Sveriges 100 mest populära podcasts

Äldreomsorgsnördarna

Äldreomsorgsnördarna

Det här är podden för dig som är intresserad av äldreomsorg i allmänhet och välfärdsteknik i synnerhet. Vi kommer att lotsa dig med varsam hand bland annat genom digitaliseringen som sker inom detta område. Du kanske jobbar inom kommunal eller privat äldreomsorg. Eller också är du IT-tekniker. Eller bara lika nördig som vi på Phoniro när det gäller smarta lösningar för äldreomsorgen. Vill du veta mer om digitala lås för hemtjänsten såväl som hur man gör smarta upphandlingar som kommun så är detta podden för dig. Välkommen!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aldreomsorgsnordarna.podbean.com

Avsnitt

Vad finns på radarn?

Linda och Mattias har besök av Gonzalo Ugalde från Vayyar Care. Vi pratar om ny spännande teknik som börjar göra sitt intåg i den välfärdstekniska floran som finns att välja på för äldreomsorg, nämligen radar. Hur fungerar tekniken? Behöver man gå omkring med blykrage hemma? Och hur gammal är Gonzalo egentligen? Svaren får du i månadens avsnitt.

Vill du komma i kontakt med Gonzalo och diskutera mer så når du honom på [email protected]. Eller så kontaktar du honom på LinkedIn.

Har du missat våra tidigare avsnitt så hittar du enkelt dem på samma ställe som detta. Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-11-25
Länk till avsnitt

Välfärdsbibblan i Borås

Mattias och Linda besöker Vård & Äldreförvaltningen i Borås stad och får sig en pratstund med Madelene som brinner för smarta lösningar för äldreomsorgen.

Vi uppehåller oss framför allt kring ett exempel på en av deras nyskapande lösningar ? ?Välfärdsbiblioteket?. Vad är det? Hur funkar det? Och vad kan andra kommuner lära sig av Borås? Det här avsnittet sjuder av smarta idéer, framtidsspaningar och tips för dig som lyssnar.

Har du missat våra tidigare avsnitt så hittar du enkelt dem på samma ställe som detta. Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-10-28
Länk till avsnitt

Nyfikna seniorer visar vägen

I det här avsnittet besöker vi Sävegården i Floda och får en pratstund med både hyresgäster och personal. Kan man fortfarande vara nyfiken på teknik när man är över 80 eller till och med 90? Hur kan man som personal framgångsrikt arbeta med införa digital teknik? I samtalet blandas insikter och skratt om vartannat. Arbetar du som enhetschef eller personal kommer du också att få värdefulla tips.

Har du missat våra tidigare avsnitt så hittar du enkelt dem på samma ställe som detta. Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-09-30
Länk till avsnitt

Ninja-TV och Karaoke

Vi besöker återigen Hattstugan på Gotland för en pratstund med Jane Lindell-Ljunggren. Den här gången pratar vi om utbytet som Hattstugan har haft med Japan. Vad finns det för likheter och skillnader mellan Sverige och Japan när det kommer till äldreomsorg? Vilken roll spelar underhållningen på ett boende? Finns det något bättre alternativ än Ninja-TV och Karaoke? Och är det stora saker som måste göras för att åstadkomma förändring och förbättring?

Vi pratar också lite om boken ?Leva livet med demens? som Jane har skrivit tillsammans med Gun Aremyr. Vad innehåller den? Vem riktar den sig till? Och hur är den upplagd? Svaren på de frågorna får du i månadens avsnitt.

Detta är det andra avsnittet som Mattias och Linda gjorde med Jane när de var på Gotland. Har du missat det första så hittar du enkelt det på samma ställe som detta. Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-08-26
Länk till avsnitt

5 steg till en framgångsrik digitalisering

Visst hade det varit bra om det var enkelt att sätta upp en plan för att digitalisera äldreomsorgen? I månadens poddavsnitt så får du reda på Fredrik Westergaards modell för att effektivt införa digital teknik och att även kunna förvalta den på ett bra sätt. Faktum är, att i en undersökning som Fredrik har gjort, så är det bara knappt 70 av landets 290 kommuner som sagt att de har en plan för digitalisering. Så det verkar finnas ett stort behov av vägledning i detta ämne.

Dessutom får du ett gäng med tips på andra verktyg som kan vara till hjälp både i uppstart och i förvaltning. Så lyssna och anteckna!

Detta är det andra avsnittet som Mattias och Linda gjorde med Fredrik när de var på Gotland. Har du missat det första så hittar du enkelt det på samma ställe som detta. Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-07-29
Länk till avsnitt

Ett annat perspektiv på demensvård

I det här avsnittet får vi en inblick i hur ett prisbelönt demensboende ser ut och fungerar. Vad är några av nycklarna till framgång? Och vad är egentligen framgång när det gäller demensvård?

Häng med när Linda och Mattias intervjuar Jane Lindell-Ljunggren, en av grundarna till Hattstugan på Gotland. Efter nästan ett helt arbetsliv fullt dedikerat till demensvård, så har hon mycket värdefull kunskap att dela med sig av. Vi går igenom vilka metoder de använder för att både pensionärerna som bor här och personalen ska få en så bra tillvaro som alls är möjligt. Jobbar du inom demensvården så tror vi att du kommer att få några sköna aha-upplevelser. Det fick i alla fall vi.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-06-24
Länk till avsnitt

Att införa teknik med människan i centrum

Kan man spela in ett poddavsnitt utomhus, i en botanisk trädgård, med koltrastens sång som bakgrund? Ja, det kan man! Linda och Mattias drog till Gotland några dagar i maj 2022 (bästa tiden på året) för att se vad ?öjn? hade att erbjuda inom vårt intresseområde.

Lyssna när vi intervjuar Fredrik Westergaard på Wera Welltech. Med lång erfarenhet av diverse IT-projekt och införande av välfärdsteknik i äldreomsorg, så har han mycket värdefull kunskap att dela med sig av. Ett citat som kommer bli bevingat är: ?IT har inget värde om det inte skapar värde för människan?. Och med det som utgångspunkt så resonerar vi om spännande teknik som verkligen sätter människan i centrum, även när hen har blivit äldre.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]ro.com

2022-05-27
Länk till avsnitt

Vad ska man ha en jättestor surfplatta till?

Visst vore det häftigt om man kunde ha en surfplatta som kunde aktivera boende på särskilda boenden på deras villkor? Det kanske låter som en fantasi, men i Ulricehamn finns företaget som gör det till verklighet. Jättesurfplattan, eller kanske mer riktigt ?Aktivitetsskärmen?, monteras på ett stativ så att den går att ha till massa roliga saker. Allt från bowlingturnering till digitala resor. Det vill säga allt mellan himmel och Google Earth.

Lyssna när Mattias och Linda intervjuar Karl-Johan Hjertén och Annette Fast på K-IT Sweden. Vi lovar att detta avsnitt kommer att väcka er nyfikenhet för hur välfärdsteknik kan användas både till nytta för de äldre och för personalen.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-04-29
Länk till avsnitt

Om krisen kommer. Eller när...

Kriget som just nu pågår i Ukraina har påverkat oss alla. Och när kriser som denna inträffar så blir vi också medvetna om hur sårbart vårt samhälle faktiskt kan vara. Välfärdsteknik kan skapa stor nytta för äldre, anhöriga, personal och verksamheter. Men vad händer när det blir strömavbrott? Vad händer om kontakten med Internet försvinner? Hur förbereder man sig för om, eller när, det värsta händer?

Häng med när Linda och Mattias resonerar om ämnet. Förhoppningsvis får du en hel del tips, både som privatperson och som anställd i äldreomsorgen.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-03-25
Länk till avsnitt

Live-rapport från Korttidsboendet

Efter en lång tid med pandemi, där det har varit så gott som omöjligt för oss att besöka boenden, så är vi glada att vi har fått chansen att faktiskt besöka ett korttidsboende för en intervju med en boende. Hur ser han på tillvaron? Vad har han för förhållande till teknik? Och varför kan man anta att han helst av allt skulle vilja bo i ett runt rum?

Lyssna när Mattias får en pratstund med Sven, där det mesta från surströmming till klassisk musik avhandlas. Och dessutom en hel del tankar om hur välfärdsteknik kan vara till nytta. Och du? prenumerera gärna så att du inte missar något avsnitt i framtiden!

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-02-25
Länk till avsnitt

Att samla, skapa och sprida kunskap

I det här avsnittet pratar Mattias och Linda med Eva Sahlén som arbetar på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. SKR gör en mängd saker för att hjälpa och stötta kommuner och regioner i deras uppdrag. Men i detta avsnittet fokuserar vi på ett särskilt projekt som ska hjälpa kommuner att införa välfärdsteknik ännu mer framgångsrikt. Till sin hjälp har SKR utsett 10 modellkommuner. Hur valdes dessa kommuner ut? Hur går det löpande arbetet till? Vad är syftet och målet?

Lyssna när vi tar oss an detta intressanta ämne. Du kommer att få en bättre förståelse för hur man bör se på de digitala lösningar som börjar användas mer och mer. Och du? prenumerera gärna så att du inte missar något avsnitt i framtiden!

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2022-01-28
Länk till avsnitt

En både bakåt och framåt

Vad vore ett årsskifte utan en tillbakablick? Linda och Mattias samtalar om året som gått och om vilka intressanta ämnen som behandlats i poddens första år. Dessutom blickar vi framåt mot 2022. Vad händer då? Vilka ämnen kommer vi att ta upp? Ska vi kanske åka någonstans?

Och hur duktiga är egentligen Mattias och Linda på att sticka? Alla svaren får du när du lyssnar på det här avsnittet av Äldreomsorgsnördarna. Och du? prenumerera gärna så att du inte missar något avsnitt!

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-12-31
Länk till avsnitt

Wow, vad mycket människor!

Den 24-26 november så gick årets version av Socialchefsdagarna av stapeln i Malmö. Äntligen ett event! Självklart var vi på besök för att se på nyheter, prata med folk och ha det trevligt.

Lyssna när Mattias och Linda minglar runt och pratar med taggade utställare och vetgiriga besökare. Bland annat får du en liten inblick i SKR:s arbete, lite nyheter från innovativa leverantörer och några korta intervjuer med besökare. Dessutom får du reda på om det är någon fara med Lindas blodtryck.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-11-26
Länk till avsnitt

9. Välfärdsteknik på både bredden och längden

Vi fick reda på att Vara kommun har lyckats väldigt bra i att införa välfärdsteknik till nytta för många äldre i kommunen. Så bra att de faktiskt har vunnit pris, inte bara en gång utan två! Det fick oss att bli nyfikna på hur de har gjort för att lyckas. Vad är nyckeln till deras framgång? Vad är ett så kallat breddinförande? Vad är en bra strategi för att det ska hålla i längden?

Lyssna när Linda och Mattias pratar med Catarina Bergqvist och Christina Strandman på Vara kommun. I detta samtal kommer du att kommer du att få flera tips på hur man genomför ett lyckat breddinförande av välfärdsteknik. Och dessutom ett bonustips på bästa stället att fika på i Vara.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-10-29
Länk till avsnitt

8. Rätt insats i rätt tid minskar stress och skapar trygghet

Signering av läkemedel en är del av vardagen för de flesta som arbetar med vård och omsorg. Men går det att göra detta på ett smartare sätt än tidigare? Ja! Lösningen kallas Digital Läkemedelssignering och bygger i korthet på att man använder en digital enhet som en mobiltelefon eller platta istället för papper och penna. Men vad är det egentligen för nytta med detta för vårdtagare och personal? Kan lösningen till och med bidra till ökad motivation och minskad stress hos personalen? 

Lyssna när Linda och Mattias pratar med Ulrika Kjellberg, VD på Appva som utvecklar ett system för digital signering av läkemedel. I detta samtal kommer du att kommer du att få många intressanta insikter.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-09-24
Länk till avsnitt

7. När det är OK med en kamera i sovrummet

En av Phoniros lösningar för att skapa ett rikare liv för vår åldrande befolkning är digital tillsyn med hjälp av kamera, även kallat E-tillsyn. Men det är samtidigt en av de mest debatterade sakerna inom välfärdsteknik. Hur funkar det egentligen? Hur går det med den personliga integriteten när man installerar en kamera i sovrummet? Vilka är nyttorna för vårdtagare, personal och verksamhet?

Mattias och Linda har ett intressant samtal med Johanna Lethin Jacobson, som deltagit i framtagningen av denna lösning på Phoniro. Du som har funderingar kring E-tillsyn kommer att få en hel del insikter. Med sin långa erfarenhet kommer Johanna att ge dig tips du kommer att ha nytta av oavsett om du är vårdtagare, anhörig, personal eller verksamhetsansvarig.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-08-27
Länk till avsnitt

6. Smartare upphandlingar ? Hur då?

Varför ger många upphandlingar inte det resultat som man tänkt sig? Hur ska lagen om offentlig upphandling egentligen förstås? Vad ska både leverantörer och köpare tänka på för att göra en så smart upphandling som möjligt? Svaren får du i detta avsnitt av Äldreomsorgsnördarna.

Linda och Mattias pratar med Magnus Josephson, mångårig expert på offentlig upphandling, och får reda på hans bästa tips för att göra smartare upphandlingar. Vi lovar att du också kommer att få flera aha-upplevelser och några praktiska tips inför nästa upphandling.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]

2021-07-30
Länk till avsnitt

5. När 99% inte är tillräckligt

På Phoniro har vi ett mål: 100% Nyckelfritt i äldreomsorgen. Men går det verkligen att lova 100%? Är inte det jättesvårt? Jo, det är det. Men i dagens avsnitt så förklarar Olle Bliding, produktägare på Phoniro, hur vi lyckats att uppnå det målet. Vi kan bjuda på ett härligt avsnitt med allt från en lattjolajbanlåda, hur dating hänger ihop med Phoniro och vad Smala Sussi har med en av våra produkter att göra.

Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila då till [email protected]

2021-06-25
Länk till avsnitt

4. En väg ut ur ensamheten

Många äldre upplever ofrivillig ensamhet. Detta påverkar deras mående mycket negativt. Men då är det bra att det finns en organisation som heter Äldrekontakt! De hjälper de äldre ut ur ensamheten på ett helt unikt sätt. I detta avsnittet så pratar vi med Therese som är verksamhetsansvarig på Äldrekontakt. Hon beskriver hur deras volontärer hjälper till att skapa ett rikare liv för de allra äldsta i samhället. Vi är säkra på att det här avsnittet kommer att ge dig en hel del nya insikter.

2021-05-28
Länk till avsnitt

3. Smarta GPS-larm

Visst skulle det vara smart om man kunde ha nytta av beprövad teknik på nya användningsområden? Posifon har utvecklat flera smarta larmhjälpmedel för äldreomsorgen som använder GPS-teknik. Det vill säga, samma teknik som du har i bilen och i din smartphone. Vi intervjuar Anna-Lena från Posifon som berättar hur det funkar, hur man på allra bästa sätt inför GPS-larm i verksamheten och vilken nytta både äldre, personal och verksamheten har av GPS-larm.

2021-04-30
Länk till avsnitt

2. Innovativa Larmsystem

I det här avsnittet pratar vi pratar vi om larmsystem för särskilt boende och ordinärt boende. Hans Almgren, larmspecialist på Phoniro, reder ut begreppen. Vad är det vi menar med innovativa larmsystem egentligen? Hur snabbt går utvecklingen? Finns det några likheter med Smarta Hem? Och vad ska man tänka på om man har fått uppgiften att handla upp ett larmsystem till verksamheten? Det här avsnittet kommer ge dig som lyssnar ett helikopterperspektiv när det gäller innovativa larmsystem för äldreomsorgen.

Har du andra tips på vad du vill att vi ska prata om när det gäller äldreomsorg så maila oss på [email protected].

2021-03-26
Länk till avsnitt

1. Introduktion

I det här avsnittet pratar vi lite om vilka vi är som kommer att hålla i denna podcast och även vilka ni är som vi tror kommer att vara intresserade av att lyssna. Varför kallar vi podden Äldreomsorgsnördarna? Vem av oss åker mest pulka? Och vem har jobbat i Frankrike? Svaren får du om du lyssnar. Vi går också igenom några av de ämnen som vi kommer att beröra i framtida avsnitt. Har du tips på vad du vill att vi prata om när det gäller äldreomsorg så maila oss på [email protected]

2021-02-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.