Sveriges 100 mest populära podcasts

Siluett och Ideal - på riktigt och på låtsas

Siluett och Ideal - på riktigt och på låtsas

Kostymören Sanna Nyström och maskören Erika Nicklasson pratar om hur siluetter och ideal har sett ut genom historien utifrån dagens film och tv-serier. Besök @siluettochideal på instagram för att se bilder på det vi pratar om i avsnitten.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

siluettochideal.podbean.com

Avsnitt

The Eyes of Tammy Faye - Axelvaddar och lösfransar i 80-talets kristna USA.

Vi har sett långfilmen The Eyes of Tammy Faye (2021) som vann årets Oscar för bästa Make-up och Hår. I det här avsnittet pratar vi om axelvaddar och lösögonfransar i 1980-talets kristna USA.

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_TammyFaye ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

Glad Påsk från oss 

/Sanna & Erika

2022-04-17
Länk till avsnitt

En Brittisk Skandal - Pärlor, amfetamin och tartanmönster i efterkrigstidens skandalösa överklass

Vi har sett BBC-producerade miniserien En brittisk skandal (2021) som just nu ligger på SVT play. 

I det här avsnittet blir det inte så mycket 50talets siluett och ideal som man skulle kunna förvänta sig, vi snöade i stället in på pärlor, amfetamin, tartan och argyle.

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_skandal ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2022-03-13
Länk till avsnitt

The Power of the Dog - Chaps, converse och cowboyhygien i det amerikanska 1920talet

Vi har sett filmen The Power of the Dog (2021). I det här avsnittet pratar vi om chaps, converse, kokad peruk, spitoons, snäv mansroll och cowboyhygien i det amerikanska 1920-talet.

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_pod ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2022-01-23
Länk till avsnitt

Titanic - Korsetter, ägretter och tegelfärgat(?!) läppstift i Titanics 1910tal

Det blev en klassiker igen. Inför det här avsnittet har vi sett storfilmen Titanic från 1997. Vi pratar 1910-talets siluett och ideal. Det blir utrotningshotade fåglar, myter om korsetten, mittbena, snedbenan och tegelfärgat läppstift.

 

På vår instagram @siluettochideal kan ni se bilder på det vi pratar om. Under soi_titanic ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2022-01-10
Länk till avsnitt

Ivanhoe - vår nyårsklassiker i tidig medeltid

Nu är det strax nytt år och vi har sett nyårsklassikern Ivanhoe från 1982. Vi pratar om det sena 1100-talet så det blir bla tonsur, bliaut och stickade ringbrynjor. Samt sneglar lite på övriga Ivanhoe-filmatiseringar.

Vi vill särskilt nämna kostymdesignern och mångsysslaren Olga Lehmann, läs mer om henne här

https://wordinthestone.blogspot.com/2019/02/olga-lehmann-introduction-to-artist.html

 

 

På vår instagram @siluettochideal kan ni se bilder på det vi pratar om. Under soi_ivanhoe ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

God Jul och Glad fortsättning på det nya året önskar vi er alla!

/Sanna & Erika

2021-12-27
Länk till avsnitt

Billie Holiday - porkpiehatt och gardenior i 40talets Amerika

Vi har sett filmen The United States vs. Billie Holiday (2021) och  dokumentären Billie (2019). En av oss har dessutom sett Lady sings the blues från 1972 med Diana Ross i huvudrollen. 

Vi pratar om Billie Holidays stil, läppstift, gardenior, porkpiehattar och sweet georgia brown hair pressing cap.

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder p det vi pratar om. Under soi_billie ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2021-12-20
Länk till avsnitt

The King - pottfrisyr, ringbrynja och snabelskor

Vi kastar oss ned i medeltiden, för vi har sett filmen The King (2019) och pratar svepande om det tidiga 1400-talet, pottfrisyrer, ringbrynjor och snabelskor. 

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder p det vi pratar om. Under soi_1400 ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2021-12-13
Länk till avsnitt

Last night in SOHO - minikjol och hårspray i 60-talets London

Vi har sett filmen Last night in SOHO och pratar i det här avsnittet om 60-talets siluett och ideal. Det blir bl.a. minikjol, ben, hårspray, eyeliner och go-go boots.

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_1960 ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2021-12-06
Länk till avsnitt

Peaky Blinders ikoniska look

Vi har sett TV-serien Peaky Blinders. I det här avsnittet pratar vi om deras karaktäristiska look med ullkostym, peaky-frisyr, gubbkeps och tillsatta kragar.

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_1920 ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

/Sanna & Erika

2021-11-29
Länk till avsnitt

Kostym och Mask, vad gör vi egentligen på jobbet?

Siluett och Ideal är en podd där vi, Sanna och Erika, pratar och dräkt- och frisyrhistoria utifrån dagens filmer och tv-serier. Det här är ett litet specialavsnitt som handlar om vad vi gör på jobbet, dvs lite kort om vad våra yrken kostym och mask innebär.

 

Kostym = Sanna Nyström, kostymör, kostymdesigner och skräddare.

Mask = Erika Nicklasson, maskör, maskdesigner och perukmakare.

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under soi_kostymmask ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

2021-11-22
Länk till avsnitt

Marie Antoinettes pouffar och panier

I det här avsnittet utgår vi, Sanna och Erika, från Sofia Coppolas kostymdrama Marie Antoinette (kom ut år 2006). Det kommer att handla om slutet av 1700-talets frisyrer och klänningar och vi nördar in oss på pouffar, panier, rumpkuddar, vitsmink och grand corps.

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder på det vi pratar om. Under #soi_senrokoko ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

 

Vill man se de olika lagren av kläder och i vilken ordning man satte på sig dem, då är ett tips tex att se dessa tre youtubefilmer "Klä dig i 1700-tal...." av American Duchess

 

How to Dress 18th Century:

1750 - 1770 Robe a la Francaise https://youtu.be/ACSksQmUERw

1770 - 1780 Robe a la Polonaise https://youtu.be/0o4I8jG-te4

1780s-1790s Robe a l'Anglaise https://youtu.be/Z0rln3TUo_c

2021-11-15
Länk till avsnitt

Gentleman Jack - lockar och bahytter i Biedermeierns tid.

Sanna och Erika pratar om HBO-serien Gentleman Jack, siluetter och ideal samt lockar och bahytter i Biedermeierns tid.

 

Gå in på vår instagram @siluettochideal för att se bilder om det vi pratar om i avsnittet. Under #soi_biedermeier ligger de bilder som handlar om just det här avsnittet.

2021-11-05
Länk till avsnitt

Teaser

Kostymören Sanna Nyström och maskören Erika Nicklasson pratar om hur siluetter och ideal har sett ut genom historien utifrån dagens film och tv-serier.

 

Den 5 November 2021 är det premiär för podden! Välkomna att lyssna!

2021-10-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.