Sveriges 100 mest populära podcasts

Politiken

Politiken

?Obligatorisk lyssning för alla politiskt (nörd)intresserade. Sjukt bra!? Sveriges bästa politiska podd släpper nya avsnitt varje onsdag. Med största allvar och ändå lekande lätt tar Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg sig an skvallret i riksdagens korridorer, djupdyker i politikens historia, spanar framåt och analyserar både sakpolitik och spel. På fredagar svarar de på lyssnarnas frågor. En podd från Svenska Dagbladet, SvD.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se

Avsnitt

93. Frågan: Vad händer med departementen?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Snart får Sverige en ny regering och därmed nya ministrar. Vilka namn finns på Ulf Kristerssons lista? Vilka ministerposter kan Kristdemokraterna få , och vad väntar för Liberalerna? Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar och funderar på vilka politiker som kommer få styra departementen.
2022-09-30
Länk till avsnitt

92. Skotten som kom inifrån

Hur hanterade övergångsregeringen sabotaget i Östersjön. Vilka är egentligen riksdagens nya ledamöter. Och, det har varit ett mord i riksdagen. Ett mord på Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Frågor och svar med Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson.
2022-09-28
Länk till avsnitt

91. Frågan: Kan man lita på partiernas valanalyser?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Vi befinner oss i eftervalstider, vilket innebär valanalystider. Är partiernas valanalys ett tillfälle för späkande självrannsakan? Eller ska det vara ett dokument som blickar framåt? Och är det ett smart karriärsdrag att vara den som författar valanalysen? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson funderar på en om valanalys ska spegla sanningen.
2022-09-22
Länk till avsnitt

90. Air Kristersson

Är statsministeraspiranten en pilot eller ett lågprisflygbolag? Vad säger egentligen sverigedemokrater om läget efter valet? Pekar Riksbankens nya räntebesked ut en riktning mot 1991? Frågor och svar med Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson.
2022-09-21
Länk till avsnitt

89. Epokskiftet SD

Sverigedemokraterna är valets enda riktiga segrare. Vad betyder det? För talmansfrågan, för medierna, för Ulf Kristersson och för Magdalena Andersson. Och för dokusåporna. Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson vecklar in och vecklar ut.
2022-09-14
Länk till avsnitt

88. Extrapodd i valnatten

Extrapodd från den resultatlösa valnatten. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson sammanfattar den schizofrena stämningen på partiernas valvakor. Henrik Torehammar försöker navigera mellan de snabba svängningarna i mandatfördelningen. Vilka är förlorarna? Är valets trea den stora vinnaren?
2022-09-12
Länk till avsnitt

87. Nekrolog över en valrörelse

Det är två dagar kvar. Maggie Strömberg är redan igång med regeringsbildningen. Henrik Torehammar försöker förstå vem som är vem inför den sista partiledardebatten. Torbjörn Nilsson drömmer sig tillbaka till valvakornas valvaka.
2022-09-09
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Blenda ? Barnidolen och skandalerna

Han är en av Sveriges största youtubers ? bland barn. Men föräldrar anklagar honom för att lura sina fans på pengar. Och varför varvar han de barnvänliga klippen med ständiga sexreferenser? Senaste avsnittet av SvD:s dokumentärpodd Blenda porträtterar Pontus Rasmusson. Sök på Blenda i din podcastapp för att höra dokumentären.
2022-09-08
Länk till avsnitt

86. Kan man Foodora hem valsedlar?

Henrik Torehammar rasar över den låga valtemperaturen. Torbjörn Nilsson undrar om Socialdemokraterna ska förlora på kärnkraften igen. Maggie Strömberg berättar om partisten som har förtidsröstat men tänker rösta på valdagen ändå ? bara för att kunna säga till två partivänner att han kryssat dem. Kort sagt: det är fyra dagar till val.
2022-09-07
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Annie Lööf

Kan Annie Lööf samarbeta med partier som är skeptiska till Nato? Varför tror hon på en avkriminalisering av eget narkotikabruk? Och vilka är egentligen Centerpartiets tre röda linjer? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september.
2022-09-04
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Ulf Kristersson

Tycker Moderaternas Ulf Kristersson att hans sida av politiken är ett bättre gäng än gamla Alliansen? Varför vill han absolut inte uttala sig om opinionsmätningar? Och vad borde egentligen sändas i SVT och SR om Kristersson får bestämma? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september.
2022-09-03
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Per Bolund

Hur tolkar Miljöpartiet överenskommelsen med Socialdemokraterna? Kommer MP kräva att få budgetförhandla? Kan Per Bolund acceptera fler sänkningar av bensinpriset? Och vad tänker han egentligen om de klimataktivister som utför aktioner på motorvägar? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september.
2022-09-02
Länk till avsnitt

85. Frågan: Kan SD+S=sant bli sant?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan handlar det om ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Frågeställaren undrar varför de två partierna inte samarbetar i de frågor som de är överens om? Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar funderar på varför sossar och SD:are ogillar varandra så mycket när de faktiskt tycker lika i vissa frågor.
2022-09-01
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Magdalena Andersson

Vad har Magdalena Andersson lovat Vänsterpartiet? Hur ska Socialdemokraterna se till att Sverige lever upp till målen i Parisavtalet? Och varför kommer Socialdemokraternas hårda tag mot gängkriminalitet först nu? I Svenska Dagbladets Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september.
2022-09-01
Länk till avsnitt

84. Statsvetarwannabe, rockmurvel, bokmal

Kris och panik i Ulf Kristerssons sida i politiken! Finns det ens en sida som är Magdalena Anderssons? Henrik Torehammar försöker få en guldstjärna i sin gamla statsvetarbok. Maggie Strömberg anser sig ligga bakom Håkan Hellströms Greta-kupp och Torbjörn Nilsson får äntligen prata om Flickorna och Pojkarna.
2022-08-31
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Johan Pehrson

Tycker Johan Pehrson att SD-samarbetet är en samvetsfråga? Vill Liberalerna att EU ska bestämma över svenska skogar? Och ska polisen ha rätt att rota i folks källare utan skälig misstanke till brott? I SvD Utfrågningen intervjuar Inger Arenander och Erik Nilsson de åtta partiledarna inför valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
2022-08-27
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Nooshi Dadgostar

Ser Nooshi Dadgostar någon koppling mellan ökad invandring och ökad brottslighet? Kommer Vänsterpartiet bråka om Nato om de får sitta i regering? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
2022-08-26
Länk till avsnitt

83. Frågan: Hur maxar man sina röster på valdagen?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Hur ska man som väljare tänka om man är kluven mellan två partier? Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar borrar i strategier kring röstsplittring.
2022-08-25
Länk till avsnitt

82. Att bråka på damtoaletten eller att sitta ner och kissa

Håller den här valrörelsen på att bli ett statsministerval? Och hur kan en kantig och otrevlig Magdalena Andersson få högre förtroendesiffror än en vältalig och konstant småskrattande Ulf Kristersson? Maggie Strömberg, Torbjörn Nilsson och Henrik Torehammar försöker förstå vilka ledaregenskaper väljarna verkligen efterfrågar hos en framtida regeringschef.
2022-08-24
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Ebba Busch

Är kärnkraft Kristdemokraternas enda väg till minskade koldioxidutsläpp? Vem ska bestämma vilka förlossningskliniker som behövs och inte? Och vad skulle egentligen göra SD regeringsdugliga i Ebba Buschs ögon? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
2022-08-23
Länk till avsnitt

SvD Utfrågningen: Jimmie Åkesson

Vill Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lämna Parisavtalet? Anser han att IPCC har rätt i sin bedömning att jorden befinner sig i en klimatkris? Och ska artificiell intelligens stoppa skjutningarna? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
2022-08-19
Länk till avsnitt

81. Frågan: Vilka är de största misstagen i valrörelser?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan handlar det om de största strategiska misstagen som partier begått i valrörelser genom tiderna. Vad var det egentligen som hände under det så kallade Kosackvalet? Och hur gick det med Miljöpartiets realityserie? Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg djupdyker ner i några historiska valkampanjer som kostat mer än det smakat.
2022-08-18
Länk till avsnitt

80. Det gulliga urtidsdjuret Mittenväljaren

Nu är de tapetserade över hela Sverige - valaffischerna. Fungerar Daniel Helldéns och Nooshi Dadgostars frifräsarstil? Eller är det SD:s tåg som är det vinnande konceptet? Och hur är stämningen i Centerpartiet nu när Magdalena Andersson är deras statsministerkandidat? Dessutom har Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson sällskap av SvD:s nya politiska kommentator Henrik Torehammar.
2022-08-17
Länk till avsnitt

79. Frågan: Vem får stå på listan?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan om hur partiernas riksdagslistor fungerar. Vem får stå med? Hur avgörs ordningen? Och varför gör olika partier på olika sätt? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson reder ut.
2022-08-11
Länk till avsnitt

78. Apple Pay-valet

Ulf Kristersson lovar att ta din elräkning i vinter, Magdalena Andersson vill inte lova något alls. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson noterar att valspurten är igång.
2022-08-10
Länk till avsnitt

77. Viruset som fick flaggorna att vaja

Coronapandemin skakade hela världen och gjorde alla förutom Ulf Kristersson till hobbyepidemiologer. Men det skapades också något som liknade borgfred i riksdagen. Vilka blev de bestående följderna i svensk politik? Hur axlade partierna pandemin? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berättar om det politiska spelet bakom och framför viruskulisserna. Producent: Martina Pierrou
2022-08-03
Länk till avsnitt

76. Farsen om statsministerns fall

Under sommaren djupdyker Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg i några avgörande händelser under den turbulenta mandatperioden.Efter en historisk lång regeringsbildning så skapades januariavtalet - uppgörelsen på 73 punkter som skulle se till att sossarna kunde styra på minoritet. Den blev en succé och ett fiasko. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berättar om överenskommelsens uppgång och fall.Producent: Martina Pierrou
2022-07-27
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Blenda ? Systrarna som blev kvar

Nathalie säger till sina barn att deras morbror har flyttat till månen. Diana fantiserar om vem som sköt hennes bror. I andra avsnittet av SvD:s dokumentära podd Blenda träffar reportrarna Nahritha Al-Khameesi och Martina Pierrou två systrar som förlorat sina bröder i det dödliga våldet i Stockholms förorter. Sök på Blenda i din podcastapp för att höra dokumentären.
2022-07-24
Länk till avsnitt

75. Det nya namnlösa högerblocket

Under sommaren djupdyker Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg i några avgörande händelser under den turbulenta mandatperioden. Vad var det som hände när högerpartierna gick samman med en vinnande oppositionsbudget? Och vad ska det namnlösa samarbetet i den nya högern heta? Producent: Martina Pierrou
2022-07-20
Länk till avsnitt

74. "Jävla Finland"

Under sommaren djupdyker Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson i några av de mest avgörande händelserna under den här turbulenta mandatperioden. Den här veckan om det absolut mest historiska: Natofrågan. När svängde sossarna egentligen i sin inställning? Vilka var de mest centrala stegen och viktigaste personerna? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson blickar tillbaka på den stormiga våren som ledde fram till Sveriges Natoansökan. Producent: Martina Pierrou
2022-07-13
Länk till avsnitt

73. Två gröna losers

Ett mord mitt i Visby la sordin på det mesta under Almedalens två sista dagar. Kvar att tala var Annie Lööf och Per Bolund. Två krisande partier med samma statsministerkandidat, nästan samma målgrupp, men trots allt olika politisk profil. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson om feghet och fundisar, classic liberalism och Almedalstalet som Birgitta Ohlsson aldrig fick hålla.
2022-07-07
Länk till avsnitt

72. Statsministertalet Ulf inte höll

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog till rekvisita under sitt partiledartal. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson noterar att Moderaternas statssekreterare saknades på hedersplatsen i publiken. Liberalernas Johan Pehrson hade sin oklanderliga killen med grillen-stil under sitt tal, men fick problem med promptern. Något han löste med icke-konventionella metoder.
2022-07-06
Länk till avsnitt

71. Det hånade veranda-folket

Ebba Busch vill att de som drömmer om en veranda ska sluta hånas av "kulturradikalvänstern". Nooshi Dadgostar lägger beslag på sossen Gustav Möller som en Ung Vänster-pionjär. Dessutom funderar Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson på om det var Magdalena Andersson eller Volodymyr Zelensky som bestämde sig för sno Moderaternas rampljus. Producent: Martina Pierrou
2022-07-05
Länk till avsnitt

70. På krogen med Macron

Magdalena Anderssons ?sönderprivatisering" eller Ulf Kristerssons ?skattesänkarstopp?? Det är en av frågorna efter det första dygnet i Almedalen. Två andra lyder: Hur tråkig kan en statsministerkandidat vara? Och vem är egentligen mest Macron i Visbys nattliv? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson rapporterar. Producent: Martina Pierrou
2022-07-04
Länk till avsnitt

69. Frågan: vilken källa ger bäst tips?

Varje vecka svarar Politiken på en lyssnarfråga. Idag är det en anonym frågeställare som undrar hur journalister jobbar källor. Hur får man en bra källa? Och hur vet man att den är tillförlitlig? Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg listar de bästa källtyperna. Producent: Martina Pierrou
2022-06-30
Länk till avsnitt

68. Kan vi abortera valrörelsen?

Turkiet accepterar Sveriges och Finlands Natoansökningar. Men accepterar regeringens stödpartier avtalet med Turkiet? Och så går Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson igenom högerns skräckfråga i de senaste valrörelserna ? abort. Varför handlar diskussionen om något som alla ändå är överens om, och inte om den faktiska konflikten? Producent: Martina Pierrou
2022-06-29
Länk till avsnitt

67. Frågan: Vilka politiker borde ha blivit statsministrar?

Varje vecka svarar Politiken på en lyssnarfråga! Idag är det lyssnaren Richard Karlsson som undrar vilka som är de främsta politiker som aldrig blev statsministrar. Maggie Strömberg tänker på flera av 90-talets underbarn. Torbjörn Nilsson blickar långt tillbaka till det tidiga 1900-talet och de politiker som aldrig fick chansen att leda Sverige.
2022-06-23
Länk till avsnitt

66. Magdalena Anderssons kris

Ett Miljöparti under spärren, ett Centerparti i fritt fall, gängkrig, energikris och stundande ekonomiskt moras. Finns det egentligen något som talar till Magdalena Anderssons fördel i den här valrörelsen? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson ser ett omslag i valvinden.
2022-06-22
Länk till avsnitt

65. Frågan: vilka är de gåtfulla "övriga partierna"?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan om den stora statistik-snackisen om mysteriet i opinionsmätningarna. Det är lyssnaren Oskar som undrar - varför är det så många som anger kategorin "övriga partier" i opinionsundersökningar just nu? Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg djupdyker i vad som döljer sig bakom tårtbiten "övriga partier". Producent: Martina Pierrou
2022-06-15
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Blenda ? Bulletin från insidan

Premiär för SvD:s nya dokumentära podd Blenda. Första avsnittet handlar om tidningen Bulletins stormiga historia. Det som skulle bli Sveriges New York Times slutade i krossade drömmar, polisanmälningar och bästa vänner som förvandlades till bittra fiender. Lyssna på "Bulletin från insidan". Sök på Blenda i din podcast-app.
2022-06-14
Länk till avsnitt

64. Frågan: Hur vilt är systemet med politiska vildar?

Varje vecka svarar Maggie och Torbjörn på en lyssnarfråga. Den här veckan om det högaktuella ämnet politiska vildar! Lyssnaren Stefan Marberg undrar: Hur diskuteras systemet med vildar? Är det rimligt att en politiker som lämnat ett parti sitter kvar i riksdagen och kan få en avgörande roll i viktiga omröstningar? Producent: Martina Pierrou
2022-06-09
Länk till avsnitt

63. Kubakris i riksdagen

Svensk politik har levererat det mesta de senaste dagarna: En hysterisk statsminister, en bordellhärva, en vänstervilde som får vingla fritt men avgöra allt, och så en Nato-älskande oppositionsledare som låter en nyss Natokritisk koalitionspartner driva in riksdagen i ett mutual-destruction-misstroende som bara kan försämra Sveriges möjligheter att faktiskt få komma med i försvarsalliansen. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson tar sig an situationen med diplomatiskt lugn. Producent: Martina Pierrou
2022-06-08
Länk till avsnitt

62. Frågan: Krona för krona eller pengaregn?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarfrågor. Den här veckan om ekonomi - kommer krona för krona-principen komma tillbaka eller kommer regeringen fortsätta ösa ur ladorna? Med Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. Producent: Martina Pierrou
2022-06-02
Länk till avsnitt

61. 10 000 poliser räddar inte Morgan Johansson

Är fler poliser lösningen på gängkriminaliteten? Eller är problemet egentligen hur poliserna arbetar? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson pratar om Morgan Johansson och den förstelnade brott och straff-debatten. Dessutom: det misslyckade språkröret Isabella Lövin har skrivit en bok om sin tid i politiken ? och den är lyckad. Med Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. Producent: Martina Pierrou
2022-06-01
Länk till avsnitt

60. Frågan: Vem har högst status?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarfrågor. Den här veckan handlar det om riksdagsledamöter kontra kommunstyrelseordföranden, vem står högst upp i hierarkin? Med Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2022-05-26
Länk till avsnitt

59. Johan Pehrson och ordningsvakterna

Minns ni Centerpartiet? Väljarna överger Lööf, kan hon vända läget? Är det ett problem att Johan Pehrson kan tjäna pengar på sin egen politik? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson frågar sig vad som är korruption och vad som inte är det.
2022-05-25
Länk till avsnitt

58. Frågan: Hur funkar stödröster?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan handlar det om stödröster. Vilka partier är beroende av stödröster? Vad finns det för skäl till att stödrösta? Och hur vet man egentligen vilka röster som är just strategiska? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson reder ut.
2022-05-19
Länk till avsnitt

57. Vem ska avgå nu då?

Magdalena Andersson, Peter Hultqvist, Ann Linde, Tobias Baudin, Morgan Johansson? Vem kommer avgå nu när regeringen har förlorat sin avgörande röst i riksdagen? Och så har Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg läst statsvetaren Jenny Madestams bok om att vara kvinna och partiledare.
2022-05-18
Länk till avsnitt

56. Jag vill bara va med dej, Nato!

Extrapodd från riksdagshuset och den pågående Natodebatten. Maggie och Torbjörn rapporterar om två historiska dagar och frågar sig hur beslutet kommer att påverka riksdagsvalet.
2022-05-16
Länk till avsnitt

55. Frågan: Räcker tre böcker för att förstå?

Varje vecka svarar Politiken på lyssnarnas frågor. Den här veckan handlar det om obligatorisk läsning. Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson rotar i bokhyllan och tipsar om sina bästa böcker till
2022-05-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.