Sveriges 100 mest populära podcasts

Skriverier med Malin och Cilla

Skriverier med Malin och Cilla

I podden Skriverier med Malin och Cilla ser Malin Lundskog och Cecilia Andersson till att Bohusläns klippor får umgås med skogen i Småland. De två romandebutanterna till Mariannes mirakel respektive I vikens mörker botaniserar bland skrivandets alla aspekter och engagemanget och glädjen gå att ta på! Resan genom skrivandets värld skapar ständigt frågor att besvara. Hur känns och beskriver man ett inkontinensskydd? Hur gestaltar man misstroende? Följ två debuterande romanförfattare genom skrivandets utmaningar och bokideér, lärdomar, research, skrivsejourer och om att fråga folk de mest konstiga saker. Och på deras väg mot en uppföljare ? @malinlundskog @cillaingeborg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

skriveriermedmalinochcilla.libsyn.com/website

Avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Ropen skalla, skrivglädje åt alla! Avsnittet spelas in bara några timmar innan turnéavslutningen på Cillas trippelrelease av Ur skogens djup, något författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson självklart pratar om.

Malin har tagit sig från klipporna i Bohuslän till de Småländska skogarna där de pratar miljöansvar, husgudar, gärdsgårdar, nanowrimo. Dessutom hinner de med sina fasta punkter: fan det glömde jag, språkfrågan och boktips.

 

2022-11-25
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Ideer, boktips, julserviser, Nanowrimo, mormorsrutor ?  blandningen är stor när författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson resonerar sig fram i detta fyrtionde avsnitt. Som alltid i podden Skriverier med Malin och Cilla kan ALLT kopplas till skrivande och böcker. Denna underbara värld där vad som helst kan hända, speciellt med tanke på alla ideer som kommer kors och tvärs. För egentligen är det just idéer som är temat frö avsnittet ...

Trevlig lyssning!

2022-11-11
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Det är ett fullmatat avsnitt som författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson levererar denna gången! Malin har börjat skriva på sin tredje bok och bara någon dag innan avsnittet spelades kom en pall med tryckta böcker till Cilla. Snart finns uppföljaren ute! Huvudtemat är dock gestaltning och hur man gestaltar det självklara, ofta är det svårare än man tror. Kanske våra lyssnare har några tankar i ämnet? Som vanligt ges även fina boktips och skönsång!

2022-10-28
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Väntan är slut - avsnitt 38 är äntligen här! Författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson har landat i sina respektive skrivarlyor och nu är det full fart framåt som gäller. Den ena har skickat en uppföljare till tryck och den andra har skickat sin till förlag (håll tummarna!). Lyssna så får du reda på vem som gör vad! OM de kommer ihåg det förstås, för det var ju det här med minnet ?

Men boktipsen har de koll på åtminstone. Ha så kul!

2022-10-14
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson står i en korridor på bokmässan i Göteborg och pratar om hur det blir när de är världens bästa författare. De drömmer om att ta över bokmässan med förfester, efterfester och undertidenfester, tipsar om böcker och om att motsättningar gör allt mer intressant. Allt i det trettiosjunde avsnittet av podden.

2022-09-30
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Bränder, bröllop och höga höga berg är bara lite av innehållet i avsnitt 36 av podden Skriverier med Malin och Cilla.   Störst av allt, förutom kärleken, är ändå Cillas nya roll som förläggare. På sitt eget förlag! Hon är färdig med uppföljaren och ganska snart författare till två spänningsromaner. De resonerar kring egenutgivning och Malin tragglar på med redigering av sin uppföljare. Och några manus till ?    Enjoy! Om två veckor är de två författarna tillbaka med nytt avsnitt.
2022-09-16
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Avsnitt 35 av Skriverer med Malin och Cilla är ett riktigt bokhandlaravsnitt! Medan Malin Lundskog njuter på västkusten och Cecilia Andersson gör detsamma på ostkusten, bjuder de på ytterligare en intervju från Stockholms Bokhelg. Fredrik och Malin Wall från Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik tog under pandemin Instagram med storm via sina fina författarsamtal, som alternativ till fysiska besök. Följ med bakom kulisserna hos en ?redig? bokhandel!

2022-08-05
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Sommartiderna fortsätter för de båda författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson. Sol, bad och redigering till deras respektive uppföljare fyller dagarna, där de sitter på varsin kust. I avsnitt 34 bjuder de på ytterligare en intervju från Stockholms Bokhelg, denna gången med översättaren och redaktören Cecilia Berglund Barklem. För ett par år sedan vann hon årets bok tillsammans med författaren Delia Owens för Där kräftorna sjunger. I år är Vattnets sötma nominerad, även den översatt av Cecilia. Trevlig lyssning!

 

2022-07-22
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Författarna har sommarlov och just nu kuskar den ena (Cilla) runt i husbil på västkusten, medan den andra (Malin) kuskar runt ... på västkusten. I vanlig ordning. Utan husbil.

Förutom skönsång bjuder de på ett gôtt snack från Stockholms bokhelg mellan Cilla och en av deras stora idoler: Malin Thunberg Schunke. Som har bilder av mördare på väggen. VA?!

Lyssna om ni vågar. eller vill ha en go stund i hängmattan ...

 

 

2022-07-08
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 32

Cilla har kommit till västkusten och Malin guidar henne runt i Mariannes mirakel-country. De sjunger duett, planerar skrivarretreat och ställer kluriga frågor till varandra.

Vem vill till storstan och vem pratar danska? Lyssna på säsongens sista avsnitt med Malin och Cilla bakom micken och hur podden jobbar vidare medan de två författarna tar sommarlov ...

 

 

2022-06-24
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 31

Vad lyckoburkar och Indy 500 har gemensamt med Sol till Juni? Och Springsteen och Småland med Ödeborg? Jo, allt finns med i det här avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla! Gäst i cyberstudion är debutanten Linda Gustafsson som vill ha bästa tipsen för en bokrelease.

Malin har ljudboksdebuterat med Mariannes mirakel och varit på förlagsfest, medan Cilla har varit over there och njutit av andra fester.

Häng med! Det blir åka av i skateboardbacken.

2022-06-10
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 30

De skiter i genrer, inte bara för att de inte vet hur man uttalar ordet i plural utan för att de vill att deras böcker ska stå på varenda hylla i varenda bokhandel och på vartenda bibliotek.

Mitt under stimmiga Stockholms bokhelg svarar författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson på lyssnarfrågor. Malin avslöjar en hemlighet och Cilla kommer med goda råd.

Allt i podden med inside info för er som gillar att läsa. Och skriva?

2022-05-27
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 29

Fram med luftgitarrerna och häng med på ett avsnitt utan annat tema än skrivandet. Cilla är lyrisk efter dagen på Smålitt, Malin tycker att det låter härlitt och berättar om både mästerkockar och att hon inte kan ta ansvar för sitt skrivande. Båda hälsar alla välkomna till Stockholms bokhelg!

Häng med. Håll för öronen? Och njut av skrivarglädje från både smålands djupa skogar och Bohusläns kala klippor. 

2022-05-13
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 28

Podden får finfrämmat, när Nina de Geer kommer på besök och berättar om sin debutroman Sommarsorger. Nina har kämpat i flera år med att bli utgiven och äntligen är hon där. Samtalet som Malin Lundskog och Cecilia Andersson har med sin nyblivna författarkollega handlar om Sommarsorger, skrivandet, kvinnor och livet. Och om att ta sitt frö och springa ... Precis så som det ska vara i ett samtal?

2022-04-29
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 27

De kom, de sågs och de spred energi till ett helt kärnkraftverk! Det är så sammanfattningen ser ut för podden Skriverier med Malin och Cilla och dess närvaro på Bokmässan Dalarna. Häng med på ett avsnitt knôkat som ett påskägg med intryck, intervjuer och nya erfarenheter!

Intervjuerna:

15 BUFF, organisation för barn med föräldrar i fängelse 23:30 Elisabeth Omsén skriver om hedersvåld 30 Wilhelm Sundbom, kulturpris för barn- & ungdomslitteratur 39 Jenny Danielsson som skriver roman om barnlöshet 45 Helene Kolseth Initiativtagare till Bokmässan Dalarna och författare 51:30 Malin och Cilla is back och sammanfattar. Och tävlar?
2022-04-15
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 26

Ett redigt skrivarkursavsnitt är avsnitt 26 av podden Skriverier med Malin och Cilla. Författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson pratar om vilka skrivarkurser de gått och vilken betydelse dessa har haft för deras skrivande. Men också för deras utveckling som skrivande personer. Självklart blir det boktips också och en hel radda med uppdateringar om vad som hänt sedan sist. Trevlig lyssning!

2022-04-01
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 25

När Malin Lundskog från Källö-Knippla och Cecilia Andersson från Eksjö drar igång det 25:e avsnittet av podden Skriverier med Malin och Cilla avhandlas det mesta. Och inte bara om skrivande, det handlar även om krogar, cyklar, monster. Denna gången avverkar de språket också. Vilket språk det är och vilken inriktning den diskussionen tar hörs i avsnittet! en sak är säker: utvecklingen utvecklas! Lyssna gärna.

PS. Det blir boktips med.

2022-03-18
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 24

Samma morgon som avsnitt 24 spelades in av Skriverier med Malin och Cilla gick Putin in i Ukraina, vilket också präglar avsnittet. Men som författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson konstaterar i avsnittet, vid sådana är tillfällen är litteraturen än viktigare. Och att faktiskt få tänka på något annat en stund. De uppdaterar läget med bokmanus nummer två, var de befinner sig i skrivprocessen men så bjuder de också på boktips och sång. Helt likt tidigare avsnitt!

2022-03-04
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Avsnitt 23 av podden Skriverier med Malin och Cilla kommer gå till historien som ett av de roligaste! I alla fall för nyblivna författarna Malin Lundskog på Källö-Knippla och Cecilia Andersson i Eksjö. För vad kan det annat bli där en kust ska möta en annan, i mässmontrar över landet som helst ska fungera om och om igen. Och glöm inte lyssna till slutet, grymma boktips dyker upp där!

Allt detta och litet till på temat: De skrev en bok. Och sen då?

2022-02-18
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Ja må de leva, ja må de leva ... Hurra för podden Skriverier med Malin och Cilla som fyller ett helt år! Författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson tittar tillbaka på sitt första poddår men också på sin första tid som författare. Vilket år det varit!

Som alltid kryddas avsnittet med skönsång från ett blandband och boktips. Trevlig lyssning!

2022-02-04
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 21

Äntligen har podden två författare bakom micken! Cilla har haft releasefest för sin debut och Malin är i Nässjö och hälsar på. De pratar om hur Cilla blev författare längs en skitig motorväg, Malin plockar fram sin sportjournalistådra och alla känslor finns med i 2021 år sista avsnitt av podden Skriverier med malin och Cilla.

Stunden människor i deras omgivning har väntat på sedan de två författarna var små flickor är här och nu hägrar releasefest för bok nummer två ...

Två omedvetna författare, en podd och ett gott nytt år!

2021-12-31
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 20

Avsnitt TJUGO känns stort i podden Skriverier med Malin och Cilla! Liksom i alla avsnitt med de debuterande författarna Malin Lundskog från Källö-Knippla och Cecilia Andersson från Eksjö, så är det fullt ös från början till slut i avsnittet! De avhandlar bokleveranser, omslag på vift, karaktärer och boktips om vartannat ? och mitt i alltihop ligger känslorna utanpå kring det häftiga att vara en författare. Trevlig lyssning och God jul!

2021-12-17
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 19

Skriverier med Malin och Cilla har nått fram till avsnitt 19! De debuterande författarna Malin Lundskog från Källö-Knippla och Cecilia Andersson från Eksjö fortsätter att resonera om det sprillans nya författarskapet de båda klivit in i. I detta avsnittet resonerar de om tider som kommer och vilken betydelse den närmaste tiden har för deras författarskap!

De tackar kvinnan i den blå jackan och bjuder på sommarprat med Ann-Mari Tormalm

2021-12-03
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 18

Cillas soundtrack passar perfekt även för Malins författarliv just nu.  I den artonde episoden berättar Cilla att hon har firat både Emil och Astrid, blivit intervjuad av P4 Jönköpings kändisreporter och bjudit små barn på karameller.

Malin avslöjar att hon alltid bär kniv och skriker Ronjas vårskrik.

Men temat för dagen är Mariannes mirakel. Malins roman som nu är släppt och firad med nationalsång och allt. Löp och köp!

Men först: lyssna och njut av de två romandebutanternas fortsatta resa på väg mot att bli världens bästa författare. 

2021-11-19
Länk till avsnitt

Min perfekta kropp s4e7

I den här episoden av Min perfekta kropp har Malin Lundskog spanat på toppmodeller och skräckkostymer. Viktoria Davidsson sätter skrattet halsen och tillsammans funderar de på vad som är samhällets ansvar när det gäller kroppsnormer.

Häng med på resan mot mera mod, fler brutna normer o podden om kroppspositivism för dummies

2021-11-12
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 17

Det är knappt så att Malin Lundskog från Källö-Knippla kan sitta still under veckans avsnitt av Skriverier med Malin och Cilla! Det KAN vara så att en leverans är på väg med färjan från tryckeriet hem till Malin med debutromanen Mariannes mirakel. Samtidigt har Cecilia Andersson klivit in i garderoben i Västervik och verkligen gräver där hon står när de båda poddarna snackar research, som är temat för avsnittet. Trevlig lyssning!

 

2021-11-05
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 16

Avsnitt 16 av podden Skriverier med Malin och Cilla handlar denna gången om biografier! Vilka livshändelser skulle noteras ner om de debuterande författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson kom så långt i sina karriärer att de skulle skriva varsin biografi? Releaser närmar sig med stormsteg och på Hönö 27-28 nov och i Mariannelund på Filmbyn 14 nov marknadsför vi våra böcker för första gången!

 

Avsnittet avslutas med en härlig intervju med författaren Barbara Kjellström.

2021-10-25
Länk till avsnitt

Skriverier 15

Som alltid går tiden fort när man har roligt ? och kul har de verkligen, Malin Lundskog och Cecilia Andersson i podden Skriverier med Malin och Cilla!

Det närmar sig utgivning med stormsteg där Malins roman har gått till tryck och Cilla är hack i häl. Innan året är slut finns båda böckerna tillgängliga! Hur firar vi? Visst får även debutanter ha releasefester och vad GÖR man på en sådan fest egentligen? Boktips och skönsång ingår alltid i avsnitten!

2021-10-08
Länk till avsnitt

skriverier med malin och cilla

Tiden rusar iväg, så även för Malin Lundskog och Cecilia Andersson i podden Skriverier med Malin och Cilla! Utgivning närmar sig med stormsteg och känslorna är all over the place, liksom veckans intro- outrosång ungefär.

De debuterande författarna resonerar kring hur de ska nå ut och så ger de som vanligt boktips.

Avsnittet avslutas med en spännande intervju med författaren Agnetha Arnesson Westerdahl som delar med sig av sina erfarenheter. Trevlig långlyssning!

ps. kvinnohistorier som vi också pratar om hittar ni här

2021-09-24
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Det är VÄRLDSPREMIÄR i veckans avsnitt av Skriverier med Malin och Cilla! De debuterande författarna Malin Lundskog från Källö-Knippla och Cecilia Andersson från Eksjö berättar inte bara om titlarna på sina respektive böcker utan de läser också högt. Både från baksidestexterna och de första sidorna, något som endast några få hört innan så det är inte utan att känslorna svallar. Men det blir boktips också, och sång från en husgud!

2021-09-10
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Efter ett långt och skönt sommarlov är podden Skriverier med Malin och Cilla tillbaka igen! De romandebuterande författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson kör en recap om vad som hänt sedan sist. Och det är mycket! Redigering, korrektur, inlagor, sättning, omslag och författarporträtt. Och uppföljare! Bland annat ...

Snapsvisorna har bytts ut till ett nytt soundtrack, men boktipsen finns kvar. Lyssna! Le!

2021-08-27
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Det är säsongsavslutning i Skriverier med Malin och Cilla! Malin firar med dubbla snapsvisor och Cilla meddelar att inget nytt har hänt sedan sist. I avsnittet får vi lära känna de debuterande författarna än mer då de ställer frågor till varandra. Allt från bokläsning till drinkar och idoler avhandlas. Hela FYRA boktips ges också innan det långa avsnittet ebbar ut i ett långt skönt sommarlov. Trevlig sommar!

2021-06-25
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla 10

I det tionde avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla snöar podden in på miljöbeskrivningar och gestaltning. Hur mycket är för mycket och hur lite är för lite?

Cilla ger exempel från sin bok som kommer i höst och Malin köper restaurang. Eller är det en ny skrivarlya? Dessutom försöker de gestalta ett mord i pågående poddinspelning?

Och boktips förstås! Malin Lundskog och Cecilia Andersson önskar trevlig lyssning!

 

2021-06-11
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Det handlar om status i nionde avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla! Kanske inte så mycket om den materiella varianten utan snarare om vart är vi nu i våra skrivprocesser. Lyssna hur det går för Malins redigering och för Cillas skrivande, flyter det på eller finns det grus i maskineriet? Vad ska det stå i en författarpresentation egentligen? Och vad gör Kling och Klang på flygplatsen?

Likt tidigare avsnitt bjuder Malin Lundskog och Cecilia Andersson även på boktips. Och självklart en nubbevisa ...

2021-05-28
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Det handlar om karaktärer i detta åttonde avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla. Hur håller man reda på huvudpersonernas karaktärsdrag rent praktiskt när man skriver och ÄR vanliga människor intressanta att skriva om? Det firas också delmål i utgivningsprocessen samt tipsas om både böcker och en TV-serie. God lyssning!

2021-05-14
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

VÄSENTLIGA frågor kommer upp i sjunde avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla! Speciellt de om dahlior, hur man når fram till läsare och vilken genre nästa säsongs intro- och outrolåtar ska vara i. Men Malin berättar också om klippavsatserna i sitt skrivande och så blir det boktips i vanlig ordning. Trevlig Valborgslyssning, hälsar Malin Lundskog och Cecilia Andersson.

2021-04-30
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Men hur GÖR man då? När man skriver bok alltså! I det sjätte avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla går Malin Lundskog och Cecilia Andersson mer in på detaljer hur de faktiskt gör, sitter och ser ut när de skriver sina böcker. Brödbaket från tidigare avsnitt har nu också fått sällskap av dammsugning och Malin berättar om en händelse från sin universitetstid. Trevlig lyssning!

 

2021-04-16
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla S1E5

Äntligen dags för avsnitt fem i podden där Malin Lundskog och Cecilia Andersson fortsätter att berätta om resan från ax till limpa. Från idé till färdig bok! Och som vanligt blir det också snapsvisa, boktips OCH en ny programpunkt: Faan, DET skulle jag ha sagt!

2021-04-02
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla S1E4

I fjärde avsnittet svarar Malin Lundskog och Cilla Andersson på lyssnarfrågor. Cilla kollar om Malin löste sin utmaning från föregående avsnitt och dessutom pratar de om hur allt började Egentligen.

Var såddes fröet som blev till ax? Var i brödbakningsprocessen är de nu med sina romaner? Vilka ingredienser tillsätter de längs vägen ch hur väl knådar de innan någon får provsmaka? Tillsätter de sirap och karaktärer eller är det dags för jäsning?

Hösten 2021 kommer limporna. Med smör på!

Och: I vanlig ordning bjuder de på skratt och boktips. Trevlig lyssning!

2021-03-19
Länk till avsnitt

Skriverier med Malin och Cilla

Cilla har signat med ett hybridförlag och Malin berättar om sin resa fram till färdigt bokavtal! De två författarna försöker reda ut skillnaderna mellan traditionellt förlag, hybridförlag och egenutgivning. Men funderar man som läsare verkligen på att en bok består av flera steg innan den kommer ut? Eller är det bara vi skrivande läsare som gör det? Och måste man veta att det heter ISBN och inte IBAN?

 

Fram till färdig bok blir det många frågor som ställs! Vilka frågor  har de ställt och hur generös är omgivningen? Självklart bjuder de på boktips och insikter om sina läsbeteenden. Stort lyssningsnöje tillönskas!

2021-03-05
Länk till avsnitt

SKRIVERIER med Malin och Cilla S1E2

Det här med att skriva är visst inte bara kreativitet?!

Häng med när Malin Lundskog och Cilla Andersson diskuterar vad de har lärt sig under skrivandets gång. Om sig själva och om andra. Om att de just nu är i smörknivsstadiet av sitt skrivande och om befrielsen i att inte behöva gestalta en förlossning ...

Dessutom frotterar de sig i både författarakademier och litterära sällskap. 

 

2021-02-19
Länk till avsnitt

SKRIVERIER med Malin och Cilla

I det här första riktiga avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla  presenterar de sig på riktigt, som Malin Lundskog och Cecilia Andersson. Samtidigt bestämmer de vilken dag i veckan som podden ska komma ut. Det blir en dag med bostaven r i.   Hör när de resonerar om var bokidéer kommer ifrån. Och när man får sina bästa idéer. De tar också upp den stora frågan om NÄR man får kalla sig författare. Räcker det att man skriver? Självklart berättar de också om vad de läser just nu. Men! Varför blir Cilla tyst helt plötsligt?! Lyssna och le!
2021-02-05
Länk till avsnitt

SKRIVERIER med Malin och Cilla

There?s a new pod in town! I en skrivsejour har Cilla lyckats trycka på inspelningsknappen och plötsligt förverkligades pod-planerna. Tidigare än beräknat!

I detta första avsnitt resonerar författaren Malin Lundskog och aspirerande författaren Cecilia Andersson sig fram till hur en pod för skrivande och läsande personer skulle kunna se ut. Det bjuds även på snapsvisa och funderingar på hur långt ett snöre är.

Varmt välkomna till Skriverier med Malin och Cilla!

2021-01-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.