Sveriges 100 mest populära podcasts

Min död min begravning

Min död min begravning

Har du någonsin tänkt på din begravning? I podden Min död min begravning utforskar designer Barbro Ohlson Smith och hennes gäster vårt avsked. Vill du bestämma mer själv, låta dina efterlevande sköta allt eller bara låta det bli som det blir? Intresset ökar för att göra något eget av den stora finalen på våra liv. En sak är säker, när vi pratar om döden förstår vi också mer av livet.

Min död min begravning

Programledare: Barbro Ohlson Smith

Kontakt: [email protected]

Produktionsbolag: Keep Up Agency

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ohlsonsmith.se/

Avsnitt

#28 Ulrika Dinnetz Trappnell - De ska få ett guldkorn om dagen

Ulrika Dinnetz Trappnell är undersköterska med inriktning demenssjukdom eller kognitiv svikt. För sex år sedan lämnade hon sitt arbete i reklambranchen ?för att jobba med liv och död på riktigt?. Idag arbetar hon, som hon säger, helt från hjärtat med att ge sina boende en god livskvalitet deras sista period i livet. Det här avsnittet ger stor inblick i hur den palliativa vården för personer med demens kan upplevas både av personal, boende och anhöriga och vikten av att förstå helheten. Ulrikas berättelse är både personlig och informativ. ?Lyssna på ditt hjärta, hälsa på så ofta du har tillfälle och försök ha goda möten?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-29
Länk till avsnitt

#27 Susanne Westergren - Man har rätt till sin egen livshistoria.

Susanne Westergren är författare och journalist. I samband med ett antal dödsfall i släkten fick Susanne själv ta hand om allt det praktiska och blev intresserad av vad som händer i en familj efter ett dödsfall och hur man själv kan förbereda sig för sin egen död. Hennes nyvunna erfarenheter resulterade i boken: "Konsten att ta hand om ett dödsbo", samt programserien "Allt går i arv" på SVT. Hör Susannes tankar och tips utifrån många av de situationer och förhållanden hon mött i sitt arbete med familjer i sorg. ?Fem personer i en familj upplever samma situation på 5 olika sätt, så lyssna mer och försök möta varandra"


Konsten att ta hand om ett dödsbo:

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Susanne%20Lj%20Westergren


Allt går i arv:

https://www.svtplay.se/allt-gar-i-arv


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-08
Länk till avsnitt

# 26 Nina Lindvall - Ser inte döden som ett slut.

Nina Lindvall är sedan fem år vd för Interflora. Företaget har via sina blommor i snart hundra år varit en känsloförmedlare för livets alla skeden. Blommor är också den mest positiva produkt Nina arbetat med, trots en bakgrund i branscher som mode, TV och film. Nina vill öppna upp sina kunders sinnen. Hon tycker att det finns gott om utrymme för förnyelse, både vad det gäller blommorna men även kring själva begravningen. Nina menar att begravningar måste spegla alla våra nya behov. ?Det är den sista högtiden vi inte brutit upp?.


www.interflora.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-26
Länk till avsnitt

#25 Jakob Ratz Endler ? Samtal om döden är en kärlekshandling.

Jakob Ratz Endler är narkos- och intensivvårdsläkare och författare med stor erfarenhet av att möta döden. Han har varit med många som stått inför döden och menar att det är viktigt att både patienter och närstående får tydlig information vad som kommer att hända. Vi samtalar om allt från organdonation till hur döden kan se ut i framtiden när många av oss kan bli 120 år. ?Ge döden 5 minuter om året? säger Jakob, så är du mer förberedd när den väl står för dörren.


Jakobs bok "Hantera döden en handbok"

https://www.bokus.com/bok/9789178871162/hantera-doden-en-handbok/


Lyssna här

https://www.bookbeat.se/bok/hantera-doden-en-handbok-543344


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-04
Länk till avsnitt

#24 Lotten Sunna ? Utan kärlek finns det ingen sorg.

Lotten Sunna driver tillsammans med sin make ett stenhuggeri dedikerat åt personligt formgivna gravstenar. I vårt multikulturella samhälle där stenens typografi behöver formges på många språk och med många kulturella och religiösa uttryck är hennes bakgrund som grafisk designer en stor fördel. Det enkla korset på stenen har ofta ersatts av mer personliga attribut. Men det finns ett strikt regelverk att följa. För Lotten är det viktigaste att få till ett fint minnesmärke efter en älskad person. ?Stenen kommer att stå i många år, ge dig själv tid till att fundera på hur du vill ha det?.


http://www.eaststone.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-13
Länk till avsnitt

#23 Göran Segeholm - Jag menar att du dör två dödar.

Göran Segeholm är fotograf och fotolärare. Han gör även poddar, skriver och ger ut böcker om fotografi. När Görans mamma gick bort blev det naturligt att han blev den som valde det foto som skulle pryda hennes kista. Så hur ser en sådan bild ut? I detta avsnitt diskuterar vi bevarandet och vad som skapar minnet av en människa. Både historiskt innan fotografier fanns och i nutid där bilder tas i tusental. Göran menar att det är viktigt att tänka på vad bilder gör med oss. ?Ju mer vi lever med bilder, desto mindre lever vi här och nu.?. Är det kanske viktigare med den inre bilden, än den framställda?


https://www.bildspraket.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-30
Länk till avsnitt

# 22 Diana Uppman - Vi är i ständig kontakt med de döda.

Diana Uppman är föreläsare och arbetar som strateg och visionär inom stadsplanering. Med en bakgrund som Bebyggelseantikvarie och filosofi studerar hon byggnaders och miljöers dåtid, nutid och framtid genom de människor som byggt och levt i dem. Lyssna på Dianas målande beskrivningar av hur vår dagliga koppling ser ut till de som levt innan oss. ?Vi håller döden i handen när vi går genom staden.


https://www.talarforum.se/diana.uppman


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-16
Länk till avsnitt

#21 Lotta Ahlvar - Att få säga farväl är otroligt viktigt.

Lotta Ahlvar har varit verksam inom mode och textil, inrednings- och produktdesign över till slöjd och hantverk. ?Hela min karriär har jag ägnat åt yta?. Genom yogan har hon på senare tid påbörjat en inre resa där tillstånd gjort henne orädd inför döden. I Lottas personliga berättelse får vi höra hur en smärtsam händelse från barndomen med ett mycket oväntat dödsfall ännu idag präglar hennes familj. Upplevelser som starkt påverkat hennes egen syn på avslut och farväl. ?Allting har ett slut här i livet, alla som lämnar ska ha en fin stund.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-02
Länk till avsnitt

#20 Jennifer Schulze - Jag är inte rädd för döden.

Jennifer Schulze är reklamkvinnan som älskade sitt jobb men kände att något fattades henne. Idag har hon arbetat som präst i två år.

I detta avsnitt får vi höra Jennifers personliga tankar kring hur det är att pendla mellan bröllop, dop och begravningar.

Hon berättar om sin vardag som präst med sina upplevelser, känslor och noggranna förberedelser. ?Det viktigaste är att de anhöriga känner att det är deras stund?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-19
Länk till avsnitt

#19 Tora Kirchmeier - Döden gör en ännu mer levande.

Tora Kirchmeier är formgivaren som valde att göra sitt examensprojekt på Beckmans Designhögskola om döden. Ett ämne hon funderat på sedan hon kom i kontakt med släktens bevarade brev och kuvert med sorgkant. ?Jag tyckte de var vackra?. Tora berättar om sin gedigna research, hur examensarbetet tog form, vad det lärt henne om sig själv och hur andra har reagerat. Hennes känsla är att döden blivit väldigt osynlig och inte manifesteras visuellt runt omkring oss längre jämfört med förr i tiden.


Torakirchmeier.se

[email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-05
Länk till avsnitt

#18 Systrarna Anna och Sofia Ocklind ? Vi jobbar med livet.

Anna och Sofia Ocklind ville någon gång jobba tillsammans. Efter att deras egen släkt under kort tid drabbats av många dödsfall och där systrarna blev djupt involverade förstod de. ?Men det är ju det här vi ska göra ihop?. Så startade de en begravningsbyrå med namnet Systrarna Ocklind. Anna och Sofia lägger ned mycket tid på att lyssna in familjerna de hjälper. ?Det kan vara sorgligt och jobbigt, men känslan av tacksamhet och glädje överväger?.


Här kan du se Anna och Sofias urna:

https://systrarnaocklind.se/urnan-ocke/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-21
Länk till avsnitt

#17 Bob Hansson ? Döden är cool.

Bob Hansson är poet och författare. När pappan var döende var Bob tacksam över tiden de fick ihop, men blev ändå mer ledsen när en nära vän gick bort. Bob tycker vi ska ägna mer tid till att utforska våra känslor än att bara prata och tänka. I sin senaste föreställning avsätter Bob tio minuter till sin egen begravning. ?Ena halvan av livet handlar om att tillverka sig, andra halvan om att säga adjö till det?. Det blir roligare ifall vi först pratar om varför det gör så ont att leva och sedan varför det är så härligt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-07
Länk till avsnitt

#16 Susanne Nilsson ? all sorg är unik.

Susanne Nilsson är sorgeterapeut och pedagog. Efter att Susanne själv fått uppleva att det gick att bearbeta hennes pappas död, hela 32 år efter den inträffat bestämde sig Susanne för att byta yrkesinriktning och startade Spirio Sorgecenter. I det här avsnittet ger oss Susanne fler exempel på händelser i livet vi faktiskt kanske inte förstått har handlat om sorg. Vi får också goda råd i hur vi kan stödja dem som går igenom en sorgeperiod. ?Ingen av oss går igenom livet utan att ha varit med om förluster?.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-24
Länk till avsnitt

#15 Lars Fuhre ? ingen pratar om döden, jag gör gärna det.

Lars Fuhre är grafisk formgivare och konstnär. Han har under lång tid undervisat i grafisk design på Beckmans Designhögskola. Sedan sent 80-tal har Lars intresserat sig för dödsannonsers visuella uttryck. Från att ha bestått mest av kors och buketter har annonsernas symboler gått till att föreställa nästan vad som helst. I det här avsnittet diskuterar vi själva dödsannonsen för att ge våra lyssnare intressanta infallsvinklar kring vad texter och symboler kan berätta om den bortgångne.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-26
Länk till avsnitt

#14 Thomas Kvarnström ? Jag hjälper andra människor.

Thomas Kvarnström är Krematorieföreståndare på St Botvids Kapell och krematorium. Han ser sitt yrke som ett serviceyrke där han hjälper sörjande att gå vidare i sin sorgeprocess. Thomas berättar om hur en kremering går till och vad man som anhörig kan tänka på och om pandemins värsta period där personalen arbetade alla veckans dagar för att hinna med. Trots den typen av påfrestning säger Thomas ?Man får inte bli känslokall i det här jobbet".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-29
Länk till avsnitt

#13 Tea Malmegård ? vill ha fest och psalmfritt.

Tea Malmgård är kock och krogägare samt arbetar med podcasts och tv. Hon gör även mat till fester och event, samt minnesstunder. Hyggligt ung har hon deltagit i 30-talet begravningar, inklusive sin mammas. Tea utmanar gärna det äldre gardet matmässigt och erbjuder helst annat än snittar, lax och rostbiff. Men främst vill hon att de sörjande ska kunna slappna av. Om sin egen begravning säger hon att det måste bli fest och firande och bra musik. ?Fram med champagnen, sätt på grillen så firar vi livet vi hade tillsammans?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-08
Länk till avsnitt

#12 Helena Collert ? begravningen är vår sista kontakt

Helena Collert är regissör och skådespelerska och bjuder på sina reflektioner kring begravningar. Hon tycker att själva begravningen är till för de efterlevande, men vill att den hedrar den avlidne, som ett försök till kontakt. Vad blir ett fint och värdigt ?Hej då?? för just den här personen. Alla delar bygger helheten och sorgearbetet. Vi borde prata mer om döden än vad vi gör i vårt moderna samhälle där religionen backar. För döden är något vi alla har gemensamt, men kanske glömmer bort i vardagen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-15
Länk till avsnitt

#11 Johan Munter ? besatt av blommor.

Johan är mästerflorist och grundare av Floristkompaniet. Han tycker att begravningar är viktiga, det sista mötet i en relation. Johans livslånga kärlek till blommor hjälper honom att göra de sörjandes svåra tid fin. Vissa börjar tänka på blommorna redan dagen efter, andra behöver se exempel för att kunna välja. Johan ser sällan sitt verk upplevas. ?Jag lämnar teatern innan föreställningen börjar?. Själv önskar han att somna in i liljekonvaljernas, vitsippornas, gullvivornas och blåsippornas tid ? tillsammans med vårens första blommor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-25
Länk till avsnitt

#10 Anna Jinghede ? ser mer död på en förmiddag än vi gör under ett helt liv.

Anna var tandläkaren som insåg att bakom varje patient fanns en större berättelse. Det ledde till att hon idag är en av Sveriges få rättsodontologer, de som identifierar omkomna via deras tänder. Anna är också kriminaltekniker, polis, poddare samt doktorand. Arbetet med brott, olyckor och katastrofer har gett henne insikter om livet. ?Att vi en dag ska dö, har vi alla gemensamt, om vi vågar prata mer om det, skulle våra rädslor inför döden minska?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-11
Länk till avsnitt

#9 Pia Kristoffersson ? borgerlig officiant som utformar begravningsritualer.

Pia driver Liv & Död ? Kulturbegravningar. Hör hennes berättelse om hur begravningar fungerar som ett kitt mellan människor och generationer. Lär dig om skillnaderna mellan borgerlig och kyrklig begravning och hur hon som officiant leder och utformar hela ceremonin tillsammans med de anhöriga. Från konstvärlden och med bakgrund som formgivare bygger Pia upp begravningsritualen med stor omsorg kring alla detaljer för att nå rätt helhetsupplevelse.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-21
Länk till avsnitt

#8 Helena von Zweigbergk ? vem äger någons död?

Helena är författare till många romaner om förhållanden och relationer samt en omtyckt radioprofil. Hon tycker begravningen är till för oss efterlevande men att den inte behöver bli något jippo. När saker blir obegripliga för oss människor, som t ex död, flyttas de upp till ett magiskt plan. Därför finns det vissa riter. En begravning bör ha ett visst allvar för att den är en del av vårt sorgearbete. Men vi ska inte heller lägga en alltför stor tyngd på vår egen död. Helena hoppas att hennes barn ska dansa på hennes grav annars tänker hon spöka för dem.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-07
Länk till avsnitt

#7 Håkan Axelsson ? tar hand om de döda som om de vore hans mamma.

Håkan är ansvarig för Transport & Ceremoni på Fonus i Stockholm. Han är en av de sista som ser den avlidne innan locket stängs på kistan. Hör Håkans personliga berättelse om att få till rätt frisyr på den avlidne och hur man tar hand om sörjande vars känslor rusar. ?Sorgen är den andra sidan av myntet, att man har älskat?. Håkan ger råd för hur vi kan förbereda oss bättre och ge mer plats åt minnen och gemenskap. Hans arbete handlar om många praktiska moment, men innehåller också mycket känsla.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-16
Länk till avsnitt

#6 Philip de Croy ? levande dödsvetare.

Philip de Croy är Sveriges enda Thanatolog, dödsvetare. Med sin kunskap inom teologi, traditioner, symboler och död och sitt personliga sätt väcker han många tankar kring vad som är viktigt för både dig som dör och dem du lämnar. ?Förr dog vi i hemmet, nu dör vi på hemmet. Trots Philips expertis, vet han som vi andra, ingenting om sin egen död. En sak är säker, vi föds och vi dör och behöver prata mer om det.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-02
Länk till avsnitt

#5 Lenita Kärker ? strävan efter total närvaro.

Precis som flera av våra tidigare gäster har Lenita inte tänkt helt färdigt på sin egen begravning. Däremot för hon många samtal om livet, andlighet och döden i sitt yrke som pskykosyntesterapeut. Hör om när hennes pappa gick bort och varför hon har en bättre relation till honom idag än när han levde.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-12
Länk till avsnitt

#4 Anna Nachmann ? tar besluten åt de sörjande.

Inom judisk tro ska du begravas inom 24 timmar. Men det är inte det enda som skiljer från en icke-judisk begravning. Anna Nachman har begravt nära fyrahundra människor och vet var alla ligger. Hon jämför yrket med fyrvaktarens, ett liv med ständig jour där allt annat är omöjligt att planera in. Hör Anna berätta om varför kvinnor tvättar kvinnor och män tvättar män, varför hon är en bläckfisk och hur varför hon valde yrket. ?Det enda jag vill fokusera på är att att leva just nu. Jag vet ju hur det slutar, men vill du leva så är priset döden?.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-28
Länk till avsnitt

#3 Jenny-Ann Gunnarsson ? Sveriges första Dödsdoula.

Då Jenny-Ann Gunnarssons mamma dör leder det till att hon en tid senare startar sin egna begravningsbyrå Vila för att sedan utbilda sig till certifierad Dödsdoula. När jag träffar Jenny-Ann berättar hon på ett mycket inspirerande sätt om alla olika situationer, möten och önskemål hon upplever i yrket som begravningsentreprenör och vad det kan innebära att anlita en Dödsdoula. Jenny-Ann har verkligen gåvan att prata om sorg och död på ett naturligt och tydligt sätt. I det här tredje avsnittet pratar vi bland annat om mer okända begrepp som randig sorg. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-14
Länk till avsnitt

#2 Marcus Skinnar ? entreprenör i gravstenar.

I avsnitt nr 2 får vi en unik inblick bakom kulisserna i gravstensbranschen när Barbro träffar gravstensleverantören Marcus Skinnar från Edurus. 

Marcus är också filantrop och har arbetat många år i Kina. Han berättar om skillnaden mellan svenska och kinesiska begravningstraditioner. Vi får höra hur man ska tänka när man väljer gravsten för att inte betala ett överpris. Vi lär oss allt om stenproduktion, design, detaljer, regler, storlekar och färger och allt arbete det ligger bakom att tillverka en gravsten.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-31
Länk till avsnitt

#1 Caroline af Ugglas ? med koll på sin egen begravning.

Gäst i avsnitt nr 1 är artisten, körledaren och konstnären Carolina af Ugglas. Caroline är en av våra mest öppna och levande själar och hon berättar om sorgen och känslorna när hennes pappa gick bort och om att det är läskigt men viktigt att prata om döden. Om att sjunga på begravningar med gråten i halsen och att på skämt servera dödskallar i godisskålar på sin egen begravning. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.