Sveriges 100 mest populära podcasts

Babbel-podden

Babbel-podden

Välkommen till Babbel-podden - en podd om barn- och ungdomsböcker med två författare: Emma Andersson och Charlotte Cederlund. I våra avsnitt pratar vi om barn- och ungdomsböcker med andra författare, förlag och olika kulturaktörer i Sverige. Vi delar också med oss av våra boktips från höstens utgivning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

charlottecederlund.podbean.com

Avsnitt

Svenska akademierna

I den sjätte säsongens första avsnitt pratar vi med två anrika institutioner: Svenska Barnboksakademin och Svenska Akademien. Vad gör egentligen våra akademier? Hur blir man invald? Och hur arbetar de för att stärka barnbokens och barnboksförfattarnas ställning i vårt samhälle? Med hjälp av Petrus Dahlin, författare och representant för Svenska Barnboksakademin, och Mats Malm, litteraturhistoriker, översättare och ständig sekreterare för Svenska Akademien, tar vi reda på de sakerna.

Vi startar även upp ett nytt segment i podden, som kommer att lyfta fram skånska initiativ till läslust och läsfrämjande. Först ut är det nyöppnade Berättarministeriet i Malmö! Vi får besök av Amanda Bååth, regionansvarig i Malmö, som berättar mer om organisationens arbete.

2024-04-10
Länk till avsnitt

Samverkan mellan text och bild

I den femte säsongens sjätte och SISTA avsnitt pratar vi om samverkan mellan bild och text tillsammans med författaren Elisabeth Östnäs. Elisabeth är just nu aktuell med den pågående serien ?Asynja?, en berättelse där hon själv står för texten och illustratören Lina Neidestam står för illustrationerna. Ett samarbete som många andra, kan tyckas, men Elisabeth och Lina har arbetat nära och även kommit på berättelsen tillsammans. Hur kom det sig att de började jobba ihop? Hur har deras samarbete sett ut? Och kommer text eller bild först när både författare och illustratör kokat ihop historien tillsammans?

Vi pratar även med Ninni Malmstedt, skolbibliotekarie på Rinnebäcksskolan i Kävlinge, om illustrerade böcker och deras popularitet bland eleverna på skolan. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Mot okänt land? av Camilla Lagerqvist (Bonnier Carlsen) och ?God jul, Ester Jansson? av Johanna Lindbäck (Lilla Piratförlaget).

2023-12-13
Länk till avsnitt

Den stora läsutmaningen

I den femte säsongens femte avsnitt pratar vi om Den stora läsutmaningen ? en årlig och nationell tävling för årskurs 4 där den klass som läser mest under höstterminen vinner en skolresa. Tävlingen anordnas av Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris, och är tänkt att inspirera till läslust samt öva upp barnens läskondis. Vi pratar med årets tävlingsledare, barnprogramledaren, skådespelaren och musikern Yankho Kamwendo, som berättar mer om tävlingen.

Vi pratar även med Anna Källgren, som är lärare till klass 5A på Hallenskolan i Mölndal ? den klass som vann hela tävlingen förra året! Hur såg elevernas läsvanor ut före Den stora läsutmaningen? Hur ser de ut idag? Hur arbetade klassen för att öva upp sin läskondis och vilka boktips har de?

Och så blir det boktips även från oss, så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Under? av Anna Ahlund, med illustrationer av Johan Unenge (Natur & Kultur) och ?Häxor går på bio? av Ebba Forslund och Mari Ahokoivu (Rabén & Sjögren).

2023-11-29
Länk till avsnitt

Läsning för särskilda behov

I den femte säsongens fjärde avsnitt pratar vi om läsning för särskilda behov tillsammans med författaren Ann-Charlotte Ekensten. Ann-Charlotte har skrivit över 80 lättlästa böcker för både barn och vuxna och riktar sig särskilt till barn och unga med en intellektuell funktionsvariation. Men vad är den vanligaste fördomen om läsning och intellektuell funktionsvariation? Hur gör man för att skriva spännande när man bara har ett par ord på varje sida? Och hur har lättlästutgivningen för den här målgruppen förändrats de senaste tio åren?

Vi pratar även med Nina Palm och Eva Odraska, bibliotekarier från Kungsbacka bibliotek. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Fågel, fisk eller mittemellan?? av Emmelie Salomonsson (Bokförlaget Opal) och ?När regnbågen exploderade och tomten dog? av Annelie Adamsdotter (Bokförlaget Opal).

2023-11-15
Länk till avsnitt

Drakar och demoner

I den femte säsongens tredje avsnitt pratar vi om ?Drakar och Demoner?! Det välkända rollspelet har nu kommit i nyutgåva med illustrationer av illustratören och författaren Johan Egerkrans. Som en slags kompanjon till spelet har Bonnier Carlsen även släppt boken ?Drakar och Demoner: Uppvaknandet?, skriven av författaren E.P. Uggla med illustrationer av Johan Egerkrans. Både Emmelie och Johan är stora rollspelsfans, men hur är det egentligen att få skriva sin egen berättelse i ett existerande universum? Vad illustrerar man när man illustrerar till ett rollspel? Och hur hänger spel och bok samman?

Vi pratar även med Tomas Härenstam, medgrundare och vd för förlaget Fria Ligan och som ger ut rollspelet ?Drakar och Demoner?. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Odjuren? av Kerstin Lundberg Hahn (Rabén & Sjögren) och ?Fångarna på slottet? av Jonna Björnstjerna (Bonnier Carlsen).

2023-11-01
Länk till avsnitt

Systerskap och skapande

I den femte säsongens andra avsnitt pratar vi om systerskap och skapande tillsammans med illustratörerna, författarna och systrarna Lisen Adbåge och Emma Adbåge. De debuterade båda två vid ung ålder och har sedan följts åt genom sina respektive framgångsrika karriärer, där de både skrivit och illustrerat egna verk, illustrerat åt andra författare samt samarbetat med varandra. Men hur är det egentligen att arbeta med samma sak som sin syster? Kan man lära av varandra? Upplever man någonsin konkurrens eller avundsjuka?

Vi pratar även med Melina Nordstrand och Malou Najic, som är systrar och båda arbetar för familjeföretaget: Bokförlaget Opal. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Hästen från vattnet? av Camilla Linde (Lind & Co) och ?Marheim: Träden tar över? av Karin Erlandsson (Hegas).

2023-10-18
Länk till avsnitt

Underbara kaniner och spökhundar - om skräck för barn

I den femte säsongens premiäravsnitt blir det läskigt! Vi pratar först om skräck för bilderboksåldern med författaren och illustratören Jonna Björnstjerna, och sedan om skräck för barn i slukaråldern med författaren Tobias Söderlund. Jonna är känd för bokserien om ?Den underbara familjen Kanin? och Tobias har skrivit flera skräckböcker för den yngre målgruppen, senast i serien om spökhunden Buster. Men får man verkligen lov att skrämma barn? Varför lockas vi av skräck? Och varför är skräck en viktig genre även i ung ålder?

Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Slita sig? av Angelica Öhrn (Bokförlaget Opal) och ?Tribe F ? The right to be forgotten? av Johanna Olsson (Berghs Förlag).

2023-10-04
Länk till avsnitt

Språk, ursprung och identitet

I den fjärde säsongens sista avsnitt pratar vi om skrivande, identitet, ursprung och språk med författaren Moa Backe Åstot. Moa debuterade år 2021 med ungdomsromanen ?Himlabrand? som blev en stor succé både bland läsare och kritiker. Boken har bland annat belönats med Slangbellan, SV:s författarpris och Norrlands litteraturpris, samt varit nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Nu är hon aktuell med ungdomsromanen ?Fjärilshjärta? och gemensamt för båda böckerna är att de utforskar den samiska identiteten.

Vi pratar även med Marie Tomicic, förläggare på OLIKA förlag, som gör en comeback i podden. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Det gula ljuset? av Augustin Erba (Rabén & Sjögren) och ?Kan det hända igen? Om andra världskriget och Förintelsen? av Jesper Lundqvist, med illustrationer av Fideli Sundqvist (OLIKA).

2023-05-24
Länk till avsnitt

Babbel på Litteralund

I den fjärde säsongens sjätte avsnitt får ni följa med oss till bokfestivalen Litteralund! Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur och under konferensdagarna passade vi på att spela in ett litet specialavsnitt från festivalen. 

I avsnittet pratar vi om Litteralund och festivalens betydelse med Kristina Wåhlin, projektledaren för hela kalaset. 

Inspirerade av två punkter från konferensprogrammet diskuterade vi skånsk fantasy tillsammans med författarna Maria Hellbom, Elin Nilsson och Helen Ekeroth, samt ungdomsromaner med författarna Ellen Strömberg och Nora Khalil.

Och sist men inte minst fick vi ännu en pratstund med Helen Ekeroth, som i egenskap av styrelseledamot i Författarbundets barn- och ungdomslitterära sektion Bult, även var på plats för den årliga prisutdelningen av debutantpriset Slangbellan. (Så här i efterhand skickar vi också ett grattis till Sara Mauritzon som vann priset!)

2023-05-10
Länk till avsnitt

Statistik + Böcker = Årets bokprovning!

I den fjärde säsongens femte avsnitt är det äntligen dags för en repris från förra året: Bokprovningen! Vi pratar med Sara Lafolie, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet, om bokprovningen, vad den innebär och vilka teman som identifierades i 2022 års utgivning av svenska barn- och ungdomsböcker.

Men vi pratar även med Marie Augustsson, Karin Tegréus och Marie Tomicic, som alla tre arbetar som förläggare på olika förlag i Sverige: Natur & Kultur, Berghs och OLIKA. Vilka manus ser de i sina manushögar just nu? Går det att förutse vilka teman och trender som kommer att finnas i utgivningen under 2023 och 2024? Vilken typ av manus skulle förlagen helst vilja hitta i sina högar?

Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Fallet från Eden? av E. P. Uggla (Bonnier Carlsen) och ?Lögndetektorn: Den lätta guiden till källkritik på nätet? av Hugo Ewald Hurinsky (Bokförlaget Hedvig).

2023-04-26
Länk till avsnitt

AI tar över... Eller?

I den fjärde säsongens fjärde avsnitt pratar vi om hotet, möjligheten, mysteriet - nämligen AI. När ChatGPT lanserades i slutet på 2022 svepte AI-hysterin genom Sverige, ja, hela världen egentligen. Och i bokbranschen visste vi kanske inte riktigt om vi skulle rycka på axlarna eller darra av skräck. Hur bra koll har bokbranschen på den utveckling som sker just nu? Hur förberedda är vi? Är AI ett hot eller en möjlighet?

Vi pratar med Jörgen Gassilewski, poet, författare och vice ordförande i Sveriges Författarförbund, för att ta reda på hur förbundet bevakar AI och sina upphovspersoners rättigheter. Vi pratar även med Josefin Svenske, förläggare på Rabén & Sjögren, som ger oss en inblick i hur ett av Sveriges största förlag ställer sig i frågan.

Till sist går vi på djupet om AI, dess möjligheter och begränsningar, med utvecklaren Hannes Wideteg. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "De tar allt ifrån mig" av Linda Jones (Bonnier Carlsen) och ?Kakorna är slut!? av Ulrika Kestere (Bokförlaget Opal).

2023-04-05
Länk till avsnitt

Att bygga världar

I den fjärde säsongens tredje avsnitt pratar vi om världsbygge, fantasi och att som författare ha skapat en värld som faktiskt känns verklig. Detta blir extra påtagligt när vi pratar med författaren Camilla Brinck som skapat de populära böckerna om Musse och Helium. Camilla har gjort många kreativa saker tidigare, men det var när två små möss dök upp i hennes liv som hon hittade hem. Böckerna gör succé och har sålts i över 2 miljoner exemplar i Norden. Men hur verkliga är egentligen karaktärerna Musse och Helium för Camilla?   Vi pratar även med Kristina Hård, författare och förläggare på fantastik-förlaget Kraxa, som gör en comeback i podden. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Kompassens hjärta? av Anna Thulin (Natur & Kultur) och ?Lugo och Lill: Hemligheter överallt? av Anna Lundgren, med illustrationer av Maya Jönsson (Bonnier Carlsen).
2023-03-22
Länk till avsnitt

Den kvinnodominerade barnboksbranschen

I den fjärde säsongens andra avsnitt pratar vi om barnboksbranschen och med anledning av den internationella kvinnodagen ställer vi oss frågan: Är barnboksbranschen en kvinnodominerad bransch?   Vi pratar bland annat med Catrine Christell, som arbetat i barnboksbranschen sedan 70-talet och som tog över som VD och förläggare på Bokförlaget Opal efter grundaren Bengt Christell.   Vi pratar även med Callum Bloodworth, en författare som helst skriver om kärlek och feelgood för ungdomar. Är det ovanligt med män i branschen som vill skriva om just de sakerna?   Genusforskaren Maria Nilson avslutar med kloka tankar.   Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Mulle Meck bygger en elbil" av George Johansson (Berghs Förlag) och "Flickans fågel" av Stefan Casta och Marion Jaklin (Bokförlaget Opal).                
2023-03-08
Länk till avsnitt

Barnböcker - samtidens spegel?

I den fjärde säsongens premiäravsnitt pratar vi om hur samtiden speglas i barnböcker. Med utgångspunkt i den populära barnboksserien "Kattspionerna på Rosengård" träffar vi författaren och journalisten Anja Gatu. Böckerna har jämförts serien om Pelle Svanslös - en annan barnboksserie som var känd för att skildra sin samtid. Men hur kan man spegla samhällets problem och utmaningar i en berättelse för 6-9-åringar? Varför är det viktigt att även få små barn att reflektera och hur gör man det på ett sätt som inte överskuggar det huvudsakliga: att skriva en spännande berättelse?

I avsnittet pratar vi även med Sara Kärrholm, forskare i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Och så blir det en hel drös med boktips eftersom vi passat på att ha fri läsning i pausen sedan säsong 3.

2023-02-22
Länk till avsnitt

Jul, jul, strålande jul(kalender)

I vår säsongsavslutning frossar vi i julstämning med ett specialavsnitt om julkalendrar och adventsböcker. Och vi har hela tre härliga gäster! Vi pratar med Anders Sparring, Ulrika Caperius och Camilla Lagerqvist.

 

Anders Sparring är författaren och manusförfattaren som kanske är mest känd för sina böcker om tjuv-familjen Knyckertz, som blev årets julkalender på SVT förra året. Anders skrev själv manus till julkalendern och berättar om processen ? allt från att omforma Knyckertz-världen till att göra en cameo under själva inspelningen.

 

Ulrika Caperius gör comeback i podden och i egenskap av förläggare på Bonnier Carlsen pratar hon adventsböcker med oss. Hur står sig adventsboken jämfört med julkalendern på tv och i radio?

 

Camilla Lagerqvist är författaren som skriver historiska böcker för barn och unga. Hon har bland annat belönats med Nils Holgersson-Plaketten och i år är hon aktuell med att ha skrivit Bonnier Carlsens officiella adventsbok: ?Mörka julnätter? (illustrerad av Lina Blixt). Det vill vi veta allt om!

Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Marbergmysterierna: Fara i kikaren? av Cecilia Fransson (Bokförlaget Hedvig) och ?Bosse & Bella får en hund? av Måns Gahrton och Amanda Eriksson (Berghs)

2022-12-14
Länk till avsnitt

En ram för fantasin - att hitta sin skrivrutin

I den tredje säsongens näst sista avsnitt pratar vi skrivande, rutiner och skrivprocess med den prisbelönta författaren Karin Erlandsson. Finlandssvenska Karin är en produktiv författare som är välkänd för att ha en tuff och imponerande skrivrutin, vilket gör att hon lyckas skriva sina böcker på väldigt kort tid. Men hur gör man för att skriva första utkastet till en bok på bara en månad? Hur skapar man en lyckad skrivrutin som går att hålla fast vid och hur undviker man känslan av otillräcklighet?

I avsnittet pratar vi även med Michaela ?Kugge? von Kügelgen, finlandssvensk författare, frilansjournalist och företagare, som skrivit den nyutkomna boken ?Kickstarta ditt skrivande?. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Manfred blir detektiv? av Eva Whitebrook och Marcus-Gunnar Pettersson (Rabén & Sjögren) och ?Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet? av Elin Säfström (Bonnier Carlsen).

2022-11-30
Länk till avsnitt

Läsning + Fotboll = Sant

I den tredje säsongens femte avsnitt pratar vi om något väldigt spännande och viktigt ? nämligen hur man lockar barn till läsning! Författaren Anette Eggert har skrivit flera böcker för både barn och unga och är flitigt anlitad för att åka ut i skolor och hålla skrivarverkstäder. Men sedan ett par år tillbaka är hon involverad i ett lite annorlunda projekt: hon läsinspirerar barn och ungdomar på Malmö FF:s sommarakademi. Vad gör en författare på ett fotbollsläger? Är det någon skillnad att prata med barn om läsande på en annan plats än skolan?

I avsnittet pratar vi även med Johanna Stenlund, bibliotekspedagog och frilansande läsfrämjare. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Fjärilshuset? av Kerstin Elias Costa (Bokförlaget Opal) och ?Ett halvt hjärta? av Emma Johansson (Vox by Opal).

2022-11-16
Länk till avsnitt

Länge leve ungdomsboken!

I den tredje säsongens fjärde avsnitt pratar vi om något som ligger oss lite särskilt varmt om hjärtat, nämligen UNGDOMSBOKEN! Tillsammans med författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck ? tillika skapare av podden som inspirerade Babbel-podden: ?Bladen brinner? ? diskuterar vi ungdomsbokens popularitet i början på 2010-talet, hur utgivningen minskat och hur framtiden ser ut. Hur räddar vi ungdomsboken?

I avsnittet pratar vi även med Kajsa Bäckius, systembibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet, som gör en comeback i podden. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Såret? av Emma Adbåge och ?Har du fel?? av Jason Diakité och Matilda Westerman.

2022-11-02
Länk till avsnitt

Fantastisk finlandssvensk fantasy

I den tredje säsongens tredje avsnitt pratar vi med författaren Maria Turtschaninoff. Finlandssvenska Maria har kallats för en förnyare av fantasytraditionen och hennes serie om ?Det röda klostret? har sålts och gjort succé över hela världen. Hon är även blivit jämförd med giganter som Margaret Atwood och Ursula Le Guin. Men hur är det att ge ut böcker i ett tvåspråkigt land, när man bara skriver på det ena språket? Vad tycker Maria om att hennes böcker ofta omnämns som feministisk fantasy? Och hur skriver man bra och nyskapande fantasyberättelser för ungdomar som hela världen vill ha?

I avsnittet pratar vi även med Elina Ahlbäck, Marias agent och grundaren av Elina Ahlback Literary Agency. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Noll dagar kvar? av Nina Källmodin (Kraxa förlag) och ?Miriam och den magiska tröjan? av John och Johan Valencia (Olika förlag).

2022-10-19
Länk till avsnitt

Babbel-mässan

I den tredje säsongens andra avsnitt får ni följa med oss till Bokmässan 2022! Vi var där i två dagar och träffade många roliga och intressanta författare, illustratörer, förlag, bibliotekarier, lärare och bokhandlare, och några av dem fick bli gäster i ett litet specialavsnitt från mässan.

I avsnittet pratar vi, med anledning av Bokmässans tema, med bibliotekarien och författaren Marie Metso samt författaren Christine Lundgren som är medlemmar i gruppen Writers for Future. Vi träffar den nyutnämnda läsambassadören Nioosha Shams och pratar läsning för ovilliga läsare med författaren Pär Sahlin och bibliotekarien Martin Bensch. Och sist men inte minst gratulerar vi illustratören och författaren Lina Sandquist som vunnit Bengt Christell-priset.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Läsa, lära, leva.

I vår tredje säsongspremiär pratar vi med författaren Torsten Bengtsson. Torsten skriver framför allt lättlästa böcker och läromedel. Sedan debuten för 20 år sedan har han skrivit över 100 böcker för barn och unga och de senaste åren har han legat på topplistan som en av Sveriges mest utlånade författare. Men varför började han skriva lättläst? Och varför är lättlästa böcker viktiga? I avsnittet pratar vi även med Lena Maria Nordstrand, lättlästutvecklare på Nypon och Vilja förlag. Och så minns vi tillbaka till alla de bra böcker vi hann läsa under sommaren?
2022-09-21
Länk till avsnitt

Gräva, grotta, granska - om faktaböcker för barn

I vårt åttonde och sista avsnitt för säsongen pratar vi med författaren och illustratören Lena Sjöberg. Lena är en mångsidig barnboksskapare som för lite mer än tio år sedan började skriva faktaböcker för barn. Du kanske känner igen titlar som ?Kalla fakta om is?, ?Hårdkokta fakta om ägg? eller ?Slående fakta om hjärtat?? Lena är ständigt aktuell och alltid lika nyfiken! Men hur kommer man på vad man ska undersöka? Är det svårt att koka ner något stort och komplicerat till en spännande och begriplig bok för barn?

I avsnittet pratar vi även med Malin Andersson, redaktör på Lilla Aktuellt på SVT. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Mästaren? av Magnus Nordin (Berghs) och ?Planeten, klimatet & framtiden: Vad kan vi göra?? av Åsa Callmer och Anja Gatu (B. Wahlströms).

2022-06-15
Länk till avsnitt

Bättre tillsammans - om mentorskap och samarbete

I vårt sjunde och näst sista avsnitt för säsongen pratar vi med författarna Martin Widmark och Emma Karinsdotter. Martin är kanske mest känd för böckerna om LasseMajas Detektivbyrå, och Emma har bland annat skrivit böckerna om Lisbet och Sambakungen, samt den hyllade ?Tusen stjärnors ö?. Tillsammans har de även skrivit ?Den lilla spenatgumman? som kom ut tidigare i år. Men Emma och Martin träffades faktiskt innan Emmas barnboksdebut, något som var början på en mentorsrelation. Idag är de vänner, kollegor och samarbetspartners som hjälps åt i skrivandet och gör varandra bättre som författare. Men hur vanligt är mentorsrelationer i bokvärlden? Hur är det att släppa in en annan person i sitt skapande? Vad har de lärt sig av varandra?

I avsnittet pratar vi även med Kristina Hård, författare och handledare på Författarskolan vid Lunds universitet. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Järnhanden? av David Renklint (B. Wahlströms) och ?Stormens döttrar: Nattflygare? av Ulrika Kärnborg (Natur & Kultur).

2022-06-01
Länk till avsnitt

Poesi - något för alla?

I vårt sjätte avsnitt för säsongen pratar vi med författaren Mårten Melin. Mårten är en av Sveriges mest produktiva, mångsidiga och uppskattade barn- och ungdomsboksförfattare (bara under 2021 var han aktuell med ÅTTA böcker). Han är också en av få författare som väljer att skriva diktsamlingar för barn, något som inte alltid är så enkelt. Hur svårt är det egentligen att skriva poesi? Är det svårt att läsa poesi? Och varför är poesi viktigt för barn?

I avsnittet pratar vi även med Erik Magntorn, författare och förläggare på förlaget Ellerströms. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Silvermannen? av Sara Mauritzon (Bonnier Carlsen) och ?Mars tur och retur: De utvalda? av Roger Dackegård och Lova Eriksson, med illustrationer av Mattias Andersson (Bonnier Carlsen).

2022-05-18
Länk till avsnitt

Bok blir tv-serie

I vårt femte avsnitt för säsongen pratar vi med författaren och bloggaren Sandra Beijer. Sandra är just nu aktuell som manusförfattare och exekutiv producent till tv-serien ?Allt som blir kvar?, en tv-serie som hon i stort sett fått skapa helt själv utifrån sin egen roman med samma namn. Hur är det att omvandla sin egen bok till tv-serie? Hur svår är filmbranschen? Och hur vågar man stå på sig och hålla fast vid sin vision när man aldrig skrivit filmmanus förut?

I avsnittet pratar vi även med Erik McAllister, som är dramachef på produktionsbolaget Baluba. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?En hunddag" av Sara Gimbergsson (Bokförlaget Opal) och "Barnen på Skräckis: Osynliga Boo" av Sara Edwardsson och Ylva Hällen, med bilder av Mattias Andersson (Bonnier Carlsen).

2022-05-04
Länk till avsnitt

Testing, testing! Om årets bokprovning

I vårt fjärde avsnitt för säsongen rör vi om lite i vårt vanliga upplägg för att kunna prata om aprils stora händelse i barnboksvärlden: Bokprovningen! Vi pratar med Kajsa Bäckius, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet, om bokprovningen, vad den innebär och vilka teman som identifierades i 2021 års utgivning av svenska barn- och ungdomsböcker.

Men vi pratar även med Hilma Olsson, Sara Ruder och Ulrika Caperius, som alla tre arbetar som förläggare på olika förlag i Sverige: Hegas, Bokförlaget Opal och Bonnier Carlsen. Vilka manus ser de i sina manushögar just nu? Går det att förutse vilka teman och trender som kommer att finnas i utgivningen under 2022 och 2023? Vilken typ av manus skulle förlagen helst vilja hitta i sina högar?

Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Silvergruvans dotter? av Caroline Degerfeldt (JW Förlag) och ?Älgkungen? av Maria Hellbom (Bonnier Carlsen).

2022-04-20
Länk till avsnitt

Magisk verklighet

I vårt tredje avsnitt för säsongen pratar vi med författaren Helen Ekeroth. Helen är just nu aktuell med ungdomsfantasyromanen ?Den andra staden? som utspelar sig i ett parallellt magiskt Malmö ? en stad hon själv bor i. Men hur är det att skriva fantasy om sin egen hemstad? Hur gör man sin egen hemmiljö magisk? Och hur gör man en stad rättvisa ? kanske särskilt en stad som är så omtalad i media som Malmö är?

I avsnittet pratar vi även med Katarina Hjärpe, bibliotekarien som är medlem i Malmö Fandom. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Doften av drömmar - Din hand i min" av Therese Henriksson (Hegas) och ?Den lilla spenatgumman" av Emma Karinsdotter och Martin Widmark, med bilder av Emilia Dziubak (Bonnier Carlsen).

2022-04-06
Länk till avsnitt

Handbok för super-succé

I vårt andra avsnitt för säsongen pratar vi med författaren Elias Våhlund. Elias är, tillsammans med sin fru Agnes, skaparen bakom den populära barnboksserien ?Handbok för superhjältar? som sålt i över 1 miljon exemplar bara i Sverige. Hur är det att skriva på en så populär bokserie? Hur blev ?Handbok för superhjältar? en så stor framgång bland barn? Och hur är det att förhandla kring filmmanus med amerikanska bolag som skickar hit manusförfattaren till ?Toy Story??

I avsnittet pratar vi även med Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ?Felet med Eden? av E.P. Uggla (Bonnier Carlsen) och ?Det värsta som kan hända? av Helena Karlsson (Hegas).

2022-03-23
Länk till avsnitt

Striden mellan livet och skrivet

Säsong 2 är äntligen här! I vårt första avsnitt för säsongen pratar vi med författaren Christin Ljungqvist. Christin är just nu aktuell med den lättlästa spännande barnboken "Vitormen jagar" på Nypon Förlag. Tidigare har hon skrivit för ungdomar, men så händer det där som händer i så många barn- och ungdomsboksförfattares liv: livet kommer emellan och man hinner inte riktigt med de där längre, mer tidskrävande projekten. Hur gör man för att fortsätta vara en skrivande person när andra, kanske lika viktiga saker, drar i en? Hur hanterar man stressen över att inte hålla den där beryktade produktionstakten? Hur påverkar det kreativiteten att inte kunna skapa så mycket som man egentligen vill?

I avsnittet pratar vi även med Marianne "Maja" Norrgrann, som arbetar som coach. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Agnes Evander och De dödas sjö" av Anna Lundgren (Rabén & Sjögren) och "Det gula skrattet" av Viveka Sjögren (Bokförlaget Opal).

2022-03-09
Länk till avsnitt

Hur följer man upp en succé?

Säsongsavslutning för Babbel-podden! I vårt sjunde och sista avsnitt för året pratar vi med författaren Sara Bergmark Elfgren. Sara är ett välkänt namn i ungdomsbokvärlden, både i Sverige och utomlands, och många känner igen henne som en av författarna till "Engelsfors-trilogin" (som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg). Sedan dess har Sara hunnit göra massor med saker - hon har skrivit manus till böcker, tv-serier, ljuddraman och teater - och under hösten kom tv-serien "Deg" ut på SVT, där Sara skrivit manus. Just nu är hon dock som mest aktuell med nya ungdomsromanen "Grim", som redan blivit hyllad av såväl kritiker som läsare. Men hur är det att skriva något som blir en succé? Hur följer man upp det? Är det svårt? Får man skrivkramp? I avsnittet pratar vi även med Ylva Blomqvist, Saras förläggare på Rabén & Sjögren. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Drakar" av Johan Egerkrans (B. Wahlströms) och "När jag var stor och du var liten" av Jujja Wieslander, med illustrationer av Emma Adbåge (Rabén & Sjögren).
2021-12-15
Länk till avsnitt

Ljudboken - bokbranschens vän eller fiende?

Nytt avsnitt ute! I vårt sjätte avsnitt pratar vi med författaren, ljudboksredaktören och översättaren Annika Meijer. Annika har bland annat skrivit Storytel Kids-serien "Vår blodiga historia" och den lättlästa "Häxa i hemlighet"-serien på Rabén & Sjögren. Som redaktör har hon även jobbat nära den välkända ljudboksförfattaren Daniel Åberg.

Ljudboken växer allt mer i popularitet i Sverige, men hur ser framtiden ut och är ljudbokens frammarsch enbart positiv? I avsnittet pratar vi även med Sölve Dahlgren, författare och chefredaktör för Boktugg.se.

Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Avbrottet Bok 1: En värld i mörker" av Daniel Åberg (Hegas Förlag) och "Spökbyrån: Fallet med den rysliga skuggan" av Kristina Ohlsson, med illustrationer av Moa Wallin (Bonnier Carlsen).

2021-12-01
Länk till avsnitt

Indieförlag - när de traditionella bokförlagen inte vågar

I vårt femte avsnitt pratar vi med författarna Moa Wall Kubilius och Anna Jakobsson Lund. Moa har skrivit tre bilderböcker som är utgivna på Kubilius Förlag, ett förlag som hon startat och driver på egen hand. Just nu är hon aktuell med böckerna: "Mamma och Liten på cykelsemester" och "Mamma och Liten fjällvandrar". Anna har skrivit flera hyllade böcker i fantastikgenren, främst för ungdomar och unga vuxna, som även de är utgivna på ett förlag hon startat och driver själv: Annorlunda Förlag. Just nu är hon dock aktuell med den lättlästa serien "Närmare gränsen" ("Önskar jag kunde berätta för dig" och "Varför säger du inget?") som ges ut på Hegas. Men hur är det att ge ut på eget förlag? Varför väljer man som författare att göra det?

I avsnittet pratar vi även med Håkan Engström som är musikredaktör på Sydsvenskan. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Den mystiska hovstriden" av Elin Hägg (Bokförlaget Opal) och "Asynja: Kungens grav" av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam (Bonnier Carlsen).

2021-11-17
Länk till avsnitt

Att hitta till berättelserna

I vårt fjärde avsnitt pratar vi med författaren, programledaren, tv-producenten, föreläsaren och den före detta läsambasssadören Johan Anderblad. Johan har skrivit böckerna om Bojan (senaste är "Bojan och tunnelbanan"), böckerna om flugan Flax ("Flax och pizzakartongen" och "Flax och glasspaketet" kom ut i maj 2021) och i januari 2022 kommer boken "Dusty: Motorsågsstölderna". Johan har alltid varit väldigt engagerad i frågan om läsfrämjande och att uppmuntra till mer läsning bland barn och unga. Först som programledare i Bolibompa och idag som författare.  I avsnittet pratar vi även med Marie Metso, som är barn- och ungdomsbiblitotekarie på Trelleborgs bibliotek. Och så blir det boktips så klart! Då det är tema Halloween tipsar vi om lite läskiga böcker: "Rysliga resor: Röda kappan" av Tobias Gard (Hegas förlag) och "Mumiens återkomst" av Jonna Björnstierna (Bonnier Carlsen).

2021-11-03
Länk till avsnitt

Barnböcker vs. Vuxenböcker

I vårt tredje avsnitt pratar vi med författarna Malin Stehn och Mattias Edvardsson. Malin har skrivit över 45 böcker för barn och unga, men är just nu aktuell med sin första roman för vuxna, "Ett gott nytt år", på Albert Bonniers Förlag. Mattias debuterade som vuxenboksförfattare, men skrev sedan några böcker för barn och unga innan han gick tillbaka till vuxenboksvärlden igen och gjorde succé med romanen "En helt vanlig familj". Just nu är han aktuell med romanen "En familjetragedi" på Forum. Men hur är det att skriva för barn och att sedan börja skriva för vuxna? Hur ser skillnaderna ut? Och varför ser det ut så?

I avsnittet pratar vi även med Sara Ruder, förläggare på Bokförlaget Opal, som ger ut både Malins och Mattias böcker för barn och unga. Och så blir det boktips så klart!

2021-10-20
Länk till avsnitt

Sex, representation och identitet

I vårt andra avsnitt pratar vi med författaren Anna Ahlund. Anna har skrivit ungdomsböckerna "Du, bara", "Saker ingen ser" och "Ganska nära sanningen". De två första nominerades till bästa bok på QX-galan 2017 respektive 2018. Hon har även skrivit den lättlästa serien "Våga längta", där den första boken, "Någon annan", nominerades till Storytel Awards för bästa inlästa ungdomsbok 2020 (dubbel bedrift då hon läste in den själv!). Annas böcker har ofta sex, relationer och HBTQ-karaktärer i fokus.  I avsnittet pratar vi även med Lou Mattei, ordförande i kulturföreningen Page 28 som startat Sveriges just nu enda HBTQ-bokhandel. Och så blir det boktips så klart!

2021-10-06
Länk till avsnitt

Bilderboksskapande

Det är premiär för Babbel-podden! I vårt första avsnitt pratar vi med fotografen, illustratören, författaren och den grafiska formgivaren Ulrika Kestere. Ulrika har bland annat skapat de vackra bilderböckerna "Den känsliga igelkotten", "Ottos ulliga tröja" och "Vilda grannar" och just nu är hon aktuell med boken "Födelsedagen". Böckerna har sålts till flera andra länder, däribland Frankrike och Sydkorea.

 

I avsnittet pratar vi även med Anja Eriksson, som jobbar på Opal Agency och säljer Ulrikas böcker till utlandet. Och så blir det boktips så klart!

2021-09-21
Länk till avsnitt

Teaser

Välkommen till Babbel-podden! En ny podd om barn- och ungdomsböcker, skapad av två barn- och ungdomsboksförfattare. Första avsnittet 22 september!

2021-09-08
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.