Sveriges 100 mest populära podcasts

Politiken

Politiken

Det här är Politiken - med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. En politikpodd från SvD med viskningar och rop från riksdagens korridorer, anekdoter från fältet, djupdykningar i politikens historia, framtidsspaningar och analyser om både sakpolitik och det politiska spelet. Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson är politikreportrar på Svenska Dagbladet och har tidigare medverkat i poddarna Det politiska spelet och Verkställande utskottet. Ansvarig utgivare: Anna Careborg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se

Avsnitt

37. I frysboxen med Hanif Bali

Torbjörn Nilsson ser en ny och frustande opposition och en sur regering när pandemipolitiken tar sig in i valåret. Maggie Strömberg läser Hanif Balis Mina nio liv och undrar hur kallt det egentligen är i hans frysbox. Dessutom i dagens avsnitt: om Maggies otyglade nyfikenhet och om språngmarschen från plan 7 för att få höra vad Lööf och Kristersson egentligen pratade om.
2022-01-19
Länk till avsnitt

36. Statsministrar som städar sin skit

Torbjörn och Maggie har hela listan ? så har regeringscheferna hanterat dammråttor, skrikande barn och tråkig matlagning genom tiderna.
2022-01-12
Länk till avsnitt

35. God helg, Alf Svensson!

Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg om den nya Alf Svensson-dokumentären och det konstiga partiet Kristdemokraterna. Dessutom: Är politikjournalister de nya rockjournalisterna och är politiker i sådana fall kändisar?
2021-12-15
Länk till avsnitt

34. Borde norrländsk metal utredas?

Maggie Strömberg läser hårdrockslyrik, Annie Reuterskiöld undrar varför så många tycks ha heilat. Torbjörn Nilsson riktar sökarljuset mot en helt annan norrländsk minister.
2021-12-08
Länk till avsnitt

33. Det gladaste statsrådet

Maggie Strömberg berättar varför Magdalena Andersson tar tillbaka kontrollen över krisansvaret och Annie Reuterskiöld korar svenskans (och regeringens) vackraste dialekt.
2021-12-01
Länk till avsnitt

32. EXTRA! Regeringskaoset bakom kulisserna

Annie Reuterskiöld frågar sig om Centerpartiet vilseledde regeringen om budgeten, Torbjörn Nilsson reder ut det konstitutionella och Maggie Strömberg berättar om varför allt inte är så lugnt som det ser ut på högersidan. Dessutom: Så blir en ny S-regering.
2021-11-26
Länk till avsnitt

31. Sveriges första kvinnliga statsminister

Annie Reuterskiöld och Torbjörn Nilsson rapporterar direkt från riksdagen om Nooshi Dadgostars papper som alla får se, Annie Lööfs avhopp från budgeten och Per Bolunds raseri över det sveket. Och så den där lilla detaljen att Magdalena Andersson är Sveriges första kvinna på statsministerposten.
2021-11-24
Länk till avsnitt

30. Sång till de ensamma

Annie Reuterskiöld ser en överlycklig Oscar Sjöstedt. Torbjörn Nilsson fäller en tår för Nooshi Dadgostar och Nyamko Sabuni.
2021-11-17
Länk till avsnitt

29. Nooshi Dadgostars revolt

Annie Reuterskiöld om varför vänstern bestämt sig för att bråka med sossarna, Maggie Strömberg undrar om Nooshi kan bli den nya Esbjörn och Torbjörn Nilsson ser tecken på att Kristdemokraterna slutat älska familjen.
2021-11-10
Länk till avsnitt

28. EXTRA! Ordförande Andersson släpper loss

Annie Reuterskiöld hör Göran Persson i Magdalena Anderssons tal. Torbjörn Nilsson ser 20-talet gå igen och Maggie Strömberg undrar om journalisterna är för snälla mot den nya partiledaren.
2021-11-05
Länk till avsnitt

27. Magdalena Andersson vs Daniel Suhonen

Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson läser 4110 sidor sossehandlingar och pekar ut stridsfrågorna på kongressen där Magdalena Andersson ska få krönas.
2021-11-03
Länk till avsnitt

26. Makten och efterfesten

Maggie Strömberg reder ut vem som är mäktigast i Socialdemokraterna och vad Moderaterna egentligen har för ideologi. Torbjörn Nilsson läser Per Gahrton och går på fest med Ulf Kristersson.
2021-10-27
Länk till avsnitt

25. Öppna era hjärtan för Jimmie Åkesson

Maggie Strömberg sätter diagnos på Moderaterna, Torbjörn Nilsson gräver ner sig i maktkampen i högerblocket, och e det så fel med blåbrunt? undrar Annie Reuterskiöld.
2021-10-20
Länk till avsnitt

24. Fyra nyanser av brunt

Annie Reuterskiöld reder ut Jimmie Åkessons vrede och 90-talets återkomst i politiken. Vi tar oss an underbarnet Sebastian Kurz fall och att Ebba Busch har fått sitt hus, vilket får Torbjörn Nilsson att bita sig fast i fastigheter som blivit alldeles för besvärliga.
2021-10-13
Länk till avsnitt

23. Hanif Balis sorti

Torbjörn Nilsson minns en politiker som var tre äpplen hög, hade bröderna Dalton-käke och och kunde säga vad som helst om vem som helst. Maggie Strömberg ställer sig frågan om Magdalena Andersson planerar att dumpa Miljöpartiet.
2021-10-06
Länk till avsnitt

22. Donnez-moi un break

Annie Reuterskiöld reder ut var Peter Hultqvist och Sverige står i det globala militära tonårsdramat. Maggie Strömberg ser Jimmie Åkessons pensionsmiljarder med exakt träffsäkerhet. Torbjörn Nilsson imponeras av en jättejättedyr centerstämma.
2021-09-29
Länk till avsnitt

21. Vinster och förluster i välfärden

Blir Annie Lööf överkörd om skolan på centerstämman i helgen? Eller blev Anna Ekströms utspel hennes oväntade räddning? Dessutom: Magdalena Andersson kör över Mats Persson. Och är det egentligen kulturjournalister som behöver lära sig mer om politiker?
2021-09-22
Länk till avsnitt

20. Klipp dig och skaffa dig en budgetkris

Maggie Strömberg sågar alla socialdemokratiska förhoppningar om att sätta sverigedemokrater i klistret. Torbjörn Nilsson letar efter miljöpartistiska 40-årskriser. Annie Reuterskiöld följer partiledardebatt.
2021-09-15
Länk till avsnitt

19. Träd, gräs och stenar

Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson hugger sig fram och gräver sig ner i de gröna partiernas bråk om stränder, mossa, bär och bark. Annie Reuterskiöld anar en pressad Ulf Kristersson.
2021-09-08
Länk till avsnitt

18. Är det digg å vaere liberal?

Maggie Strömberg skolkar, Torbjörn Nilsson letar luckor i Magdalena Anderssons partiledarkampanj och Annie Reuterskiöld far till Norge och hittar the mother of all vallåtar.
2021-09-01
Länk till avsnitt

17. Elvy Söderströms naturgodis

Torbjörn Nilsson minns sina Juholt-dagar, Annie Reuterskiöld tar itu med kvinnoargumentet och Maggie Strömberg gräver ner sig i den påse av blandat godis som Mikael Damberg köpte in senast partiet skulle välja ny ordförande.
2021-08-25
Länk till avsnitt

16. EXTRA! Kampen om ny S-ledare

Annie Reuterskiöld rapporterar från en kursgård som blev historisk, Maggie Strömberg avslöjar Mikael Dambergs oväntade fördel och Torbjörn Nilsson undrar om liberaler kan rösta nej till en kvinnlig statsminister. Dessutom i denna extrapodd: Alla kandidaterna, och deras svagheter.
2021-08-23
Länk till avsnitt

15. Statsministern som återuppstod

Regeringskrisen är över. Stefan Löfven är tillbaka. Maggie Strömberg spår framtiden för hans nya budgetunderlag. Torbjörn Nilsson ser ett drömupplägg miljöpartister aldrig kommer våga ta.
2021-07-07
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Medicinmannen

En långhårig man i fjäderskrud dyker upp i Sverige våren 1991. Han kommer från ett nordamerikanskt urfolk och har en unik visdom som ska rädda planeten. Människor följer honom djupt in i skogen för att leva i harmoni med naturen. Men är lägerbyn ett drömsamhälle eller en sekt? Lars Berge berättar den tidigare okända historien om ett experiment som kostade flera människor livet. En ny podd från Svenska Dagbladet och Banda. Premiär den 6 juli.
2021-07-03
Länk till avsnitt

14. Kristersson tappar bollen

Centerrebellen Helena Lindahl rättar in sig i ledet och mitt i sändningen kommer beskedet att landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår för att säkra alla socialdemokratiska röster i riksdagen. Maggie Strömberg och Annie Reuterskiöld fortsätter träta om vänsterpartister och centerpartister kan komma överens. Torbjörn Nilsson tittar på fotboll.
2021-06-30
Länk till avsnitt

13. EXTRA Statsministern har avgått

Det blir inget extraval, än så länge i alla fall. Istället ska talmannen försöka hitta en ny statsminister som kan tolereras av riksdagen. Vilket parti är mest lättat just nu? Extrapodd med Annie Reuterskiöld och Maggie Strömberg.
2021-06-28
Länk till avsnitt

12. Regeringskris i vildarnas land

Extravalet rycker närmare. Annie Lööf och Stefan Löfven sitter ensamma. Nyamko Sabuni och Nooshi Dadgostar festar som om ingen morgondag fanns. I veckans avsnitt reder Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson ut allt om midsommarkrisen.
2021-06-23
Länk till avsnitt

11. EXTRA! Regeringen har fallit!

Extrapodd med Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg om det unika läget i svensk politik. Varför kunde partierna inte lösa frågan under helgen? Och blir det extraval nu?
2021-06-21
Länk till avsnitt

10. Snett inåt bakåt med Stefan Löfven

Med vilken taktik har statsministern mött alla sina parlamentariska kriser? Och kommer Nooshi Dadgostar göra verklighet av hotet att fälla regeringen?  Dessutom: Maggie Strömberg undersöker svenska politikers relation till det gröna gräsets schack och vad som hände när Jimmie Åkesson ville spela fotboll med de andra partierna. Torbjörn Nilsson pratar trakthyggesbruk.
2021-06-16
Länk till avsnitt

9. Socialdemokraternas (r)ISK-benägenhet

Gömde Socialdemokraterna medvetet undan sina skatteförslag? Hur mår partiet egentligen efter las och marknadshyror? Dessutom: Annie Reuterskiöld testar direktdemokratin och skickar in ett medborgarförslag. Och Torbjörn Nilsson läser en gammal bok om skattepolitik. I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2021-06-09
Länk till avsnitt

8. Vänsterpartiets osäkrade vapen

Varför är marknadshyror så känsligt för både höger och vänster i svensk politik, och vad vill Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar egentligen? Kanske att lyckas med konststycket att göra bostadspolitik till en valfråga. Också i veckans avsnitt: Vad Håkan Juholts hemmagjorda sillsnittar på Island säger om hans problematiska tid som Socialdemokraternas partiordförande. I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg & Torbjörn Nilsson.
2021-06-02
Länk till avsnitt

7. I Annie Lööfs universum

Är Centerpartiet solen i svensk politik? Finns Annie Lööfs mittenalternativ eller är det en fantasilinje? På fredag ska partiet diskutera regeringsfrågan och ta beslut om strategin fram till 2030. Och vilka är de där ministrarna Ulf Kristersson vill ha som ska inge riktig auktoritet och ha resning? Är det Carl Bildt? Och är det han som ska försvara EU-medlemskapet? I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2021-05-26
Länk till avsnitt

6. En kort, en lång och en feting

Vad är egentligen en knarkfabrik och varför är just socialdemokraterna det parti som så envist håller fast vid den gamla narkotikapolitiken? Och i partierna råder nomineringstider, alltså mygel, valfusk och skitsnack. Dessutom: Hur lång är Ulf Kristersson egentligen och vilken betydelse kan det få för honom som statsministerkandidat?
2021-05-19
Länk till avsnitt

5. Klädkod för politiker

Hur gör partier för att få bort en jobbig fråga inför valet? Och är invandring den enda frågan i nästa val? SvD:s analytiker Göran Eriksson gästar Politiken. Dessutom: Kläder, utseende, Per Schlingmanns raseri och politikers oförmåga att se sig själva i spegeln.
2021-05-12
Länk till avsnitt

4. Blockad av Ulf Kristersson

Ett konservativt block träder fram i utspel och partiledardebatter men moderaterna vill överge blockpolitiken. Varför då? Dessutom: Är ministrar verkligen människor och behandlingen av dem just det - mänsklig? I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2021-05-05
Länk till avsnitt

3. Döden i konstitutionsutskottet

Vad är egentligen Sveriges coronastrategi? Kalkylerade regeringen med att äldre skulle dö för att kunna hålla samhället öppet? SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson gästar Politiken för att prata om veckans KU-utfrågningar och Johan Anderbergs nya bok Flocken. Dessutom: Därför kommer Ebba Busch inte avgå om hon åtalas för förtal och är det kungafamiljen som fångar samtiden perfekt? I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2021-04-28
Länk till avsnitt

2. Vem vann mäns våld mot kvinnor?

Därför tävlar politikerna om vem som är mest emot mäns våld mot kvinnor. Och finns lösningen på Miljöpartiets problem i Tyskland eller i USA? Dessutom ett EU-kritiskt besök i Torbjörn Nilssons bibliotek. I SvD:s podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.
2021-04-21
Länk till avsnitt

1. SD vill sätta sig i sadeln på regeringshästen

Vad var det egentligen för besked SD kom med i andrakammarsalen i veckan? Och varför är alla så rädda för Magdalena Andersson? Detta och mer i premiäravsnittet av Svenska Dagbladets nya podd Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg & Torbjörn Nilsson.
2021-04-14
Länk till avsnitt

trailer Politiken en ny podcast från Svenska Dagbladet

Det här är Politiken - med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. En politikpodd från SvD med viskningar och rop från riksdagens korridorer, anekdoter från fältet, djupdykningar i politikens historia, framtidsspaningar och analyser om både sakpolitik och det politiska spelet. Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson är politikreportrar på Svenska Dagbladet och har tidigare medverkat i poddarna Det politiska spelet och Verkställande utskottet. Ansvarig utgivare: Anna Careborg.
2021-04-08
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.