gammal utbildningschef från Nationella insatsstyrkan kan bidra med när det kommer till övning och utbildning i krisledning, varför vi behöver förenkla processen för krisledning och på vilket sätt man kan ha nytta av ett digitalt stöd när det kommer till ledningsarbete. God lyssning! 

2022-07-01
Länk till avsnitt

Hur gör man för att förändra beteenden?

Niklas Laninge, psykolog, författare, föreläsare och director behavioral insights på PBM gästar Krisledningspodden. Det blir ett samtal om hur man gör för att förändra beteenden, vad vi kan lära av psykologi och beteendevetenskap när det kommer till att förbereda oss för kriser, varför  situationens kraft påverkar oss att glömma vad vi tidigare lärt oss och vad ISLAGIATT betyder och hur det lurar oss när det kommer till beslutsfattande. Niklas förklarar på ett pedagogiskt sätt hur han jobbar för att förändra beteenden. Ta del av insikter som går att översätta för att utveckla kompets inom krisledning. God lyssning! 

2022-06-17
Länk till avsnitt

Hur optimerar en Räddningsledare förutsättningar för att leda?

Emil Brodin, Regional insatsledare från Räddningstjänsten i Västmanland, gästar Krisledningspodden. Hur optimerar en Räddningsledare förutsättningar för att leda? Vilka är framgångsfaktorerna på yttre ledningsplats? Det är ett samtal om att stå emot instinkten att springa fram och ?hjälpa till?, samt vikten av att förstå sina roller när det verkligen ?gäller?. Emil har en unik förmåga att reflektera kring sina erfarenheter. Ett avsnitt med många tänkvärda slutsatser. God lyssning! 

2022-06-03
Länk till avsnitt

Att fatta beslut baserade på värderingar

Johan Mast, konsult inom krisledning och f.d. generalsekreterare för Läkare utan gränser Sverige, gästar Krisledningspodden. Det är ett samtal om när inte checklistor och förutbestämda regler räcker till, hur och varför man ska öva på de riktigt svåra besluten och vikten av att jobba med sina värderingar innan man hamnar i svåra situationer. Johan talar verkligen utifrån att själv ha varit i många situationer där felaktiga beslut kunnat resultera i mycket allvarliga konsekvenser. God lyssning!

2022-05-20
Länk till avsnitt

Hur övar man hela system?

Anna Karphammar, enhetschef enheten för övningar på MSB, gästar Krisledningspodden. Lär dig mer om hur MSB tänker när det kommer till de riktigt stora övningarna, MSB:s roll när det kommer till storövning samt skillnader mellan planeringsprocessen och hantverket att ta fram scenarion. Välkommen till ett utbildande samtal som på ett tydligt och bra sätt beskriver många av de delar som måste omhändertas när det kommer till stora övningar. God lyssning!

2022-05-06
Länk till avsnitt

Hur jobbar SVT med säkerhetsfrågorna i Ukraina?

Johan Eckervad, säkerhetsspecialist med inriktning utrikessäkerhet på SVT, gästar Krisledningspodden. Hur är det att vara på plats och ansvara för säkerheten för reporter och fotograf mitt i kriget? Hur går tankarna när man behöver fatta snabba beslut på bristfälliga lägesbilder? Få en unik inblick i de utmaningar det innebär att vara på plats. Lyssna på Johans kloka reflektioner och viktiga erfarenheter kopplat till en miljö som få har upplevt. 

 

2022-04-22
Länk till avsnitt

A set based approach to operational planning

Johan Ivari, lärare och agil coach på Försvarshögskolan gästar Krisledningspodden. Det är ett samtal där Johan berättar om sin syn på chefens roll och hur man skapar handlingskraftiga organisationer, om varför det är dags att omvärdera det traditionella sättet att leda och om när komplexiteten utmanar vår syn på chefsskapet. Detta avsnitt bör du lyssna på med en penna i handen och tid avsatt för reflektion.

2022-04-08
Länk till avsnitt

Lärdomar kopplat till stora övningar

Mari Olsén, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), gästar Krisledningspodden. Avsnittet handlar om hur vi kan tillvarata lärdomar och erfarenheter från tvärsektoriella övningar, att använda storytelling som del i utvärdering, vad våra stor-övningar syftar till, och är extra spännande lyssning för dig som är övningsledare. Mari delar med sig av många intressanta och lärorika iakttagelser, inte minst när det kommer till utvärdering. 

 

2022-03-25
Länk till avsnitt

Frågor som ledningen bör arbeta med nu med anledning av omvärldsläget

Dennis Lindberg, rådgivare på Ramboll Recilience och tidigare försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Västmanland gästar avsnittet. Det blir ett lärorikt samtal med tips på hur man kan tänka när vi befinner oss i ett omvärldsläge som snabbt förändras och innehåller stor osäkerhet, med råd hur man lyckas med omvärldsbevakning och viktiga komponenter när det kommer till att bygga upp sin lägesbild.

Ta inspiration av Dennis kloka tankar och långa erfarenhet på området krisberedskap och förberedelser.

2022-03-11
Länk till avsnitt

Att bygga robusta system för samverkan

Ola Slettenmark är enhetschef på Polismyndigheten och tidigare Samordningschef på Länsstyrelsen Stockholm. Följ med från upptäckterna på en övning i början av 2000-talet genom det envisa arbete som krävdes för att uppnå en strukturerad samverkan i Stockholms län och ett system som kom att omfatta hela länet. 

Avsnitt #29 är ett samtal om insikterna att det tar tid och krävs mycket hårt jobb om man vill förändra, och att vi genom att lägga tid och kraft på samverkan kan skapa stort värde. 

?Ta del av Olas viktiga erfarenheter när det kommer till att bygga förmåga på systemnivå". Mats Bohman från Murphy leder samtalet. 

 

2022-02-25
Länk till avsnitt

Så skapades det nya vädervarningssystemet

Lyssna till hur det nya vädervarningssystemet togs fram för att skapa bättre krisberedskap i samhället. Camilla Palmér (projektledare) berättar om varför det behövdes flera år att utveckla det nya systemet och hur man jobbade med övningar i projektet för att testa idéer och utveckla kompetensen hos berörda aktörer. I avsnittet berör vi också vad en dynamisk bedömningsgrund är och hur man gör för att gå från en teoretisk produkt till något som fungerar i praktiken. 

2022-02-11
Länk till avsnitt

Informationssystem och krishantering

David Niklasson läser sin masterutbildning om informationssystem vid Lund University School of Economics and Management. Mats Bohman möter honom i ett samtal om uppsatsen "Organisatoriska utmaningar och systemstödens roll vid en påtvingad förändring". Vad kan vi lära från studien om informationssystem kopplat till kris? Vilka utmaningar ställs vi för när vi hanterar information i en påtvingad förändring? Och varför är det så viktigt med bra informationskanaler i vardagen? 

2022-01-28
Länk till avsnitt

Lärdomar från strategisk krisledning på global nivå

Helena Norrman, kommunikationsrådgivare på den globala kommunikationsrådgivningsbyrån Kekst CNC gästar Krisledningspodden #26. Det blir ett samtal om vikten att öva ? utan perfektion, om att se krisens underliggande problem, och hur man kan undvika den krypande krisen ? "den kokta grodan".  Helena berättar på ett pedagogiskt och skarpt sätt om sina erfarenheter av att agera på centrala positioner i stora globala företag. Ta del av det som Helena bedömer som viktigt när det kommer till att agera på strategisk nivå både inom beslutsfattande och kommunikation. Helena har även 21 års erfarenhet från Ericsson med bland annat 8 år i ledningsgruppen och aktiv i Ericssons krisledningsfunktion (även som ordförande). Mats Bohman från Murphy Solution leder samtalet.

2022-01-14
Länk till avsnitt

Krisledningspoddens Vinterprat 2021 med Johan Nordin

I årets Vinterprat möter du Johan Nordin, IT & Säkerhetsansvarig på Extenda Retail. Lyssna till Johans egen spännande berättelse om hur det var att utses till krisledningsansvarig precis när det var dags att gå på semester i somras. Hur ett telefonsamtal kom att vara inledningen på en krishantering som blev en stor händelse i Sverige och omvärlden. Johan berättar och reflekterar om hur det var att manövrera i en global cyberattack som kom att påverka många av deras kunder och ställa till med stor oreda och osäkerhet. 

2021-12-20
Länk till avsnitt

Varför behöver man göra annorlunda när det kommer till övning? Ett samtal med Peter Klarström.

Peter Klarström på SRS är en ikon inom övningsväsendet. I ett samtal med Mats Bohman redogör han för sin syn på varför man behöver göra annorlunda när det kommer till övning. Välkommen till ett avsnitt om att tänja gränserna, att använda övning som den viktigaste källan till kompetensutveckling, övningens framgångsfaktorer och fallgropar ? och varför Peter har som ambition att utplåna begreppet ?gå på kurs?. 

2021-12-03
Länk till avsnitt

Ett resonemang om ledning med Andreas Westöö

Lyssna på Andreas, erksamhetschef enheten för Katastrofmedicin, region Östergötland, som filosoferar om hur det är att leda när verksamheten står under press. Hör Andreas erfarenheter och tankar kopplat till hur det var att hänga av sig den militära uniformen och börja arbeta i en helt ny kontext. Vi avhandlar bland annat från riskhantering till riskundvikande, ledarskap och samverkan samt lärdomar från coronahanteringen i regionen. Ett spännande samtal med flera kloka iakttagelser och frågor som får lyssnaren att reflektera.

2021-11-22
Länk till avsnitt

Cyberkriser

Hur förberedda är våra företag och organisationer mot en cyberattack? Cyberattack som beskrivs som modern krigsföring är ett allt större hot och har visat sig vara väldigt lukrativ, 2021 går ransomeware attacker om drogindustrin. Lyssna på experterna Elin Richarz (Murphy Solution) och Mats Hultgren (Truesec) som berättar om erfarenheter och ger tips på hur du kan börja tänka cybersäkerhet inom din organisation.

2021-11-05
Länk till avsnitt

Erna Danielsson berättar hur man kan öva på att öva

Mats Bohman samtalar om att öva på att öva med Erna Danielsson som är professor på Mittuniversitetet och ansvarar för simuleringslabbet vid Risk and Crisis Research Center. https://www.miun.se/en/Research/research-centers/RCR/rcrlab/ Erna berättar om vikten av att öva i en simulerad miljö som så nära som möjligt speglar verkligheten för att framhäva känslor och beteende som inte går att få om man endast övar teoretiskt. Labbet motverkar även övningströtthet som oftast smyger sig fram när man kommit igång med övning och träning inom organisationer. Träning och övning blir kul och givande istället för jobbigt och tungrott. Lär dig att öva på att öva med Erna och Mats, in och lyssna!

2021-10-15
Länk till avsnitt

Vad är strategisk improvisation?

Lyssna på Katarina Gentzel, kommunikatör och författare som fördjupat sig inom ämnet improvisation. Ett samtal som kretsar kring hur man "fångar tillfället". Varför är improvisationen viktig när det kommer till kris? Lyssna på kloka tankar och funderingar kopplat till vår komplexa verklighet och hur vi behöver tänka när planerna inte räcker till.

2021-10-01
Länk till avsnitt

Att utbilda handlar om mer än PowerPoint

Träffa Michel Westher, grundare av företaget knowly. Här har vi en person som reflekterat mycket hur man skapar bra förutsättningar för lärande. Många handfasta tips till dig som jobbar med utbildning och övning.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Framgångsfaktorer i snabba lägen med Thomas Krook

Tomas Krook berättar om framgångsfaktorer som han erfarit under sin långa tid på flygbolaget Novair. Hur löser man problem som hastigt uppstår och hur skapar man en kultur som främjar handlingskraft och agerande.
2021-09-03
Länk till avsnitt

Att leda under tuffa förhållanden med Anneli Bergholm Söder

Mats Bohman träffar Anneli Bergholm Söder som är Enhetschef på MSB och varit med och i stort sett byggt upp MSB från början. Tidigare kommer Anneli från polisen och är utbildad Jurist. Anneli och Mats pratar om ledarskap under kriser och självklart diskuteras hanteringen av Covid pandemin. Otroligt intressant avsnitt in och lyssna!

2021-08-20
Länk till avsnitt

Krisledningspoddens egna Sommarspecial med Mats Bohman

Mats Bohman berättar om vad som behöver göras för att höja förmågan till krishantering i samhället. Lyssna på hans erfarenheter och iakttagelser från ett arbetsliv fyllt av ledning och övning.
2021-07-02
Länk till avsnitt

Krisberedskap på röda korset med Ylva Jonsson Strömberg

Mats Bohman intervjuar Ylva Jonsson Strömberg som är krisberedskapschef på svenska Röda Korset. Hör Ylva berätta om vad Röda Korset kan hjälpa till med i händelse av kris i ett välfungerande land som Sverige, samt lite personliga reflektioner om vad som skulle kunna fungera bättre när krisen är ett faktum.
2021-06-18
Länk till avsnitt

Cybersäkerhet & Cyberkriser med Doktorand Sarah Backman

Mats Bohman diskuterar Cybersäkerhet och Cyberkriser med Sarah Backman som är Doktorandstudent på Stockholms Universitet där hon forskar om Cyberkriser, Sarah är även cybersäkerhetskonsult för Omegapoint. Otroligt intressant att få Sarahs insyn i Cybersäkerhet och Cyberkriser. 

2021-06-04
Länk till avsnitt

Ett samtal kring övning med f.d. specialförbandsinstruktören Jesper Berlin

Mats Bohman intervjuar Jesper "Bella" Berlin, känd från TV4:s serien Elitstyrkans hemligheter, och diskuterar begreppet Övning i djupet. Hur ska man öva sin organisation för att bli så bra som möjligt på beslutsfattande? Frågan besvaras i avsnittet och en massa erfarenheter från Jespers och Mats händelserika karriär.

2021-05-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.