Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Prollenpodden

Prollenpodden

Prollenpodden är en podcast av tidningen Proletären, som ges ut av Kommunistiska Partiet. Vi speglar verkligheten ur arbetarklassens perspektiv, och i podden låter vi arbetare komma till tals på samma sätt som i tidningen. Vi vill vara ett verktyg för den revolutionära arbetarrörelsen och klassmässiga vänstern för att förändra samhället i grunden. Samtal om klasskamp, antiimperialism och socialism. 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

proletaren.se

Avsnitt

1.7 Klass i Sverige - klassanalys med Anders Carlsson

Katalys har nyligen släppt boken Klass i Sverige i den beskriver ett 40-tal forskare och utredare det svenska klassamhället 2020. Alfredo intervjuar Anders Carlsson som har läst boken och recenserat den i Proletären. I dagens avsnitt utvecklar han sina tankar och redogöra för innehållet. Vad är en klassanalys, vad ska man göra med sen sån och vilka slutsatser drar Anders?

Länk till katalys om boken:
https://www.katalys.org/klass-i-sverige/

Anders Carlssons recension:
http://proletaren.se/artikel/uttommande-om-klass
2021-02-19
Länk till avsnitt

1.6 Veckans affärer: JB-gymnasiet i Sundsvall, Hyresgästföreningens fasoner och brinnande LO-borgar

Alexandra, Erling och Artur pratar om konkursade John Bauer-gymnasiet i Sundsvall som kräver kommunen på miljoner, om en gammal ohederlig sossekupp i Hyresgästföreningen Väst och om att storma Näringslivets hus.

RIP Frank Baude. http://proletaren.se/artikel/bildspecial-frank-baude-1936-2021

Läs mer och ta en prenumeration på www.proletaren.se 
2021-02-12
Länk till avsnitt

1.5 Leif Sjöqvist - eldsjälen från Hisingsbacka

I dagens avsnitt pratar Alfredo med Leif Sjöqvist från Hisingsbacka FC om hur föreningslivet håller på och dör ut i utsatta områden. Leif bor och är aktiv i Hisingsbacka FC en fotbollsklubb i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg. Han har tränat tjejer och killar i området i över 30 år.
Vi kommer prata bland annat om hur hans område utvecklats och vilka utmaningar föreningslivet i förorterna står inför. Vi pratar om folk som skriker om hedersförtryck men inte gör något åt saken, om värdelösa politikerprojekt och vad som behövs för att föreningslivet ska ha en chans att växa.

Kan ni inte få nog av Leif Sjöqvist gå in på hans blogg https://drillonews.blogg.se/
2021-02-04
Länk till avsnitt

1.4 Nykonservatismen del 1

2020 lanserades den konservativa "tankesmedjan" Oikos och den liberalkonservativa mediesatsningen Bulletin sjösattes. Konservatismen sägs vara på frammarsch. De utmålar sig som underdogs, "hippa" och som det nya punk.... Enligt den konservativa filosofen Roland Poirier Martinsson har den som försöker definiera konservatismen visat att den inte vet vad konservatism är. Men det ska vi försöka göra ändå.

I detta avsnittet försöker vi lista ut vad den "nya" konservatismen är för något och vilka krav de driver. Vi resonerar om rörelsens klassammansättning och om de verkligen är de "underdogs" de vill verka som. Medverkande: August, Ingrid och Alfredo.

Sång av Julian Kroon ifrån Konservativa Förbundet i SVT dokumentären Jag hade röstat på Trump.
2021-01-28
Länk till avsnitt

1.3 Veckans affärer: Vi pratar om veckans Proletären

I veckans avsnitt pratar vi (Alfredo, Artur, Alexandra och August) om några artiklar ur senaste Proletären (nummer 3, 2020) och diverse sidospår.. mest sidospår.. 

Polen angrips på flera fronter och August berättar plotten i Downtown Abbey. 

Alexandra berättar om Wanda Bendjelloul senaste bok Dalenglitter: en roman om hårt arbete.

Artur live-kommenterar Joe Bidens installation. 

2021-01-21
Länk till avsnitt

1.2 Erfarenheter från en vild strejk - med Vera Peterson

I dagens avsnitt berättar Vera för Alfredo om en vild strejk bland fritidspedagoger som hon var med och organiserade. Hon berättar också om hur individualismen bredde ut sig på 90-talet och tystnaden spred sig på arbetsplatserna. Hur bryter vi tystnaden och hur bygger vi upp kollektivet?
2021-01-14
Länk till avsnitt

1.1 Hur kan vi jobba inom sossiga fackförbund?

Povel är med i sin lokala Sekoklubbs styrelse och arbetar med att öka medlemsinflytandet.

På Daniels arbetsplats ville arbetarna ha mer inflytande men blev motarbetade av Kommunal, det ledde till att flera medlemmar blev av med sina fackliga uppdrag och flera uteslöts.

Sossarnas fackförbund är toppstyrda och sviker ofta sina medlemmar, ändå är vi kommunister ofta aktiva i dem. Varför då? Och vad kan vi egentligen ha facken till?

Podden spelades in innan arbetarna på Pågatågen utlyste sin vilda strejk. Läs gärna mer om den och andra fackliga frågor och arbetarekamper i Proletären.
http://proletaren.se/artikel/uttalande-vi-stodjer-ola-och-arbetarkollektivet-pa-pagatagen

Vill du läsa mer om konflikten på Göteborgs Spårvägar?
http://proletaren.se/artikel/hotas-med-uteslutning
2021-01-05
Länk till avsnitt

Vad är Proletären för något? - Pilot

I Prollenpoddens pilotavsnitt pratar Alfredo med August och Artur om Proletären, vad det är för slags tidning  och vilken roll den fyller. Vi pratar även om hur nyhögern vunnit mediakampen på internet. 

Skriv gärna till oss på [email protected] om ni har tips på personer att intervjua eller ämnen att ta upp. Varsågoda. 
2020-12-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.