Sveriges 100 mest populära podcasts

Hudläkarpodden

Hudläkarpodden

Äntligen har det kommit en podcast där du får svar på allt du någonsin undrat om huden - välkomna till Hudläkarpodden! Dr Lykke Barck och Dr Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer utifrån aktuella ämnen, gamla myter och senaste forskningen guida er genom informationsdjungeln. Det bjuds på ett allmänbildande och matnyttigt smörgåsbord om allt mellan himmel och jord som rör hud, hår, naglar och könssjukdomar! Facebook https://www.facebook.com/hudlakarpodden Instagram https://www.instagram.com/hudlakarpodden

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hudlakarpodden.se

Avsnitt

#30 Tatueringar del 2 - Finns hälsorisker?

I sista avsnittet för säsongen gästas vi av Christel Nielsen, docent och forskare vid Lunds universitet som bland annat forskar på eventuella hälsoeffekter av tatueringar. Vad innehåller egentligen tatueringsfärg och vart tar färgen vägen med tiden? Hur många är egentligen tatuerade idag? Och vad vet vi idag om de potentiellt negativa hälsoeffekterna av tatueringar?

Och med detta önskar vi er alla ett färgsprakande säsongsavslut! På återhörande!

Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden
2024-03-24
Länk till avsnitt

#30 Tatueringar del 1 - En överblick

Denna månad pratar vi tatueringar! Vi inleder månadens tema tillsammans med Margareta Wallin, professor emerita vid Göteborgs universitet, som forskat bland annat på djurs hudfärg. Hur går det till när man tatuerar sig? Varför blir tatueringar suddiga med tiden - och hur kan man skydda sina tatueringar? Och vad händer om man ångrar sig och vill ta bort sin tatuering? Vi ger oss så klart också på ett par myter!

Pssst.. Att tatuera sig innebär 5000 nålstick per minut (inte per sekund som sägs i avsnittet)!
2024-03-10
Länk till avsnitt

#29 del 2 - Frågelåda med Kalle Norwald

Du är i en fast parrelation och får plötsligt reda på att du smittats av en könssjukdom.. Frågan om en eventuell otrohet väcks. Kalle Norwald, auktoriserad sexolog och legitimerad psykoterapeut, aktuell i Gift vid första ögonkastet, bjuder på en frågelåda där han ger svar på stort och smått. Vi pratar bland annat om de känslor som kan uppstå om man drabbas av den oerhört vanliga, men ibland besvärliga, blåssjukdomen herpes och hur man kan identifiera destruktivt sex. 

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden 
2024-02-18
Länk till avsnitt

#29 del 1 - Stora avsnittet med Kalle Norwald

Kalle Norwald, auktoriserad sexolog och legitimerad psykoterapeut, aktuell i Gift vid första ögonkastet, gästar oss denna månad! Och tänka sig - även Kalle har jobbat med hudpatienter! Ett fullspäckat avsnitt där man först får höra Kalles tankar kring hur hudpatienter kan bli hjälpta att hantera sin sjukdom. Från 29:58 och framåt berättar Kalle om sin bok (Tack, förlåt och skyll dig själv) och från 50.30 får vi höra om hans erfarenheter från TV-produktionen!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2024-02-04
Länk till avsnitt

#28 del 2: Akne - behandlingsalternativ med Håkan Mobacken

Röntgenstrålar mot akne? Kanske inte.. Håkan Mobacken, överläkare och docent inom dermatologi- och venereologi, berättar om hur vi gått från att ha väldigt begränsade behandlingsmöjligheter till att nu kunna erbjuda en uppsjö av både kräm- och tablettbehandlingar mot akne. Själv blev Håkan behandlad med arsenik för sin akne (skönt att vi slipper det idag)! Vi går på djupet och pratar om isotretinoin (också känt som Roaccutan) och dessutom får vi reda på vad Spironolakton är och i vilka fall det kan lämpa sig som behandling!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden 
2024-01-21
Länk till avsnitt

#28 Del 1: Hudhistorik - en tillbakablick med Håkan Mobacken

Vi börjar året med en tillbakablick! Hur var det att arbeta som läkare förr i tiden? Håkan Mobacken, överläkare och docent inom dermatologi- och venereologi påbörjade sin läkarkarriär redan 1965. Vi får höra om hur livet som hudläkare kunde se ut förr (hann Håkan till sitt bröllop?) och hur vården av hudpatienter utvecklats. Vi kan konstatera att en hel del har hänt över åren! 

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden 
2024-01-07
Länk till avsnitt

#27 AI del 2 ? Farhågor

Visst hade det varit smidigt att ha en app som kunde avgöra om ens födelsemärke är farligt eller inte.. Hur nära är vi egentligen sådana tillförlitliga appar? Kommer vi att förlora våra jobb i takt med att AI blir allt mer etablerat?  Dr Sam Polesie, specialist i hud- och könssjukvård och forskare inom bland annat AI, berättar om hur långt vi kommit i utvecklingen. Vi pratar också om hur AI faktiskt har potential att utgöra ett hot mot mänskligheten om det används oansvarigt.

Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden
2023-12-25
Länk till avsnitt

#27 AI del 1 ? Möjligheter

Månadens gäst är Sam Polesie, specialistläkare och docent i dermatologi och venereologi. I sin forskning har Sam bland annat fokuserat på det heta ämnet artificiell intelligens - AI. Hur fungerar egentligen AI? Hur används det inom hudvärlden och vad tycker hudläkarna om det? Och hur mäter sig AI jämfört med läkare när det gäller etik och att bedöma hudcancer?

Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden
2023-12-10
Länk till avsnitt

#26 del 2 - Hiv nu och då

Vi har åter igen äran att ha med oss Sveriges nye stadsepidemiolog och tillika överläkare i infektionssjukdomar: professor Magnus Gisslén. Denna gång är temat hiv. Varifrån kommer hiv egentligen och när upptäcktes det första fallet? Vad är skillnaden mellan hiv och aids? Hur stor är risken att smittas av hiv? Vi pratar också om förebyggande behandling med PrEP (preexpositionsprofylax) och PEP (postexpositionsprofylax) och i vilka fall detta kan bli aktuellt. Slutligen får vi höra vad Magnus Gisslén tror om chanserna att finna ett vaccin och botande behandling mot hiv. 

Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden

Ord och termer som förekommer i detta avsnitt: 
PEP = postexpositionsprofylax
PrEP = preexpositionsprofylax
Opportunistisk infektion = infektioner som orsakas av normalt sett harmlösa mikroorganismer
STI = sexuellt överförbar sjukdom


2023-11-26
Länk till avsnitt

#26 COVID med vår nye stadsepidemiolog

Vårt första avsnitt för snart tre år sedan handlade om covid. Vi återkommer nu till detta fortfarande högaktuella ämne. Bör vi fortsätta testa oss och vaccinera oss? Och finns det risk att dagens covidvariant omvandlas till något mycket allvarligare? Med oss i studion har vi professor Magnus Gisslén, överläkare i infektionssjukdomar och sedan september 2023 Sveriges nytillträdde statsepidemiolog. Vad gör en statsepidemiolog när det inte är pandemi? Och har Sverige blivit mer rustat för kris? Låt oss höra!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-11-12
Länk till avsnitt

#25: Antioxidanter och cancerrisk - Del 2

Är det någon som behöver motivation för en mer hälsosam livsstil så är det här avsnittet för er.. Professor Martin Bergö berättar under de första knappa 15 minuterna om forskningsrön som visar hur antioxidanter får melanomceller att sprida sig i kroppen. Därefter följer hans rekommendationer kring användning av kosttillskott och hudkrämer innehållande antioxidanter, vi pratar om funktionsmedicin som senaste åren ökat i popularitet och får slutligen ett par kloka, vetenskapligt förankrade livsstilsråd!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-10-29
Länk till avsnitt

#25: Antioxidanter och cancerrisk - Del 1

"An apple a day keeps the doctor away" ? ett ordspråk som många är välbekanta med. Frukt och grönt innehåller antioxidanter, men vad är egentligen antioxidanter? Och hur påverkar antioxidanter cancer? Vi inleder säsongen med professor Martin Bergö som berättar om skillnaden mellan antioxidanter i kosten, jämfört med dem i kosttillskott och vi får höra om hur det gick till när deras forskargrupp kom fram till en revolutionerande upptäckt..
2023-10-15
Länk till avsnitt

#24 - 5 myter om solskydd

Att myter om solskydd börjar florera är ett lika säkert vårtecken som att snödropparna börjar blomma.. Tyvärr är missvisande tidningsrubriker som förvirrar och oroar ett återkommande problem. Låt oss därför göra oss redo för den annalkande sommaren genom att ta oss an fem vanliga myter om solskydd! Skyddar solkräm mot hudcancer? Innehåller solkräm farliga substanser? Är det okej att sola så länge jag inte bränner mig? Detta och mycket därtill besvarar vi i säsongens sista avsnitt. Glad sommar!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-07-09
Länk till avsnitt

#23 Hudcancer del 2 - Skivepitelcancer

En av våra vanligaste hudcancerformer är skivepitelcancer - en cancerform som ökat kraftigt de senaste åren. Dr Eva Backman och Dr Hannah Ceder, båda specialistläkare och forskare inom hudsjukdomar, gästar oss ånyo för att berätta om denna mycket vanliga hudtumör. Vi pratar också om så kallade aktiniska keratoser - ytliga solskador och hur man skiljer dem från skivepitelcancer och förstadium till skivepitelcancer. 
2023-06-25
Länk till avsnitt

#23 Hudcancer del 1 - Basaliom

Basaliom, eller basalcellscancer, är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. Det är faktiskt så pass vanligt att de flesta förmodligen känner någon som är drabbad. Som tur är, är prognosen god, då den växer långsamt och i princip aldrig ger upphov till dottersvulster. Däremot behöver man ändå behandla basaliom. Dr Hannah Ceder och Dr Eva Backman, båda forskare och specialistläkare i dermatologi och venereologi, berättar varför, hur och hur snabbt basaliom ska behandlas. Vi lär oss också hur man känner igen basaliom, vem som har ökad risk att drabbas och hur man kan minska risken. 
2023-06-11
Länk till avsnitt

#22 Plastikkirurgi del 2 - Ärr och brännskador

Hudläkare får ofta frågor om både ärr och brännskador - men det är faktiskt plastikkirurgerna som jobbar mest med detta! Därför bjuder vi in Dr Richard Lewin, specialist i plastikkirurgi, medgrundare av Elite Clinic och ordförande i Sveriges Förening för Estetisk Plastikkirurgi för att lära oss allt om hur man ska ta hand om ärr för att få dem att läka så bra som möjligt. Dessutom pratar vi om olika typer av brännskador och vad man ska tänka på ifall olyckan skulle vara framme
2023-05-28
Länk till avsnitt

#22 Plastikkirurgi del 1 - Det åldrade ansiktet

I detta stora avsnitt om plastikkirurgi får vi träffa Dr Richard Lewin, specialist i plastikkirurgi, medgrundare av Elite Clinic och ordförande i Sveriges Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Vad plastikkirurgi egentligen är, vad man ska tänka på när man väljer plastikkirurgisk klinik och varför man ska undvika att opereras utomlands får vi reda på från 08.25 och framåt. Från 31:45 och framåt pratar vi dessutom om vad som händer med ansiktet när vi åldras - och vad plastikkirurgin kan göra med det åldrande ansiktet!
2023-05-14
Länk till avsnitt

#21 Psoriasis del 2 - Gert Wingårdh om att leva med psoriasis

Gert Wingårdh, som för de flesta är känd som flerfaldigt prisbelönt arkitekt, delar i detta avsnitt med sig av en annan del av sitt liv. En dramatisk olycka på ett scoutläger ledde till de första symtomen på psoriasis och därefter har sjukdomen varit en del av vardagen. Har sjukdomen påverkat Gerts liv - eller är han kanske "den sorglöse psoriatikern"? Det blir ett samtal om livet, huden och lite om arkitekturen..
2023-04-23
Länk till avsnitt

#21: Psoriasis del 1 - en översikt

Denna månad är det dags att gå igenom en av Sveriges vanligaste folksjukdomar ? psoriasis. Psoriasis ger framför allt symtom i form av så kallade "plack" i huden, men det kan också drabba andra organsystem. Hur känner man igen de olika varianterna av psoriasis? Vad beror psoriasis på? Och vad är kopplingen mellan psoriasis, stress och livsstil? Allt detta pratar vi om och vi nosar också på ett urval av de olika behandlingar som finns att ta till mot psoriasis.

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-04-09
Länk till avsnitt

#20 Skin positivity med Sofia Grahn (@isofiagrahn)

Sofia Grahns mångåriga engagemang för kroppspositivism med huden i fokus har satt Sverige på kartan. Med sitt instagramkonto @isofiagrahn där hon delat med sig av sin aknehistoria och ärliga foton på sin hud under resans gång engagerar hon idag närmare 100K följare. Hon har blivit kallad "en av de mest tongivande akneaktivisterna", hon är en förespråkare för skin neutrality och skin positivity och är förgrundsgestalten för ett hudpositivt community som ger stöd åt tusentals, i en annars så ofta välpolerad värld på sociala medier. Ett ärligt och öppet samtal om Sofias behandlingsresa, den hudpositiva rörelsen och psykisk ohälsa i relation till akne.

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-03-26
Länk till avsnitt

#19: Perioral dermatit

I detta avsnitt pratar vi om perioral dermatit ? ett vanligt tillstånd som orsakar utslag kring munnen, men även runt näsa och ögon. Hur länge brukar det sitta i? Har maten någon inverkan? Vi går igenom symtom, orsaker och behandling och inte minst viktiga åtgärder man själv kan ta till för att komma till bukt med besvären!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-03-12
Länk till avsnitt

#18: Barnens hud del 2 ? vattkoppor och höstblåsor

Tillsammans med läkarna Mia Jukovic och Mahta Memar från podden Barnläkarna pratar vi denna gång om vanliga barnsjukdomar orsakade av virus. Varför är det bra att få vattkoppor tidigt i livet? Försvinner ärren efter vattkoppor? Bör man vaccinera sig mot vattkoppor? Vi pratar också om hur bältros och vattkoppor hänger ihop och berättar i vilka fall man bör söka vård för en vattkoppsinfektion. Vi lär oss också hur man känner igen och behandlar höstblåsor, hur infektionerna smittar och när det är lämpligt att barnet återgår till förskolan.

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-02-19
Länk till avsnitt

#18: Barnens hud del 1 ? svinkoppor och stjärtfluss

När hudbesvär drabbar de yngsta i familjen ? det pratar vi om i månadens tema! Till vår hjälp har vi läkarna Mia Jukovic och Mahta Memar från podden Barnläkarna och tillsammans fokuserar vi i första delen på hudinfektioner orsakade av bakterier. Vi pratar om den väldigt vanliga bakterieinfektionen svinkoppor och reder ut vad snipp- och stjärtfluss är.  

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-02-05
Länk till avsnitt

#17 del 2: 5 myter om eksem och kortison

"Att använda kortison är farligt" - sant eller falskt? Får barn och gravida smörja sig med kortisonkräm? Och får man använda kortisonkräm på sommaren? Hur man ska tänka kring kortison- och eksembehandling avhandlas i detta avsnitt, där vi också reder ut hur man känner igen ett eksem!

Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden
2023-01-22
Länk till avsnitt

#17 del 1: 5 myter om torr hud och mjukgörande

?Tvål löser upp hudens naturliga fettlager? ? sant eller falskt? Det må låta dramatiskt, men kanske ligger det något i detta påstående.. Denna och fyra andra vanliga myter reder vi ut i säsongens första avsnitt där vi lär oss allt om hur man ska tänka kring torr hud och hudkrämer. Helt enkelt sånt som är bra att ha koll på, inte minst i kallt och torrt januariväder!

Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden

2023-01-08
Länk till avsnitt

#16: Vitiligo del 2 - behandlingar, myter och personliga erfarenheter med Hedvig Lindahl

Säsongsavslutningen av Hudläkarpodden förgylls av en alldeles särskild gäst: vi möter här högaktuella Hedvig Lindahl, som är en av svensk fotbolls främsta målvakter genom tiderna! I avsnittet delar Hedvig med sig av sina erfarenheter av att leva med vitiligo och vi får höra hur vitiligo har påverkat livet - både på fotbollsplan och i vardagen. Vi pratar också om vilka behandlingsmöjligheter som finns idag, vi slår hål på vanliga myter och diskuterar den intressanta, och kanske lite oväntade, kopplingen mellan cancer och vitiligo!

2022-06-19
Länk till avsnitt

#16: Vitiligo del 1 - symtom, samsjuklighet och orsaker

Många undrar kring vita fläckar i huden. I juni firas World Vitiligo Day, vilket Hudläkarpodden självklart uppmärksammar! I första delen av månadens avsnitt pratar vi om vitiligo ? en inte helt ovanlig orsak till att där man drabbas av vita fläckar. Hur känner man igen vitiligo? Vilka andra sjukdomar kan vitiligo vara kopplat till? Och varför drabbas man av vitiligo? 
2022-06-05
Länk till avsnitt

#15: Melanom del 2 - från undersökning till behandling

I del två av avsnittet om en av våra vanligaste, farliga hudcancrar, melanom, fortsätter det spännande samtalet med professor och överläkare John Paoli!
Vi pratar om vad som händer när man kommer till läkaren ? från undersökning, till operation till eventuell lymfkörtelutredning.
Vilka knep kan man ta till för att lära sig känna igen misstänka fläckar? Vad är ABCDE-regeln och ?den fula ankungen?? Och hur ofta ska man egentligen undersöka sin hud? Allt det går vi igenom!
2022-05-15
Länk till avsnitt

#15: Melanom del 1 - orsaker, riskfaktorer och varianter

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige just nu. Maj är National Skin Cancer and Melanoma Awareness Month och självklart ägnar vi hela månaden åt temat malignt melanom - den farligaste av de vanliga hudcancertyperna. Varför ökar antalet melanom så kraftigt? Vilka har risk att drabbas? Hur känner man igen ett melanom i huden (och i naglarna)? Med oss för att diskutera detta enormt viktiga ämne har vi professor och överläkare John Paoli!
2022-05-01
Länk till avsnitt

#14: Rosacea del 2 - triggers och behandlingar

Rosacea awareness month fortsätter! I detta avsnitt ger vi tips om egenvård vid rosacea och berättar om vilka medicinska behandlingar som finns idag. Dessutom pratar vi om vad som kan trigga och försämra rosacea. Vilken hudvård ska jag välja om jag har rosacea? Vad vet vi idag om hur kosten påverkar rosacea? Det och mycket mer går vi igenom!
2022-04-17
Länk till avsnitt

#14: Rosacea del 1 - symtom och orsaker

Vi ägnar månadens tema åt rosacea! Rosacea är en vanlig hudsjukdom som kan visa sig som rodnad och finnar i ansiktet, men kan också ge ögonbesvär och till och med orsaka förstoring av näsan. I första delavsnittet berättar vi om olika typer av rosacea, hur man ställer diagnosen och vad man tror att rosacea beror på. Stämmer det att alkoholbruk ökar risken att drabbas av rosacea? Och är kaffe bra eller dåligt för rosacea? Det ska vi reda ut!
2022-04-03
Länk till avsnitt

#13: Hudvård på Salong ? Plasma Skin Regeneration, Skin Resurfacing och HydraFacial

Månadens tema handlar om hudvård på salong, där vi får höra om några av de populäraste hudbehandlingarna just nu.
I andra delavsnittet fokuserar vi på Plasma Skin Regeneration, Skin Resurfacing och HydraFacial tillsammans med de auktoriserade hudterapeuterna Sara Leandersson och Alexandra Milea.
Vi passar också på att gå igenom AHA- och BHA-peeling på salong ? och djupdyker i vad forskningen säger om de olika behandlingarna!
2022-03-20
Länk till avsnitt

#13: Hudvård på Salong ? microneedling och PRX-T33

I månadens tema ger vi oss på att leta efter vilka vetenskapliga belägg som finns för några av de mest populära hudbehandlingarna! Vi träffar de auktoriserade hudterapeuterna Sara Leandersson och Alexandra Milea som i första delavsnittet berättar om microneedling och PRX-T33!  
2022-03-06
Länk till avsnitt

#12: Eksem del 2

I del 2 fokuserar vi på hur det kan vara att leva med atopisk dermatit och vilka behandlingsmöjligheter som finns. Vad kan man göra själv om man har eksem? Vilka läkemedel finns mot eksem? Vilka utmaningar kan man stöta på? Vi träffar Sophie som drabbades av atopisk dermatit i tidiga barnaår och får höra om hennes erfarenheter genom livet. Vi avslutar så klart med att reda ut seglivade myter om eksem!

Informationen om godkända läkemedel på svenska marknaden utgår ifrån underlag från början av januari 2022.
2022-02-20
Länk till avsnitt

#12: Eksem del 1

Månadens tema är en av de vanligaste hudåkommorna ? eksem! Vårt stora fokus ligger på det som kallas böjveckseksem, atopiskt eksem, eller atopisk dermatit ? kärt barn har många namn.. Vad finns det för olika typer av eksem? Hur känner man igen eksem? Hur utvecklas det under åren? Vad beror det på ? har vi det för rent runt oss? Vi pratar med specialistläkare i barnallergologi, Emma Goksör och reder ut hur eksem hänger ihop med astma, pollenallergi och födoämnesallergier!
2022-02-06
Länk till avsnitt

#11: Laser del 2 - rynkor, blodka?rl, tatueringsborttagning och IPL

I sista och andra delen vårt stora laseravsnitt fortsätter hudläkare och docent Agneta Troilius Rubin att guida oss genom laserdjungelns alla frågetecken! Kan man göra ?face lift? med laser? Vad kan man göra åt vidgade blodkärl och rodnader? Hur kan eldsmärken hos barn behandlas? Fungerar laser för tatueringsborttagning? Vi djupdyker också i IPL ? en behandling som kan användas till att ta bort pigmentfläckar och vidgade blodkärl, bättra på hudens lyster och som dessutom är en populär hårborttagningsbehandling!


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-12-19
Länk till avsnitt

#11: Laser del 1 - sna?lla fla?ckar, akne och a?rr

Månadens tema är ett mycket efterlängtat sådant och handlar om laser! Vi träffar hudläkare och docent Agneta Troilius Rubin, som är en av våra mest kunniga och erfarna laserspecialister, som guidar oss genom laservärldens ?dos and don?ts?!
I första delavsnittet pratar vi om hur laser egentligen fungerar, vad man ska tänka på inför en laserbehandling och i vilka fall man faktiskt ska undvika laser.. Vi berättar om behandlingen av olika typer av snälla hudförändringar, fläckar och pigmenteringar och avslutar med att lära oss om behandlingsmöjligheterna för akne och akneärr!


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-12-05
Länk till avsnitt

#10: Parasiter del 2 ? skabb, löss och parasitofobi

På en hudklinik träffar man inte sällan patienter med olika typer av bettreaktioner. I den andra och sista delen av Hudläkarpoddens stora temaavsnitt om bett och parasiter pratar vi vidare om oinbjudna gäster. Vi berättar om vanliga åkommor, som hårlöss och skabb och om mindre vanliga bekymmer, som flatlöss och parasitofobi. Vad ska man göra ? och vad ska man inte göra - om man misstänker att man drabbats av skabb? Hur känner man igen hårlöss? Och vad är projekt ?bevara flatlusen?? Det och mycket annat lär vi oss om i veckans avsnitt!


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-11-21
Länk till avsnitt

#10: Parasiter del 1 ? bland blodsugande va?gglo?ss och loppor

Happy halloween! Årets läskigaste säsong är här och självklart pratar Hudläkarpodden om de blodsugande parasiter som - liksom vampyrer - kan attackera när vi minst anar det.. I del 1 av 2 i månadens avsnitt, ringer vi upp en expert, som berättar om allt man någonsin undrat om de fruktade vägglössen (eller bed bugs, som vissa kanske känner igen dem som)! Vi berättar också om loppor, som är ytterligare en oinbjuden gäst man kan drabbas av.. Vad ska man göra för att slippa få med sig dessa oinbjudna gäster hem? Hur känner man igen dem? Och vad ska man tänka på om man köper möbler på second hand?


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-11-07
Länk till avsnitt

#9: Naglar del 3 ? färger, tumörer och vitaminer

Det är inte bara huden som kan vara en spegel för hur man mår på insidan ? även naglarna kan avslöja en hel del! I den tredje och sista delen av månadens tema om naglar berättar vi om hur naglarnas färg och form kan vara orsakade av både inre sjukdomar och yttre påverkan. Och fastän det är ovanligt, så förekommer tumörer i och kring nageln. Vid vilka nagelsymtom ska man inte vänta med att söka vård? Kan brist på vitaminer och mineraler visa sig i naglarna? Och vad ska man tänka på om man gör manikyr? Vi avslutar så klart med några vanliga myter om naglar!


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-10-17
Länk till avsnitt

#9: Naglar del 2 ? nageltrång, nagelbandsinflammation och svamp

Har ni tänkt på att naglar är människans variant på djurens hovar, klövar och klor? I månadens andra delavsnitt om naglar ger vi tips på vad man kan göra åt besvärliga nageltrång, nagelbandsinflammationer och nagelsvamp. Vi berättar också om ?green nail syndrome? och om vilken bakterie man ska misstänka om man drabbats av gröna naglar!


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-10-10
Länk till avsnitt

#9: Naglar del 1 ? skörhet, nagelbitning och inre sjukdomar

Vi smyckar, klipper och målar dem, men inte sällan orsakar de bekymmer.. Månadens tema är naglar och i första delavsnittet diskuterar vi hur nageln egentligen är uppbyggd, naglarnas funktion och hur snabbt naglar växer. Vi pratar om orsaker till sköra, buckliga och räffliga naglar och vilka inre sjukdomar som kan vara kopplade till nagelproblem. Och vad kan man göra åt nagelbitning?


Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-10-03
Länk till avsnitt

#8: Det undre livet del 3 - herpes och kondylom

I sista delen av september månads miniserie om underlivsbesvär berättar vi om de två vanligaste könssjukdomarna som orsakar blåsor och könsvårtor. Båda orsakas av virus. Hur vet man om man har herpes eller kondylom? Vad kan man göra åt det? Och hur är det egentligen med vaccinet mot livmoderhalscancer - skyddar det också mot kondylom?

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-09-19
Länk till avsnitt

#8-Det undre livet del 2 - balanit och fo?rhudsfo?rtra?ngning

I andra delen av vår miniserie om underlivsbesvär är mannens underlivsbesvär i fokus! Prickar, rodnad och sveda på ollonet kan orsaka mycket oro men beror vanligen på ett irritationseksem - balanit. Som tur är finns det oftast en enkel lösning på problemet! Vi ger våra bästa tips och passar också på att avhandla ett annat vanligt problem - förhudsförträngning. Visste ni också förresten att hos små pojkar kan förhudsförtröngning vara helt normalt!

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-09-11
Länk till avsnitt

#8: Det undre livet del 1 - svamp och bakteriell vaginos

Svamp och bakteriell vaginos - så oerhört vanligt och ofta väldigt besvärligt! I första delen av september månads miniserie om underlivsbesvär diskuterar vi vilka riskfaktorer som finns, symtom, behandling och passar på att avhandla en del myter på vägen!

 Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-09-04
Länk till avsnitt

#7: Sommarplågor - bland melasma, brännor och bett

Sommaren är äntligen är här och visst är vi glada! Men med sommaren kommer också vissa hudproblem.. Mörka fläckar dyker upp i ansiktet, bitande insekter attackerar oss och andra djur och växter bränns! Vad ska man göra åt soleksem och vad ska man tänka på om man (trots vårt förra avsnitt) tyvärr bränt sig i solen? Vad ska man göra om man bränt sig på en manet? Och varför ska man undvika att hantera lime och selleri om man ska ut i solen?! Missa inte heller Hudläkarpoddens sommar-kit som rustar er inför sommaren!

Detta avsnitt sker i samarbete med Eucerin, solskydd utvecklade tillsammans med hudläkare med särskild omtanke för känslig hud.

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-07-25
Länk till avsnitt

#6: Även solen har sina fläckar...

Solen kikar fram - och som på beställning kryper utkylda norrbor ur sina vinteriden och intar bästa solläge.. Men solens strålar är förrädiska! Genom att skydda sig från solstrålarna minskar risken för såväl hudcancer, pigmentfläckar som rynkor. Men hur ska man skydda sig på bästa sätt, behöver alla skydda sig och vad ska man tänka på när man väljer solkräm? De flesta använder solkräm alldeles för lite och för sällan - så hur ska man egentligen göra? I månadens avsnitt ger vi våra bästa tips för en säker solsäsong - för visst skulle det vara skönt att slippa det dåliga samvetet som smyger sig på till hösten?

Detta avsnitt sker i samarbete med Eucerin, solskydd utvecklade tillsammans med hudläkare med särskild omtanke för känslig hud.

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-06-26
Länk till avsnitt

#5: Botox och fillers - när gravitationen tar ut sin rätt

Visste du att hudens åldrande börjar redan när vi föds? Fast som tur är, tar det några år innan det tar ordentlig fart.. I takt med att intresset för anti-aging blir allt större, erbjuds allt fler behandlingar mot ålderstecken i huden. I detta avsnitt djupdyker vi i injektionsbehandlingar - ett stort ämne som kräver ett STORT avsnitt! Vad är Botox och fillers egentligen? Vad kan man använda det till? Och vad ska man tänka på innan man bestämmer sig för att genomgå en injektionsbehandling? Efter detta avsnitt hoppas vi ha rätat ut alla frågetecken kring injektionsbehandlingar!

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-05-29
Länk till avsnitt

#4 Del 2: Äntligen vår, låt oss snacka hår!

Hår är ett stort ämne! I del 2 av håravsnittet nosar vi vidare på hur man egentligen ska ta sig an sitt hår och hårproblem. Vi reder ut varför man har torr hårbotten och mjäll - och vad man kan göra åt det. Vi diskuterar manligt håravfall (som också kan drabba kvinnor!) och förklarar vilka behandlingar som finns. Och hur går egentligen en hårtransplantation till? Vi berättar också om vad som orsakar överdriven hårväxt och vad man kan göra åt det - och ger nyttiga råd kring vad man ska tänka på innan man genomgår IPL- eller laserbehandlingar. Självklart passar vi i vanlig ordning på att slå hål på ett par, kanske hårresande, myter!

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden


2021-05-16
Länk till avsnitt

#4 Del 1: Äntligen vår, låt oss snacka hår!

Våren är här och vi får äntligen släppa ut håret ur vintermössan! Man ack så komplicerat vårt förhållande till vår päls är - än tycker vi att vi har för mycket och än har vi för lite.. Vi tar oss nu an denna genom historien laddade kalufs och reder ut vad hår egentligen är, hur håret utvecklas med åldern, vad som händer med håret när man blir gravid och vad som avgör om man har rakt eller lockigt hår. Dessutom förklarar vi vanliga och mindre vanliga orsaker till håravfall. Växer håret tillbaka efter covid-19? Kan man tappa hår av stress? Och vad är alopecia areata? Hudläkarpodden förklarar!

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/hudlakarpodden/

och Facebook: https://www.facebook.com/hudlakarpodden

2021-04-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.