Sveriges 100 mest populära podcasts

Ätstörningspodden

Ätstörningspodden

Ätstörningspodden ger nya, viktiga och många olika perspektiv på ätstörningar.

I Ätstörningspodden får du få möta människor som på olika vis har erfarenheter av eller arbetar med ätstörningar. Det kan vara drabbade, anhöriga, forskare, författare och behandlare, helt enkelt personer som har något intressant att säga om denna svåra och komplicerade sjukdom.

Leder podden gör Anna Ehn, journalist och författare med särskild kunskap om och egen erfarenhet av ätstörningar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/atstorningspodden

Avsnitt

När vården inte räcker till

I Ätstörningsuppropet på Instagram kommer patienterna själva till tals. Strömmen av vittnesmål pekar på brister och en ätstörningsvård som inte räcker till - men berättar också om positiva möten och hjälp som nått fram. Bakom kontot står Mathilda Hofling och Ellinor Mark, båda med lång egen erfarenhet av ätstörningar och en gemensam vilja att bidra till förändring när systemet fallerar. I avsnittet diskuterar de bland annat svårigheten att få rätt vård vid olika former samsjuklighet, något som ofta tas upp i vittnesmålet som skickas in.


Mathilda Hofling har varit lyssnarnas sommarvärd 2021 och har tillsammans med Leone Milton skrivit boken Berättar du så dödar jag dig, om hur hon blev utsatt för övergrepp och grooming och hur ätstörningen blev en strategi för överlevnad. Hon utbildar sig till socialpedagog och är färdig i maj 2024. Ellinor Mark jobbar som bibliotekarie med inriktning kommunikation på ett universitet.


 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-10
Länk till avsnitt

Nu startar Ätstörningspodden igen!

Dags för en ny säsong av Ätstörningspodden! Journalisten och författaren Anna Ehn ser fram emot att fortsätta intervjua personer med viktiga saker att säga om ätstörningar och förmedla deras kunskaper och insikter vidare till er lyssnare. I det här lilla avsnittet presenterar hon sig själv och tankarna med podden. Bland annat pratar hon om att se på sina egna erfarenheter som en källa till kunskap och det meningsfulla i att det man själv har tagit sig igenom kan vara till glädje för andra.

Lyssna gärna på de tidigare avsnitten: https://shows.acast.com/atstorningspodden


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-05
Länk till avsnitt

När hälsotänket går överstyr

En fixering vid nyttig mat i kombination med hård fysisk träning. Så definierar Yvonne Lin, träningsprofil, hälsovetare, författare med mera, begreppet ortorexi atletika.

Ortorexi atletika är ingen medicinsk diagnos utan vad Yvonne Lin benämner som ett "samhällsfenomen". Själv har hon varit aktiv i tränings- och idrottssammanhang i hela sitt liv och sett ett alltmer hälsofixerat samhälle växa fram, präglat av fettfobi och skräck för att ses som lat och odisciplinerad.

Idag driver Yvonne Lin den privata träningsanläggningen och behandlingskliniken Ylab, och varnar för följderna av att inte ta utvecklingen på allvar. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-25
Länk till avsnitt

Att vara frisk är ett val

Den amerikanska längdskidåkaren Jessie Diggins tog tidigare i år VM-guld, och hon har även vunnit OS-guld och världscupen.

Som ung led Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat, alltid. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi, något hon först kunde dölja bakom den hårda elitsatsningen.

Idag är Jessie Diggins frisk men föredrar att kalla sig "in recovery". För att markera att det är ett val att vara frisk. Och idag väljer Jessie Diggins sig själv och sin hälsa framför ätstörningen.


Avsnittet är på engelska, med introduktion på svenska av Anna Ehn.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-01
Länk till avsnitt

Trailer Jessie Diggins

Som ung led den amerikanska längdskidningåkningsstjärnan Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi.

Hör henne berätta om sina erfarenheter i nästa avsnitt av Ätstörningspodden som släpps på måndag 1 maj.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-29
Länk till avsnitt

Hur bra är ätstörningsvården?

Ätstörningsvården är en ständigt aktuell fråga som engagerar både drabbade och närstående. Många upplever att kötiderna är för långa och att kunskapsnivån utanför specialistvården inte är tillräckligt hög. Vad mer kan bli bättre? Och vad är redan bra?

Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, har för första gången tagit fram en rapport, Vårdrapporten, med utgångspunkt från drabbades och närståendes egna upplevelser. Syftet är att undersöka vård- och behandlingssituationen för ätstörningar i Sverige.

I detta poddavsnitt träffar vi Johanna Levallius, psykolog och forskare, som på uppdrag av Frisk & Fri ligger bakom rapporten. Hon berättar om innehållet och delar även med sig av sina egna reflektioner kring den.


"Vårdrapporten - drabbades och närståendes upplevelser av vård för ätstörning" finns att läsa i sin helhet på www.friskfri.se.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-10
Länk till avsnitt

Frisk från hetsätningsstörning

Malin Fröling drabbades av anorexi i tonåren. När hon som vuxen utvecklade hetsätningsstörning förstod hon inte att hon återigen drabbats av en ätstörning. Hon trodde att hon hade dålig karaktär och att det skulle lösa sig om hon skärpte sig.

I detta avsnitt fördjupar vi oss i diagnosen hetsätningsstörning. Går det att bli frisk efter att ha varit sjuk i 18 år? Vad betyder det egentligen att känna sig fri? Malin berättar hur hon tacklade skam, skuldkänslor och bakslag samt vad som var betydelsefullt för att lyckas bli frisk. Hon delar även med sig av råd till dig som är närstående.

Malin Fröling arbetar idag på Frisk&Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-26
Länk till avsnitt

ARFID - den okända diagnosen

Ätstörningsdiagnosen ARFID, undvikande/restriktiv ätstörning innebär att man av olika skäl låter bli att äta eller bara äter väldigt få livsmedel. Men till skillnad mot andra ätstörningsdiagnoser finns ingen rädsla för viktuppgång med i bilden. Istället kan det handla om bristande aptit, ett obehag inför vissa smaker, lukter eller konsistenser eller om en rädsla för att till exempel sätta i halsen eller kräkas. Diagnosen innebär stort lidande för den drabbade och dess närstående, men det finns väldigt lite hjälp att få. Lisa Dinkler, forskare vid CEDI (Center for Eating Disorders Innovation) vid Karolinska institutet forskar på ARFID och berättar i avsnittet om diagnosen och om nya studier som är på gång, och ger konkreta råd till föräldrar.

Lisa Dinkler kommer från Tyskland och bor sedan nio år tillbaka i Sverige. Hon skrev sin avhandling om restriktiva ätstörningar i samband med Neuropsykistriska funktionsnedsättningar, NPF.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-12
Länk till avsnitt

Våga vara lite sårbar

När hockeyspelaren och det tidigare hockeyproffset Jonathan Hedström var 17 år sa en tränare åt honom att han var tjock. Kommentaren utlöste en ätstörning, som kom att hänga kvar i 20 år. Han kunde ändå spela hockey på elitnivå, men i perioder saboterade sjukdomen karriären. Tystnaden runt hans problem var kompakt. Ingen pratade om ätstörningar i en kultur präglad av machoideal. Man skulle vara en osårbar krigare, inte bara på rinken utan också utanför.

Idag är Jonathan Hedström frisk. Han föreläser om skadliga ideal och hur de påverkar, och gör ett viktigt arbete för att bryta tystnaden runt att vara man med en ätstörning.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-24
Länk till avsnitt

Närma sig det svåra med humor

1995 debuterade Anna-Lena Brundin, författare, komiker, skådespelare med mera, med boken "Nej tack, jag åt nyss". Den handlar om 20-åriga Anna-Lena och en tillvaro där bulimin styr. Dieter och "ätryck" avlöser varandra. Temat är mörkt men boken är samtidigt rolig. Just humor har genom livet och karriären varit Anna-Lena Brundins sätt att närma sig svåra ämnen - och förmedla dem vidare till publiken.


Samma år, 1995, kom också Anna Ehns debutroman "Vårfrost", om 12-åriga Klara som blir svårt anorektisk. I en intervju i Tidningen VI möttes de båda då, och pratade om sina böcker och om sina egna erfarenheter av ätstörningar. I Ätstörningspodden möts de igen, 28 år senare och samtalet får vindla vidare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-01
Länk till avsnitt

Du som tränare kan göra skillnad

När Sofia Selenius var 16 år och aktiv innebandyspelare drabbades hon av anorexi, och fick lägga av med all träning. Idag är hon frisk och själv tränare och hälsopedagog. Hon arbetar också på Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, och är ansvarig för deras utbildningar riktade mot just idrottsledare. Syftet med utbildningen är att tränare och ledare ska bli bättre på att upptäcka, bemöta och förebygga ätstörningar, något som det finns ett stort behov av på alla nivåer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-27
Länk till avsnitt

Våga lyssna, våga stå kvar

Saga Stolt-Cruz och Halala Pirooti är engagerade i Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer. Här finns Ätstörningschatten, dit tjejer 10-25 år kan höra av sig och chatta om sina tankar runt mat, kropp och vikt. Volontärerna stöttar, lyssnar och är medmänniskor utan att komma med lösningar och råd. Ett motto för verksamheten är: Håll i, håll ut, håll om, håll tyst.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-30
Länk till avsnitt

Att återta makten över sitt liv

När är jag frisk och vad är frisk för mig? Erika Nyman Carlsson, fil.kand. i psykologi och med. dr, menar att tillfrisknande bör ses ur två perspektiv, det yttre och det inre. Det yttre perspektivet handlar om den objektiva kliniska delen och den inre om personens egen upplevelse av friskhet, själva känslan av att vara fri och ha makten över sitt eget liv.

Böcker som nämns i programmet: När det hälsosamma blir ohälsosamt och Mamma med ätstörning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-16
Länk till avsnitt

Tillräckligt frisk för Robinson

Ultralöpare och Robinsondeltagare. 27-åriga juristen och opinionsbildaren Hanna Bergwall låter inte sin tidigare ätstörning hindra henne från att göra det hon vill. Idag är hon fri att springa mil efter mil upp och ner för berg eller leva på svältkost på en ö. Den duktiga flickan har hon också lämnat bakom sig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-02
Länk till avsnitt

Vägen mot det friska

Det går att bli frisk från ätstörningar, men vägen dit är ofta mödosam och kantad av bakslag. Både Anna och Leone vet hur svårt det kan vara. Utifrån egen och andras erfarenheter har Anna skrivit boken "Vägen mot det friska - att bli fri från ätstörningar". Istället för att huka i skam över tiden det tagit och över att tankarna fortfarande kan dyka upp, vill hon utvinna kunskap ur erfarenheten: vad finns att lära att föra vidare till andra? Och vad innebär det egentligen att vara frisk?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-18
Länk till avsnitt

Från rörelsetvång till rörelseglädje

Den dagliga löprundan accelererade till åratal av tvångsmässigt springande. Johanna Ahlstens ätstörningshistoria präglas av rörelsetvång och svårigheten att sluta träna, trots att kroppen gång på gång gick sönder. Något som också påverkade hennes möjlighet att bli gravid. Idag är hon frisk och arbetar som fysioterapeut inriktad på mental hälsa, och kan använda sina erfarenheter i mötet med patienterna.


Böcker som nämns i avsnittet är: "Mattillåtet" av Gisela Van Der Ster och "Mamma med ätstörning" av Anna Ehn och Leone Milton



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-04
Länk till avsnitt

Att förändra ätstörda mönster

Varför är det så svårt att förändra ätstörda mönster? Och vad är skillnaden mellan att förstå ätstörningar utifrån och inifrån? Docenten och psykologen David Clinton har under flera decennier forskat om och behandlat ätstörningar. Nu är han aktuell som redaktör för boken "Förstå och bemöta ätstörningar" (Studentlitteratur) som samlar en rad perspektiv på sjukdomen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-12
Länk till avsnitt

Odjuret tog över mina systrar

Först fick Marit Sahlströms nästa yngsta syster anorexi, och några år senare drabbades även de två yngsta i syskonskaran, tvillingsystrarna. Hur påverkade det Marit och hennes föräldrar? Författaren Marit Sahlström, som skrivit romanen "Och runt mig faller världen" med utgångspunkt ur sina erfarenheter, berättar om hur hon mådde under den här svåra tiden, och vad hon lärt av den.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-01
Länk till avsnitt

Elitidrott, träning och osunda ideal

Var går gränsen mellan hälsosam och ohälsosam träning? TV-producenten och vetenskapsjournalisten Malin Attefall har gjort dokumentärserien "Ätstört" som sänds på SVT i april 2022. Hon har följt fem personer med erfarenhet av ätstörningar, och varvar deras berättelser med fakta och expertkunskap. Flera av de medverkande idrottar på elitnivå och tvingas förhålla sig till stränga regler runt träning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-03
Länk till avsnitt

När självbilden skevar

Många som drabbas av ätstörning har en väldigt negativ självbild, mer negativ än personer med till exempel depression eller missbruksproblematik. Varför är det så? Och hur får man en bättre självbild?

Emma Forsén Mantilla, psykolog och forskare på Centre for Eating Disorders Innovation vid Karolinska institutet, har forskat på kopplingen mellan självbild och ätstörningar.

Emma är också projektledare för den svenska delen av den internationella forskningsstudien EDGI och ordförande i Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.


Emmas avhandling heter: Fatal attraction: the relationship between patients and their eating disorders, an interpersonal and attachment perspective.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-16
Länk till avsnitt

Värdet i engagemang

Maja Engström och Thor Rutgersson har båda varit drabbade av ätstörningar, och har som friska valt att engagera sig i frågan i syfte att hjälpa andra. Maja Engström arbetar på Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, vilket Thor Rutgersson också tidigare har gjort. Nu är han frilansskribent och författare. Varför vill de använda sina erfarenheter på det här viset? Vad ger det dem ? och vad kostar det?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-02
Länk till avsnitt

Vuxen och ätstörd

Hanna Wirdegård är 41 år, heltidssarbetande trebarnsmamma och sjuk i bulimi. Hon fick en ätstörning i tonåren, och har ännu inte blivit frisk. Länge trodde hon att hon var den enda som inte hade lyckats ta sig ur sjukdomens mönster. Hon skämdes över sitt misslyckande och var tyst om sin mörka hemlighet. Men nu har hon bestämt sig för att vara öppen. I avsnittet, och i den kommande självbiografiska boken "Varför är jag aldrig fri", berättar hon om sina erfarenheter.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-19
Länk till avsnitt

Våndan av bakslag

När Hanna Kihlander var 26 år blev hon äntligen frisk från den ätstörning som plågat henne så länge. Livet återvände. Men vid 40 kom sjukdomen smygande tillbaka igen. Idag befinner sig Hanna mitt i bakslaget. Vilket känns pinsamt och skamligt. Hon var ju frisk och fri sedan länge, och hade blivit mamma dessutom.

Hanna Kihlander är beteendevetare och har under många år arbetat med och skrivit om ätstörningar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-05
Länk till avsnitt

Det krokiga vägen till ett friskt liv

Att bli frisk från en ätstörning är sällan enkelt. Tillfrisknandet är en process, och bakslag är vanligt. I Anna Ehns dagboksroman Ormen i mig får vi följa 20-åriga Majken som är friskförklarad - men som fortfarande brottas med ätstörda tankar och beteenden, och söker en identitet som frisk. I avsnittet pratar Anna med kulturjournalisten Lena Köster om hur det var att skildra just den här perioden i Majkens liv. Romanen riktar sig till unga vuxna och vuxna, och är utgiven på Juniperus förlag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-21
Länk till avsnitt

Närma dig med nyfikenhet

Det är vanligt att den som lider av en ätstörning är ambivalent till behandling. Man både vill och inte vill bli frisk. Motiverande samtal, MI, kan öka motivationen hos personen att ta emot hjälp, och förutsättningarna för att behandlingen ska bli framgångsrik. Författaren, föreläsaren och psykologen Liria Ortiz utbildar och handleder i MI och har skrivit boken Motiverande samtal i arbete med ätstörningar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-21
Länk till avsnitt

Att vara mamma med ätstörning

Var tionde nybliven mamma kan lida av en ätstörning, visar forskning från Karolinska institutet. Ändå är detta ett problem som det talas alldeles för lite om. En av dem som står bakom forskningsstudien är Cecilia Brundin Pettersson, näringsfysiolog och behandlare vid ätstörningsenheten Dala ABC i Falun. Hon har länge arbetat för att synliggöra den här sårbara gruppen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-07
Länk till avsnitt

När ätandet inte går att stoppa

Hetsätningsstörning är den ätstörningsdiagnos som anses vara den vanligaste. Ändå är den tämligen okänd och bortglömd, även inom ätstörningsvården. Den som lider av hetsätning är ofta normal- eller överviktiga och fångas därför inte upp av vården på samma sätt som anorektiska patienter. Många känner också stark skam över sitt beteende, och vill inte berätta vad de håller på med. Ata Ghaderi är professor i klinisk psykologi vid Karolinska Institutet och har lång erfarenhet av att forska om och arbeta med ätstörningar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-24
Länk till avsnitt

Tjock kropp i fokus

Karin Kajjan Andersson är journalist, feministisk opinionsbildare och kroppsaktivist. I Ätstörningspodden berättar hon om sin långa och svåra sjukdomstid, och hur kroppsångest har präglat hennes liv. Och hur de sjuka tankarna fortfarande spökar ibland, inte minst dök de upp igen när hon fick barn. Hon berättar också om hur den kroppspositiva rörelsen är en arena för motstånd, och en väg till en vänligare blick på sig själv. Hur detta med att zooma in med kameran på kroppsdelar som man tidigare försökt dölja - gäddhänget, bullfittan, dubbelhakorna, bilringarna - gör underverk med synen på den egna kroppen. Karin Kajjan Andersson har också skrivit boken "Livsviktigt - en handbok i kroppspositivt föräldraskap".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-10
Länk till avsnitt

Våga prata om ätstörningar

Nu startar Ätstörningspodden, en podcast som ger nya, viktiga och olika perspektiv på ätstörningar. Vi som leder podden heter Anna Ehn och Leone Milton och vi är båda journalister och författare med särskilt intresse för om ätstörningar. I det här avsnittet berättar vi om våra egna erfarenheter av ätstörningar, och hur vi i dag använder oss av det vi varit med om för att öka kunskapen hos andra. I form av den här podden, till exempel, men också i vår nya gemensamma bok, Mamma med ätstörning som nyligen kom ut på Natur & Kultur och som handlar om det vanliga men dolda problemet med ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.