Sveriges 100 mest populära podcasts

Livet med Ullakarin Nyberg

Livet med Ullakarin Nyberg

En terapeutisk podd om livet när det skaver Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/livet-med-ullakarin-nyberg

Avsnitt

Kristin är ofrivilligt barnlös

Kristin lever med sorgen över att inte fått några egna barn. Hon har accepterat det men blir fortfarande ledsen när andra frågar hur många barn hon har.

Det är framför allt i mötet med nya kvinnor som det blir svårt. Många försöker trösta henne genom att säga att livet måste vara så fritt och skönt, utan barn. - Men jag vill ju inget annat än att få sätta mig själv i andra rummet, säger Kristin.
2021-10-14
Länk till avsnitt

Lotta blev utförsäkrad och föll

När Lotta blev utförsäkrad var det som all hennes trygghet försvann. Hon blev rädd för att bli hemlös, rädd för sina tankar, rädd att falla. Hon förändrades på djupet.

- Det var en fruktansvärd tid, berättar Lotta. Varje morgon tog jag nya tag, varje kväll ville jag bara dö. Lotta är vanligtvis glad, gillar att jobba och att ha ordning i livet. Men det hon var med om har fått henne att inse att den grundläggande tryggheten inte är självklar. - Jag vill få tillbaka tilliten till livet, men hur?
2021-10-07
Länk till avsnitt

Jag tar farliga risker i livet

Elisabeth, 25, har en historia av att utsätta sig för farliga risker och skada sig själv. Men längtan till ett annat sorts liv är stark.

Som barn och tonåring blev Elisabeth utsatt för grov mobbing och var med om övergrepp som satt djupa spår. Hon har svårt att lita på andra och bara när hon skadar sig själv känns det som att inget ont kan nå henne. Det hjälper för stunden men inte i längden. - Jag har sökt hjälp men varje gång jag sträcker fram handen slår nån bort den, berättar Elisabeth.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Jag känner varken sorg eller glädje

Edit har egentligen allt hon kan önska sig en fin familj, ett varmt hem och ett jobb hon tycker om. Ändå känner hon ingen livslust.

- Jag längtar ofta efter att kunna gråta men det tar liksom bara stopp, berättar Edit. Som barn fick hon ofta höra att hon var besvärlig men hon förstod aldrig riktigt varför. Som vuxen känner hon sig mest vilsen. - Det är jobbigt att inte ha några framtidsdrömmar, säger Edit. Jag vet inte vart jag är på väg eller vad jag vill.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Jag känner skuld för mammas självmord

När Linn var fjorton år tog hennes mamma sitt liv. Ända sen dess har hon levt med skuldkänslor. Hade hon kunnat hjälpa sin mamma att orka leva?

- Ibland tänker jag att om jag bara inte varit så jobbig som barn så kanske mamma inte hoppat, säger Linn som idag är 64 år. Hon har haft svårt att bearbeta alla de känslor som mammans självmord väckte. Hon har värk i kroppen och svårt att sova och tror själv att det är sorgen som hunnit ikapp henne. Går det att läka, femtio år senare?
2021-09-16
Länk till avsnitt

Jag tvingades bli vuxen för snabbt

När Amanda var tolv år lämnade hennes mamma familjen. Som äldst i syskonskaran fick hon dra ett tungt lass hemma och någon tonårstid var det inte tal om.

- Jag lärde mig att hålla det mesta inom mig, säger Amanda. En strategi blev att stänga av känslorna, en annan att skada sig själv. Nu när hon är 24 år vill hon lära sig att våga känna, igen. Och lita på att människor hon älskar stannar kvar. Amanda är först ut i Livet med Ullakarin Nyberg, en terapeutisk podd om livet när det skaver.
2021-09-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.