Sveriges 100 mest populära podcasts

På gamla och nya stigar

På gamla och nya stigar

Vi svenskar och våra europeiska brödrafolk har en makalös historia och kultur som har rört sig längs slingrande stigar i flera årtusenden. Vill du veta mer om den historien och kulturen? Eller få nya infallsvinklar om något du redan känner till? Eller kanske bara få en stund underhållning? Följ då med på gamla och nya stigar ? med Jalle Horn och vänner.I programmet undersöker vi spännande händelser, intressanta personer, sköna konstverk, tänkvärda filosofer, vardagsbestyr som mat och klädsel samt mycket annat från europeisk kultur. Vi både djupdyker i ämnena och finner det lustiga i dem. Målet är att bjuda på både nytta och nöje, både lärdom och behag. Således ger vi liv åt svensk och europeisk tradition ? genom att helt enkelt inte glömma det viktiga vi har åstadkommit och vad som utmärker oss. Programmet har därmed ett nationalistiskt, allmäneuropeiskt och konservativt perspektiv.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

radiosvegot.se/show/pa-gamla-och-nya-stigar/

Avsnitt

35. Tintin i Amerika - och inför svensk censur

Dan Eriksson gästar dagens avsnitt där seriealbumet Tintin i Amerika granskas. Utöver ett fartfyllt äventyr finns en intressant kritik av det traditionslösa och hyperkapitalistiska USA utifrån ett konservativt, katolskt och traditionellt europeiskt perspektiv. Vi diskuterar också de censurförsök som har gjorts av Tintin, särskilt av iraniern Behrang Miri i Sverige 2012.
2021-10-12
Länk till avsnitt

34. Nidvisor och smädedikter

Jalle Horn och Mats Hellberg undersöker nidvisor och smädedikter från äldsta europeiska tid fram till vår egen era, alltifrån Homeros och Eddan till Mats hånfulla nidvisor om Zlatan, Kåmark med flera. Jalle bjuder också på en skön liten nidvisa om vår egen Maggan, het på spriten som vi andra ska pröjsa.
2021-10-06
Länk till avsnitt

33. Ett samtal om Sverige utifrån skivan Sverige och jag av Mats Hellberg

Vem är inte stolt att vara svensk? För snart 20 år sedan kom skivan "Sverige och jag" av Mats Hellberg (för vissa mer bekant som AIK-trubaduren), och den har engagerat många svenskar. Därför ägnas det här avsnittet åt Hellbergs skiva, med ett samtal om låtarna och om vårt Sverige med Hellberg själv och Jalle Horn. En rättelse är också på sin plats. I programmet säger Hellberg att låten "Stolt att jag är svensk" har spelats kanske 50.000-100.000 gånger på Spotify, men vid närmare granskning har den faktiskt hela 700.000 spelningar på Spotify (andra tjänster ej inräknade). Vem är inte stolt att vara svensk?
2021-09-28
Länk till avsnitt

32. Monstret i dig - ett samtal om Dr Jekyll and Mr Hyde

Jalle Horn och Robin Holmgren tar sig an R.L. Stevensons kortroman Dr Jekyll and Mr Hyde och funderar vad det innebär att bära ett monster inom sig.
2021-09-21
Länk till avsnitt

31. Du sköna nya värld - utopi på låtsas

I Världsstaten föds alla som provrörsbarn och fogas in i ett harmoniskt samhälle, och känns det inte harmoniskt kan man alltid ta drogen soma. Så ser livet ut i Aldous Huxleys dystopiska roman "Du sköna nya värld" från 1932. Jalle Horn och Robin Holmgren dryftar bokens teman och sätter dem i perspektiv mot vårt samhälle i dag.
2021-09-14
Länk till avsnitt

30. De sju dödssynderna

Den kristna kyrkan använde dödssynder i predikningar och som del av ett etiskt rättesnöre. Vilka är de sju dödssynderna, hur kom just de lasterna att bli viktiga och hur ser vi på sådan syndfullhet i vår tid? Jalle Horn och Magnus Söderman diskuterar synden, och Magnus passar på att ge ett par uppmaningar till alla syndare.
2021-09-07
Länk till avsnitt

29. Oswald Spengler och hans syn på vår faustiska kultur

Välkommen till höstens första avsnitt. Här samtalar Lennart Svensson och Jalle Horn om Oswald Spenglers stora bok "Västerlandets undergång", bland annat dess idéer, relevans för dagens höger och profetia om Västerlandets stundande undergång - om ett par hundra år.
2021-09-01
Länk till avsnitt

28. Gustaf Fröding - poetiskt mirakel från Värmland

I sommarsäsongens sista av snitt läser Jalle och Robin många dikter av Gustaf Fröding och samtalar om vad som gör värmländske superskalden till en av världens bästa poeter. Missa inte när Jalle snubblar fram på värmländska och Robin läser världens vackraste dikt: "En vårfästmö".
2021-08-24
Länk till avsnitt

27. Lasse Lucidor - lynnig poet i stormaktstidens Sverige

Lucidor var en av sin tids stora svenska poeter. Han levde samtidigt som Sverige krigade till sig de södra landskapen från Danmark. Själv förde han dock värja och penna på annat håll, i studentlivet, i fängelse och på krogen, där han mötte sitt öde. Välkommen till sommarens sjätte sommarvandring på stigarna, den här gången med Jalle Horn - och Lasse Lucidor förstås.

Fler poddar: https://www.radiosvegot.se
Stödprenumeration: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Donera: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
2021-08-10
Länk till avsnitt

26. Stagnelius - svensk poesi i världsklass

I sommarens femte vandring på gamla och nya stigar tar sig Jalle Horn och Robin Holmgren an den bästa svenska poeten, Erik Johan Stagnelius. Här förs ett initierat samtal om bakomliggande idéer till Stagnelius dikter samt vad som gör dem sköna och fängslande. Alla lyrikvänner är välkomna för en timme med svensk poesi när den är som bäst.

https://www.radiosvegot.se
2021-07-28
Länk till avsnitt

25. Wilhelm Tell á la Schiller

Wilhelm Tell var en schweizisk frihetshjälte på 1300-talet, som liksom Engelbrekt kämpade mot depostiska fogdar och för sitt folks frihet. Den tyske författaren Friedrich Schiller skrev 1804 ett drama om den legendariska armborstskytten, som tvingades skjuta ett äpple från sin sons huvud. Schillers lysande drama lägger vikt vid bondefolkets enade kamp utifrån tanken "ett folk, ett blod". Jalle Horn och Robin Holmgren för i sommarens fjärde stigvandring ett samtal om Schillers drama, som är ett måste för varje sann nationalist.
2021-07-13
Länk till avsnitt

24. Efter Ragnarök - Postapokalyptisk film

Postapokalyptisk film är en stor science fiction-genre. Med ruinstäder, zombies, despotiska ledare, bränslebrist, mördarrobotar, härjande pandemier, utomjordiska monster med mera åskådliggör filmerna en framtid efter katastrofen. Jalle Horn och Robin Holmgren diskuterar i sommarens tredje stigvandring vanliga teman och typisk estetik i genren med hjälp av ett antal filmer. Inte minst allas favorit Demolition man.

https://www.radiosvegot.se
2021-07-02
Länk till avsnitt

23. Rolandssången - en fransk hjältedikt om de tappraste riddarna någonsin

Rolandsången är fransosernas nationalepos. Dikten från omkring år 1100 berättar om riddare Rolands och Karl den stores duster med saracenska trupper i Pyrenéerna och Spanien. Följ med på ett storslaget äventyr bland tappra riddare och lömska förrädare i sommarsäsongens andra stigvandring med Jalle Horn och Robin Holmgren.

https://www.svegot.se
2021-06-15
Länk till avsnitt

22. Njals saga - en mäktig islänningsaga om starka män, sturska kvinnor och fruktansvärd släktfejd

Sommarsäsongens första vandring på gamla och nya stigar tar oss till Island. Njals saga räknas som den främsta av medeltidens islänningasagor, en berättelse där intriger, fejd och hämndlystnad ställer släkter mot varandra. Jalle Horn och Robin Holmgren diskuterar bokens teman, humor och spetsfundiga stil.
2021-06-01
Länk till avsnitt

21. Stäppvargen - en roman för förryckta

I Hermann Hesses roman Stäppvargen från 1927 bjuds läsaren på en gubbe i svår kris, magisk teater, konstiga glädjeflickor och spännande tankar. Jaller Horn och Robin Holmgren samtalar om en av 1900-talets bästa romaner.

Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Ge en gåva: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
2021-05-25
Länk till avsnitt

20. När världen går mot Ragnarök ? Eddan och Hesiodos

I Hesiodos bok Verk och dagar från 700-talet f.Kr. och i ?Völvans spådom? i Den poetiska eddan berättas hur orätt börjar härska i världen varpå katastrofen nalkas. Som ett sätt att få perspektiv på orättrådigheten i vår tid granskar och högläser Jalle Horn ur de två storslagna diktverken.
2021-05-18
Länk till avsnitt

19. Borde Sverige ha gått i krig 1915?

I boken Sveriges utrikespolitik i världskrigets belysning, även kallad Aktvistboken, försökte fyra nationalister övertyga om idén att Sverige skulle gå med i första världskriget på Tysklands sida. Vilka idéer låg till grund för det och vad har de idéerna för förankring i vår tid?Jalle Horn undersöker Aktivistboken för att ge svar på de frågorna.

https://www.svegot
2021-05-11
Länk till avsnitt

18. Opera - den konstnärliga världens raketuppskjutningar - Del 2

I denna andra del om operans värld kollar Jalle Horn på operahistorien från Mozarts tid till början av 1900-talet. Han tar också beslut om vilken opera och vilken kompositör som är bäst.

https://www.svegot.se
2021-05-11
Länk till avsnitt

17. Opera - den konstnärliga världens raketuppskjutningar

Inga folk har såsom européerna frossat i musikaliskt skapande, och operakonsten är detta skapandes höjdpunkt. Men hur, var och varför uppstod operakonsten? Och hur är operor strukturerade? Vad är egentligen homofoni, uvertyr, recitativ och aria? Varför spelar kastrater en stor roll i tidig opera? Och hur såg de första 150 åren av operaskapande ut? De och många andra frågor får sina svar i del 1 av ett dubbelprogram om operakonsten och dess historia. Med hjälp av många musikexempel går Jalle Horn igenom operans grunder och de första 150 åren av operaskapande i Europa.

https://www.svegot.se
2021-04-27
Länk till avsnitt

16. Frankenstein

Kan människan skapa liv, och vad händer med henne när hon försöker sig på det vågstycket? En gud? En avgud? Och vad blir resultatet? Utifrån Mary Shelleys gotiska skräckroman Frankenstein från 1818 diskuterar Jalle Horn och Robin Holmgren sådana frågor. Följ med på vandring den som törs.

https://www.svegot.se
2021-04-27
Länk till avsnitt

15. Peer Gynt ? att söka och att undvika sig själv

Henrik Ibsens drama Peer Gynt är Norges nationaldikt. I det här avsnittet samtalar Jalle Horn och Robin Holmgren om Peers tokiga äventyr där han genomför ett brudrov, träffar liderliga fäbodjäntor, hälsar på troll, möter den oövervinnerliga Böjgen, leker beduinprofet, hamnar på dårhus i Kairo och inte minst kämpar om sin själ mot den förskräcklige Knappstöparen, som menar att Peer aldrig har varit sig själv på riktigt.

https://www.svegot.se
2021-04-20
Länk till avsnitt

14. Defamation ? En dokumentär om antisemitismindustrin

Dan och Jalle har tittat på dokumentären ?Defamation? om hur antisemitismindustrins kvarnar maler. Vi ger oss ut på minerad mark och blickar också mot förintelsen och Frankfurtskolan. Håll i kippan!

https://www.svegot.se
2021-04-06
Länk till avsnitt

12. Goethes Faust ? en symbol för den västerländska människan och anden

I Goethes drama Faust slår Gud och Satan, som här kallas Mefistofeles, vad om den lärde mannen Fausts själ. Men även Faust själv ingår en pakt med Mefistofeles, där han sätter sin själ på spel. Faust vill nämligen finna världens innersta mening, och Mefistofeles lovar att hjälpa honom med det, fast om Faust slutar sträva efter mer kunskap och upplevelser, då är det adjö med Faust. Det äventyret, essensen av den västerländska anden, handlar dagens samtal om, med jalle Horn och Robin Holmgren.

Hör alla våra poddar: https://www.svegot.se
Stödprenumeration: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Donera: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
2021-03-23
Länk till avsnitt

11. Johann Wolfgang von Goethe - tyskarnas diktarfurste

Johann Wolfgang von Goethe har gått till historien som författaren till otaliga dikter, romanen Den unge Werthers lidanden och dramat Faust, varifrån Oswald Spengler har hämtat idén om européernas faustiska ande. Men Goethe hade många strängar på sin lyra: han var också naturvetenskapsman och statsman med ansvar för statsfinanser, bergsbruk, infrastruktur och annat. Han träffade storheter som Napoleon, Beethoven, Schiller och Herder. Goethes innehållsrika liv och sköna diktverk har beundrats av tusentals européer de senaste 250 åren.
2021-03-16
Länk till avsnitt

10. Sten Sture den yngres uppgång och fall - upptakten till Sveriges befrielse ur Kalmarunionen

Sverige var för 500 år sedan, precis som idag, insnärjd i en knepig union. Åren innan Gustav Vasas befrielsekrig försökte riksföreståndaren Sten Sture d.y. att kämpa mot unionen och den danska kungens anspråk på Sveriges tron. Han slog tillbaka danskarna i slag efter slag tills han oturligt mötte sitt öde på Åsundens is vid dagens Ulricehamn. Om Sten Sture den yngres uppgång och fall handlar dagens vandring, och den genomförs med visst stöd av den gamla Sturekrönikan, Verner von Heidenstam och Carl Grimberg. Och Jalle Horn.

Köp målningen "Sten Sture den yngres död på Mälarens is" som poster https://butik.detfriasverige.se/collections/frontpage/products/sten-sture-den-yngres-dod-pa-malarens-is-1880-poster

Hör fler av våra poddar på https://www.svegot.se
2021-03-09
Länk till avsnitt

9. Bland snönegrer och schamaner - strövtåg i Henrik Jonassons värld

Henrik Jonasson är ny skribent på Nationalisten och har även publicerat sig i andra sammanhang. I ett samtal med Jalle Horn berättar han hur högerrörelsen måste tänka mindre på ouppnåeliga ideal och istället locka människor genom färgprakt och livsglädje - som en snöneger eller schamanen Jake i USAs kongresshus den 6 januari. Livet är en lek, menar Henrik, och det är den leken som alla människor vill vara delaktiga i.

Hör mer och stöd vårt arbete på www.svegot.se
2021-03-02
Länk till avsnitt

8. Egil Skallagrimsson ? en viking på fyllekalas i Värmland

Egil Skallagrimsson var en lynnig och hårdhudad viking som bestämt hävdade sin rätt. Han var också en av vikingatidens största poeter. Med sin gyllene tunga diktade han hyllningsdrapor, niddikter och sorgekväden, vad stunden nu krävde. Vid ett tillfälle var han också på ett alldeles särskilt fyllekalas i Värmland, som får Jalle Horn och Robin Holmgren att vrida sig av skratt.

Hör poddarna först på https://www.svegot.se
2021-02-24
Länk till avsnitt

6. Tre svenska upptäckare uthärdar omänskliga förhållanden i mänsklighetens tjänst

I ett mastigt avsnitt berättar Jalle, Magnus och Ludvig om tre våghalsiga och bestämda svenskar som vågade livet för att utforska världskartans vita fläckar: Nordenskiöld som upptäckte Nordostpassagen, Andrée som åkte ballong mot Nordpolen och Hedin som kartlade Asiens inre.

Gör vårt arbete möjligt!

Stödprenumeration: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Donation: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
Läs om Svegotmynt: https://www.svegot.se/mynt/
2021-02-09
Länk till avsnitt

5. En midsommarnattdröm

Jalle Horn och Robin Holmgren har bedårats av Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm. Trolsk natur, förälskade ungdomar och sagolika älvor på självaste midsommarafton träffar oss svenskar mitt i hjärtat. Ett hjärtligt samtal om ett underbart skådespel.

Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Ge en gåva: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
Läs mer om Svegotmynt: https://www.svegot.se/mynt/
2021-02-02
Länk till avsnitt

4. Om Fjodor Dostojevskij och hans källarmänniska

1800-talsförfattaren Fjodor Dostojevskij levde ett liv rikt på upplevelser och hade starka åsikter om de progressiva idéer som kom till Ryssland från Västeuropa. I den lilla besynnerliga romanen Anteckningar från ett källarhål lägger Dostojevskij fram sina tankar på ett säreget sätt. Välkommen till ett initierat samtal om Dostojevskij och hans källarmänniska.

Med Robin Holmgren och Jalle Horn.

Hör alla våra poddar och lyssna på vår radio dygnet runt: https://www.svegot.se
Stöd vårt arbete: https://www.svegot.se/plus
2021-01-26
Länk till avsnitt

James Bond-filmerna granskas av tre Svegot-agenter (På gamla och nya stigar #3)

Tre Svegotagenter undersöker fenomenet James Bond, med särskild vikt på Sean Connerys insats, och tar tempen på ryktena om en negress som den kommande 007-agenten. Med Jalle Horn, Ludvig Delin och Magnus Söderman.

Lyssna dygnet runt:
https://www.svegot.se

Stöd Radio Svegot:
https://www.svegot.se/plus

Stöd Det fria Sverige:
https://www.detfriasverige.se/donera

Organisera dig:
https://www.detfriasverige.se/blimedlem

Radio Svegot på Lbry/Odysee:
https://odysee.com/@RadioSvegot:5?r=A1AjKNNZuC4YgPisUb6jE3h1xMHv8xjd

Radio Svegot på Minds:
https://www.minds.com/groups/profile/1197881761394507776/feed?referrer=daneriksson
2021-01-20
Länk till avsnitt

2. Om dygder och laster enligt filosofen Plutarchos

Jalle Horn och Robin Holmgren berättar om två skrifter av den grekiska filosofen Plutarchos, som levde ca 46-120 e.Kr. från hans bok Moralia.

I "Till en obildad häskare" och "Dygd och last" lägger Plutarchos fram sin syn på hur en människa bör sträva efter att bli en sund och god människa samt farorna som lurar runt hörnet. Den gamla filosofen lägger fram sin sak mycket tänkvärt, välformulerat och underhållande.

Radio Svegot sänder dygnet runt: https.//www.svegot.se
Stöd vårt arbete: https://www.svegot.se/plus
2021-01-12
Länk till avsnitt

1. Ett fyrverkeri på trettondagsafton

Så här på trettondagsafton bjuder vi på ett fyrverkeri av intressanta personer, händelser och konstverk i historien ? alla förknippade med den här speciella dagen, den 5 januari: trettondaghelgens kyrkliga innebörder och firande i Sverige, en av de mest enastående prestationerna någonsin, ett ödesdigert mordförsök på den franska kungen, hur skurken och poeten François Villon klarar sig från galgen, det storslagna operahuset Palais Garnier I Paris, ett absurt 1900-talsdrama och William Shakespeares pjäs Trettondagsafton.

Lyssna på vår radio dygnet runt: https://www.svegot.se
Stöd vårt arbete: https://www.svegot.se/plus
2021-01-05
Länk till avsnitt

0. Inför premiären av På gamla och nya stigar

Jalle Horn om programmet "På gamla och nya stigar" som har premiär den 5 januari på Radio Svegot.

www.svegot.se
2020-12-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.