Sveriges 100 mest populära podcasts

Stora händelser i Barnradion

Stora händelser i Barnradion

10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/stora-handelser

Avsnitt

Terrorattackerna 11 september

Rök väller ut från en av de enorma skyskraporna på Manhattan i New York. Många tror att det var en olycka, eller en bomb. Men det ska snart visa sig vara det värsta terrordådet någonsin.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vad hette USA:s president under den här tiden?  Hur många flygplan kapades den 11 september?  Vilket land startade USA krig med efter den här händelsen?  Vad hette terroristgruppen som tog på sig dådet?  Varför tror du att det här blev en så stor nyhetshändelse?  Vad har den här händelsen fått för konsekvenser idag?  Programledare: Niklas Jonsson Producent: Arvid Adrell Med ljud från: SR, SVT, TV4, CNN, ABC News, TSA, Eye Witness News.
2021-08-19
Länk till avsnitt

Berlinmurens fall

10 minuter om en mur som delade en stad, ett land och satte skräck i ett helt folk. 9 november 1989 faller Berlinmuren. Människor ska efter nästan 30 år äntligen få träffa varandra igen.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vilket krig ledde fram till att Tyskland delades upp?  Vad hette underrättelsetjänsten i Östtyskland som spionerade på folket?  Vad var det som till slut fick folk att börja demonstrera mot diktaturen i Östtyskland?  Varför ville inte de som bestämde i Östtyskland att folk skulle fly västerut?  Varför pratas det fortfarande om Berlinmuren tänker du?  Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Med ljud från: Sveriges Radio, P3 Dokumentär, SVT Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
2021-08-12
Länk till avsnitt

Tsunamikatastrofen

10 minuter om en av vår tids största naturkatastrofer som drabbade Thailand och stora delar av sydostasien julen 2004. I Stora händelser berättar vi om vad som hände när jättevågen träffade land och hur Sverige och världen drabbades.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Ungefär hur många människor tros ha dött i tsunamin?  Hur uppstod tsunamin?  Vad gjorde man efteråt för att en sådan här stor katastrof inte ska hända igen?  Varför tror du det här blev en så stor nyhetshändelse?  Varför pratar man om det än idag tror du?  Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Med ljud från: Sveriges Radio, P3 Dokumentär, SVT Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
2021-08-05
Länk till avsnitt

Millenniebuggen ? Årtusendets största datorproblem

10 minuter om när 1999 skulle bli 2000. När hela världen firade nyår och om oron. Det hade snackats om att flygplan skulle falla ner, kaos. Ingen visste vad som skulle hända när klockan slog tolv.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vad var det man trodde skulle hända när klockan slog tolv nyårsafton 1999?  Blev det någon millenniebugg?  När kommer det firas millennieskifte nästa gång?  Vad tror du hade hänt om man inte lagt ner massa tid och pengar på att fixa problemet?  Varför tror du människor blev så oroliga?  Skulle det här kunna hända igen?  Programledare: Arvid Adrell Producent: Niklas Jonsson Exekutiv producent: Per Palmqvist Med ljud från: Sveriges Radio, SVT, BBC, CNN, CNBC, AP, AFP, ABC, MTV
2021-07-29
Länk till avsnitt

Terrorattackerna i Oslo och på Utøya

10 minuter om händelserna i Norge 22 juli, 2011. En bomb exploderar utanför norska statsministerns kontor. Torget förvandlas till nåt från en krigsfilm. Men snart kommer larmsamtal om nåt mycket värre från den lilla ön Utøya.

om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vilka hade kontor i byggnaderna som förstördes i explosionen i Oslo?  Vilken typ av grupp ordnade lägret på Utöya?  Vad hände med mannen som låg bakom attacken, Anders Behring Breivik?  Hur kunde Anders Behring Breivik få för sig att göra nåt sånt här?  Hur har händelsen påverkat världen efteråt?  Programledare: Klara Askerup Producent: Arvid Adrell Med ljud från: SR, SVT, NRK och AFP.
2021-07-22
Länk till avsnitt

Dolly ? Det klonade fåret

10 minuter om världens första klonade får: Dolly. I Stora händelser berättar vi om det enorma vetenskapliga genombrott som ledde fram till kloningen 1996, men också om rädslorna efteråt. För vad innebär det egentligen att klona en levande varelse och vilket ansvar för det med sig?

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vart föddes fåret Dolly?  Vad är kloning för något?  Varför tyckte många att det var läskigt och dåligt att man klonade ett får?  Fanns det något bra med kloningen?   Varför blev fåret Dolly en så stor nyhet världen över tänker du?  Vad tänker du själv om kloning, ska man klona människor till exempel? Skulle du vilja klona dig själv?    Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Med ljud från: Sveriges Radio, ABC News, The New York Times, Al Jazeera, CNN Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
2021-07-15
Länk till avsnitt

Estoniakatastrofen

10 minuter om en stormig natt mitt ute på Östersjön 1994. En färja med nästan tusen människor ombord skickar ute ett nödmeddelande. Den håller på att sjunka, snabbt. I Stora händelser berättar vi om katastrofen som skakade om Sverige och Europa som en av de värsta båtolyckorna någonsin. Än idag finns frågetecken kvar - vad var det egentligen som hände där ute på havet?

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vart var båten M/S Estonia på väg?  Varför var det så svårt att rädda människor?  Varför vill många att man undersöker eller till och med tar upp båten?  Varför tror du att det här blev en sådan stor nyhetshändelse?  Varför pratar om man det än idag tänker du?  Programledare: Arvid Adrell Producent: Klara Askerup Med ljud från: Sveriges Radio, P3 Dokumentär, TV4, SVT
2021-07-08
Länk till avsnitt

Prinsessan Dianas död

10 minuter om världens mest kända och jagade prinsessa. Ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. I augusti 1997 omkommer prinsessan Diana i en bilolycka i Paris och begravningen följs av halva jordens befolkning.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: I vilket land var Diana prinsessa i?  Vad kallas de fotografer som hänger efter kända personer för att ta bilder?  I vilken stad dog Diana?  Vad heter hennes söner?  Kan man behandla kända människor hur som helst?  Varför tror du Prinsessan Diana fortfarande är en betydelsefull person för många?  Programledare: Klara Askerup Producent: Niklas Jonsson Exekutiv producent: Per Palmqvist Med ljud från: Sveriges Radio, BBC, AP, Sky News, Channel 4, Dokumentären "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy"
2021-07-01
Länk till avsnitt

Aids-epidemin

10 minuter om aids-epidemin. I början av 80-talet upptäcks en mystisk sjukdom i USA. Den är mycket dödlig och sprids över världen. I Stora händelser berättar vi om viruset HIV som först var en dödsdom, men som idag går att leva med.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: När var aids-epidemin?   Vad händer när man blir smittad?   Var kommer viruset ifrån?   Varför sprids det fortfarande i andra delar av världen?   Varför blev aids-epidemin en stor nyhet tror du?   Vilka skillnader var det att få HIV/aids då mot hur det är att få det idag?  Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Med ljud från: Sveriges Radio, P3 Dokumentär, Karlavagnen. NBC News Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
2021-06-24
Länk till avsnitt

Mordet på Anna Lindh

10 minuter om mordet på utrikesminister Anna Lindh och om en av Sveriges viktigaste polisjakter för att få tag på mördaren. I Stora händelser berättar vi om vad som hände den där dagen 2003 när Anna Lindh attackerades av en knivbeväpnad man, mitt inne i ett varuhus.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vem var statsminister i Sverige vid den här tiden?  Vem var Anna Lind?  Vad hände med mannen som mördade Anna Lind?  Varför tror du att det här blev en så stor nyhetshändelse?  Hur påverkar den här händelsen politiker idag tror du?  Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio. Med ljud från: Sveriges Radio, P3 dokumentär, SVT, Dokumentären "Det är utrikesministern, det är Anna Lindh"
2021-06-17
Länk till avsnitt

Frigivningen av Nelson Mandela

10 minuter om Nelson Mandela, frihetskämpen som tvingades sitta 27 år i fängelse. I Stora händelser berättar vi om det rasistiska systemet Apartheid, om kampen för att frige Mandela och få leva i ett rättvist Sydafrika.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: I vilket land levde Nelson Mandela?  Vad var apartheid?  Varför blev Nelson Mandela fängslad?  Varför blev det en så stor nyhet när han till slut blev fri tror du?   Varför är Nelson Mandela viktig för många än idag tror du?  Producent och programledare: Emilia Traneborn Producent: Elsa Gellermark Ljudläggare: Viktor Bergdahl Med ljud från: Sveriges Radio, P3 Dokumentär Avsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
2021-06-10
Länk till avsnitt

Tjernobylolyckan

10 minuter om världens största kärnkraftsolycka. En måndag i april går ett larm på kärnkraftverket Forsmark i Uppland. Radioaktiv strålning upptäcks på ett par skor men någon läcka hittas inte. Spåren leder till Tjernobyl i Sovjetunionen och det ska visa sig vara värre än någon kunnat ana.

Om podden: Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen. Podden passar för 9-13 år ungefär. Frågor till avsnittet: Vad hette staden som låg intill kärnkraftverket och som nu är helt öde?  Varifrån fick omvärlden först reda på att en kärnkraftsolycka ägt rum?  Vad hette landet som Tjernobyl låg i, det som i dag till stor del är Ryssland?   Vad kallas den tre mil stora cirkeln som ritades upp runt kraftverket och där ingen längre får bo?  På vilket sätt påverkar den här olyckan oss än idag?  Varför finns det fortfarande kärnkraftverk kvar tror du?  Producent & programledare: Niklas Jonsson Med ljud från: Sveriges Radio, Sky News Ljudet är uppdaterat.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Stora Händelser - Trailer

10 minuter med allt du behöver veta om nyhetshändelserna som förändrat världen. Premiär torsdag 3 juni och i FM lördag 5 juni kl 9.50

Hur lät det när Estonia sjönk? Varför pratar man så ofta om 11 september? Och vad hände egentligen med det där fåret Dolly? Nu riktar Barnradion strålkastarljuset på de största nyheterna de senaste 30 åren. Stora Händelser är en ny podd från Barnradion för åldrarna 9 till 13 år.
2021-05-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.