Sveriges 100 mest populära podcasts

Elektrikerpodden

Elektrikerpodden

Elbranschens första och största podcast - av elektriker, för elektriker! Följ oss på Youtube, Instagram/Facebook, Linkedin eller Tiktok och hjälps oss bli bättre. Tillsammans med Billy och Peter får ni träffa allt från hela Sveriges elektriker, grossister, leverantörer, utbildare och organisationer. Lär dig mer om elektrifieringens påverkan på yrket när vi träffar politiker, sakkunniga eller senaste energitekniken. Lyssna på experter som till vardags utbildar oss elektriker när de enkelt förklarar hur vi ska tänka om mätningar och standarder. Samtidigt ska vi ha skoj! Vill ni att vi dyker upp på eran firma och spelar in ett avsnitt? - Hör av er!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

elektrikerpodden.libsyn.com/website

Avsnitt

Besiktning av solcellsanläggningar

Veckans avsnitt gästas av Richard Nyberg. Känd som besiktningsman av el och solcellsanläggningar. Marknaden för solpaneler har exploderat! Relger och standarder har svårt att hänga med och vi får höra hur lyckosökare utför dåliga installationer. Hur ser det egentligen ut? Blåser paneler av taken eller skapar infästningarna vattenskador?? Richard har bra koll!

 

Prenumerera på Elektrikerpodden Youtube-kanal!

EVERMARK - Digital kabelmärkning från Nexans! 

SÄKER LADDBOX: Garo Entity

Schneider Electric: Wiser PowerTags Resi9

2023-03-27
Länk till avsnitt

TEKNIK - Stötar och konsekvenser och lite Easee...

FÖLJ OSS PÅ YOUTUBE - Elektrikerpodden

TEKNIKAVSNITT - Allt svårt, ibland tråkigt och t.o.m. ointressant MEN superviktigt för oss elektriker blir både roligare och enklare i podd-format! Lyssna till hur branschens alla experter uttrycker sig kring standarder och regler och vad som påverkar dem till olika svar. - Hör av dig om du vill att vi lyfter ett specifikt ämne!

RABATTKOD HOS EL-VIS "EP2023" 

Med koden får man som lyssnare en kostnadsfri, valfri, SEK Handbok (PDF) + Webbkurs i kabeldimensionering eller kalkylering. (Erbjudandet gäller endast nya kunder som är lyssnar på Elektrikerpodden - Totalt värde: 3 388 kr).

EL-UTBILDNINGAR DIGITALT OCH TIDSEFFEKTIVT HOS www.trainor.se

2023-03-20
Länk till avsnitt

52 dotterbolag, 610 medarbetare och 1.2 miljarder i omsättning

 

Veckans avsnitt - Investmentbolaget Sparc Group

Gäster: VD & grundare Erik Björklund och Vice VD Magnus Helgesson

Sedan starten 2021 har bolaget lockat till sig 52 bolag, 610 medarbetare och 1,2 miljarder i omsättning. Vilken fart! 

Vi ville veta vilka de är, vad de kommer tillföra och varför lockas Sveriges mest efterfrågade föreläsare till vår bransch? Och mycket mycket mer...

 

 

Prenumerera på vår Youtube-kanal och hjälp oss fortsätta göra det vi gör!

Ekonomisk kabeldimensionering från Nexans:  till Ecocalc

SÄKER LADDBOX: Garo Entity

Schneider Electric: Wiser PowerTags Resi9

2023-03-12
Länk till avsnitt

Goa Glada Göteborg!

-----> Prenumerera på vår Youtube-kanal och hjälp oss fortsätta göra det vi gör!             Ekonomiska kabeldimensionering:  till Ecocalc      
SÄKER LADDBOX: Garo Entity     Schneider Electric: Wiser PowerTags Resi9
2023-03-06
Länk till avsnitt

Avtalsrörelsen 2023 med Elektrikerna

Veckans avsnitt - Gäster: Mikael Pettersson, Förhandlingschef Elektrikerna. Mats Andreasson, förtroendevald från Halmstad. Sitter med i Installationsavtalets förhandlingsdelegation Elektrikerförbundets avtalskrav för Installationsavtalet: 1 årsavtal. Löneökning med 4,4% men lägst 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Lägstalönen höjs med minst 1 371 kr. Övriga ersättningar höjs med 4,4%. Villkorsförändringar i avtalsförsäkringar och avtalspension. Höjning av den extra pensionsavsättningen. Lönekartläggning för att motverka ojämställda löner. Kortare arbetsvecka och mindre restid. Inga överenskommelser med enskild arbetstagare om rotationsarbete. Mer kompetensutveckling för medlemmarna Moderniserade permissionsregler: mor- och farföräldrar ska räknas som nära anhörig. Extra höjning av penningfaktorn vid ackord. Gemensam arbetsgrupp för kortare resor samt förändring av resetillägget. Turordning vid arbetsbrist: Arbetsgivarnas rätt att undanta arbetstagare från uppsägning får endast göras bland Elektrikernas medlemmar. Ta bort särskild visstidsanställning Inför en förtroendemannakassa för ersättning till förtroendevalda för fackligt arbete. Lägsta lön för inlånad montör ska vara snittlönen på det inlånande företagets montörer.

 

Tack till våra partners!

Svensk kabel från --->   https://www.nexans.se/sv/ 
SÄKER LADDBOX --->    https://www.garo.se/sv/garo-entity     Bli Wiser-partner --->    https://www.se.com/se/sv/partners/electricians/wiser-approved-installer.jsp
2023-03-05
Länk till avsnitt

Linnea Skogsberg Claesson, 6 månader som lärling

Tack till våra partners!

Svenskatillverkad kabel från ---> https://www.nexans.se/sv/  SÄKER LADDBOX ---> https://www.garo.se/sv/garo-entity Bli Wiser-partner ---> https://www.se.com/se/sv/partners/electricians/wiser-approved-installer.jsp   30 000 fler elektriker för att klara av elektrifieringen. Det är ungefär 100% fler än vad vi är i dag. Jobba med era praktikanter och utbilda dem väl! Se till så att ni trivs tillsammans och förmedla era gemensamma förväntningar. Sverige elektrifieras inte utan våra händer och vår kunskap. Va schysst, ta hand om varandra och ha sköj!  Linnea är tillbaka i podden och berättar om hur den första tiden i verkligheten varit. Hösten 2022 gick hon ut i arbetslivet och fick anställning hos på sin praktikplats Elservice i Västra Götaland. Är yrket som förväntat? Är det fortfarande intressant och kul? Men också; hur förändras rollen som chef när du ska ta ansvar för en lärling? Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt.   Tack Linnea och Tony från Elservice Västra Götaland i Lidköping
2023-02-19
Länk till avsnitt

TEKNIK - Lyssnarfrågor Elinstallationsregler

FÖLJ OSS PÅ YOUTUBE - Elektrikerpodden

TEKNIKAVSNITT - Allt svårt, ibland tråkigt och ointressant men superviktigt för elektrikern blir sjukt mycket roligare i podd-format! Billy tillsammans med experter resonerar om olika ämnen inom el-yrket.

RABATTKOD HOS EL-VIS "EP2023" 

Med koden får man som lyssnare en kostnadsfri, valfri, SEK Handbok (PDF) + Webbkurs i kabeldimensionering eller kalkylering. (Erbjudandet gäller endast nya kunder som är lyssnar på Elektrikerpodden - Totalt värde: 3 388 kr).

EL-UTBILDNINGAR DIGITALT OCH TIDSEFFEKTIVT HOS www.trainor.se

2023-02-15
Länk till avsnitt

Elektroskandias VD Anders Nordlöw

Anders Nordlöw, 55 år i livet och 14 år på VD-posten för en av branschen äldsta grossister: Elektroskandia. 

1917 bildade ABB Asea Skandia grossistföretaget och nästan 100 år senare, 2008, säljs bolaget till franska koncernen Sonepar. 

Uppdatera hemmet Wiser Powertag och mät din energiförbrukning! https://www.se.com/se/sv/product-range/63626-powertag/

2023-02-06
Länk till avsnitt

Kunderna vill ha tekniska helhetslösningar!

Följ oss på YOUTUBE ---->https://www.youtube.com/@elektrikerpodden3668

VECKANS AVSNITT: Ljudcenter i Halmstad, Ahlsell on tour! 

Tillsammans med Ahlsell träffade vi Ljudcenter i Halmstad. Ett unikt koncept där de, genom sin historia som ljud & bild-affär, 2016 gick från att vara en klassisk butik till en kombo av elinstallatör och teknisk försälj. med butik. Vi tror stenhårt på konceptet och det ligger helt rätt i tiden! Efterfrågan på energieffektiva lösningar i kombination med uppkopplade hem kommer bli allt mer aktuellt. Det här är inte för alla men för er som vill bli inspirerade ska ni absolut lyssna på hur Anton och Victor byggt upp sitt företag!

Gäster:

Anton Larsson - Delägare

Victor Lindblom - Delägare

Magnus Bengtsson - Ahlsell Utesäljare

Tack till våra samarbetspartners! 

Bli Wiser-partner ---> https://www.se.com/se/sv/partners/electricians/wiser-approved-installer.jsp

PRODUKTNYHET ---> https://www.garo.se/sv/garo-entity

Svenskatillverkad kabel från ---> https://www.nexans.se/sv/

2023-01-29
Länk till avsnitt

TEKNIK - Elsäkerhetsledare

ELEKTRIKERNAS EGNA YOUTUBE-KANALEN ----> https://www.youtube.com/@elektrikerpodden3668/videos

https://www.trainor.se/ - Spara tid och pengar genom digitala el-utbildningar!

https://el-vis.com/se/sv/losningar/ - Jobba smartare och effektivare med EL-VIS!

 

2023-01-22
Länk till avsnitt

Entreprenörskap med Stefan Gustafsson, SkyltDirect

Veckans gäst är grundaren och ägare av skyltmärkningsbolaget Skyltdirect: Stefan Gustafsson! Vilken elektriker har inte handlat märkning från Skytdirect? Men vem känner till historien och grundren, Stefan? Stefan är en rejäl dos entreprenör och vill gärna dela med sig av sin resa och insikter han fått på vägen. Det fullkomligt sprutar historier, anekdoter och insikter från Stefans liv som entreprenör och det tar aldrig slut! Vill ni ha inspiration för att sätta igång den där idén du alltid gått och tänkt på men aldrig utfört - lyssna på det här avsnittet..

Följ oss på instagram ---->https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Tack till våra samarbetspartners! 

Bli Wiser-partner ---> https://www.se.com/se/sv/partners/electricians/wiser-approved-installer.jsp

PRODUKTNYHET ---> https://www.garo.se/sv/garo-entity

Svenskatillverkad kabel från ---> https://www.nexans.se/sv/

2023-01-15
Länk till avsnitt

Luften gick ur oss...flera miljoner i skulder!

2023 och årets första avsnitt!

Vi träffar grundarna till CC Elinstallationer, Stockholm: Jonathan Cederberg och Åsa Criborn. Ett otroligt fint och inspirerande samtal om hur de, av en då tredje delägare, blev lurade på flera miljoner och såg konkursen i vitögat...

I avsnittet pratar vi om dynamiken som kommer ur kombinationen av elinstallatör, Jonathan, och Åsa helt utan erfarenhet av installatörsbranschen. Jonathan, 27år, en klassisk elektriker med drömmar om att en dag starta egen elfirma och Åsa, 55år, med en bakgrund som kreativ manager. Vad kan vi lära av Åsa? Ska man inte kunna standarder och regler för att få driva en elfirma..??

Följ oss på instagram ---->https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Tack till våra samarbetspartners! 

PRODUKTNYHET ---> https://www.garo.se/sv/garo-entity

Svenskatillverkad kabel från ---> https://www.nexans.se/sv/

Bli Wiser-partner ---> https://www.se.com/se/sv/partners/electricians/wiser-approved-installer.jsp

2023-01-08
Länk till avsnitt

SPECIAL - Hjälp min kollega har ett beroende!

Följ oss på instagram ---->https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Daniel Sundvall, tvåbarnsfar, 36år och med förflutet som kriminell och drogberoende. Idag nykter och jobbar med att föreläsa om problematiken kring droger och beroende bland främst unga.

I 17 år levde Daniel ett liv bland krimella och droger. Till sist kom livet ikapp och Daniel var tvungen att välja... Idag lever han fri från droger men med sviterna av det liv som präglat till stora delar av hans vuxna liv. Med ett förfluttet från anstallter och olika behandlingshem ger han nu tillbaka till andra med liknande problematik kopplat till - beroende.

Beroendeproblematik är oftast förknippat till droger med tydliga tecken på problemen som uppkommer med beroendet. Men för vissa är inte droger problemet. För vissa är alkohol, pengar eller spel kopplat till arbetet ett stort problem - även om det inte syns på firmafesten eller kundaktiviteten. Eller så syns det varje gång och du som kollega eller arbetsgivare behöver göra något åt problemet. Hur gör Du då? 

2022-12-27
Länk till avsnitt

Framtiden med Peter Nyhlén, Ahlsell och Mikael Bill, SE

Årets sista avsnitt - två giganter gästar podden:
Peter Nyhlén divisionschef El Ahlsell Sverige AB och Mikael Bill VP Home and Distrubtion Schneider Electric

Vi snackar om 2023, framtidenspaningar för elbranschen och hållbarhet.

Är du framåtlutad och intresserad om var vår bransch är på väg mot ska du lyssna på det här avsnittet. Bostadsbyggnation förväntas takta av och elektrifieringen tillsammans med infrastruktur förväntas ta vid. Vad händer då? In och lyssna ??

Finns där poddar finns!

#Elektrifieringen #elektriker #ahlsell #schneiderlectric #hållbarhet #framtiden

2022-12-18
Länk till avsnitt

Solmontörer, Svensk Solenergi

Följ oss på instagram!

https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Bli medlem i vårt teknik-forum på facebook och ställ frågor direkt till experterna: https://www.facebook.com/groups/1156850011427371/

2022-12-14
Länk till avsnitt

TEKNIK - Koll på solenergi med Solcellskollen

Vad händer när hela Sverige ska elektrifieras och energin från solen ska stå för 30% av Sveriges totala försörjning av el? - Materialbrist och innovation.. 

https://www.trainor.se/ - Anmäl dig till kurs för auktorisation med start 14 februari

https://el-vis.com/se/sv/losningar/ - Välj ditt paket från EL-VIS!

Erik Wallnér driver tillsammans med sin kollega Erik, solcellskollen. Via hemsidan kan era kunder med hjälp av digitala verktyg hjälpa att räkna på en investering på solceller. Ett kalkylverltyg enkelt för konsumenten att kunna ta ett beslut själv. 

Via deras podcast tar de upp allt inom förnybar energi och framtidens innovationer och teknik. Sök på solcellskollen där poddar finns ?

https://solcellskollen.se/

2022-12-12
Länk till avsnitt

Babak Esfahani, grundare Plejd

Följ oss på instagram! https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

I försnacket: Garo´s nya laddbox ENTITY - https://www.garo.se/en/garo-entity

Veckans avsnitt behöver ingen större presentation. Plejd är Plejd och har du inte koll - fråga din kollega!

Bli medlem i vårt teknik-forum på facebook och ställ frågor direkt till experterna: https://www.facebook.com/groups/1156850011427371/

 

2022-12-04
Länk till avsnitt

Turnén fortsätter - HÄSSLEHOLM!

Följ oss på instagram ---> https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Utlottning av arbetsbelysning från Schneider Electric finns på vår instagram! 

Håll även utkik på TORSDAG för då livesänder vi via Instagram från Göteborg och ett event tillsammans med Garo E-mobility

Missa inte Nexans julkalender med fina priser. Det är på instagram det händer - https://www.instagram.com/nexanssweden/

 

Veckans avsnitt: ELEKTRIKERPODDEN X AHLSELL ON TOUR - HÄSSLEHOLM! https://www.elljusteknik.se/

 

2022-11-27
Länk till avsnitt

Sälj din kabelskrot!

https://www.svenskkabel.se/salja-kabelskrot

Vad gör du med all kabelskrot? Svensk Kabelåtervinning hämtar, sorterar, återvinner och betalar för kabelskrot. Super enkelt! Precis som det ska vara:)

2022-11-23
Länk till avsnitt

Varför syns REXEL på TV4?

Följ oss på instagram --> https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

 

Om REXEL:

1969 Svenska Elgrossist AB SELGA grundas. Ägs av Sieverts kabelverk men togs över av Ericsson och ABB. Huvudkontor i Älvsjö. 1973: Storel grundas. Företaget blir en pionjär i branschen med butik där kunder kan handla sina egna produkter. Företagets första butik låg på Storgatan i Göteborg därav namnet. Mitten 1990-tal: PPR, Pinault-Printemps-Redoute köper Selga.

1990-tal: Storel grundar Storelskolan.
1995: Storel köper Abeta.
1996: Rexel köper Selga.
2008: Rexel köper Storel och Moel.
2011: Rexel Sverige AB bildas.
2021: Selga och Storel blir Rexel.

Rexel finns på fler än 1 900 platser i 24 länder och har drygt 26 000 anställda. Koncernen omsatte 14,7 miljarder euro 2021.

2022-11-21
Länk till avsnitt

Projekterar du belysning själv?

https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

 

Vi besökte Sveriges framsida - Göteborg - och pratade belsyning hos Ahlsell i Göteborg. Projektledarrollen behöver avlstas och oftast tar belysning en stor del av ett projekt. 

Genom de olika partners och leverantörer i branschen kan man enkelt få den hjälpen med både projektering och införsäljning. En viktig del är att bygga relationen med en partner man tror på. Ahlsell får här chansen att bevisa sin kompetens. Gästar gör Tony Ure och Magnus Eriksson från Ahlsell Belysning samt Per-Arne Olausson från Rahms El.

2022-11-15
Länk till avsnitt

TEKNIK - Är belysningsstyrning säkert? Med Sweco

Följ oss på instagram --> https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Öka effektiviteten och skaffa EL-VIS: prisoptimering, kabeldimisionering, projekthantering etc.

https://el-vis.com/se/sv

Avsnittet: Lasse Dahlborg jobbar som Senior Light Designer på Sweco och har stor erfarenhet av uppkopplade system och vilka risker det medför. Vilka anläggningar bör du tänka dig för innan du väljer styrsystem för kunden?

 

2022-11-15
Länk till avsnitt

Installatörsföretagen - Säker El

Öka lönsamheten genom att jobba säkert med IN´s nya app för egenkontroll. 

https://www.in.se/produkter-tjanster/saker-el/#/

 

Säker El är marknadens mest kompletta verktyg. Genom att använda Säker El uppfyller ditt företag garanterat de krav som ställs på ett komplett egenkontrollprogram.

2022-11-11
Länk till avsnitt

Lars Wilderäng: elens betydelse i krig

Följ oss på instagram -->https://www.instagram.com/elektrikerpodden/

Lars Wilderäng författare, bloggare och föreläsare. Hur viktig är vi elektriker i krig och återuppbyggnad? 

Från wikipedia ---> Wikipedia

Wilderäng driver bloggen Cornucopia?. Sedan starten 2008 har den oberoende bloggen varit en av Sveriges största inom aktuella ämnen som finans, miljö och försvar (2022).[5] I samband med Rysslands invasion av Ukraina 2022 ökade intresset kraftigt,[5] och Wilderäng har sedan dess skrivit omfattande om kriget.

2022-11-09
Länk till avsnitt

TEKNIK - Är du förberedd?

Följ oss på instagram ---> instagram.com/elektrikerpodden/

Måndagens avsnitt: Är du förberedd?

Patrick Sellman driver tillsammans med @kallewahlstrom podcasten @ivantanpakatastrofen. En podd om småbruk och självförsörjning.

Patrick har ett förflutet som officer inom militären och expert på småbruk. Idag håller han småbrukarkurser med inriktning på bl.a. biodling och hur du själv bör förbereda dig inför en kris.
Vem bär ansvaret för att DU ska klara krisen?

2022-11-06
Länk till avsnitt

Gruvelektrikern Jan Lantto

Vi åkte till Gällivare och besökte gruvan i Malmberget!

Jan Lantto driver El & Kraft i Malmfälten, gruvan är hans vardag. Janne öppnade upp en helt ny värld för oss när han tog oss ner till 1390m djup och fick känna av värmen, mörkret och dofterna från berget. 

Sara Lantto, butikschef för Ahlsell i Gällivare, har själv jobbat i gruvan som ung. Rensat banden från sten som löper genom berget med malm och gråsten. Tillsammans känner de Malmberget. Tillsammans är de Gällivare, goa och glada redo att leverera.

 

2022-10-31
Länk till avsnitt

Malmbergs Elektriska

Alla känner Malmbergs men ingen känner Malmbergs Elektriska. Vad döljer sig innanför väggarna på bolaget med det lite sargade ryktet?  - Ja, vi kunde inte undgå att prata om just det som färgat varumärket genom åren; en stämpel om leverans av dålig kvalitet...eller är det bara ett rykte?

Gustav "Byggström" Sandström och Johan Folke, VD

 

2022-10-24
Länk till avsnitt

IoT x Wiser i Karlskoga

Ahlsell Tour stannar i Karlskoga och snackar IoT tillsammans med Johan Whålén Grip och Agnes Broden. 

Vad händer bakom kulisserna mellan grossist och leverantör? 

Wiser för elektriker

Nexans Easycalc

Boka in er på Elmässan Kista ---> Entrébiljett!

2022-10-17
Länk till avsnitt

Ska jag vidareutbilda mig?

Vad kan utbildningar göra för min karriär som elektriker?

OM jag utbildar mig, kanske drar på mig skulder, missar arbetet, kämpar hemma - vad får jag då?

Läs mer:

www.trainor.se

2022-10-16
Länk till avsnitt

TEKNIK - FerroAmp, möjligheten att dela energi

Mats Karlström från Ferroamp upplyser om tillståndet för energi-delning mellan hushåll och fastigheter. 

Läs mer www.ferroamp.com

 

2022-10-13
Länk till avsnitt

TEKNIK - nyheter utgåva 4 Elinstallationsreglerna

Nyheter i nästa utgåva av Elinstallationsreglerna.
Vi tar oss en titt på framtiden och vad som blir nytt i utgåva
4 av Elinstallationsreglerna.

Gästar gör guru Joakim Grafström

Handla enkelt senaste SEK´s handböcker på https://elstandard.se/handbocker/

2022-10-12
Länk till avsnitt

TEKNIK - Prestera och må bättre med rätt ljus

Hur ska vi utforma den visuella miljön för att förbättra vår hälsa och öka prestationsförmågan?
Universitetslektor, Ergonomi och aerosolteknologi, Lunds universitet, Hillevi Hemphälä

2022-10-11
Länk till avsnitt

TEKNIK - Risker vid solinstallationer!

Ola Carlsson, Länsförsäkringar, besiktningsman solcellsinstallationer, lantbruk etc. Ett riktigt matnyttigt avsnitt där vi tex får svar på vem som bär ansvaret för installationen. 

TILL EL-VIS ONLINE

NYHETER FRÅN EL-VIS! 

Nyheten gör EL-VIS Mall Online lika bra som ? och till och med ännu bättre än ? den tidigare versionen som man behövt installera. Bland annat har vi sett till att du kan komma åt och hantera alla klassiska mallar online (Word and Excel) och uppdaterat startsidan och designen så det blir ännu mer användarvänligt. Och liksom många efterfrågat, går det nu också att lägga till favoriter för att snabbare komma åt de mallar du använder mest!

2022-10-11
Länk till avsnitt

Elektroskutt

Veckans avsnitt tillsammans med Schneider Electrics, Jens Strinsjö. Presenterar en ny uppkopplad dimmer med möjlighet att ansluta neutralledare. E.nr 1360782

Länk till dimmer ur avsnittet!

Svante Olsson, grundare av Elektroskutt och utvecklare av produkter som DUTTS och KLICKS. För er som inte noterat Svantes satsning på egenutvecklade produkter - kolla in hans prestation ur SVT´s Draknästet avs 4

https://www.svtplay.se/draknastet

2022-10-03
Länk till avsnitt

Mora, extern VD, konsignationslager

Gäster denna vecka: Christer Gravström, Ovansiljans Elmän och Ulf Löfgren från Ahlsell 

Garo E-mobility

Schneider Electric

Nexans Sverige

Följ vår resa genom elektriker sverige ---> @elektrikerpodden 

På Ovansiljans El är man 17 man med två delägare och en extern VD.  Varför väljer man att släppa in en extern VD på en firma med "bara" 17 man? Detta och mycket mer pratar vi om tillsammans med Ulf, regionschef på Ahlsell Mora. Ulf och Christer har under de senaste åren haft en tät relation. Hur har det format Ovansiljans el?

 

2022-09-25
Länk till avsnitt

TEKNIK - tips för bättre lönsamhet!

I veckans avsnitt ska vi snacka lönsamhet, vi får lära känna Marcus och varför han blev installatör. Ekonomi-Annica kommer med konkreta tips för bättre ekonomi i bolaget och mycket mer!

Marcus och Annica är gifta, har 5 barn och driver tillsammans Elkontakten i Sverige AB.  Annica sköter ekonomin och Marcus driver elfirman. En fantastisk kombo! 

Vad kan gå fel...??

 

 

2022-09-18
Länk till avsnitt

SPECIAL - Måste man va sosse, Elektrikerna?

Ursäkta det lite sämre ljudet...inspelningen skedde via länk utan rätt utrustning, tyvärr!

Vi uppmärksammad att Socialdemokraterna och SEF står varandra nära och tänkte - Varför? Handlar inte facket om trygghet på arbetsplatsen för alla och ska man då inte kunna vara verksam inom facket om man röstar på annat parti?

Som alltid ställer SEF upp när vi ringer och letar reda på representanter som kan förklara. Tack David och Åke från kontoret i Borlänge!

Läs mer https://www.sef.se/om-oss/facklig-politisk-paverkan/

2022-09-12
Länk till avsnitt

AFDD & tekniska säljare

Vi snackar AFDD och ljusbågar med Peter Ljungqvist från Schneider Electric , Klicka här för att läsa mer! Riktigt intressant produkt som gör kundens anläggning än tryggare. Vart uppstår ljusbågar och hur upptäcks dem?

Vår turné med Ahlsell fortsätter. Denna gång stannade vi till på butiken i Älvsjö och pratade med projektledare från Nymans Elektriska i Stockholm och tekniska säljare från Eurolan.

Bra relationer till tekniska säljare kan vara ovärderliga för en projektledare. Oftast känner man av kravet att man ska kunna och ha koll på allt i ett projekt. Bygg en god relation med riktigt bra tekniska säljare som hjälper i och under projektet istället. Det avlastar både dig privat och i arbetslivet. Se det som outsourcing av kompetens. Då skapas en win-win relation där båda gör det lilla extra för varandra och slutresultatet. 

Håller ni med? :)

Tack till våra samarbeten!

Garo E-mobility

Schneider Electric

Nexans Sverige

2022-09-05
Länk till avsnitt

SPECIAL - Nedsläckt Sverige?!

Vi går igenom SVKs rapport om Kraftbalansen på den svenska elmarknaden.

Det finns många rapporter som florerar i dessa tider men vissa är viktigare än andra...

Detta kan låta tråkigt och kanske till och med lite krångligt men med hjälp av våra experter försöker vi göra ett så konkret och bra avsnitt som möjligt när vi sammanfattar rapporten.

- Tack till Johan Rungberg och Ola Viklund!

2022-08-31
Länk till avsnitt

TEKNIK - Professor Tomas Kåberger

UTLOTTNING av en gratis AL-utbildning tillsammans med TRAINOR ! Utbildning ger dig stora möjligheter till en ny karriär inom yrket som elektriker. Gå in vår hemsida eller klicka på länken för att delta! 

Tomas Kåberger är professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ledare för högskolans styrkeområde energi. Han är även civilingenjör i teknisk fysik, teknologie doktor i fysisk resursteori samt docent i miljövetenskap. Under åren 2008?2011 var Tomas Kåberger generaldirektör för Energimyndigheten.

Från vårt tidigare avsnitt tillsammans med Jan Blomgren ville vi  nyansera en del av det som lyftes fram. Energifrågan är på högsta politiska nivå och är en av skiljefrågorna. Politiken diskuteras inte detta avsnitt men var noga med vilken fakta som lyfts fram i båda avsnitten och var alltid ifrågasättande till det du hör och gör din egen bedömning.

 

 

2022-08-31
Länk till avsnitt

DC-kablar och Eldon fyller 100 år!

Tack till våra samarbeten! Tillsammans med er sprider vi expertkunskap inom respektive område. Tack!

Garo E-mobility

Schneider Electric

Nexans Sverige

Följ vår resa genom elektriker sverige ---> @elektrikerpodden 

I veckansavsnitt svarar Aron och Jonas från Nexans på frågor kring det numera heta ämnet, DC-kablar 

Eldon Installation fyller i år 100 år och vad passar då inte bättre med ett avsnitt i Elektrikerpodden. Så firar man på riktigt! Gästar gör Frank Erlandsson, produktchef och 43 års erfarenhet i bolaget. Eldon Installation tillverkar idag kapslingsmaterial och släpper i år en ny serie laddboxar!

Frank tar emot oss med bilen på tågstationen i Nässjö, stuvar in podd-utrustningen och tar oss med på en resa genom Eldons hundraåriga historia. Detta är svensk och småländsk industrihistoria precis så som vi tänker oss. Verkstadsproduktion som tillverkat allt från skruv till färdig produkt. Detta gör oss ödmjuka. Ödmjuka mot det faktum att hjältarna i branschen kommer ur erfarenhet och lojalitet. Frank är den personen.

Kommentera avsnittet, dela podden och elektrifiera Sverige. HEJ!!

 

 

2022-08-23
Länk till avsnitt

REPRIS - Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning

En favorit i repris på vårt mest lyssnade och delade avsnitt. Missa inte detta!

Utan elektriker ingen elektrifiering. Utan elektrifiering inga klimatmål... Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik och har skrivit boken Allt du behöver veta om: Sveriges elförsörjning 

Jan beskriver sin syn på utmaningarna med det befintliga systemet och utmaningarna vi har framåt för tillgången på energi. 

Hjälp oss genom att dela podden - tack!

2022-08-20
Länk till avsnitt

TikTok-stjärna Sofia Österberg

VI ÄR TILLBAKA! ? 

Veckans avsnitt görs i samarbete med @garo_emobility_sverige. I försnacket snackar Micke Nilsson (kung på laddning!) om snabbladdare. Ett effektivt samtal med insikter om hur vi kan tänka när vi snackar snabbladdning med våra kunder ??www.garo.se

Sofia Österberg är svenska elbranschens största TikTok? Över 11000 personer följer Sofias vardag som elektriker där hon lägger ut klipp relaterade till vardagen som elektriker. För er som inte känner till TikTok - fråga någon som vet ? 
Sofia utbildade sig som vuxen. Hur löser man det ekonomiskt med lärarlingslön i Stockholms innerstad och ensamstående med två små barn? 
Vi pratar mycket om upplevelserna som tjej i branschen?Sofia har fått känna på en del? Som tex den gången när någon ropade genom bygget ?Vilken färg på trosorna har du då??? 

Sofia står upp för kvinnorna branschen och stöttar där hon kan. På TikTok lyfter hon utmaningarna på ett komiskt och underhållande sätt. Vilket förhoppningsvis får oss att skratta i allvaret och förstå vad som inte är okey. 

Veckan för oss spenderas runt Siljan. Svinkul! Är du i närheten av Ahlsell i Mora kom förbi och säg hej på tisdag ?

Ha en grym vecka!!

2022-08-14
Länk till avsnitt

Lärarna har ordet och historien om ELFEL!

Vi smygstartar hösten med ett avsnitt med två lärare från elprogrammet;

Anton Torgnysson, Lagmansgymnasiet Vara och Henric Andersson, från ETG

I tidigare avsnitt har vi litegrann raljerat över vad som sker på elprogrammen i skolorna. Det gillade inte Henric! Henric skrev ett mail till oss och tyckte att nu va det dags för lärarna att få sändningstid. Perfekt, sa vi. Hittar du en "ung" lärare som vill ställa upp kommer vi - Anton Torgnysson ställde upp direkt och har en bra bakgrund som både elektriker och egen firma.

Båda brinner för eleverna och yrket. Vi pratar om utmaningarna i och med generationsskiftet, hur lärarna behöver ta ett större socialt ansvar, hur gör vi programmen intressanta för andra grupper i samhället, tekniska utmaningar, digitalisering, praktik, hur kan leverantörerna stötta mm.

Håll till godo och kommentera det ni hör!

 

 

2022-08-10
Länk till avsnitt

Familjen Designlight & Laddinfra villa/fastighets

www.designlight.nu

Moheda, Alvesta kommun, Småland, Sverige. Har ni vägarna förbi Moheda sticker ni in till familjen Designlight. Paret Jessica och Björn träffades för ca 40 år sedan och drivit bolag tillsammans sedan 90-talet. 
Hur funkar det, kan man ju undra? driva bolag ihop och va gifta!? 
Till detta adderar vi två barn, ett barnbarn, 9 katter, hund, hästar och en gård. Det har funkat i 30 år - varför inte 30 till ????

 Vi snackar om vad som tog dem hit, hur livet som familj funkat på vägen, tillverkning i kina, framtiden och mycket mer däremellan. Ett riktigt gött avsnitt ??? 

Tack till paret Hultqvist?

Tyck till och ge förslag på nästa bolag du vill höra mer om ???

Tack till våra samarbetspartners som gör vardagen roligare för oss elektriker?

? @schneiderelectric_elektriker 
? @garo_emobility_sverige 
? @nexanssweden 
? @skyltdirect

2022-06-20
Länk till avsnitt

TEKNIK - Elsystemet

För mer skoj: Följ oss på instagram 

Vad kan du om de olika elsystemen? TN-C, TN-S, TN-C-S, IT, TT 

Ett riktigt jäkla bra avsnitt där vi snackar fördelar och nackdelar i de olika systemen.

Vad är kraftelektronik? Olinjära och linjära laster, övertoner och nollsläpp!!

 

Stort tack till våra samarbetspartners:

Elma Instruments

Trainor

El-Vis

 

2022-06-12
Länk till avsnitt

Elektrikerna - så fick jag hjälp

Nyttja koden elpodd40 och få 40% på hela https://jaysheadphones.se/ sortiment! Uppdatera hemmet med ett trådlöst toppmodernt högtalarsystem eller ge bort ett par hörlurar till anställda i sommarpresent. Gäller hela juni!! 

I veckans avsnitt har vi återigen tagit hjälp av Elektrikerna för att prata med elektriker som av olika anledningar behövt ta hjälp av förbundet. 

När meningskiljaktigheterna blir för stora och du och din arbetsgivare inte kommer överens, eller enskilda anställda emellan. Förbunden, Elektrikerna och IN (installatörsföretagen), utger tryggheten vid förhandling. För att allas rättigheter och skyldigheter efterlevs. Otroligt skönt! Så att du kan fortsätta vara en grym elektriker :)

 

 

2022-06-05
Länk till avsnitt

Klass 2022 & Varma kablar kostar!

Varma kablar kostar! Kabelexpert Jonas, från Nexans, förklarar varför. Med hjälp av Nexans digitala dimensioneringsverktyg Ecocalc, kan man enkelt beräkna besparing, återbetalningstid och minskat koldioxidutsläpp. Testa!  ----> Ecocalc från Nexans

Tre blivande elektriker tar över podden: Linnea, Lisa och Ida ??
Tre sjukt sköna elever från elprogrammet i Skara.
Framtiden ser ljus ut ?

Vi snackar om före och under skoltiden, lärarna, förväntningarna på yrket och kollegorna, branschen och varför i hela-Hisingen finns det inte bättre anpassade arbetskläder för tjejer??

Take it away, the mike is yours!!

#elektriker #elinstallation #elinstallatör

 

2022-05-29
Länk till avsnitt

Vi snackar belysning och Wiser brandlarm!

DÅ VA DET MÅNDÁ IGEN: 
Belysning med Ida Raymondson från @hidealite ?

Vi går igenom buzwords som tex. lumen och lux. Vad är skillnaden?!? Candela(???!!) 
Elektriker säljer och installerar ljussättning/belysning nästintill varenda vecka. MEN har vi koll på tugget..??? Nja, inte alltid kanske. 
Det här avsnittet ger dig grunderna och lite till. Ida är the shit när det kommer till belysning och har de senaste 9 åren byggt upp @hidealite´s projekteringsavdelning. Till en början själv för hela Sverige och nu är de hela 8 personer ??

2022-05-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.