Sveriges 100 mest populära podcasts

Sieps Podcast

Sieps Podcast

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sieps.se/

Avsnitt

Hälsodata i EU ? hög potential och stora risker

Digitalisering, integritetsskydd och fri rörlighet är viktiga mål för EU. Detta avsnitt av Sieps Podcast handlar om hur förslaget om ett digitalt hälsodataområde i EU navigerar bland dessa värden för att stärka individers kontroll av hälsodata samtidigt som informationen ska bli enklare att dela på ett säkert sätt.


Förslaget om att skapa ett digitalt hälsodataområde i EU förhandlas just nu mellan EU:s ministerråd och Europaparlamentet. Syftet med förslaget är att ge medborgare större kontroll över sin hälsodata och bättre tillgång till datan för bland annat vårdgivare, institutioner och forskare. Förslaget innebär en svår balansgång mellan möjligheter och risker.


I detta avsnitt av Sieps Podcast samtalar vi om förslaget till förordning om att hälsodataområde och med Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt vid Stockholms universitet och medlem i Sieps insynsråd, David Fåhraeus, doktorand i europarätt vid Uppsala universitet och Michel Silvestri, enhetschef på E-hälsomyndigheten.


Varför behövs ett europeiskt hälsodataområde? Hur kan man förbättra skyddet av personliga hälsodata samtidigt som den blir mer tillgänglig? Och hur bred ska definitionen av hälsodata egentligen vara? Vi tittar också närmare på vilka utmaningar och möjligheter förslaget innebär för Sverige.


Den Europapolitiska analysen The European Health Data Space: Challenges and Opportunities finns för nerladdning här.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-14
Länk till avsnitt

EU:s AI-förordning: risker, rättigheter och regelverk

Snart väntas EU:s AI-förordning till slut antas, och det är hög tid för dem som berörs av den att förbereda sig. Sieps Podcast tar upp frågor om förordningens innehåll, varför den är nödvändig och hur den ska implementeras.


I april väntas Europaparlamentet godkänna EU:s AI-förordning, detta under mandatperiodens sista plenarsession. Därefter börjar lagen gälla efter två år. Det innebär att det är hög tid för de som berörs av lagen att börja förbereda sig. Det handlar framför allt om myndigheter som ska utöva tillsyn och företag som behöver anpassa sina produkter.


Detta avsnitt av Sieps podcast gästas av Claes Granmar, docent och forskare i Europarätt på Stockholms universitet, Håkan Burden, forskare på RISE och Susanne Stenberg, forskare och rättslig expert på RISE. Samtalet handlar om hur AI-förordningen kommer att påverka samhällets olika delar, både offentlig och privat sektor. Vidare pratar vi om de olika risker som diskuteras i samband med AI, kopplat till bland annat integritet och etik men också om den framtida globala marknaden och vad innovatörer och entreprenörer oroar sig för.

Vi försöker reda ut hur AI definieras och vilka problem EU:s AI-förordning vill komma åt. Vilka som berörs av förordningen och på vilket sätt och hur detta kan komma att påverka oss medborgare, inte minst via myndighetsutövning, är frågor som också kommer upp. Avslutningsvis vänder vi oss ut i världen och får en inblick i hur andra delar av världen reglerar AI och hur de förhåller sig till EU:s förordning.


Programledare är i vanlig ordning Gustaf Olsson och Karin Flordal, Sieps.


Den europapolitiska analysen AI-reglering i Europeiska unionen: vad vill näringslivet och andra icke-statliga aktörer? finns tillgänglig här.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-29
Länk till avsnitt

Två år av fullskaligt krig i Ukraina ? samtal med Fredrik Löjdquist och Göran von Sydow

Snart har två år gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Hur har kriget förändrat Europa och vad händer härnäst? Fredrik Löjdquist och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast för en analys av läget.


24 februari 2022 var en dag då mycket förändrades, då Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Invasionen förstärkte och satte igång en rad processer som fortfarande pågår: Europas upprustning, civilt och militärt stöd till Ukraina och ny kraft i EU:s utvidgning.


Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier, och Göran von Sydow, direktör vid Sieps. Tillsammans analyserar de vad som står på spel i konflikten och hur väst har hanterat Rysslands åsidosättande av internationell rätt.


Löjdquist gästade även avsnitt 29 av Sieps Podcast, som spelades in strax före Rysslands invasion. Det avsnittet finns att lyssna på här.


I avsnittet nämns också publikationen Försvarsklausulen i EU-fördraget ? i ljuset av Sveriges ansökan om Natomedlemskap av Inger Österdahl. Läs mer och ladda ner den här.


Hur EU behöver förändras för att kunna växa behandlas i antologin Fit for 35? Reforming the Politics and Institutions of the EU for an Enlarged Union. Ladda ner den här.


Även Ingrid Carlbergs artikel i DN, Så vill Putin trasa sönder EU inifrån, nämns i avsnittet. Läs den här.


Sieps har också samlat material som rör kriget i Ukraina på temasidan EU i omvärlden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-16
Länk till avsnitt

Asylsökandes rättigheter och migrationspakten

Migrationspolitiken är ständigt aktuell i Europa. Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av statsvetaren Bernd Parusel och tar utgångspunkt i en ny Sieps-rapport som handlar om asylrättsliga miniminormer inom EU.


Vilka rättigheter har människor som söker asyl i ett EU-land? Frågan har fått aktualitet av att det i många medlemsstater, inklusive Sverige, pågår processer som ska anpassa det asylrättsliga regelverket till miniminivån enligt EU-rätten. Miniminormerna undersöks också i en ny rapport från Sieps som tas upp i detta avsnitt av Sieps Podcast. Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap på Sieps och migrationsexpert gästar.


Parusel beskriver fyra grundaspekter av de miniminormer som alla EU-länder måste följa: Tillträde till territoriet och principen om non-refoulement, tillgång till ett asylförfarande, mottagningsvillkor inklusive familjeåterförening samt när förvar kan vara tillåtet. Normerna har sin utgångspunkt i ett antal internationella konventioner som EU:s medlemsstater förbundit sig att följa.


Avsnittet tar också upp EU:s migrationspakt, som nu är på väg att bli färdig. Finns det några delar av den som riskerar att komma i konflikt med konventionernas miniminormer?


Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.


Rapporten The Minimum Standards of International Protection applicable to the European Union finns att ladda ner här.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-01
Länk till avsnitt

EU-valet och journalistiken

Säsongspremiären av Sieps podcast tar sikte på årets stora EU-händelse: valet till Europaparlamentet. Tillsammans med Brysselkorrespondenten Sigrid Melchior och Ekots utrikeschef Anders Pontara undersöker vi hur medierna förbereder sig för valrörelsen och vilken bild av EU som svenska medier förmedlar.


Att EU är underbevakat i svenska medier är ett vanligt påstående, men stämmer det? Detta avsnitt av Sieps Podcast undersöker den saken med hjälp av två gäster: Sigrid Melchior, frilansande Brysselkorrespondent som skriver för Dagens Nyheter, och Anders Pontara, utrikeschef på Ekot i Sveriges Radio. De får svara på frågor om hur de förbereder sig inför valet till Europaparlamentet som äger rum 9 juni, om hur det var att bevaka det svenska EU-ordförandeskapet förra året och om hur det är att rapportera från EU-maskineriet för svenska läsare och lyssnare.


Gustaf Olsson är programledare. Under våren kommer Sieps givetvis att ta upp valet på flera sätt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-18
Länk till avsnitt

Ett julbord av EU-frågor med Lars Danielsson

I årets sista avsnitt gästas Sieps Podcast av Lars Danielsson, fram tills nyligen Sveriges EU-ambassadör. Vi blickar tillbaka på kort och lång sikt i samtal om det svenska EU-ordförandeskapet, Sveriges roll i EU och utvecklingen av unionens institutioner. I vår framtidsspaning tar vi också upp det kommande valet, EU:s utvidgning och industripolitiken.

 

Efter hetluften i Bryssel intar Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Danielsson nu en ny roll där han delar med sig av sin gedigna erfarenhet av EU-förhandlingar och utrikespolitik. I detta avsnitt av Sieps Podcast ger han perspektiv på Sveriges EU-ordförandeskap under första halvan av 2023. Samtalet kretsar kring triloger och samspelet mellan EU:s institutioner, vikten av ett väloljat ledarskap samt hur Sverige hanterade rollen som rådsordförande.


Vi blickar också framåt mot det stundande EU-valet och hur det kommer att påverka sammansättningen av nästa kommission. EU:s utvidgning återkommer även i detta avsnitt, liksom industripolitiken, omvärldsläget och Sveriges euroutanförskap.


Programledare för är som vanligt Karin Flordal och Gustaf Olsson. På återhörande 2024.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-13
Länk till avsnitt

Hur populärt är Sverige i EU-samarbetet?

I ministerrådet är samarbete viktigt för att uppnå resultat. Men hur ser samarbetsmönstren ut och vilka stater är mest populära? Det undersöker fyra forskare i en ny publikation. Sieps Podcast bjöd in en av författarna, Markus Johansson, för att diskutera resultaten med Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet.

 

I en nysläppt Europapolitisk analys undersöker fyra forskare vid Göteborgs Universitet hur starka samarbetsrelationer EU:s medlemsstater har i ministerrådet. De ger också olika förklaringar till varför samarbetsmönstren ser ut som de gör och varför vissa medlemsstater har ett starkare nätverk än andra, och alltså har större så kallat nätverkskapital. I korthet kan man säga att det handlar om vilka medlemsstater i EU som är mest populära att samarbeta med i ministerrådet.

 

I dagens avsnitt av Sieps podcast pratar vi om hur populär samarbetspartner just Sverige är, men också hur man mäter nätverkskapital och om det kan översättas till inflytande. Ordförandeskap i ministerrådet, euroutanförskap, brexit och Nederländernas ökade popularitet är frågor vi fördjupar oss i med hjälp av avsnittets gäster Markus Johansson, forskare i statsvetenskap på Sieps och vid Göteborgs universitet, en av författarna till analysen samt Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet. Vi tar avstamp i analysen och avspeglar resultaten i det praktiska, vardagliga arbetet.

 

Programledare för Sieps podcast är Gustaf Olsson och Karin Flordal. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Dags att putsa upp EU:s kronjuvel

Att EU:s inre marknad behöver fungera bättre är ett vanligt påpekande. Kommissionen har också aviserat att det ska bli lättare att driva företag i Europa. Men vilka problem dras den inre marknaden med? Katarina Areskoug och Anna Wetter Ryde gästar Sieps Podcast för ett samtal om skönhetsfläckarna på EU:s kronjuvel.

 

EU:s inre marknad brukar framhållas som starkt skäl för unionsmedlemskapet. Två tredjedelar av Sveriges export går till EU, och värdet av denna export står för över hälften av Sveriges BNP. Det får i sin tur stor betydelse för svensk arbetsmarknad och sysselsättning.


Det går snabbt att konstatera att EU:s inre marknad är viktig för Sverige, men det gäller även för övriga medlemsstater. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen satte i sitt linjetal i september upp mål för att få den inre marknaden att fungera bättre för små och medelstora företag. Det återspeglas också i det arbetsprogram för 2024 som kommissionen nyligen presenterade. Är de föreslagna åtgärderna de lösningar som små och medelstora företag behöver?


Katarina Areskoug, tidigare EU-anställd, statssekreterare och numera EU-konsult gästar podden tillsammans med Anna Wetter Ryde, forskare i juridik vid Sieps, och samtalar om företagens utmaningar på den inre marknaden och de lösningar som nuvarande men också tidigare kommissioner lagt fram genom åren.


Samtalet tar också upp de utmaningar som omvärlden ställer den inre marknaden inför: den gröna och digitala omställningen, anfallskriget mot Ukraina samt utvecklingen i Kina och USA. Avslutningsvis siar våra gäster om nästa kommissions prioriteringar och vad den kan komma att fokusera på i ett inre marknadsperspektiv.


Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-27
Länk till avsnitt

På väg mot en utvidgad union ? samtal med Christian Danielsson och Göran von Sydow

En rad länder i Östeuropa och på västra Balkan knackar nu på EU:s dörr. Men hur ser vägen till en utvidgad union ut? Behöver EU förändras för att kunna växa? I detta avsnitt diskuterar vi möjligheter och utmaningar med ett utvidgat EU med Christian Danielsson och Göran von Sydow.


Frågan om EU:s utvidgning handlar ytterst om Europas säkerhet. Det menar statssekreterare Christian Danielsson som också har stor erfarenhet av utvidgningsfrågor inom EU:s institutioner. Han gästar detta avsnitt av Sieps Podcast tillsammans med Sieps direktör Göran von Sydow, som är en av redaktörerna för Sieps nyligen utgivna antologi ?Fit for 35??, där fem statsvetare ger olika perspektiv på hur EU behöver anpassas för att kunna utvidgas.


När det gäller EU:s utvidgning ?har vi inget val?, menar Danielsson. Under det nyligen avslutade toppmötet i Granada var också medlemsländerna i stort sett överens om det, men ännu finns många osäkra faktorer. Svåra frågor om reformer av EU:s institutioner och eventuella fördragsändringar diskuteras just nu. Det gör också den politiska inriktningen och finansieringen av EU. I avsnittet diskuteras för- och nackdelar med några av vägarna framåt.


Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.


Antologin ?Fit for 35? Reforming the Politics and Institutions of the EU for an Enlarged Union? finns för nedladdning här.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-11
Länk till avsnitt

Centrala frågor i Slovakien och Polen

Två val stundar i Centraleuropa ? först i Slovakien, senare i Polen. Valrörelserna präglas av högt tonläge och resultaten kan få betydelse långt utanför ländernas gränser. Sieps Podcast förklarar varför.

 

Valet i Slovakien 30 september och i Polen 15 oktober kommer att vara avgörande för den framtida utvecklingen i Centraleuropa. Men valresultaten kommer också att ha stor inverkan på det framtida samarbetet inom EU, exempelvis när det gäller enigheten om stödet till Ukraina, flyktingfrågan och rättsstatens principer.

 

Gäster i detta avsnitt av Sieps Podcast är Hynek Pallas, frilansjournalist och kulturskribent, aktuell med boken Skotten i Slovakien samt Göran von Sydow, direktör vid Sieps.

 

I avsnittet diskuterar vi skillnader och likheter mellan de båda länderna och gör kopplingar till övriga länder i Centraleuropa. Vilka mönster och kopplingar kan skönjas och hur bemöts de internt i EU?

 

Programledare är som vanligt Karin Flordal och Gustaf Olsson.

 

Inför 15 oktober släpper Sieps en analys om valet i Polen, och efter valet genomförs ett seminarium. Både analys och mer information samt anmälningslänk till seminariet hittar du på www.sieps.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-28
Länk till avsnitt

von der Leyens linjetal ? bokslut och framtidsvisioner

Årets linjetal om tillståndet i EU hölls sedvanligt av kommissionens ordförande vid Europaparlamentets första plenarsammanträde efter sommaruppehållet, i Strasbourg. Det var Ursula von der Leyens sista tal för mandatperioden, och hon framhöll mycket som hennes kommission har åstadkommit. I juni väntar val till Europaparlamentet i och därefter tar processen att ta fram en ny kommission fart.


Men att mandatperioden går mot sitt slut hindrade inte Ursula von der Leyen från att tala visionärt om framtiden när det gäller bland annat stödet till Ukraina, utvidgningen, miljöfrågor, jämställdhet, konkurrenskraft och migration. Om dessa frågor och kopplingen till Sverige och svenska förhållanden talar vi om i detta avsnitt av Sieps Podcast. Till vår hjälp har vi gästerna Rolf Fredriksson, journalist och tidigare SVT-korrespondent i Bryssel, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.


Vi passar också på att sätta talet i ett historiskt perspektiv och att diskutera talets format. Vem vänder hon sig till egentligen? Hur står sig årets tal jämfört med tidigare kommissionsordförandens? Vi blickar även framåt och diskuterar den efterföljande debatten med europaparlamentarikerna och huruvida von der Leyen kan komma att nomineras till ordförande även för nästa mandatperiod.


Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-14
Länk till avsnitt

Ekonomisk oro, nya finanspolitiska regler och 20 år sedan euroomröstningen

I höstens första avsnitt av Sieps Podcast står EU:s ekonomi i fokus. Hur mår EU:s ekonomi egentligen och vilka utmaningar står man inför? Kommissionen har presenterat ett förslag på reform av EU:s finanspolitiska regelverk och målet är att implementera detta i början av 2024, men förhandlingar pågår. Vilka förändringar handlar det om och vilka problem ska de lösa? Avsnittet tar också upp recessioner och ekonomiska kriser relaterat till EU:s ekonomi i dagsläget. Är EU bättre rustat för framtida kriser nu än tidigare?

 

Dagens gäster är Jonas Eriksson och Monika Hjeds Löfmark, båda nationalekonomer på Sieps. Med utgångspunkt i deras nyligen publicerade rapporter tar vi tempen på EU:s ekonomi.

 

Den 14 september är det 20 år sedan folkomröstningen om euron ägde rum i Sverige. Med två nationalekonomer i studion och med ett planerat seminarium om omröstningen på årsdagen, passar vi på att samtala även om denna fråga.

 

Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-31
Länk till avsnitt

Experterna om hur det gick med knäckfrågorna

Bara några dagar återstår av det svenska EU-ordförandeskapet och detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av de knäckfrågor som Sverige har haft att hantera. Hur har det gått med enigheten i stödet till Ukraina, migrationsfrågorna, den gröna omställningen och hälsopolitiken?


Inför Sveriges EU-ordförandeskap publicerade Sieps i höstas en samlingspublikation där forskare och utredare tog upp ett antal knäckfrågor som skulle bli aktuella under våren. Nu när ordförandeskapet är på sluttampen vågar sig Sieps Podcast på en summering av hur det gick med några av de frågor som togs upp i publikationen.


Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, beskriver hur enigheten om EU:s stöd till Ukraina har hållit sig stark i grund och botten men också mött utmaningar. En komplicerad fråga i detta sammanhang är också hur Ukrainas närmande till EU ska hanteras.


Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap på Sieps, följer migrationsfrågorna på nära håll. På det området har det svenska ordförandeskapet enat rådet kring flera delar av kommissionens förslag till en ny politik. Nu återstår förhandlingar med EU-parlamentet för att få paketet i hamn.


Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, skrev om miljö- och klimatpolitiken i samlingsvolymen. Också här har det svenska ordförandeskapet kunnat notera framgångar då man fört de gröna frågorna framåt. Samtidigt har en del frågor stött på patrull i vissa medlemsländer. Ordförandeskapets arbete med att få konkurrenskraft högre på agendan kan få stora effekter på EU:s klimat- och miljöpolitik framöver..


Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap vid Sieps, följer EU:s arbete på hälsoområdet, och här kan Sverige räkna hem framsteg i kampen mot antibiotikaresistens sedan medlemsländerna enades om att skapa nationella mål för minskad användning av antibiotika. Förhandlingarna om rådsslutsatserna om global hälsa tycks dock unionens arbete ha stannat upp.

Louise Bengtsson är också avsnittets programledare, tillsammans med Karin Flordal.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-21
Länk till avsnitt

EU-ministern om slutspurten för Sveriges EU-ordförandeskap

Sveriges EU-minister Jessika Roswall besöker Sieps Podcast inför sluttampen av det svenska EU-ordförandeskapet. Medlemsländerna har just enats om migrationspakten, men hur har det gått i de andra frågorna? Och vad kan åstadkommas på den korta tid som finns kvar?

 

Det svenska EU-ordförandeskapet går nu mot sitt slut, och bara några veckor återstår innan Spanien tar över vid halvårsskiftet. Alldeles nyligen kunde ordförandeskapet, tillsammans med en rad andra aktörer, ena medlemsstaterna i migrationsfrågan som länge stått högt på EU:s agenda. Nu återstår förhandlingar med parlamentet innan lagstiftningspaketet är i hamn.

 

Hur har det gått med de svenska prioriteringarna under ordförandeskapet? EU-minister Jessika Roswall framhåller stödet till Ukraina som den överordnade frågan under det senaste halvåret, men hur har det egentligen varit med enigheten bland EU-länderna? Den gröna omställningen har också varit en prioritet där Roswall pekar på framgångar för ordförandeskapet.

 

Vidare berättar Roswall om vilka lärdomar som gjorts det här halvåret och de möjligheter till långsiktigt arbete som ett ordförandeskap ger. Till exempel har Sverige fört upp konkurrenskraft högt på EU:s agenda.

 

Även rättsstatens principer är en av det svenska ordförandeskapets prioriteringar, och på det området lyfter Roswall fram rättsstatsdialogerna, att man hållit hearing med Ungern och Polen och ett symposium med fokus på rättsstatens principer längre fram i juni.

 

Roswall konstaterar också att en hel del arbete återstår innan det är dags att lämna stafettpinnen till nästa trio, där Spanien är först ut andra halvåret 2023.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-09
Länk till avsnitt

Riksdagen och EU-ordförandeskapet

Genom EU-nämnden har Sveriges riksdag stort inflytande över svensk EU-politik. Hur har det fungerat under det svenska EU-ordförandeskapet? EU-nämndens ordförande Hans Wallmark gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. Statsvetaren Valentin Kreilinger bidrar med forskningsperspektiv. 

 

Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft har den parlamentariska dimensionen av EU-ordförandeskapet breddats och fördjupats. I detta avsnitt av Sieps Podcast gästar EU-nämndens ordförande Hans Wallmark (M) för ett samtal om hur riksdagen har förvaltat detta uppdrag under det svenska ordförandeskapet.


Riksdagens inflytande över svensk EU-politik har varit stark även under ordförandeskapet. Dock med den skillnaden att regeringen inte sökt förhandlingsmandat i EU-nämnden, då de istället intagit en ordförandeskapsposition. Detta samtidigt som den svenska regeringen i egenskap av ordförande hanterat frågor som polariserar de svenska partierna och där Sveriges position avviker från EU-majoriteten. Wallmark menar att både regeringen och EU-nämnden har hanterat dessa frågor med finkänslighet och med respekt för ordförandeskapets roll som oberoende medlare. 


Riksdagen kommer under ordförandeskapshalvåret att ha arrangerat åtta interparlamentariska konferenser med de nationella parlamenten i övriga EU. Wallmark menar att Sveriges sätt att ta tillvara dessa möjligheter till dialog, med sitt fokus på sakfrågor som klimatomställningen, den inre marknaden och stödet till Ukraina, sticker ut då många andra ordförandeskapsparlament tidigare tenderat att fokusera på institutionella frågor. 


Att riksdagen och EU-nämnden har en stark roll är också något som Valentin Kreilinger, forskare i statsvetenskap vid Sieps, håller med om. Enligt honom avspeglas detta just i tyngdpunkten på sakfrågor i de interparlamentariska konferenserna, då svagare parlament tenderar att söka sätt att stärka sin roll genom diskussioner kring formfrågor. Kreilinger har nyligen också skrivit en analys om nationella parlaments roll i EU:s lagstiftningsprocess. I avsnittet berättar han mer om resultatet av sin analys, som fokuserar på den politiska dialogen mellan nationella parlament och kommissionen. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-26
Länk till avsnitt

Turkiets viktiga val ? samtal med Bitte Hammargren och Louise Callaghan

På söndag går Turkiet till val. Ställningen mellan presidentkandidaterna är jämn och det råder ett spänt läge i landet. Bitte Hammargren och Louise Callaghan gästar Sieps Podcast för ett samtal om vad som står på spel.


Två starka kandidater möts i det turkiska presidentvalet på söndag. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan utmanas av den samlade oppositionens kandidat Kemal Kilicdaroglu. Medan Erdogan drivit Turkiet i auktoritär riktning under många år går utmanaren till val på en omfattande agenda för frihet och demokrati.


För att sätta detta val, som kallats årets viktigaste, i perspektiv gästas detta avsnitt av Sieps podcast av Bitte Hammargren, tidigare mellanösternkorrespondent och nu vid Utrikespolitiska institutet, och Louise Callaghan, som bevakar bland annat Turkiet för The Times. Hammargren är aktuell med en bok om den turkiska republikens hundraåriga historia och sätter in söndagens val i historiskt sammanhang. Hon beskriver hur landets turbulenta historia präglar dagens Turkiet. Landets relation till EU beskriver hon som transaktionell i dagsläget. Callaghan beskriver också hur hon i mötet med många turkiska väljare märker en skepsis gentemot EU. Samtidigt finns det förutsättningar för en bättre relation mellan Turkiet och EU.


Programledare är som vanligt Karin Flordal och Louise Bengtsson.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-10
Länk till avsnitt

Starkare och jämnare stöd för EU bland svenskarna

Hopp och utjämning. Så beskriver Jakob Lewander och Markus Johansson, utredare respektive forskare i statsvetenskap på Sieps, läget i svensk EU-opinion just nu. Hopp i meningen att stödet har ökat rejält från föregående år och utjämning i meningen att åsiktsskillnaderna mellan olika samhällsgrupper har blivit mindre.


Varje år undersöker SOM-institutet vid Göteborgs universitet svenskarnas åsikter om EU-medlemskapet. Jakob Lewander och Markus Johansson har skrivit en Europapolitisk analys om 2022 års SOM-undersökning och gästar programledaren Karin Flordal i detta avsnitt av Sieps Podcast.


2022 års SOM-undersökning visar att svenskarnas stöd för EU är större än någonsin. Markus Johansson pekar även på att ökningen från föregående år är den största förändring som skett i stödet för EU, medan Jakob Lewander lyfter fram att också skillnaden i stöd mellan olika samhällsgrupper har jämnats ut. Bostadsort, utbildningsnivå och partisympatier har fått mindre betydelse för svenskarnas åsikter om EU-medlemskapet.


De två gästerna ser det ökande stödet som en konsekvens av den säkerhetspolitiska situationen efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Analysen av siffrorna från SOM-institutet landar också i en tid då Sveriges roll i EU fått ökad aktualitet. Detta genom EU-ordförandeskapet men också då både Sverigedemokraterna och Liberalerna nyligen har gjort olika politiska utspel som kan komma att förändra Sveriges position i unionen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-05
Länk till avsnitt

Rättsstatens principer, ordförandeskapet och Europadomstolen

Demokratiska värden och rättsstatens principer hör till det svenska EU-ordförandeskapets prioriteringar. Men vad innebär dessa principer, varför behöver ordförandeskapet fokusera på den och vad kan Sverige åstadkomma i sammanhanget? Det är några av de frågor som tas upp i detta avsnitt av Sieps Podcast.


Rättsstatens principer är åsidosatta i vissa av EU:s medlemsstater och en av det svenska EU-ordförandeskapets prioriteringar är att arbeta för att stävja denna oroande utveckling. Men vad kan egentligen Sverige göra som rådsordförande? För att resonera kring detta gästas detta avsnitt av Sieps Podcast av Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps, som också nyligen arrangerade en stor konferens på temat.


För att förstå ordförandeskapets roll behöver man till att börja med förstå vad rättsstatsprincipen innebär, varför bristande respekt för principerna i ett EU-land är ett problem för hela unionen och vilka mekanismer som står till buds för att komma till rätta med problemen.


Avsnittet gästas även av Iain Cameron, professor i folkrätt vid Uppsala universitet samt Sveriges ledamot i Venedigkommissionen. Han beskriver den tillbakagång som skett i Ungern och Polen och förklarar hur även Europadomstolen genom sin rättspraxis kan bidra till EU:s arbete på området.


Programledare är som vanligt Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps, och Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap på Sieps.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-20
Länk till avsnitt

Hur ska fler svenskar hitta till Bryssel?

Antalet svenskar som har någon av EU:s institutioner som arbetsplats står inte i proportion till Sveriges storlek ? det finns en geografisk obalans. Detta avsnitt av Sieps Podcast söker svar på vad det beror på, vad det får för konsekvenser och hur balansen kan bli bättre.


Det finns för få svenskar i EU-maskineriet, sett till Sveriges relativa storlek i EU. Detta trots att institutionerna strävar efter geografisk balans på alla nivåer och en strategi för detta har funnits på plats sedan 2018.


Samtidigt är stödet för EU rekordhögt bland svenskarna. Så varför lockar inte en karriär inom EU:s förvaltning fler svenskar? För att hjälpa till att svara på den frågan gästas detta avsnitt av Sieps podcast av Åsa Webber, kabinettschef hos den svenska kommissionären Ylva Johansson och Matilda Rotkirch som är ansvarig för att främja svensk EU-rekrytering vid Sveriges EU-representation.


En främmande förvaltningskultur och en attraktiv arbetsmarknad på hemmaplan kan nämnas bland orsakerna till att svenskar inte söker tjänster hos EU:s institutioner. Konsekvensen blir brist på representativitet, svag legitimitet och ett demokratiskt underskott. De svenska perspektiven kan gå förlorade och dialogen mellan Sverige och EU kan försvåras.


Sverige delar problemet med fler medlemsländer, och för att råda bot på det har nationellt riktade intagningsprov och snabbare processer föreslagits.


Avsnittet leds av Karin Flordal.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-05
Länk till avsnitt

EU:s nya industriplan: grön omställning eller protektionism?

Med gröna givens industriplan tar EU upp kampen med USA och Kina om framtidens gröna teknik. Men även andra drivkrafter ligger bakom. Handlar det egentligen om protektionism? Sieps Podcast gästas av Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium och Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, för ett samtal om innehållet i planen.

En rad händelser i omvärlden, inte minst sårbarheter som framkom under pandemin, har format diskussionen om EU:s industripolitik och på senaste tiden har USA:s Inflation Reduction Act, IRA, påskyndat utvecklingen. Men en plan för hur industripolitiken ska bidra till att EU blir klimatneutralt 2050 har varit tanken sedan den gröna given lanserades 2019. Det framhåller Mats Engström, senior rådgivare på Sieps och en av gästerna i detta avsnitt av Sieps Podcast.

Avsnittets andra gäst, Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium, välkomnar initiativ för att klara den gröna omställningen men varnar också för de negativa effekter som just importrestriktioner och uppluckrade statsstödsregler kan få.

Sverige värnar vanligtvis öppna globala marknader och det svenska ordförandeskapet har lyft fram långsiktig konkurrenskraft och resiliens som ett prioriterat område. Hur går detta ihop med industriplanen?

Programledare är som vanligt Karin Flordal och Louise Bengtsson.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-28
Länk till avsnitt

Global hälsa i en turbulent tid ? vad kan EU göra?

Coronapandemin, klimatkrisen och Rysslands krig i Ukraina har haft negativa konsekvenser för den globala hälsan. Samtidigt har kriserna drivit EU-samarbetet framåt på den globala arenan, både av altruistiska och geopolitiska skäl. Detta avsnitt av Sieps Podcast belyser EU:s arbete för global hälsa och vilken roll det svenska ordförandeskapet spelar i detta sammanhang.

 

Global hälsa är en prioritering för det svenska ordförandeskapet, som hoppas kunna bidra till ett fortsatt fokus på frågorna i coronapandemins efterdyningar. En rad parallella kriser, inklusive pandemin och Rysslands krig i Ukraina, har haft förödande konsekvenser för den globala hälsan inte minst som ett resultat av indirekta sociala och ekonomiska effekter. 


Sarah Thomsen, Sidas ledande expert på inom hälsa, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast och bidrar med perspektiv från EU:s partnerländer och från utvecklingssamarbetet. 


Avsnittet gästas också av Hampus Holmer, ämnessakkunnig inom global hälsa på UD. Han har varit delaktig i att ta fram rådsslutsatser kring EU:s nya strategi för global hälsa. Den nya strategin är ambitiös och heltäckande och framhåller en förnyad syn på samarbeten genom partnerskap och samordning mellan politikområden. Samtidigt genomsyras den av geopolitiska hänsyn.

 

Samtalet kretsar också kring hur strategin ska omsättas i praktiken. Här lyfts Team Europe-initiativ, TEI, fram som ett nytt format för samarbete mellan EU:s medlemsstater och institutioner, men också EU:s arbete med strategiska investeringar inom ramen för Global Gateway-projektet.

 

Det svenska ordförandeskapet hoppas kunna spela en viktig roll för EU:s arbete med global hälsa, dels genom kommande rådsslutsatser men också genom veckans högnivåmöte om antimikrobiell resistens, rollen i förhandlingarna kring det nya pandeminfördraget inom ramen för WTO och kontakter med civilsamhället.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-08
Länk till avsnitt

Ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion ? konsekvenser och framtidsutsikter

I dagarna har ett år gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I detta avsnitt av Sieps Podcast blickar vi tillbaka på året som har gått med fokus på de ekonomiska och politiska konsekvenserna av kriget. Detta tillsammans med Torbjörn Becker från Handelshögskolan i Stockholm och Sieps direktör Göran von Sydow.


Rysslands krig i Ukraina har fått stora konsekvenser, framför allt förstås för Ukraina, men kriget har också skakat om EU i grunden. Detta avsnitt av Sieps Podcast fokuserar på de ekonomiska och politiska följderna. Torbjörn Becker, chef för Stockholm institute of transition economics (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm, har jobbat med ukrainarelaterade frågor under många år. Han lyfter fram EU:s omfattande sanktioner mot Ryssland, omställningen av EU:s energiförsörjning och det mycket omfattande stödet till Ukraina som de viktigaste ekonomiska aspekterna av kriget. Men biter sanktionerna? Och hur stark är EU:s enighet? Framöver ser Becker också behovet av en sorts Marshallplan för återuppbyggnaden Ukraina.


Under året som gått har också processen för att Ukraina ska bli medlem i EU accelererat. Vägen dit är dock fortfarande lång, och Sieps direktör Göran von Sydow framhåller att en utmaning för EU är att låta Ukraina integreras stegvis i unionen. Här kan också det svenska EU-ordförandeskapet spela en roll.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-22
Länk till avsnitt

Kan Sverige ena rådet om migrationsfrågorna?

Migrationsfrågorna är åter högaktuella efter en tid av ökade irreguljära migrantflöden till EU. Susanne Palme, Ekots EU-kommentator, och Bernd Parusel, forskare och migrationsexpert, gästar Sieps Podcast för ett samtal om det svenska EU-ordförandeskapets roll och frågan om återvändande, som kommer att tas upp på veckans EU-toppmöte.


Migrationsfrågan har diskuterats intensivt ända sedan 2015 års stora flyktingkris. EU:s migrationspakt är tänkt att ge unionen ett fungerande system på området. Det svenska EU-ordförandeskapet har nu press på sig att föra agendan framåt i rådet för att så småningom nå en gemensam position inför kommande förhandlingar med EU-parlamentet. Samtidigt har frågan om hur EU kan bidra till återvändande till ursprungsländer åter hamnat i politiskt fokus.


I detta avsnitt av Sieps Podcast gästas programledarna Karin Flordal och Louise Bengtsson av Susanne Palme, Ekots EU-kommentator och Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap vid Sieps. Tillsammans ger de en bild av hur förhandlingsarbetet med migrationspakten går, varför frågorna är så svåra och vilka möjliga vägar framåt som finns. Och vilka förutsättningar har Sverige att ena rådet? Tidspressen är stor och förväntningarna höga, menar Parusel. Palme menar dock att det troliga är att en gemensam position kring den svåra frågan om ansvarsfördelning mellan medlemsländerna nås först i höst under det spanska ordförandeskapet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-09
Länk till avsnitt

Dags för Sverige att leverera

I säsongspremiären av Sieps Podcast belyses inledningen på Sveriges EU-ordförandeskap. Gäster i avsnittet är Eva Sjögren, EU-chef på Statsrådsberedningen och Erik Wirkensjö, chef för media och press vid ordförandeskapets kommunikationssekretariat.


Kommissionen har träffat regeringen i Kiruna, Europeiska rådets ordförande Charles Michel har varit i Stockholm och statsminister Ulf Kristersson har presenterat ordförandeskapsprogrammet i Europaparlamentet. De första veckorna av Sveriges EU-ordförandeskap har varit händelserika.


Sieps Podcast inleder säsongen med en djupdykning i ordförandeskapets första veckor, med ett särskilt fokus på kommunikationsarbetet, bilden av Sverige och de sakfrågor som aktualiserats. De nya programledarna Karin Flordal och Louise Bengtsson, utbildningsansvarig respektive forskare i statsvetenskap vid Sieps, gästas av Eva Sjögren, EU-chef på Statsrådsberedningen och Erik Wirkensjö, chef för media och press vid ordförandeskapets kommunikationssekretariat.


Förberedelserna har pågått länge och både Sjögren och Wirkensjö är glada att nu vara i gång. Utifrån sina respektive roller som tjänstemän som nu arbetar intensivt med Sveriges ordförandeskap reflekterar de över starten och vad som förväntas av Sverige under våren.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-26
Länk till avsnitt

Kriser och kompromisser: Lars Danielsson om läget i EU inför det svenska ordförandeskapet

Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson gästar Sieps Podcast för att summera hösten i Europapolitiken samt blicka framåt mot våren och det svenska ordförandeskapet. Unionen står inför stora frågor, mycket har behandlats den senaste tiden men en hel del kommer också hamna på Sveriges bord.Tempot i Europapolitiken har varit högt den senaste tiden, och det tjeckiska ordförandeskapet har drivit på i en rad förhandlingar och mängder av stora beslut har fattats. Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet, och som Sveriges EU-ambassadör kommer Lars Danielsson då att ha en nyckelroll. Det höga tempot menar han beror på stora händelser i omvärlden men också en hög aktivitet från det tjeckiska ordförandeskapets sida. Den senaste tiden har också varit avgörande för hur Sveriges ordförandeskap kommer att gestalta sig, menar han, och pekar på migrationspolitiken och följderna av USA:s höjda industripolitiska ambitioner.Rysslands aggression i Ukraina har också präglat det senaste året i Europapolitiken och kommer att göra så även framledes. Där ser Lars Danielsson några punkter som kommer att bli särskilt aktuella för Sverige: humanitärt, ekonomiskt samt militärt stöd, en vinter som kan skapa nya flyktingströmmar och ansvarsutkrävande för krigsbrott i Ukraina. Dessa akuta frågor aktualiserar också mer långsiktiga frågor kring EU:s institutioner, beslutsfattande och unionens framtid.Avsnittet avslutas med att programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow delar med sig av några reflektioner om Europapolitik och några boktips inför julledigheten.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-22
Länk till avsnitt

Dags för EU-ordförandeskap ? samtal med Jessika Roswall

Det svenska EU-ordförandeskapet står för dörren. Sveriges EU-minister Jessika Roswall gästar Sieps Podcast för ett samtal om regeringens prioriteringar, de politiska förutsättningarna och att få vara den som alla vill prata med.Det råder ingen brist på angelägna men också kritiska frågor som kommer att behöva hanteras i rådet när Sverige tar över ordförandeskapet i vår. Kriget i Ukraina, EU:s ekonomi och enigheten inom unionen för att nämna några. Efter två månader som EU-minister ser Jessika Roswall nu fram emot det svenska ordförandeskapet. Just frågorna om ekonomin, enigheten och EU:s stöd till Ukraina ställdes nyligen på sin spets när Ungern motsatte sig att EU skulle låna upp pengar till ett nytt stödpaket. Till slut enades länderna om stödet, och i vår blir det Sveriges uppgift att få EU:s medlemsländer att enas i frågor som kan vara minst lika svåra. Som EU-minister kommer Jessika Roswall att leda arbetet i Allmänna rådet, som bland annat hanterar frågor om EU:s grundläggande värderingar såsom rättsstatsprincipen i EU ? även det ett område där enigheten inom unionen utmanas.Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. På sieps.se finns en temasida för EU-ordförandeskapet där det finns mer material att fördjupa sig i inför våren.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-16
Länk till avsnitt

Felprocent och påsar med pengar ? hur granskas EU:s räkenskaper?

Att EU:s pengar används på rätt sätt är viktigt, och något som Sverige brukar trycka extra hårt på. Eva Lindström, svensk ledamot i Europeiska revisionsrätten, gästar detta avsnitt av Sieps podcast för ett samtal kring EU:s räkenskaper, felprocent och det paradigmskifte som pågår just nu.Europeiska revisionsrätten hör till EU:s mindre kända institutioner, men har en viktig uppgift i att granska unionens räkenskaper. Uppgiften växer också i takt med att unionen hanterar mer medel, vilket har skett inte minst sedan den stora återhämtningsfonden sjösattes. Eva Lindström är Sveriges ledamot i Europeiska revisionsrätten, och i detta avsnitt av Sieps Podcast beskriver hon just återhämtningsfonden som ?ett fullständigt paradigmskifte? för EU:s finansiering men också för hur medlemsstaterna kan använda EU-pengar.Samtalet bjuder också på en förklaring av den felprocent som revisionen presenterar i sina granskningar, vilka svagheter som finns i EU:s system för kontroll och vad medlemsländernas olika förvaltningsmodeller innebär när medlen ska granskas.Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. De avslutar avsnittet med en blick framåt mot den 14 december, då regeringen presenterar programmet för det svenska EU-ordförandeskapet.I avsnittet nämns några publikationer, både från Sieps och Europeiska revisionsrätten. På avsnittets sida på sieps.se finns länkar till dem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-02
Länk till avsnitt

Mot en ny europeisk migrationspolitik? Sieps Podcast avsnitt 44

Det pågår förhandlingar om EU:s asyl- och migrationspolitik sedan flera år men de kan möjligen vara på väg att närma sig slutet. Sverige kommer som ordförande för EU:s ministerråd under våren 2023 att få en viktig roll när slutförhandlingarna närmar sig. Hur långt har förhandlingarna om EU:s så kallade migrationspakt kommit och vad kan och förväntas Sverige göra som EU-ordförande under våren? Hur ser asylsituationen i EU ut just nu? Vad menas med EU:s minimiregler? Och vad vi kan vi lära oss av hanteringen av flyktingarna från krigets Ukraina? Dessa frågor behandlas i detta avsnitt av Sieps Podcast. Gäst är Bernd Parusel, statsvetare och forskare vid Sieps. Bernd har följt EU:s migrationspolitik under lång tid. Dessutom diskuterar programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow relationerna mellan EU:s institutioner och dess ledare.Lästips: Bernd Parusel & Varfolomieieva Valeriia The Ukrainian Refugee Situation: Lessons for EU Asylum Policy (finns att ladda ned på sieps.se/publikationer)

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-10
Länk till avsnitt

Den danska valrysaren ? Sieps Podcast Avsnitt 43

Nästa vecka går Danmark till val. Sieps Podcast gästas av Lykke Friis, direktör för Tænketanken Europa i Köpenhamn och Ole Ryborg, Brysselkorrespondent för Danmarks radio och TV. Det blir ett livligt samtal om den spännande valrörelsen, Europapolitiken och den skandinaviska grannsämjan.?Den mest öppna och spännande valrörelsen på mycket, mycket länge.? Så beskriver Lykke Friis, direktör för Tænketanken Europa i Köpenhamn, det som just nu pågår i Danmark. Utgången är oviss in i det sista och det politiska landskapet präglas av en tilltagande volatilitet.I detta avsnitt av Sieps Podcast bidrar Friis tillsammans med Ole Ryborg, Brysselkorrespondent för dansk radio och TV, med perspektiv på valrörelsen. Samtalet kretsar kring nya partier, gamla kungamakare och naturligtvis en utblick på de europapolitiska frågorna. Och vad har egentligen hänt med Dansk Folkeparti? Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-27
Länk till avsnitt

Europeiska politiska gemenskapen ? mer än en diskussionsklubb?

Nyligen möttes stats- och regeringschefer från nästan alla Europas länder i ett nytt format: Europeiska politiska gemenskapen (EPG). Daniel Tarschys, som bland mycket annat varit generalsekreterare för Europarådet, gästar Sieps Podcast för ett samtal om hur man ska förstå detta senaste tillskott i den europeiska floran av sammanslutningar.Rysslands invasion av Ukraina, tillsammans med flera andra faktorer, har gjort att många ledare inom EU anser att det behövs ett nytt format för relationen mellan unionen och de europeiska länder som står utanför. Frankrikes president Emmanuel Macron tog i våras initiativ till Europeiska politiska gemenskapen, som nyligen samlade 43 stats- och regeringschefer under sitt paraply.Hur ska man förstå denna nya sammanslutning? För att resonera kring det gästas detta avsnitt av Sieps Podcast av Daniel Tarschys, senior rådgivare vid Sieps och med stor erfarenhet av denna typ av politiska inrättningar, inte minst som generalsekreterare för Europeiska rådet under 90-talet.Om sammanslutningen blir något mer än en diskussionsklubb återstår att se, menar Tarschys. Ledarnas enighet kan i viss mån präglas av önsketänkande. Men det finns också ett behov av alternativ till det fulla medlemskapet i EU, samtidigt som länder utanför unionen kan uppfatta alternativet som en halvmesyr. Inom unionen finns också spänningar mellan de som förordar djupare integration och de som vill se expansion. Kan en yttre ring runt EU lösa knutarna?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-13
Länk till avsnitt

En udda fågel? Om riksdagens EU-nämnd ? Sieps Podcast 41

Vilken roll spelar riksdagens EU-nämnd i svensk EU-politik? Jessika Roswall och Pyry Niemi, båda med gedigen erfarenhet av nämndens arbete, gästar Sieps Podcast för ett samtal om EU-nämnden och riksdagens EU-arbete.För att förankra regeringens agerande i EU bland Sveriges folkvalda finns riksdagens EU-nämnd som ett organ för samråd. Upplägget ger riksdagen en starkare ställning i EU-arbetet än många andra europeiska parlament har. Detta avsnitt av Sieps Podcast bjuder på en inblick i EU-nämndens arbete. Gäster är Jessika Roswall och Pyry Niemi, som under den gångna mandatperioden har varit andre vice ordförande respektive ordförande i EU-nämnden.Roswall och Niemi, som företräder Moderaterna respektive Socialdemokraterna, är eniga om att EU-nämnden är ett bra sätt att ge riksdagen inflytande över de ståndpunkter regeringen intar i EU-sammanhang. Statsråden ska företräda hela Sverige i EU, men det går inte att komma ifrån att åsikterna inom nämnden ibland går isär. Här går EU-nämnden en balansgång när man ger statsråd handlingsutrymme att förhandla. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. Jessika Roswall och Pyry Niemi är även ledamöter i Sieps insynsråd.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-27
Länk till avsnitt

Unionen och energin ? Sieps Podcast 40

Energifrågorna tog stor plats i kommissionsordförande Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen. EU vidtar nu flera åtgärder för att hantera de stigande elpriserna och för att bryta beroendet av rysk gas. Men vad innebär egentligen förslagen, och kommer de att fungera? Harry Flam, nationalekonom och senior rådgivare på Sieps, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast för att förklara.Kommissionens förslag på åtgärder för de höga priserna på el och energi handlar om att minska konsumtionen, att införa ett gemensamt inkomsttak för elproducenter med låga produktionskostnader och att beskatta övervinster från fossil energi.Dessa åtgärder är nödvändiga för att lindra effekterna av de höga elpriserna, men ger också upphov till problem. Nationalekonomen Harry Flam pekar på att det inte är självklart hur de upptagna skatterna sedan ska fördelas utan att incitamenten för energieffektivisering försvinner. Skatter är nationell kompetens, kan EU besluta här? Och går åtgärderna ens att genomföra?Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-15
Länk till avsnitt

Valet och EU-frågorna ? Sieps Podcast 39

Sieps Podcast går på spaning efter EU i den svenska valrörelsen. Men EU-frågorna för en undanskymd plats bland partiernas ställningstaganden. Varför är det så? För att reflektera kring detta gästas detta avsnitt av Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, och Maria Strömvik, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.Nästa svenska regering kommer att företräda Sverige i många sammanhang inom EU och spela huvudrollen när Sverige tar över EU:s ordförandeskap första halvan av 2023. Det svenska riksdagsvalet den 11 september borde således vara en möjlighet för det svenska folket att välja vilka ståndpunkter regeringen ska företräda i EU-förhandlingar. Men enligt Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, lyser åsikter i EU-frågor med sin frånvaro i valrörelsen. Det innebär att politikerna missar möjligheten att förankra sina ställningstaganden bland väljarna, menar han.Bland förklaringarna till detta tar Maria Strömvik upp att politikerna inte ser riksdagsvalet som rätt tillfälle för att ta upp EU-frågor, men också att media inte tar upp frågorna. Vilket i sin tur kan bero på bristande förståelse för EU-systemet och uppfattningen att svenska politiker har för lite att säga till om där.Samtalet kretsar också kring vad EU-frågornas frånvaro i valrörelsen kan leda till på längre sikt, i termer av bristande ansvarsutkrävande, legitimitet och demokrati.Programledare för Sieps Podcast är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-31
Länk till avsnitt

Ny kraft i EU:s utvidgning ? Sieps Podcast 38

Under sommaren har EU:s utvidgningsprocess tagit nya steg. Detta avsnitt av Sieps podcast gästas av Christian Danielsson som beskriver läget och vägen framåt.Ukraina och Moldavien har fått kandidatstatus och Albanien och Nordmakedonien har inlett formella medlemskapsförhandlingar med EU. Tidigare har det talats om en utvidgningströtthet inom unionen, men efter Rysslands invasion av Ukraina har det blivit tydligt att unionens utvidgning handlar om medlemsländernas säkerhet, stabilitet och välfärd. Det menar Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, som gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. Vägen till EU-medlemskap är både lång och komplicerad för Ukraina, Moldavien och länderna på västra Balkan. Danielsson beskriver utmaningarna som väntar och de metoder som nu tagits fram för att föra processen i hamn. Förtroende, dynamik och förutsägbarhet är nyckelord i sammanhanget, och bland fallgroparna finns flera bilaterala konflikter.Detta är första avsnittet av Sieps Podcast efter sommarens uppehåll, och det leds som vanligt av Annika Ström Melin och Göran von Sydow. Nytt avsnitt kommer varannan vecka.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-18
Länk till avsnitt

Blicken på bollen i Bryssel ? halvårssummering med Lars Danielsson ? Sieps Podcast 37

Det har varit ett händelserikt första halvår i Europapolitiken. Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson gästar Sieps Podcast för att summera och blicka framåt.Den senaste tiden har präglats av krishantering i EU. Rysslands invasion av Ukraina har fört upp flera nya frågor på dagordningen och unionen har utvecklats på sätt som få kunde förutse. Som Sveriges EU-ambassadör befinner sig Lars Danielsson nära politikens centrum. I vårens sista avsnitt av Sieps Podcast ger han sin syn på hur EU och Sverige har navigerat den senaste tidens stormiga politiska hav.Kommissionen sitter på många sätt i förarsätet i EU:s hantering av kriget i Ukraina, och detta på ett berömvärt sätt enligt Danielsson. Samtidigt framhåller han vikten av samklang mellan EU:s institutioner och medlemsstaterna. Danielsson beskriver också den spänning som finns mellan den politiska viljan att ge Ukraina kandidatstatus och de konsekvenser ett sådant beslut kan få för EU:s utvidgningsprocess.Lars Danielsson ger också perspektiv på den svenska inställningen i en rad aktuella frågor: rättsstatens principer, minimilöner och fördragsändringar. Dessutom en spaning mot det svenska EU-ordförandeskapet under det första halvåret 2023.Sieps Podcast tar nu ett sommaruppehåll, och programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow bjuder på lästips till hängmattan. På återhörande i höst.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-16
Länk till avsnitt

Europa på krigsfot ? Sieps Podcast 36

Rysslands invasion av Ukraina har skakat om den europeiska försvarspolitiken. Med ett krig i Europa ägnas försvarsansträngningarna åt närområdet och Europa är satt på krigsfot. I detta avsnitt av Sieps Podcast sätts utvecklingen i perspektiv med hjälp av Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, och Björn Fägersten, seniorforskare på Utrikespolitiska institutet.Den europeiska försvarspolitiken förändras just nu i snabb takt. Sverige och Finland har ansökt om Natomedlemskap, Danmark har sagt ja till att ansluta sig till EU:s försvarssamarbete och i bland annat Tyskland ökar försvarsanslagen markant. EU har också fattat beslut om att stärka den gemensamma försvarspolitiken. Uppgiften för Europas försvar har ändrats, från fokus på internationella insatser till säkerhet i närområdet. Försvaret har kommit hem, menar Björn Fägersten. Det finns också en risk att kriget i Ukraina inte slutar i ett fredsavtal utan att EU får en frusen konflikt i sitt grannskap. Detta kommer att betinga mycket av framtidens försvarspolitik, menar Katarina Engberg.EU, Nato och relationen till USA spelar en stor roll för hur Europas försvarspolitik utvecklas. I avsnittet diskuterar programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow med de båda gästerna vad utvecklingen innebär, var friktionen finns och hur samarbetena nu fylls med nytt innehåll.Mer läsning och lyssning om europeisk försvarspolitik finns på temasidan EU i omvärlden på sieps.se.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-02
Länk till avsnitt

Framtiden och fördragen: Flera medlemmar i flera hastigheter? Sieps podcast 35

Framtidskonferensen är avslutad och har resulterat i en katalog av medborgarförslag. Samtidigt har den ryska invasionen gjort det tydligt att EU inte kan hålla Ukraina utanför sin gemenskap. Flera röster höjs nu för att ett konvent ska förnya EU:s fördrag och att länder ska kunna vara integrerade i olika grad. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av EU:s hetaste framtidsfrågor.När Konferensen om Europas framtid avslutades höll Emmanuel Macron ett tal där han beskrev ett framtida EU med en kärna av djupt integrerade länder och yttre ring av associerade men ej fullvärdiga medlemmar, där både Storbritannien och Ukraina skulle kunna ingå. Samtidigt påpekade Macron behovet av fördragsändringar, något som även har lyfts fram av Europaparlamentet och Ursula von der Leyen i ljuset av framtidskonferensen.Men behövs fördragsändringar för att tillmötesgå framtidskonferensens digra lista på förslag? Och hur ska ett framtida EU med betydligt fler mer eller mindre integrerade medlemmar fungera?För att diskutera dessa framtidsfrågor gästas detta avsnitt av Ylva Nilsson, EU-journalist, och Magnus Robach, tidigare svensk diplomat och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.Tyvärr drabbades inspelningen av tekniska problem, vilket resulterat i sämre ljud än vad trogna lyssnare på Sieps Podcast har vant sig vid. Sieps beklagar detta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-20
Länk till avsnitt

Demokrati och federalism ? samtal med Per Wirtén ? Sieps Podcast 34

Under de senaste årens kriser har EU visat en beslutsamhet och enighet som har förvånat många. Men vart är unionen på väg? Är målet ett Europas förenta stater? Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av författaren Per Wirtén som sätter utvecklingen i perspektiv. Han menar att den mest akuta framtidsfrågan är ett ökat medborgerligt inflytande i unionen. EU-bygget har kommit långt sedan det europeiska samarbetet tog sina första steg. Men hur ser egentligen unionens framtid ut? Snart avslutas konferensen om Europas framtid, men det är osäkert hur de förslag som vaskats fram kommer att landa i medlemsländerna. Författaren Per Wirtén har skrivit en rad böcker som behandlar drömmen om ett förenat Europa och gästar detta avsnitt. Han ser brexit som en vändpunkt där EU började visa större beslutsamhet och enighet, men noterar också ett underskott av medborgerligt inflytande i unionen. Bristen har, enligt Wirtén, blivit akut i samband med att EU tar sig an allt fler politikområden. I samtalet utvecklar han sina tankar om hur EU kan få en starkare förankring bland unionsmedborgarna och bli mer demokratiskt. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-03
Länk till avsnitt

Skilda världar när Macron och Le Pen debatterar EU ? Sieps Podcast 33

På söndag hålls det franska presidentvalets andra omgång, och igår debatterade kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen under nästan tre timmar. I detta avsnitt av Sieps Podcast diskuteras hur kandidaternas Europapolitik skiljer sig åt.Opinionsläget är jämnt inför det franska presidentvalets andra omgång på söndag, med viss fördel för den sittande presidenten. Spelplanen har ändrats i och med den ryska invasionen av Ukraina, inte minst på grund av Marine Le Pens relation till Putin. Men invasionens konsekvenser i den franska opinionen är ändå inte så stora som man skulle kunna tro, menar avsnittets gäst Magnus Robach, tidigare svensk diplomat, bland annat i Paris och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen. Marine Le Pen står också för en radikal omläggning av Frankrikes Europapolitik, en linje som enligt Robach skulle innebära att hela EU-samarbetet blockeras helt eller att Frankrike lämnar EU. Den sittande presidenten står för en betydligt mer EU-vänlig linje, den mest federalistiska en fransk president har haft under unionens existens, enligt Robach. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-21
Länk till avsnitt

Från de Gaulle till Macron: om fransk Europapolitik igår och idag

På söndag hålls den första omgången i det franska presidentvalet. I detta avsnitt av Sieps Podcast blickar vi tillbaka på fransk Europapolitik under den femte republiken. Till vår hjälp har vi den mycket erfarne journalisten Rolf Gustavsson.Frankrikes roll i EU är helt central. På söndag den 10e april hålls första omgången i presidentvalet. Emmanuel Macron satsar på en ny mandatperiod och leder alltjämt i opinionen. Macron är den åttonde presidenten i Frankrikes femte republik. Detta avsnitt av Sieps Podcast blickar tillbaka på hans företrädare: de Gaulle, Pompidou, Giscard d?Estaing, Mitterrand, Chirac, Sarkozy och Hollande. Gäst i podden är Rolf Gustavsson, journalist med stor erfarenhet av europeisk politik.Samtalet kretsar kring både de stora inrikespolitiska frågorna och Frankrikes roll på den europeiska arenan. Relationen till Tyskland är en ständig fråga för en fransk president, liksom frågor som rör försvar, EU:s utvidgning och jordbrukspolitik. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-07
Länk till avsnitt

Enighet och oberoende ? toppmöte och val i Ungern ? Sieps Podcast 31

EU har enats på många sätt sedan Ryssland invaderade Ukraina. Men hur länge kommer enigheten att bestå? Eva Sjögren, EU-chef vid Statsrådsberedningen, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast och ger sin syn på hur EU-systemet har fungerat under krisen. I avsnittet diskuteras även det kommande ungerska valet med Sara Svensson, docent i statsvetenskap och bosatt i Budapest.Rysslands invasion av Ukraina påverkar naturligtvis först och främst de som drabbas direkt av kriget, men har också förändrat EU:s dagordning och enat medlemsländerna om sanktionspaket och andra åtgärder. Eva Sjögren beskriver i detta avsnitt av Sieps Podcast hur frågor som gemensam upphandling av gas, klimatförändringar och livsmedelsförsörjning fått ny aktualitet på agendan. Invasionen har accelererat frågor som resiliens och självförsörjning, där Sveriges inställning ofta varit att hellre betona handel och samarbete. Avsnittet tar även upp det nära förestående ungerska valet. Sara Svensson, docent i statsvetenskap och aktiv vid Central European Universiy, är på plats i Ungern och berättar om det polariserade läget i landet. Rysslands invasion av Ukraina påverkar även här, särskilt som Viktor Orbán är en av de europeiska ledare som haft tätast kontakt med Vladimir Putin.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-23
Länk till avsnitt

Kriget och EU ? samtal med Christian Danielsson och Katarina Engberg ? Avsnitt 30

EU genomgår just nu snabba förändringar till följd av kriget i Ukraina. För att sätta detta i perspektiv gästas detta avsnitt av Sieps Podcast av Christian Danielsson, chef för kommissionens representation i Stockholm, och Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps. EU har agerat snabbt och kraftfullt till följd av kriget i Ukraina. De omskakande händelserna har förändrat förutsättningarna för europeisk politik i grunden. Detta avsnitt av Sieps Podcast kretsar kring hur EU påverkas av kriget, och vilka långsiktiga konsekvenser det kan få. Avsnittet gästas av Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, och Christian Danielsson, chef för kommissionens representation i Stockholm.Försvarspolitiken är stadd i förändring och förstärkning på flera sätt. Den säkerhetsordning som EU står för värnas genom stöd till Ukraina, förstärkning av både EU:s och medlemsländernas försvar och fördjupning av Natosamarbetet. Och vilken roll spelar egentligen Lissabonfördragets Artikel 42.7? Hur påverkas arbetet med den strategiska kompassen?Utvidgningspolitiken har aktualiserats av medlemsansökningarna från länderna i EU:s östliga partnerskap. Danielsson menar att nu är det viktigt för EU att signalera att Ukraina tillhör den europeiska familjen. Men frågan om medlemskap är komplicerad, samtidigt som EU måste se till att vara på rätt sida av historien.Samtalet rör sig också kring krigets konsekvenser för den ekonomiska politiken och energifrågan. Ytterligare steg mot fördjupning av samarbetet kommer troligen tas. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-10
Länk till avsnitt

Utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen ? Sieps Podcast 29

Säkerhetsläget i Europa är mycket allvarligt, och detta avsnitt av Sieps podcast tar åter upp frågan. Den här gången tillsammans med Fredrik Löjdquist som fördjupar de långsiktiga aspekterna av det som nu sker.Reaktionerna från EU och omvärlden lät inte vänta på sig när Ryssland erkände utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk. Ändå kvarstår de ryska antagonistiska målsättningarna, förklarar Fredrik Löjdquist, föreståndare för Centrum för östeuropeiska studier och gäst i detta avsnitt av Sieps Podcast. Han menar att Rysslands strategiska målsättningar är tydliga: att ta politisk kontroll över sina grannländer, att komma bort från en säkerhetsordning som grundar sig på respekt för demokrati och mänskliga rättigheter samt att förändra den militära maktbalansen i Europa.Angreppet på Ukraina är ett angrepp på EU och den europeiska idén, menar Löjdquist. Detta borde mana EU och västvärlden att sätta sig vid ritbordet i fråga om både rysslandspolitiken och strategin för de länder i öst som har associeringsavtal med EU. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. De rundar av avsnittet med ett samtal om den enighet som EU tenderar att uppvisa under trycket från yttre hot.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-23
Länk till avsnitt

Solidaritet i orostider: Finland, Sverige och EU ? Sieps Podcast 28

Finland och Sverige har ett djupt säkerhetspolitiskt samarbete, och båda länderna lutar sig i sin tur mot andra internationella partnerskap. Nu utmanar Ryssland den europeiska säkerhetsordningen. Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av Hanna Ojanen, forskningsdirektör vid Tammerfors universitet, och samtalet rör sig kring finsk, svensk och europeisk solidaritet och säkerhetspolitik.Det nuvarande säkerhetsläget har beskrivits som det farligaste för Europa sedan det kalla krigets slut. Sverige och Finland går ofta i takt i säkerhetspolitiken, men i dagens oroliga läge har röster höjts för en förändrad linje, bland annat i Natofrågan. Hanna Ojanen, forskningsdirektör vid Tammerfors universitet och expert på EU:s säkerhetspolitik, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. Hon tonar ned förändringarna men lyfter också fram behovet av fördjupat europeiskt samarbete. Samtalet rör sig kring hur EU:s mekanismer för solidaritet kan utvecklas, och Ojanen hoppas på tydlighet och pondus i EU:s kommande strategiska kompass.I detta avsnitt uppmärksammas också att det var 30 år sedan Maastrichtfördraget undertecknades. Programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow samtalar om vad denna milstolpe i unionens historia har betytt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-11
Länk till avsnitt

Europeisk oro och italienskt intermezzo ? Sieps Podcast 27

Att välja en president i det politiskt splittrade Italien är komplicerat. Rolf Gustavsson gästar Sieps Podcast och hjälper oss att navigera bland teknokrater och antipolitiker i ett splittrat och skört partisystem. Den säkerhetspolitiska situationen i Europa tas också upp.En ny italiensk president ska väljas och partierna har svårt att enas om vem det ska bli. Processen kan också få återverkningar på det sköra italienska partisystemet. Om den breda koalition som stöttar Mario Draghi som premiärminister faller samman riskerar landet att kastas ut i politisk turbulens. Detta får i sin tur återverkningar för EU. I detta avsnitt diskuterar Göran von Sydow och Annika Ström Melin italiensk politik och Italiens roll i EU med erfarne journalisten Rolf Gustavsson. Avsnittet inleds med ett samtal om hur det säkerhetspolitiska läget påverkar EU och Europa.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-28
Länk till avsnitt

Europaåret: pandemi, ekonomisk återhämtning och stormaktspolitik ? Sieps Podcast 26

Pandemin blev en dynamit som har sprängt gamla dogmer. Den geoekonomiska rivaliteten har ökat. Och bakom den snabba återhämtningen lurar nya risker. Det gångna året i europapolitiken har varit händelserikt. Detta avsnitt av Sieps Podcast är en återblick på året som gått och en spaning på året som kommer.Efter snart två år präglas politiken fortfarande av pandemin. Samtidigt har det hänt mycket inom EU under året som gått. Vaccin har upphandlats, återhämtningsfonden har sjösatts, ny politik har formulerats inom ett stort antal områden och de politiska förutsättningarna i medlemsstaterna har förändrats. Förändringar i omvärlden påverkar också EU. Med Joe Biden som amerikansk president har förutsättningarna för den transatlantiska relationen förändrats men de globala spänningarna i form av en ökad stormaktskonkurrens tilltar.I säsongens sista avsnitt av Sieps Podcast summeras några av de viktigaste trenderna och händelserna i Europapolitiken. Tillsammans med Sieps seniora rådgivare Katarina Engberg, Harry Flam och Daniel Tarschys blickar programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow bakåt på året som gått och framåt kring vad som väntar nästa år.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-16
Länk till avsnitt

Ett mer federalt EU? Cecilia Malmström om Tysklands nya Europapolitik ? Sieps Podcast 25

Fördragsändringar, framtidskonferensen och federalism. Tysklands nya regeringspartier radar upp nya prioriteringar för landets Europapolitik. Tidigare kommissionären Cecilia Malmström gästar Sieps Podcast för en genomgång av vad Trafikljuskoalitionen kan innebära för EU:s och Sveriges framtid.Den tillträdande tyska regeringen, den så kallade Trafikljuskoalitionen, har presenterat sitt koalitionsavtal. Det långa och detaljerade avtalet är innehållsrikt när det gäller Europapolitiken. Partierna, som ibland har olika utgångspunkter, har enats om att förespråka att den pågående Konferensen om Europas framtid ska följas av ett konstitutionellt konvent som kan leda till fördragsändringar. Bland de institutionella reformer som förordas återfinns att övergå till fler majoritetsröstningar i rådet, större öppenhet i rådet, initiativrätt för Europaparlamentet och stöd till både idén om att ha transnationella listor inför valen till Europaparlamentet samt att modellen med ledande kandidater för de europeiska partierna (spitzenkandidaten) ska fortsätta. Även frågor om EU:s roll i världen, unionens grundläggande värden samt den ekonomiska politiken berörs. Allt detta och mycket mer diskuteras i podden som gästas av Cecilia Malmström, tidigare bland annat Europaparlamentariker, svensk EU-minister och kommissionär. I podden diskuterar även programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow läget inför det kommande franska ordförandeskapet i EU samt vårens presidentval. På avsnittets sida på Sieps sajt finns länkar till de webbinarier och publikationer som nämns i podden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-01
Länk till avsnitt

Ödesstund för EU:s gemensamma migrationspolitik - Sieps podcast 24

Den pågående krisen vid gränsen mellan Polen och Belarus är både politisk och humanitär. Tusentals människor befinner sig i ett slags ingenmansland och vill ta sig över gränsen till Polen och till EU. På vilket sätt kommer situationen att påverka diskussionen om EU:s asyl- och migrationspolitik? Det har nu gått ett år sedan kommissionär Ylva Johansson presenterade Europeiska kommissionens förslag till en ny ?migrationspakt? för EU. Hittills har det varit mycket svårt att nå enighet bland medlemsstaterna kring politikens inriktning.I avsnittet gästas podden av Europaparlamentarikern Tomas Tobé som spelar en viktig roll i förhandlingarna kring EU:s framtida migrationspolitik. Därtill medverkar Bernd Parusel, expert vid Migrationsverket. Samtalet leds som vanligt av Annika Ström Melin och Göran von Sydow.I avsnittet gästas podden av europaparlamentarikern Tomas Tobé som spelar en viktig roll i förhandlingarna kring EU:s framtida migrationspolitik. Därtill medverkar Bernd Parusel, expert vid Migrationsverket. Samtalet leds som vanligt av Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-15
Länk till avsnitt

Höga elpriser skapar spänningar ? Sieps Podcast 23

Elpriserna har rusat i höjden i Europa den senaste tiden. I detta avsnitt av Sieps Podcast hjälper Harry Flam till att förklara vad det beror på, hur den europeiska elmarknaden fungerar och vilka konsekvenser den dyra elen kan få.Stigande konjunktur, dyr naturgas och ökade priser på utsläppsrätter är några av orsakerna till att elpriserna har gått upp i Europa den senaste tiden. Men även vädret spelar in, med för lite vind och regn. Och nu stundar vintern, med oro för vilka konsekvenser de höga elpriserna kommer att få när kylan slår till.Röster har höjts för att systemet för utsläppsrätter måste justeras för att göra elen billigare. Men det vore att motverka själva syftet med utsläppshandeln. Det menar Harry Flam, senior rådgivare vid Sieps, som gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. En bättre lösning vore att medlemsländerna i EU kompenserar hushållen som drabbas.Avsnittet belyser också det faktum att priset på el varierar starkt inom EU. Å ena sidan handlas el inom unionen som vilken vara som helst på den gemensamma marknaden, å andra sidan sätter tekniken gränser för hur elen kan transporteras mellan länder. Dessutom belyser programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow upp hur Frankrike just nu står i centrum för internationell politik i olika sammanhang.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-02
Länk till avsnitt

Inför Glasgow ? EU som klimatpolitisk aktör ? Sieps Podcast 22

EU:s gröna utrikespolitik sätts på prov när COP26 inom kort inleds i Glasgow. Unionen har höjt sina ambitioner och ser sig gärna som en global ledare i klimatförhandlingarna. Men resultaten har tidigare varit blandade. Hur bör EU agera för att Glasgow ska bli en framgång?Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av Åsa Romson och Mats Engström. Romson var Sveriges klimat- och miljöminister under Parismötet 2015 och är i dag verksam vid IVL Svenska miljöinstitutet. Hon lyfter fram god förståelse för omvärlden, tekniska innovationer och skickligt alliansbyggande som framgångsfaktorer vid klimatmötet i Paris 2015. Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, menar att ökande globala spänningar kan försvåra förhandlingarna i Glasgow och att EU:s styrka ligger i att unionen enas i gemensamma klimatpolitiska positioner, trots interna meningsskiljaktigheter.Programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow tar också åter upp det heta ämnet rättsstatens principer inom EU. Frågan har ställts på sin spets sedan den polska författningsdomstolen kommit fram till att vissa delar av EU:s fördrag är oförenliga med den polska grundlagen.De publikationer från Sieps som nämns i avsnittet finns för nedladdning på sieps.se.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.