Sveriges 100 mest populära podcasts

Samtal om böcker

Samtal om böcker

Älskar du böcker och är ständigt på jakt efter nya boktips? Då är Samtal om böcker en podd för dig. Du får möta aktuella författare, förläggare och annat bokfolk. Programledare Lisa Tallroth hjälper dig navigera i aktuell bokutgivning och du får kurerade boktips. En gång i månaden fördjupas diskussionen kring en gemensam bokcirkelbok. Samtal om böcker är en podd från SelmaStories. Mer bokinspiration på selmastories.se. Podden ges ut av Bonnierförlagen. Nya avsnitt släpps på fredagar, bara på Podplay! Lyssna på Podplay.se eller i Podplay-appen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

Avsnitt

Avsnitt 48. Jenny Holmqvist & Veronika Malmgren

Med varsin ny roman, Strålarna och Utanför revet, kommer Jenny Holmqvist och Veronika Malmgren till podden för att prata om sina "romanmammor", skrivskolor och Monika Fagerholms magiska handledning. Programledare Lisa Tallroth.

2024-03-23
Länk till avsnitt

Sara Recabarren - Irans döttrar

"Kvinna, liv, frihet!" Den iranska frihetsrörelsen lever, även om motståndet är brutalt. För att förstå dagens utveckling i Iran har journalisten Sara Recabarren skrivit boken Irans döttrar, där hon sökt sig bakåt i den egna historien, till 70-talet, då familjen bodde i Teheran och arbetade för ett jämställt samhälle. I  poddavsnittet berättar Sara hur allt förändrades i  februari 1979  ? för Sara, hennes mamma och miljontals andra kvinnor. Programledare Lisa Tallroth.

2024-02-10
Länk till avsnitt

Shelley Read: Dit floden för dig

Författaren Shelley Read älskar verkligen sina Blue Mountains i Colorado, USA, ?with my heart and soul?. På hennes Sverigebesök fick vi en pratstund om nya romanen Dit floden för dig, där bergen, dalen och floden spelar en så stor roll. Och hur den starka samhörigheten med en plats kan ge kraft att hantera katastrofer och förlust. Selma Stories Johanna Stenius kommer att tänka på Där kräftorna sjunger, men tipsar också om andra titlar i samma anda. Programledare Lisa Tallroth.
2023-06-02
Länk till avsnitt

45. Sara Paborn & Sofia Lundberg om vikten av att stryka skitstövlarna

I vår kommer nya romaner från Sara Paborn och Sofia Lundberg. I bägge finns kvinnor med hemligheter, mystiska konstverk och en jakt på ljuset när världen tycks gravitera mot mörker. I avsnittet berättar Sara Paborn varför broderi blev en viktig del av hennes roman Svartstick och Sofia Lundberg om byrån som blev en boken Det sista konstverket. Bookieredaktör Petra Nuhma tipsar om tre nyheter från Marie Aubert, Emma Hamberg och Gillian Mcallister. Programledare Lisa Tallroth.
2023-03-31
Länk till avsnitt

Kjell & Mårten Westö: Åren. Två bröder berättar

I höstens andra avsnitt om syskon gästar bröderna Kjell & Mårten Westö. Tillsammans har de skrivit om åren de delat och åren på skilda håll livet. Med sex års åldersskillnad faller ljuset och minnet olika på familjen, historien och staden de delar. Bookieredaktör Karin Isaksson tipsar om ytterligare två läsmåsten i höst: Claire Lombardos Ett lyckligare liv och Linda Segtnans Åttonde huset. Programledare Lisa Tallroth.
2022-10-22
Länk till avsnitt

Om SYSTRAR med Åsa Hellberg och Eleonora von Essen

I höstens första avsnitt samtalar författarna Åsa Hellberg, aktuell med Inte utan min syster, och Eleonora von Essen, Systrar oavsett, om att skildra systerrelationens starka och såriga sidor. Och att använda sin egen familjehistoria. Johanna Stenius tipsar om fler romaner om systrar. Programledare Lisa Tallroth.
2022-10-15
Länk till avsnitt

42. Lisa Röstlund: Skogslandet

?En yxa i den svenska folksjälen?, skrev DNs recensent om journalisten Lisa Röstlunds granskning av den svenska skogsindustrin. Och att ämnet är extremt känsligt blev Lisa snart varse. I avsnittet berättar hon om anklagelsen att hon skulle vara aktivist och vad det är som inte står rätt till i den svenska skogen. Johanna Stenius tipsar om fler bra reportageböcker. Programledare Lisa Tallroth.
2022-06-18
Länk till avsnitt

41. Annie Reuterskiöld: När du dör ska jag vara nära

Titeln på journalisten Annie Reuterskiölds bok är också det uppdrag hon ger sig själv när coronasmittan når hennes demenssjuka mammas boende. Plötsligt blir ett utdraget avsked akut. Men vad innebär det att vara nära? Och hur når man dit efter att en gång tagit avstånd? Johanna Stenius tipsar om strandläsning! Programledare Lisa Tallroth.
2022-06-11
Länk till avsnitt

40. Jan Eliasson: Ord och handling

Viss vana vid kriser, krig och katastrofer har toppdiplomaten Jan Eliasson (och fd vice generalsekreterare i FN). När han nu gått igenom decennier av dagböcker börjar han ana vad som fungerat och inte. Och att den egna drivkraften varit att förverkliga det hans föräldrar aldrig fick chansen till. Johanna Stenius tipsar om presenter till studenten! Programledare Lisa Tallroth.
2022-06-04
Länk till avsnitt

39. Douglas Stuart: Unge Mungo

Douglas Stuart är i stan! Skotten som nockade oss med debuten Shuggie Bain fortsätter spinna sin väv över den punkterade industristaden Glasgow. I nya romanen Unge Mungo är det 90-tal och vi följer tonåringarna Mungos och James förbjudna och livsfarliga kärlekshistoria. Hör Douglas Stuart om varför han inte är så arg som man skulle kunna tro! Och Stuarts översättare Eva Åsenfeldt berättar om arbetet att göra skotska till svenska. Programledare Lisa Tallroth.
2022-05-28
Länk till avsnitt

38. Jack Werner: Berättelsen om Ormen Friske

En så märklig historia! Men alldeles sann. År 1950, i ett spänt Europa, ger sig femton svenskar ut på ett nybyggt vikingaskepp ? och försvinner. I två års tid har journalisten Jack Werner vänt på varenda sten för att förstå vad det var som hände, vilken tidsanda och vilka mänskliga drivkrafter som låg bakom en tragedi många har velat tiga ihjäl. Johanna Stenius tipsar om fler böcker som skildrar efterkrigstiden. Programledare Lisa Tallroth.
2022-05-21
Länk till avsnitt

37. Anna Schulze: Är det här jag?

Föräldralös och 17 år känner sig Iris som ett maskrosfjun i vinden. Är hon oförmögen att sätta gränser? Men hur gör man det när ingen har ens rygg? Veckans gäst Anna Schulze skriver om det stora och svåra i att vara människa. Johanna Stenius tipsar, bla om ny roman från Emilie Pine! Programledare Lisa Tallroth.
2022-05-14
Länk till avsnitt

36. Ulf Kvensler: Sarek

Den som vill lämna upptrampade stigar kan resa till Sarek ? eller skriva en roman. Den rutinerade manusförfattaren Ulf Kvensler slår två flugor i en smäll och låter sin första roman utspela sig i fjällvärldens mest dramatiska del. Romanen Sarek är också nominerad till Årets bok 2022, och vi går igenom hela nomineringslistan = 12 riktigt bra boktips! Programledare Lisa Tallroth.
2022-05-07
Länk till avsnitt

35. Jenny Tunedal: Dröm, baby, dröm

Vad gör man med en sorg som inte beter sig? Om acceptansen vägrar infinna sig? Det var frågor som tog poeten Jenny Tunedal in i arbetet med diktboken Dröm, baby, dröm. Om detta och varför hunden Tiger fick vara med i boken, handlar veckans avsnitt. Programledare Lisa Tallroth.
2022-04-30
Länk till avsnitt

34. Anna Björklund: Kvinnomanualen

Som 20-åring stod Anna med mängder av frågor inför livet, men svaren hon såg omkring sig kändes verklighetsfrånvända. 2010-talets feminism kunde inte lösa hennes problem, så i stället har hon levt (bl a tre barn!) och läst sig fram till sina egna svar och skrivit sin egen manual till livet som kvinna. Johanna Stenius tipsar om en amerikansk ikon som flugit under radarn i Sverige. Programledare Lisa Tallroth.
2022-04-23
Länk till avsnitt

33. Sara Gordan: Natten

?Jag vet inte om jag förföljer dig för att du flyr eller om det är tvärtom, men resultatet är samma?, skriver mamman som är huvudperson i Sara Gordans nya roman. Utifrån sina egna erfarenheter av att vara mamma till en tonårsrevolterande dotter med diabetes har dagens gäst skrivit en roman om föräldraoro, desperation och kärlek. Johanna Stenius tipsar om naturläsning. Programledare Lisa Tallroth.
2022-04-16
Länk till avsnitt

32. YA-special! Callum Bloodworth: Berätta tre saker

Young adult är böcker för unga vuxna, men man behöver förstås inte räknas dit för att uppskatta berättelser som gestaltar stora känslor. Dagens gäst Callum Bloodworth var själv äldre än ung när han upptäckte YA-litteraturen och är nu aktuell med romanen Berätta tre saker. Vår egen Johanna Stenius, också YA-älskare, väljer bland aktuella och alla tiders bästa romaner för unga vuxna. Programledare Lisa Tallroth. Titlar i avsnittet: Berätta tre saker av Callum Bloodworth 36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth Antropocen av John Green Sköldpaddor hela vägen ner av John Green Förr eller senare exploderar jag av John Green Lowkey, Mizeria och 100 K av Melody Farshi Jag ger dig solen av Jandy Nelson
2022-04-09
Länk till avsnitt

31. Malin Karim: Jag är Gud

Vad händer om en 46-årig tvåbarnsmamma som bara försökt göra alla andra glada dag ut och dag in plötsligt får nog? Efter sin egen käftsmäll i livet var detta en dagdröm dagens gäst Malin Karim behövde gå till botten med och i romanen Jag är Gud skickar hon ut sin huvudperson Hermine för att möta de sju dödssynderna! Vi tipsar också om nyheter från Nina Wähä och Camilla Grebe. Programledare Lisa Tallroth.
2022-04-02
Länk till avsnitt

30. Victor Pavic Lundberg: Den som överlever

Som kvällstidningsjournalist har Victor Pavic Lundberg noterat att varje gång röken efter en dramatisk händelse lägger sig träder ett antal personer fram. De kan vara överlevare eller anhöriga men de kan också ha egna och mer grumliga motiv. I romanen Den som överlever får det udda radarparet, reportrarna Loa och Danijela, den svåra uppgiften att avslöja vem som är vem. I avsnittet berättar Victor om debutromanens tillkomst och varför han skriver om Kroatien ? och Mariestad. Johanna Stenius tipsar om fler nya spännande bladvändare! Programledare Lisa Tallroth. Titlar i avsnittet: Den som överlever av Victor Pavic Lundberg Städerskan av Nita Prose Kärleksbrevet och Morden i Fleathouse av Lucinda Riley Aldrig av Ken Follett
2022-03-26
Länk till avsnitt

29. Carolina Setterwall: Allt blir bra/ Jerker Virdborg: Svart krabba

Familjen fortsätter att vara Carolina Setterwalls hjärta och huvudvärk. Romanen Allt bli bra börjar med att Mary vill skiljas och flyttar ut från villan och barnen. I veckans avsnitt berättar Carolina om tankarna kring mamma- och kvinnorollen som blev början till hennes första roman. Och Jerker Virdborg tittar in för att prata om sin roman Svart krabba, som både är sig lik och inte i den nya Netflix-filmen. Programledare Lisa Tallroth.
2022-03-19
Länk till avsnitt

28. Pascal Engman/Johannes Selåker: Till minne av en mördare

Två kvällstidningsveteraner utgör den nyaste författarduon, förenade i nyfikenhet på den märkliga sommaren 1994 ? och hela det 90-tal som präglade deras uppväxt. Resultatet är serien Skymningsland och i veckans avsnitt berättar de om samarbetet och tiden då Sverige öppnade sig mot omvärlden. Johanna Stenius tipsar om litteratur i oroliga tider. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar i avsnittet: Kokain av Pascal Engman Förstfödd av Johannes Selåker/Joni Nykänen Så funkar krig och konfliker av Niki Walker, Martin Schibbye Putins krets: maktkamp om det moderna Ryssland av Catherine Belton Depeche Mode av Serhij Zjadan Fältstudier i ukrainskt sex av Oksana Zabuzjko
2022-03-12
Länk till avsnitt

27. Extraavsnitt! Årets röst 2022: Bianca Kronlöf

Skådespelaren, komikern och numera författaren Bianca Kronlöf har utsetts till Årets röst vid Årets Selma-gala den 8 mars. Vi hugger henne direkt efter prisutdelningen för att prata om boken Brev till mannen. Programledare Lisa Tallroth.
2022-03-08
Länk till avsnitt

26. Joanna Rubin Dranger: Ihågkom oss till liv

Vem ska minnas om inte vi? svarar Joanna Rubin Dranger den släkting som undrar varför hon blivit besatt av att hitta den del av släktträdet som varit försvunnen sedan kriget. I veckans avsnitt berättar Joanna om hur jakten in i det förflutna också blev en konfrontation med hennes egen livslånga rädsla. Mattias Timander dukar upp inför Årets selma 8 mars. Programledare Lisa Tallroth.
2022-03-05
Länk till avsnitt

25. Malin Persson Giolito: I dina händer

Bara för att alla andra kallar Malin Persson Giolitos böcker för spänningsromaner, måste hon ju inte göra det själv. Hon funderar mer på om hon lyckas berätta om det ojämlika samhälle hon ser omkring sig. Och vad hon ska tro på om rättssamhället inte fungerar. Dessutom russin från bokrean med Mattias Timander. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar i avsnittet: Störst av allt av Malin Persson Giolito Och fågeln flyger fritt till sin bur av Lars Lerin Samlade verk av Lydia Sandgren Paradiset av Abulrazak Gurnah varv av Niko Erfani
2022-02-26
Länk till avsnitt

24. Ella-Maria Nutti: Kaffe med mjölk

Debutanten Ella-Maria ville prova allt som är svårt, som undertext, dialog och döden. I romanen Kaffe med mjölk skickar hon ut mor och dotter på en skakig resa med en relation som gått i baklås. Från Gällivare till Stockholm (där finns mesarna som tar mjölk i kaffet) och kanske tillbaka igen? Därtill boktips från hänförd Mattias Timander! Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar i avsnittet: Bli som folk av Stina Stoor Äpplet faller inte av Liane Moriarty Magnificat av Linnea Axelsson
2022-02-19
Länk till avsnitt

23. Maria Adolfsson: Doggerland

Det är mycket att hålla reda på när man som Maria Adolfsson är skapare av en egen önation. Mellan Storbritannien och Danmark ligger hennes Doggerland som i nu fem böcker varit spelplats för kriminalinspektör Karen Eiken Hornby. Och minst två saker har de gemensamt: först delade livet ut en fet käftsmäll och därefter en ny chans. Dessutom frossar Johanna Stenius i kostymdramer i veckans boktips. Programledare Lisa Tallroth. Titlar som nämns i avsnittet: Doggerland-serien av Maria Adolfsson: 1. Felsteg 2. Stormvarning 3. Mellan djävulen och havet 4. Spring eller dö 5. Fallvind Serien om Familjen Bridgerton av Julia Quinn Smythe-Smithkvartetten av Julia Quinn Ulltuna-sviten av Amanda Hellberg Serien om familjen Winther av Katrine Wessel
2022-02-12
Länk till avsnitt

22. Veronika Malmgren: Elise och allting därefter

I Veronika Malmgrens tyska släkt har man inte talat om kriget. Flykten från Ostpreussen och tiden i det danska flyktinglägret Ostbøl, där Veronikas mamma föddes, har omgetts av tystnad. Så Veronika har skrivit en roman och parat författarens frihet med psykologens (som hon är) blick för mänskliga strategier. Därtill tipsar Mattias Timander om klassiker i nyutgåva. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: Passing av Nella Larsen Hjärtlinjer av Brit Bennet Utvandrarna av Vilhelm Moberg Madame Bovary av Gustav Flaubert
2022-02-05
Länk till avsnitt

21. Åsa Ericsdotter: Fas 3

På en vintertom ö på den amerikanska östkusten bor författaren Åsa Ericsdotter sedan många år med man och barn. Hon trivs i utanförskapet, berättar hon i veckans avsnitt. Här finns plats för tanken att växa till dikter och berättelser, som nyutkomna romanen Fas 3. Här skildrar Åsa en grupp hjärnforskare som är alldeles nära lösningen på Alzheimers gåta. Men till vilket pris? Dessutom tipsar Johanna Stenius om läsning kring Förintelsens minnesdag den 27 januari. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: Ting som bär våra minnen av Dina och Jovan Rajs Giganternas fall och Världens vinter av Ken Follett ? nyinspelad ljudbok! Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger
2022-01-29
Länk till avsnitt

20. Marika Carlsson: Såna som du ska inte va här

?Om Carola hade försökt frälsa mig hade jag slagit bakut. Men hon är inte sådan?, säger veckans gäst Marika Carlsson apropå Aftonbladets försök att hitta intriger i årets upplaga av Stjärnorna på slottet på SVT. Men bakut har Marika annars slagit en del i sitt liv. Till exempel mot Gud och den kyrka hon växte upp i. Om detta handlar den självbiografiska boken ?Såna som du ska inte va här?. Dessutom Mattias Timanders tips på dagböcker man både får och bör läsa. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: En dramatikers dagbok av Lars Norén Vardagar 1-7 av Ulf Lundell En debutants dagbok av Wera von Essen Svar till D av Wera von Essen Skrivliv av Gun-Britt Sundström
2022-01-22
Länk till avsnitt

19. Nadim Ghazale: Min väg från flykting till hela Sveriges polis

Det här är den vanliga invandrarhistorien, säger veckans gäst Nadim Ghazale. Lika dramatisk, förtvivlad och fantastisk som många andras i Sverige. Efter ett mycket uppskattat Sommar i P1 fördjupar Nadim nu sin berättelse om flykten från inbördeskrigets Libanon till livet som engagerad polis i Borås. Här finns det enkla och det svåra med resan till en ny framtid i ett nytt land. Johanna Stenius tipsar om ytterligare tre titlar från årets första boksläpp. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: Papperspalatset av Mirande Cowley Heller Fri kärlek av Tessa Hadley Ondskans nätverk och Den trogne läsaren av Max Seeck
2022-01-15
Länk till avsnitt

18. Veronica Sjöstrand: Den svarta dolken

Ett auktionshus, fyllt av historiska och dyrbara föremål, måste vara en perfekt spelplats för intriger och mysterier, tänkte Veronica Sjöstrand. I serien om auktionshuset Rodin får hon djupdyka i sina stora intressen: konst, antikviteter och psykologi. För huvudpersonen Stella Rodin har ingen lätt uppgift med att hantera sin familj - på gränsen till både konkurs och sammanbrott. Dessutom delar Johanna Stenius med sig av tre höjdpunkter från bokåret 2021. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand Eufori av Elin Cullhed Shuggie Bain av Douglas Stuart Young Mungo av Douglas Stuart Den stora kyrkan av Tove Folkesson Assembly av Natasha Brown
2021-12-18
Länk till avsnitt

17. Maxim Grigoriev: Europa

Född i Moskva, uppväxt i Stockholm och bosatt i Paris, ur denna mylla växer Maxim Grigorievs roman Europa. Här möter vi Nikita och Nina, två ryssar i frivillig - eller ofrivillig exil? - i Paris. Hur kan man egentligen veta var man hör hemma? Och vad händer om man följer sin dröm, drömmen om Europa? Dessutom tipsar Mattias Timander om ny svensk poesi. Programledare Lisa Tallroth. Övriga titlar som nämns i avsnittet: Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish Hyperverklighet av Aya Kanbar varv av Niko Erfani (kommer i januari)
2021-12-11
Länk till avsnitt

16. Ann-Helén Laestadius: Stöld

Stöld är den känsligaste bok hon skrivit, berättar Ann-Helén Laestadius i veckans avsnitt. Dels för att den skildrar den rasism som samer och renskötare fortfarande utsätts för men också för att det var dags att utmana tystnaden i den, egna samiska gruppen. Och mitt emellan detta yttre och inre tryck står romanens huvudperson Elsa. Dessutom tipsar Johanna Stenius om hårda julklappar till tonåringen! Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Tio över ett av Ann-Helén Laestadius Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius Stöld av Ann-Helén Laestadius En av oss ljuger av Karen M. McManus Saker man inte vill veta av Nicola Yoon Adrenalina av Zlatan Ibrahimovic och Luigi Garlando
2021-12-04
Länk till avsnitt

15. Jessica Schiefauer: Bärarna

Kan man ge sig på att skapa en helt ny världsordning? Så klart! Särskilt om man heter Jessica Schiefauer och redan har vunnit två Augustpris. I romanen Bärarna, en postapokalyptisk framtidsfantasi, har Jessica vänt upp och ner på det mesta och i podden berättar hon om varför. Dessutom tipsar Johanna Stenius om aktuella musikbiografier. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Bärarna av Jessica Schiefauer När hundarna kommer av Jessica Schiefauer Pojkarna av Jessica Schiefauer Kallocain av Karin Boye 1984 av George Orwell A Clockwork Orange av Anthony Burgess A Handmaids Tale av Margret Atwood De obesuttna mfl av Ursula K Le Guin Klassisk rebell av Linda Lampenius Mitt liv som Mariah Carey av Carey/Davis One, two, three, four När Beatles förändrade världen av Craig Brown Tim: Biografin om Avicii av Måns Mosesson
2021-11-27
Länk till avsnitt

14. Johan Ehn: Inte död än och Henrik Celander om Abdulrazak Gurnah

En dag ska livet summeras och frågan är vad du skriver på sista raden. I romanen Inte död vaknar Elis upp efter en hjärtinfarkt och får en sista upptäcksresa - in i sin egen livshistoria. Ja, visst låter det lite magiskt. Men vet du hur det går till kanske? Johan Ehn gästar dagens avsnitt! Hör också årets mest förvånade förläggare: Henrik Celander först att ge ut Abdulrazak Gurnah i Sverige men sist på bollen den 7 oktober?. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Inte död än av Johan Ehn Hantera döden En handbok av Jakob Ratz Endler Boken för dig som en dag ska dö av Philip De Croy Paradiset av Abdulrazak Gurnah Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah Efterliv av Abdulrazak Gurnah
2021-11-20
Länk till avsnitt

13. Johan Theorin: Benvittring

Benknotor på en öländsk stenstrand är precis en sådan sak som Johan Theorin går igång på. Liksom hans 86-årige, still going strong sjökapten Gerolf, tillbaka i femte delen av Ölandssviten. Och här finns allt Johan Theorin gillar: mustiga skrönor, sjöfartshistoria, krångliga relationer och gamla oförätter. Mer om detta i veckans avsnitt, där du också får årets första julklappstips! Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Ölandssviten av Johan Theorin: Skumtimmen (1) Nattfåk (2) Blodläge (3) Rörgast (4) Benvittring (5) Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande. Fädernas missgärningar av Åsa Larsson Gentlemen av Klas Östergren Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren Jack av Ulf Lundell Älskade Poona av Karin Fossum Svarta sekunder av Karin Fossum Det kan kvitta av Agota Kristof På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust
2021-11-13
Länk till avsnitt

12. Lina Nordquist: Dit du går följer jag

Romandebuten Dit du går följer jag, sätter sig som en krok i köttet. Det gör ont, och du är fast i berättelsen om Unni och Kåra som båda kämpar för överlevnad, på olika premisser i olika tider. Lina Nordquist väver samman uppväxtens hälsingeskogar och skrönor med ? också riksdagsledamot (L) - hur liv, skriv och politik hänger ihop. Och fler boktips från Mattias Timander. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Dit du går följer jag av Lina Nordquist Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren Tyrannens tid av Magnus Västerbro Svälten av Magnus Västerbro Att välja ett liv av Marie Lok Björk Hennes söner, Sogand Sasanpour
2021-11-06
Länk till avsnitt

11. Bokcirkel om De fyra vindarna av Kristin Hannah

Är Elsa Martinelli en sk ?stark kvinna?? Var finns hoppet? Går det att lära av historien? Och är bibliotekarier alltid goda? Detta och mer innehåller veckans bokcirkel med författarna Åsa Hellberg och Katarina Bivald. Romanen De fyra vindarna utspelar sig i 30-talets USA, präglat av massarbetslöshet, migration och miljökatastrof. Johanna Stenius tipsar om höstens bästa feel-good & romance. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Den frusna trädgården av Kristin Hannah Näktergalen av Kristin Hannah En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah De fyra vindarna av Kristin Hannah Migrant Mother (foto) av Dorothea Lange En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg Nattklubbsdrottningen av Simona Ahrnstedt Smythe-Smith kvartetten av Julia Quinn Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
2021-10-30
Länk till avsnitt

10. Göran Rosenberg: Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek

En grumlig lögn om att det var Marcus Ehrenpreis fel att Sverige inte hjälpte fler flyende judar. Kan det vara anledningen till att så få känner till rabbinen som präglade svenskt judiskt liv under två världskrig? När Göran Rosenberg upptäckte Ehrenpreis fann han en nyckel, inte bara till svenskt 1900-tal, utan också till sin egen judiska historia och identitet, berättar han i veckans avsnitt. Johanna Stenius berättar om böckerna som trendar på Tiktok. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek av Göran Rosenberg Den hemliga historien av Donna Tartt Det slutar med oss av Colleen Hoover Ett litet liv av Hanya Yanagihara Kirke av Madeline Miller Flickornas tystnad av Pat Barker
2021-10-23
Länk till avsnitt

9. Jonas Brun: Hon minns inte

Ett efter ett försvinner minnena hos Jonas Bruns mamma Catarina. Som trådarna i en väv, skriver han i boken Hon minns inte. Och vad blir kvar? Vem är den människa som saknar både minnen och drömmar? I podden berättar Jonas om hur det var att leva intill Alzheimers sjukdom, hur skrivandet både bär minnet och poesin som hjälpte när det var som tyngst. Johanna Stenius ger fler tips på böcker som skildrar demens. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Hon minns inte av Jonas Brun Deep Lane av Mark Doty Kvinnan av Annie Ernaux Boken om E Av Ulla Isaksson Jag skriver över ditt ansikte av Anna Karin Palm Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin Rosor, skador av Jenny Tunedal Nattexpressen av Karin Erlandsson
2021-10-16
Länk till avsnitt

8. Åsa Larsson: Fädernas missgärningar

Det är lynnig vårvinter i Kiruna när vi återser åklagare Rebecka Martinsson. Fädernas missgärningar är den avslutande delen som författaren Åsa Larsson själv behövde leva sig till, berättar hon i veckans avsnitt. Dessutom pratar vi om boxning, hundar och fler tips på romaner som skildrar norra Sverige. Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Fädernas missgärningar av Åsa Larsson Offer åt Molok av Åsa Larsson Solstorm av Åsa Larsson Löpa varg av Kerstin Ekman Dit du går, följer jag av Lina Nordquist Stöld av Ann-Helén Laestadius Armasjärvi av Thomas Engström & Margit Richert
2021-10-09
Länk till avsnitt

7. BOKCIRKEL Paula Hawkins: Ur förtärande eld

Författarna Caroline Engvall och Andreas Norman gästar podden för att diskutera Paula Hawkins nya roman Ur förtärande eld, en psykologisk thriller befolkad av människor vi inte vet om vi kan lita på. Och ännu fler tips på bra cirkelböcker från bokcirkeldrottningen Johanna Stenius! Programledare Lisa Tallroth. Böcker i avsnittet: Ur förtärande eld av Paula Hawkins Kvinnan på tåget av Paula Hawkins Blodskam av Caroline Engvall Svart sol av Andreas Norman De fyra vindarna av Kristin Hannah Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein Kaninfaktorn av Antti Tuomainen
2021-10-02
Länk till avsnitt

6. Mian Lodalen: Lesbiska ligan

Svenska staten borde be homosexuella om ursäkt, säger Mian Lodalen i veckans avsnitt. Hon har just avslutat Lesbiska ligan, den andra romanen i sviten om homosexuell kärlek under svenskt 1900-tal. Utifrån historiska dokument berättar hon här historien om hur svensk polis 1943 ansåg sig spränga en ?lesbisk liga?, men i själva verket krossade fem kvinnor. I avsnittet ännu fler romantips för den HBTQ-historieintresserade! Programledare Lisa Tallroth. Böcker i avsnittet Lesbiska ligan - en sann kriminalhistoria av Mian Lodalen Lisa & Lilly av Mian Lodalen Ett lyckligare år av Jonas Gardell Nätterna på Winterfeldplatz av Elin Boardy Ellens val-serien av Helena Dahlgren/Moa Eriksson Sandberg
2021-09-25
Länk till avsnitt

5. Sara Stridsberg: Hunter i Huskvarna

Novellerna i Sara Stridsberg nya bok Hunter i Huskvarna följer ett spår. Men vilket? Vi pratar om den drömska klarheten, de icke avgörande ögonblicken och om det går att vara intresserad av döden. Och så ännu fler boktips! Programledare Lisa Tallroth. Böcker i avsnittet: Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg Kärlekens antarktis av Sara Stridsberg Dykungens dotter av Birgitta Trotzig Den svarta månens år av Ellen Mattsson Löpa varg av Kerstin Ekman Hyllningar av Pär Wästberg Op. 101 av Horace Engdahl
2021-09-18
Länk till avsnitt

4. Stefan Krakowski: Incel

När psykiatrikern Stefan Krakowski intervjuar män som kallar sig incels visar sig verkligheten rymma mer än de omskrivna kvinnohatarna. Fler hatar sig själva mest av allt, berättar han i veckans avsnitt. Hör också förläggare Johanna Haegerström om Sally Rooneys efterlängtade roman Vackra värld var är du. Programledare Lisa Tallroth. Böcker i avsnittet: Incel. Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris av Stefan Krakowski Vackra värld var är du av Sally Rooney Normala människor av Sally Rooney Samtal med vänner av Sally Rooney.
2021-09-11
Länk till avsnitt

3. Jonas Sjöstedt & Jessica Nordh: Allt kommer att bli bra

Det är lätt att bli självförhärligande, men såväl livet som politiken är fyllt av motgångar och misslyckanden, säger fd partiledare Jonas Sjöstedt (V) om memoarerna Allt kommer att bli bra. Boken hade inte blivit till om inte hans tidigare pressekreterare Jessica Nordh visade sig sitta på åratal av dagboksanteckningar och tillsammans har de nu försökt svara på frågan: vad var det som hände ? i Vänsterpartiet och i svensk politik ? åren 2012 till 2020? Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet Allt kommer att bli bra av Jonas Sjöstedt & Jessica Nordh Roman utan namn av Duong Thu Huong Sympatisören av Viet Thanh Nguyen Uppdrag Bildt av Björn Häger Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya av Ali Esbati Inifrån av Anna Kinberg Batra
2021-09-04
Länk till avsnitt

2. BOKCIRKEL Kvinnor jag tänker på om natten

Vilken slags liv är möjligt för en kvinna 40+, utan barn, man eller anställning? Författaren Mia Kankimäki söker svaren hos kvinnliga pionjärer i historien och hittar kanske urkällorna till alla peppiga livscoachråd? I avsnittet bokcirklar Fatima Bremmer (Ett jävla solsken) och Sofia Rönnow Pessah (Männen i mitt liv) med programledare Lisa Tallroth om Kankimäkis bok Kvinnor jag tänker på om natten. Då går det livat till. Böcker som nämns i avsnittet Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki Ett jävla solsken av Fatima Bremmer Männen i mitt liv av Sofia Rönnow Pessah En parisiskas resa till Lhasa av Alexandra David Neel Förvandlingar av Tora Dahl Elin Wägner - Boel Hackman
2021-08-28
Länk till avsnitt

1. Alex Schulman är en av Överlevarna

Jag orkar inte fler släktingar som säger upp kontakten, tänkte Alex Schulman och bestämde sig för att lämna det självbiografiska för fiktionen. Men kanske kom romanen Överlevarna ännu närmare sanningen om tre bröder som återupplever barndomens utsatthet och inser att de håller på att förlora varandra. Om barndom och minne och ja, sen är ju Alex Schulman ?kvick, rolig och sårbar? också! Programledare Lisa Tallroth. Böcker som nämns i avsnittet: Av Alex Schulman: Överlevarna Bränn alla mina brev Glöm mig Skynda att älska Trion av Johanna Hedman Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson Shuggie Bain av Douglas Stuart Vargattacken av Lars Berge
2021-08-21
Länk till avsnitt

Trailer: Samtal om böcker

Älskar du böcker och är ständigt på jakt efter nya boktips? Då är Samtal om böcker en podd för dig. Du får möta aktuella författare, förläggare och annat bokfolk. Programledare Lisa Tallroth hjälper dig navigera i aktuell bokutgivning och du får kurerade boktips. En gång i månaden fördjupas diskussionen kring en gemensam bokcirkelbok. Samtal om böcker är en podd från SelmaStories. Mer bokinspiration på selmastories.se. Ansvarig utgivare Bonnierförlagen.
2021-08-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.