Sveriges 100 mest populära podcasts

Fråga Agnes Wold

Fråga Agnes Wold

En podd med Agnes Wold och Christer Lundberg om hälsomyter, coronavirus och riskerna med att bädda sängen. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/fraga-agnes-wold

Avsnitt

Agnes Wold: Det är en myt att de äldre mår dåligt

Det är inte synd om gamla människor. Professor Agnes Wold anser att det tankesättet bara drivs av medelålders människors rädsla och ångest inför sitt eget åldrande. Trots kroppsliga krämpor menar Agnes att du mår bättre och bättre ju äldre du blir.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Därför mår du sämst i tidig vuxen ålder. Om att gamla mår bäst i de nordiska länderna och så funderar Agnes på varför håret blir grått och hyllar den svenska uppfinningen rollatorn. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-19
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Sluta oroa er för bakterier

Om mördarbakterier, antibiotika och antibiotikaresistens. Agnes Wold vill att vi ska sluta oroa oss för bakterier i vardagen och förklarar vad som händer om du dubbeldippar chipsen och delar snacksskål på krogen.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Så hade världen sett ut utan antibiotika. Vi lär oss om hur bakterier ser ut och varför stelkrampssprutan räddar liv. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-12
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Automatiska handtorkar är förkastligt

Om salmonella, E.coli och allt du behöver veta om virus och bakterier. Agnes Wold förklarar också varför det inte är farligt att hålla i ett bussräcke och om bakterier som kan göra nytta.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Agnes Wold den här veckan: Därför ska du inte använda automatiska handtorkar. Agnes reder ut det här med smutsiga handdukar och förklarar varför man inte behöver lägga papper på toaringen. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-10-05
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Såhär lite påverkas din hälsa av vad du äter

Om sömn, fiberrik mat och vad som är nyttigast av kött och grönsaker. Agnes Wold förklarar varför det är omöjligt att säga vad du ska äta för att må bra, men att du mår bättre ju äldre du blir.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Så påverkas din sömn av din ålder. Om mat som en statussymbol. Och därför kan det vara bra att hålla munnen stängd. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-07-06
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Det här stärker inte ditt immunförsvar

Om hud och hudkräm, faran med att duscha och varför Agnes Wold säger att man inte kan stärka det medfödda immunförsvaret. Dessutom om vitlök som en dunderkur och så förklarar Agnes varför hon tycker att det är dumt att tvätta händerna.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Så påverkar ålder och rökning ditt immunförsvar. Hur du inte behandlar ett ryggskott. Och då kan febernedsättande vara onödigt. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-06-29
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Klimakteriet är en fantastisk uppfinning

Professorn avlivar myter kring klimakteriebesvär, symptom och ålder - och reder ut varför hormoner är en så omdiskuterad fråga. Klimakteriet är en fruktad tid för många, men Agnes tycker att det är livets höjdpunkt.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det kan du göra åt dina vallningar och klimakteriebesvär. Det manliga klimakteriet finns det? Och därför är den äldre kvinnan oerhörd betydelsefull för vår överlevnad. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-20
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Därför blir hundar mer allergiska

Om fästingar, TBE och borrelia, corona-fladdermöss och varför allergi numera är hundens vanligaste sjukdom. Agnes Wold varnar för smittsamma sjukdomar och berättar varför hon slickar på sina sår.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det är människan vi ska vara rädda för - inte djuren. Och därför är Agnes rädd för hästar, men älskar råttor. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-13
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Du kan inte stärka ditt immunförsvar

Om c-vitamin, autoimmuna sjukdomar och varför du inte kan boosta ditt immunförsvar. Och så slår Agnes Wold hål på myten om att du blir sjuk på semestern.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Därför hjälper inte c-vitamin mot förkylning. Agnes förklarar också varför du ska strunta i att ta febernedsättande och att det kan vara bra att bita på naglarna. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-04-06
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Barnuppfostran är nog slöseri med tid

Om ADHD, skärmtid och varför vi tror att vi måste tjata på barnen. Agnes Wold förklarar varför uppfostran inte spelar någon roll - och försöker minska föräldrars dåliga samvete.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det avgör om du blir intelligent eller inte. Fördelen med att äta korv som liten. Och varför det är en missuppfattning att ADHD ökar. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Jag lever hellre ett trevligt liv än att banta

Om antiinflammatorisk kost, att grönsaker har fått kultstatus och vad som avgör om vi lever länge. Agnes Wold förklarar varför hon inte gillar begreppet nyttigt och att det är tragiskt att mat har blivit något skuldbelagt.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Vad som är värst av chips och godis. Dessa människor lever längst. Och om varför rena tänder kan rädda liv. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-23
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Amning skyddar inte mot allergi

Allergierna ökar i Sverige och Agnes Wold förklarar varför. Professorn ilsknar till mot att mödrar skuldbeläggs och allergikern Christer får en smärre chock och vill inte att hans hundtjatande döttrar ska höra Agnes tankar.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Agnes reder ut mysterier och myter kring allergier. Hör om vilseledande pricktest och hur du skyddar dina barn från att bli allergiska. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Agnes Wold: En myt att man ska ligga ner när man är sjuk

Det var inte bättre förr. Speciellt inte inom sjukvården. Agnes Wold ser tillbaka på den medicinska historien och avlivar några myter - och kallar sjukvården för ett stort sovrum. Om könssjukdomar på stenåldern, åderlåtning och den värsta pandemin mänskligheten skådat.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Blodiglar, kräkning och bränning - gamla behandlingsmetoder vi ska vara glada att vi slipper. Agnes förklarar också varför corona inte är den värsta pandemin i historien. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-09
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Ta alla vaccin du kan få

Om coronavaccinet, biverkningar, vaccinmotstånd och varför Agnes tycker att naturen är livsfarlig. Hör också om hur ett galet experiment på en liten gosse har räddat miljontals liv.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Vaccinen du inte kan vara utan och varför de är så viktiga att ta. Om mässling och varför vaccin mot covid-19 inte kan ge dig narkolepsi. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-03-02
Länk till avsnitt

Agnes Wold: Därför är det bra med dammråttor

Om att det går lika bra att äta från golvet som från bordet och hur vår hets på renlighet har gjort oss sjuka. Städning har alltid varit en källa till konflikter, men Agnes Wold förklarar varför vi ska vara rädda om vårt damm.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Det är smutsigast i ditt hem. Så farligt är mögel. Och därför tvingades kvinnor ner på knä. Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-02-23
Länk till avsnitt

Agnes Wold svarar på frågor om tarmen och bajset

Om det vita bajset, glutenintolerans och fiberhetsen som magen inte bryr sig om. Tarmen står i fokus och Agnes Wold lyfter ett stort ok från Christer Lundbergs axlar: vitt bröd är toppen!

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Den här veckan: Blir fler och fler glutenintoleranta? Rensar lite skit magen? Och kan vårt bajs berätta för oss hur vi mår? Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
2021-02-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.