Sveriges 100 mest populära podcasts

Hotspot

Hotspot

Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg och Per Ewert. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag. Avsnitten finns även att se som tv-program på visionsverige.com och varldenidagplay.se

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

varldenidag.se/hotspot/

Avsnitt

Klankriminalitet

Gäst i programmet är Per Brinkemo som är journalist, författare och debattör.

2022-10-08
Länk till avsnitt

Den narcissistiska världsförbättraren

Varför har frågan om genus fått ett så stort genomslag i vår tid? Hur blir vi bättre på att lyssna på våra meningsmotståndare? Och hur många procent av befolkningen krävs för att genomföra en revolution? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om tidsandan, överkorrigering och meningen med döden. Gäst i programmet är David Eberhard som är psykiater, författare och debattör.

2022-10-01
Länk till avsnitt

Behövs det en storstädning på UD?

Hur väl sköts det svenska utrikesdepartementet? Det samtalar vi om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om att producera åsikter, biståndspolitik och begreppet ?The dirty dozen?. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2022-09-24
Länk till avsnitt

Statligt slöseri, maktkoncentration och den enskildes frihet

Hur väl förvaltas våra skattemedel? Fördelas de ut alltför lättvindigt? Och har staten fått en oproportionerligt stor roll i den enskildes liv? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Gäst i programmet är Josefin Utas som är skribent, samhällsdebattör och slöseriombudsman (SlösO) på uppdrag av föreningen Skattebetalarna.

2022-09-17
Länk till avsnitt

Det nya medielandskapet

Hur hanterar de etablerade medierna den nya konkurrensen? Och vart är vi på väg i stort, i spänningen mellan det nya och det gamla? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Gäst i programmet är Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal och tidigare producent och programledare på Sveriges Radio.

2022-09-10
Länk till avsnitt

De höga elpriserna ? och är lösningen mer kärnkraft eller mer vindkraft?

Är det Vladimir Putins fel att vi har så höga elpriser eller är det ett strukturellt problem som kommer att bestå oavsett kriget i Ukraina? Det är en av frågorna som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om det ansträngda elsystemet och framtidens energikällor. Gäster i programmet är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, och Maria Wetterstrand, vd för Miltton Europe och tidigare språkrör för Miljöpartiet.

2022-09-03
Länk till avsnitt

Svensk konkurrenskraft och skattetrycket

Hur ska Sverige kunna fortsätta att vara en konkurrenskraftig industrination? Hur väl används skattepengarna i välfärdssystemet? Och går det att spara 100 miljarder kronor per år genom att öka effektiviteten i de offentliga upphandlings­processerna? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om debattklimat, utbildningsnivå och hur man kan vända en kris till något gott. Gäst i programmet är Leif Östling, ordförande för Kommissionen för skattenytta, tidigare vd för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv.

2022-08-27
Länk till avsnitt

Så förstördes den världsledande svenska skolan

Varför har svenska skolan så låga resultat i jämförelse med många andra länder? Hur kan vi vända trenden? Och är det för mycket fokus på det extroverta i skolan? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om katederundervisning, betygsinflation och en postmodern syn på utbildning. Gäster i programmet är Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), och Johan Wennström, fil. dr i statsvetenskap och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

Boktips: Magnus Henrekson, Johan Wennström, ?Dumbing Down: The Crisis of Quality and Equity in a Once-Great School System?and How to Reverse the Trend? (Institutet för Näringslivsforskning Publikationer, 2022)

Boken ?Dumbing Down? finns att ladda ner gratis här: https://www.ifn.se/publikationer/bocker/2022/2022-henrekson-wennstrom-dumbing-down/

2022-08-20
Länk till avsnitt

Vart är SD på väg?

Hur har Sverigedemokraternas politiska resa sett ut de senaste tio åren? Vilka frågor diskuteras internt i partiet just nu? Och vad händer när Jimmie Åkesson slutar som partiledare? Det är några av frågorna som vi samtalar om i veckans Hotspot, som är det första för säsongen. Vi pratar bland annat om GAL-TAN-skalan, Dansk Folkeparti och folkhemsbegreppet. Gäst i programmet är Dick Erixon, ansvarig utgivare för tidningen Samtiden och Youtube-kanalen Riks.

2022-08-13
Länk till avsnitt

Moralen som grund för vår civilisation

Går det att tala om gott och ont utan en transcendent norm? Finns det ett ursprung till moral eller konstruerar vi den själva? Och åt vilket håll rör sig västvärlden i dag i synen på de moraliska frågorna? Det samtalar vi om i veckans Hotspot, som är säsongens sista program. Vi pratar bland annat om relativism, värdenihilism och rättspositivism. Gäst i programmet är Stefan Gustavsson, teolog, högskolelektor och direktor för Apologia.

2022-07-16
Länk till avsnitt

The great awokening ? värdegrundsväckelse eller progressiv kättarjakt?

Det talas allt oftare om wokeness inom näringsliv, kultur och akademi där progressiva värderingar dominerar alltmer. Vad betyder detta för det demokratiska samtalet och samhället i stort? 

I kampen mot olika slags upplevda orättvisor har den ökande förekomsten av progressiva värderingar inom bland annat akademi, kultur och näringsliv alltmer tagit formen av en kulturrevolution. Det har till och med gjorts jämförelser med äldre tiders religiösa massväckelser. Således har tidningen The Economist talat om The Great Awokening, där ?woke? ses som ett paraplybegrepp för progressiva värderingar kring identitet, sexualitet, kön och ras. Och medan många välkomnar denna trend som ett engagemang för alla människors lika värde, är det andra som varnar för en ny form av tvingande likriktning och renlärighet. Hur påverkar detta vårt samhälle i stort? 

Medverkande: Ulrika Westerlund, riksdagskandidat (MP) och tidigare statlig utredare, Lotta Ilona Häyrynen, opinionsredaktör för Nya Mitten (LO Mediehus) och lördagskrönikör på Aftonbladets ledarsida, Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och youtuber, Olof Edsinger, teolog och generalsekreterare, Svenska Evangeliska Alliansen, Marco Strömberg, moderator. 

Programmet spelades in i Almedalen och producerades av Svenska Evangeliska Alliansen och Världen idag, i samarbete med Elida.

2022-07-11
Länk till avsnitt

Hur Luther format Sverige

På vilka sätt är vi präglade av vårt tusenåriga kristna arv i Sverige? Och varför har 1500-talsprästen Martin Luther haft så stor påverkan på vårt tänkande? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om relationen mellan kyrka och stat, brytningen mellan katolskt och lutherskt och synen på utbildning och arbetsmoral. Gäst i programmet är Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet, präst och vicerektor vid Johannelunds teologiska högskola.

2022-07-09
Länk till avsnitt

Vart är Socialdemokraterna på väg?

Socialdemokraterna har innehaft regeringsmakten under större delen av de senaste hundra åren. Kommer de att kunna förbli ett stort regeringsparti? Vilka är deras väljarbas i dag? Och hur ser partiets vision för framtiden ut? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om kompetens, pragmatism och invandringspolitik. Gäst i programmet är Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot (1991?1998).

2022-07-02
Länk till avsnitt

Varför är det så tyst i media när kristna förföljs?

360 miljoner kristna bedöms i dag vara utsatta för allvarlig förföljelse. Vilka är de bakomliggande orsakerna till förtrycket? Var är förföljelsen som värst? Och varför rapporteras det inte mer om det i media? Det samtalar vi om i veckans Hotspot som tar sitt avstamp i årets World Watch List. Gäster i programmet är Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors, och Johan Sundeen, docent i idé- och lärdomshistoria. 

2022-06-25
Länk till avsnitt

Jihadismen

Hur ser jihadismens moderna historia ut? Hur kommer rörelsen att utvecklas framåt? Och hur påverkas Sverige av en växande muslimsk befolkning? Det är frågor som vi tar upp i veckans Hotspot. Vi pratar också om risken för antagonism mot enskilda muslimer när man samtalar om islam utifrån en granskande vinkel. Gäst i studion är Magnus Norell, statsvetare och forskare.

2022-06-18
Länk till avsnitt

När klimat- och miljörörelsen krokar arm med islamisterna (del 2)

Vilken påverkan har filosofen Martin Heidegger haft på dagens klimatrörelse? Varför har Israel anklagats för kolonialism? Såg Stormuftin av Jerusalem och Yassir Arafat på det palestinska folket som ett artificiellt folk? Det är några av frågorna som vi pratar om i veckans Hotspot, som är en fortsättning på förra veckans samtal. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2022-06-11
Länk till avsnitt

När klimat- och miljörörelsen krokar arm med islamisterna (del 1)

Finns det områden där miljörörelsen har en åsiktsgemenskap med islamister? Det frågar vi oss i veckans Hotspot, som tar sitt avstamp i 1800-talets ideologiska strömningar. Vi samtalar bland annat om den i dag halvt glömda ungdomsrörelsen Wandervogel, Stasis själ och psykiatrikern Frantz Fanons bok ?Jordens fördömda?. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2022-06-04
Länk till avsnitt

Public service ? vara eller inte vara?

Behöver vi statsfinansierade mediekanaler? Hur väl sköter Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion sina uppdrag? Och hur klarar de konkurrensen i det nya medielandskapet? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om ideologisk styrning, journalisters världsbild och trovärdig nyhetsförmedling. Gäster i programmet är Aron Flam, komiker och skribent, Henrik Jönsson, entreprenör och samhällsdebattör, Tomas Brunegård, tidigare koncernchef för Stampen-gruppen och tidigare ledamot i Sveriges Radios styrelse, och Ove Joanson, journalist och tidigare chef för Sveriges Radio.

2022-05-28
Länk till avsnitt

Gängkriminalitet, straffnivåer och den socioekonomiska förklaringsmodellen

Varför har den organiserade brottsligheten ökat i Sverige? Behöver straffen bli hårdare? Och hur minskar vi utanförskapet i utsatta områden? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om gangsterromantik, etnicitet och tjuvheder. Gäst i programmet är Fredrik Kärrholm som är kriminolog, tidigare polis och riksdagskandidat för Moderaterna.

2022-05-21
Länk till avsnitt

Har staden övergivit landsbygden?

Hur ser förutsättningarna ut för dagens lantbrukare? Präglas politiken för mycket av ett storstadsperspektiv? Och är miljömålen kring skog och jordbruk orimligt höga? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om självförsörjning, gödsel och handlingsfrihet. Gäster i programmet är Karl Hedin, ägare av träindustriföretaget AB Karl Hedin, och Per-Ola Olsson, bonde och skribent.

2022-05-14
Länk till avsnitt

Vad bör svenska försvaret lära sig av kriget i Ukraina?

Under 90- och 00-talet försvann 95 procent av den svenska armén. Nu är målet att på nytt bygga upp ett starkt försvar och på sikt höja försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Var behövs resurserna som mest? Hur ser framtidens försvar ut? Och vad kan vi lära av Finland och andra Östersjöstater? Det är frågor som vi pratar om veckans Hotspot. Gäster i programmet är Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan, och Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

2022-05-07
Länk till avsnitt

Är islam förenlig med västerländska värderingar?

Under påskhelgen blev det upplopp efter att Rasmus Paludan brände Koranen offentligt. Vad beror de våldsamma reaktionerna på? Förespråkas våld i Koranen och haditherna? Och hur ser man på fri- och rättigheter i muslimska länder? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Vi pratar bland annat om Muhammed som förebild, Kairodeklarationen och synen på icke-muslimer. Gäst i programmet är Omid Pasbakhsh, lärare och författare till boken ?Islam och kristen tro?.

2022-04-30
Länk till avsnitt

Hur Sverige är utsatt för gråzonskrig

Från vilka håll kommer de säkerhetspolitiska hoten i dag? Hur går påverkansförsöken till? Och hur kan vi bli bättre på att skydda oss? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot som bland annat handlar om informationssystem, kritiska samhällsfunktioner och politiska dissidenter. Gäster i programmet är Stefan Kristiansson, säkerhetsexpert inom näringslivet och tidigare chef för Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), och Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker och tidigare säkerhetspolitisk analytiker hos Försvarsmakten.

2022-04-23
Länk till avsnitt

Den västerländska civilisationens judeo-kristna rötter (del 2)

Är den kristna synen på människan relevant i vår tid? Hur skapas tillit? Och hur ser man på kyrka och stat i USA? Det är frågor som kommer upp i veckans Hotspot, som är en fortsättning på förra veckans samtal. Vi pratar bland annat om 1800-talets slavhandel, franska revolutionen och The Great Awakening. Gäst i programmet är Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet, präst och vicerektor vid Johannelunds teologiska högskola.

2022-04-16
Länk till avsnitt

Den västerländska civilisationens judeo-kristna rötter (del 1)

Vilka tre städer har påverkat den västerländska kulturen mest? Vad har kyrkan betytt för skolväsendet? Och hur mörk var egentligen medeltiden? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot som bland annat handlar om tänkare, kejsare och reformatorer. Gäst i programmet är Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet, präst och vicerektor vid Johannelunds teologiska högskola.

2022-04-09
Länk till avsnitt

Politiseringen av svenska myndigheter

Varför anses det i dag mer accepterat att använda politiska styrmedel för att driva igenom sin ideologi? Ska staten vara neutral gentemot medborgarnas värderingar? Och går vi mot en ökad polarisering i samhället? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot som bland annat handlar om konsensuskultur, värdeord och självrannsakan. Gäster i programmet är Henrik Jönsson, entreprenör och samhällsdebattör, och Markus Uvell, tidigare vd på Demoskop, Timbro och Kreab, i dag partner hos Nordic Public Affairs.

2022-04-02
Länk till avsnitt

Den svenska enpartistaten och dess korruption

Hur viktig är partitillhörighet vid tillsättningen av chefer på svenska myndigheter? Hur vanligt är det med korruption och svågerpolitik i Sverige? Och hur bygger vi system som motverkar maktmissbruk? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som tar sin utgångspunkt i en Timbro-rapport som redovisar regeringens utnämningar av höga tjänstemän mellan åren 2014 och 2020. Gäster i programmet är Linnea Dubois, skribent i tankesmedjan Timbros nätmagasin Smedjan, och Inga-Britt Ahlenius, som bland annat varit chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS.

2022-03-26
Länk till avsnitt

Woke-företagen

Vad händer i näringslivet när fokus flyttas från meriter till grupptillhörighet? Varför har identitetspolitik så stort inflytande på företagsvärlden just nu? Och vilka är fördelarna med en marknad som reglerar sig själv? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Vi pratar bland annat om begreppet ?equity?, låten ?Staten och kapitalet? och uttrycket ?låt karavanen mäkla fred?. Gäst i programmet är Henrik Jönsson, entreprenör och opinionsbildare.

2022-03-19
Länk till avsnitt

Står vi inför en global lågkonjunktur?

Priserna på el och bränsle skenar ? hur ska vi hantera detta på en samhällelig nivå? Är våra politiker alltför opportunistiska? Och kommer vi att behöva backa från våra högt ställda klimatmål? Det är några av frågorna som vi tar upp i veckans Hotspot. Samtalet berör bland annat konstgödsel, vägunderhåll och den ekonomiska käftsmällen på 90-talet. Gäster i programmet är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, och Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

2022-03-12
Länk till avsnitt

Hotet mot yttrandefriheten ? sociala medier

Vem ska bestämma vem vi får lyssna på? Vad skapar grogrund för konspirationsteorier? Och varför ska vi lyssna på dem vi inte håller med? Det är frågor som vi tar upp om i veckans Hotspot. Vi pratar bland annat om den läsande, den lyssnande och den tittande generationen. Vi pratar också om agendasättande journalistik, monokultur och ?average Joe?. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2022-03-05
Länk till avsnitt

Hotet mot yttrandefriheten ? grundlagsändringar och islamister

Håller yttrandefriheten på att försvagas i Sverige? Vad kan vi lära oss av dess förkämpar? Och hur mår det fria samtalet på våra sociala medie-plattformar? Det är frågor som vi tar upp i veckans Hotspot där vi bland annat pratar om Gustav V, Carl Johan De Geer och Thomas Mattsson. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2022-02-26
Länk till avsnitt

Statsindividualism och tystnadskultur

Hur har Sveriges hållning under andra världskriget påverkat den svenska självbilden? Hur har de senaste hundra åren av socialism format vår syn på samhället? Och varför har vi i dag en stark tradition av både individualism och kollektivism? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, i ett samtal som bland annat berör folkhemsteologen Hugo Odeberg, filosofen Axel Hägerström och PLO-ledaren Yasser Arafat. Gäst i programmet är Aron Flam, komiker och författare till boken ?Det här är en svensk tiger?.

2022-02-19
Länk till avsnitt

Sverige och Nazityskland

Vilka rasistiska och antisemitiska strömningar fanns i Sverige innan andra världskriget? Hur mycket anpassade sig svenskt näringsliv efter Nazitysklands krav? Och varför har det historiskt varit så känsligt att prata om dessa frågor? Det samtalar vi om veckans Hotspot, som bland annat berör Wannseekonferensen, kullager och naziguld. Gäst i programmet är Aron Flam, komiker och författare till boken ?Det här är en svensk tiger?.

2022-02-12
Länk till avsnitt

Feminism, manlighet och familjen

Tredje vågens feminism, toxisk maskulinitet och kärnfamiljens vara eller icke-vara. Det är tre av samtalsämnena som kommer upp i veckans Hotspot. Vi pratar också om könsstereotypa yrkesval, Tinder-dejtande och incels. Gäster i programmet är Sara Carlsson, Sverigeledare för Ungdom med uppgift (UMU), och Olof Edsinger, författare och generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen (SEA).

2022-02-05
Länk till avsnitt

Den sexuella revolutionen

I veckans program pratar vi om synen på sex genom historien ? från kyrkofäderna till Herbert Marcuse och framåt. Och vi frågar oss: Har den sexuella revolutionen gett det den lovade? Gäst i programmet är Stefan Gustavsson, direktor för Apologia och författare till boken ?Nakna utan att blygas?.

2022-01-29
Länk till avsnitt

Rasism ? vad är det och vad är det inte?

Hur kan vi prata om hudfärg utan att hamna i kampretorik? Hur bygger vi ett samhälle utan förtryck? Och står det något i Bibeln om rasism? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, där namn som William Wilberforce, Martin Luther King Jr och George Floyd nämns. Gäster i programmet är Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), och Linda Ekerbring, fyrabarnsmamma från Norrköping.

2022-01-22
Länk till avsnitt

Agnes Wold och Nils Littorin om covid-19

Vad har vi lärt oss efter två år av pandemi? Hur kommer folkhälsan att påverkas på längre sikt? Och har de bitvis långtgående begränsningarna i samhället varit befogade? Det pratar vi om i veckans Hotspot. Gäster i programmet är Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, och Nils Littorin, läkare och doktor i klinisk mikrobiologi och initiativtagare till Läkaruppropet.

2022-01-15
Länk till avsnitt

Frankfurtskolan och de kritiska teorierna

Hur har Frankfurtskolan påverkat det västerländska tänkandet? Hur resonerade dess förgrundsgestalter om Sigmund Freuds teorier? Vilka kopplingar finns till 68-rörelsen? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot som bland annat handlar om marxism, poststrukturalism och psykoanalys. Gäst i programmet är Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

2021-12-18
Länk till avsnitt

Står Sverige inför en systemhotande elkris?

Vilka är de bakomliggande orsakerna till höstens höga elpriser? Hur har den svenska energipolitiken förändrats sedan 80-talet? Och hur klarar vi framtidens elförsörjningsbehov till kolfritt stål, elbilar och ett alltmer uppkopplat liv? Det pratar vi om i veckans Hotspot. Gäst i programmet är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för INBEx.

2021-12-11
Länk till avsnitt

Kulturmarxismen

Hur ska man definiera kulturmarxism? Och är det ett relevant begrepp? Det pratar vi om i veckans Hotspot. Utöver namn som Lenin, Gramsci och Dutschke berör samtalet även ämnen som liberalism, antisemitism och revolutionsromantik. Gäst i programmet är Torbjörn Aronson, fil dr i statskunskap.

2021-12-04
Länk till avsnitt

Myndigheter under press

Saknar vi långvariga systembyggare på svenska myndigheter? Hur länge bör en statlig utredning pågå? Vem blir tillfrågad om att bli myndighetschef? Det pratar vi om i veckans Hotspot som bland annat handlar om kompetens, aktivism och nepotism. Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.

2021-11-27
Länk till avsnitt

Lars Vilks gallerist

När Lars Vilks konst ställdes ut under 2013 och 2014 väckte det internationell uppmärksamhet. Utställningarna omgärdades av ett stort säkerhetspådrag och Lars Vilks konstnärskap kritiserades från flera håll, inte minst från konstvärlden. I veckans Hotspot berättar galleristen Henrik Rönnquist om varför han ville visa konstverken och priset han fick betala för att han gjorde det.

2021-11-20
Länk till avsnitt

Vänstern och det svenska kulturlivet

Myndigheten för kulturanalys kom tidigare i år med en rapport om konsten och politiken i Sverige. Med denna som utgångspunkt pratar vi i veckans Hotspot bland annat om det antropologiska kulturbegreppet, hegemoni och August Strindbergs roll i det så kallade kulturkriget. Gäster i programmet är Lars Anders Johansson, musiker och journalist, och Johan Sundeen, universitetslektor och docent i idéhistoria.

2021-11-13
Länk till avsnitt

Förmynderiet i Sverige

Är svenskarna frihetssträvande eller kollektivistiskt fogliga? Vad ska ingå i samhällskontraktet mellan stat och medborgare? Hur väl tillämpas principen om "armlängds avstånd" inom utbildnings- och kultursektorn? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot. Gäster i programmet är Henrik Jönsson, entreprenör och opinionsbildare, och Ivar Arpi, oberoende grävande journalist och krönikör på Svenska Dagbladet.

2021-11-06
Länk till avsnitt

Fallet Karl Hedin ? aktivism inom rättsväsendet? (del 2)

Hanteringen av det så kallade "Västmanlandsfallet", gällande ett misstänkt grovt jaktbrott, har haft många vändningar och väckt frågor om det svenska rättsväsendet. I veckans Hotspot fortsätter industrimannen och jägaren Karl Hedin att berätta om hur han upplevt turerna kring fallet.

2021-10-30
Länk till avsnitt

Fallet Karl Hedin ? aktivism inom rättsväsendet? (del 1)

Hösten 2018 åtalas industrimannen och jägaren Karl Hedin för grovt jaktbrott. Han häktas och sitter frihetsberövad under 31 dagar. Förundersökningen kring hans ärende pågår sedan i två år innan han frias av en enig tingsrätt. I veckans ? och nästa veckas ? Hotspot berättar Karl Hedin hela historien från sitt perspektiv. 

2021-10-23
Länk till avsnitt

Debatt- och samtalsklimatet i Sverige

Varför anses konsensus vara så viktigt i den svenska kulturen? Varför ska man prata med sina meningsmotståndare? Och vad kan vi lära oss av tidigare generationers sätt att hantera yttrandefriheten? Det pratar vi om i veckans Hotspot som bland annat handlar om grindvakter, techjättar och hippodromen i Konstantinopel. Gäster i programmet är Henrik Jönsson, entreprenör och opinionsbildare, och Ivar Arpi, oberoende grävande journalist och krönikör på Svenska Dagbladet.

2021-10-16
Länk till avsnitt

Slöseriet med allmänna medel

Hur effektivt används våra skattepengar? Har vi fler myndigheter än vi behöver? Och hur upprättar vi kontrollsystem som förebygger bidragsfusk? Det är frågor som kommer upp i veckans Hotspot där vi pratar om det svenska välfärdssystemet och civilsamhället. Gäster i programmet är Johan Westerholm, ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se, och Rebecca Weidmo Uvell, skribent och samhällsdebattör.

2021-10-09
Länk till avsnitt

Den progressiva pedagogiken och den svenska skolans fallande resultat

Tillhör barnen samhället eller föräldrarna? Vilken värdegrund ska skolan utgå ifrån? Och hur hjälper vi fler elever att gå ut med fullständiga betyg? Det är några frågor som kommer upp i veckans Hotspot där vi pratar om läroplaner, aktivism och föräldraskap. Gäster i programmet är Per och Therése Ewert. Per är forskare och direktor vid tankesmedjan Claphaminstitutet. Therése är gymnasielärare och samtalsterapeut.

2021-10-02
Länk till avsnitt

Universiteten, den fria forskningen och vänsterhegemonin

Hur fri är forskningen vid universiteten? Varför har vissa perspektiv svårare än andra att komma fram? Hur skapar vi ett samtalsklimat med högt i tak på institutionerna? Det pratar vi om i veckans Hotspot. Gäst i programmet är Johan Sundeen, docent i idé och lärdomshistoria. Programledare är Per Ewert.

2021-09-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.