Sveriges 100 mest populära podcasts

Rak höger med Ivar Arpi

Rak höger med Ivar Arpi

Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar. ivararpi.substack.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ivararpi.substack.com/podcast

Avsnitt

Rödpillrat familjeliv med Anna Björklund

Anna Björklund. Foto: Sverige Radio

Hon har varit en del av redaktionen på satirprogrammet Tankesmedjan i P3, drev podden Della Q ihop med Bianca Meyer och Moa Wallin. I dag skriver hon återkommande i Göteborgs-Posten och Fokus. Och hon har tre barn, två hundar och en katt. I dagens podd pratar jag med Anna Björklund.

Vi pratar om familjeliv, varför alla har fel om Waldorf, om hemskolning, och varför jag funderar på att flytta till Åland.

Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe
2021-06-13
Länk till avsnitt

Frontfiguren Cissi Wallin lämnar sekten

Cissi Wallin. Foto: Jezzica Sunmo

Häromdagen skrev hon vad som kan kallas för en avbön. “Under flera år var jag en stor del av en rörelse, en obehaglig mentalitet på nätet som drog fram vecka efter vecka. Det främsta syftet var att hitta saker och personer att känna sig illa berörd av. Allt och alla skulle problematiseras! Förtrycket fanns överallt!”

Ett exempel hon tar upp är att hon hängde ut en helt okänd tatuerare som hade gjort vad som ansågs vara en opassande tatuering: “den föreställde ett kvinnoansikte som gav en anonym manslem en avsugning.” I dag ångrar hon det. Hon anser att hon lät sig svepas med. Att hon varit en del av något som kan liknas vid en sekt.

I DN och GP har skribenter gjort klart att de inte godtar hennes avbön. Är ångern verkligen genuin? Försöker hon rentvå sig själv genom att skylla på gruppen, på tidsandan? Hur snabbt kan man bli förlåten? I hennes egna sociala kanaler undrar bundsförvanter om detta innebär ett svek mot den gemensamma rörelsen. Var står du nu, undrar de. Förklara dig!

En reflektion är att detta tvivel alltid åtföljer människor som kapar banden till den de just varit. Kan man lita på förändringen? Avgör själva.

I dagens avsnitt pratar jag med Cissi Wallin.

Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe
2021-06-06
Länk till avsnitt

Lisa Bjurwald om mediernas coronasvek

Lisa Bjurwald. Foto: Niklas Nyman

“I Sverige är det ett större stigma att vara kritisk mot staten än att vara homosexuell,” säger journalisten Lisa Bjurwald i dagens podd. Hon har just skrivit klart en rapport om hur svenska medier har rapporterat om pandemin. “Maktens granskare eller maktens megafoner? Svensk journalistik under corona­pandemin” är titeln, men frågetecknet blir ett utropstecken ju längre in i granskningen hon kommer. Svenska medier blev megafoner. Ett slags pressmeddelandejournalistik, som hon kallar det.

Gå gärna in och skriv en recension på Apple Podcasts och säg vad ni tycker!

Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe
2021-05-30
Länk till avsnitt

"Bögtjejen" Aleksa Lundberg om transdebatten

Aleksa Lundberg. Foto: Elisabeth Ohlson

För ett par år sedan släppte släppte Aleksa Lundberg sin självbiografi Bögtjejen (Brombergs förlag 2018). Titeln går egentligen till kärnan av debatten om könsidentitet. Kan man byta biologiskt kön? Är det ens önskvärt att påstå det? Samtidigt är det tydligt att transkvinnor har kvinnliga kroppar. Boken är en berättelse om att inte känna sig hemma i sin kropp, men också om vad det innebär att vara “kvinna, man, bög, fjolla eller trans”. 

I dagens podd pratar jag med Aleksa Lundberg om hennes egna erfarenheter, om kön och könsroller och om debatten kring Kajsa Ekis Ekmans senaste bok Om könets existens.

Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe
2021-05-23
Länk till avsnitt

Diamant Salihu om gängkriget

Listen now | I en ny bok – "Tills alla dör" – skildras det blodiga kriget mellan Shottaz och Dödspatrullen. Boken ger svar på hur, var och varför.

Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe
2021-05-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.