Sveriges 100 mest populära podcasts

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd

www.trädgårdstrollet.se Om trädgård i allmänhet och om sorter i synnerhet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tradgardstrollet.podbean.com

Avsnitt

Om tetra cis-lykopentomater

I det här avsnittet får jag lära mig mer om tetra cis-lykopentomater av Johnna Gilljam. Johnna bloggar som Bondjäntan på Land där hon har flera bloggar, bl a Bondjäntan Odlar och Bondjäntans Tomater. Hon gillar verkligen tomater och är väldigt intresserad av både näring och smak.

Vi pratar också om att man faktiskt kan odla tomater på en himla massa olika sätt, om olika sorters lykopen, vilka sorter vi odlat och hur det gått med odlandet för oss i våra olika zoner.

2021-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Om frö

I det här avsnittet får jag lära mig mer om frö av författaren och journalisten Anna Liljemalm. Hon har skrivit boken Frö: på jakt efter framtidens mat, med foto av Erik Abel. Vi pratar om frö, fröodling, hur vi som hobbyodlare kan omsätta biologisk mångfald i praktiken och mycket mycket mer.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Om hasselnötter

I det här avsnittet får jag lära mig mer om hasselnötter av författaren och skogsträdgårdsodlaren Philipp Weiss. Philipp är utbildad civilingenjör, diplomerad permakulturdesigner och riktigt duktig på detta med hasselnötter. Vi pratar sortval, läge, beskärning, pollinering och mycket mycket mer.

2021-08-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Om dahlior

I det här avsnittet får jag lära mig mer om dahlior av författaren, fotografen och kulturvetaren Elisabeth Svalin Gunnarsson. Elisabeth är en väldigt produktiv författare som skrivit en riktigt rejäl bok om dahlior, som heter just Dahlior.

Vi pratar om kategorier, historia, former, färger, dofter, sorter, vinterförvaring, hur en dahliarabatt kan planeras och mycket, mycket mer.

2021-08-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Om cideräpplen

I det här avsnittet får jag lära mig mer om cider och cideräpplen av ingen mindre än John Taylor. De flesta känner nog igen John som trädgårdsmästare från SVTs trädgårdsprogram men han är också cidertillverkare och äppelodlare. Vi pratade om både äppelsorter, grundstammar, olika sorters cider och mycket mycket mer.

2021-07-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Om päron

I det här avsnittet får jag äntligen lära mig mer om päron av Niklas Medin. Niklas är trädgårdsmästare, musiker och pomolog och undervisar i trädgård. Han är också med i päronkommitten i Sveriges Pomologiska Sällskap och vi pratar om både päronsorter, pärongrupper, beskärning, sjukdomar och mycket mycket mer.

 

Nu tar Trädgårdstrollets Trädgårdspodd semester, så därför bjuds det på ett extralångt avsnitt. Trevlig lyssning! :)

2021-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Om krusbär

I det här avsnittet får jag lära mig mer om krusbär av författaren och kulturhistorikern Martin Ragnar. Tillsammans med Jens Linder har han skrivit Krusbärsboken och vi pratar om sorter, om skötsel, krusbärshistoria, krusbärsfestivaler, rekordstora bär och mycket mer.

2021-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Om lök

I det här avsnittet får jag lära mig mer om hur man odlar cepa-lök och lök från frö av Anette Nilsson på Boäng. Vi pratar löksorter, sättlök, fröodling, dagslängd, odlingsteknik och mycket mer.

2021-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Om dwarftomater (och andra tomater)

Det här avsnittet handlar om dwarf-tomater (och andra tomater) med Johannes Wätterbäck, kanske mest känd som Farbror Grön. Tillsammans med Theres Lundén bloggar han om grönsaker och odling, de har också hunnit skriva flera böcker och tomater har alltid en självklar plats i deras odlingar. Iår odlar de bara dwarf-tomater och i det här avsnittet får du veta varför.

2021-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Om ärter

I det här avsnittet får jag lära mig mer om ärter av Agneta Magnusson som är ålderman för ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam. Agneta är författare och har jobbat i hela 35 år på Skansen som ansvarig för de kulturhistoriska programmen och hon har verkligen hunnit samla på sig en hel del värdefull sortkunskap om ärter. Vi pratar om sorter, om ärtodling, om smaker och vikten av kulturarv, proveniens och mycket mer.

2021-04-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Om kålrot

I det här avsnittet får jag lära mig mer om kålrötter av Inger Olausson som är hortonom och ledamot i Kålrotsakademien. Vi pratar om kålrotsodling, fröodling, kulturarv och det blir också spännande, oväntade förslag på recept med kålrot som iallafall jag inte visste fanns... Vad sägs om kålrotsdrink, kålrotsgari och kålrotskaka? :)

2021-03-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Om chilepeppar

I det här avsnittet får jag lära mig mer om chilepeppar av Jonas Borssén som är ordförande i Svenska Chilepepparföreningen. Vi pratar om skillnaden på chili och chilepeppar, fröodling och hur man egentligen kan använda de där riktigt superduperstarka sorterna i köket.

2021-03-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Om rosor i Lappland

I det här avsnittet får jag lära mig mer om rosor i Lappland  av Mariana Mattsson. Vi pratar om fördelar med att odla rosor i kallt klimat, vilka sorter som är extra bra med fokus både på nypon, doft och bladverk.

2021-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Om potatis

I det här allra första avsnittet får jag lära mig mer om potatis och potatissorter av Lina Laurin. Lina är ålderman för potatisskrået i fröodlarföreningen Sesam, och hon bjuder på en hel del guldkorn kring potatisodling som inte ryms i de klassiska allmänna odlingsråden som man ofta läser på internet.

Vi pratar bland annat om sorter, potatisprovning, potatistorn, potatisodling i pallkrage, mängden och ytan som krävs för att bli självförsörjande på potatis och mycket mer...

2021-02-10
Länk till avsnitt

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd Intro

Om trädgård i allmänhet och om sorter i synnerhet. Trädgård behöver inte vara en prylsport, men det bör vara en sortsport. ;) Dyra tillbehör är ingen garanti för att lyckas med sin odling, men att välja rätt sort och anpassa sitt sortval efter sina lokala odlingsförutsättningar kan däremot göra hela skillnaden. Det och mycket mer pratar vi om i podden med mig plus gäst.

2021-01-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.