Sveriges 100 mest populära podcasts

Relationsguiden

Relationsguiden

Relationsguiden är podcasten som tar kärlek och relationer på allvar. Tillsammans med Malin Nordström bjuder parterapeuten Anneli Östling på sin kunskap och erfarenhet, toppat med konkreta tips om hur man kan lösa de problem som ofta uppstår i en relation. Inget problem är för litet och inget ämne är förbjudet när de guidar oss genom relationsdjungeln, ett avsnitt i taget.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

relationsguiden.libsyn.com/website

Avsnitt

14. En gladare sommar

Sommarsemestern kan vara lite som julafton; underbar och efterlängtad av alla inblandade, men sen alltför ofta också tyngd av traditioner, tjafs och besvikelser. Men med planering i god tid, öppna sinnen, ärliga önskningar samt en vilja och en gnutta mod att förändra, så kan den här sommaren bli bättre än någonsin! Kanske måste vi inte göra som vi alltid har gjort? Kanske är det dags att verkligen ta ansvar för att sommaren och semestern istället ska bli exakt så underbara som vi alltid drömt om?

2021-05-07
Länk till avsnitt

13. Kommunikation ? mer än bara prat

Att inte prata med varandra alls är en ganska vanlig icke-lösning på kommunikationsproblem i en relation. Men det finns tack och lov mer konstruktiva sätt att dels förstå varandras varierande förmågor när det gäller att sätta ord på sina känslor, dels utveckla ett gemensamt och hållbart kommunikationssätt. Med enkla knep kan man skapa en genväg som går rakt förbi både tystnad och högljudda bråk, och istället leder till en plats där båda kan lyssna, göra sig hörda, förstå varandra och mötas på riktigt. 

2021-04-30
Länk till avsnitt

12. Bekräftelse på gott och ont

Att säga att någon har ett stort bekräftelsebehov är sällan en komplimang, för någonstans längs vägen har det blivit fult att be om bekräftelse. Samtidigt är det något som vi alla både behöver, vill ha och mår bra av. Så var går gränsen mellan ett helt normalt bekräftelsebehov och ett som ställer till det i våra relationer till andra? Vad kan vi göra för att stärka oss själva så att vi står stabilt i vår egen självbekräftelse, och därmed slipper vara så beroende av andras?

2021-04-23
Länk till avsnitt

11. Hur normal är normen?

Normer är oskrivna regler som får vårt samhälle att fungera, t.ex. normen som säger att man väntar på sin tur, kommer i tid, talar sanning och sånt. Men normerna kan också begränsa oss, i synnerhet när det gäller relationer för där kryllar det av normer som vi förväntas förhålla oss till. Man ?ska? flytta ihop, gifta sig, skaffa barn och göra allt tillsammans, i evighet, amen. Eller finns det andra sätt? Är det kanske dags att fundera på vilka normer vi innerst inne skulle vilja och behöva ändra på?

2021-04-16
Länk till avsnitt

10. Slutet gott ? allting gott

?Säg den lycka som varar för evigt? är ett gammalt talesätt som i våra moderna tider stämmer in på nästan hälften av alla äktenskap. Men hur vet man säkert när det är värt att kämpa för relationen och när det är dags att gå? Och även om man vet helt säkert så kan det vara svårt att hantera både sina egna och partnerns känslor, alla praktiska bestyr och såklart barnen om det finns sådana med i bilden. Vi guidar er genom kaoset och bjuder på några viktiga grundregler som verkligen gör skillnad. 

2021-04-09
Länk till avsnitt

9. En gnutta självrannsakan

Tyvärr är det inte alltid bara partnerns fel när relationen knakar och högen med olösta konflikter växer. I det här avsnittet tar vi därför en titt i spegeln för att se hur det står till med allas vår självkännedom, invanda mönster, överlevnadsstrategier och hur vi påverkats av både barndom och andra tidigare erfarenheter. Det kan vara lite jobbigt att analysera sig själv och påbörja en utveckling, men sig själv är år andra sidan den enda personen på jorden som man faktiskt har möjlighet att förändra.

2021-04-02
Länk till avsnitt

8. Har du rastat din relation idag?

Alla som någon gång köpt en hund vet vilket otroligt faktainsamlande, funderande, certifierande och tidsödande projekt det är ? och att sen äga hunden är ett åtagande som man ägnar mycket tid åt varje dag. När vi däremot ska välja partner är det lite si och så med förhandsarbetet; kanske snubblar vi bara över varandra på en krog eller för den delen på nån datingsajt på nätet? Och sen då? Vem ansvarar för att relationen får en lång promenad varje dag, uppmuntran, näringsrik kost och den bästa veterinären?

2021-03-26
Länk till avsnitt

7. Skål för oss! Eller?

Vi tar oss an det stora gränslandet där alkohol gått från att bara vara en kall öl eller ett gott vin till middagen, till att istället vara ett jobbigt mönster, en gnagande oro, misstänksamhet, onödiga gräl och ett ständigt smusslande. Ett problem helt enkelt. Så var går gränsen? Hur kan man prata om alkohol utan att gräva ner sig i skyttegravarna, när ska man söka hjälp och var? Eller är det kanske du själv och dina alkoholvanor som är elefanten i rummet, den som alla ser men ingen pratar om?

2021-03-19
Länk till avsnitt

6. Otrohet ? relationernas brandbomb

Få saker är lika laddade som otrohet och ännu färre saker kan få så stora konsekvenser på hela livet, inte bara på relationen. Ändå sker det, till höger och vänster, gång på gång. Varför? Vi försöker hitta svaret på den frågan och tar er med på resan genom de tre faserna: Misstänkt otrohet, Uppdagad otrohet och Reparera otrohet. Det är ett tungt ämne och en kaosartad process som bitvis är helvetiskt svår att ta sig igenom, men kanske finns det hopp om livet där på andra sidan ändå? Ja, det finns det!

2021-03-12
Länk till avsnitt

5. SEX ? eller inte sex, det är frågan.

Vi reder ut begreppen runt det stora, viktiga och roliga men ack så känsliga ämnet: Sex. Vad gör man när en partner vill och kanske rentav behöver sex för att känna sig älskad och uppskattad, men den andre har tappat lusten helt? Ämnet är ständigt aktuellt men alltför ofta omtalat på ett sätt där man skojar bort det. Här tar vi problemet på allvar och försöker guida fram till en ömsesidig förståelse och respekt som kan bli nyckeln till att prata om sex på ett nytt, konstruktivt sätt.

2021-03-05
Länk till avsnitt

4. Kärlek i Coronans tid

Restriktioner, karantän, hemarbete, oro, isolering och rädsla  ? eller ett lugnare tempo med mer tid för varandra? Corona-pandemin har sannerligen berört oss alla på ett eller annat sätt, och i det här avsnittet pratar vi om hur många relationer har påverkats av restriktioner och ändrade rutiner. Går det rentav att hämta något gott ur det hela? Anneli har tips om hur man kan ta hand om sin relation ? även när hela livet vänts upp och ner.

2021-02-26
Länk till avsnitt

3. Maktkampen ? Eller vad är det som händer efter förälskelsen?

Alla känner till den där tveksamma tiden som kommer efter förälskelsens rus, men få vet att den har ett namn: Maktkampen. Det är tiden när man plötsligt inser att ens partner kanske inte är helt perfekt ändå, utan har en del irriterande sidor som man inte sett förut. Den här fasen bär med sig tveksamhet, besvikelse och en stor utmaning, men belöningen är värd att kämpa för. Anneli och Malin guidar oss genom de tre alternativen: Gör slut, utvecklas eller fastna i besvikelse.

2021-02-19
Länk till avsnitt

2. Fem enkla sätt att boosta en relation

På självaste Alla Hjärtans Dag släpps det här avsnittet där vi dels reder ut om själva dagen bara har blivit kidnappad av kommersiella krafter, eller om den är värd att fira? Sen bjuder vi på fem enkla knep som faktiskt kan skaka liv i en slumrande, halvtrist relation. Det är bara naturligt att kärleken med tiden blir lite matt i konkurrens med vardag, stress, jobb, rutiner och måsten ? men bara om du själv tillåter det och släpper taget. Vi hjälper dig fånga taget igen!

2021-02-14
Länk till avsnitt

1. Fem enkla sätt att sumpa en relation

Lite omvänd pedagogik, för här går vi igenom 5 lika enkla som vanliga sätt att förstöra en relation. Det låter konstigt, för vem skulle medvetet följa ett sånt råd? Svaret visar sig vara ?nästan alla?. Av slarv, nonchalans och ohejdad vana kan de flesta pricka av ett par av punkterna på listan över hur man bäst sumpar en bra relation, mer eller mindre medvetet. Parterapeuten Anneli Östling och Malin Nordström öppnar öronen på lyssnarna och skapar en ny medvetenhet om hur vi behandlar våra relationer.

2021-02-14
Länk till avsnitt

Trailer

Relationsguiden är podcasten som tar kärlek och relationer på allvar. Tillsammans med Malin Nordström bjuder parterapeuten Anneli Östling på sin kunskap och erfarenhet, toppat med konkreta tips om hur man kan lösa de problem som ofta uppstår i en relation. Inget problem är för litet och inget ämne är förbjudet när de guidar oss genom relationsdjungeln, ett avsnitt i taget.

2021-02-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.