Sveriges 100 mest populära podcasts

RiB Podcast

RiB Podcast

En Podcast för räddningstjänst och av räddningstjänst med Marcus Wallén och Johan Szymanski. I podden behandlas olika delar av räddningstjänstens arbete med utgångspunkt i räddningstjänst i glesbygd. Marcus jobbar som inre befäl inom Samhällsskydd Mellersta Skaraborg och Johan som vakthavande brandingenjör inom Storstockholms brandförsvar. Båda är aktiva i styrelsen för RRB som också ligger bakom podden. www.rrfb.se/rib-podcast Grafik: Adam Dahlstedt (Add Studio) Ljud: Timmy Cehlin (Metr) Kontakt: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ribpodcast.podbean.com

Avsnitt

Första insatsperson - FiP - Del 2

Diskussionerna kring FiP fortsätter i andra avsnittet av två gällande konceptet Första insatsperson! Gäst i podden är Johanna Engström från Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen som delar med sig av sina erfarenheter. Trevlig lyssning!

2021-10-08
Länk till avsnitt

Första insatsperson - FiP - Del 1

Vad är FiP och vad innebär det för räddningstjänsten, samhället och för den enskilde brandmannen? I del 1 av ämnet FiP diskuterar Johan och Marcus konceptets fördelar och nackdelar med fokus på brandmannens situation. Dessutom tar Fredrik Lager, yttre befäl i Norrtälje, plats i podden och berättar färgstarkt om en händelse som lämnat djupa spår. Trevlig lyssning!

2021-09-17
Länk till avsnitt

Succén fortsätter!

Efter en lång och förhållandevis lugn sommar växlar Wallén och Szymanski upp och drar igång höstterminen av podden.

På 17 kärnfulla minuter avhandlas bland annat att Marcus byter jobb, att Johan släckt bränder med hjälp av fartyg i Stockholms innerstad, den efterlängtade brandman på jobbet-dagen och en buffé av möjliga poddämnen målas upp.

Trevlig lyssning!

Fax SSBF: 08-454 89 01

2021-09-03
Länk till avsnitt

Vattenlivräddning

Sommar, sol och fler räddningsinsatser kopplat till vatten. Marcus och Johan diskuterar bland annat statlig kontra kommunal räddningstjänst, sjöräddning, JRCC, initiativrätt, kommunikation och olika utmaningar vid vattenlivräddning. Håll till godo och trevlig lyssning!

2021-07-19
Länk till avsnitt

Batteribrand

Marcus och Johan tar hjälp av Tommy Carnebo från Södertörns brandförsvarsförbund för att reda ut begreppen runt bränder i litiumjonbatterier! Går dom verkligen inte att släcka? Hur farlig är vätefluorid för brandmän och vad är en termisk rusning? Frågorna är många och så även svaren! Trevlig lyssning!

2021-06-11
Länk till avsnitt

Skogsbranden i Trängslet 2018

Sommaren 2018 var en brandsommar vi sent ska glömma. En av bränderna inträffade på Trängslets skjutfält och kom att kräva extraordinära insatser av både svensk och utländsk räddningspersonal.

2021-05-25
Länk till avsnitt

Skogsbrand

Äntligen (!) säger Johan när mark- och skogsbrandssäsongen drar igång. Nu är det dags att prata skogsbrandstaktik, flygande resurser, släpsprutor, volympumpar, begränsningslinjer, bevakning, vattenförsörjning och mycket, mycket mer!

Häng med på ett intensivt avsnitt sommarens utmaningar och glöm inte att följa oss på www.facebook.com/RiBPodcast

2021-04-23
Länk till avsnitt

Brand i byggnad - Metod

Dimspik, skärsläckare, pulver, lågtryck, CAFS, släckgranater vad är egentligen bäst och hur ska verktygen användas? Marcus och Johan tar sig an metodval och verktyg med hjälp av en expert på området! Trevlig lyssning!

2021-04-08
Länk till avsnitt

Brand i byggnad

Första avsnittet på tema brand i byggnad! Från larm till framkomst. Larm, framkörning, framkomst, OBBO, omedelbar åtgärd, livräddning och mycket mycket mer!

Följ oss på www.facebook.com/RiBPodcast

(inspelat måndag 15/3)

2021-03-22
Länk till avsnitt

Uppföljning Utryckningskörning

Vad är en rimlig topphastighet för tunga fordon? Vad gäller vid blinkande rött ljus? Är det lämpligt med vinterdäck året runt? ...och många, många fler frågor från er lyssnare diskuteras i detta uppföljningsavsnitt på tema utryckningskörning. Trevlig lyssning!

2021-03-02
Länk till avsnitt

Utryckningskörning

Vad har vi för rättigheter och skyldigheter på vägen vid utryckning? Vad är kraven på utbildning för chaufförer? Hur ska vi tänka när vi åker blått?

Marcus och Johan delar erfarenheter och reder ut begreppen!

2021-02-20
Länk till avsnitt

Uppföljning Trafikolycka

Marcus och Johan diskuterar frågor och inspel från lyssnarna!

Bland annat; vad är det för skillnad på risk och hot? Vad händer om en fartkamera blixtrar under utryckning? Vilken riskbedömning bör göras under framkörning?

2021-01-28
Länk till avsnitt

Trafikolycka

Vad klassas som en trafikolycka för räddningstjänsten? Får deltidsbrandmän bryta mot trafikregler vid inryckning? Varför stänger vi av vägen och vad gäller egentligen runt bärgning av fordon? Detta och mycket mer när Johan och Marcus gör ett försök att reda ut begreppen! 

2021-01-20
Länk till avsnitt

Trailer Trafikolycka

Johan och Marcus kopplar in mikrofonerna för första gången och ger sig ut i en ny värld. Podcastens värld. Trailern innehåller ett kort uppsnack inför första pilotavsnittet av RiB Podcast som kommer handla om trafikolyckor! Välkomna!

2021-01-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.