Sveriges 100 mest populära podcasts

Jord är du

Jord är du

Jord är du är en podcast om omställning och ledarskap. Det är ett utforskande av vad det innebär att ta sitt mänskliga ansvar, både vad gäller kärleken till sin nästa och till resten av skapelsen. Men också i förhållande till sig själv!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

byaliv.se

Avsnitt

#71 Framtidens stad

Med tanke på det burkiga ljudet kan man tro att Maria blev kvar nere i sitt skyddsrum, men så är tack och lov inte fallet. Istället var det nog bara mikrofonen som strejkade lite medan Maria firar sjösättandet av inte bara en hemsida utan en hel verksamhet! Annelie har vandrat runt en kväll på gatorna i Göteborg och grubblat över det nostalgiska inte bara i gammaldags julbelysning utan även i 90-talets skrupelfria nöjesshoppande. Hur kommer egentligen staden att se ut i ett omställt samhälle? Har den ens en plats och vilken i så fall? Det är sånt vi grubblar på i veckans avsnitt. Delta gärna i samtalet genom att kommentera på vår instagram @jord.ar.du!

2022-11-16
Länk till avsnitt

#70 I otillräcklighet

Pock, pock, pock. Så många saker i tillvaron gör anspråk på vår tid och tillvaron blir exakt allt annat än hållbar. Hur kan vi ta hand om oss när det snurrar för mycket och vad är liksom okej att göra i handbromsdragningen? Finns det möjlighet att styra upp fredad tid, återkommande? Maria vill freda sig genom att kura ihop sig i en jordkällare, Annelie vill göra slut med telefonen. Hur kan vi skydda oss mot den här omvärldssnurren?

2022-11-02
Länk till avsnitt

#69 Gåvan i att ge

Det här avsnittet innehåller reklam för Byakademin, samt Marias egen verksamhet.

Vi pratar om vikten av att fira även de allra minsta framstegen, om Byakademins bok som dykt upp rykande färsk från tryckeriet och om behovet av att få vara en romantisk drömmare. Maria outar sin längtan kring att bara skippa hela det här systemet och skänka bort alla sina tjänster och Annelie konstaterar att det är lika hälsosamt att ge som att träna.

Gillade du avsnittet? Berätta gärna för någon du tänker skulle ha glädje av den!

2022-10-26
Länk till avsnitt

#68 Everyday demokrati

Livet och spretet, om hur KBT kan vara en god hjälp när post-föreläsningen-nojjan slår till och om att bära varandras bördor. Men allra mest pratar vi urfolk och varje dag-demokratin. Vad är grejen egentligen?

2022-10-19
Länk till avsnitt

#67 Orimliga antaganden

Om dekonstruktion handlar om att montera ner nåt befintligt och därmed få möjligheten att pussla ihop delarna på ett annat sätt, så borde väl begreppen omställning och dekonstruktion verkligen kunna fungera ihop?

I veckans avsnitt får du hänga med på en liten sneak-peak av den föreläsning vi kommer att hålla på Bildas konferens om hållbarhet under onsdagen. Vi tar upp tre högst orimliga antaganden som vi ser skulle behöva dekonstrueras för att vi ska kunna hitta mer konstruktiva sätt att förhålla oss.

Och hoppas och tror på att Annelie ska få behålla sin anställning...

2022-10-12
Länk till avsnitt

#66 Dysterkvisten och näktergalen

Hur i hela världen får en det där omställarlivet att bli en go balans mellan arbetet och hängmattan? Vi båda har så himla svårt att få till det där. Mest blir det en tillvaro där känslan av att ligga en kvart efter med ungefär allt blir dominerande. Hur funkar det för er?

Dysterkvisten och näktergalen, hur kom det sig att de fungerar så bra ihop? Vad har de för gåvor till världen egentligen och vad har de att lära av varandra? Vilken typ är du, en dysterkvist eller en näktergal? Eller kanske något helt annat?

2022-10-05
Länk till avsnitt

#65 Kejsaren är naken

Får man säga rätt ut att den här civilisationen inte har nån framtid? Vi får höra om Annelies bravader på tur genom landet och om hoppet som gömmer sig i allt det nattsvarta av att blanda ihop livet med vår tids civilisation.

Känner du att du kan prata om kollaps i de sammanhang du tillhör? Eller tycker du att vi tar i lite väl när vi säger att den är ett faktum?

Tyck gärna till på vår instagram @jord.ar.du!

2022-09-28
Länk till avsnitt

#64 Systemet, say what?

Helt rimlig var frågan vi fick kring system och hur vi ska kunna tänka kring nya system när det vi lever i är det enda vi känner. I det här avsnittet reder vi just i det här med system och vad skola och utbildning har för roll och plats i nuvarande och framtidens system.

2022-09-21
Länk till avsnitt

#63 Alternativet

Vad poddar man om en sån här dag om inte om valresultatet? Såklart känns det skrämmande att var femte svensk verkar tilltalas av alla vidrigheter som kommit ur munnen på diverse Sverigedemokratiska politiker den senaste tiden. Det kommer att spela roll.

Men en betydligt betydligt viktigare är trots allt hur vi andra väljer att agera nu. Att vi väljer att kroka arm och börja bygga alternativet.

Kanske kan tillitsekonomi vara en sån sak?

2022-09-14
Länk till avsnitt

#62 Elektrizitäten

Hallå, snackar ni också mycket el nuförtid'n? Vi gör det i alla fall, och då är det förstås rimligt att vi lyfter det i podden. Har Sverige elbrist eller hur ligger det till? Och hur gör en för att minska sin förbrukning?

Annelie och Erik lyckades dra ner på sin december-elförbrukning med 30% från ett år till ett annat. I avsnittet kommer några alldeles givna, men också de mest effektiva tipsen på hur vi kan göra för att minska behovet av el.

Maria har varit iväg på tur och kom hem påfylld med energi, tankar och ögonöppnande möten i bagaget. Om du blir nyfiken på nätverket Skapelse och existens kan du läsa mer om det här

2022-09-07
Länk till avsnitt

#61 Bokslukaren och valet

Gode tid, den här måndagen och inspelningen blev en lika stor röra som politiken, och på tal om politiken, så har Annelie varit på ett home party med Märta Stenevi och kommer därifrån fylld med tankar och goda samtal. Det blir ingången i veckans poddavsnitt som börjar med en reflektion kring hur läsningen av skönlitteratur hänger ihop med utfallet i valet om ett par veckor.

Nej, vi hade inte tänkt komma in på det, men svårt är det att inte börja snacka om "politiker", som om de vore av ett annat slag än oss andra som lever i det här landet. Kärnan av det vi far efter ligger dock snarare i ideologi, eller längtan efter den, än i hoppet vi ställer till enskilda politiker.

Nåja, välkommen att ta del av det rörigaste och spretigaste inlägget i valrörelsen hittills. Rörigt och härligt - som livet självt.

2022-08-31
Länk till avsnitt

#60 Som på gym

Det här avsnittet innehåller reklam för Bilda och Marias egen verksamhet.

Annelie lyfter två synpunkter hon fått de senaste dagarna- å ena sidan kanske hon inte varit tillräckligt tydlig med allvaret i klimatkrisen? Å andra sidan känns ribban för att engagera sig i miljörörelsen redan omöjligt hög för många.

Hur ska man egentligen hantera den motsättningen? För båda har väl rätt?!

Har du några tankar eller erfarenheter kring det? Dela gärna på vårt instagramkonto @jordardu!

Och nä, det var tydligen inte Taube som skrev låten dans på Brännö brygga, men sak samma...

2022-08-24
Länk till avsnitt

#59 Uppstarten

Sommaren går mot sitt slut och vi är tillbaka med de vanliga podavsnitten! Det blir ett riktigt uppstartsavsnitt det här, en salig blandning om sommarens alla känslor och erfarenheter, om frihetskänsla kring familjer som flyter, frustration över alla korkade politiska förslag, hur man bäst hanterar kladdiga blåbär och mycket mer!

Som vanligt hittar du oss på instagram @jord.ar.du, respektive @byaliv och @jordelivvett

2022-08-17
Länk till avsnitt

#58 Kvartalsrapport!

Har vi kommit fram till sommarens sista brev i den här poddväxlingen? Kanske. Det vi vet är i alla fall att Annelie har fyllt färdigt frysen med blåbär och att den stora Instagramstressen har kommit över henne - hur får folk sina tomater att mogna in i halva juli? Ännu väntar hon på den första tomaten och gurkan ser ut att bli något att hoppas på, men kanske, bara kanske få skörda.

Nog om odlingen och vidare till kvartalsrapporttänket. Ja, för det är där tanken rör sig i det här poddväxlingsavsnittet. Kvartalsrapporten i affärerna, i de stora företagen och i de små. Och kanske farligast av allt: kvartalsrapporten i politiken. 

Musiken som tipsas om heter Ring the bells med JOHNNYSWIM m.fl. Vad väcker avsnittet för tankar hos dig? In och kommentera på vår Instagramsida Jord är du.

2022-08-03
Länk till avsnitt

#57 Ilskan

Den här veckan har Maria konsumerat partiledartal på löpande band och blivit arg. En känsla som nog inte är så dum trots allt. Kanske borde vi omhulda vår ilska lite oftare och lära oss kanalisera den energin på ett konstruktivt sätt?

Om du behöver väcka lite kampkänsla i ditt liv rekommenderas att du tar del av den här 90-talsklassikern av Marias ungdomsfavoriter Brainpool:

https://open.spotify.com/track/3thbvVnMCYr4TUfTQQR2xO?si=WCa2Hy8hSvG9gU401ntJBg&utm_source=copy-link

 

2022-07-27
Länk till avsnitt

#56 Jorden och orden

Poddväxlingen fortsätter, och den här veckan är det Annelie som författar brevet.

Naturen klarar sig utan människan, men människan klarar sig inte utan naturen. Så säger vi, men vad gör de orden med oss? Bidrar de inte till separationen människan och skapelsen emellan? För att kunna skriva in oss i berättelsen om skapelsen och naturen igen behöver vi ordna orden så att det blir en del av vårt medvetande, vår identitet.

Låten som skickas med är Änglamark enligt Lisa Nilsson.

2022-07-20
Länk till avsnitt

#55 Liv och mångfald

#55 Brevväxlingen fortsätter, men så märkligt mycket märkvärdigare det kändes att få svar på tal i en podcast jämfört med ett brev, även om det verkligen är nog så fint det också!

I det här avsnittet gräver Maria lite djupare ner i den industriella berättelsens rotsystem och hittar några rätt sunkiga antaganden som vi bör skrota innan vi ger plats åt den nya berättelsen att växa fram. En berättelse om liv och mångfald...

Lyssna gärna på veckans låt också; Än susar skogen av Emil Jensen.

2022-07-13
Länk till avsnitt

#53 Början och målet

Brevväxlingen fortsätter och Annelie får lite prestationsångest över att välja en låt, men reder ut det på sluttampen. Brevsvaret kommer att handla om berättelsen om vilka vi är och det tarvliga och uttjatade uttrycket ?levande dokument?, men också hur träffsäkert det ändå är när det kommer till berättelsen om oss.

Låten heter We?ll all be free och sjungs av William Matthews och Lisa Gungor.

2022-07-06
Länk till avsnitt

#53 I tveksamhetens tid

I andra avsnittet av vår lilla sommarspecial pratar Maria ut om tveksamheten. Dels inför att podda helt på egen hand, men även om den mer allmänna tveksamheten i den här tiden- när den gamla berättelsen börjar falla sönder men vi ännu inte har tillgång till den nya.

Länk till Lisa Ekdahls låt: https://open.spotify.com/track/1KM1wHg6gf5e1bNV9CTWmu?si=e5lwqNaAQb20QrBTJQ8QRg&utm_source=copy-link

Och som vanligt till vårt instagramkonto där du är hjärtligt välkommen att dela tankar och åsikter om veckans avsnitt!

2022-06-29
Länk till avsnitt

#52 Sommarprat Livsriktning och valutor

Här kommer det första i raden av sommarprat! Först ut är Annelie, som bjuder på reflektioner kring hushållning och livets olika valutor.

Pengar är en given valuta, men långt ifrån den enda. Vi investerar i och hushåller också med vår tid, vår hälsa, vår energi och våra relationer. Hur ser drömtillvaron ut, ja, hur vill vi förhålla oss till de olika valutorna, vad behöver vi reda ut innan och under färden och hur kan vägen mot livet vi drömmer om se ut?

Skicka DM eller dela med dig av dina reflektioner i kommentarsfältet på vårt Instagramkonto Jord är du!

2022-06-22
Länk till avsnitt

#51 En hållbar kultur

#51 Nu har vi kvällspoddat igen och vems hjärna som har för vana att göra kväll sådär vid 19-tiden blir ganska uppenbart direkt... Ändå tordes vi oss an ett så komplext ämne som den kultur vi lever i och hur vi kan göra för att starta en helt nödvändig kulturell transformation.

Vad är egentligen kultur och vad innebär det att vara människa? Och brukar vi verkligen lämna hungriga kompisar på barnens rum? Det är sånt du får höra om ifall du lyssnar på veckans avsnitt!

Och tipsa oss gärna på @jord.ar.du om vad du skulle önska att vi bjöd på i sommar, då vi kommer att dela lite egna tankar i den här podden! 

2022-06-15
Länk till avsnitt

#50 Post omställning

Efter en vecka där mycket handlat om vad som hände för 50 år sedan, som att Annelies föräldrar gifte sig, Ölandsbron invigdes och världens första miljökonferens hölls. Som om inte det vore 50 nog - här har ni det femtionde avsnittet av Jord är du! Förstås håller vi fast vid femtio, fast gör en framtidsspaning för 50 år framåt. Hur är livet då, efter omställningen?
2022-06-07
Länk till avsnitt

#49 När livet inte är hållbart

Här kommer ett avsnitt med alla känslor på utsidan.

Präglade av diverse hormoner, alltför mycket press, korkade uttalanden från politiker och med ett dygn som innehåller alldeles för få timmar, så fick all ilska hos den ena och alla skuldkänslor hos den andra plötsligt ett gemensamt utlopp i veckans samtal.

Känns livet ohållbart för dig just nu, eller har du hittat bra sätt att förhålla dig till de hjul som bara fortsätter rulla?" Dela gärna med dig på @jord.ar.du!

2022-06-01
Länk till avsnitt

#48 Kärringarna mot strömmen

Trumpetfanfar! Näst in i balsalen kommer två kärringar mot strömmen och med sig tar de sina kompanjoner skav och skuldkänsla.

Nä, kanske inte riktigt så. Eller? Att vara skapelsetillvänd i västvärlden är ungefär lika präktigt och skavigt som att vara nykterist på en fest, att ha en stabil dygnsrytm bland studenter och som att ha skidhjälm innan det blev mainstream. Ändå fixar vi inte att bortse från det, och då är det gott att få kroka arm med likasinnade. Ja, på tal om det, så var det just det vi gjorde förra veckan, tillsammans med God jord. Där lyssnade vi på Henric Götefelt som pratade Grön kyrka och gick med Marta Åkesson på skapelsevandring. Och Henric, han hade med sig så kloka frågor, egentligen riktade till församlingar, men de fungerar lika bra till oss här och nu. Hänger ni med?

1. Hur konkretiseras ditt/ert engagemang för miljön?

2. Vad vill du/ni göra mer?

God lyssning!

2022-05-24
Länk till avsnitt

#47 Sorgen i ett brutet kretslopp

#47 Det här avsnittet inleds med en djupdykning in i åldrandets välsignelser och vedermödor, som till exempel hur mycket mer ansträngning det krävs numera att hålla upp mungiporna när vill man vill vara den leende kärringen mot strömmen.

Sen låter vi smärtan över det brutna kretsloppet välla över oss en stund, innan vi kan konstatera att den gamla sinnesrobönen är en fantastisk resurs när världen känns lite för stor och komplicerad för en liten omställare.

Dessutom har Marias kära kollega Mona stadiga tips om hur man kan göra för att undvika giftiga pyralider i våra odlingar!

Läs Monas inlägg här: https://smakfulltradgard.se/pyralider-radda-skorden/

Skriv på om förbud för pyralider här:

https://www.pyralidstopp.nu/

Ge oss gärna ris, ros eller dela dina egna uppfattningar här: https://www.instagram.com/jord.ar.du/

2022-05-18
Länk till avsnitt

#46 Rädsla - makt vs. tillit

Stenåldershjärnan, hur förhåller vi oss till den idag? Grupptillhörigheten har varit helt avgörande för vår överlevnad, men hur gör vi idag, när gruppens modus driver människoarten mot en säker dör? Och rädslan som, även den, har varit och till viss del fortsatt är en livsviktig känsla, hur hanterar vi den när föremålet för den inte längre är en högst konkret björn i skogen, utan ett ganska abstrakt klimathot?

Avsnitt nummer 46 är här och vi pratar rädsla, makt och tillit. För att inte missa kommande avsnitt är vårt stadiga tips att prenumerera på podden i din poddspelare. Vi vill förstås väldigt gärna ta del av dina reflektioner efter avsnitten, så häng med oss på vårt Instagramkonto @jord.ar.du!

2022-05-11
Länk till avsnitt

#45 Matsuveränitet

#45 Den här veckan vänder vi ut och in på en debattartikel som publicerades i den kristna tidningen Dagen förra veckan och som skapade storm i kommentarsfältet. Stämmer det som debattören menar om att köttätande tar livet av andra människor? Vad är det med ämnet kött som gör att folk helt verkar tappa allt hyfs och sunt förnuft i hur man bemöter varandra? Och framför allt- vad innebär begreppet matsuveränitet?

Ämnet veganism vs köttätande brukar som sagt skapa en del känslor. Du är hjärtligt välkommen att dela dina på vårt instagramkonto jordardu. Kom bara ihåg att visa respekt för eventuella oliktyckare!

2022-05-04
Länk till avsnitt

#44 Orimligheter & grönfingrighet

Hur mycket skygglappar är okej att ta på sig för att inte göra omställarlivet till en börda? Maria har varit på skidsemester med familjen och känner skav över den åverkan skidturismen har på naturen. Annelie känner en (enligt henne själv) tramsig och orimlig skuld över att behöva köpa nya strumpor till barnen.

Medan barnen leker åldersöverskridande vill Annelie hänga i trädgården och se växtligheten breda ut sig och skjuta i höjden. Livskamraten Erik bygger växthus - i trädgården där de tänkt att de nått vägs ände fanns det visst möjligheter att göra ännu lite till. Hos Maria håller snön på att smälta bort i ett rasande tempo och planeringen för årets odling, ni vet den som först skulle bestå av potatis, potatis och åter potatis, är i full gång. Och visst blir det mer än potäter.

I början av avsnittet gör Maria reklam för Samhushållarna, ett community för alla som vill bjuda in sin omgivning för att självhushålla tillsammans och samtidigt finnas i ett nätverk med andra samhushållargrupper. Det öppnas upp på söndag den 1 maj. Är du nyfiken på att vara med där kan du klicka här

Väcker poddavsnittet tankar, provoceras du eller blev det en lisa för själen? Dela gärna med dig på vår Instagramsida Jord är du eller på facebooksidan med samma namn. Och du! Du kommer väl ihåg att prenumerera på podden i din poddspelare? Vi gillar att hänga med dig!

2022-04-26
Länk till avsnitt

#43 Var finns meningen?

Vad är egentligen meningen med livet? Kanske ska det fortsätta få vara en fråga utan svar, men vad har det med siffran 42 att göra?

Hur viktig är känslan av meningsfullhet för att vi ska orka med den här tiden och hur gör vi för att öka den? Det är sånt vi dryftar i den här veckans avsnitt.

Nu önskar vi en väldigt glad påsk och tar därmed lite påsklov.

Vi ses igen om två veckor!

2022-04-13
Länk till avsnitt

#42 Nationalstaten

Avsnitt 42, är det här vi borde pratat om meningen med livet? Kanhända. Istället snackar vi nationalstaten. Hur är det egentligen med nationalstaten, gränsdragningen och uppdelandet av landytan ? är det bra eller något som bör förkastas? När nu nationers födelse grundar sig på strävan efter makt och girighet, kan vi ta det vi har, ge det en ny grundplåt och ordna det så att landsgränser primärt är en geografisk bild över samarbete? Och den här nöten då - kan ett land vara kristet?

Veckans tema kommer sig av att en lyssnare efterfrågade det, och det är utforskande och på lite svajjiga ben vi tar oss an ämnet. Efteråt behöver Annelie helt klart tid för reflektion. Hur går dina tankar kring avsnittet? Hör av dig till oss på vår Instagramsida Jord är du!

2022-04-06
Länk till avsnitt

#41 Omställningsglädjen

#41 Den här veckan bjuder vi på ett riktigt raketavsnitt eftersom Maria mitt i söndagsstöket plötsligt insåg att det var dags för Byakademins årsmöte och att om vi ska hinna podda den här veckan måste vi göra det NU! Vi passade på att göra det till en riktig feel good-stund genom att prata om alla de ljuvaste tonerna i omställarlivet.

Vad är det som får dig att kliva upp varje morgon och vilja fortsätta jobba för omställning?

Dela gärna med dig på vårt instagram @jord.ar.du!

2022-03-30
Länk till avsnitt

#40 Hobbes vs. Rousseau

Maria har lyssnat på den intressanta debatten om pacifism och rättfärdiga krig i podden Jesusfolket och reagerade på uttalandet att djävulen (diabolo - den som splittrar, minns ni?) styr i världen. Den utgångspunkten leder oss in på Rousseau och Hobbes och även en sväng till antikens syn på människan. Hur är det egentligen, är vi i grunden onda eller goda? 

I podden nämns två böcker:

I grunden god av författaren Rutger Bregman, där bilden av människan som ond kraftigt ifrågasätts.

Att slå följe för fred är en samling essäer av åtta teologer som formulerar sig om hur kyrkan och kristenheten kan verka för fred och om fred är något mer än frånvaro av konflikt.

Vilka tankar väcker avsnittet hos dig? Dela gärna med dig på vår Instagram Jord är du eller på facebooksidan med samma namn. Och du! Du missar väl inte att prenumerera på podden i din poddspelare?

2022-03-23
Länk till avsnitt

#39 Hantera olikheter

Såhär en bit in i fastan fascineras vi över livet som gror och det obarmhärtiga vårljuset som är alltid segrar över mörkret.

Vi grubblar över möjligheter och svårigheter med människors olikheter. När är olikheterna en tillgång och var går gränsen för när det blir ett problem?

Vi pratar också om vikten att kunna zooma ut och se på grupper ur ett metaperspektiv och så får vi höra om Annelies planer på resiliensmiddag!

2022-03-16
Länk till avsnitt

#38 Resiliens

I norr är det sportlovsvecka och Maria har äntligen hittat en väg som är kompatibel med skollediga barn och arbetsuppgifter som pockar på. I söder har tomatfröna petats ner i jorden och lagom till poddsläpp tittar både sallad och några kålsorter upp. Frågan är bara när tomaterna kan planteras ut för säsongen ? hur gör ni lyssnare??

Nåväl. I det trettioåttonde avsnittet kommer vi in på ordet resiliens, motståndskraft. Resiliens, men mot vad? Kriget i Ukraina får oss att tänka kring resiliens och hur det hänger ihop med fredskultur. Samtidigt släpptes senaste IPCC-rapporten i februari och det är åter uppenbart att vi behöver ställa om vårt sätt att leva, bygga resilienta samhällen. Hur i hela världen ska det gå till? Det kan vara så att vi tror oss vara något på spåren!

Väcker avsnittet tankar hos dig? Dela gärna med dig på vår facebooksida Jord är du eller på vår Instagram med samma namn!

2022-03-08
Länk till avsnitt

#37 Det där "systemet"

Annelie har retat sig lite på Marias eviga prat om "systemet", men är nöjd med sin nya bild av kroppen som ett system.

Maria kämpar vidare med sin känsla av att både vilja och inte vilja prata inför folk.

Tillsammans är vi tacksamma över att vi vågar stå kvar i samtalet, även när det skaver, så att vi kan fortsätta lära. Både med huvet, handen och hjärtat.

2022-03-01
Länk till avsnitt

#36 Elektrifiera mera! Eller?

I strävan efter att minska våra utsläpp av växthusgaser har vi slagit oss in på elektrifieringens vägHur funkar det? Förvisso minskar västvärlden sina CO2-utsläpp, men vad händer med etiken? Där vi betalar pengar för omställningen, betalar andra med sina liv. Samtidig är vi nödgade att minska våra utsläpp. Hur skulle omställningen se ut om vi jobbade mer på lokalt plan?

Vi pratar alltså om grön kolonialisering, men också om omvändelse och fasta.

I avsnittet kommer vi in på elektroniksoptippar i Afrika och i klipp-processen inser Annelie att vi talar om olika tippar. Den Maria talar om finns i Ghana och går att lära sig mer om här och den tippen Annelie pratade om är med en blandsoptipp i Mocambique och om livet på den soptippen kan du höra här.

2022-02-23
Länk till avsnitt

#35 Måste alla odla?

Måste alla odla sin egen mat? Eller är det bra att vi har kvar lite olika specialiteter och uppgifter även i ett postfossilt, lokalt samhälle? I det här avsnittet reder vi lite i begreppen individ, stat, marknad och allmänningar och funderar kring förhållandet individ och ansvarighet. Och så får du ta del av den såväl smärtsamma som kärleksfyllda berättelsen om Esmail.

2022-02-16
Länk till avsnitt

#34 Bygga fredskultur i kristid

Maria har blivit klok på vad det är hon sysslar med, Annelie lever i ett mellanrum och i det pratar vi om att bygga fredskultur i kristid. Vad kan vi dra för lärdomar kring hur vi har agerat under pandemin och vad får de olika förhållningssätten för eftersmak?

Social prepping, vad är det och hur kan vi hålla fred med varandra även när yttre omständigheter hotar?

Välkommen att lyssna på det 34:e avsnittet av Jord är du. Vilka tankar väcker avsnittet? Dela med dig på facebooksidan Jord är du eller på Instagramsidan med samma namn.

2022-02-09
Länk till avsnitt

#33 Den som splittrar

#33 Vad är egentligen ondska? Finns det överhuvudtaget? Är det nåt som lever i våran egoism, eller är det faktiskt en person som bara vill oss illa?

Diablo, djävulen, betyder ?den som splittrar? och oavsett vad vi tror om ondskans väsen, så är vi nog alla överens om att den separation som skär genom världen som en kniv just nu, är av ondo.

Hur skulle vi kunna vara riktiga partypoopers för denne splittrares kalasfeeling och istället välja gemenskap och fredsbyggande? Det är sånt vi grubblar på i dagens avsnitt!

Hur ser du på ondskan? Kasta dig gärna huvudstupa in i samtalet på vårat instagram @jord.ar.du!

2022-02-02
Länk till avsnitt

#32 Matvärn

Hur går det för oss med matförsörjningen egentligen? I dagsläget är Sverige självförsörjande på lök, morötter och socker. Det är ingenting som håller i en kris. Hur hittar vi vägen tillbaka till en rimlig försörjningsnivå? Är det staten som bär ansvaret, kommun, ort eller individ?

Vi pratar Matvärn TM, byn, samarbete och tillit. 

Delta gärna i eftersnacket på vår Instagramsida @jord.ar.du!

2022-01-26
Länk till avsnitt

#31 Hur organiserar man sig?

I det här avsnittet tar vi oss tid att fördjupa samtalet om det som vi kommit in så många gånger på i tidigare avsnitt av den här podden. Nämligen frågan om organisering kontra individuella livsstilsförändringar. Är det verkligen nödvändigt att organisera sig i sitt omställningsengagemang? Och hur gör man i så fall för att det ska kännas genomförbart?

Vad har du för tankar och erfarenheter kring det här med organisering? Bidra gärna till samtalet på vårt instagramkonto @jord.ar.du

2022-01-19
Länk till avsnitt

#30 Tron, miljön och systemet

Vi kickar igång säsong 2 med att dyka rätt in i hur det är att bli äldre (ja, Annelie fyllde 40 år dagen före avsnittet spelades in), hur den kristna tron ger ett språk som ger en riktning i klimatkrisen och den miljöförstöring vår livsstil orsakar. Vi pratar också om vem som ansvarar för att ett systemskifte ska bli av, något vi har helt olika syn på. 

Vad gör det egentligen för skillnad om vi primärt sysslar med omställning kontra omvändelse? Lyssna på avsnittet och dela dina reflektioner på vårt Instagramkonto Jord är du, eller på facebooksidan med samma namn om du föredrar det. 

2022-01-12
Länk till avsnitt

#29 Året som gått

Dags att knyta ihop säcken för det här året och så smått börja blicka fram emot nästa... Följ med på våran resa genom 2021, kantat av bland annat coronavaccin, odlingens berg- och dalbana och resultatet av Marias storhetsvansinne.

Ha sedan en riktigt underbar, fridfull jul och en välsignad start på 2022.

Så hörs vi igen i januari!

2021-12-22
Länk till avsnitt

#28 Omställning och ledarskap

Det är inte alltid så enkelt att gå först på en stig som inte redan är upptrampad.

Det är ett svettigt jobb och man kan känna sig väldigt osäker på vilket håll som är den rätta. Ibland behöver man få testa, ångra sig och söka en annan väg.

Såklart önskar man att fler hakar på och följer med. Men när de som följer med börjar förvänta sig att man faktiskt vet vart man ska bara för att man går längst fram, hur känns det då?

Hur kan vi hantera ledarskap inom omställningen, oavsett om vi tycker att vi valt den rollen eller inte? Och hur kan vi lära oss att ta emot kritik med tacksamhet?

Det är sånt vi pratar om i dagens avsnitt! Delta gärna i samtalet på vårt Instagramkonto Jord.ar.du.

Och prenumerera gärna på Marias veckobrev!

2021-12-15
Länk till avsnitt

#27 - Fridfull jul

Gnistrande, glimrande, strålande jul. Ro i kroppen, paket som ligger inslagna under en grann gran, pyntad med de raraste tingestar. Julbaket är gjort, en härlig tradition där alla är sina bästa jag. Julmaten, ja, det blir favoriterna, varken mer eller mindre. En eld som knastrar i kaminen och friden har sänkt sig. Det är advent.

Eller? Nä, så här ser det varken ut i det Engelbrektssonska eller det Anderbergska hemmet. Här kryper skavet på, känslan av otillräcklighet vad gäller både pynt, julbak och klappar. Men kan en fira jul hur som helst? Vad händer om vi inte höjer konsumsionen till skyarna under högtiden, utan istället försöker vila i skuggan av Fredsfursten? Blir det jul ändå?, undrar vi.

Häng gärna med i eftersnacket som följer på vår Instagramsida eller på facebooksidan Jord är du. Instagraminlägget hos @hemmahosmaria vi nämner under avsnittet hittar du här

2021-12-08
Länk till avsnitt

#26 Zooma ut på kärleken

Är det inte ganska sorgligt att vi håller på att slå på varandra för att vi anser att andra gör och tycker fel? Varför kan vi inte bara erkänna för oss själva att vi faktiskt inte vet vad som är det rätta sättet att ställa om?

Kanske behöver vi zooma ut ett slag och se på hela situationen med ett kärleksfullt öga?

Inte för att det är särskilt lätt... men kanske behöver vi  öva oss i att göra förlåt?

Är du bra på att lyssna på människor som inte tycker som du? Berätta gärna på vår instagram @jord.ar.du

2021-12-01
Länk till avsnitt

#25 - Kneget och livet

Hur är det egentligen med arbetslinjen, platsar den i en hållbar värld? Och är det rimligt att betrakta den som anlitar folk som en arbetsgivare, eller är arbetsköpare ett rimligare ord? Det är sådant vi pratar om i det tjugofemte avsnittet av Jord är du.

Våra egna beslut att ställa oss vid sidan av arbetslinjen, gör det oss till punkare som banar väg framåt eller samhällsbelastningar?

Kanske mest kittlande är tanken på vad det är Maria egentligen far efter, men tappar bort gång på gång just när hon är på väg att säga det. Vi kan bara tipsa om Roland Paulsen-avsnittet av podden Systemskiftet, så kanske du får ett aning.

Texten av Joel Halldorf som Maria nämner hittar du här.

Följ oss gärna på Instagramkontot @jord.ar.du. Där kan du också delta i samtalen som följer på avsnitten!

2021-11-24
Länk till avsnitt

#24 Tillbaka till jorden

Hur får vi diskussionen om miljön att faktiskt handla om naturen? Hur får man folket att ta sig tid att stanna upp och känna förundran och tacksamhet över allt som vi just nu bara tar för givet? Och vad är det egentligen för sjukdom det anderbergska hemmet har drabbats av och som inte går att nämna vid namn?

Det är sånt vi pratar om i avsnitt 24 av podcasten Jord är du!

Följ oss gärna på våra privata konton också: @jordelivvett och @byaliv

2021-11-17
Länk till avsnitt

#23 Lyssnarnas frågor

I det tjugotredje avsnittet svarar vi på era frågor, som rör sig från allt mellan skärmtid till odling och lite fobier på det. Dessutom blir det lite hönssnack och funderingar kring omställningsutmaningar.  

Häng på i efterfesten på vår Instagramsida Jord är du, vetja! Och du, tipsa gärna dina vänner om podden!

2021-11-10
Länk till avsnitt

#22 Hoppet

I det här avsnittet grubblar vi på vad hopp egentligen är och vilken roll det spelar i omställningen. Kan det vara så att vår önskan om att hela tiden känna hopp snarare kan bidra till en känsla av hopplöshet? Vi kommer också in på våra tankar om syndafallet och separationen från det gemensamma och det eviga goda.

Hur ser du på hoppet inför framtiden? Dela gärna med dig på vår instagram @jord.ar.du och glöm inte att skicka in dina frågor till nästa veckas avsnitt som kommer vara en frågestund!

2021-11-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.