Sveriges 100 mest populära podcasts

Finansinstapodden

Finansinstapodden

5 eldsjälar som pratar ekonomi! Finansinstapodden med Instagramprofilerna Investmentcouple, Sparfysikern, Oscar Fagler och Pengabingen berör allt som har med pengar att göra med en avslappnad inställning. Över en kopp kaffe belyser vi det som vi tycker är viktigt för att du ska ha en riktigt sund ekonomi. Vi avhandlar både breda och smala ämnen kring börsen, bufferten, sparandet, karriären och allt annat som vi tycker är viktigt för att du ska bli framgångsrik med pengar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

finansinstapodden.podbean.com

Avsnitt

28 | Skor med hål i, teknikskit samt några bra dagar på börsen

Veckans avsnitt är något utöver det vanliga då två av oss lyckas med massivt teknikstrul. Men vi ger oss inte. Vi matar självklart på. Vi hinner ändå fylla avsnittet med massa spännande saker; vi diskuterar hål i skor, gamla vinterjackor, fina uppgång på börsen, bilar som aldrig kommer och varför leasing är så förbaskat bra. Kom in och lyssna! Välkommen!

2021-10-21
Länk till avsnitt

27 | Era spännande frågor - och våra svar

Skruva upp volymen och se till att du får vara ifred. I avsnitt 27 så river vi åter av ett gäng lyssnar- och följarfrågor. Vi svarar glatt på era spännande frågor som rör allt från batteriteknik, vad vi jobbar med, hur vi lockades till börsen, varför vi ibland svamlar en massa och hur om via tycker att man ska nöja sig med en löneökning på 1,5%. Välkommen in!

2021-10-11
Länk till avsnitt

26 | Röda öron & röd börs

Är Pengabingens öron en börsindikator som blir röda när börsen går ner? I veckans avsnitt avhandlar vi denna spännande fråga tillsammans med disukssioner kring Bitcoinföretag som köper kolkraftverk, Teslas Q3 rapport, butiksdöden och massa annat smaskigt som vi lyckas lyfta fram. Luta dig tillbaks och njut av ännu ett avsnitt av Finansinstapodden med Instagramprofilerna Oscar Fagler, Pengabingen, Investmentcouople och Sparfysikern! Välkommen in!

2021-10-02
Länk till avsnitt

25 | Äntligen samlade

I veckans avsnitt är vi alla 5 äntligen samlade, och vi har mycket att prata om. Hur trivs Oscar med sin Tesla och hur skyddar Sparfysikern sin bil mot småbarnskladd? Vi pratar bland annat om uppkomsten av Instagram och Facebook, hemarbete, SpaceX senaste uppskjutning samt de galna kostnaderna för att transportera varor från Kina. Sätt på dig lurarna och luta dig tillbaks, för gänget är samlat! Välkommen in!

2021-09-21
Länk till avsnitt

24 | Framtidens marknader

Vem skulle inte vilja se in i framtiden? Hur kommer det se ut om 50 år? Hur kommer vår börs se ut då? Kommer den se helt annorlunda ut? Kommer vi få se flygande bilar snart? Frågorna är många, och svaren är inte helt glasklara. I veckan avsnitt pratar vi kring framtidens teknik och marknad. Välkommen in!

2021-09-12
Länk till avsnitt

23 | Frågestund

I veckans monsteravsnitt (nåja, över en timme är det i alla fall), så svarar vi på en rad frågor om allt mellan himmel och jord. Gillar Pengabingen rökt böckling? Hur tränar egentligen Oscar, och ligger vi fullinvesterade eller har vi en krigskassa? Och hur kan 1000kr i månaden bli 400 miljoner!? Detta och mycket mer får ni svar på i veckans mastodontavsnitt! Välkommen in!

 

2021-08-31
Länk till avsnitt

22 | Extraknäck

Har du ett extraknäck? Eller funderar du på att skaffa ett? I veckans avsnitt av finansinstapodden pratar vi om att tjäna extra pengar. Vi pratar om vilka extraknäck det finns, vilka som är bra och vilka som är dåliga. Välkommen in att lyssna!

2021-08-17
Länk till avsnitt

21 | Om risker på börsen

Äntligen är (nästan) hela gänget samlade igen efter sommarens semestrar och vi är supertaggade på ytterligare ett avsnitt om ekonomi och börsen. I veckan avsnitt pratar vi om hur vi tänker kring risk på börsen. Vad är risk för oss och vad gör oss trygga på börsen? När kan vi tänka oss att sälja? Och kommer vi någonsin att sälja ett kärt bolag? Oavsett var du befinner dig så kommer här ytterligare ett skönt och avslappnat avsnitt av Finansinstapodden. Välkommen in!

2021-08-10
Länk till avsnitt

20 | Sommarsnack om AI, Tesla, GW och Investmentbolag

I Finansinstapoddens 20:e avsnitt pratar vi brett och fritt om Teslas self driving, rädslan kring AI, Leif GWs uttalande om huruvida aktier bara är för välbärgat folk samt Investmentbolagens starka frammarsch på sista tiden.

Välkommen in!

2021-08-03
Länk till avsnitt

19 | Sommarsnack & lyssnarfrågor

Trots fint väder och tunna kläder så fortsätter vi prata om vardagen och ekonomi i Finansinstapodden. I veckans avsnitt avhandlar vi lite allt möjligt och svarar även på lite lyssnarfrågor. Dessutom får vi höra hur det var när Investmentcouple och Pengabingen träffades och hur det gick till när Sparfysikern och Investmentcouple var några meter från varandra, utan att veta om det. Helt random! Välkommen in!

2021-07-27
Länk till avsnitt

18 | Snål eller sparsam - Var går gränsen?

Är du snål eller sparsam? Eller både och beroende på vem man frågar? Gränsen mellan att vara sparsam och snål kan ibland vara hårfin och det är inte helt ovanligt att de båda blandas ihop. Var går egentligen gränsen mellan de två? I detta avsnitt diskuterar vi hur vi ser på saken och vad som definierar en snål person respektive en sparsam. Vi reflekterar även kring om vi själva är snåla eller sparsamma. Välkommen in!

2021-07-20
Länk till avsnitt

17 | Semesterekonomi

Mitt i dessa semestertider kan det vara frestande att öppna extra mycket på plånboken. Men det finns en hel del fallgropar som man bör ha koll på. I veckans avsnitt delar vi med oss av våra bästa semestertips för att skona plånboken. Vi pratar även om hur vi själva gillar att spendera våra lediga sommardagar. Är det på stranden, i hängmattan eller på resande fot?Välkommen in till oss på en kopp kaffe!

2021-07-13
Länk till avsnitt

16 | Ekonomiska tabun - Vad vi svenskar inte vågar prata om

I veckans härliga sommaravsnitt pratar vi om det ingen vill prata om; nämligen ekonomiska tabun. Vilka ekonomiska samtalsämnen undviker folk helst och varför är det egentligen så? Vi belyser olika tabun såsom lön, lån och investeringar, och pratar även om en av de mest svenska sakerna som finns; jantelagen. Trots semestertider och att vi är färre i veckans avsnitt så blir det ändå ett riktigt intressant avsnitt packat med bra diskussioner. Välkommen in!

2021-07-06
Länk till avsnitt

15 | Onoterat, vad man ska tänka på och hur vi ser på saken

Vad är egentligen ett onoterat bolag och vilka för- och nackdelar finns det med att investera i ett sådant? Vi benar ur frågorna kring onoterat, hur man ska tänka kring det och hur vi själva sett på saken. Välkommen in!

2021-06-29
Länk till avsnitt

14 | Pengar och lycka - Kan man köpa sig till ett lyckligare liv?

I veckans avsnitt pratar vi om pengar och lycka. Många känner nog att deras liv skulle bli lyckligare med mer pengar, men undersöka ingår visar att det finns en gräns? Var går den? Vad skulle göra oss lyckliga? Dessutom får ni höra Oscar utvärdera Sparfysikerns nyslungade honung, direkt i podden.

Välkommen in!

2021-06-22
Länk till avsnitt

13 | Era frågor, våra svar - Ytterligare ett spännande frågeavsnitt

Finansinstapoddens styrka är att vi alla har olika bakgrund och syn på ekonomi. Just därför är det både roligt och givande att få svara på era frågor. Vi får en stor mängd frågor från er lyssnare och följare och i detta avsnittet ger vi oss på ytterligare en bunke och sätter tänderna i allt från extrema spartips till hur man ska tänka kring extremt volatila värdepapper.

Vi diskuterar även huruvida ketchupen går bort i disken på en halv diskmaskinstablett och vi pratar om vad ecodriving med en bensinbil egentligen ger. Välkomna in!

2021-06-15
Länk till avsnitt

12 | Från hobby till företag - Att förverkliga en dröm

Många drömmer om att starta företag men kan nog tycka att det känns lite läskigt och otryggt. Det finns många faktorer att ta hänsyn till beroende på vilken plats man befinner sig i livet. Ska man våga sluta sin trygga anställning för att bli företagare? Eller ska man köra vid sidan av sitt ordinarie arbete? Frågorna är många och i veckans avsnitt pratar vi kring hur vägen till ett eget företag kan se ute, vilka risker som finns och vad bör man tänka på om man ska starta eget. Vi får även höra hur Sparfysikern gjorde när han omvandlade sin hobby till ett företag. Välkomna in!

2021-06-08
Länk till avsnitt

11 | Att köpa eller leasa bil?

Bilen är ett viktigt verktyg för väldigt många, samtidigt som det ofta kan bli en stor kostnad. I veckans avsnitt pratar vi bilköp och leasing? Vad är bäst och hur gör vi egentligen? Vi diskuterar för och nackdelar, och dessutom avslöjar Oscar hur det är att köpa bil med en ny tjänst. Välkommen in!

 

 

Avsnittet innehåller reklam för Blipp som är en tjänst för att sälja och köpa bilar. Räkneexempel på billån via Blipp:

Om bilen exempelvis kostar 549 000 kr och kontantinsatsen 109 800 kr, så blir kreditbeloppet 439 200 kr. Med en ränta på 3,95% blir den effektiva räntan 4,41% och kreditkostnaden blir därmed 29 320 kr för en löptid på 36 månader och rak amortering. Det tillkommer en uppläggningsavgift på 595 kr och aviavgift 55kr. Sedvanlig kreditupplysning görs och räntan sätts av finansbolaget.

2021-06-01
Länk till avsnitt

10 | En rejäl bunte med lyssnarfrågor

Vi firar hela 10 fantastiska avsnitt med att riva av vårt hittills längsta avsnitt av Finansinstapodden. I detta avsnitt betar vi av en rejäl bunte med frågor från er lyssnare. Vi gör vårt allra bästa för att svara på era intressanta frågor. Vi pratar om våra favortiaktier, Elon Musks tweets, om Herr ICs röst och om sparfysikerns uppätna bil. Följ med oss in på en kopp kaffe, välkommen!

2021-05-25
Länk till avsnitt

09 | Börsturbulens, varför händer det & hur ska man agera?

Det är vår i luften men den senaste tidens skakiga börs ger lite smolk i bägaren och oroar många. I detta avsnittet pratar vi kring vad turbulens är, varför det sker och vad man kan göra för att stilla sina nerver, eller rentav utnyttja situationen till sin fördel. Välkommen!

2021-05-18
Länk till avsnitt

08 | Ekonomisk frihet och vad det betyder för oss

Vill du också bli ekonomiskt fri? Det är ett mycket hett ämne nu när allt fler människor hittar till börsen. I veckans avsnitt pratar vi kring vad ekonomisk frihet är, hur vi ser på det och vad det betyder för oss. Pengabingen som är den av oss som nått dit berättar hur det känns och ger oss en inblick i livet som ekonomiskt fri, blev det som han tänkte dig? 

2021-05-11
Länk till avsnitt

07 | Alternativa investeringar

Finns det fler sätt att investera sina pengar på än på börsen? I detta avsnittet av finansinstapodden pratar vi om diverse intressanta investeringsslag såsom guld, skog, företagande, fastighetslån och mycket annat. Dessutom ger Sparfysikern en liten lektion i vad mikrogrönt är och Oscar berättar om släktens skog i Dalarna. Välkommen in på men kopp kaffe med gänget :-)

2021-05-04
Länk till avsnitt

06 | Våra bästa spartips

Vi blir aldrig trötta på att prata spartips då vi tycker det är ett av de mest centrala verktygen man har att röra sig med inom privatekonomin. Med smarta spartips kan man göra en enorm skillnad för sin plånbok. Så i detta avsnittet pratar vi alltså om klassiska spartips och hur vi tänker kring dessa. Dessutom yrar Sparfysikern kring vilket avsnitt i ordningen det egentligen är, och det avhandlas också otroligt viktiga ämnen såsom vårkänslor, biodling, avokados, buffert och mindset. Välkommen in på en kopp kaffe med oss!

 

Avsnittet innehåller reklam för Anyfin som förmedlar lån.

RÄKNEEXEMPEL

Besparingen blir 1 841 kr om ett lån på 13 000 kr flyttas till Anyfin vid följande exempel: Den rörliga räntan går från 18.88 % till 9.48% och den administrativa avgiften från 19 kr till 0 kr. Den nya månadskostnaden blir då 597 kr med 24 månaders återbetalningstid, den effektiva räntan blir 9.9% och det totala beloppet att återbetala 14 322 kr. Vi erbjuder alltid individuella räntor.

2021-04-27
Länk till avsnitt

05 | Lyssnar- och följarfrågor

Ska Oscar skaffa en tatuering? Och är det verkligen okej med elmotorcykel? I detta avsnittet av Finansinstapodden så svarar vi återigen på era spännande och intressanta frågor. Det vill vi göra till en tradition, fortsätt skicka frågor till oss på våra instagramkonton!

 

Avsnittet innehåller reklam för Anyfin som förmedlar lån.

RÄKNEEXEMPEL

Besparingen blir 1 841 kr om ett lån på 13 000 kr flyttas till Anyfin vid följande exempel: Den rörliga räntan går från 18.88 % till 9.48% och den administrativa avgiften från 19 kr till 0 kr. Den nya månadskostnaden blir då 597 kr med 24 månaders återbetalningstid, den effektiva räntan blir 9.9% och det totala beloppet att återbetala 14 322 kr. Vi erbjuder alltid individuella räntor.

2021-04-20
Länk till avsnitt

04 | Parekonomi, en ständig vattendelare

Hur får man med sin partner på sin ekonomiska resa? Och hur ska man tänka när en eller båda blir sjuk eller arbetslös? Att leva tillsammans ställer höga krav på flera olika plan, och mer ofta än sällan kokar det ner till en enda fråga, pengar! I detta avsnitt filosoferar vi kring parekonomi och delar med oss av våra tankar kring hur man på bästa sätt kommer överens med sin partner när det kommer till ekonomi. Glöm inte följa oss på vårt officiella instagramkonto @finansinstapodden.official.

2021-04-13
Länk till avsnitt

03 | En titt på livets stora bostadsfrågor

Är vi i en bostadsbubbla? Hur tänker vi kring bostad och bostadslån? Är boendet kanske en investering eller bara ett boende? Vi djupdyker i livets stora bostadsfrågor och passar även på att diskutera robotdammsugare och värmen i Florida.

2021-04-06
Länk till avsnitt

02 | En kavalkad utav frågor och svar

I detta 2:a avsnitt av Finansinstapodden besvarar vi en rad spännande frågor från både följare och lyssnare. Vi passar även på att gratulera Pengabingen och gissar vilken aktie Oscar köpt mycket av, dessutom funderar vi också på hur det var att investera förr.

2021-03-30
Länk till avsnitt

01 | En presentationsrunda efter bästa förmåga

Välkommen in till oss på en kopp kaffe! Vem är vi egentligen? I detta första avsnitt av Finansinstapodden pratar vi pengar, speglar, glass och korv stroganoff! Vi går också laget runt och försöker presentera oss efter bästa förmåga.

2021-03-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.