Sveriges 100 mest populära podcasts

Kärlek & Europa

Kärlek & Europa

Sveriges första Birgitta Stenberg-podd, där ämnena kärlek och Europa avhandlas. En fräck podd där efterklangen från saxofoner skimrar över blå hav, kanske en kontinental känsla, rivieran, Freud, litteratur, sex, Paul Andersson, etc

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

karlekocheuropa.libsyn.com/spotify

Avsnitt

De smorde in mej med den klistriga bruna chokladen

I detta feta nyårsavsnitt går Johan igenom julfilmen Love Hard och boken Brinn Oslo Brinn för att undersöka om man kan ha en omoraliskt ful partner. Erik studerar kulturens roll som statusmarkör i det klasslösa samhället med Franz Kafka och American Psycho.

2022-01-03
Länk till avsnitt

Nuförtiden är jag kommunist, gudskelov

Erik djupanalyserar Kate Bush-låten Cloudbusting och spårar kärleken som katalysator för de djupa övertygelserna. Johan har slängt ihop en trött spaning om att kapitalismen förstör vårt sökande efter det äkta, men i förbifarten ges goda argument för att Timbro borde producera SVT:s julkalender nästa år.

2021-12-20
Länk till avsnitt

Leker du karl plötsligt?

De fejkade orgasmerna ligger under Johans lupp. Hur fejkade är de egentligen, och är det fel att fejka? Erik skulle prata om konst men hamnar istället i en tirad om hur radiotjänst avskaffats på grund av panopticons uppföljare - synopticon. Temat för Månadens Parfym är mysk.

2021-12-06
Länk till avsnitt

Lite schyssjemang måste man väl ändå ha!

Erik tar nya tag med den toxiska femininiteten, kvinnlig objektifiering av män och heterosexualitetens brinnande helvete i största allmänhet. Johan har gått ned sig i Palmemordet efter en ny TV-serie och frågar sig om det ens vore möjligt att döda Mofasa idag.

2021-11-22
Länk till avsnitt

En prins jag dansat med i Vita havet

Johan har läst Nora Roberts för att få reda på vad romantik egentligen är men upptäckte vad romantik en gång var. Erik förklarar varför man blir så less på fotografiska museet genom att spela ut Birgitta Trotzigs ord om "den dokumentära stilen" mot autofiktion.

2021-11-08
Länk till avsnitt

Det var tyskarnas fel

Erik lanserar sig som "relationship artist" och diskuterar toxisk femininitet med hjälp av feminismens stora namn. Johan använder sig av bränslekrisen i Tyskland kring 1950 för prata om förlåtelse, och hittar på vägen relationstips i Larry Mays filosofi kring internationell rätt efter krigsslutet. 

2021-10-25
Länk till avsnitt

Ett sådant luder var Birgitta

Johan försöker säga vad alla redan tycker i fråga om legalisering av prostitution, vartefter Erik sörjer rummets kollaps och kommer fram till att Espresso House är The Black Lodge i Twin Peaks. Även kompensation för uteblivna inslaget: månadens parfym.

2021-10-11
Länk till avsnitt

Hade du fyllt femton när han förförde dig?

Välkommen till ett extra fullspäckat och febrigt avsnitt av Kärlek & Europa, där Erik och Johan pratar om cancelling och förbjuden kärlek. Ett avsnitt som helt och fullt är ett resultat av dödsdrift. Sex och religion är ett återkommande tema. Förlåt på förhand.

2021-09-27
Länk till avsnitt

Bakom engelskan skymtade en stor babian

Johan reflekterar över människors förmåga att dela upp sina personligheter i olika fack. Erik blir besatt av Johans byrålåde-metafor, varpå han avslöjar att naiva hippies kommer att återinföra nazismen, eventuellt av misstag.

2021-09-13
Länk till avsnitt

Det gäller såna där dji ajs

Erik studerar den rena, heliga, kärleken genom Elizabeth Smart och Julian Assange. Johan pratar om spioner och att konspirationsteorier ofta är lite sanna.

2021-08-30
Länk till avsnitt

En allmänt europeisk Carole

Johan har lyssnat på Niklas Strömstedts sommarprogram och funderar på när det egentligen är bäst att vara sig själv och när det är bättre att vara någon annan. Erik förklarar hur man enligt Joan Didion får mer självrespekt genom att sätta på sig en Ica-kasse på huvudet. Amerika-jingel: Claes Hedström.

2021-08-16
Länk till avsnitt

En friherrinna som är frånskild

Erik serverar svarta piller innehållande sanningen om "kanske-männen". Johan försvarar autofiktionen som vägen till kunskap om livet innan internet. Även premiär för det nya stående inslaget: månadens parfym.

2021-08-02
Länk till avsnitt

Källan till den häftiga stanken

Johan tar tempen på dofter som metod för att attrahera en partner, bland annat med hjälp av internet, och Erik levererar en omgång Woke eller Wack? tillsammans med 1600-talets enda svenska hipster. 

2021-07-19
Länk till avsnitt

Vill du ha världens vackraste flicka i avskedspresent?

Erik försvarar kanske kanske-männen med hjälp av Strindberg och kritiserar nästan Eva Illouz. Johan tar fasta på att en miljon svenskar temporärt förlorat luktsinnet och nosar på doftens betydelse i en postmodern tid.

2021-07-05
Länk till avsnitt

Ivrig att smäcka i någon en Mickey Finn

Johan diskuterar hypokondrins idéhistoria utifrån Hanne Kjöllers krönikor om post-covid, varefter Erik utnämner Richard Dawkins till den mest Kafka-lika Kafka-kritikern.

2021-06-21
Länk till avsnitt

Är det för att jag är Kines?

Erik avslutar sin trilogi om fetischer och landar på något sätt i att Voldemort och Carrie är urtyperna för den moderna människan. Johan funderar över humor och berättar kinesiska sedelärande myter för att förstå Eurovision Song Contest bättre. 

2021-06-07
Länk till avsnitt

Jag såg mördare stryka längs Seine

Johan tar lärdomar från vetenskaplig forskning för att se om relationer i litteratur som verkar lite smådåliga egentligen är jättebra, med både Birgitta Stenberg och Camilla Läckberg som exempel. Erik söker svar på varför alla, typ, mår så dåligt nu förtiden och klandrar 68-rörelsen.

2021-05-24
Länk till avsnitt

Bergie darling, are you alright?

Erik funderar om Ovidius kärlekstips klarar woke-kravet och Johan försöker hitta tips i daoismen på hur man kan vara en Youtuber.

2021-05-10
Länk till avsnitt

Är det inte värt vad som helst att få arbeta med ord?

I det kanske hittills bästa avsnittet av Kärlek & Europa pratar Johan om berusning och citerar Baudelaire medan Erik hämtar lite glödande hat mot kultureliten ur Lars Noréns dagbok. 

2021-04-26
Länk till avsnitt

That sounded very very beautiful

Erik gör ett tappert försök att förklara Deleuze och Johan pratar om skillnaden mellan poesi och poesi.

2021-04-12
Länk till avsnitt

Kvinnor ska skriva för kvinnor

I det tredje och hittills gnälligaste avsnittet av Kärlek & Europa djupdyker Johan i dåliga analyser av Sartre och de Beauvoirs sexliv. Erik använder sitt latenta kvinnohat som krystad språngbräda för att prata om irrationell antipati mot konst. 

2021-03-29
Länk till avsnitt

Klacken i maggropen

I denna andra portion Birgitta Stenberg-utsvävningar funderar Erik på fetischer och Freud, medan Johan pratar om Sartre och karaktärsmördar en känd biografiförfattare. 

2021-03-15
Länk till avsnitt

En spännande älskare med exotiska gåvor

I Sveriges första Birgitta Stenberg-podd diskuterar vi drömmar och mardrömmar om goda män, samt den dåliga konstens plats i kulturen.

2021-02-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.