Sveriges 100 mest populära podcasts

Förgiftad

Förgiftad

Om kända förgiftningar genom historien. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/forgiftad

Avsnitt

Paraplymordet i London

En millimeterstor giftampull som sköts iväg från ett ombyggt paraply stod i centrum för ett politiskt giftmord som kunde varit hämtat ur en James Bondfilm.

Politiska giftmord verkar vara ständigt aktuella och det senaste i raden är det uppmärksammade mordförsöket på den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. En annan sådan här uppmärksammad förgiftning skedde i London 1978. Den bulgariske exilförfattaren och journalisten Georgi Markov stod och väntade på bussen då någon stötte till honom med ett paraply. Några timmar senare insjuknade han och dog, berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-03-20
Länk till avsnitt

Tylenolmorden som skakade USA

På 1980-talet gick en seriemördare lös i USA som förgiftade vanliga värktabletter med cyanid och än idag vet ingen vem mördaren var.

Gärningspersonen hade slumpmässigt preparerat vanliga värktabletter av märket Tylenol med cyanid och att ta en värktablett blev därför som att spela rysk roulett.  Efter att flera personer dött återkallade läkemedelstillverkaren alla burkar från butikshyllorna och de tog också fram en ny sorts förpackning som inte kunde öppnas och sedan återförslutas utan att det märktes. Ändå dröjde det bara några år innan det dök upp nya fall och då låg nya gärningspersoner bakom, berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-03-13
Länk till avsnitt

Jim Jones och Peoples Temple

Ett av historiens största massjälvmord genom förgiftning skedde 1978 hos sekten Peoples Temple i Guyanas djungel.

På kvällen den 17 november 1978 samlade sektledaren Jim Jones ihop sina sektmedlemmar, omkring 600 vuxna och 300 barn, och tvingade dem att dricka en fruktdryck blandad med kaliumcyanid. De som inte ville dricka giftblandningen tvingades under vapenhot och totalt dog 918 personer, berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-03-06
Länk till avsnitt

Salaligan och den dödliga gasen

Den perfekta kuppen förvandlades till ett misslyckat rånmord när Salaligan gasade ihjäl gumman Matilda Blomkvist.

En höstkväll 1934 åkte tre av medlemmarna i den beryktade Salaligan hem till den äldre ensamstående Matilda Blomkvist. Det ryktades att hon hade mycket pengar undanstoppade i stugan, och ligan borrade hål i stugväggen och kopplade en slang till bilens avgasrör. På så sätt gasade de ihjäl sitt sovande offer men kuppen gick inte som planerat, berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-02-27
Länk till avsnitt

Dan Anderssons död

När städerskan på Hotell Hellman inte fick kontakt med några av hotellgästerna så blev det upptakten till ett av Sveriges mest kända förgiftningsfall.

En septemberdag år 1920 kallades polisen till ett hotell på Bryggargatan i Stockholm. Man hade upptäckt att två av hotellgästerna hade dött under natten och en av dem var den kände diktaren Dan Andersson. Dödsfallen ledde till en omfattande polisutredning som pekade mot att det hela berodde på ett olycksfall, men fortfarande finns det många frågetecken kvar berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-02-20
Länk till avsnitt

Giftmordens drottning Agatha Christie

Pusseldeckarnas drottning Agatha Christie är en litterär expert på gifter och giftmord, och då inte bara på gifterna i sig, utan också på hur de kan användas för att få fram dramatiska effekter.

Agatha Christie skrev 66 detektivromaner med kända huvudpersoner som detektiven Hercule Poirot och Miss Marple och hon anses vara världens mest sålda romanförfattare genom tiderna. Giftmord och förgiftningar står i fokus i många av hennes böcker och hon använde sig av ett stort antal olika gifter. Bakgrunden till hennes imponerande giftkunskaper finns i hennes erfarenheter från första världskriget, berättar kemiprofessorn Olle Matsson. Programledare är Urban Björstadius.
2021-02-13
Länk till avsnitt

Prästen i Silbodal

Veckans avsnitt handlar om prästen Anders Lindbäck i Silbodal som under 1800-talet avslöjades som giftmördare.

Anders Lindbäck hade kommit som präst till den isolerade socknen i den värmländska skogsbygden, en socken med utbredd alkoholism, många åldringar och sjuka och emellanåt också ren svält. Lindbäck la mycket av sin tid på att åka runt i bygden och dela ut mat och kläder och predika mot användningen av alkohol, men i det här arbetet mot misären i socknen gick han till slut för långt när han besökte de fattiga och sjuka för att ge dem nattvarden så spetsade han vinet med arsenik och förkortade på så sätt jordelivet för dem. Två flugor i en smäll - han förkortade deras lidande samtidigt som socknens utgifter för fattiga och sjuka minskade. Det berättar kemiprofessorn Olle Matsson, och programledare är Urban Björstadius.
2021-02-06
Länk till avsnitt

När Sokrates svepte giftbägaren

Förgiftad! handlar om några av historiens mest beryktade förgiftningsfall och i premiäravsnittet får vi höra om hur Sokrates tvingades svepa giftbägaren.

År 399 före Kristus tvingades Sokrates att avsluta sitt liv genom att tömma en giftbägare med vin blandat med odört och opium. Att han senare skulle ses som en av den västerländska filosofins grundare och en av historiens största filosofer visste man inte då - han hade dömts till döden av Atens folkförsamling bland annat för att ha vilselett ungdomen. Det berättar kemiprofessorn Olle Matsson som också ger en ingående beskrivning av vad som händer i kroppen vid en odörtsförgiftning. Programledare är Urban Björstadius.
2021-01-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.