Sveriges 100 mest populära podcasts

Kärlek & Europa

Kärlek & Europa

En fräck podd där efterklangen från saxofoner skimrar över blåa hav, kanske en kontinental känsla, Rivieran, Freud, litteratur, sex, Paul Andersson, etc. Sveriges första Birgitta Stenberg-podd, kanske.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

karlekocheuropa.libsyn.com/spotify

Avsnitt

Stark och hel och frisk och full av dadel och ananas

Esoteric boy summer fortsätter! Johan bjuder på en odyssé mellan olika andliga rörelser han fått i sitt facebookflöde och de vagt tveksamma känslor dessa ger honom. Finns det viktiga skillnader mellan att rensa kroppen genom att dra trådar i svalget och att tro att man tillhör överlevare från ett sjunket Atlantis?

2022-08-08
Länk till avsnitt

Han klädde ut sig i mina kläder

Kärlek och Europas stora anima-avsnitt. Självmordet som återförening med den stora modern, den dödliga sirensången i There Is a Light That Never Goes Out, intellektuella killar utan fallos, hora/madonna-komplexet, läskiga jungianska tanter, och mycket mer. Sist men inte minst, konkreta förslag på hur du kan integrera din anima - innan det är för sent.

2022-08-01
Länk till avsnitt

Var inte ledsen, vi ska baka en tårta åt dig

Är läsning ett särintresse för kulturella übermenschen? Erik menar att litteraturnördar borde släppa sitt överhöghetskomplex och spela lite TV-spel. Kanske kan Victor Malm, om han verkligen anstränger sig, plocka upp playstationkontrollen 15 minuter om dagen? 

2022-07-25
Länk till avsnitt

En naken flicka i ett hotellfönster

Johan har motvilligt tagit sig an Naked Attraction Sverige och försöker  reda ut vad som egentligen är problemet med programmet - med hjälp av en grund förståelse av Gilles Deleuzes analys av "På spaning efter den tid som flytt."

2022-07-17
Länk till avsnitt

En fritt växande utomhuskaktus

Johan inspireras av värmeböljan som plågade Stockholm under tiden för inspelningen och funderar på samhällets undergång apropå Jared Diamonds bok Undergång. Kanske orkar vi rädda klimatet om det innebär att man får sova ordentligt på natten?

2022-07-11
Länk till avsnitt

"L'Hermaphrodite" stod det på väggen

Erik har försökt greppa den esoteriska psykoanalytikern Carl Jungs teori om animus - den lilla killen som bor i alla tjejer. Kan animus förklara varför många kvinnor hatar både sig själva och andra? Och kan Byggare Bob verkligen leva upp till arketypen "the great dark man"? 

2022-07-04
Länk till avsnitt

Mitt liv som sandwichman

Trender kommer och går, men karisma är lika viktigt idag som på de gamla grekernas tid. Så vad är karisma, och vem är karismatisk? I veckans Kärlek och Europa går vi till botten med denna "nice dick energy", och stöter på karismans kanske farligaste ambassadör: "the beautiful boy as destroyer."

2022-06-27
Länk till avsnitt

Snart träffar du nån

Johan har sett Gift vid första ögonkastet och funderar över den misslyckade matchningen mellan programmets deltagare. Varför faller just den här matchningen platt? Och är inte hela livet en matchning egentligen?

2022-06-20
Länk till avsnitt

Den tjocka bottensatsen av kaffekorn och socker

Johan avslöjar myterna om kaffe och kommer fram till att den älskade drycken är så nyttig att det borde vara kriminellt att inte dricka den. Riskerar kaffet i förlängningen att urholka våra autentiska val och vår fria vilja? 

2022-06-12
Länk till avsnitt

Vi fördärvar varandra, vol. 2

Relationsakuten återvänder för att svara på angelägna frågor. Är han otrogen eller är hon bara en god väninna? Om en tjej slår sin kille i ansiktet av misstag, är det en röd flagga då? Vad ska man göra om ens äktenskap är en front för en ovanlig fetish? 

2022-06-06
Länk till avsnitt

Världen är obegripligt ond

Är allt verkligen tillåtet i krig och kärlek? Är total ödeläggelse verkligen den bästa strategin för ett fungerande samboskap? Erik försöker använda Machiavelli som relationscoach, med varierande framgång. 

2022-05-30
Länk till avsnitt

Jag heter José jag. Kommer från Rom.

Varför är spam alltid så uppenbart spam? Johan letar igenom sin spam-korg på jakt efter den man som avsändarna tror han är. Erik letar i sin egen spam och finner den naiva kärleken.

2022-05-23
Länk till avsnitt

Du röker bara Camel?

Johans berusningsexposé har nått drogen som är mer beroendeframkallande än heroein - tobak. Kärlek och Europa utforskar nikotinets historia och oväntade fördelar i ett avsnitt som absolut inte är sponsrat av tobaksindustrin. 
2022-05-16
Länk till avsnitt

Vi fördärvar varandra

Kärlek & Europa öppnar en relationsakut och analyserar ofrivilliga frågeställare från Reddit. Ska man hålla med sin tjej trots att hon har fel? Varför slutar alla mina relationer med otrohet? Måste jag stå ut med att bli dåligt behandlad för att det beror på trauma i barndomen? Svar utlovas. 

2022-05-09
Länk till avsnitt

Har inte du mera stil på din strip-tease?

Vad är dekadens? Hur är man dekadent? Varför är man dekadent? Erik nystar i dekadensens historia och följer trådarna hela vägen till Birgitta Stenberg och Kärlek i Europa. 

2022-05-02
Länk till avsnitt

Jag missade glaset när jag sträckte ut handen efter det

Johan har läst ett par skitjobbiga närstudier om alkoholism och funderar över skillnaden mellan hur det känns och hur det är. Erik delar en anekdot om sin första fylla. 
2022-04-25
Länk till avsnitt

Med maxitonet i blodet fick jag en idé

Johan fortsätter sin studie av det goda i livet och har nu kommit till knarket. Historia, farlighet och legalisering avhandlas för att slutligen landa i att man borde kolla mer på sport. 

2022-04-18
Länk till avsnitt

Sluta springa till nattklubbar med svenska överklassgossar

Går det att lyckas på Tinder om du inte också är beredd att offra din förstfödde son? Enligt Erik kan desperata singlar hitta många bra kärlekstips i Första Moseboken. Kanske kan en rejäl dos abrahamitisk spiritualitet också hjälpa Amanda Romare att hitta en kille. 

2022-04-11
Länk till avsnitt

Det var Francos huvud som fick ta emot de ilskna smällarna

Erik ställer sig vid katedern och förklarar en gång för alla vad fascism är, samt varför den eventuellt är gay. Den japanska homofascisten Yukio Mishima får oproportionerligt mycket utrymme.

2022-04-04
Länk till avsnitt

Jag måste ju vara en dam

Johan utforskar bjussighetens mekanismer genom den relationsekonomiska termen "drinkluder". Kontrakt, lotterier, patriarkat och semiotik avhandlas, men kanske är bjudandet för bjudandets skull ett ledord?

2022-03-28
Länk till avsnitt

Så oemotståndligt lekfullt dirrande mot tungan

I dagens avsnitt står spriten på menyn då Johan reder ut Rysslands bipolära relation till alkohol. Kanske är vodkasanktionerna mot Ryssland direkt skadliga för Ukraina, och kanske är Fortnite vägen till fred.

2022-03-21
Länk till avsnitt

Ibland på nätterna hörde jag mamma gråta

Lever vi alla i skuggan av en besviken mamma? Erik har sett Sopranos och funderar över mommy issues, dess orsaker och dess verkan. Dessutom, ny säsong med nytt avsnitt varje vecka. 
2022-03-14
Länk till avsnitt

Att lyfta mej högt och smärtfritt i håret

Johan har gjort efterforskningar kring dokumentären Tindersvindlaren och tar tempen på det moderna sol-och-vårandet. Erik har läst Johan Heltnes essäroman Sympati för djävulen och tycker den är bra, men kanske inte lika bra som Platon. 

2022-02-28
Länk till avsnitt

Då pressade jag ner den glatta skiten med fingrarna

Kärlek & Europa tar denna vecka avstamp i boken "Halva Malmö består av killar som dumpat mig" för att diskutera dumpandets etik och autofiktionens motsägelser. Erik berättar varför tjejer är fascister och Johan undrar om inte autofiktion i själva verket är fake news.

2022-02-14
Länk till avsnitt

Att fiska från lyxiga båtar

Johan har läst den glödheta kioskvältaren Halva Malmö består av killar som dumpat mig, och försöker reda ut varför ingen vill vara ihop med Amanda. Erik vill imitera ett av Nietzsches nyårslöften för att slippa bli en reaktionär surpropp och lyckas nästan, men egentligen inte. 

2022-01-31
Länk till avsnitt

Ja, dikter ger väl inga pengar

Erik tar oss på en idiosynkratisk kärleksodyssé som kryssar mellan Michel Houellebecq och Emily Brontë, för att segla i hamn hos Niki de Saint Phalle. Johan fortsätter sin följetong "hänt på Reddit" som denna gång utforskar debatten om kommunpoeten i Tranemo. Vad får kosta pengar?

2022-01-14
Länk till avsnitt

De smorde in mej med den klistriga bruna chokladen

I detta feta nyårsavsnitt går Johan igenom julfilmen Love Hard och boken Brinn Oslo Brinn för att undersöka om man kan ha en omoraliskt ful partner. Erik studerar kulturens roll som statusmarkör i det klasslösa samhället med Franz Kafka och American Psycho.

2022-01-03
Länk till avsnitt

Nuförtiden är jag kommunist, gudskelov

Erik djupanalyserar Kate Bush-låten Cloudbusting och spårar kärleken som katalysator för de djupa övertygelserna. Johan har slängt ihop en trött spaning om att kapitalismen förstör vårt sökande efter det äkta, men i förbifarten ges goda argument för att Timbro borde producera SVT:s julkalender nästa år.

2021-12-20
Länk till avsnitt

Leker du karl plötsligt?

De fejkade orgasmerna ligger under Johans lupp. Hur fejkade är de egentligen, och är det fel att fejka? Erik skulle prata om konst men hamnar istället i en tirad om hur radiotjänst avskaffats på grund av panopticons uppföljare - synopticon. Temat för Månadens Parfym är mysk.

2021-12-06
Länk till avsnitt

Lite schyssjemang måste man väl ändå ha!

Erik tar nya tag med den toxiska femininiteten, kvinnlig objektifiering av män och heterosexualitetens brinnande helvete i största allmänhet. Johan har gått ned sig i Palmemordet efter en ny TV-serie och frågar sig om det ens vore möjligt att döda Mofasa idag.

2021-11-22
Länk till avsnitt

En prins jag dansat med i Vita havet

Johan har läst Nora Roberts för att få reda på vad romantik egentligen är men upptäckte vad romantik en gång var. Erik förklarar varför man blir så less på fotografiska museet genom att spela ut Birgitta Trotzigs ord om "den dokumentära stilen" mot autofiktion.

2021-11-08
Länk till avsnitt

Det var tyskarnas fel

Erik lanserar sig som "relationship artist" och diskuterar toxisk femininitet med hjälp av feminismens stora namn. Johan använder sig av bränslekrisen i Tyskland kring 1950 för prata om förlåtelse, och hittar på vägen relationstips i Larry Mays filosofi kring internationell rätt efter krigsslutet. 

2021-10-25
Länk till avsnitt

Ett sådant luder var Birgitta

Johan försöker säga vad alla redan tycker i fråga om legalisering av prostitution, vartefter Erik sörjer rummets kollaps och kommer fram till att Espresso House är The Black Lodge i Twin Peaks. Även kompensation för uteblivna inslaget: månadens parfym.

2021-10-11
Länk till avsnitt

Hade du fyllt femton när han förförde dig?

Välkommen till ett extra fullspäckat och febrigt avsnitt av Kärlek & Europa, där Erik och Johan pratar om cancelling och förbjuden kärlek. Ett avsnitt som helt och fullt är ett resultat av dödsdrift. Sex och religion är ett återkommande tema. Förlåt på förhand.

2021-09-27
Länk till avsnitt

Bakom engelskan skymtade en stor babian

Johan reflekterar över människors förmåga att dela upp sina personligheter i olika fack. Erik blir besatt av Johans byrålåde-metafor, varpå han avslöjar att naiva hippies kommer att återinföra nazismen, eventuellt av misstag.

2021-09-13
Länk till avsnitt

Det gäller såna där dji ajs

Erik studerar den rena, heliga, kärleken genom Elizabeth Smart och Julian Assange. Johan pratar om spioner och att konspirationsteorier ofta är lite sanna.

2021-08-30
Länk till avsnitt

En allmänt europeisk Carole

Johan har lyssnat på Niklas Strömstedts sommarprogram och funderar på när det egentligen är bäst att vara sig själv och när det är bättre att vara någon annan. Erik förklarar hur man enligt Joan Didion får mer självrespekt genom att sätta på sig en Ica-kasse på huvudet. Amerika-jingel: Claes Hedström.

2021-08-16
Länk till avsnitt

En friherrinna som är frånskild

Erik serverar svarta piller innehållande sanningen om "kanske-männen". Johan försvarar autofiktionen som vägen till kunskap om livet innan internet. Även premiär för det nya stående inslaget: månadens parfym.

2021-08-02
Länk till avsnitt

Källan till den häftiga stanken

Johan tar tempen på dofter som metod för att attrahera en partner, bland annat med hjälp av internet, och Erik levererar en omgång Woke eller Wack? tillsammans med 1600-talets enda svenska hipster. 

2021-07-19
Länk till avsnitt

Vill du ha världens vackraste flicka i avskedspresent?

Erik försvarar kanske kanske-männen med hjälp av Strindberg och kritiserar nästan Eva Illouz. Johan tar fasta på att en miljon svenskar temporärt förlorat luktsinnet och nosar på doftens betydelse i en postmodern tid.

2021-07-05
Länk till avsnitt

Ivrig att smäcka i någon en Mickey Finn

Johan diskuterar hypokondrins idéhistoria utifrån Hanne Kjöllers krönikor om post-covid, varefter Erik utnämner Richard Dawkins till den mest Kafka-lika Kafka-kritikern.

2021-06-21
Länk till avsnitt

Är det för att jag är Kines?

Erik avslutar sin trilogi om fetischer och landar på något sätt i att Voldemort och Carrie är urtyperna för den moderna människan. Johan funderar över humor och berättar kinesiska sedelärande myter för att förstå Eurovision Song Contest bättre. 

2021-06-07
Länk till avsnitt

Jag såg mördare stryka längs Seine

Johan tar lärdomar från vetenskaplig forskning för att se om relationer i litteratur som verkar lite smådåliga egentligen är jättebra, med både Birgitta Stenberg och Camilla Läckberg som exempel. Erik söker svar på varför alla, typ, mår så dåligt nu förtiden och klandrar 68-rörelsen.

2021-05-24
Länk till avsnitt

Bergie darling, are you alright?

Erik funderar om Ovidius kärlekstips klarar woke-kravet och Johan försöker hitta tips i daoismen på hur man kan vara en Youtuber.

2021-05-10
Länk till avsnitt

Är det inte värt vad som helst att få arbeta med ord?

I det kanske hittills bästa avsnittet av Kärlek & Europa pratar Johan om berusning och citerar Baudelaire medan Erik hämtar lite glödande hat mot kultureliten ur Lars Noréns dagbok. 

2021-04-26
Länk till avsnitt

That sounded very very beautiful

Erik gör ett tappert försök att förklara Deleuze och Johan pratar om skillnaden mellan poesi och poesi.

2021-04-12
Länk till avsnitt

Kvinnor ska skriva för kvinnor

I det tredje och hittills gnälligaste avsnittet av Kärlek & Europa djupdyker Johan i dåliga analyser av Sartre och de Beauvoirs sexliv. Erik använder sitt latenta kvinnohat som krystad språngbräda för att prata om irrationell antipati mot konst. 

2021-03-29
Länk till avsnitt

Klacken i maggropen

I denna andra portion Birgitta Stenberg-utsvävningar funderar Erik på fetischer och Freud, medan Johan pratar om Sartre och karaktärsmördar en känd biografiförfattare. 

2021-03-15
Länk till avsnitt

En spännande älskare med exotiska gåvor

I Sveriges första Birgitta Stenberg-podd diskuterar vi drömmar och mardrömmar om goda män, samt den dåliga konstens plats i kulturen.

2021-02-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.