Sveriges 100 mest populära podcasts

Relatera mera

Relatera mera

Om vuxnas kommunikation och konflikthantering med barn och unga. Samtal mellan författarna David Edfelt (psykolog) och Petra Krantz Lindgren (beteendevetare).

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

psykologdavid.se

Avsnitt

Tydliggörande pedagogik i hemmet, förskolan och skolan

David och Petra pratar om tydliggörande pedagogik utifrån den bokserie som David varit medförfattare till: Få familjen att funka, Tydliggörande pedagogik i förskolan, Autism & adhd i fritidshemmet och så finns det böcker för skola, gymnasium och vuxenutbildning.
2021-10-18
Länk till avsnitt

17. Att känna skuld och skam i sitt vuxna ledarskap

David och Petra pratar om hur vi kan lätta på det tunga oket som skuldkänslor över våra brister och tillkortakommanden i vardagen kan ge i relation till barnen eller eleverna.
2021-10-04
Länk till avsnitt

16. Kommunikation mellan hem och förskola/skola

Visst vore det underbart om alla samtal mellan förskola/skola och föräldrar bara flöt på så där smidigt och bra att alla gick därifrån med ett leende på läpparna. Varför är det så svårt ibland och vad är viktigt att tänka på? Vad kan du göra oberoende av om du är förälder eller pedagog? I det här avsnittet pratar vi om hur vi kan skapa förutsättningar för goda samtal kring det viktigaste vi har, barnen/eleverna.
2021-09-20
Länk till avsnitt

15. Lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötande pratas det ofta om i både familje- och skolsammanhang. Men vad menas med det egentligen? Varför är det viktigt att möta andra människor med låg affekt? Och hur gör man? I det här avsnittet är det Petra som ställer frågorna och David som svarar.
2021-09-06
Länk till avsnitt

14. Måltider

De flesta av oss drömmer om mysiga måltider med livliga samtal och trivsam samvaro. Verkligheten ser ibland helt annorlunda ut med konflikter, tjat och gnäll. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan skapa förutsättningar för måltider som funkar för alla i familjen.
2021-08-23
Länk till avsnitt

13. Så undviker du gnäll, tjat och konflikter under semestern

Semester! Kan vara helt underbart, men också jobbigt, gnälligt och bråkigt. Vi ger er våra bästa tips för att skapa förutsättningar för samarbete och trevlig samvaro.
2021-06-14
Länk till avsnitt

12. Skärmkonflikter

Varför blir det så ofta konflikter kring skärmar? Hur gör man för att hantera konflikterna med bibehållen respekt för både barnet och sig själv som förälder?
2021-05-31
Länk till avsnitt

11. Övergångar

Att gå hemifrån morgonen, att bli hämtad på förskolan/fritids, att avsluta tv-spelet för att komma till matbordet. Dessa och andra sk. övergångar (att gå från en aktivitet till en annan) är konflikthärdar i många familjer. Varför är det så och vad kan man göra åt det?
2021-05-17
Länk till avsnitt

10. Barns förmågor och föräldrars förväntningar

Barn föds inte med alla förmågor på plats från början. Sådant som tex planeringsförmåga, impulskontroll och affektreglering utvecklas i olika grad och olika snabbt hos olika barn. I det här avsnittet pratar vi om barn och ungas förmågor. Vi pratar också om omgivningens krav och överkrav.
2021-05-03
Länk till avsnitt

9. Så blir du en pratbar vuxen!

Hur skapar man förtrolighet och tillit i vuxen-barn-relationen så att barnen vill berätta om de utmaningar de möter i livet? Hur kan man hjälpa och stötta ett barn som har problem? Vad skall man säga för att barnet inte skall utbrista ?du fattar ju ingenting!?? Och vad skall man undvika att säga?
2021-04-20
Länk till avsnitt

8. Hur kan jag stärka mitt barns självkänsla?

Alla pratar om självkänsla, men vad är det egentligen? Och varför är det viktigt? Vad skall man tänka på, om man vill hjälpa ett barn att utveckla en sund självkänsla?
2021-04-05
Länk till avsnitt

7. Barn och belöningar

Att systematiskt belöna barn i syfte att få dem att bete sig bra är ganska vanligt. Både föräldrar och pedagoger gör det, för det ?funkar?. Men på vilket sätt funkar det och vilka nackdelar och risker finns med att använda belöningar i relation till barn och unga?
2021-03-22
Länk till avsnitt

6. Syskonbråk

Varför bråkar syskon? Hur kan syskonbråk förebyggas och hur hanterar man dem, när de ändå uppstår?
2021-03-08
Länk till avsnitt

5. Hur lär jag mitt barn att ta ansvar?

Vad betyder det att ta ansvar? Hur kan vi lära våra barn att ta ansvar? Hur mycket ansvar skall ett barn ta?
2021-02-22
Länk till avsnitt

4. Läxkonflikter

Varför blir det konflikter kring läxor? Vad kan föräldrar göra för att underlätta? Vilket ansvar har skolan?
2021-02-10
Länk till avsnitt

3. Trots

Vad är trots egentligen? Varför trotsar barn? Hur kan föräldrar förebygga och hantera trots?
2021-02-01
Länk till avsnitt

2. Hur hjälper jag mitt barn att våga?

I det här avsnittet pratar vi om hur föräldrar kan stötta sina barn att våga saker som känns läskiga, tex simskola, gå på kalas, åka på läger. Vi pratar också om den viktiga frågan: Vem har problemet?
2021-01-24
Länk till avsnitt

1. Att sätta gränser

Hur sätter man gränser så att barn och unga är villiga att lyssna? Och hur sätter man gränser utan att kränka? Om detta och en hel del annat samtalar psykolog David Edfelt och beteendevetare Petra Krantz Lindgren i detta allra första avsnitt av Relatera mera.
2021-01-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.