Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Krim

P3 Krim

Varje vecka ger Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin dig aktuella berättelser om brott och straff. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3krim

Avsnitt

EXTRA: Tre mördade på mindre än tolv timmar

En 18-årig rappare skjuts ihjäl mitt bland idrottande barn i Fruängen, fem timmar senare skjuts en man ihjäl i Jordbro och några timmar efteråt dör en kvinna i en kraftig explosion i Uppsala.

Våldsvågen fortsätter och eskalerar. På mindre än tolv timmar dör tre personer i Stockholm och Uppsala till följd av gängkonflikter.

?När man inte tror att det kan bli värre så blir det det,? säger en mycket erfaren polis i Stockholm till oss.

Under september 2023 har hittills elva personer skjutits ihjäl. Det gör det till den värsta månaden på fyra år. Flera har inte haft något med kriminalitet att göra.

Nu har även det som många befarat hänt, en kvinna har dött till följd av en sprängning. Inte heller hon hade något med kriminalitet att göra och den egentliga måltavlan ska vara en släkting till Rawa Majid.

Vi går igenom det vi vet hittills om det senaste dygnets händelser och hur de kan kopplas till den interna konflikten inom Foxtrot.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-28
Länk till avsnitt

Mordet i Skogås: ?Töm alla kulor till den är slut?

En 15-årig pojke mördas inne på en sushirestaurang. En jämnårig pojke misstänks vara skytten men bakom honom finns en hel organisation med misstänkta medhjälpare som velat ta hämnd efter en skjutning mot Rawa Majids pappa.

Den 28 januari 2023 skjuts en 15-årig kille ihjäl på sushirestaurangen i Skogås centrum. Mordet är ingen tillfällighet, utredningen ska visa hur de åtalade varit på jakt efter honom i över en vecka. För att hämnas.

De misstänker att 15-åringen varit inblandad i en skjutning mot ett hus där Rävens, Rawa Majids, pappa bor.

Mordet på 15-åringen var varken det första eller sista under våldsvågen i Stockholm i slutet av 2022 och början av 2023 men det är det första mordet som lett till åtal. I måndags började rättegången där tio personer mellan 16 och 26 år står åtalade, samtliga nekar till brott.

Nyckeln till framgång i det här målet är att polis och åklagare tror sig ha lyckats knyta personer till olika alias i chattar i den krypterade appen Signal där mordplanerna på 15-åringen dras upp.

?Det är ju väldigt brutala chattar, väldigt tydligt vad man ska göra för någonting?, säger åklagare Ida Arnell.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-27
Länk till avsnitt

Poliskritiken: ?Varnade för Rawa Majids hänsynslöshet?

Om polisen hade prioriterat Rawa Majids brottslighet tidigare hade han kunnat stoppas. Det menar två poliser som följt honom länge.

Många av de våldsbrott som skett under våldsvågen 2023 kan kopplas den kurdiska Räven, Rawa Majids, nätverk Foxtrot.

P3 Krim har pratat med två poliser som menar att om polisen hade slagit till mot honom hårdare när man fick ta del av krypterade chattar från Encrochat och Sky ECC så hade man kunnat stoppa honom före de blodiga konflikter som Foxtrot blivit en del av.

För det är genom Encrochat som polisen förstår att Rawa Majid blivit en av landets största narkotikagrossister och att han säljer vidare till olika kriminella nätverk runt om i landet.
De berättar om hur man gång på gång larmat till chefer om både hans narkotikaverksamhet och hans våldskapital, men utan att få tillräckligt med resurser.

Om våldet vi ser i Sverige idag säger polisen Peter, som vi kallar honom:

?Jag är inte förvånad. Men att barn skulle användas på det här sättet, både som utförare och offer i den låga åldern, det tror jag nog inte någon hade vågat gissa. Men gränslösheten har alltid funnits där.?

Polischeferna håller inte med om den här bilden.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-23
Länk till avsnitt

EXTRA: Två ihjälskjutna på pub i Sandviken

På torsdagskvällen går en person in på en populär pub i centrala Sandviken och avlossar flera skott. En man i 70-årsåldern och en man i 20-årsåldern dör av skotten och två personer skadas.

Det här är ett extraavsnitt från P3 Krim med anledning av det som hände i Sandviken igår kväll. Vid 22-tiden går en person in på puben i centrala stan och avlossar flera skott. En man i 20-års åldern träffas och avlider och enligt polisen tror man att han var måltavlan för skjutningen.

Men också en man i 70-årsåldern träffas av skotten, mannen var gäst på puben, och enligt uppgifter stammis där. Även mannen i 70-års åldern avlider av sina skador och ytterligare två personer på puben träffas av skotten.

Idag fredag har polisen hållit presskonferens och man säger att skjutningen möjligen handlar om en lokal personlig konflikt och att det är tveksamt om morden har kopplingar till någon av de pågående nationella konflikterna.

2023-09-22
Länk till avsnitt

Våldet efter splittringen i Foxtrot: ?Polisen knackade på dörren och sa att min son är död?

Den interna konflikten i Foxtrot fortsätter, i det här avsnittet hör du mamman till en av de som skjutits ihjäl den senaste veckan och också vilka konsekvenser skjutningen i Turkiet har fått i Sverige.

I det här avsnittet har vi valt att namnge Foxtrots ledare ? Räven, vars riktiga namn är Rawa Majid. Det är ett beslut av vår ansvarig utgivare, med motiveringen att det handlar om så grova brott att det ligger i allmänintresset och också eftersom våldet på senare tid har trappats upp så mycket.

September 2023 sticker ut, inom loppet av tio dagar skjuts sju personer ihjäl i Stockholm och Uppsala. Dessutom inträffar flera skjutningar mot bostadshus i Norrköping. Flera av de här dåden kan kopplas till splittringen i Foxtrot ? mellan Rawa Majid och hans tidigare nära man ? en 33-åring som vi kallar för Doktorn.

?Carolina?, som egentligen heter något annat, är mamma till en kille som sköts ihjäl i förra veckan. Efter mordet har hon fått bilder skickade till sig från personer som tar på sig skjutningen och räknar pengar. Hon har också fått hot, vågar inte bo hemma och vet inte riktigt vad hon ska göra nu.
?De har hotat med att jag får tåla leken och det betyder att de ska gå emot mig också?, säger hon.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-20
Länk till avsnitt

Splittringen inom Foxtrot och våldet i Uppsala: ?Aldrig sett sådan hänsynslöshet förr?

En kvinna skjuts till döds i sitt hem i Uppsala. Hon är mamma till Doktorn, en man som tillhört ledarskiktet i Rävens nätverk. Nu inleds en våldsspiral i Uppsala där anhöriga blir måltavlor.

Den senaste veckan har Uppsala drabbats av en lång rad våldsdåd, två personer har skjutits ihjäl och ytterligare skjutningar har inträffat. Polisen har inlett en särskild händelse och erfarna poliser, med över 30 år i yrket, beskriver läget som det allvarligaste de någonsin varit med om.

Det ska visa sig att bakgrunden är en splittring inom den kurdiska rävens nätverk Foxtrot.

Kvinnan, som skjuts till döds den 7 september, är mamma till en 33-årig man som har tillhört det absoluta toppskiktet i nätverket. Vi kallar honom för Doktorn, ett namn som han ska vara känd under i den kriminella miljön.

En konflikt har uppstått mellan Doktorn och Räven, som nu leder till att anhöriga blir måltavlor.

Efter att Doktorns mamma skjuts ihjäl inträffar flera skjutningar riktade mot anhöriga till Räven. Men även personer helt utan koppling till nätverket drabbas ? i tisdags morse sköts en 23-årig man ihjäl på en adress i Uppsala. Den egentliga måltavlan tros vara en nära anhörig till Räven.

Varför konflikten och splittringen uppstått är inte helt klarlagt, enligt uppgifter till P3 Krim finns flera olika teorier.
En handlar om kritik mot Rävens ledarskap och omdöme. Som exempel på det lyfts morden på de två 14-åriga pojkarna från Nyköping som nyligen hittades döda på olika platser i Stockholmsområdet. De hade, som vi berättat tidigare, funnits med i chattar som kopplas till Foxtrot.

En annan teori är att det handlar om narkotika, pengar och lojalitet. Nyligen kom till exempel ett åtal som visar hur Räven gått bakom ryggen på en i sitt eget nätverk och försökt råna honom på narkotika.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-14
Länk till avsnitt

EXTRA: Åtal för mordet på pojken i Skogås ? ?Det här glömmer jag aldrig?

En 15-årig pojke sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås den 28 januari 2023. Nu väcks åtal mot tio personer som misstänks för inblandning, bland annat mot den 16-åring som misstänks ha skjutit.

Vid 18-tiden på lördagskvällen den 28 januari 2023 sitter en 15-årig pojke ensam på en sushirestaurang i Skogås centrum. Vad han inte vet är att han har ett pris på sitt huvud och att den vän han varit med under dagen i smyg skickat uppgifter om honom till andra personer över Signal.

15-åringen skjuts ihjäl där på restaurangen och en av poliserna som är först på plats är Reine Berglund som känner igen pojken sedan tidigare.
?Det här är definitivt något man aldrig kommer att glömma. Några dagar efteråt träffade jag familjen. Det var fruktansvärt att se deras bottenlösa sorg?, säger Reine Berglund.

En annan, numera 16-årig, pojke misstänks ha skjutit och åtalas nu för mord. Totalt åtalades på måndagen tio personer misstänkta för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord. Flera av dem kopplas till nätverk som samarbetar med den kurdiska rävens nätverk. Alla nekar till brott.

Som bevisning har åklagaren Ida Arnell chattar i Signal.
?Det är väldigt brutala chattar och de visar väldigt tydligt vad man ska göra för någonting?, säger Ida Arnell.

2023-09-11
Länk till avsnitt

EXTRA: Mamma till Foxtrot-ledare mördad

Natten till torsdagen misstänks en kvinna ha mördats i Gränby i Uppsala. Kvinnan är mamma till en man i ledarskiktet inom nätverket Foxtrot och ska ha stått den kurdiske räven nära, enligt uppgifter till P3 Krim.

P3 Krim släpper ett extraavsnitt med det vi vet hittills om det här misstänkta mordet på mamman till en gängkriminell man i Gränby.

En poliskälla säger att mordet är ?next level?, alltså ytterligare en nivå när det kommer till att ge sig på anhöriga i gängkonflikter.

Det som gör att man nu ser att ännu en gräns har passerats är för att det är en nära anhörig till en i toppskiktet i ett nätverk. Och nu befarar många en hämndspiral.

Mannen, som enligt våra uppgifter tillhör ledarskiktet inom Foxtrot, befinner sig i Turkiet och är häktad i sin utevaro för grov narkotikabrottslighet. Han står också med på en ?fiendelista? som polisen hittat i en telefon under våldsvågen i Stockholm. Mannen är ett av ett 40-tal namn på listan som kopplas till den kurdiske Räven.

Det är i nuläget oklart vad motivet bakom mordet i Gränby är.

2023-09-07
Länk till avsnitt

Kameran vid kiosken avslöjade Apostlarna i Södertälje: ?Vi hittade den heliga graalen?

När polisen sätter upp en hemlig kamera vid en kiosk i Södertälje får de en unik insyn i Ronnafalangens narkotikahantering. Men när en av ledarfigurerna skjuts i ryggen så får polisen annat att göra.

I augusti 2022 övervakar polisen den kriminella grupperingen Ronnafalangen i Södertälje. En hemlig kamera har satts upp vid en kiosk där medlemmarna träffas och diskuterar sin kriminella verksamhet. Övervakningen går under namnet Operation Apostlarna.

Namnet på operationen är väl valt, personerna som övervakas har tidigare varit lägre i rang i den kriminella världen men har nu följt i sina äldre ledares fotspår och kommit upp sig.

? Lärljungar som följer i mästarens fotspår, om man kan kalla det så, säger Rickard Holtz, spaningsledare vid polisen i Södertälje.

Polisens övervakning går bra, man får en unik inblick i grupperingens narkotikahantering men hösten ska bli intensiv. Startpunkten blir när en av ledarfigurerna i Ronnafalangen skjuts i ryggen, han klarar sig men innan året är slut ska fyra personer har skjutits ihjäl.

I veckans program återvänder vi till Södertälje och konflikten mellan Ronnafalangen och motståndarna i grupperingen från Saltskog.

Medverkande:

Rickard Holtz, spaningsledare, polisen

Mikael Carlsson, åklagare

Hanna Celik, fältassistent

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-09-06
Länk till avsnitt

EXTRA: Två häktas för inblandning i mordet på 14-åring

Under fredagen häktades två personer för inblandning i mordet på den 14-åriga pojken som hittades mördad i Nynäshamn. Och under fredagen kom också den första domen efter mordet på Emporia i Malmö.

En 17-åring och en 21-åring från Stockholm häktades på fredagen misstänkta för medhjälp till mord och människorov på den 14-åring som hittades mördad i Nynäshamn, söder om Stockholm, den 29 juli. Vi har tidigare berättat om 14-åringen som vi kallar för Abdi. Han försvann från Nyköping i slutet av juli, någon dag senare försvann även hans vän ?Hassan? som också senare hittades mördad i en skog i Upplands Bro.

De nu häktade misstänks för att ha hållit Abdi kidnappad på en adress i Gubbängen i södra Stockholm den 24 och 25 juli. Teorin är sedan att Abdi mördades mellan 25 och 29 juli.

På fredagen kom också domen mot en nu 16-årig pojke för mordet på en gängledare på gallerian Emporia i augusti 2022. Pojken, som då bara var 15-år, har erkänt mordet. Han döms nu till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Våldsvåg i Nyköping ? polisen får förstärkning

Efter två skjutningar och en explosion får polisen i Nyköping förstärkning. Nytt besked om Toves dödsorsak. Åtal efter spiontillslag.

Under den senaste veckan har två personer skottskadats i Nyköping och under natten till torsdag skedde en explosion. Nu får polisen där förstärkning.

Och i Göteborg inleder polisen en särskild händelse efter två sprängningar i flerfamiljshus inom loppet av tio minuter.

Hovrättsförhandlingarna om mordet på Tove har skjutits upp flera gånger eftersom en av försvararna till de två livstidsdömda tjejerna velat få mer klarhet i hur Tove dog. Åklagaren begärde därför att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska det rättsmedicinska utlåtandet, och i veckan kom deras besked.

Vi berättar också om åtalet efter det spektakulära spiontillslaget i Nacka förra året.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-09-01
Länk till avsnitt

Så kopplas Räven till 14-åringarna som försvann och hittades mördade

Både den misstänkte och de mördade pojkarna från Nyköping har haft kontakt i chattgrupper med personer i den kurdiska rävens nätverk Foxtrot enligt uppgifter till P3 Krim. Polisens huvudteori är att Foxtrot ligger bakom morden.

Sommaren 2023 försvinner två 14-åriga pojkar från Nyköping med några dagars mellanrum. De är bekanta med varandra och båda är omhändertagna av socialtjänsten och placerade på två olika boenden i Nyköping.

När den ena hittas mördad i ett skogsområde i Nynäshamn börjar polisen misstänka att även den andra 14-åringen mördas. Nästan tre veckor senare hittas även han mördad i en skog på andra sidan Stockholm, i Upplands Bro, åtta mil bort.

Nu är en 15-årig pojke häktad misstänkt för medhjälp till mord i det ena fallet. Han nekar till brott. Polisens teori är att fler personer är inblandade.

P3 Krim kan nu avslöja att det är genom chattar som polisen kunnat koppla ihop de båda mördade pojkarna med den misstänkta 15-åringen. I samma chattar har personer från den kurdiska rävens nätverk Foxtrot deltagit. Det handlar om personer med alias som är välkända för polisen och som varit med och drivit på våldsbrott under våren, enligt P3 Krims källor.

Polisen misstänker att de mördade pojkarna hamnat i konflikt med Rävens Foxtrot ? och att det är de som ligger bakom morden.

På sociala medier har bilder cirkulerat som ska föreställa när den ena 14-åringen utsätts för våld, polisens teori är att de använts som hot mot andra unga personer.

Medverkande:

Hanna Cardell, senior åklagare

Tobias Kjell, områdespolis Nyköping

?Elin?, vän till ena 14-åringens familj

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-30
Länk till avsnitt

Nytt åtal: Räven skulle sno knark - från sig själv

Räven skulle låta råna sig själv på narkotika. På så sätt skulle den rånade enligt åklagaren få en långvarig skuld - och Räven skulle på så sätt kunna tjäna mer pengar.

Det var i januari 2023 som en person ska ha hanterat 46 kilo cannabis. Han ska ha fungerat som en lagerhållare och haft narkotikan på Ekerö i Stockholm. Samtidigt åtalas fem andra personer, med kopplingar till bland annat Maynätverket - för försök till grovt narkotikabrott för samma narkotika.

Som bevisning lägger åklagaren fram chattar där man ser spelet bakom och att Räven skriver med båda sidorna. Men den så kallade Räven själv är inte åtalad i det här målet.

De som misstänks för försök till grovt narkotikabrott ska enligt åtalet ha försökt stjäla narkotikan från lagerhållaren och en person till som åklagaren menar tillhör Foxtrotnätverket och som fungerat som transportör. 

Och alla inblandade ska ha jobbat på den kurdiska Rävens uppdrag.

Vi tar också upp fallet där en 18-åring ska ha skjutit ihjäl en 21-åring i en bil de båda åkte i när de var i en tunnel i södra Stockholm. Nu åtalas han.

Nu har även den andre 14-åring som försvunnit från Nyköping hittats mördad. En 15-åring sitter häktad, misstänkt för medhjälp till mord.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-25
Länk till avsnitt

Gängkriget i Sundsvall: "Din familj kommer gråta blod"

Tre killar i Bosvedjan i Sundsvall ska ut och festa när de plötsligt blir beskjutna. En tidigare vän misstänks ligga bakom. Snart inleds en av de största norrländska polisinsatserna någonsin.

Foxtrot och Dalennätverkets kamp om narkotikamarknaden i Sundsvall har nämnts som bakgrunden till våldsvågen som vi sett i Stockholm sedan årsskiftet 2022/2023.

Enligt polisens utredning är det en splittring inom Dalennätverkets lokala gren i Sundsvall som leder fram till skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i december 2022 och som sedan fortsätter när kriget om narkotikamarknaden i stan trappas upp.

Nyligen inleddes en av årets största gängrättegångar där 23 personer åtalats och där de flesta nekar till brottsmisstankar de åtalats för. Rättegången började i mitten av augusti och den ska pågå in i oktober.

I centrum för händelseförloppet menar polisen att en 21-åring står. De menar att han ligger bakom aliaset "KP". I en rad olika chattar går det att läsa hur konflikten mellan KP och de tidigare vännerna i Dalennätverket trappas upp. KP går över till den kurdiska rävens nätverk Foxtrot och försöker organisera mord och sprängningar mot personer från Dalennätverket i Sundsvall och deras närstående. Men många av planerna misslyckas.

För P3 Krim berättar polisens gruppchef Josefin Perming Tengqvist om hur de i realtid kunde läsa chattar. De gjorde en serie tillslag i början på 2023 där ett stort antal personer grips, något som polisen menar sannolikt förhindrade flera grova våldsbrott.

Petra Berggren, reporter P4 Västernorrland
Josefine Perming Tengqvist, gruppchef vid grova brott, polisen i Västernorrland
Martin Larsson, advokat

2023-08-23
Länk till avsnitt

Båda försvunna 14-åringarna i Nyköping misstänkt mördade

Även den andre 14-åringen som bodde i Nyköping och som anmälts försvunnen, misstänks vara mördad. Tre sitter anhållna efter påkörning och skjutning i Västra Frölunda i Göteborg.

Många frågetecken återstår i fallet med de båda 14-åringar som var placerade på hem i Nyköping och misstänks ha kidnappats. I slutet av juli hittades den ena död i ett skogsområde i Nynäshamn söder om Stockholm sedan han varit försvunnen i flera dagar. I veckan gick åklagaren som leder förundersökningen ut med att misstanken är att även den andre 14-åringen - som ska ha synts till senast den 27 juli - är mördad.

I vårt korta nyhetsuppdaterande avsnitt tar vi också upp att i måndags kväll blev en tonåring på moped påkörd och sen skjuten i Västra Frölunda i Göteborg. Han skottskadades i benet, och  hade också en skada i huvudet som polisen tror att han fick när han blev påkörd. Tre killar har anhållits misstänkta för mordförsök. Men offret själv misstänks också för att ha avlossat skott.

När polisen i Östersund skulle kontrollera personer i en bil i lördagskväll blev de beskjutna. Personerna i bilen flydde sen snabbt därifrån och körde ut på E45:an.

En stor polisinsats inleddes för att gripa dem.

Vi tar också tempen på rättegången som inletts om ett omfattande knarkmål i Sundsvall, som ska ha blivit starten på den så kallade våldsvågen i Stockholmsområdet.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-18
Länk till avsnitt

Punkmordet i Mölndal: Kroppen skulle se ut som punkidolens lik

Två män möts av en slump i en trappa i en galleria i Mölndal. Några timmar senare är den ene död och kroppen tycks arrangerad för att likna den kända punkaren GG Allins likvaka.

När 39-årige "Oskar" och 49-årige "Niklas" möts av en slump den 27 juli 2022 upptäcker de snabbt att de delar fascinationen för det amerikanske punkartisten GG Allin, känd för sina extrema scenframträdanden med bland annat avföring och råa texter. "Niklas" ser till och med ut som GG Allin och har stylat mustaschen på samma sätt.

De båda bestämmer sig för att mötas upp senare samma kväll för att dricka öl och lyssna på musik i en glänta vid Lackarebäcks källa i Mölndal.

Dagen efter hittas "Niklas" död och kroppen har arrangerats på ett sätt som för polisens tankarna till GG Allins likvaka. "Oskar" blir misstänkt, han nekar och hävdar att "Niklas" levde när han gick därifrån.

Veckorna innan mordet har "Oskars"psykiska mående försämrats, något som varit tydligt inte minst på hans sociala medier. Upprepade gånger under sommaren har han också omhändertagits av polis för fylleri och störande av ordningen. Fyllecellerna har han klottrat ned med GG Allin budskap, bland annat med sin egen avföring.
De många varningssignalerna kring "Oskars" psykiska ohälsa får hans tidigare vän, programledaren Joey Borderline, att fundera på om mordet hade kunnat undvikas.

Under sommaren 2023 dömer Göteborgs tingsrätt "Oskar" till rättspsykiatriskt vård för mordet. Han nekar och ska överklaga domen.

Medverkande:

Joey Borderline, den misstänktes tidigare vän

Hanna Karlsson, polisens utredare

Mia Sandros, försvarsadvokat

Pekka Santtila, professor i rättspsykologi

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-16
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Sätra och rättegång för mordet på Emporia i Malmö

I Veckan med P3 Krim tittar vi närmare på skjutningen i Sätra centrum, en misstänkt felskjutning i Malmö och två uppmärksammade mordrättegångar.

Under loppet av mindre än en vecka har två killar i 20-årsåldern mördats i Stockholmsområdet. I Handen förra fredagen och inne i Sätra centrum i måndags. Nu tittar polisen på om det kan finnas ett samband mellan morden.

I Malmö har det också varit flera skjutningar den senaste veckan. I söndags träffades en man i 75-årsåldern av kulor genom fönstret när han skulle hämta ett glas vatten i köket. Hör en av de lokala polischeferna om den misstänkta felskjutningen.

För snart ett år sedan mördades en 31-årig gängledare i gallerian Emporia i Malmö. Sedan dess har en nu 16-årig pojke suttit häktad misstänkt för mordet. I veckan inleddes rättegången mot honom.

20 år efter att Marua Ajouz försvann i Malmö väcktes åtal mot hennes expojkvän som misstänks ha mördat henne. Nu har han hörts i rätten om misstankarna.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-08-11
Länk till avsnitt

Knarkligan i Umeå och gängens kamp om Norrland

En man går runt i ett skogsområde i utkanten av Umeå under hösten 2022. Med ficklampan på mobilen letar han efter en nedgrävd väska med cannabis. Vad mannen inte vet är att polisen ligger steget före.

Under 2022 har polisen en spaningsinsats mot narkotikan i Umeå. De riktar in sig på "Ibrahim" som de menar varit drivande i omfattande narkotikahandel och polisen tror också att det finns kopplingar till gängkriminalitet i Göteborg.

Umeå har länge varit relativt förskonat från gängkriminalitet. Men mycket tyder på att det är en av flera städer i Norrland som blivit allt mer attraktiv för kriminella nätverk från södra landet, bland andra Foxtrot och Dalennätverket från Stockholmsområdet.

"Ibrahim" förnekar att han skulle vara en ledare för narkotikaförsäljningen i Umeå.

Medverkande:

Olle Andersson, chef grova brott Västerbotten

Freja Lantto Heldebro, reporter P4 Västerbotten

Thomas Palmgren, spaningsledare polisen

Joel Teran, åklagare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Elin Rosenberg

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-09
Länk till avsnitt

Den oväntade vändningen i fallet Emilie Meng

En 13-årig flicka försvinner i Danmark och svensk polis dras snabbt in i sökandet. När polisen hittar henne visar det sig att den misstänkte gärningsmannen också kan ligga bakom mordet på Emilie Meng för sju år sedan.

På den danska ön Själland försvann den 17-åriga Emilie Meng spårlöst i juli 2016. Hon hittades senare mördad, men polisutredningen havererar och ingen misstänkt hittas.

Men i april i år tar allt en vändning när en 13-årig flicka försvinner från den lilla byn Kirkerup på Själland, ungefär tre mil från där Emilie Meng hittades mördad sju år tidigare. Polisen märker snabbt att det finns likheter mellan fallen.

Utredningen om mordet på Emilie Meng fick massiv kritik. Och när en till ung flicka försvinner på liknande sätt, från nästan samma område,  börjar polisen jobba intensivt. Det här är berättelsen om hur otroligt olika fall kan sluta ? beroende på vilken polisinsats som görs. Och om hur svensk och dansk polis hjälper varandra.

Medverkande:

Mattias Sigfridsson, polisen i Skåne

Samuel Larsson, Sveriges Radios Danmarkskorrespondent

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Linnéa Hjortstam

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-08-02
Länk till avsnitt

Knarkkriget mellan Räven och Bandidos och dödsskjutningen utanför klubblokalen

En man parkerar om sin bil utanför Bandidos klubblokal i Brandbergen i Haninge när skott avlossas mot honom i mars 2022. Han dör, men skyttarna har tagit fel person.

Den kurdiska räven har blivit ökänd som en av centralfigurerna i en av konflikterna som ingår i våldsvågen i Stockholm som pågått sedan årsskiftet. Men det här är inte första gången som Rävens nätverk Foxtrot har blodiga konflikter med andra kriminella nätverk.

2022 flaggade polisen i Stockholm för att våldsläget var högt och flera händelser verkade gå att koppla till en konflikt mellan Foxtrot och MC-gänget Bandidos. 

En konflikt som resulterade i att två män som inte hade något med kriminalitet att göra sköts till döds bara under mars 2022 och där militära vapen utgjort en stor fara för allmänheten.

Det ska ha använts en ung utförare som rymt från SIS-hem och som styrts via chattar av de som är högst upp i hierarkin. En ung kvinna ska ha förvarat vapen, till och med en granatkastare, i sin lägenhet.

Nyligen dömdes en kille till 11 års fängelse för bland annat mordet utanför Bandidos klubblokal. Han var 17 år när brottet begicks.

Medverkande:

Ulrika Hammarin  - utredningsledare polisen

Amir Rostami - kriminolog

Anna Ekström, NOA, polisens nationella operativa avdelning

Elin Ternert, advokat

Frida Wallin, advokat

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Jennifer Ahlbom

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-07-26
Länk till avsnitt

Livet efter muck ? Danielas väg tillbaka

Daniela går upp tidigt och släpps ut ur sin cell. Nu ska hon lämna fängelset efter tre år. Men den första tiden i frihet blir inte som hon hoppats på.

P3 Krim har träffat Daniela igen. Hon som blev mamma medan hon satt inne för brott.

Nu har hon muckat från fängelset och ska försöka skaffa sig ett liv utanför murarna. Det blir mycket frustration och frestelser. Ska hon klara att hålla sig ifrån att trilla dit på droger och kriminalitet igen?

Medverkande:

Daniela som avtjänat fängelsestraff

Henrik Blomerus, Kris, Kriminellas revansch i samhället

Erika Salander, Brå, Brottsförebyggande rådet

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-07-19
Länk till avsnitt

Så utnyttjar gängen dina moderskänslor för att lura till sig pengar

I december 2022 får Åsa Ikekhua ett sms från sin son. Sonen behöver hjälp att betala en faktura. Åsa swishar. Men det dröjer inte länge innan hon fattar att hon blivit lurad.

Sedan hösten 2022 går ?Hej Mamma?/"Hej Pappa"-sms:en som en löpeld över Sverige. Genom att låtsas vara mottagarens son eller dotter lyckas bedragarna lura till sig miljontals kronor.

"Att använda det närmsta en mamma har i sitt hjärta, sina barn. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att någon människa skulle göra så mot mig", säger Åsa Ikekhua som lurades att swisha 25 000 kronor.

Hon är inte ensam. Från september 2022 till maj 2023 har polisen fått in ungefär 4 000 liknande anmälningar och Nationellt bedrägericentrum beräknar att brottsvinsten är cirka 33 miljoner. Bedrägerimetoden kommer från Nederländerna. Men vad gör polisen åt det och är det någon som har åkt fast?

Medverkande:

Åsa Ikekhua, bedrägeriutsatt

Lotta Mauritzson, bedrägerisamordnare polisens nationella operativa avdelning

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-07-12
Länk till avsnitt

Bomberna i gängkriget: "Jag hade kunnat dö"

I januari 2023 sprängs entrén till en grekisk restaurang i Stockholm i småbitar. Utanför hittar polisen ett bilbatteri. Genom att spåra batteriet till en butik hittar polisen en bombinstruktör.

Natten efter explosionen på restaurangen sitter AI-forskaren Fredrik Carlsson och nattjobbar i ett kontorshus i Kista när hela huset plötsligt börjar skaka.
?Om jag hade varit några våningar ner eller gått ut ur byggnaden vid den här tiden så hade ju antagligen saker tagit slut, jag hade väl dött.?, säger Fredrik Carlsson.

Bomber har varit ett av de vanligaste vapnen under våldsvågen i Stockholm. Det är ren tur att ingen person dött av explosionerna, menar polis och experter. 

Men de sprängmedel som använts och organisationen bakom explosionerna har sett olika ut beroende på vilken sida av konflikten man står på.

På Rävens och Foxtrotnätverkets sida kan man se en tydlig bombinstruktör, ?Taurus?. Han pekas ut av polisen som en bombexpert som i chattar instruerar folk hur man bygger ihop bomber med termosar och bilbatterier.

På Grekens och Dalennätverkets sida har handgranater använts. 

Medverkande:

Fredric Carlsson, vittne

Claes Murray, utredningsledare

Daniel Jonsson, åklagare

Sven Granath, kriminolog

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-07-05
Länk till avsnitt

Domarna mot "Louise Gucci" och Rävens barnsoldater

18 års fängelse blev straffet för den 20-åring som ska ha gett 14-15-åringar i uppdrag att skjuta och mörda i konflikten med Dalennätverket.

20-åringen - som vi i tidigare avsnitt kallat för Musa - ska vara en del av vad polisen kallar "Zeronätverket". Ett kriminellt nätverk med bas i Jordbro i Haninge - som polis och åklagare menar har spelat en stor roll som utförare åt Foxtrot, den "kurdiska rävens" kriminella nätverk. Musa döms nu för att ha gett barn i uppdrag att genomföra skjutningar mot under tre dagar i januari 2023.

Han, liksom tonåringarna, har nekat till brott i rättegången.

Musa kommer att överklaga domen till hovrätten, säger hans advokat Anton Strand.

Tingsrätten går på åklagarnas linje när det kommer till straffen men riktar samtidigt kritik mot polisens arbete. Det gäller framför allt ett över två timmar långt förhör med en 14-åring natten efter att han gripits efter att ha varit på väg att genomföra en skjutning men ångrat sig. Två förhörsledare och två representanter från socialtjänsten var med under förhöret men 14-åringen hade inget juridiskt biträde närvarande. Det är en av omständigheterna som tingsrätten beskriver som "mycket anmärkningsvärda" och att förhöret inte är förenligt med barnkonventionen - som är svensk lag.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-06-29
Länk till avsnitt

Fem killar våldtog Saga: "Livet har satts på paus"

Saga blev gruppvåldtagen i oktober 2022 i en park vid kasinot i Malmö. Nu berättar hon om rättegången och om livet efter våldtäkten.

Oktober 2022. Saga tar en kvällspromenad i centrala Malmö när ett killgäng tar kontakt och följer efter henne. De tvingar in henne i en buske. En stund senare dyker en polispatrull upp och de misstänkta kan snabbt gripas.

Nu berättar Saga om livet efter gruppvåldtäkten bakom kasinot i Malmö. Vi har bytt ut hennes namn och röst.

Fem killar har dömts för gruppvåldtäkten. De var mellan 15 och 18 år när det hände.

Om du själv har eller känner någon som blivit utsatt kan du höra av dig till:

Novahuset, ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp.
Kontakt: www.novahuset.com

Brottsofferjouren, ideell organisation med en nationell stödlinje som är gratis att ringa till.
Kontakt: 116 006, alla dagar kl 9?19
Mejl: [email protected]

Föreningen storasyster, ideell förening som vänder sig till människor som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.
Kontakt: https://storasyster.org
Mejl
: [email protected]

Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon för den som utsatts för våld och hot, samtalen är gratis och du kan vara anonym.
Kontakt: 020-505050

Pojkmottagningen (numera i privat regi) erbjuder konsultationer och i begränsad utsträckning behandling för pojkar som varit sexuellt utnyttjade och för unga sexualförövare.
Kontakt:
Mejl: [email protected]
Telefon: 070-2675030
Mejl: [email protected]
Telefon: 070-9328873

Medverkande:

"Saga", målsägande, vi har bytt hennes namn och röst

Kristina Amilon, åklagare Kungsparken

Kristina Bandrup, målsägandebiträde

Fanny Wahlström, utredare sexualbrottsgruppen Malmö

Ewa Wressmark, advokat

Kristina Amilon, åklagare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-06-27
Länk till avsnitt

Rysktalande nätverk fixar skenäktenskap för att begå brott

Sommaren 2022. En vitklädd brud och en uppklädd man står inför en vigselförättare i Stockholm. Men i buskarna ligger polisen och spanar och bruden kommer lämna sin nya man redan nästa dag.

Under det senaste året har Operativa rådet ? alltså den satsning som 12 myndigheter har mot organiserad brottslighet ? fokuserat på rysktalande nätverk i Sverige. 

Under "Operation Robert" har polisen kunnat se hur rysktalande nätverk genom ett avancerat brottsupplägg flygit hit EU-medborgare, hjälpt dem att folkbokföra sig och öppna svenska bankkonton. När de åkt hem har identiteterna lämnats över till nätverken som har utnyttjat demför att starta företag, tvätta pengar, få ut pengar ur välfärdssystemen och göra svarta löner till vita.

Den hemliga insatsen har hittills lett till att en 48-årig man åtalats  misstänkt för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott. Och en rättegång pågår också mot 37-årig man som misstänks för liknande brottslighet. Totalt misstänks de båda männen ha tvättat 180 miljoner kronor.

I förlängningen används de sinnrikt skapade svenska identiteterna för att möjliggöra skenäktenskap, människoexploatering, bidragsfusk och annan ekonomisk brottslighet.

Medverkande:

Liza Alexandrova-Zorina, författare

Stefan Edin - polis och insatsledre för operativa rådsinsatsen Robert

Sanna Nesser, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten

Nils Råby, åklagare Ekobrottsmyndigheten

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-06-21
Länk till avsnitt

Knivattack på 10-årig flicka och Einármordet blir kallt fall

En 34-årig kvinna misstänks för flera attacker mot barn i Ängelholm. Polisen kommer inte vidare i utredningen om mordet på Einár. Östermalmsläkaren får sänkt straff.

I måndags attackerades en 10-årig flicka med kniv i Ängelholm. En 34-årig kvinna greps i närheten. Hon är nu häktad misstänkt för försök till mord. Kvinnan är också misstänkt för att ha attackerat andra barn i Ängelholm den senaste månaden.

I veckan kom beskedet att mordet på rapparen Einár nu har blivit ett kallt fall. Men det innebär inte att utredningen läggs ned.

Vi kan också berätta att 20-åring från Jordbro i Stockholm som vi i tidigare avsnitt kallat för "Musa" nu även är misstänkt för stämpling till mordet på en 15-årig pojke på en sushirestaurang i Skogås. "Musa" väntar samtidigt på dom i det fall där han misstänks för att ha förmått flera 14-15-åringar att skjuta mot människor och dörrar, även det har vi berättat om tidigare.

I veckans nyhetsuppdatering följer vi också upp vad som hänt med den så kallade Östermalmsläkaren ? och i en morddom i Kalmar.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-06-16
Länk till avsnitt

Masskjutningen i Farsta: "Mitt hjärta brister ? det får inte hända"

Gärningsmannen sköt över 20 skott vid tunnelbanan i Farsta centrum. 15-årige Elias och en 43-årig man dödades av skotten. En annan 15-åring och en 63-årig kvinna skadades.

Skjutningen vid 18-tiden på lördagskvällen skedde tidig kväll mitt bland massor av folk som fick ta skydd. Föräldrar flydde i panik med sina barn och händelsen skakar Sverige.

Motivbilden är "grumlig" enligt polisen. De ser inte att de som träffades av skotten i Farsta skulle ha några tydliga kopplingar till kriminalitet.

Vid minnesplatsen utanför tunnelbaneingången samlas närstående, vänner och bekanta. Bland dem som minns Elias, som bara blev 15 år, finns två av hans tidigare lärare.

Två killar i 20-årsåldern greps efter en polisjakt samma lördagskväll . På tisdagen häktades de för bland annat mord och mordförsök. Båda nekar till brott.

I Farsta pågår sedan en tid en konflikt mellan olika kriminella nätverk.

Medverkande:

Katarina Eneris, lärare

Cristiano Finessi, lärare

Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef polisen

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-06-14
Länk till avsnitt

Gängkriminell misstänkt för att ha kört ihjäl 11-åring och knivmordet i Älvsjö

En 11-årig pojke cyklade i onsdags kväll i Märsta när han blev påkörd och dog senare under kvällen. Nu misstänks en man med koppling till Märstanätverket för att ha kört ihjäl pojken.

I veckans nyhetsuppdatering tar vi också upp knivmordet på en tonåring i Älvsjö. Det andra knivmordet bland ungdomar i södra Stockholm på kort tid.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-06-09
Länk till avsnitt

Skolbarnen i gängkrigen: "De kallar sig soldater eller strikers"

Gäng letar unga utförare på skolgårdar och sociala medier. Lärare och poliser ser tecknen, men har svårt att avbryta. Snart blir det straffbart rekrytera barn till gäng. Hur ska rekryteringen stoppas?

Våren 2023 är det flera barn som sitter i säkerhetssalen, misstänkta för grova brott. Åklagare och poliser menar att kriminella gäng riktar in sig på barn under 15 år för att få dem att utföra grova brott.

"Andreas" tycker att hans roll som lärare förändrats i takt med att kriminaliteten krupit ner i åldrarna. Han har tidigare elever i tidiga tonåren som misstänks för grov brottslighet. Han tycker inte att han har rätt utbildning och kunskap för att hantera utvecklingen och tycker att samarbetet behöver bli bättre mellan skolan, socialtjänsten och polisen.

Riksdagen har klubbat flera lagändringar som de hoppas ska motverka gängens rekrytering av barn som utförare av grova brott. Bland annat ska det bli straffbart att rekrytera barn till kriminalitet. Det ska också bli lättare för åklagare att ställa personer som inte är straffmyndiga inför rätta. Det är fel väg menar Tove Rhudin Nichols, advokat, som företräder en 14-åring som misstänks ha skjutit skarpt mot en lägenhetsdörr i Fruängen i Stockholm under den så kallade "våldsvågen".

Medverkande:

Wissal Abdallah, advokat

"Andreas", tidigare lärare i Haninge

"Carl", polis i Haninge

Karin Hammar, åklagare

Tove Rhudin Nichols, advokat

Lisa dos Santos, åklagare

Rissaa Seidou, områdespolis

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-06-07
Länk till avsnitt

Häktning efter skottdramat i Solna - och skärpt straff för Delta gym-mordet

En man i 30-årsåldern dog efter en skottväxling mitt på eftermiddagen i Solna. Även den misstänkte skottskadades - och attackerades sedan av andra personer på plats.

Hovrätten skärpte straffet för den då 16-årige åtalade skytten vid mordet på Delta gym i centrala Stockholm förra året.

Fyra högstadiepojkar knivskadades efter ett större bråk vid en friluftsdag i Eskilstuna.

I avsnittet blir det också en uppdatering kring Tovefallet i hovrätten.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-06-02
Länk till avsnitt

Sonen dödades i nödvärnsfallet: ?Går till graven varje dag?

I september 2022 tog sig en 17- och en 20-åring in i lägenhet i Ulricehamn. Inkräktarna attackerade killen i lägenheten som försvarade sig med en jaktkniv. Skadorna blev så allvarliga att inkräktarna dog.

Mamman till 17-åringen som bröt sig in berättar nu för första gången om saknaden efter sonen och besvikelsen mot rättsväsendet.

Händelsen har upprört och påverkat många i Ulricehamn och den stora frågan har varit om det här omfattande våldet var försvarbart?

22-åringen, "Simon", friades i tingsrätten för misstankarna om dubbeldråp eftersom tingsrätten menar att det var för mycket våld som användes - men att Simon samtidigt "svårligen kunde besinna sig" när han attackerades i hemmet.

Vi benar i frågan om hur mycket våld man egentligen får använda sig av i självförsvar, alltså nödvärn. Tre jurister med olika uppfattningar ger sin bild.

Medverkande:

Mamman till dödade 17-åringen

"Simon", friad för dubbeldråp

Marie Kagrell, jurist och doktorand vid Stockholms universitet

Matthias Nordgren, rektor Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn

Mia Sandros, advokat

Martin Svensson, åklagare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn och P4 Sjuhärads Chérin Omari.

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-05-31
Länk till avsnitt

Två bomber med fyra minuters mellanrum i Norrköping

Två explosioner - och någon timme senare ett misstänkt föremål som säkrades av nationella bombskyddet. Det blev en obehaglig natt för många boende i Norrköping.

Natten till i torsdags skedde inom loppet av några minuter två explosioner vid flerfamiljshus i Norrköping. Vid den andra explosionen fick en port till ett flerfamiljshus stora skador, men ingen person kom till skada vid sprängningarna. 
Strax innan sex på morgonen kom larm om ett ytterligare misstänkt farligt föremål utanför en port och Nationella bombskyddet kom dit och säkrade föremålet.

I avsnittet tar vi också bland annat upp att en kille i 20-årsåldern häktats för dödsskjutningen i Rågsved och att hovrätten fastställde domen om livstids fängelse för grovt spioneri för den äldre av de två bröder som har lämnat information till Ryssland.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-05-26
Länk till avsnitt

Rävens barnsoldater ? ?Skjut vem som helst?

Helgen 20-22 januari 2023. Barn får order om att skjuta vem som helst som kan vara kopplad till Dalennätverket. Enligt polisen har de värvats av Zeronätverket, som är allierade med Räven.

En 20-åring har ställts inför rätta misstänkt för att ligga bakom planer på tre våldsdåd i år under våldsvågen i Stockholmsområdet. I rättegången målas bilden upp av hur "Rävens" nätverk och Dalennätverket båda vill åt narkotikamarknaden bland annat i Stockholm och Sundsvall. För att ta över anlitas hänsynslösa nätverk som i sin tur rekryterar tonåringar som utförare.

Enligt åklagarna har 20-åringen utrustat 14-15-åringar med skarpladdade vapen - och uppmanat dem att skjuta.

Vid ett av tillfällena stoppas en 14-åring av polis och kontrolleras - men polisen missar vapnet han gömt på sig och låter honom gå.

20-åringen ska vara en del av vad polisen kallar "Zeronätverket". Ett kriminellt nätverk med bas i Jordbro i Haninge - som polis och åklagare menar har spelat en stor roll som utförare åt Foxtrot, den "kurdiska rävens" kriminella nätverk. Han, liksom tonåringarna, nekar till brott.

Läraren "Andreas" har haft en av 14-åringarna och en av 15-åringarna som elever och ger sin bild av det som hänt.

Medverkande:

Wissal Abdallah, advokat

"Andreas", tidigare lärare i Haninge

"Carl", polis i Haninge

Karin Hammar, åklagare

Tove Rhudin Nichols, advokat

Ulrika Rosén, åklagare

Lisa dos Santos, åklagare

Anton Strand, advokat

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-05-24
Länk till avsnitt

Vapnet i våldsvågen och HD-domen som förändrar polisens arbete: "Katastrofalt"

Polisen hittar ett vapen i en säng. De byter ut det mot en replika. Sen slår polisen till när tonåringar hanterar den. Men innan domen mot dem faller kommer en ny HD-dom - som förändrar allt.

Det vapen polisen hittar av en slump i en lägenhet i Bredäng i Stockholm visar sig ha använts minst tre gånger i den pågående våldsvågen i Stockholm. Vid ett mord och två mordförsök. Polisen byter ut vapnet mot en replika, en attrapp, och sätter upp en hemlig kamera.

En 16-åring och en 18-åring grips på bar gärning när polisen i realtid kan se att de hanterar vapenattrappen. De åtalas för försök till grovt vapenbrott. Södertörns tingsrätt friar dem - med hänvisning till en helt färsk dom i Högsta domstolen. Poliser runt om i Sverige larmar nu om att HD-domen slår undan benen för den väletablerade metoden att byta ut vapen och narkotika - och ändå få personer som hanterar det efteråt fällda.

Medverkande:

Olle Andersson, utredningschef polisområde Västerbotten

Mats Baakki, kriminalinspektör, regionala utredningsenheten polisregion Stockholm

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, Stockholms universitet

Erik Nord, utredningschef polisregion Väst

Ninmar Poli, advokat

Isabel Thorén, chef på Nationellt skjutvapencenter

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Maths Källström

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-05-17
Länk till avsnitt

Mordordern till 15-åringen: "Wacka någon grabb vem som helst"

Två 15-åringar släpps av i Enskededalen i södra Stockholm den 21 januari. De har med sig ett automatvapen och en av dem får order från en 20-åring i en chatt: "Wacka någon grabb vem som helst".

Kort senare avlossas flera skott mot en kille som varken har koppling till något nätverk eller kriminalitet över huvud taget vad utredarna kunnat se. Killen klarar sig från att bli träffad och tar skydd i en Ica-butik.

Samma dag grips 15-åringarna och en tredje person efter en biljakt på motorvägen.
Åklagarens teori är att de skickades till Enskededalen för att skjuta i princip vem som helst i området.

? Det är så klart otroligt hänsynslöst beteende och skrämmande, säger åklagaren Karin Hammar.

Det här är ett av flera våldsdåd i konflikten mellan den kurdiske räven och Dalennätverket.

20-åringen som misstänks ha skrivit till den 15-årige skytten är också åtalad misstänkt för bland annat anstiftan till försök till mord för skjutningen mot en rappares port i Fruängen och för förberedelse till mord.

Den som misstänks ha skjutit mot dörren i Fruängen är en 14-åring som tidigare i veckan rymde från ett Sis-hem.

I avsnittet tar vi också upp sprängningen i ett åttavåningshus i Norsborg i veckan.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-05-11
Länk till avsnitt

Gängkriget i Eskilstuna: "Hedern är borta för länge sedan"

Skärtorsdagen 2023. En 18-åring skjuts utanför sin skola i Eskilstuna. Vittnen beskriver det som en avrättning. Maktkamp och hämndbegär driver gängkonflikterna och våldet blir allt mer skoningslöst.

"Alexander" sköts till döds på en parkering utanför sin gymnasieskola. Inte ens två veckor senare mördas en 25-åring i Fröslunda. Däremellan var det en skottlossning på centralstationen. Läget är spänt i den kriminella världen i Eskilstuna, som hade flest skjutningar per invånare av alla kommuner förra året.

Enligt polisen handlar konflikterna i grund och botten om narkotikamarknaden. Uppgörelser om områden och vem som ska äga dem. Men flera av våldsdåden ses också som ren hämnd. "Victor" med kopplingar till Eskilstunas gängvärld berättar om hur gränserna förskjuts.

Medverkande:

"Victor", med koppling till den kriminella världen i Eskilstuna

Peter Sigurd, kommunpolis Eskilstuna

Camilla Helgesson, utredningschef polisen i Eskilstuna

Ninmar Poli, advokat

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-05-10
Länk till avsnitt

VECKAN: "Greken" begärd häktad - och son döms för mord på mamma

En av de utpekade huvudpersonerna i våldsvågen i Stockholm, mannen som kallas Greken, har nu häktats i sin utevaro.

Den 25-åriga killen som har en ledande roll inom Dalennätverket, och som kallas för Greken, misstänks för grov narkotikasmuggling och penningtvätt och har häktats i ett ärende i Sundsvall där flera personer redan är misstänkta.

I lördags, den 29 april, hittades en höggravid 20-årig tjej död i en lägenhet i centrala Örebro. En man i samma ålder misstänks för det och mordet har väckt starka känslor i bland annat sociala medier.

Ytterligare en bror har nu häktats som misstänkt för mordet på en man, som ska ha kört taxi, vid naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping.

2023-05-05
Länk till avsnitt

Vårbykonflikten som ledde till mordet på Adriana

Februari 2011. En kille hittas skjuten med flera skott i benen i ett trapphus i Vårby gård. Det här blir starten på en blodig konflikt mellan Vårbynätverket och deras ärkefiende.

Förra veckan dömdes tre män till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka 2020.
En av dem är en man som beskrivs som Vårbynätverkets ärkefiende, och som själv är från Vårby. Och det är hans konflikt med Vårbynätverket som ledde fram till mordet på Adriana.
Den numera pensionerade fritidsgårdschefen Evy Wallin som haft kontakt med många av de killar som mördats - och dömts för att ha mördat - i konflikten som pågått i över 10 år ger sin bild, liksom polisen som såg grupperingarna i Vårby växa fram.

Medverkande:

Evy Wallin, tidigare fritidsgårdschef Vårby

Per Ekholm, polis, tidigare chef poliskontoret i Vårby

Martin Östholm, operativ samordnare i polisområde Västmanland

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-05-03
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko

Därför är gängen mer hänsynslösa efter mordet på Adriana. Gäst är P3 Krims programledare Mariela Quintana Melin.

2023-04-28
Länk till avsnitt

Livstids fängelse för mordet på Adriana: "Tillfredställande"

Mordet på 12-åriga Adriana skakade Sverige. Nu fälls tre män för att ha dödat henne - när de egentligen ska ha varit ute efter ett rivaliserande gäng.

I avsnittet synar vi domen närmare. Hur har domstolen resonerat när de fäller de tre för mordet - trots att det saknas teknisk bevisning som binder dem till platsen vid den tiden?

I programmet hör du bland andra försvarsadvokater, Adrianas familjs målsägandebiträde och en av rådmännen som dömde. Åklagaren Anna Svedin gästar studion och pratar om fallet som hon jobbat med i snart två år.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-04-26
Länk till avsnitt

Aqils väg ut ur gänget: "Om du klarar att lämna är du en riktig soldat"

Unge Aqil har bestämt sig för att lämna gänget. Men att börja ett nytt liv blir inte lätt. Det blir också en utmaning för dem som ska hjälpa honom att starta om.

Hur är det att gå från ett liv som kretsar kring kriminalitet till att bryta med det förflutna, flytta till hemlig ort och försöka ta tag i skolan igen?

I det förra avsnittet berättade vi om Aqil, som tidigt steg i graderna i ett kriminellt gäng. Med ett pris på sitt huvud - och efter att ha utsatts för upprepade mordförsök - tar han ett erbjudande om att hoppa av med stöd av samhället.

Skola, svenssonliv och sociala koder - allt måste nu Aqil lära sig som ung vuxen.

Avhoppet blir tufft, både för honom och för flera av dem som har som jobb att hjälpa honom. Nu berättar de för P3 Krim om hur det varit och ger en unik inblick i en ung killes väg ut ur kriminaliteten.

För att hålla Aqil anonym är hans och samtliga medverkandes namn utbytta. Vi har även låtit andra läsa in vad Aqil, Elsa, Carl och Annika berättat för oss.

Medverkande:

"Aqil" lästes in av skådespelaren Roy Nehmé

"Mikael", kommunanställd

"Elsa", föreståndare på ett skyddat boende

"Carl", personal på skyddat boende

"Kajsa", lärare

"Annika", lärare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Johanna Ladborn

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

2023-04-25
Länk till avsnitt

Livstids fängelse för Tovemordet: "De har agerat iskallt"

Två tjejer döms till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda i höstas. Hör reaktionerna om det unika fallet.

Både den 20-åriga tjejen, som vi kallat för Jennifer, och den 18-åriga tjejen, som vi kallat för Matilda, döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Jennifer döms också för skadegörelse efter att ha försökt bränna ner det hus Tove bodde i när hon var hemma i Vetlanda.

Kvinnorna har gett olika berättelser om vad som hände när Tove dog, den stora frågan inför domen var hur tingsrätten skulle bedöma det. Hör hur tingsrätten resonerat kring det.

I avsnittet hör du bland andra Toves sambos advokat, rådmannen i Eksjö tingsrätt samt forskaren Jenny Yourstone.

Har du tips så hör av dig till oss:

Mail: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

Instagram: p3krimpodden

2023-04-19
Länk till avsnitt

Aqil ? från busfrö till tungt kriminell

Tonårige Aqil och hans vän blir beskjutna. Aqil skadas. Vännen dör på platsen. Trots sin unga ålder har han en hög position inom en kriminell gruppering. Nu berättar han vad som lockade in honom.

När Aqil växer upp känner han att han har svårt att komma in i det svenska samhället och att få nära vänner. En kriminell gruppering i området erbjuder honom ett sammanhang, mat och cigaretter.

Aqil stiger snabbt i graderna. Han får mer ansvar. Men våldet blir också allt grövre. Aqil både utsätter andra för våld och flera gånger är han själv nära att dö. Aqil står bredvid sin vän som skjuts ihjäl.

Samtidigt görs det flera försök att få Aqil att lämna kriminaliteten innan han också mördas. Mikael, en kommunanställd som jobbar med att få ut ungdomar från kriminalitet, är drivande i det. Men kommer han att lyckas vinna Aqils förtroende?

Aqil heter egentligen något annat och vi har låtit en skådespelare läsa in det som han har berättat för oss. Även Mikael heter något annat i verkligheten.

Medverkande:

"Aqil" lästes in av skådespelaren Roy Nehmé

"Mikael", kommunanställd

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

2023-04-18
Länk till avsnitt

VECKAN: Fritagningen i Södertälje och det första kronvittnet berättar själv

Morddömd 17-åring fritogs på väg till tandläkaren, mordet vid gymnasieskolan i Eskilstuna, pappa erkänner att han dödat sin son och hör Sveriges första kronvittne berätta själv i tingsrätten.

Den 17-åriga killen som dömdes till sluten ungdomsvård för mordet på Delta gym i centrala Stockholm fritogs under vapenhot på torsdagen när han var på väg till tandläkaren. Nu är han efterlyst. Det här är andra gången på drygt två månader som en fritagning sker i samband med ett vårdbesök.

Klockan 15:43 på skärtorsdagen fick Polisen fick larm om höga smällar vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Skott hade avlossats utanför skolan och en kille i 20-årsåldern som var elev på skolan hade skjutits ihjäl. 

I Luleå startar rättegången mot den pappa som åtalats för att ha mördat sin 8-åriga son i januari i år. Mordet har väckt starka känslor och krav på lagändringar har höjts eftersom pappan hade umgängesrätt med sonen trots att det fanns varningssignaler kring honom från bland annat polis och socialtjänst. Tidigare i veckan erkände pappan att han mördat sonen.

Och i veckan kom den första svenska morddomen där ett kronvittne fått stor betydelse. Det gäller ett mord på en 25-åring utanför Högskolan i Borås i november 2020. En 22-årig kille dömdes till 14 års fängelse för mordet. Kronvittnet satt häktad i cellen bredvid den nu dömde och eftersom häktet i Borås är väldigt lyhört kunde de prata med varandra. Då ska 22-åringen ha berättat om mordet för kronvittnet som valde att gå till polisen med uppgifterna. Hör honom själv berätta om varför han valde att vittna.

2023-04-14
Länk till avsnitt

Östermalmsläkaren och kopplingarna till Södertäljenätverket

En företagsledare ringer en läkare på Östermalm i Stockholm. Vad de inte vet är att polisen lyssnar. Det blir starten på en utredning som också ska peka mot organiserad brottslighet i Södertälje.

Nyligen dömdes en läkare till fängelse för bland annat att ha skrivit ut tusentals narkotikaklassade tabletter. Läkaren nekar till narkotikabrott.

På sin mottagning på Östermalm i centrala Stockholm har han haft kontakt med sina patienter genom WhatsApp, och fått betalt genom Swish. Bland patienterna finns flera gängkriminella, bland annat en företagsledare som enligt poliskällor är kopplad till Södertäljenätverket och som misstänks för inblandning i en stor ekobrottshärva som utreds just nu. Det här är ett exempel på hur organiserad brottslighet misstänks för välfärdsfusk, enligt polis och åklagare.

Medverkande:

Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption

Linnea Graaf, samordnare Region Stockholm

Thomas Martinsson, advokat

Torbjörn Hermansson, polis i Södertälje

Gunnar Appelgren, kommissarie Nationella operativa avdelningen, NOA

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Viktor Papini

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Reportrar: Johanna Ladborn

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

2023-04-12
Länk till avsnitt

VECKAN: Heroin-kirurgen, mordet i Kramfors och skjutning i Skärholmen

Nytt mord i Skärholmen, rättegång startad om skjutningen i Gubbängen, heroinkirurg i Skåne och mordet på en kvinna i kramfors är nu uppe i rätten.

Rättegång har startat i Sundsvalls tingsrätt där en man i 45-årsåldern står åtalad för mord och grovt gravfridsbrott på en 25-årig kvinna från Timrå.

Den senaste skjutningen i Stockholm gäller ett mord på en man i 30-årsåldern som sköts utanför tunnelbanan på onsdagskvällen.

En kirurg i Skåne och hans flickvän har dömts till fängelse efter att polisen hittat stora mängder heroin i deras lägenhet.

Första rättegången med koppling till våldsvågen i Stockholm har startat. Det gäller de skjutningar som skedde mot två lägenheter i Gubbängen i Stockholm där två 15-åringar bland annat står åtalade.

2023-04-06
Länk till avsnitt

Förhörsledarna i Tove-fallet: "Levt med utredningen dygnet runt"

I oktober grips 20-åringen på jobbet. 18-åringen på sin gymnasieskola. I slutet av mars sitter de i Eksjö tingsrätt och ska förhöras som misstänkta för mordet på Tove i Vetlanda.

P3 Krim handlar den här veckan om Tove-rättegången inifrån och de misstänktas versioner. Två versioner som växt fram under utredningen. I avsnittet berättar för första gången förhörsledarna om vägen fram till att de misstänkta tjejerna till slut medger att de haft något med Toves försvinnande att göra.

I avsnittet hör du förhörsledarna Gunilla Karlsson och Lennart Ingvarsson, utredningsledaren Johan Ekström, Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och de misstänktas versioner i rättssalen.

2023-04-04
Länk till avsnitt

VECKAN: Tove-rättegången, Rävens samtal och första åtalet i våldsvågen

Starka känslor i rättegången efter mordet på Tove, pojkar åtalas efter skjutningar i Gubbängen, mord i Norsborg kan klaras upp och Räven skickar röstmeddelanden.

Linus Lindahl har tillbringat veckan i Eksjö tingsrätt och bevakat rättegången mot de två kvinnor som misstänks ha mördat Tove i Vetlanda. I slutet yrkade åklagaren på livstids fängelse för 20-åringen och minst 18 år för 18-åringen.

I Stockholm har det första åtalet kommit för brott under våldsvågen. Två 15-åriga pojkar åtalas för försök till mord efter två skjutningar mot lägenheter i Gubbängen den 28 december.

Samtidigt har polisen slagit till mot den Kurdiska rävens misstänkta logistikcentral i Strängnäs och hittat ungefär 200 kilo narkotika. Och i ett röstmeddelande från Räven själv hörs hur viktigt Strängnäs är för honom.

I april förra året sköts en 19-årig kille till döds mitt i ett bostadsområde i Norsborg i Botkyrka. Nu åtalas sex personer för inblandning.

2023-03-30
Länk till avsnitt

Rekordsmugglingen av kokain utanför Styrsö

I maj 2020 flyter flera paket med kokain upp i Göteborgs skärgård. Det dröjer ett år innan smugglingen avslöjas. Bland de misstänkta finns en svensk man som sålt Anom-telefoner och som jagas av FBI.

Allt börjar då tre killar är ute och fiskar då de gör det stora fyndet. De följande dagarna flyter ännu mera kokain upp i och kring Styrsö. Totalt rör det sig om 24 kilo. Men det ska visa sig att mängden som skulle smugglas in var hela 400 kilo.

När polisen börjar lägga sitt pussel pekar mycket mot ett brottssyndikat på balkan som använt sig av svenska organisatörer. Några av de tillhör kriminella nätverk i Göteborg. Andra är idag internationellt efterlysta för flertalet grova brott.

Medverkande:

Kenny Adersjö, brottsutredare hos polisen

Ted Esplund, underrättelseenheten på NOA

Franz Dahlén, sjöpolisen

Mats Dahlberg, åklagare vid RIO

Mats Mattsson, försvarare

Max Ahlgren, försvarare

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Viktor Papini

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Reportrar: Linnea Hjortstam & Johanna Ladborn

Kontakt: [email protected]

Tipstelefon: 0734-61 29 15

2023-03-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.