Sveriges 100 mest populära podcasts

Min död min begravning

Min död min begravning

Har du någonsin tänkt på din begravning? I podden Min död min begravning utforskar designer Barbro Ohlson Smith och hennes gäster vårt avsked. Vill du bestämma mer själv, låta dina efterlevande sköta allt eller bara låta det bli som det blir? Intresset ökar för att göra något eget av den stora finalen på våra liv. En sak är säker, när vi pratar om döden förstår vi också mer av livet.

Min död min begravning

Programledare: Barbro Ohlson Smith

Kontakt: [email protected]

Produktionsbolag: Keep Up Agency

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ohlsonsmith.se/

Avsnitt

#46 Ullakarin Nyberg ? Självmord är en permanent lösning på ett tillfälligt problem.

Ullakarin Nyberg är överläkare inom psykiatri med inriktning på suicidprevention.

I Sverige är det cirka 4 personer om dagen som avslutar sina liv.

Ullakarin vill därför att vi ska prata mer med varandra om hur vi mår. Hon ser också tecken på att samhället håller på att öppna

upp kring det här tidigare mycket tabubelagda ämnet.

Ullakarins egen uppgift är att träffa de patienter som befinner sig i riskzonen för självmord.

Att påverka den som slutligen bestämt sig är oerhört svårt, men det går.

?Det enda som är farligt när man träffar en som tänker ta sitt liv är tystnad.?


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över.

Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du.

Du är inte ensam. Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour.

Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre.

Du kan vara helt anonym när du ringer.


Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.Källa: 1177.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-09
Länk till avsnitt

#45 Ingvar Carlsson ? Döden är svår hur den än kommer.

I det senaste avsnittet av min död min begravning inspelat den 28 februari, Olof Palmes dödsdag, gästas Barbro Ohlson Smith av Ingvar Carlsson. Han som mot sin önskan fick ta över ett jobb andra drömmer om. För Ingvar låg i stället en fruktansvärd anledning bakom det nya jobberbjudandet. Lyssna till Ingvars egen berättelse om hur döden följt honom sedan barnsben och lett till att han själv skrivit en bok om döden, den heter "I sällskap med döden". Hör honom berätta om hur kvinnorna i hans liv spelat en avgörande roll i de stora beslut han fattat kring sin karriär. Och om hans tankar kring den aktuella situationen i Europa och mediernas ansvar kring att hålla folkmoral och hopp uppe. Ett samtal med vår förre statsminister som ger oss inblickar i hans livslånga bana som statsman och politiker och om såren som aldrig kunnat läkas.


I sällskap med döden hittar ni här: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/287976/i-sallskap-med-doden/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-12
Länk till avsnitt

#44 Ulrika och Ylva ? Ritualen är som en ficka i tiden.

Ylva Björnberg är fristående strateg och gör framtidsstudier inriktat på upplevelser, möten och arbetsliv. Ulrika Hammar är kommunikatör på RFSU och författare. På en fest kommer de i samtal om en svår händelse. En nära vän till Ulrika sedan femtio år, har oväntat avslutat sitt liv. Ylva blir tagen av Ulrikas jätteförlust och en tanke väcks, varför görs inget för den som blir kvar när någon går bort? I avsnittet berättar de om den sorgeritual de skapade för Ulrikas tre tydliga sorger beträffande väninnan Stina*. Och ritualen som ett sätt att tillsammans med andra kunna bearbeta livets olika skeden. "Finns det någonting mer meningsfullt än att hjälpa varandra leva våra liv och gå igenom det vi går igenom?"


* Stina hette egentligen något annat, men av omsorg gentemot andra som också kände henne har vi valt ett annat namn under det här samtalet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-21
Länk till avsnitt

#43 Min död min begravning Tomas Seo

- AI kommer att göra oss odödliga. Tomas Seo är innovationsstrateg, rådgivare till ledningsgrupper och

ger ut nyhetsbrevet Detta förändrar ju allt! Människans nuvarande stadier, liv eller död, menar Tomas att tekniken kommer att sudda

ut. ?Hittills har alla dött, men det finns en möjlighet att våra barn blir odödliga.?

Tomas har förberett sig genom att spara all epost han skickat för att träna en bot att bli den eviga Tomas.

Han ser positivt på AI, de tråkiga arbetsuppgifterna försvinner och vi kan utnyttja våra liv på intressantare sätt.

Traditionella statusmarkörer som pengar ersätts av mer livsbejakande som konst och kultur.

Men för att inte halka efter i den stora förändringen, måste alla börja använda AI, speciellt kvinnor.


dfja.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-31
Länk till avsnitt

#42 Tobias Peedu - Vi är del i kretsloppet.

Tobias Peedu är advokat med inriktning på familjerätt. Hans klienter är till störst del företagare och ägarfamiljer, i flera fall, andra generationen. Tobias tar oss igenom en mängd scenarier som visar komplexiteten i frågeställningarna. Särkullsbarn, skevdelning, generationsskiften, skilsmässor, plötslig död. Hans uppgift är att gnugga kristallkulan och försöka se in i framtiden. Men att vi dör är det enda vi säkert vet om livet. Efter 25 år har Tobias lärt sig läsa människor och känner av när de har funderingar. Värst är ifall det finns risk för kaos, vilket både kan bero på den döde eller de efterlevande. ?Det finns testamenten som skrivs för att skapa mesta möjliga osämja.?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-10
Länk till avsnitt

#41 Marianne Goldman - Det är något speciellt med pennan.

Marianne Goldman är dramatiker, författare och samtalsterapeut. När hon är 32 dör hennes mamma och

insikten att de inte får mer tid tillsammans drabbar Marianne. Hon blir dramatiker. Nu följer ett liv av författande kring ångest och död, förhållandet mellan mor och dotter och det judiska, men alltid med en stor dos svart humor. Marianne skildrar svåra processer och i pjäsformatet som bygger på konflikt, kan båda parter ha rätt. För det allra svåraste kan vara att bara lyssna på den som är sjuk. ?Man blir inget helgon bara för att man har det svårt?. Följ med på ett energifyllt samtal med avstamp i Mariannes liv och författarskap.


Köp Mariannes bok här: https://www.adlibris.com/se/bok/sag-inte-forlat-9789188383990


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-19
Länk till avsnitt

#40 - Inga Bjerner Åkerlund - Allt liv är heligt.

Inga Bjerner Åkerlund är sjuksköterskan som först började arbeta inom neonatal sjukvård, för att senare gå över till hospis. Där ville hon gärna uppfylla sina patienters enskilda önskemål, som att gå på festival eller åka till landet en sista gång. Hennes yrkesval kan ha förstärkts av att Inga själv förlorat två barn. Hon levde även en tid i Tanzania där de har en annan syn på liv och död. Många afrikanska kvinnor har ett av sina barn under jorden. Inga har en bestämd syn på att alla liv är lika värda, korta som långa. Ett liv ska inte heller betygsättas med hur många dagar man levt och vad har man åstadkommit. ?Har man levt och har man dött, det är det som är värt?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-05
Länk till avsnitt

#39 Anders Åkerlund - Varje människa är en otroligt spännande berättelse.

Anders Åkerlund är både präst, skogsbrukare, översättare av swahili och reseledare. Anders utgångspunkt är att varje människa bidrar med någonting. Nyfikenheten, öppenheten och humorn har han fått av släkten i Dalarna. Han berättar om hur det svenska ?gråa mitten? står i kontrast mot afrikansk smärta och lust. Kulturer med annorlunda livssyn mot vår, där bara det som går att väga och mäta ges betydelse. Anders har aldrig ett färdigt manus och har lett begravningsakter i kyrkor, vardagsrum och på sommarängar. ?Att sitta med människor i sorg är viktigt. På deras villkor. Och lyssna?. Välkommen till en hjärtlig pratstund där historier om sorg, skratt och tillstånd bortanför orden lär oss något mer om livet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-15
Länk till avsnitt

#38 Arne Norlin och Bo Hedin, ?Många mil har vi vandrat?

Journalisten Bo Hedin och författaren Arne Norlin har gett ut boken "Bland berömda svenskar. 62 promenader på Stockholms begravningsplatser". Under pandemin började de vandra tillsammans och idén tog form under en promenad på Skogskyrkogården. Hör om Carin Göring, gift med nazisten Herman, som begravdes fyra gånger, graven som tros ha inspirerat Astrid Lindgren till "Bröderna Lejonhjärta" och kulturens kändistäta kyrkogård Katarina på Södermalm. De berättar också vilka begravningsplatser som de tycker är vackrast. "De är ofta en kombination av fakta, känsla och vacker arkitektur", säger de.


Här finns boken att köpa. https://www.adlibris.com/se/bok/bland-beromda-svenskar-62-promenader-pa-stockholms-begravningsplatser-9789180185028


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-18
Länk till avsnitt

#37 Ingegerd Widell ? Sörj inte att jag är död, gläds åt att jag har levat.

Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare inom folkbokföring på Skatteverket och en av dem som utvecklat efterlevandeguiden. En praktisk guide som Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket tillsammans tagit fram för att underlätta allt arbete kring ett dödsfall. Praktiska råd, juridik och lagar. Efterlevandeguiden måste kunna hjälpa alla, oavsett vem och vilka frågeställningar de kan tänkas ha. För behoven kan te sig helt olika inför, under och åren efter en begravning. Ingegerd är lite förvånad över att anhöriga i Sverige är så svåra att boka in för en begravning jämfört med andra länder. ?Där sätter man av sin tid direkt, i Sverige är det på gränsen till en filofaxövning?.


https://www.efterlevandeguiden.se/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-30
Länk till avsnitt

#36 Ulf Lernéus ? Begravningar är ett facit på hur samhället ser ut och mår.

Ulf Lernéus är förbundsdirektör för SBF Svenska Begravningsbyråers Förbund. Vi möter honom i en livepodd som spelades in på Svenska Begravningsbyråers Förbundskongress i Växjö där också journalisten Susanne Westergren medverkar. Ulf berättar om hur han redan som 15-årig prästson bestämde sig. Det fanns något speciellt med värdigheten i en begravning som lockade. Häng med på ett energifyllt samtal kring begravningar med Ulfs personliga reflektioner över utvecklingen, intressanta fakta, bra tips och en hel del humor. ?Är det bara farfars huvud i urnan??.


https://www.begravningar.se/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-09
Länk till avsnitt

#35 Christina Rindsjö ? ?Ta väl hand om livet och möt döden med tillit och hopp.

Christina Rindsjö är holistisk entreprenör vilket betyder att se helheten och ta hänsyn till både det vetenskapliga och det andliga. Sen flera år präglar vattnets betydelse henne och hon har tagit fram en unik vattenflaska som förbättrar vattnets kvalitet. För Christina har olika livshändelser lett till uppvaknanden och nya vägval, där flera nära dödsfall fungerat som bränsle och djupa insikter för det fortsatta livet här på jorden. Buddhismen ligger henne nära hjärtat för att den innehåller så mycket visdom och värdefulla livsverktyg; ?Vi är en del av något större och allt hänger ihop" Christina bjuder oss på en målande beskrivning av sin mammas bortgång och begravning.


Vill ni ha kontakt med Christina:


[email protected]


www.onewell.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-18
Länk till avsnitt

#34 Py Bäckman ? ?Man måste vara barnslig för att klara sig genom livet?.

Py Bäckman är låtskrivare och sångerska. Uppväxt när söndagsskola och kyrkan var första mötet med musik för många barn. Så kom Elvis och musiken blev en livsstil som ledsagat henne genom livet. Hon har turnerat med band, skrivit åt andra, översatt musikaler, skrivit filmmusik, men ändå haft kvar en koppling till kyrkan. Py uppträder ofta i kyrkor och har flera psalmer med i psalmboken, där Stad i ljus är mest känd. Hör Pys livsresa, hennes syn på livet, religion, sorg och död. När det går bra att sjunga på begravningar och när det inte bara går. Och tankarna kring hantverket, skrivandet; ?För mig är det alltid roligt att sätta mig ned och skriva?. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-28
Länk till avsnitt

#33 Jenny Hagman - Vi är inte våra tankar.

Jenny Hagman är mental tränare, yogalärare och coach inom idrott och ledarskap. Från ha varit golfproffs och vd ägnar hon idag sina dagar åt att hjälpa andra. Jenny menar att det är viktigt att styra tankens kraft, för det vi sätter fokus på kommer att växa. Att välja vad man tänker på är lika viktigt för hälsan som maten vi äter. Rädslor står ofta i vägen för vår potential och döden kan vara en sådan rädsla. Jenny tror att ifall vi pratade mer om döden och inte bara i samband med sorg skulle det inte vara så svårt. ?Varje dag kan vi vakna upp och välja vad vi ska göra med den här dagen?.


www.jennyhagman.com


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-28
Länk till avsnitt

#32 Sven Irving ? sorg är så mycket mer än bara döden.

Sven Irving är journalist och tidigare nyhetschef på TV4. Som nyhetschef har Sven arbetat väldigt nära döden, där det värsta scenariot blev verklighet då en nära kollega på uppdrag dog i tjänsten.

Han berättar om hur man värderar en nyhet, vad man rapporterar och hur man tänker kring etik. Sven anser att journalistik helst bör gå bakom rubriker och förklara sammanhang.

Det är också viktigt att fortsatt vara människa och inte låta själva nyheten ta över. ?För stunden kan du se bortom tragiken, men den är alltid närvarande, annars skulle allt landa i cynism?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-07
Länk till avsnitt

#31 Alrik Williams ? Jag är som en katt med nio liv.

Alrik Williams är författaren som under rekordlång tid hållit den svåra sjukdomen bukspottkörtelcancer stången. Vården kallar honom ?mirakelmannen?. Han hade en chans på 10 000 att klara själva operationen. Efter operationen genomgick han en stor förvandling. Från ett vanligt liv till ett slags pågående döende där han hitintills besegrat döden varje dag i fjorton år och är nu inne på det femtonde. En livssituation som inte alltid är så lätt att dela med sin omgivning. Alrik tänker annorlunda och ser inte döden som något definitivt slut. Han ser den som en del av livet och naturen där ständig förvandling och förändring sker. ?Vi blir aldrig av med livet, det är ett kontinuum?. 


Beställ Alriks bok ?Det obändiga livet? här: [email protected]

Om du uppger ditt namn får du ett signerat exemplar.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-24
Länk till avsnitt

#30 Eva Svensson - Att förlora en partner.

När Eva Svenssons man Esbjörn förolyckas i en dykolycka står hon helt oförberedd. I ett förtroligt samtal berättar Eva om sin fortsatta resa genom livet med och utan Esbjörn. En utforskning bestående av trädgårdsarbete och konstnärligt skapande. Och nu senast processen med Esbjörn Svenssons nyfunna inspelningar, som Eva precis presenterat för omvärlden. ?Det var som ett meddelande smugglat över gränsen?


https://esbjornsvensson.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-27
Länk till avsnitt

#29 Anders Ingves - ?Ju mer du kan vara i nuet ju mindre sorg har du.?

Anders Ingves har många års erfarenhet av att hjälpa företagsledare att förbättra affärer både i Sverige och på Åland. Under sitt yrkesverksamma liv har han upplevt näringslivet gå från ett gammaldags chefskap till ett modernt ledarskap. I det här avsnittet får vi höra hans tankar kring hur sorg på fler sätt än ett är en del av affärsvärlden. Sorg kan drabba oss när en kollega eller kunder avlider, men sorg är också en del av våra projekt eller kan upplevas i avsaknaden av mänskliga möten efter pandemin. ?För att göra sitt bästa måste man vara hel och då är det bra att man pratar om död?. Anders berättar också om varför han sedan många år skriver på sin egen nekrolog.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-13
Länk till avsnitt

#28 Ulrika Dinnetz Trappnell - De ska få ett guldkorn om dagen

Ulrika Dinnetz Trappnell är undersköterska med inriktning demenssjukdom eller kognitiv svikt. För sex år sedan lämnade hon sitt arbete i reklambranchen ?för att jobba med liv och död på riktigt?. Idag arbetar hon, som hon säger, helt från hjärtat med att ge sina boende en god livskvalitet deras sista period i livet. Det här avsnittet ger stor inblick i hur den palliativa vården för personer med demens kan upplevas både av personal, boende och anhöriga och vikten av att förstå helheten. Ulrikas berättelse är både personlig och informativ. ?Lyssna på ditt hjärta, hälsa på så ofta du har tillfälle och försök ha goda möten?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-29
Länk till avsnitt

#27 Susanne Westergren - Man har rätt till sin egen livshistoria.

Susanne Westergren är författare och journalist. I samband med ett antal dödsfall i släkten fick Susanne själv ta hand om allt det praktiska och blev intresserad av vad som händer i en familj efter ett dödsfall och hur man själv kan förbereda sig för sin egen död. Hennes nyvunna erfarenheter resulterade i boken: "Konsten att ta hand om ett dödsbo", samt programserien "Allt går i arv" på SVT. Hör Susannes tankar och tips utifrån många av de situationer och förhållanden hon mött i sitt arbete med familjer i sorg. ?Fem personer i en familj upplever samma situation på 5 olika sätt, så lyssna mer och försök möta varandra"


Konsten att ta hand om ett dödsbo:

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Susanne%20Lj%20Westergren


Allt går i arv:

https://www.svtplay.se/allt-gar-i-arv


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-08
Länk till avsnitt

# 26 Nina Lindvall - Ser inte döden som ett slut.

Nina Lindvall är sedan fem år vd för Interflora. Företaget har via sina blommor i snart hundra år varit en känsloförmedlare för livets alla skeden. Blommor är också den mest positiva produkt Nina arbetat med, trots en bakgrund i branscher som mode, TV och film. Nina vill öppna upp sina kunders sinnen. Hon tycker att det finns gott om utrymme för förnyelse, både vad det gäller blommorna men även kring själva begravningen. Nina menar att begravningar måste spegla alla våra nya behov. ?Det är den sista högtiden vi inte brutit upp?.


www.interflora.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-26
Länk till avsnitt

#25 Jakob Ratz Endler ? Samtal om döden är en kärlekshandling.

Jakob Ratz Endler är narkos- och intensivvårdsläkare och författare med stor erfarenhet av att möta döden. Han har varit med många som stått inför döden och menar att det är viktigt att både patienter och närstående får tydlig information vad som kommer att hända. Vi samtalar om allt från organdonation till hur döden kan se ut i framtiden när många av oss kan bli 120 år. ?Ge döden 5 minuter om året? säger Jakob, så är du mer förberedd när den väl står för dörren.


Jakobs bok "Hantera döden en handbok"

https://www.bokus.com/bok/9789178871162/hantera-doden-en-handbok/


Lyssna här

https://www.bookbeat.se/bok/hantera-doden-en-handbok-543344


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-04
Länk till avsnitt

#24 Lotten Sunna ? Utan kärlek finns det ingen sorg.

Lotten Sunna driver tillsammans med sin make ett stenhuggeri dedikerat åt personligt formgivna gravstenar. I vårt multikulturella samhälle där stenens typografi behöver formges på många språk och med många kulturella och religiösa uttryck är hennes bakgrund som grafisk designer en stor fördel. Det enkla korset på stenen har ofta ersatts av mer personliga attribut. Men det finns ett strikt regelverk att följa. För Lotten är det viktigaste att få till ett fint minnesmärke efter en älskad person. ?Stenen kommer att stå i många år, ge dig själv tid till att fundera på hur du vill ha det?.


http://www.eaststone.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-13
Länk till avsnitt

#23 Göran Segeholm - Jag menar att du dör två dödar.

Göran Segeholm är fotograf och fotolärare. Han gör även poddar, skriver och ger ut böcker om fotografi. När Görans mamma gick bort blev det naturligt att han blev den som valde det foto som skulle pryda hennes kista. Så hur ser en sådan bild ut? I detta avsnitt diskuterar vi bevarandet och vad som skapar minnet av en människa. Både historiskt innan fotografier fanns och i nutid där bilder tas i tusental. Göran menar att det är viktigt att tänka på vad bilder gör med oss. ?Ju mer vi lever med bilder, desto mindre lever vi här och nu.?. Är det kanske viktigare med den inre bilden, än den framställda?


https://www.bildspraket.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-30
Länk till avsnitt

# 22 Diana Uppman - Vi är i ständig kontakt med de döda.

Diana Uppman är föreläsare och arbetar som strateg och visionär inom stadsplanering. Med en bakgrund som Bebyggelseantikvarie och filosofi studerar hon byggnaders och miljöers dåtid, nutid och framtid genom de människor som byggt och levt i dem. Lyssna på Dianas målande beskrivningar av hur vår dagliga koppling ser ut till de som levt innan oss. ?Vi håller döden i handen när vi går genom staden.


https://www.talarforum.se/diana.uppman


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-16
Länk till avsnitt

#21 Lotta Ahlvar - Att få säga farväl är otroligt viktigt.

Lotta Ahlvar har varit verksam inom mode och textil, inrednings- och produktdesign över till slöjd och hantverk. ?Hela min karriär har jag ägnat åt yta?. Genom yogan har hon på senare tid påbörjat en inre resa där tillstånd gjort henne orädd inför döden. I Lottas personliga berättelse får vi höra hur en smärtsam händelse från barndomen med ett mycket oväntat dödsfall ännu idag präglar hennes familj. Upplevelser som starkt påverkat hennes egen syn på avslut och farväl. ?Allting har ett slut här i livet, alla som lämnar ska ha en fin stund.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-02
Länk till avsnitt

#20 Jennifer Schulze - Jag är inte rädd för döden.

Jennifer Schulze är reklamkvinnan som älskade sitt jobb men kände att något fattades henne. Idag har hon arbetat som präst i två år.

I detta avsnitt får vi höra Jennifers personliga tankar kring hur det är att pendla mellan bröllop, dop och begravningar.

Hon berättar om sin vardag som präst med sina upplevelser, känslor och noggranna förberedelser. ?Det viktigaste är att de anhöriga känner att det är deras stund?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-19
Länk till avsnitt

#19 Tora Kirchmeier - Döden gör en ännu mer levande.

Tora Kirchmeier är formgivaren som valde att göra sitt examensprojekt på Beckmans Designhögskola om döden. Ett ämne hon funderat på sedan hon kom i kontakt med släktens bevarade brev och kuvert med sorgkant. ?Jag tyckte de var vackra?. Tora berättar om sin gedigna research, hur examensarbetet tog form, vad det lärt henne om sig själv och hur andra har reagerat. Hennes känsla är att döden blivit väldigt osynlig och inte manifesteras visuellt runt omkring oss längre jämfört med förr i tiden.


Torakirchmeier.se

[email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-05
Länk till avsnitt

#18 Systrarna Anna och Sofia Ocklind ? Vi jobbar med livet.

Anna och Sofia Ocklind ville någon gång jobba tillsammans. Efter att deras egen släkt under kort tid drabbats av många dödsfall och där systrarna blev djupt involverade förstod de. ?Men det är ju det här vi ska göra ihop?. Så startade de en begravningsbyrå med namnet Systrarna Ocklind. Anna och Sofia lägger ned mycket tid på att lyssna in familjerna de hjälper. ?Det kan vara sorgligt och jobbigt, men känslan av tacksamhet och glädje överväger?.


Här kan du se Anna och Sofias urna:

https://systrarnaocklind.se/urnan-ocke/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-21
Länk till avsnitt

#17 Bob Hansson ? Döden är cool.

Bob Hansson är poet och författare. När pappan var döende var Bob tacksam över tiden de fick ihop, men blev ändå mer ledsen när en nära vän gick bort. Bob tycker vi ska ägna mer tid till att utforska våra känslor än att bara prata och tänka. I sin senaste föreställning avsätter Bob tio minuter till sin egen begravning. ?Ena halvan av livet handlar om att tillverka sig, andra halvan om att säga adjö till det?. Det blir roligare ifall vi först pratar om varför det gör så ont att leva och sedan varför det är så härligt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-07
Länk till avsnitt

#16 Susanne Nilsson ? all sorg är unik.

Susanne Nilsson är sorgeterapeut och pedagog. Efter att Susanne själv fått uppleva att det gick att bearbeta hennes pappas död, hela 32 år efter den inträffat bestämde sig Susanne för att byta yrkesinriktning och startade Spirio Sorgecenter. I det här avsnittet ger oss Susanne fler exempel på händelser i livet vi faktiskt kanske inte förstått har handlat om sorg. Vi får också goda råd i hur vi kan stödja dem som går igenom en sorgeperiod. ?Ingen av oss går igenom livet utan att ha varit med om förluster?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-24
Länk till avsnitt

#15 Lars Fuhre ? ingen pratar om döden, jag gör gärna det.

Lars Fuhre är grafisk formgivare och konstnär. Han har under lång tid undervisat i grafisk design på Beckmans Designhögskola. Sedan sent 80-tal har Lars intresserat sig för dödsannonsers visuella uttryck. Från att ha bestått mest av kors och buketter har annonsernas symboler gått till att föreställa nästan vad som helst. I det här avsnittet diskuterar vi själva dödsannonsen för att ge våra lyssnare intressanta infallsvinklar kring vad texter och symboler kan berätta om den bortgångne.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-26
Länk till avsnitt

#14 Thomas Kvarnström ? Jag hjälper andra människor.

Thomas Kvarnström är Krematorieföreståndare på St Botvids Kapell och krematorium. Han ser sitt yrke som ett serviceyrke där han hjälper sörjande att gå vidare i sin sorgeprocess. Thomas berättar om hur en kremering går till och vad man som anhörig kan tänka på och om pandemins värsta period där personalen arbetade alla veckans dagar för att hinna med. Trots den typen av påfrestning säger Thomas ?Man får inte bli känslokall i det här jobbet".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-29
Länk till avsnitt

#13 Tea Malmegård ? vill ha fest och psalmfritt.

Tea Malmgård är kock och krogägare samt arbetar med podcasts och tv. Hon gör även mat till fester och event, samt minnesstunder. Hyggligt ung har hon deltagit i 30-talet begravningar, inklusive sin mammas. Tea utmanar gärna det äldre gardet matmässigt och erbjuder helst annat än snittar, lax och rostbiff. Men främst vill hon att de sörjande ska kunna slappna av. Om sin egen begravning säger hon att det måste bli fest och firande och bra musik. ?Fram med champagnen, sätt på grillen så firar vi livet vi hade tillsammans?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-08
Länk till avsnitt

#12 Helena Collert ? begravningen är vår sista kontakt

Helena Collert är regissör och skådespelerska och bjuder på sina reflektioner kring begravningar. Hon tycker att själva begravningen är till för de efterlevande, men vill att den hedrar den avlidne, som ett försök till kontakt. Vad blir ett fint och värdigt ?Hej då?? för just den här personen. Alla delar bygger helheten och sorgearbetet. Vi borde prata mer om döden än vad vi gör i vårt moderna samhälle där religionen backar. För döden är något vi alla har gemensamt, men kanske glömmer bort i vardagen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-15
Länk till avsnitt

#11 Johan Munter ? besatt av blommor.

Johan är mästerflorist och grundare av Floristkompaniet. Han tycker att begravningar är viktiga, det sista mötet i en relation. Johans livslånga kärlek till blommor hjälper honom att göra de sörjandes svåra tid fin. Vissa börjar tänka på blommorna redan dagen efter, andra behöver se exempel för att kunna välja. Johan ser sällan sitt verk upplevas. ?Jag lämnar teatern innan föreställningen börjar?. Själv önskar han att somna in i liljekonvaljernas, vitsippornas, gullvivornas och blåsippornas tid ? tillsammans med vårens första blommor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-25
Länk till avsnitt

#10 Anna Jinghede ? ser mer död på en förmiddag än vi gör under ett helt liv.

Anna var tandläkaren som insåg att bakom varje patient fanns en större berättelse. Det ledde till att hon idag är en av Sveriges få rättsodontologer, de som identifierar omkomna via deras tänder. Anna är också kriminaltekniker, polis, poddare samt doktorand. Arbetet med brott, olyckor och katastrofer har gett henne insikter om livet. ?Att vi en dag ska dö, har vi alla gemensamt, om vi vågar prata mer om det, skulle våra rädslor inför döden minska?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-11
Länk till avsnitt

#9 Pia Kristoffersson ? borgerlig officiant som utformar begravningsritualer.

Pia driver Liv & Död ? Kulturbegravningar. Hör hennes berättelse om hur begravningar fungerar som ett kitt mellan människor och generationer. Lär dig om skillnaderna mellan borgerlig och kyrklig begravning och hur hon som officiant leder och utformar hela ceremonin tillsammans med de anhöriga. Från konstvärlden och med bakgrund som formgivare bygger Pia upp begravningsritualen med stor omsorg kring alla detaljer för att nå rätt helhetsupplevelse.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-21
Länk till avsnitt

#8 Helena von Zweigbergk ? vem äger någons död?

Helena är författare till många romaner om förhållanden och relationer samt en omtyckt radioprofil. Hon tycker begravningen är till för oss efterlevande men att den inte behöver bli något jippo. När saker blir obegripliga för oss människor, som t ex död, flyttas de upp till ett magiskt plan. Därför finns det vissa riter. En begravning bör ha ett visst allvar för att den är en del av vårt sorgearbete. Men vi ska inte heller lägga en alltför stor tyngd på vår egen död. Helena hoppas att hennes barn ska dansa på hennes grav annars tänker hon spöka för dem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-07
Länk till avsnitt

#7 Håkan Axelsson ? tar hand om de döda som om de vore hans mamma.

Håkan är ansvarig för Transport & Ceremoni på Fonus i Stockholm. Han är en av de sista som ser den avlidne innan locket stängs på kistan. Hör Håkans personliga berättelse om att få till rätt frisyr på den avlidne och hur man tar hand om sörjande vars känslor rusar. ?Sorgen är den andra sidan av myntet, att man har älskat?. Håkan ger råd för hur vi kan förbereda oss bättre och ge mer plats åt minnen och gemenskap. Hans arbete handlar om många praktiska moment, men innehåller också mycket känsla.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-16
Länk till avsnitt

#6 Philip de Croy ? levande dödsvetare.

Philip de Croy är Sveriges enda Thanatolog, dödsvetare. Med sin kunskap inom teologi, traditioner, symboler och död och sitt personliga sätt väcker han många tankar kring vad som är viktigt för både dig som dör och dem du lämnar. ?Förr dog vi i hemmet, nu dör vi på hemmet. Trots Philips expertis, vet han som vi andra, ingenting om sin egen död. En sak är säker, vi föds och vi dör och behöver prata mer om det.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-02
Länk till avsnitt

#5 Lenita Kärker ? strävan efter total närvaro.

Precis som flera av våra tidigare gäster har Lenita inte tänkt helt färdigt på sin egen begravning. Däremot för hon många samtal om livet, andlighet och döden i sitt yrke som pskykosyntesterapeut. Hör om när hennes pappa gick bort och varför hon har en bättre relation till honom idag än när han levde.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-12
Länk till avsnitt

#4 Anna Nachmann ? tar besluten åt de sörjande.

Inom judisk tro ska du begravas inom 24 timmar. Men det är inte det enda som skiljer från en icke-judisk begravning. Anna Nachman har begravt nära fyrahundra människor och vet var alla ligger. Hon jämför yrket med fyrvaktarens, ett liv med ständig jour där allt annat är omöjligt att planera in. Hör Anna berätta om varför kvinnor tvättar kvinnor och män tvättar män, varför hon är en bläckfisk och hur varför hon valde yrket. ?Det enda jag vill fokusera på är att att leva just nu. Jag vet ju hur det slutar, men vill du leva så är priset döden?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-28
Länk till avsnitt

#3 Jenny-Ann Gunnarsson ? Sveriges första Dödsdoula.

Då Jenny-Ann Gunnarssons mamma dör leder det till att hon en tid senare startar sin egna begravningsbyrå Vila för att sedan utbilda sig till certifierad Dödsdoula. När jag träffar Jenny-Ann berättar hon på ett mycket inspirerande sätt om alla olika situationer, möten och önskemål hon upplever i yrket som begravningsentreprenör och vad det kan innebära att anlita en Dödsdoula. Jenny-Ann har verkligen gåvan att prata om sorg och död på ett naturligt och tydligt sätt. I det här tredje avsnittet pratar vi bland annat om mer okända begrepp som randig sorg. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-14
Länk till avsnitt

#2 Marcus Skinnar ? entreprenör i gravstenar.

I avsnitt nr 2 får vi en unik inblick bakom kulisserna i gravstensbranschen när Barbro träffar gravstensleverantören Marcus Skinnar från Edurus. 

Marcus är också filantrop och har arbetat många år i Kina. Han berättar om skillnaden mellan svenska och kinesiska begravningstraditioner. Vi får höra hur man ska tänka när man väljer gravsten för att inte betala ett överpris. Vi lär oss allt om stenproduktion, design, detaljer, regler, storlekar och färger och allt arbete det ligger bakom att tillverka en gravsten.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-31
Länk till avsnitt

#1 Caroline af Ugglas ? med koll på sin egen begravning.

Gäst i avsnitt nr 1 är artisten, körledaren och konstnären Carolina af Ugglas. Caroline är en av våra mest öppna och levande själar och hon berättar om sorgen och känslorna när hennes pappa gick bort och om att det är läskigt men viktigt att prata om döden. Om att sjunga på begravningar med gråten i halsen och att på skämt servera dödskallar i godisskålar på sin egen begravning. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.