Sveriges 100 mest populära podcasts

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd

www.trädgårdstrollet.se Om trädgård i allmänhet och om sorter i synnerhet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tradgardstrollet.podbean.com

Avsnitt

Avsnitt 35: Odla med barn

-innehåller reklam för skillbreak.com- I det här avsnittet får jag lära mig tips om hur man odlar med barn av föreläsaren och floristen Joanna Österlind som driver kontot @odlingslugn på Instagram. Hon berättar om hur hon odlar med sina tre barn ute på landet och vi pratar om både grönsaker som är roliga för barn att odla och strategier för att inkludera (och distrahera). Joanna ger också konkreta tips på sånt som har funkat bra och vad som funkat mindre bra i hennes odlingar och berättar om hur man kan tänka för att verkligen få odlingslugn.

2023-07-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 34: Om potatislök

-Innehåller reklam för Skillbreak.com- I det här avsnittet får jag lära mig mer om den fantastiska potatislöken av trädgårdsingenjören och genbankskuratorn Erik de Vahl. Han berättar vad potatislök är för något, om olika sorter, hur den odlas i nationella genbanken, vad man ska tänka på för att lyckas med lagringen och vi tipsar också om olika sätt att få tag på potatislök. 

2023-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 33: Om jord

I det här avsnittet får jag lära mig mer om jord av odlaren och självhushållaren Marek Rolenec. Marek brukar hålla odlingskurser för FOBO (Förbundet Organisk-Biologisk Odling) om hur man odlar sin jord och sin mat.

Han berättar om vad jord är för nåt, olika sätt man kan göra jord på, fördelarna med att ha en levande jord full med mikroliv och hur viktigt det är att skapa egna kretslopp och lära sig se sitt trädgårdsavfall som en resurs.

2023-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 32: Om ätbara blommor

-innehåller reklam för Skillbreak.com-

I det här avsnittet får jag lära mig mer om ätbara blommor av odlar- och matprofilen Peter Streijffert. Peter är odlare, kock och författare av flera böcker och den senaste handlar om blomstermat, dvs ätbara blommor. Han berättar om olika ätbara blommor, hur de kan kombineras med både mat och efterrätter och vad man ska tänka på när man använder ätbara blommor i matlagningen. Mer info hittar du som vanligt på trädgårdstrollet.se

2023-03-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 31: om betor & mangold

-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om betor och mangold av Börje Borgström. Börje är ålderman för just betskrået (inkl mangold) i fröodlarföreningen Sesam och han har många års erfarenhet av odling i allmänhet och odling av betor och mangold i synnerhet.

Vi pratar om många olika sorters betor och mangold, vad som gör en bra sort till en bra sort, serieodling, varför det blir så rörigt med olika namn på samma sort och mycket mer. Dessutom blir det lite recepttips på mumsiga rätter du kan laga av din bet- och mangoldskörd.

2023-02-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: Om vinterns tomater

-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet är det jag själv som svarar på frågorna med min odlarkompis Johanna Helén @moderjords som ställer frågorna. Vi pratar om vad lagringstomater egentligen är för nåt, vad ska de kallas för egentligen och hur man lyckas med att både odla, skörda och lagra dem. Jag tipsar om några av mina favoritsorter och såklart också om var du hittar frö till dem.

2022-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Om riddarsporrar

-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om riddarsporrar av trädgårdsmästaren Martin Beyer. Vi pratar om riddarsporrar, namnsorter, hur man kan kombinera riddarsporrar med andra perenner i rabatten och det blir också en del prat om klassisk rabattkomposition: vi pratar goda grannar, treklang, knappar och spiror... Det blir också en del om trädgårdslegendaren Karl Foerster, om gödsel och om hur och när man bäst delar riddarsporrar.

2022-09-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Om kål

-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om kål av odlaren och trädgårdsläraren Lars Forslin. Lars odlar kål för försäljning, alltså i lite större skala än en vanlig hobbyodlare och han har odlat i många år, bl a broccoli, blomkål, majrova, huvudkål, salladskål och mycket mer. Vi pratar om kål, kålsorter, hur man kan kategorisera kål och olika sätt att odla kål på. Det blir också en del prat om gödsel, bekämpning av skadedjur och hur olika konstgödning och naturligt gödsel kan bete sig i odlingen.

2022-08-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Om pioner

-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om pioner av grundaren och ordföranden för Svenska Pionsällskapet Leena Liljestrand. Vi pratar odling, gödsling, vanliga nybörjarmisstag och vi frossar i sorter sorter sorter! Leena berättar också om de olika grupperingarna av pioner, när och hur du helst ska plantera pioner och tipsar om var du hittar det bästa utbudet av spännande pionsorter. Namnsortlista hittar du på www.trädgårdstrollet.se

2022-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: Om sparris

-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om sparris av jordbrukaren och mångsysslaren Annika Sahlin. Annika driver Helsingesparris, Skale Skafferi i Hälsingland som säljer sparrisplantor, grönsaker i säsong, mjöl på kultursorter av spannmål och mycket mer. Vi pratar sparrisodling, gödsling, vanliga nybörjarmisstag och hur du skördar och förvarar sparris på bästa sätt.

2022-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Om rabarber

-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet som spelades in 5 april får jag lära mig mer om rabarber av författaren Ingar Nilsson som bl a har skrivit böcker om rabarber, kål och hallon. Vi pratar sorter, smakfavoriter, odling, gödsling och Ingar berättar också om rabarberns kulturhistoria och om provsmakning av rabarber.

2022-04-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Om bokashi

-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om bokashi av Emma Stille. Emma är en av tre författare till Den stora boken om bokashi som släpps den 2 maj. Hon berättar om vad bokashi är för nåt, hur det fungerar och hur hon använder sig av bokashi hemma i sin egen trädgård.

2022-04-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Om sötpotatis

-innehåller reklam för Grönyte Konsult - I det här avsnittet får jag lära mig mer om sötpotatis av Emanuel Elgerud. Emanuel är utbildad trädgårdsmästare och trädgårdsingenjör med odlingsinriktning och har forskat på sötpotatis. Han berättar om hur du kan odla sötpotatis i en vanlig villaträdgård, varför sticklingsförökning av sötpotatis i vattenglas bör undvikas, gödsling, förvaring, sorter, hur du kan använda sötpotatis i köket i både mat- och efterrätter och mycket mycket mer.

2022-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Om fröodling

-innehåller reklam för Kinnekulle Frö - I det här avsnittet får jag lära mig mer om fröodling av Martin Green på Kinnekulle Frö. Martin driver familjeföretaget Kinnekulle Frö som arbetar med odlad mångfald och det gör man genom odling och försäljning av kulturarvs och bevarandesorter samt nya sorter som tagits fram som alternativ till hybrider. Martin berättar om fröodling, lantsorter, amatörsorter, spännande kulturarvssorter, odlad mångfald och mycket mycket mer.  

2022-02-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Om blomsterbönder

-innehåller reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om småskalig snittblomsodling av Kristine Andersson. Kristine är snittblomsodlare, florist och biodlare och driver företaget Bland Blommor & Bin i Viby där hon odlar och säljer snittblommor i säsong. Vi pratar om hållbarhet, vasliv, sorter och mycket mycket mer.

2022-02-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Om omställning

I det här avsnittet får jag lära mig mer om omställning av Lovisa Bergström. Lovisa är grafisk formgivare och omställare som har flyttat från stad till land, där hon bor tillsammans med sambo och katter i ett gammalt rött hus med en stor köksträdgård och försöker besvara frågan vad som är en rimlig levnadsstandard, bland annat genom ett instagramkonto med samma namn. Heltidsarbete eller konsumism är inte en del av en rimlig levnadsstandard, så mycket är hon säker på?

2022-01-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Om dvärgbusktomater

I det här avsnittet får jag lära mig mer om dvärgbusktomater av trädgårdsskribenten och trädgårdsfotografen Anette Brunsell från Ätliga Trädgården. Anette är odlingsinspiratör, föreläsare och självhushållare med många års erfarenhet av tomatodling. Hon odlar tomater både i och utanför växthus och berättar om hur hon fröodlar, budgetodlar, skapar kretslopp i trädgården och mycket mer.

2022-01-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Om morötter

I det här avsnittet får jag lära mig mer om morötter och morotsodling av musikern och åldermannen för morotsskrået i Sesam; Ismahni Björkman. Hon berättar om hur hon fröodlar morot, hur de vinterförvaras och tipsar om bra sorter för lerjord och riktigt goda sorter. Hon förklarar också hur morötter delas in i olika grupper och vad de grupperna/typerna heter.

2021-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt: 17: Om odling och småbruk ur ett beredskapsperspektiv

I det här rekordlånga avsnittet får jag lära mig mer om odling, småbruk ur ett beredskapsperspektiv av biodlaren, utbildaren och småbrukaren Patrick Sellman. Du känner säkert igen hans röst från podden I väntan på katastrofen som han kör tillsammans med Kalle Zackari Wahlström.

Han förklarar definitionen av svält och berättar om kalorier, grönsaksval, fröodling och vi pratar potatis, fruktträd, bärbuskar, tzar-te, äppelmustning och mycket mycket mer.

2021-12-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Om vitlök

I det här avsnittet får jag lära mig mer om vitlök av David Wanegårdh. David är en riktigt kunnig vitlöksentusiast som har odlat många olika sorters vitlök genom åren. Vi pratar om sorter, gödsel, sjukdomar, odling av vitlöksbulbiller och mycket mycket mer.

2021-11-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Om bondbönor

I det här avsnittet får jag lära mig mer om bondbönor av Annika Carlsson. Annika är ålderman för bondbönor och åkerbönor i fröodlarföreningen Sesam och vi pratar om både odling, tillagning och skadedjur på bondbönor. Bondbönor och åkerbönor tillhör samma art, och gränserna mellan dem är lite flytande men vi nämner båda och Annika förklarar också skillnaden på dem.

2021-11-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Om tetra cis-lykopentomater

I det här avsnittet får jag lära mig mer om tetra cis-lykopentomater av Johnna Gilljam. Johnna bloggar som Bondjäntan på Land där hon har flera bloggar, bl a Bondjäntan Odlar och Bondjäntans Tomater. Hon gillar verkligen tomater och är väldigt intresserad av både näring och smak.

Vi pratar också om att man faktiskt kan odla tomater på en himla massa olika sätt, om olika sorters lykopen, vilka sorter vi odlat och hur det gått med odlandet för oss i våra olika zoner.

2021-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Om frö

I det här avsnittet får jag lära mig mer om frö av författaren och journalisten Anna Liljemalm. Hon har skrivit boken Frö: på jakt efter framtidens mat, med foto av Erik Abel. Vi pratar om frö, fröodling, hur vi som hobbyodlare kan omsätta biologisk mångfald i praktiken och mycket mycket mer.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Om hasselnötter

I det här avsnittet får jag lära mig mer om hasselnötter av författaren och skogsträdgårdsodlaren Philipp Weiss. Philipp är utbildad civilingenjör, diplomerad permakulturdesigner och riktigt duktig på detta med hasselnötter. Vi pratar sortval, läge, beskärning, pollinering och mycket mycket mer.

2021-08-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Om dahlior

I det här avsnittet får jag lära mig mer om dahlior av författaren, fotografen och kulturvetaren Elisabeth Svalin Gunnarsson. Elisabeth är en väldigt produktiv författare som skrivit en riktigt rejäl bok om dahlior, som heter just Dahlior.

Vi pratar om kategorier, historia, former, färger, dofter, sorter, vinterförvaring, hur en dahliarabatt kan planeras och mycket, mycket mer.

2021-08-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Om cideräpplen

I det här avsnittet får jag lära mig mer om cider och cideräpplen av ingen mindre än John Taylor. De flesta känner nog igen John som trädgårdsmästare från SVTs trädgårdsprogram men han är också cidertillverkare och äppelodlare. Vi pratade om både äppelsorter, grundstammar, olika sorters cider och mycket mycket mer.

2021-07-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Om päron

I det här avsnittet får jag äntligen lära mig mer om päron av Niklas Medin. Niklas är trädgårdsmästare, musiker och pomolog och undervisar i trädgård. Han är också med i päronkommitten i Sveriges Pomologiska Sällskap och vi pratar om både päronsorter, pärongrupper, beskärning, sjukdomar och mycket mycket mer.

 

Nu tar Trädgårdstrollets Trädgårdspodd semester, så därför bjuds det på ett extralångt avsnitt. Trevlig lyssning! :)

2021-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Om krusbär

I det här avsnittet får jag lära mig mer om krusbär av författaren och kulturhistorikern Martin Ragnar. Tillsammans med Jens Linder har han skrivit Krusbärsboken och vi pratar om sorter, om skötsel, krusbärshistoria, krusbärsfestivaler, rekordstora bär och mycket mer.

2021-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Om lök

I det här avsnittet får jag lära mig mer om hur man odlar cepa-lök och lök från frö av Anette Nilsson på Boäng. Vi pratar löksorter, sättlök, fröodling, dagslängd, odlingsteknik och mycket mer.

2021-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Om dwarftomater (och andra tomater)

Det här avsnittet handlar om dwarf-tomater (och andra tomater) med Johannes Wätterbäck, kanske mest känd som Farbror Grön. Tillsammans med Theres Lundén bloggar han om grönsaker och odling, de har också hunnit skriva flera böcker och tomater har alltid en självklar plats i deras odlingar. Iår odlar de bara dwarf-tomater och i det här avsnittet får du veta varför.

2021-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Om ärter

I det här avsnittet får jag lära mig mer om ärter av Agneta Magnusson som är ålderman för ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam. Agneta är författare och har jobbat i hela 35 år på Skansen som ansvarig för de kulturhistoriska programmen och hon har verkligen hunnit samla på sig en hel del värdefull sortkunskap om ärter. Vi pratar om sorter, om ärtodling, om smaker och vikten av kulturarv, proveniens och mycket mer.

2021-04-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Om kålrot

I det här avsnittet får jag lära mig mer om kålrötter av Inger Olausson som är hortonom och ledamot i Kålrotsakademien. Vi pratar om kålrotsodling, fröodling, kulturarv och det blir också spännande, oväntade förslag på recept med kålrot som iallafall jag inte visste fanns... Vad sägs om kålrotsdrink, kålrotsgari och kålrotskaka? :)

2021-03-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Om chilepeppar

I det här avsnittet får jag lära mig mer om chilepeppar av Jonas Borssén som är ordförande i Svenska Chilepepparföreningen. Vi pratar om skillnaden på chili och chilepeppar, fröodling och hur man egentligen kan använda de där riktigt superduperstarka sorterna i köket.

2021-03-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Om rosor i Lappland

I det här avsnittet får jag lära mig mer om rosor i Lappland  av Mariana Mattsson. Vi pratar om fördelar med att odla rosor i kallt klimat, vilka sorter som är extra bra med fokus både på nypon, doft och bladverk.

2021-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Om potatis

I det här allra första avsnittet får jag lära mig mer om potatis och potatissorter av Lina Laurin. Lina är ålderman för potatisskrået i fröodlarföreningen Sesam, och hon bjuder på en hel del guldkorn kring potatisodling som inte ryms i de klassiska allmänna odlingsråden som man ofta läser på internet.

Vi pratar bland annat om sorter, potatisprovning, potatistorn, potatisodling i pallkrage, mängden och ytan som krävs för att bli självförsörjande på potatis och mycket mer...

2021-02-10
Länk till avsnitt

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd Intro

Om trädgård i allmänhet och om sorter i synnerhet. Trädgård behöver inte vara en prylsport, men det bör vara en sortsport. ;) Dyra tillbehör är ingen garanti för att lyckas med sin odling, men att välja rätt sort och anpassa sitt sortval efter sina lokala odlingsförutsättningar kan däremot göra hela skillnaden. Det och mycket mer pratar vi om i podden med mig plus gäst.

2021-01-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.