Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Krim

P3 Krim

Varje vecka ger Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin dig aktuella berättelser om brott och straff. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3krim

Avsnitt

EXTRA: Åtal för mordet på Abdos mamma ? misstänkta chattade med Foxtrotmän

Kvällen den 6 september 2023 skjuts den tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdos mamma till döds i sitt hem. Idag åtalades fem personer för inblandning i mordet och det kom fram flera nya detaljer om dådet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På kvällen kommer två killar på elscooter till bostadsområdet Gränby i Uppsala. Vid halvnio på kvällen avlossas ett skott, en kvinna i 60-års åldern träffas av ett skott som har gått in i en av villorna genom ett öppet fönster.


Kvinnan som skjutits är Ismail Abdos mamma, skottet har tagit högt upp i bröstet och hon dör. Ismail Abdo, som kallas både Jordgubben och Doktorn, ligger då i konflikt med sin tidigare allierade ? Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid och dådet får polisen att befara hämndaktioner.


?Första tanken är ju fullständig katastrof?, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i Region Mitt.


Kort efter mordet grips två killar, 15 och 19 år. I det rum på ett vandrarhem i Uppsala de hyrt hittas vapen. Ytterligare tre personer grips misstänkta för inblandning. Under de här månaderna som gått har de misstänktas identiteter varit belagda med sekretess men i samband med åtalet idag blev de offentliga.


?Motivet till mordet har varit den pågående konflikten inom nätverket Foxtrot. Det har inte funnits något annat motiv att döda den här kvinnan?, säger åklagare Erik Grönvall.


Under den presskonferens som åklagaren och polisen höll under torsdagsförmiddagen blev också andra detaljer i utredningen offentliga, exempelvis att polisen två dagar före mordet fick ett anonymt tips.


Enligt tipset var den nu åtalade 19-åringen, som hunnit fylla 20, i Uppsala för att skjuta någon för pengar. Polisen sökte efter honom innan mordet men fann honom inte.


Någon anstiftare till mordet har inte kunnat hittas men i utredningen har polisen kunnat se att 15- och 19-åringen haft kontakt med både ?Benzema? och en 30-årig man, som ju båda stått Rawa Majid nära. 30-åringen sköts ihjäl i Sarajevo i höstas och ?Benzema? tros ha mördats i Irak i början av det här året.


Samtliga fem åtalade nekar till brott.

Programledare: Linus Lindahl och Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-02-15
Länk till avsnitt

Våldsvågen i Göteborg: ?Gör allt vi kan för att förhindra hämndaktioner?

Inom loppet av några veckor skakas Göteborg av fem sprängdåd och ett dubbelmord. En av polisens teorier är att dåden kan ha ett samband och det finns en oro för att det som hänt ska leda till hämnd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hisings Backa, Mölndal, Önnered ? på bara en vecka detonerar sprängladdningar vid bostadshus på flera olika platser i Göteborgsområdet. Ingen människa kommer till skada men skadorna på husen blir omfattande och många boende måste evakueras. Innan januari är över ska ytterligare två kraftiga sprängningar ske vid olika bostadshus.


?De här gärningarna utförs ju för att man vill framföra någon typ av budskap?, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef Storgöteborg syd.


I början av februari skjuts också två män ihjäl i en bil i bostadsområdet Grimmered i sydvästra Göteborg. Med anledning av allvarligheten i det som skett beskriver polischefen Christian Nylén konfliktläget som förhöjt och att det finns en risk för hämndaktioner.

?Vi behöver göra allt vad vi kan för att förhindra hämndaktioner eller förhindra ytterligare grova våldsbrott?, säger Christian Nylén.

Om, och i så fall hur, de olika händelserna hänger ihop är för tidigt att säga, enligt polisen. Men enligt uppgifter till P3 Krim kan några av sprängdåden kopplas till en intern konflikt i en kriminell gruppering.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-02-14
Länk till avsnitt

Uppdraget: Segla över Atlanten med 290 kilo kokain ? ?Skepp och fucking hoj?

En svensk pensionär ska korsa Atlanten med segelbåt. Målet är att frakta hem hundratals kilo kokain. P3 Krim den här veckan om Operation Moby Dick och kokainet från kartellen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi börjar den här historien hösten 2019. Då köper två svenska män, ?Kaptenen? och ?Styrmannen?, en stor segelbåt i Turkiet. De betalar kontant och båten får namnet Moby Dick.


?Kaptenen och Styrmannen får ett tydligt uppdrag och det är att ta sig till Brasilien och där skapa kontakt med företrädare för den här drogkartellen, som ska förse dem med narkotika?, säger polisen Åsa som, för att skydda sin identitet, bara medverkar med förnamn.

De två svenskarna ska alltså segla över Atlanten till Brasilien och köpa kokain. Enligt polis och åklagare handlar det om 290 kilo. Samtidigt finns männens kompanjoner med i bakgrunden och ger instruktioner via krypterade chattar.


När svenskarna har hämtat kokainet i Brasilien ska de lasta det på segelbåten och segla tillbaka till Europa.


En stor del av bevisningen i målet bygger på krypterade chattar som blev tillgängliga när fransk polis knäckte kommunikationstjänsten Encrochat sommaren 2020. I december dömdes flera av de inblandade, mot sitt nekande, till fleråriga fängelsestraff. I mitten av februari ska hovrätten pröva fallet.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: David Ohlsson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-02-07
Länk till avsnitt

EXTRA: Det vet vi om den kraftiga explosionen i Sundbyberg

Natten till fredag detonerade en kraftig sprängladdning vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg. Enligt polisen kan sprängningen vara en del av våldsvågen, en person som beskrivs som Foxtrots bombmakare har koppling till huset.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den kraftiga explosionen hördes över stora delar av Stockholm och skadorna på huset är stora. Ingen person skadades fysiskt men på fredagen var många boende skärrade.

Polisen säger att explosionen kan ha koppling till våldsvågen men utredningsledaren vill inte låsa sig vid någon specifik teori just nu, utan säger att man tittar på vilka som kan vara potentiella måltavlor på den här adressen.

En av de personer som har koppling till adressen är en 26-årig man. Han har tidigare varit mycket viktig för Foxtrotnätverket och beskrivits som nätverkets projektledare och ?bombmakare?. Han har suttit häktad sedan slutet av januari 2023.


Under året har han också, mot sitt nekande, dömts till fängelse för inblandning i flera sprängningar i Stockholmsområdet, bland annat sprängningen av ett kontorshotell i Kista och mot en rappares bostad.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-02-02
Länk till avsnitt

Barn inför rätta: ?Blir exponerade för gängkriminella?

1998 hittas fyraårige Kevin död i Arvika. Två bröder pekas ut som skyldiga. Först långt senare ska man komma fram till att de är oskyldiga. För att fler barn inte ska bli felaktigt utpekade görs lagen om men ändringen får också kritik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Det var som att bli född på nytt, nu var den stämpeln borta?, säger Robin Dahlén.


Idag är Robin Dahlén 30 år, men när han var fem år pekades han, och hans två år äldre bror, ut av polisen som ansvariga till att deras 4-åriga kompis Kevin dog. Det kom att kallas Kevinfallet och först 2018, efter flera granskningar i media, stod det klart att bröderna var helt oskyldiga.


Barn under 15 år är inte straffmyndiga men deras skuld kan prövas ändå, i en så kallad bevistalan. Tidigare har barnets föräldrar, socialtjänsten eller Socialstyrelsen kunnat begära att en åklagare ska väcka bevistalan. Det blir en slags rättegång men något straff döms inte ut. Istället blir ?domen? ett underlag för åtgärder från socialtjänsten. Robin Dahlén hade önskat att det väckts bevistalan i hans och broderns fall men det gjordes inte.


?Hade vi fått en bevistalan, då hade vi aldrig blivit uthängda eller dömda?, säger Robin Dahlén.

Mediagranskningarna av Kevinfallet, men också andra fall av felaktigt utpekade barn, ledde till att lagstiftningen kring bevistalan sågs över. I somras ändrades lagen, nu gäller att åklagare ska väcka bevistalan om brottet har ett straff på minst fem år eller om det finns synnerliga skäl. Men lagändringen får också kritik.


?Det är inte sällan som de här rättegångarna sker tillsammans med äldre personer som åtalats, och då ska de här yngre sitta tillsammans med äldre gängkriminella och blir ju rätt exponerade i förhållande till dem?, säger åklagaren Lisa dos Santos.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Naimi Lundegård

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-31
Länk till avsnitt

EXTRA: Så blev domen efter tortyren av barnsoldaterna

I dag kom domen för mordförsöken och mordförberelserna i Sidsjö i Sundsvall i somras. Det är ett speciellt fall där tre tonårskillar både är offer och gärningsmän.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2023 tar sig tre unga killar: 14, 15 och 16 år till Sundsvall. Med sig har de tre vapen och enligt åklagaren är uppdraget att mörda en rappare som tillhör Dalennätverkets falang i Sundsvall.

Men killarna blir påkomna, och kidnappade av Dalennätverket som utsätter dem för mycket grovt våld.

Vi har tidigare berättat om det här fallet i avsnittet: De torterade barnsoldaterna i Sundvall.

Idag kom domen och flera av de åtalade döms till fleråriga fängelsestraff, exempelvis en 24-åring som döms för att ha utdelat knivhugg mot 14- och 16-åringen. Men även två av pojkarna, 15- och 16-åringen döms ? för mordförberedelser på rapparen.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Naimi Lundegård

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-26
Länk till avsnitt

När Foxtrotkonflikten kom till Linköping: ?De skulle göra massaker?

Två oroliga föräldrar ringer polisen, deras 16-årige son har varit borta hela natten. Det ska visa sig att han och en annan kille har fått i uppdrag att döda personer med koppling till Foxtrottoppen Benzema.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under hösten så blev det tydligt hur våldet i den interna Foxtrotkonflikten allt oftare riktade sig mot anhöriga till kriminella, flera personer sköts ihjäl i sina bostäder.


Och när de kriminella blev allt mer desperata, i att skada sina fiender, började de också rikta våldet mot folk längre och längre ut i periferin.


Flera sådana dåd drabbade en familj i Linköping, som själva inte har något med kriminalitet att göra men som indirekt har en koppling till en av Foxtrotnätverkets tidigare ledare ? den 34-årige man som kallat sig ?Benzema?.


Ett av dåden, där rättegång pågår just nu, handlar om stämpling till mord. En 16-årig kille, en 25-åring från Malmö och en 20-årig tjej står åtalade för inblandning. Enligt polisen stoppades det hela tack vare 16-åringens föräldrar som slog larm.


?De ska vara snabba och gå in på den adressen och göra massaker, det finns inget annat sätt att tolka det på än att den här familjen skulle dö?, säger Marcus Bergstrand, utredare vid Linköpingspolisen.


Samtliga tre nekar till brott. Enligt P3 Krims källor sköts ?Benzema? själv till döds i Iraks huvudstad Bagdad i början av januari.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reportrar: David Ohlsson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-24
Länk till avsnitt

Medelklasskillen som blev rekryterare åt Foxtrot: ?Skjut någon med Guccikeps?

När polisen tar två 14-åringars mobiler hittar man en chattgrupp med annonser om morduppdrag. Men den som lagt ut uppdragen är ingen tungt kriminell utan en, i stort sett, ostraffad 16-åring.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I slutet av juni 2023 får polisens civilutredare Lolo Mohageb ett nytt ärende på sitt bord. Några 14-åringar är misstänkta för inblandning i ett grovt vapenbrott och när polisen går igenom 14-åringarnas mobiler hittar de en slags alternativ arbetsförmedling.

?Det var kriminella uppdrag som skickades ut och det första uppdraget var egentligen att gå in i ett område och skjuta valfri person med Guccikeps på sig, då får du 200 000 kronor?, säger utredaren Lolo Mohageb.


Det är i en grupp i den krypterade appen Signal som de kriminella uppdragen har förmedlats och administratör för gruppen visar sig vara en i stort sett ostraffad 16-årig medelklasskille.

Runt 20 tonårskillar, de flesta 16, 17 år, har varit med i gruppen. Flera beskriver i förhör hur det kommit en uppmaning i sociala medier att ladda ned Signal. Polisen misstänker att det finns kopplingar till Foxtrot, att den 16-årige administratören ska ha rekryterat utförare åt nätverket. De flesta av killarna kommer från familjer utan ekonomiska problem.


Så här säger mamman till en av killarna, som varit med i gruppen, men som inte är misstänkt för något brott.

?När polisen kom hem till oss för att förhöra honom blev jag chockad. Det kom som en blixt från klar himmel, min son är skötsam?.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-17
Länk till avsnitt

Hämndmordet på taxichauffören: ?Ska se ut som ett självmord?

I slutet av mars 2023 försvinner en 26-årig taxichaufför. En dryg vecka senare hittas han död, hängd i ett träd i naturreservatet Hjälstaviken. Nu har fem tonåringar dömts för inblandning i mordet på taxichauffören.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Jag har varit färdig polis i 30 år och har aldrig varit med om ett liknande ärende och kommer sannolikt inte vara det igen?, säger poliskommissarie Magnus Rova, som varit utredningsledare.


Ja, det är många saker som sticker ut med det här fallet, där motivet verkar ha varit hämnd för en påstådd våldtäkt. I slutet av november dömdes fyra bröder och den yngstes flickvän, mot sitt nekande, för inblandning i mordet. Men fallet kommer att få en fortsättning ? domen har överklagats.


Det börjar med två samtal till polisen, sista helgen i mars 2023. Den första som ringer är orolig för sin bror, som är taxichaufför. Några timmar senare ringer också taxichaufförens chef. Den anställdes taxi står parkerad sedan flera dagar på en, i sammanhanget, udda adress ? vid Hjälstavikens naturreservat. Taxibilen hittas men chauffören är spårlöst borta, samtidigt börjar det försvinna pengar från hans konto.

?Det finns ju dom här tankarna och känslorna och kanske fantasierna hos nästan alla människor vid något tillfälle, att man känner att man skulle vilja genomföra någon form av hämnd men man gör det inte?, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reportrar: Jennifer Ahlbom och David Ohlsson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-10
Länk till avsnitt

EXTRA: Det vet vi om mordet på ?Benzema?

Han har haft ett pris på sitt huvud och tidigare fejkat sin egen död. Nu har den tidigare Foxtrottoppen Benzema, som pekats ut som Rawa Majids kronprins, skjutits ihjäl i en bil i Irak.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var på måndagseftermiddagen som bilder och filmer började spridas på sociala medier. Bilderna visade en trafikerad gata i Iraks huvudstad Bagdad. I förarsätet i en svart bil hänger en man med huvudet fram mot ratten, till synes livlös. Han har en skottskada i bakhuvudet. I sidofönstret syns flera skotthål.

Personer kopplade till flera olika kriminella nätverk verkar efteråt fira dödsskjutningen på sociala medier.

Någon officiell bekräftelse har inte kommit än men enligt våra poliskällor så är den skjutne en 34-årig tidigare ledarperson i Foxtrot. De senaste månaderna har 34-åringen gjort sig känd under smeknamnet och aliaset ?Benzema?, som han kallat sig själv i sociala medier. Han har också gått ut med att han brutit med både Rawa Majid och Ismail Abdo för att bygga upp sitt eget gäng.

Enligt våra källor har ?Benzema? varit en av de personer som polisen sett som mest prioriterad att arbeta mot.

Minst en svensk har gripits i Irak misstänkt för mordet på ?Benzema?. Vi berättar det vi vet hittills och ställer frågan hur mordet kommer påverka våldsvågen i Sverige?

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: David Ohlsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-09
Länk till avsnitt

Kriminalvårdarna som byter sida: ?Det är rätt så iskallt gjort?

En kriminalvårdare tar jobb på ett häkte för att hjälpa en gängkriminell. På en anstalt misstänks en annan kriminalvårdare ha sex med en intagen. När Kriminalvården måste anställa tusentals ökar risken för infiltration.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Polisen i Göteborg förföljer en kriminalvårdare i flera kilometer, när de till slut får stopp på henne visar det sig att hon har gömt två simkort i sin behå. Senare ska det komma fram att hon tagit jobbet på häktet för att hjälpa en gängkriminell man. Hon döms mot sitt nekande och har överklagat domen.

?Jag kan personligen tycka att det är rätt så iskallt gjort i sitt tillvägagångssätt?, säger Amanda Envall, utredare vid polisens grupp mot demokratihotande brottslighet i polisregion Väst.

På en anstalt i en annan del av landet får säkerhetschefen tips om att en kriminalvårdare haft sex med en intagen och också gett honom tillgång till sin jobbtelefon.

?Det gick varken be henne sluta lämna saker eller säga till henne att jag inte var intresserad av att ha sex med henne?, säger den intagne.

Häkten och anstalter runt om i landet är överfulla, och så har det varit de senaste åren. Samtidigt innebär Tidöavtalets förslag, om bland annat längre straff för många brott, att Kriminalvården måste expandera. Antalet platser och personal ska utökas kraftigt de kommande åren. Samtidigt ser Kriminalvården en ökad risk att kriminella försöker infiltrera.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2024-01-03
Länk till avsnitt

Krimåret 2023: ?En nattsvart utveckling?

P3 Krim kollar tillbaka på gängkonflikternas år 2023. Ett år som fyllts av våldsamma konflikter, där förövarna har blivit allt yngre och ett år där också många anhöriga har hamnat i skottgluggen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Jag tänker på en aldrig tidigare skådad våldsvåg. Jag tänker på gängkrig som dragit in barn,  som har trängt in i vanliga människors liv och förstört människors liv. Vardag har blivit brottsplats för många människor, det har varit fruktansvärda mord och en nattsvart utveckling?, säger åklagaren Lisa dos Santos.


Tillsammans med Lisa dos Santos och polisen Hanna Paradis, nationell kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Frigg, tittar P3 Krim tillbaka på året.


I början av 2023 berättade vi att dubbelt så många 15-18-åringar satt häktade misstänkta för brott under januari, jämfört med samma månad 2022. Då satt 38 barn barn häktade. I november var det 112.


Är det något som blivit tydligt under året så är det hur många barn dragits in i grov kriminalitet och utfört grova brott som mord och sprängningar men också hur barn själva fallit offer för våld.


?Det är ju en hänsynslös brottslighet där man inte bryr sig om ungdomars liv vare sig de är utförare eller riskerar att bli mördade?, säger Hanna Paradis som stått mitt i händelsernas centrum.

Nätverket Foxtrots konflikter, både med andra nätverk och den interna konflikten, har präglat året. Efter att flera personer, kopplade till nätverket, gripits utomlands har våldsvågen lugnat sig något. Hanna Paradis svarar på frågan om läget verkligen är så lugnt som det verkar, och det senaste kring ledaren Rawa Majid.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-12-27
Länk till avsnitt

Pansarskottet mot bilfirman: ?Det var som en actionfilm?

Den 1 maj avlossas ett pansarskott mot en bilfirma utanför Stenungsund. Händelsen väcker stor uppståndelse och ska leda polisen till ett omfattande narkotikabeslag i Nederländerna och en anhörig till den Kurdiska räven.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En tidig vårmorgon skjuts det med automatvapen mot en bilfirma. En ovanlig händelse i den här lilla orten utanför Stenungsund. Bara en vecka senare är det dags igen ? då avfyras ett pansarskott mot firman.


?Polisen ringer mig och säger att vi har fått besök igen, det är ett stort hål i porten?, berättar Erik som jobbar på bilfirman.

Attackerna väcker många frågor, både hos grannarna och hos de som jobbar på firman ? vad är det som händer?


Jakten på den eller de som skjutit mot bilfirman leder polisen först till Vänersborg och senare till storstaden Haag i Nederländerna ? och ett omfattande narkotikabeslag och en anhörig till Rawa Majid.

?Narkotikan som som vi hittade i lägenheten i Haag var uppmärkt med Foxtrotnätverkets logga?, säger spaningsledare Per Björkman, vid polisen i Fyrbodal.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Helena Jönsson, P4 Göteborg

Redigering: Robin Jonsson

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-12-20
Länk till avsnitt

EXTRA: Kvinna läckte till kriminella ? döms till fängelse

En 32-årig domstolshandläggare på Attunda tingsrätt döms till ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten efter att ha lämnat ut hemlig information till en gängkriminell.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vid årsskiftet märkte polisen i Sollentuna att de kriminella i Turebergsnätverket inte betedde sig som de brukade när de fått tillstånd att ha hemlig telefonavlyssning mot dem. De började misstänka att någon läckte information till de kriminella.


Spåren ledde mot Attunda tingsrätt och en 32-årig domstolshandläggare som bland annat hade hand om hemliga tvångsmedel.


På torsdagen dömdes hon till ett år och nio månaders fängelse för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Hon friades på två punkter. Till Ekot säger kvinnans advokat att domen ska överklagas.


I domen skriver tingsrätten att de har vägt in att brotten i vissa fall har försvårat för polisen att utreda grov brottslighet. Kvinnan är den första som döms för grovt brott mot tystnadsplikt, en brottsrubricering som infördes 1 augusti.


Enligt åklagaren Per Nichols har hennes motiv till att lämna ut uppgifter varit att hon varit intresserad av en gängkriminell kille. Hon har själv sagt att hon var intresserad, men att han hotat henne att lämna ut informationen. Hon har nekat till att hon läckt de hemliga dokumenten.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-12-14
Länk till avsnitt

Ättikafallet i Eslöv: ?Jag satt fastspänd i en bilbarnstol?

På julaftonsmorgon 2022 kommer en sexårig flicka in på akuten med allvarliga skador efter att ha fått i sig ättika. Det blir starten på en lång utredning där hennes föräldrar ska anklagas för både misshandel och vanvård.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Förtydligande: Det här är en ny version av avsnittet. I en tidigare version sa vi att polisen hittade en bilbarnstol i tvättstugan vid den första husrannsakan i familjens hem men det stämmer inte.

?Hon var döende, hon andades bara några få andetag per minut och hade svåra skador både inuti och utanpå kroppen?, säger Ekots reporter Moa Lundgren som bevakar rättegången mot föräldrarna som pågår i Lunds tingsrätt just nu.

Fallet med den sexåriga flickan i Eslöv har skakat om många. Flickan kom in på akuten i Lund tidigt på julaftonsmorgon 2022. Hon hade allvarliga frätskador i svalget och matstrupen efter att ha fått i sig ättika. Skadorna var så omfattande att flickans magsäck måste opereras bort.

I samband med det här börjar också en lång utredning där flickans mamma och pappa ska komma att misstänkas för flera brott mot sin dotter. Förutom synnerligen grov misshandel och grov misshandel misstänks föräldrarna också för olaga frihetsberövande genom att stänga in henne i ett rum.

Flickan har själv i förhör berättat om hur hon suttit fastspänd och bunden i en bilbarnstol i tvättstugan och bara kunnat kika ut genom en glipa på resten av familjen.

Båda föräldrarna nekar till brott.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-12-13
Länk till avsnitt

Teorin: Barnen skulle mörda åt Foxtrot ? torterades och lämnades att dö

På en kyrkogård i Sundsvall dyker en naken tonårspojke upp med skärsår över hela kroppen. Ytterligare två unga killar har torterats på liknande sätt men pojkarna är inte bara brottsoffer de misstänks också själva för brott.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Barn som skjuter, spränger och mördar har blivit vardag under våldsvågen det här året men flera barn har också själva blivit utsatta för grovt våld ? och till och med mördats.


En sommardag 2023 går undersköterskan Marianne med sin dotter på en kyrkogård i Sundsvall.

?Vi hörde vi någon som ropade lite svagt. Hjälp! Kan ni hjälpa mig??, säger Marianne som berättar att killen de mötte var naken och hade skärsår över hela kroppen.


Senare ska det visa sig att 15-åringen har utsatts för en tortyrliknande misshandel. Och på en annan plats i Sundsvall har ytterligare två tonårskillar, 14 och 16 år, knivhuggits så allvarligt att de har varit nära att dö.


I rättegången som pågår just nu står en 20-årig kille från Sundsvall åtalad för mordförsök, tillsammans med fem andra personer. Men två av brottsoffren är själva åtalade ? för synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord ? på 20-åringen.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-12-06
Länk till avsnitt

Misstänkta domstolskvinnan: ?Jag har aldrig stått på de kriminellas sida?

Gång på gång misslyckas polisens insatser mot Turebergsnätverket. Det är som att de kriminella vet vad polisen planerar men vem är det som läcker hemlig information?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En sensommardag har polisen span på tre killar, i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna, när de hänger i en park. Samma dag har polisen fått okej från Attunda tingsrätt att telefonavlyssna en av dem.

Plötsligt dyker en fjärde person upp, även han tillhör nätverket ? han visar upp sin telefon och de andra verkar mycket intresserade. Efter det blir det stor aktivitet, killen vars telefon polisen ska avlyssna åker runt till flera adresser ? sedan dör hans telefon.

Händelsen i parken blir ytterligare en pusselbit för att hitta den som läcker hemlig information till det kriminella nätverket ? och spåren leder mot Attunda tingsrätt.

Där inne jobbar en 32-årig kvinna som domstolshandläggare. Hon är en av få som har tillgång till besluten om telefonavlyssning och andra hemliga tvångsåtgärder. Hon är också väldigt intresserad av en kille i Turebergsnätverket.


Efter att polisen avlyssnat hennes telefonsamtal, läst hennes chattmeddelanden och i smyg kameraövervakat hennes arbetsrum grips kvinnan utanför sin arbetsplats.


Hon åtalas för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.
?Jag vet att det är ett svek. Det är pinsamt och jag ångrar ju det såklart. Men, jag kan inte göra saker ogjort?, säger hon under rättegången.

Kvinnan förnekar att hon läckt information om hemliga tvångsmedel till den kriminella killen. Chefsåklagaren Per Nichols vill att kvinnan döms till två års fängelse.

?Det är en katastrof för rättsväsendet, därför att det har försvårat polisens eller rentav omöjliggjort polisens arbete i vissa avseenden?, säger åklagaren Per Nichols.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-29
Länk till avsnitt

Så avslöjades ?Benzema? i de krypterade chattarna: ?Som att lägga ett pussel?

Ett och samma Signal-alias dyker upp i flera utredningar som rör Foxtrotnätverkets narkotikaaffärer Benzema, men vem, eller vilka, är det egentligen som gömmer sig bakom namnet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I många utredningar om gängmål är det numera ofta sida upp och sida ned med kommunikation. Det är utdrag från chattar från olika krypterade tjänster som polisen har lyckats knäcka. Och i chattarna kan man läsa hur de misstänkta ? under alias ? kommunicerar med varandra om olika brottsupplägg.

Att ta reda på vem som står bakom ett visst alias har blivit en viktig uppgift för polisen, som lägger mycket tid på det. Det här skulle kunna beskrivas lite som det nya DNA:t, tidigare pratade man ofta ju om att nyckeln för att klara upp ett brott var att kunna knyta en person till en brottsplats genom DNA.


David Nyberg, analytiker vid Stockholmspolisen, beskriver det som att lägga ett pussel, och ibland verkar ett alias inte vara en specifik person ? utan mer en roll.


?Det ser vi absolut, att vissa alias de facto har vissa roller i de här nätverken?, säger David Nyberg.


Vissa alias förekommer i flera utredningar, till exempel Benzema ? som använts när det kommer till Foxtrots narkotikahandel. Länge visste inte polisen vem som stod bakom aliaset men en utredning om ett misslyckat knarkrån på Ekerö skulle ändra på det.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-22
Länk till avsnitt

Domen efter mordet i Skogås: ?Det är han som är mördaren?

Det blev lagens strängaste för den numera 16-åriga pojke som sköt ihjäl en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås i januari, men flera andra åtalade frias helt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På torsdagen kom domen i efter mordet i Skogås ? det är den första morddomen sedan våldsvågen startade i Stockholmsområdet på juldagen 2022. 

Konflikten då stod mellan Foxtrot och Dalennätverket och ledde till flera mord, sprängningar och skjutningar mot bostäder under det första halvåret 2023.

Efter en skjutning mot Rawa Majids pappas bostad i Husby den 19 januari började personer kopplade till Foxtrot planera mordet på 15-åringen. De misstänkte att han hade utfört skjutningen i Husby. Två planerade mordförsök mot 15-åringen misslyckades men tidigt på lördagskvällen den 28 januari sköts 15-åringen ihjäl på en sushirestaurang i Skogås.

Totalt var tio personer åtalade misstänkta för inblandning i mordförberedelserna och själva mordet. 16-åringen som misstänkts för att ha varit den som gick in på restaurangen och sköt döms nu till lagens strängaste straff ? fyra års sluten ungdomsvård.


Enligt tingsrätten råder det inget tvivel om att han är gärningsmannen.?Hade han varit vuxen hade han fått livstids fängelse?, säger rådman Kian Amraée.


Hör om bakgrunden till mordet, de andra som nu dömts för inblandning och den rappare som inte åtalats för sin misstänkta inblandning ännu.Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-16
Länk till avsnitt

Svensken som greps i Turkiet ? så blev han en av FBI:s ?most wanted?

I en gryningsräd griper turkisk polis en 40-åring från Malmö. Svensk polis har varit på jakt efter honom länge och av FBI pekas han ut som en av de mest eftersökta i hela världen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mannen som greps i Istanbul i början av november i år är häktad i sin utevaro i Sverige, misstänkt för flera grova narkotikabrott ? bland annat för inblandning i rekordsmugglingen av kokain på Västkusten 2020 och i den omfattande amfetaminfabriken i Olshammar senare samma år.

?Jag tror att jag kanske aldrig under min fortsatta karriär kommer att stöta på en liknande miljö igen. Inte av den här omfattningen i alla fall?, säger kriminalteknikern Anna Jinghede Sundwall som jobbade med tillslaget i amfetaminfabriken.

Men mannen, som vi kallar för Luka, har klarat sig undan rättvisan. Han har befunnit sig utomlands, och därifrån misstänks han också ha varit en så kallad superspridare av Anom-telefoner.


De krypterade Anom-telefonerna marknadsfördes med sloganen ?av kriminella, för kriminella?. Vad de kriminella inte visste var att FBI låg bakom appen och kunde läsa allt vad som skrevs . Senare ledde det här till den stora operationen Trojan Shield med flera hundra gripanden.

I det här avsnittet berättar vi om 40-årige Luka och hur han gick från att vara en småkriminell i Malmö till att bli en av FBI:s mest eftersökta.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Jennifer Ahlbom

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-15
Länk till avsnitt

Flera tunga gripanden utomlands: ?Inte säkert våldsvågen är över ? risk för hämnd?

De senaste veckorna har ett tiotal gängkriminella svenskar gripits utomlands, flera av dem är personer som misstänks ha drivit på höstens gängkrig. Frågan är hur gripandena påverkar våldsvågen i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På förmiddagen den 19 oktober sitter en 37-årig svensk man på ett kafé i Serbiens huvudstad Belgrad, när polisen plötsligt kommer in och griper honom. Mannen har flera tunga brott bakom sig och beskrivs nu som Rawa Majids vapenchef ? och polis i flera länder har jobbat i månader för att få tag på honom.


?Han bildade ett gäng som kallades La Bella Omertà, det betyder ungefär den sköna tystnaden och deras affärsidé var att bedriva droghandel och indrivning?, berättar journalisten Pernilla Wadebäck som följt 37-åringen sedan han började sin kriminella bana.


37-åringen är bara en av flera gängkriminella svenskar som gripits utomlands den senaste tiden ? flera med koppling till Foxtrotnätverket. Nyligen grep tunisisk polis fem svenska medborgare som har koppling till Bronätverket, som står Rawa Majid nära. Bronätverket har bland annat utfört våldsdåd åt Foxtrot och sysslat med omfattande narkotikaförsäljning men har också fungerat som Foxtrots PR-maskin.


Flera av de som gripits utomlands är personer som misstänks ha drivit på höstens våldsvåg i Sverige men om gripandena kommer få våldsvågen att ebba ut råder det delade meningar om.
?Så länge vi inte slår ut en hel gruppering så är risken överhängande att de här byts ut och nya aktörer fortsätter i samma gamla anda?, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen i Region Mitt.Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-08
Länk till avsnitt

Mordet i Sarajevo: ?Oerhört hårt slag för Rawa Majid?

I tisdags sköts en 30-årig svensk man ihjäl i Bosniens huvudstad Sarajevo. Mannen beskrivs som en mycket viktig person för Rawa Majid. Kort efter dödsskjutningen greps en 25-årig svensk misstänkt för inblandning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Skjutningen inträffade vid halv fem på eftermiddagen i tisdags. Enligt bosniska medier ska två svartklädda personer ha avlossat minst ett tiotal skott och 30-åringen avled på platsen.
Ytterligare en svensk man blev beskjuten men klarade sig undan med lindriga skador.

Båda fanns bland den grupp allierade till Rawa Majid som besköts i Turkiet i början av september, något som blev startskottet på våldsvågen i Uppsala och Stockholm.

Den mördade 30-åringen har ett långt brottsregister och var en mycket viktig person för Rawa Majid, och stod även på hans sida efter den interna splittringen. Han beskrivs som en så kallad ?möjliggörare? , både när det gäller vapen, narkotika och våldsdåd. En av våra källor beskriver mordet på 30-åringen som ett ?oerhört hårt slag? mot Rawa Majid.

I det här extraavsnittet berättar vi mer om dödsskjutningen och de tre svenskar som gripits misstänkta för inblandning.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-03
Länk till avsnitt

Mordet på Emporia: ?Din vän idag kan vara din fiende imorgon?

Den nära vännen bedyrade sin kärlek till mc-gängets president, men planerade i hemlighet att mörda honom nu är han en av sju åtalade som står inför rätta misstänkta för inblandning i mordet på Emporia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är en varm sommardag i slutet av augusti. Inne på köpcentrat Emporia i Hyllie i Malmö är det mycket folk ? plötsligt avlossar en tonårspojke flera skott mot presidenten i mc-gänget Saturdarahs avdelning Assassins.


Den 31-årige mannen dör, en kvinna som hamnar i skottlinjen skadas svårt och många av besökarna tror att de är med om ett terrorattentat. I larmsamtalen till SOS har folk vittnat om att de låser in sig på toaletter och i butikernas personalutrymmen.


Nyligen dömdes den numera 16-årige tonårspojken till fyra års sluten ungdomsvård för mordet, men han var inte ensam bakom dådet.


I polisutredningen rullas det upp en hel organisation som både har initierat och planerat mordet. Här finns kvinnorna som tagit hand om pojken före mordet, 41-åringen som ska peka ut måltavlan och vännerna som misstänks för anstiftan.


I veckan inleddes rättegången mot sju personer som misstänks för inblandning, flera av dem är tidigare medlemmar i samma mc-gäng som den mördade presidenten. Alla nekar till brott.


Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-11-01
Länk till avsnitt

EXTRA: Utredaren efter hovrättsdomen i Tovefallet ? ?Det här är kriminalhistoria?

På onsdagen kom Göta Hovrätts dom efter mordet på Tove i Vetlanda 2022. 19-åringen Matilda frias för mordet medan 20-åringen Jennifers livstidsstraff sänks till 16 år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nästan på dagen ett år efter att 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda så kom hovrättens dom. Det är stor skillnad från tingsrätten dom, där båda kvinnorna dömdes till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

20-åringen, som vi kallat för Jennifer, döms nu till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Hovrätten menar att hon haft ett likgiltighetsuppsåt när hon tagit ett strypgrepp kring Toves hals. Hennes advokat Clea Sangborn är inte nöjd och kommer överklaga till Högsta Domstolen.

19-åringen, som vi kallar för Matilda, släpptes ur häktet när hovrättsförhandlingarna slutade. Det var därför inte ovväntat att hon skulle frias för mordet på Tove. Hon döms däremot till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

Hör hur hovrätten resonerat och vad försvarsadvokaterna och familjens målsägandebiträde säger om domen.

Polisens utredningsledare Johan Ekström i Tove-fallet berättar om hur utredningen fortfarande påverkar honom. ?Det har nog påverkat mer än vad man kanske har tänkt att det skulle göra. I det vardagliga, både fritid och arbete, så dyker tankar upp kring det.?

Och hör också Jenny Yourstone, doktor i psykologi, om varför fallet fått så mycket medial uppmärksamhet.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-25
Länk till avsnitt

Använde sin lillasyster i droghandeln: ?Hon berättade om Snapchatkontot?

I en garderob i lägenheten gömde en 22-årig man portionsförpackade droger och kontanter, kontakten med köparna skötte 22-åringen via sin lillasysters Snapchat, nu är han en av de första att dömas för nya brottet gäng-grooming.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gång på gång det senaste året, och framför allt nu under hösten, har vi sett allt yngre förövare, som misstänks för skjutningar, sprängningar och mord.


I förra veckan häktades en 16-årig kille. Han var på rymmen från ett HVB-hem och misstänks nu för mordet på småbarnspappan i Västberga och dubbelmordet på två kvinnor i Tullinge.

Parallellt med den eskalerande våldsvågen följer förslagen om hårdare straff och andra åtgärder som ska få stopp på nyrekryteringen. I det här avsnittet tittar vi närmare på den nya lagen om så kallad gäng-grooming ? alltså att det har blivit straffbart att involvera unga i brottslighet.

Än så länge har bara tre personer dömts för det här nya brottet, en av dem är en 22-årig kille från Linköping. När polisen kontrollerar en mobiltelefon leder spåren till 22-åringens lillasyster, senare ska det visa sig att han har involverat henne i sin narkotikaförsäljning.


?Lillasystern berättar att han har ett Snapchatkonto på hennes telefon som han nyttjar genom henne?, berättar Linköpingspolisen Amor Ceranic för P3 Krim.

Syftet med den nya lagen är bland annat att komma åt nyrekryteringen till gängen men åsikterna går isär om den verkligen kommer att göra skillnad.Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-24
Länk till avsnitt

EXTRA: Ny misstänkt för sprängning i Linköping - sitter redan häktad för Uppsalamord

En av de häktade för sprängningen och mordet på 24-åriga Soha Saad är nu misstänkt för den kraftiga explosionen på Ekholmen i Linköping i september, enligt uppgifter till P3 Krim.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tisdagen den 28 september orsakade en kraftig explosion stora skador på en byggnad i Linköping. Ingen kom till skada men 38 familjer tvingades lämna sina hem.

En person har varit frihetsberövad men släppts misstänkt för sprängningen. Men nu finns en ny misstänkt för explosionen i Linköping, bekräftar åklagaren Helene Gestrin för P3 Krim.

Enligt våra uppgifter sitter samma person redan häktad för ett annat grovt brott i våldsvågen - sprängningen i Uppsala som ledde till att 24-åriga Soha Saad dog. Grannhuset till hennes hem var den egentliga måltavlan för sprängningen. Explosionen i Uppsala ägde rum bara två dagar efter den i Linköping.

Lyssna på vårt extravsnitt där vi berättar om fler nya detaljer om explosionen i Linköping i september. Bland annat att polisen, trots kameraövervakning, missade ett sprängningsförsök mot samma adress bara två dagar före explosionen.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-20
Länk till avsnitt

Kajsa blev avlyssnad i smyg: ?Polisen hade lyssnat på allt?

Sedan den 1 oktober kan polisen avlyssna fler. En möjlighet som polisen länge har efterfrågat för att komma åt kriminella men som fått mycket kritik för att kränka den personliga integriteten. En som vet hur det känns att bli avlyssnad är Kajsa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sprängningar, skjutningar, mord ? september 2023 blev den dödligaste månaden på flera år. Mycket kopplas till konflikten och splittringen inom Foxtrot, där forna bundsförvanter nu är dödsfiender.Och oktober har inte blivit bättre. Gränser har återigen passerats i och med mordet på småbarnspappan i Västberga och dubbelmordet på kvinnorna i Tullinge i slutet av förra veckan.

Samtidigt som våldsvågen fortsätter presenteras nya förslag och åtgärder för att få stopp på gängbrottsligheten. I det här avsnittet kollar vi in varför Danmark har blivit en sådan förebild i kriminalpolitiken och den nya lagen om avlyssning.

?Chock, spänning en jättemärklig känsla. Och känslan var ? vad har jag sagt under dom här månaderna?, det säger småbarnsmamman Kajsa, som vi kallar henne, som blev hemligt avlyssnad av polisen i flera månader.

När Kajsa avlyssnades krävdes en konkret brottsmisstanke. Hon misstänktes för grovt narkotikabrott, varför vet hon inte och hon åtalades aldrig. Sedan 1 oktober 2023 krävs inte längre en konkret brottsmisstanke för att polisen ska kunna lyssna eller sätta in hemlig dataavläsning.

Hör också om fallet i Malmö där polisen placerade en trojan i en knarkhandlares mobil och kunde följa allt som hände.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Filip Bohm

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-18
Länk till avsnitt

Stor dramatik när Tovefallet avslutades i hovrätten

Idag torsdag var sista dagen i hovrättsförhandlingarna i Tovefallet. Och det blev en oväntad avslutning som förvånade många efter överläggningar beslutade rätten att en av tjejerna ska släppas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det har det gått nästan ett år sen 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. I våras dömdes två tjejer till livstids fängelse för mordet på Tove.Båda tjejerna har erkänt att de flyttade Toves kropp till en skog men de har gett olika versioner om vad som hände innan det.

Den yngre, som vi kallar Matilda, har sagt att hon sov när Tove dog. Den äldre, som vi kallar Jennifer, medger att hon tryckt lätt på Toves hals men hon har inte erkänt att hon ströp Tove till döds.

Under rättegången talade Matildas advokat för att hon var oskyldig och krävde att hon skulle släppas ur häktet och så blev det också. Efter att ha överlagt i flera timmar kom hovrätten med sitt beslut på torsdagskvällen ? 19-åriga Matilda släpps i väntan på ny dom.

Det här betyder inte att hon kommer att bli helt frikänd. Däremot talar det för att hon inte kommer att dömas för de grövsta brotten som till exempel mord.

Dom faller 25 oktober.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-12
Länk till avsnitt

EXTRA: Mordet på 15-åringen skakar om Alingsås

En 15-årig hockeykille försvinner från sitt hem i Alingsås. Sex dagar senare hittas han död i Säveån. Nu har en 16-årig kille häktats misstänkt för mord.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Måndagen den 2 oktober 2023 försvinner en 15-åring i Alingsås. Dagen efter anmäler hans pappa honom försvunnen och en stor sökinsats inleds. Flera personer anhålls misstänkta för människorrov och dykare söker i Säveån som slingrar sig genom staden.

På söndagen meddelar polis och åklagare att de misstänker att pojken är död. En 16-åring, som dittills varit misstänkt för människorov, häktas för mord. Han har sagt att han träffade 15-åringen under kvällen han försvann från sitt hem, men nekar till brott. Några timmar senare hittas 15-åringen död.

Varje år anmäls runt 25 000 personer försvunna runt om i landet. Hur jobbar polisen för att hitta dem?

Vi berättar vad vi vet hittills om fallet och hur 15-åringens försvinnande påverkat staden och hör 15-åringens bästa vän.

2023-10-11
Länk till avsnitt

EXTRA: Gripandet kan lugna konflikten i Sverige

Igår publicerade SVT uppgifter om att Rawa Majid har gripits i Iran. Uppgifterna har ännu inte bekräftats men om de stämmer skulle det kunna innebära en nedtrappning av våldsvågen i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Enligt SVT ska Rawa Majid, den Kurdiska räven, ha gripits i Iran, på gränsen till östra irakiska Kurdistan i fredags. Vi har pratat med flera personer om detta och bilden som ges är att polisen känt till rykten om att han skulle ha gripits men att man inte är säkra eftersom gripandet inte har bekräftats officiellt.Igår publicerades också en ljudfil i sociala medier, där Rawa Majid själv sägs höras och i den dementerar han att han har gripits.

?Grabbar jag har inte torskat, jag är och trycker på ett ställe. Imorgon har jag ny Signal då hör jag av mig till er. ?

Om det verkligen är Majid som hörs är inte klarlagt i nuläget.

Ett gripande av Rawa Majid skulle kunna lugna ned konflikten i nätverket som pågår i Sverige. Men än syns ingen avmattning: så sent som natten till måndag inträffade två attentat på olika platser i Stockholm som kopplas till den interna splittringen.


Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-09
Länk till avsnitt

Explosionerna som skakar Sverige ? ?Det var som en krigszon?

Flera kraftiga sprängningar har skett den senaste tiden, flera av dem kopplas till den interna Foxtrotkonflikten. I Uppsala dog en 24-årig kvinna i en sprängning. Hör hennes vän berätta om sorgen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2023 har redan blivit ett rekordår för sprängningar. Aldrig förr har det sprängts så mycket sedan polisen började föra statistik 2018.

Den 28 september detonerade en kraftig sprängladdning i ett villaområde i Fullerö utanför Uppsala. 24-åriga Soha Saad, som bodde granne med huset som det sprängdes i, dog till följd av explosionen.

?Hon var en sådan himla fin människa så jag tycker inte hon bara ska vara en siffra i statistiken, hon ska inte vara ännu en tragedi, hon ska lyftas fram?, säger Sohas vän Arina Zaher.

Explosionen tros vara riktad mot grannhuset, där en släkting till Rawa Majid bor. Den familjen var inte hemma och inte heller de kopplas till kriminalitet ? släktingen till Rawa Majid säger att hen inte haft kontakt med honom på över 20 år.

I det här avsnittet hör du också Anette och Pär, vars hus demolerades i en sprängning i Hässelby i Stockholm i mars i år. Även den sprängningen var riktad mot någon annan. Anette och Pär bor fortfarande tillfälligt i en evakueringslägenhet och de tycker att samhället saknar beredskap för att hjälpa de som drabbas av gängvåldet.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-05
Länk till avsnitt

EXTRA: Nya vittnen när Tovefallet tas upp i hovrätten

I april dömdes två unga kvinnor till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Nu på onsdag tas fallet upp i hovrätten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I det här extraavsnittet återvänder vi till mordet på Tove i Vetlanda. Hon mördades efter en utekväll förra hösten. I april dömdes en 18-årig tjej, som vi kallar för Matilda, och en 20-årig tjej, som vi kallar för Jennifer, till livstids fängelse för mord ? båda nekar.

Hovrättsförhandlingen har skjutits upp två gånger, eftersom det funnits olika meningar om dödsorsaken, alltså hur Tove dog.

Jennifers advokat Clea Sangborn har ifrågasatt rättsläkaren, som i tingsrätten sagt att Tove ströps till döds. Advokat Clea Sangborn menar att Jennifer istället bara tryckt lätt på Toves hals och hävdar att Tove istället ska ha kvävts av sina egna spyor.

Hör P4 Jönköpings reporter Markus Engberg, som följt fallet i snart ett års tid, om de nya vittnena och vad som ska tas upp i hovrätten som startar på onsdag i Göta hovrätt.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-10-02
Länk till avsnitt

EXTRA: Tre mördade på mindre än tolv timmar

En 18-årig rappare skjuts ihjäl mitt bland idrottande barn i Fruängen, fem timmar senare skjuts en man ihjäl i Jordbro och några timmar efteråt dör en kvinna i en kraftig explosion i Uppsala.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Våldsvågen fortsätter och eskalerar. På mindre än tolv timmar dör tre personer i Stockholm och Uppsala till följd av gängkonflikter.

?När man inte tror att det kan bli värre så blir det det,? säger en mycket erfaren polis i Stockholm till oss.

Under september 2023 har hittills elva personer skjutits ihjäl. Det gör det till den värsta månaden på fyra år. Flera har inte haft något med kriminalitet att göra.

Nu har även det som många befarat hänt, en kvinna har dött till följd av en sprängning. Inte heller hon hade något med kriminalitet att göra och den egentliga måltavlan ska vara en släkting till Rawa Majid.

Vi går igenom det vi vet hittills om det senaste dygnets händelser och hur de kan kopplas till den interna konflikten inom Foxtrot.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-28
Länk till avsnitt

Mordet i Skogås: ?Töm alla kulor till den är slut?

En 15-årig pojke mördas inne på en sushirestaurang. En jämnårig pojke misstänks vara skytten men bakom honom finns en hel organisation med misstänkta medhjälpare som velat ta hämnd efter en skjutning mot Rawa Majids pappa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 28 januari 2023 skjuts en 15-årig kille ihjäl på sushirestaurangen i Skogås centrum. Mordet är ingen tillfällighet, utredningen ska visa hur de åtalade varit på jakt efter honom i över en vecka. För att hämnas.

De misstänker att 15-åringen varit inblandad i en skjutning mot ett hus där Rävens, Rawa Majids, pappa bor.

Mordet på 15-åringen var varken det första eller sista under våldsvågen i Stockholm i slutet av 2022 och början av 2023 men det är det första mordet som lett till åtal. I måndags började rättegången där tio personer mellan 16 och 26 år står åtalade, samtliga nekar till brott.

Nyckeln till framgång i det här målet är att polis och åklagare tror sig ha lyckats knyta personer till olika alias i chattar i den krypterade appen Signal där mordplanerna på 15-åringen dras upp.

?Det är ju väldigt brutala chattar, väldigt tydligt vad man ska göra för någonting?, säger åklagare Ida Arnell.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-27
Länk till avsnitt

Poliskritiken: ?Varnade för Rawa Majids hänsynslöshet?

Om polisen hade prioriterat Rawa Majids brottslighet tidigare hade han kunnat stoppas. Det menar två poliser som följt honom länge.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Många av de våldsbrott som skett under våldsvågen 2023 kan kopplas den kurdiska Räven, Rawa Majids, nätverk Foxtrot.

P3 Krim har pratat med två poliser som menar att om polisen hade slagit till mot honom hårdare när man fick ta del av krypterade chattar från Encrochat och Sky ECC så hade man kunnat stoppa honom före de blodiga konflikter som Foxtrot blivit en del av.

För det är genom Encrochat som polisen förstår att Rawa Majid blivit en av landets största narkotikagrossister och att han säljer vidare till olika kriminella nätverk runt om i landet.
De berättar om hur man gång på gång larmat till chefer om både hans narkotikaverksamhet och hans våldskapital, men utan att få tillräckligt med resurser.

Om våldet vi ser i Sverige idag säger polisen Peter, som vi kallar honom:

?Jag är inte förvånad. Men att barn skulle användas på det här sättet, både som utförare och offer i den låga åldern, det tror jag nog inte någon hade vågat gissa. Men gränslösheten har alltid funnits där.?

Polischeferna håller inte med om den här bilden.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-23
Länk till avsnitt

EXTRA: Två ihjälskjutna på pub i Sandviken

På torsdagskvällen går en person in på en populär pub i centrala Sandviken och avlossar flera skott. En man i 70-årsåldern och en man i 20-årsåldern dör av skotten och två personer skadas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är ett extraavsnitt från P3 Krim med anledning av det som hände i Sandviken igår kväll. Vid 22-tiden går en person in på puben i centrala stan och avlossar flera skott. En man i 20-års åldern träffas och avlider och enligt polisen tror man att han var måltavlan för skjutningen.

Men också en man i 70-årsåldern träffas av skotten, mannen var gäst på puben, och enligt uppgifter stammis där. Även mannen i 70-års åldern avlider av sina skador och ytterligare två personer på puben träffas av skotten.

Idag fredag har polisen hållit presskonferens och man säger att skjutningen möjligen handlar om en lokal personlig konflikt och att det är tveksamt om morden har kopplingar till någon av de pågående nationella konflikterna.

2023-09-22
Länk till avsnitt

Våldet efter splittringen i Foxtrot: ?Polisen knackade på dörren och sa att min son är död?

Den interna konflikten i Foxtrot fortsätter, i det här avsnittet hör du mamman till en av de som skjutits ihjäl den senaste veckan och också vilka konsekvenser skjutningen i Turkiet har fått i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I det här avsnittet har vi valt att namnge Foxtrots ledare ? Räven, vars riktiga namn är Rawa Majid. Det är ett beslut av vår ansvarig utgivare, med motiveringen att det handlar om så grova brott att det ligger i allmänintresset och också eftersom våldet på senare tid har trappats upp så mycket.

September 2023 sticker ut, inom loppet av tio dagar skjuts sju personer ihjäl i Stockholm och Uppsala. Dessutom inträffar flera skjutningar mot bostadshus i Norrköping. Flera av de här dåden kan kopplas till splittringen i Foxtrot ? mellan Rawa Majid och hans tidigare nära man ? en 33-åring som vi kallar för Doktorn.

?Carolina?, som egentligen heter något annat, är mamma till en kille som sköts ihjäl i förra veckan. Efter mordet har hon fått bilder skickade till sig från personer som tar på sig skjutningen och räknar pengar. Hon har också fått hot, vågar inte bo hemma och vet inte riktigt vad hon ska göra nu.
?De har hotat med att jag får tåla leken och det betyder att de ska gå emot mig också?, säger hon.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-20
Länk till avsnitt

Splittringen inom Foxtrot och våldet i Uppsala: ?Aldrig sett sådan hänsynslöshet förr?

En kvinna skjuts till döds i sitt hem i Uppsala. Hon är mamma till Doktorn, en man som tillhört ledarskiktet i Rävens nätverk. Nu inleds en våldsspiral i Uppsala där anhöriga blir måltavlor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den senaste veckan har Uppsala drabbats av en lång rad våldsdåd, två personer har skjutits ihjäl och ytterligare skjutningar har inträffat. Polisen har inlett en särskild händelse och erfarna poliser, med över 30 år i yrket, beskriver läget som det allvarligaste de någonsin varit med om.

Det ska visa sig att bakgrunden är en splittring inom den kurdiska rävens nätverk Foxtrot.

Kvinnan, som skjuts till döds den 7 september, är mamma till en 33-årig man som har tillhört det absoluta toppskiktet i nätverket. Vi kallar honom för Doktorn, ett namn som han ska vara känd under i den kriminella miljön.

En konflikt har uppstått mellan Doktorn och Räven, som nu leder till att anhöriga blir måltavlor.

Efter att Doktorns mamma skjuts ihjäl inträffar flera skjutningar riktade mot anhöriga till Räven. Men även personer helt utan koppling till nätverket drabbas ? i tisdags morse sköts en 23-årig man ihjäl på en adress i Uppsala. Den egentliga måltavlan tros vara en nära anhörig till Räven.

Varför konflikten och splittringen uppstått är inte helt klarlagt, enligt uppgifter till P3 Krim finns flera olika teorier.
En handlar om kritik mot Rävens ledarskap och omdöme. Som exempel på det lyfts morden på de två 14-åriga pojkarna från Nyköping som nyligen hittades döda på olika platser i Stockholmsområdet. De hade, som vi berättat tidigare, funnits med i chattar som kopplas till Foxtrot.

En annan teori är att det handlar om narkotika, pengar och lojalitet. Nyligen kom till exempel ett åtal som visar hur Räven gått bakom ryggen på en i sitt eget nätverk och försökt råna honom på narkotika.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-14
Länk till avsnitt

EXTRA: Åtal för mordet på pojken i Skogås ? ?Det här glömmer jag aldrig?

En 15-årig pojke sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås den 28 januari 2023. Nu väcks åtal mot tio personer som misstänks för inblandning, bland annat mot den 16-åring som misstänks ha skjutit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vid 18-tiden på lördagskvällen den 28 januari 2023 sitter en 15-årig pojke ensam på en sushirestaurang i Skogås centrum. Vad han inte vet är att han har ett pris på sitt huvud och att den vän han varit med under dagen i smyg skickat uppgifter om honom till andra personer över Signal.

15-åringen skjuts ihjäl där på restaurangen och en av poliserna som är först på plats är Reine Berglund som känner igen pojken sedan tidigare.
?Det här är definitivt något man aldrig kommer att glömma. Några dagar efteråt träffade jag familjen. Det var fruktansvärt att se deras bottenlösa sorg?, säger Reine Berglund.

En annan, numera 16-årig, pojke misstänks ha skjutit och åtalas nu för mord. Totalt åtalades på måndagen tio personer misstänkta för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord. Flera av dem kopplas till nätverk som samarbetar med den kurdiska rävens nätverk. Alla nekar till brott.

Som bevisning har åklagaren Ida Arnell chattar i Signal.
?Det är väldigt brutala chattar och de visar väldigt tydligt vad man ska göra för någonting?, säger Ida Arnell.

2023-09-11
Länk till avsnitt

EXTRA: Mamma till Foxtrot-ledare mördad

Natten till torsdagen misstänks en kvinna ha mördats i Gränby i Uppsala. Kvinnan är mamma till en man i ledarskiktet inom nätverket Foxtrot och ska ha stått den kurdiske räven nära, enligt uppgifter till P3 Krim.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P3 Krim släpper ett extraavsnitt med det vi vet hittills om det här misstänkta mordet på mamman till en gängkriminell man i Gränby.

En poliskälla säger att mordet är ?next level?, alltså ytterligare en nivå när det kommer till att ge sig på anhöriga i gängkonflikter.

Det som gör att man nu ser att ännu en gräns har passerats är för att det är en nära anhörig till en i toppskiktet i ett nätverk. Och nu befarar många en hämndspiral.

Mannen, som enligt våra uppgifter tillhör ledarskiktet inom Foxtrot, befinner sig i Turkiet och är häktad i sin utevaro för grov narkotikabrottslighet. Han står också med på en ?fiendelista? som polisen hittat i en telefon under våldsvågen i Stockholm. Mannen är ett av ett 40-tal namn på listan som kopplas till den kurdiske Räven.

Det är i nuläget oklart vad motivet bakom mordet i Gränby är.

2023-09-07
Länk till avsnitt

Kameran vid kiosken avslöjade Apostlarna i Södertälje: ?Vi hittade den heliga graalen?

När polisen sätter upp en hemlig kamera vid en kiosk i Södertälje får de en unik insyn i Ronnafalangens narkotikahantering. Men när en av ledarfigurerna skjuts i ryggen så får polisen annat att göra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I augusti 2022 övervakar polisen den kriminella grupperingen Ronnafalangen i Södertälje. En hemlig kamera har satts upp vid en kiosk där medlemmarna träffas och diskuterar sin kriminella verksamhet. Övervakningen går under namnet Operation Apostlarna.

Namnet på operationen är väl valt, personerna som övervakas har tidigare varit lägre i rang i den kriminella världen men har nu följt i sina äldre ledares fotspår och kommit upp sig.

? Lärljungar som följer i mästarens fotspår, om man kan kalla det så, säger Rickard Holtz, spaningsledare vid polisen i Södertälje.

Polisens övervakning går bra, man får en unik inblick i grupperingens narkotikahantering men hösten ska bli intensiv. Startpunkten blir när en av ledarfigurerna i Ronnafalangen skjuts i ryggen, han klarar sig men innan året är slut ska fyra personer har skjutits ihjäl.

I veckans program återvänder vi till Södertälje och konflikten mellan Ronnafalangen och motståndarna i grupperingen från Saltskog.

Medverkande:

Rickard Holtz, spaningsledare, polisen

Mikael Carlsson, åklagare

Hanna Celik, fältassistent

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-06
Länk till avsnitt

EXTRA: Två häktas för inblandning i mordet på 14-åring

Under fredagen häktades två personer för inblandning i mordet på den 14-åriga pojken som hittades mördad i Nynäshamn. Och under fredagen kom också den första domen efter mordet på Emporia i Malmö.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En 17-åring och en 21-åring från Stockholm häktades på fredagen misstänkta för medhjälp till mord och människorov på den 14-åring som hittades mördad i Nynäshamn, söder om Stockholm, den 29 juli. Vi har tidigare berättat om 14-åringen som vi kallar för Abdi. Han försvann från Nyköping i slutet av juli, någon dag senare försvann även hans vän ?Hassan? som också senare hittades mördad i en skog i Upplands Bro.

De nu häktade misstänks för att ha hållit Abdi kidnappad på en adress i Gubbängen i södra Stockholm den 24 och 25 juli. Teorin är sedan att Abdi mördades mellan 25 och 29 juli.

På fredagen kom också domen mot en nu 16-årig pojke för mordet på en gängledare på gallerian Emporia i augusti 2022. Pojken, som då bara var 15-år, har erkänt mordet. Han döms nu till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Våldsvåg i Nyköping ? polisen får förstärkning

Efter två skjutningar och en explosion får polisen i Nyköping förstärkning. Nytt besked om Toves dödsorsak. Åtal efter spiontillslag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under den senaste veckan har två personer skottskadats i Nyköping och under natten till torsdag skedde en explosion. Nu får polisen där förstärkning.

Och i Göteborg inleder polisen en särskild händelse efter två sprängningar i flerfamiljshus inom loppet av tio minuter.

Hovrättsförhandlingarna om mordet på Tove har skjutits upp flera gånger eftersom en av försvararna till de två livstidsdömda tjejerna velat få mer klarhet i hur Tove dog. Åklagaren begärde därför att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska det rättsmedicinska utlåtandet, och i veckan kom deras besked.

Vi berättar också om åtalet efter det spektakulära spiontillslaget i Nacka förra året.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-09-01
Länk till avsnitt

Så kopplas Räven till 14-åringarna som försvann och hittades mördade

Både den misstänkte och de mördade pojkarna från Nyköping har haft kontakt i chattgrupper med personer i den kurdiska rävens nätverk Foxtrot enligt uppgifter till P3 Krim. Polisens huvudteori är att Foxtrot ligger bakom morden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2023 försvinner två 14-åriga pojkar från Nyköping med några dagars mellanrum. De är bekanta med varandra och båda är omhändertagna av socialtjänsten och placerade på två olika boenden i Nyköping.

När den ena hittas mördad i ett skogsområde i Nynäshamn börjar polisen misstänka att även den andra 14-åringen mördas. Nästan tre veckor senare hittas även han mördad i en skog på andra sidan Stockholm, i Upplands Bro, åtta mil bort.

Nu är en 15-årig pojke häktad misstänkt för medhjälp till mord i det ena fallet. Han nekar till brott. Polisens teori är att fler personer är inblandade.

P3 Krim kan nu avslöja att det är genom chattar som polisen kunnat koppla ihop de båda mördade pojkarna med den misstänkta 15-åringen. I samma chattar har personer från den kurdiska rävens nätverk Foxtrot deltagit. Det handlar om personer med alias som är välkända för polisen och som varit med och drivit på våldsbrott under våren, enligt P3 Krims källor.

Polisen misstänker att de mördade pojkarna hamnat i konflikt med Rävens Foxtrot ? och att det är de som ligger bakom morden.

På sociala medier har bilder cirkulerat som ska föreställa när den ena 14-åringen utsätts för våld, polisens teori är att de använts som hot mot andra unga personer.

Medverkande:

Hanna Cardell, senior åklagare

Tobias Kjell, områdespolis Nyköping

?Elin?, vän till ena 14-åringens familj

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-30
Länk till avsnitt

Nytt åtal: Räven skulle sno knark - från sig själv

Räven skulle låta råna sig själv på narkotika. På så sätt skulle den rånade enligt åklagaren få en långvarig skuld - och Räven skulle på så sätt kunna tjäna mer pengar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var i januari 2023 som en person ska ha hanterat 46 kilo cannabis. Han ska ha fungerat som en lagerhållare och haft narkotikan på Ekerö i Stockholm. Samtidigt åtalas fem andra personer, med kopplingar till bland annat Maynätverket - för försök till grovt narkotikabrott för samma narkotika.

Som bevisning lägger åklagaren fram chattar där man ser spelet bakom och att Räven skriver med båda sidorna. Men den så kallade Räven själv är inte åtalad i det här målet.

De som misstänks för försök till grovt narkotikabrott ska enligt åtalet ha försökt stjäla narkotikan från lagerhållaren och en person till som åklagaren menar tillhör Foxtrotnätverket och som fungerat som transportör. 

Och alla inblandade ska ha jobbat på den kurdiska Rävens uppdrag.

Vi tar också upp fallet där en 18-åring ska ha skjutit ihjäl en 21-åring i en bil de båda åkte i när de var i en tunnel i södra Stockholm. Nu åtalas han.

Nu har även den andre 14-åring som försvunnit från Nyköping hittats mördad. En 15-åring sitter häktad, misstänkt för medhjälp till mord.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-25
Länk till avsnitt

Gängkriget i Sundsvall: "Din familj kommer gråta blod"

Tre killar i Bosvedjan i Sundsvall ska ut och festa när de plötsligt blir beskjutna. En tidigare vän misstänks ligga bakom. Snart inleds en av de största norrländska polisinsatserna någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Foxtrot och Dalennätverkets kamp om narkotikamarknaden i Sundsvall har nämnts som bakgrunden till våldsvågen som vi sett i Stockholm sedan årsskiftet 2022/2023.

Enligt polisens utredning är det en splittring inom Dalennätverkets lokala gren i Sundsvall som leder fram till skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i december 2022 och som sedan fortsätter när kriget om narkotikamarknaden i stan trappas upp.

Nyligen inleddes en av årets största gängrättegångar där 23 personer åtalats och där de flesta nekar till brottsmisstankar de åtalats för. Rättegången började i mitten av augusti och den ska pågå in i oktober.

I centrum för händelseförloppet menar polisen att en 21-åring står. De menar att han ligger bakom aliaset "KP". I en rad olika chattar går det att läsa hur konflikten mellan KP och de tidigare vännerna i Dalennätverket trappas upp. KP går över till den kurdiska rävens nätverk Foxtrot och försöker organisera mord och sprängningar mot personer från Dalennätverket i Sundsvall och deras närstående. Men många av planerna misslyckas.

För P3 Krim berättar polisens gruppchef Josefin Perming Tengqvist om hur de i realtid kunde läsa chattar. De gjorde en serie tillslag i början på 2023 där ett stort antal personer grips, något som polisen menar sannolikt förhindrade flera grova våldsbrott.

Petra Berggren, reporter P4 Västernorrland
Josefine Perming Tengqvist, gruppchef vid grova brott, polisen i Västernorrland
Martin Larsson, advokat

2023-08-23
Länk till avsnitt

Båda försvunna 14-åringarna i Nyköping misstänkt mördade

Även den andre 14-åringen som bodde i Nyköping och som anmälts försvunnen, misstänks vara mördad. Tre sitter anhållna efter påkörning och skjutning i Västra Frölunda i Göteborg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Många frågetecken återstår i fallet med de båda 14-åringar som var placerade på hem i Nyköping och misstänks ha kidnappats. I slutet av juli hittades den ena död i ett skogsområde i Nynäshamn söder om Stockholm sedan han varit försvunnen i flera dagar. I veckan gick åklagaren som leder förundersökningen ut med att misstanken är att även den andre 14-åringen - som ska ha synts till senast den 27 juli - är mördad.

I vårt korta nyhetsuppdaterande avsnitt tar vi också upp att i måndags kväll blev en tonåring på moped påkörd och sen skjuten i Västra Frölunda i Göteborg. Han skottskadades i benet, och  hade också en skada i huvudet som polisen tror att han fick när han blev påkörd. Tre killar har anhållits misstänkta för mordförsök. Men offret själv misstänks också för att ha avlossat skott.

När polisen i Östersund skulle kontrollera personer i en bil i lördagskväll blev de beskjutna. Personerna i bilen flydde sen snabbt därifrån och körde ut på E45:an.

En stor polisinsats inleddes för att gripa dem.

Vi tar också tempen på rättegången som inletts om ett omfattande knarkmål i Sundsvall, som ska ha blivit starten på den så kallade våldsvågen i Stockholmsområdet.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-18
Länk till avsnitt

Punkmordet i Mölndal: Kroppen skulle se ut som punkidolens lik

Två män möts av en slump i en trappa i en galleria i Mölndal. Några timmar senare är den ene död och kroppen tycks arrangerad för att likna den kända punkaren GG Allins likvaka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När 39-årige "Oskar" och 49-årige "Niklas" möts av en slump den 27 juli 2022 upptäcker de snabbt att de delar fascinationen för det amerikanske punkartisten GG Allin, känd för sina extrema scenframträdanden med bland annat avföring och råa texter. "Niklas" ser till och med ut som GG Allin och har stylat mustaschen på samma sätt.

De båda bestämmer sig för att mötas upp senare samma kväll för att dricka öl och lyssna på musik i en glänta vid Lackarebäcks källa i Mölndal.

Dagen efter hittas "Niklas" död och kroppen har arrangerats på ett sätt som för polisens tankarna till GG Allins likvaka. "Oskar" blir misstänkt, han nekar och hävdar att "Niklas" levde när han gick därifrån.

Veckorna innan mordet har "Oskars"psykiska mående försämrats, något som varit tydligt inte minst på hans sociala medier. Upprepade gånger under sommaren har han också omhändertagits av polis för fylleri och störande av ordningen. Fyllecellerna har han klottrat ned med GG Allin budskap, bland annat med sin egen avföring.
De många varningssignalerna kring "Oskars" psykiska ohälsa får hans tidigare vän, programledaren Joey Borderline, att fundera på om mordet hade kunnat undvikas.

Under sommaren 2023 dömer Göteborgs tingsrätt "Oskar" till rättspsykiatriskt vård för mordet. Han nekar och ska överklaga domen.

Medverkande:

Joey Borderline, den misstänktes tidigare vän

Hanna Karlsson, polisens utredare

Mia Sandros, försvarsadvokat

Pekka Santtila, professor i rättspsykologi

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-16
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Sätra och rättegång för mordet på Emporia i Malmö

I Veckan med P3 Krim tittar vi närmare på skjutningen i Sätra centrum, en misstänkt felskjutning i Malmö och två uppmärksammade mordrättegångar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under loppet av mindre än en vecka har två killar i 20-årsåldern mördats i Stockholmsområdet. I Handen förra fredagen och inne i Sätra centrum i måndags. Nu tittar polisen på om det kan finnas ett samband mellan morden.

I Malmö har det också varit flera skjutningar den senaste veckan. I söndags träffades en man i 75-årsåldern av kulor genom fönstret när han skulle hämta ett glas vatten i köket. Hör en av de lokala polischeferna om den misstänkta felskjutningen.

För snart ett år sedan mördades en 31-årig gängledare i gallerian Emporia i Malmö. Sedan dess har en nu 16-årig pojke suttit häktad misstänkt för mordet. I veckan inleddes rättegången mot honom.

20 år efter att Marua Ajouz försvann i Malmö väcktes åtal mot hennes expojkvän som misstänks ha mördat henne. Nu har han hörts i rätten om misstankarna.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-11
Länk till avsnitt

Knarkligan i Umeå och gängens kamp om Norrland

En man går runt i ett skogsområde i utkanten av Umeå under hösten 2022. Med ficklampan på mobilen letar han efter en nedgrävd väska med cannabis. Vad mannen inte vet är att polisen ligger steget före.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under 2022 har polisen en spaningsinsats mot narkotikan i Umeå. De riktar in sig på "Ibrahim" som de menar varit drivande i omfattande narkotikahandel och polisen tror också att det finns kopplingar till gängkriminalitet i Göteborg.

Umeå har länge varit relativt förskonat från gängkriminalitet. Men mycket tyder på att det är en av flera städer i Norrland som blivit allt mer attraktiv för kriminella nätverk från södra landet, bland andra Foxtrot och Dalennätverket från Stockholmsområdet.

"Ibrahim" förnekar att han skulle vara en ledare för narkotikaförsäljningen i Umeå.

Medverkande:

Olle Andersson, chef grova brott Västerbotten

Freja Lantto Heldebro, reporter P4 Västerbotten

Thomas Palmgren, spaningsledare polisen

Joel Teran, åklagare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Elin Rosenberg

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.