Sveriges 100 mest populära podcasts

Byggnadsvårdspodden

Byggnadsvårdspodden

Vad händer när man sätter en teoretiker, en praktiker och en gör-det-själv:are tillsammans i en inspelningsstudio? Jo, har man tur blir det en podd! Svante Helmbaek Tiren konstvetare och skribent, Anton Björklund, hantverkare och Josefina Fogelin, byggnadsvårdare, pratar om byggnadsvård ur olika synvinklar. I varje avsnitt intervjuas en gäst som är expert på ämnet för dagen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

byggnadsvardspodden.podbean.com

Avsnitt

#9 Gunnebo slott öppnar sitt orangeri

Gunnebo slott slog upp dörrarna till den återuppförda 1700-talsorangeriet och bjöd spå hantverksfestival. Byggnadsvårdspodden var inbjudna och pratade med flera av hantverkarna som varit med och skapat orangeriet. Vi får lära oss mer om hur arbetet bakom Gunnebo slotts upprustning gått till och vilka frågor de ansvariga tvingats ta ställning till.

 

Medverkande:

Anki Sande, vd Gunnebo slott Andreas Bergerson, finsnickare Ulf Henningsson "Ler-Ulf eller "Eko-Ulf", lerbyggare Johan Hasselqvist, Traditionell Stuckatur Emelie Jansson, kakelugnsmakare Stefan Günther, slottsarkitekt och byggnadsantikvarie

 

 

 

2022-10-19
Länk till avsnitt

#8 Gysinge

Gysinge centrum för byggnadsvård har fyllde 30 år och firade med en byggnadsvårdsdag. Podden gav sig ut på sitt första fältreportage och pratade med hantverkare, experter och entusiaster om läget för byggnadsvården och framtidens möjligheter.

Avsnittet innehåller även handfasta tips från hantverkare på plats. Vi lär oss hur man gör allt från rödfärgskokning och pappspänning till stenhuggeri och golvskurning.

2021-10-02
Länk till avsnitt

#7 Återbruk och miljö

Designern, omställningsaktivisten, stylisten och skribenten Isabelle McAllister är aktuell med boken ?Skavank: laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta?. Hon har arbetat med byggprojekt och DIY i hela sitt vuxna liv.

I det här avsnittet pratar hon om tillfredsställelsen i att ta hand om sina saker, lappa, laga och renovera - något byggnadsvårdare gör hela tiden. Men hur får vi egentligen fler att förstå att byggnadsvård och miljötänk går hand i hand?

LÄNKAR SOM NÄMNS

Återbruk och byggnadsvård, Ingrid Martins Holmberg, Anneli Palmsköld: https://gup.ub.gu.se/publication/256794

Byggnadskultur, om att bli en bättre beställare: https://byggnadsvard.se/produkt/byggnadskultur-2009-3/

 

 

2021-10-02
Länk till avsnitt

#6 Badrum i lera

Lera är ett av våra äldsta och viktigaste byggmaterial. Den blir till tegel, takpannor, keramik, puts, isolering och mycket annat. Men hur kan man använda lera idag? Är till exempel lerbadrum en bra idé för ett hållbart hus?

 

Johannes Riesterer, ugnsmurarmästare och lerbyggare, bygger med lera och håller kurser i hantverket. I det här avsnittet förklarar han mer om lerans många olika egenskaper, och vad kan ska tänka på när man använder lera i sitt hus. Han berättar också att många tror att det inte är tillåtet att bygga badrum i lera idag:

 

- Att bygga badrum i lera är lagligt i Sverige. Det som kallas ?standard? är en rekommendation från branschen, berättar Johannes.

 

Dessutom pratar vi med det nya länsombudet i Skåne, Emil Billbäck som är engegerad i försvarandet av en rivningshotad kyrka. Och så tar vi naturligtvis upp den anrika kolsyrefabriken i Liljeholmen. Du som lyssnar får dessutom ett specialerbjudande när du blir medlem i Byggnadsvårdsföreningen under september 2021!

LÄNKAR

Johannes artikel om lera: https://byggnadsvard.se/lita-pa-leran/

Sörmland museum, föreläsning: https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/hallbart-hemma/okonventionella-badrum-1/

Facebookgruppen Lita på leran: https://www.facebook.com/groups/686884902197538

Bevara Bunkeflo kyrka: https://www.facebook.com/bunkeflokyrka

Lövholmen: https://www.facebook.com/groups/329589638575828

 

 

 

 

2021-09-11
Länk till avsnitt

#5 Byggnadsvård och familjeliv

Hur får man ihop linoljefärgsmålning och barnpassning? Är det realistiskt att renovera hus när man är en småbarnsfamilj, eller kan det rentav vara en fördel? Och hur är det om man är singel ? hur stora projekt är rimliga? I det här avsnittet pratar vi om hur man får ihop livspusslet med sitt hus.

Vi får tips av byggnadsvårdaren och blivande fyrabarnsmamman Hanna Bågling Källström, även känd som @Glashuset_ på Instagram

2021-07-25
Länk till avsnitt

#4 Byggnadsvårdarens plånbok

Ibland sägs det att byggnadsvård alltid är billigare eftersom man sparar och bevarar. Andra gånger påstås raka motsatsen. Hur är det egentligen?

Vad ska man tänka på för en sund ekonomi för sitt hus, och vad är det för värden vi pratar om? Kan man få bidrag för att restaurera sitt hus eller hoppas på att ett byggnadsvårdsläger ska lösa allt?

Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen, hjälper oss att reda ut frågan om pengar och gamla hus.

2021-06-26
Länk till avsnitt

#3 Färg och Måleri

Vad menar vi egentligen med ?traditionellt? måleri? Hur sent på året kan man måla med slamfärg och vad tänkte historiens målare om färgrecept och hantverk? Ludvig Tigerhielm, kulturmålare, svarar på frågor om hur man kan tänka och göra när man ska måla i gamla hus. Vi ringer även upp länsombudet Arianna Benigno som berättar om ett aktuellt fall på Gula listan.

2021-05-08
Länk till avsnitt

#2 Byggnadsvårda din trädgård

Inom byggnadsvården fokuserar vi mycket på husen ? men egentligen är trädgårdarna minst lika viktiga kulturmiljöer. Vi intervjuar trädgårdsantikvarie Ulrika Rydh om betydelsen av det gröna kulturarvet och hur man kan lära känna sin egen trädgård. Vi gästas även av länsombudet Arianna Benigno som berättar om opinionsbildning och byggnadsvårdskamp. 

2021-04-10
Länk till avsnitt

#1 Vad är Byggnadsvård?

Innebörden i begreppet ?byggnadsvård? diskuteras ständigt. Inte minst på sociala medier går åsikterna ofta isär ? och det kan bli både förvirrande och infekterat. Så vad är ett bra sätt att närma sig ämnet idag? Kan olika uppfattningar samexistera eller behöver vi städa upp diskussionen?

Gäster: Vicki Wenander

2021-03-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.