Sveriges 100 mest populära podcasts

Mätpodden

Mätpodden

Den första och (enda?) podden om mätningsteknik på svenska! Interjuver med branschpersonligheter! Vi tar lyssnarfrågor, berättar om tips och tricks. Jonatan "Landskaparen" Vilhunen håller i trådarna och behandlar inmätning som utsättning och allt däremellan med en nyfiken och vetgirig inställning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

matpodden.fireside.fm

Avsnitt

004: Professor i Lantmäteri - Clas-Göran Persson - ett liv av mätning

Mätteknik har länge varit likadant, samma principer, längder och vinklar, och en mätare från 1600 skulle med största sannolikhet inte ha stora problem med att jobba på början av 1900talet. Men tekniken efter 50talet har rusat fram med edm, fotogrammetri, GPS och massa annat. Och en mätare från idag skulle med största sannolikhet ha problem att jobba på 60talet. Så visst hade det varit intressant att få en inblick och länk från newschool till oldschool. Därför är det med stor glädje jag vill introducera en av de allra kunnigaste inom mätteknik, professor i lantmäteri CG Persson. Med en vid blick av historia och framtid med en karriär som sträcker sig från 60tal till idag, en länk mellan teodeliten och kedjan till GPS och totalstation. CGP är en legend inom mät, och vare sig du vet om det eller inte så bygger dom program och tekniker du använder dig av i din mätvardag på hans bidrag till mättekniken. Special Guest: Clas-Göran Persson.
2021-09-19
Länk till avsnitt

003: "Det är inte svårt att briljera i en konservativ bransch" FMT del 2

Nackdel med Trimble och äga sin data Hur dom jobbar mot privatpersoner och villaproduktion - bussiness Att vara generösa med data, bjuda, hjälp kunden Lätt att brilljera i byggbranchen, driva utvecklingen frammåt Husbranchensproblem, inga återkommande kunder. Skapa en eftermarknad Hur kan markfirmor göra detta bättre? Markmodeller som är rätt med trianglar. Maskinstyrningssystem rätt kalibrerade Är vi fast i gammalt tänk? Maskinister vågar inte fråga eller testa. Hur ser man på kostnader för mätare? Programvara och datorer? Investering eller kostnad Framtiden, vad ligger framför oss? AR i windscreen Vektorisering av punktmoln med trimble Kommer geo/leica komma ikapp? Starka åsikter om vad SBG borde göra Om Makin, ny produkt. Vikten av support https://fmtmark.se/ https://www.youtube.com/channel/UCJoLnYT5sLPw7EqnTR-aL-Q https://www.linkedin.com/in/fredrik-bergstr%C3%B6m-06138486/ Special Guest: Fredrik Bergström.
2021-09-12
Länk till avsnitt

002: FMT mark banar vägen för ett modernt arbetssätt. Interjuv Fredrik Bergström del 1

Hur lär man sig mätning som entreprenör? Resonemang om att välja rätt leverantör ? Mätnignsteknik / Ingenjörskap Gemini för mängningd Hololens, sitevision, sketchup, scannstationer Trimble väver ihop det på ett enhetligt sätt. Leica, olika bolag, sbg på kanten Välj rätt hårdvara. Fel o misstag o känna sina begränsningar Styrkan med FMT är att veta sina begränsningar. Killräckligt bra - 90% är lätt med mätning. Behövs inte så mycket. När han kom undan med blotta förskräckelsen på liseberg med utsättning på bultgrupper. Prisma konstant Att inte vet vad man sätter ut och anläggningsprocessen Det nischar sig! Olika tjänster o specialområden Kompensera sin okunskap eller problem med förstånd. Gör det lätt för dig själv. AR och dyra leksaker?? Sitevision - kan inte ta betalt för det. Du säljer en produkt, men verktyg. Du skapar ett behov. Mobilen. Resonemang kring investeringar, grävmaskin mot mätutrustnin. Integrera utrustningen i ett paket "Äkta total" - Anläggare och mätkonsulter på varsin kant Stillestånd och fördelar att ha koll på allt Siteplan, vad är det och hur kan kunden få nytta av ortofoton etc Det måste vara enkelt att använda tjänster musik av Jason Shaw - audionautix.com - "Mountain Sun" - Creative Commons 4.0 Special Guest: Fredrik Bergström.
2021-09-05
Länk till avsnitt

001: Introduktion & bakgrund. Vilken utrustning o märken kör vi med?

Det första avsnittet av Mätpodden i samarbete med Mätsverige. Jonatan Vilhunens och Anton Larssons bakgrund. Vilken utrustning vi använder och några berättelser om säkerhet när man håller på med mätning. musik av Jason Shaw - audionautix.com - "Mountain Sun" - Creative Commons 4.0
2021-08-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.