Sveriges 100 mest populära podcasts

Gynpodden

Gynpodden

Det finns ett informationsglapp inom området gynekologi, graviditet och förlossning. Därför startar vi Gynpodden! I Gynpodden kommer vi att prata om kvinnokroppen utifrån ett faktabaserat och vetenskapligt perspektiv. Vi gör den här podden för att sprida kunskap om kvinnokroppen, både till kvinnor och män. Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex ? och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till högre livskvalitet. Det är vårt mål!

Helena är specialistläkare inom gynekologi och förlossningsvård, och jobbar på ett akutsjukhus i Stockholm. Hon är mamma till fyra barn och storasyster till Lydia. Lydia har en bakgrund som ekonom, jobbar på ett techbolag i Stockholm och har en liten hund som hon älskar mer än allt annat.

Kort sagt, det här är informationen du hade fått i läkarrummet hos en specialistläkare med många års erfarenhet bakom sig inom kvinnovård. Nu kör vi!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/gynpodden

Avsnitt

4. Preventivmedel

Vi har redan kommit till det fjärde avsnittet av Gynpodden, och den här veckans ämne är preventivmedel! Det här är ett otroligt lärorikt avsnitt där vi i stort sett går igenom alla preventivmedel som finns på marknaden och vad man bör tänka på när man ska välja preventivmedel. Bra för tjejer och kvinnor i alla åldrar att lyssna på! Vad finns det för olika preventivmedel? Vilket preventivmedel använder flest gynekologer? Vad finns det för fördelar/nackdelar med spiral? Hur ska man äta p-piller & ska man göra uppehåll? När kan det finnas ett manligt preventivmedel på marknaden?

Helena Kopp Kallner gästar oss igen, det levande uppslagsverket för preventivmedel som Helena kallar henne och som faktiskt har utbildat alla gynekologer i Sverige inom just preventivmedel. Helena är docent och överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus samt forskar på bland annat på preventivmedel.


2021-10-12
Länk till avsnitt

3. PMS och PMDS

Avsnitt nr 3 av Gynpodden är här och det handlar om PMS och PMDS! Vi går bland annat igenom frågor som: 
Vad är PMS? Vad är skillnaden mellan PMS och PMDS? Blir PMS värre efter att du fått ditt första barn? När ska du söka hjälp för att du har PMS och vilken hjälp kan du få? Och varför ogillar Inger begreppet ?hormonell obalans??   

Dagens gäst är Inger Sundström Poromaa. Inger är professor och överläkare på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Hon är gynekolog och förlossningsläkare och har forskat på dagens ämne ända sedan 90-talet.
2021-10-05
Länk till avsnitt

2. Abort

Idag är det abortdagen och vi har spelat in ett avsnitt om just abort tillsammans med vår gäst Helena Kopp Kallner. Hur går en abort till? Hur ser abortlagen ut i Sverige och i andra länder? Och minskar antalet aborter när man förbjuder abort? Visste ni förresten att det finns internationella organisationer som hjälper kvinnor med abort i länder där det är förbjudet?

Helena Kopp Kallner är docent och överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Hon forskar bl.a. på preventivmedel, familjeplanering och abort.

2021-09-28
Länk till avsnitt

1. Mens, hormoner och kvinnokroppen

Det är dags för Gynpoddens första avsnitt och det handlar om kvinnokroppen, de kvinnliga könshormonerna och menscykeln. Vad är det kvinnliga könsorganet? Hur många ägg har en kvinna? Hur mycket ska man som kvinna blöda per månad? Klarar man sig med en äggledare och är mödomshinnan en myt? Lyssna så får du svar.

Gäst i det här avsnittet är Lena Marions, överläkare på Södersjukhusets kvinnoklinik i Stockholm och Docent på Karolinska institutet och forskar inom sexuell och reproduktiv hälsa. Lena har varit anställd av WHO i Geneve, och jobbat med att förebygga osäkra aborter.

2021-09-21
Länk till avsnitt

Premiär 21 september!

[]
2021-09-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.