Sveriges 100 mest populära podcasts

Fråga Agnes Wold

Fråga Agnes Wold

En podd med Agnes Wold och Christer Lundberg om hälsomyter, coronavirus och riskerna med att bädda sängen. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/fraga-agnes-wold

Avsnitt

Agnes Wold: Därför behöver du inte ta extra D-vitamin

Om D-vitamin, laktosintolerans och hur kaffe på maten påverkar ditt näringsupptag. Professor Agnes Wold irriterar sig på människor som lägger sig i vad andra människor äter och dricker, och förklarar varför hon anser att man inte kan prata om nyttig och onyttig mat.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om D-vitamin: Så funkar D-vitamin och därför hjälper det inte mot vintertrötthet. Agnes förklarar hur näringsämnen i maten påverkas av mikrovågsugnen och så rasar hon över WHO:s rekommendationer om skärmtid för barn.Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-12-07
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Fruktansvärd myt att man ska dricka mycket vatten

Professor Agnes Wold svarar på frågor om våra kroppsvätskor och förklarar varför det inte är nyttigt att dricka mer än du behöver, hur du kan förbättra kvalitén på din sperma och om att det inte är farligt när kisset är för gult.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold den här veckan: Om hur viktig din saliv är för din tandhälsa och därför behöver du inte vara orolig när du tar emot blod. Professorn förklarar också varför det är bra med skägg och varför hon absolut tycker att vi ska behålla håret på våra kropparPodden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-11-30
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Låt tarmen vara i fred

Om gluten, inflammation i tarmen och tarmsköljning. Professor Agnes Wold förklarar varför du ska låta din tarm och tarmflora vara i fred och att du inte ska vara rädd för lite magknip.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om tarmen: Därför behöver du inte vara orolig för gluten. Om varför vi ofta får diarré på solsemestern - och så sågar professorn det här med detox.Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-11-23
Länk till avsnitt

Agnes Wold svarar på frågor om förkylningar, magsjuka och ryggskott

Om förkylningsvirus, magsjuka och så ger Agnes tips på hur du ska behandla ett ryggskott. Professorn slår också hål på myten om att barn skulle bli hyperaktiva av socker och går till botten med frågan om du kan bli förkyld av att vara för tunt klädd.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om förkylningar: Därför blir du inte förkyld av att dricka ur någons kopp. Om fördelar och nackdelar med att ta smärtstillande. Och så kan du sluta tjata på ditt barn och barnbarn att ha mössa på sig tycker Agnes.Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-11-16
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Jag blir rasande när man skyller ADHD på mammorna

Om hur ärftligt det är med ADHD. Professor Agnes Wold blir rasande när man skuldbelägger mödrar genom att påstå att mammors beteende skulle orsaka diagnoser som ADHD och Aspergers syndrom.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.Agnes Wold om DNA-tester och arv och miljö:Om att minst hälften av vårt beteende bestäms av arv och att DNA-tester är meningslösa. Och så förklarar Agnes varför ditt luktsinne är livsviktigt.Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-11-09
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Positivt tänkande är gräsligt

Om dödshjälp och om vad Agnes Wold tror händer efter döden. Professorn berättar också om de värsta hälsomyterna hon vet och varför hon tycker att det är hemskt med positivt tänkande.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Så här gör du om du får en hjärtattack. Därför blir du mindre rädd för att dö ju äldre du blir. Och så har Agnes räknat ut när hon själv ska dö. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-11-02
Länk till avsnitt

Agnes Wolds sömntips när du vaknar i vargtimmen

Om rynkor, högt blodtryck och varför hjärt- och kärlsjukdomar har minskat dramatiskt. Agnes Wold berättar att hon blir rasande på de som säger att du kan dö om du sover för lite och så lämnar professorn ett tips om du har svårt att sova.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Om varför det är bra att vara lite tjock och om att det är farligt att ta naturpreparat vid högt blodtryck. Och så förklarar Agnes varför det är livsviktigt med god tandhälsa. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-26
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Det är en myt att de äldre mår dåligt

Det är inte synd om gamla människor. Professor Agnes Wold anser att det tankesättet bara drivs av medelålders människors rädsla och ångest inför sitt eget åldrande. Trots kroppsliga krämpor menar Agnes att du mår bättre och bättre ju äldre du blir.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Därför mår du sämst i tidig vuxen ålder. Om att gamla mår bäst i de nordiska länderna och så funderar Agnes på varför håret blir grått och hyllar den svenska uppfinningen rollatorn. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-19
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Sluta oroa er för bakterier

Om mördarbakterier, antibiotika och antibiotikaresistens. Agnes Wold vill att vi ska sluta oroa oss för bakterier i vardagen och förklarar vad som händer om du dubbeldippar chipsen och delar snacksskål på krogen.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Så hade världen sett ut utan antibiotika. Vi lär oss om hur bakterier ser ut och varför stelkrampssprutan räddar liv. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-12
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Automatiska handtorkar är förkastligt

Om salmonella, E.coli och allt du behöver veta om virus och bakterier. Agnes Wold förklarar också varför det inte är farligt att hålla i ett bussräcke och om bakterier som kan göra nytta.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Därför ska du inte använda automatiska handtorkar. Agnes reder ut det här med smutsiga handdukar och förklarar varför man inte behöver lägga papper på toaringen. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-05
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Det är otroligt trist att mat har blivit en statussymbol

Om sömn, fiberrik mat och vad som är nyttigast av kött och grönsaker. Agnes Wold förklarar varför hon anser att det är omöjligt att säga vad du ska äta för att må bra, men att du mår bättre ju äldre du blir.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Så påverkas din sömn av din ålder. Om mat som en statussymbol. Och därför kan det vara bra att hålla munnen stängd. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-07-06
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Det här stärker inte ditt immunförsvar

Om hud och hudkräm, faran med att duscha och varför Agnes Wold säger att man inte kan stärka det medfödda immunförsvaret. Dessutom om vitlök som en dunderkur och så förklarar Agnes varför hon tycker att det är dumt att tvätta händerna.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Så påverkar ålder och rökning ditt immunförsvar. Hur du inte behandlar ett ryggskott. Och då kan febernedsättande vara onödigt. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-06-29
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Klimakteriet är en fantastisk uppfinning

Professorn avlivar myter kring klimakteriebesvär, symptom och ålder - och reder ut varför hormoner är en så omdiskuterad fråga. Klimakteriet är en fruktad tid för många, men Agnes tycker att det är livets höjdpunkt.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det kan du göra åt dina vallningar och klimakteriebesvär. Det manliga klimakteriet finns det? Och därför är den äldre kvinnan oerhörd betydelsefull för vår överlevnad. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-20
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Därför blir hundar mer allergiska

Om fästingar, TBE och borrelia, corona-fladdermöss och varför allergi numera är hundens vanligaste sjukdom. Agnes Wold varnar för smittsamma sjukdomar och berättar varför hon slickar på sina sår.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det är människan vi ska vara rädda för - inte djuren. Och därför är Agnes rädd för hästar, men älskar råttor. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-13
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Du kan inte stärka ditt immunförsvar

Om c-vitamin, autoimmuna sjukdomar och varför du inte kan boosta ditt immunförsvar. Och så slår Agnes Wold hål på myten om att du blir sjuk på semestern.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Därför hjälper inte c-vitamin mot förkylning. Agnes förklarar också varför du ska strunta i att ta febernedsättande och att det kan vara bra att bita på naglarna. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-06
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Barnuppfostran är nog slöseri med tid

Om ADHD, skärmtid och varför vi tror att vi måste tjata på barnen. Agnes Wold förklarar varför uppfostran inte spelar någon roll - och försöker minska föräldrars dåliga samvete.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det avgör om du blir intelligent eller inte. Fördelen med att äta korv som liten. Och varför det är en missuppfattning att ADHD ökar. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Jag lever hellre ett trevligt liv än att banta

Om antiinflammatorisk kost, att grönsaker har fått kultstatus och vad som avgör om vi lever länge. Agnes Wold förklarar varför hon inte gillar begreppet nyttigt och att det är tragiskt att mat har blivit något skuldbelagt.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Vad som är värst av chips och godis. Dessa människor lever längst. Och om varför rena tänder kan rädda liv. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-23
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Amning skyddar inte mot allergi

Allergierna ökar i Sverige och Agnes Wold förklarar varför. Professorn ilsknar till mot att mödrar skuldbeläggs och allergikern Christer får en smärre chock och vill inte att hans hundtjatande döttrar ska höra Agnes tankar.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Agnes reder ut mysterier och myter kring allergier. Hör om vilseledande pricktest och hur du skyddar dina barn från att bli allergiska. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Agnes Wold: En myt att man ska ligga ner när man är sjuk

Det var inte bättre förr. Speciellt inte inom sjukvården. Agnes Wold ser tillbaka på den medicinska historien och avlivar några myter - och kallar sjukvården för ett stort sovrum. Om könssjukdomar på stenåldern, åderlåtning och den värsta pandemin mänskligheten skådat.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Blodiglar, kräkning och bränning - gamla behandlingsmetoder vi ska vara glada att vi slipper. Agnes förklarar också varför corona inte är den värsta pandemin i historien. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-09
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Ta alla vaccin du kan få

Om coronavaccinet, biverkningar, vaccinmotstånd och varför Agnes tycker att naturen är livsfarlig. Hör också om hur ett galet experiment på en liten gosse har räddat miljontals liv.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Vaccinen du inte kan vara utan och varför de är så viktiga att ta. Om mässling och varför vaccin mot covid-19 inte kan ge dig narkolepsi. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-02
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Därför är det bra med dammråttor

Om att det går lika bra att äta från golvet som från bordet och hur vår hets på renlighet har gjort oss sjuka. Städning har alltid varit en källa till konflikter, men Agnes Wold förklarar varför vi ska vara rädda om vårt damm.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det är smutsigast i ditt hem. Så farligt är mögel. Och därför tvingades kvinnor ner på knä. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-02-23
Länk till avsnitt

Agnes Wold svarar på frågor om tarmen och bajset

Om det vita bajset, glutenintolerans och fiberhetsen som magen inte bryr sig om. Tarmen står i fokus och Agnes Wold lyfter ett stort ok från Christer Lundbergs axlar: vitt bröd är toppen!

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Blir fler och fler glutenintoleranta? Rensar lite skit magen? Och kan vårt bajs berätta för oss hur vi mår? Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-02-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.