Sveriges 100 mest populära podcasts

Säkerhetssalen

Säkerhetssalen

I Säkerhetssalen följer vi kriminalreportern Lova Nyqvist Skölds arbete i rättsväsendets hårdast övervakade delar ? Stockholms säkerhetssalar. Här ställs människor misstänkta för grova narkotikabrott, sprängningar och mord inför rätta. Samtidigt har platsen en viktig uppgift att bibehålla säkerhet för anställda, åhörare och vittnen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

naudio.app/sakerhetssalen

Avsnitt

Ny podd: Naudio Dox / Dirty Jane

DIRTY JANE: Katja lever ett lyckligt liv. Hon är nygift och bor i en fin lägenhet på Kungsholmen tillsammans med sin hustru och en dotter från ett tidigare förhållande. Livet förändras snabbt för Katja när hustrun hastigt går bort. Mitt i sorgeprocessen matchar hon med Jane på Tinder. Katja faller pladask för vackra Jane som förtrollar såväl vänner som familj. Men något är fel. Är Jane den hon utger sig för att vara?


Lyssna på kvalitetsdokumentärer från Naudio helt gratis i nya podden Naudio Dox.


Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast

2023-01-30
Länk till avsnitt

Ny podd: Försvunnen

Den 15 oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove efter en utekväll i Vetlanda. Ingen vet var hon har tagit vägen. Polisen griper kort därefter två jämnåriga kvinnor, nu misstänkta för människorov. Men i övrigt säger man ingenting. Vad har hänt? I ett försök att lägga ett pussel över Toves sista timmar innan försvinnandet åker reportern Alessandro Nilsson till Vetlanda med en mikrofon och en fråga: Var är Tove?Försvunnen: Fallet Tove är en podd från Naudio.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Special #4: Ett år i Säkerhetssalen

I det fjärde och sista specialavsnittet återbesöker Lova Nyqvist Sköld två mål som du tidigare hört om i Säkerhetssalen. Fallet där en av målsägande blev skjuten i huvudet och överlevde. Nu har domen fallit i hovrätten och under förhandlingen fattades ett extremt ovanligt beslut.Slutligen görs ett sista nedslag i rättegången mot växlingskontoret på Södermalm där hundratals miljoner tvättades åt kriminella nätverk. En JO-anmälan kastar ljus över missförhållanden inne på Häktet Sollentuna, där kontorets ägare sitter suttit isolerad under vad vissa menar omänskliga förhållanden.
2022-10-20
Länk till avsnitt

Special #3: Kriminalvårdens krishantering

Kriminalvården är överfull. För att lösa den kritiska situationen vänder myndigheten på varje sten, och ett nytt uppdrag ska göra att fler intagna slussas ut i förtid. Men det här väcker kritik från anställda.Kriminalvårdsinspektören Fredrik menar att uppdraget innebär att de tvingas tumma på riskbedömningar och brottsofferperspektiv när de nya riktlinjerna leder till att beslut som tidigare varit otänkbara nu fattas. I det tredje specialavsnittet av Säkerhetssalen undersöker Lova Nyqvist Sköld hur rättsväsendet påverkas när mängden frihetsberövade ständigt växer.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Special #2: På heder och samvete

Hur mycket vågar ett vittne berätta när det som sägs kan publiceras till tusentals lyssnare? I veckans avsnitt av Säkerhetssalen djupdyker Lova Nyqvist Sköld i vittnets plats i den moderna rättssalen. För den tidigare så starka vittneseden kan ha tappat i värde när tystnad blir viktigare än att undvika fängelse. Inte minst när ett populärt mediefenomen riskerar att göra livet svårt för den som kallats till salen för att berätta.En av de som avlagt eden är ?Lea?. Efter att hon utan sin familjs kännedom vittnat i rättssalen trodde hon det värsta var över, men faktum är att den största chocken fortfarande väntade. För snart märker hon till sin förvåning att hela hennes vittnesmål har blivit publicerad på internet av en hemsida som ocensurerat lägger ut ljudet från rättegångar. Hennes namn hörs tydligt och en rädsla för att den här hemligheten ska nå hennes närmsta växer sig starkare.Ange koden SALEN hos Naudio för att lyssna gratis på hela avsnittet.
2022-09-22
Länk till avsnitt

Special #1: Promenera med timlön

De senaste åren har ersättningen till försvarare i brottmål ökat dramatiskt. Nu ställer sig många inom domstolsväsendet kritiska till om advokaterna verkligen borde få den ersättning de begär, eller om det är saltade fakturor som drar nytta av ett föråldrat system.I det första specialavsnittet av Säkerhetssalen gräver Lova Nyqvist Sköld djupare i ersättningen som betalas ut till rättsliga biträden och konstaterar att spilltid och utlägg kan kosta skattebetalarna hundratusentals kronor för ett enda brottmål.Lyssna på hela avsnittet i appen Naudio, använd koden SALEN för två gratismånader.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Sommargåva från Säkerhetssalen

I väntan på ny säsong kan du prova dokumentärtjänsten Naudio gratis i 2 månader med koden SALEN.Ladda ner Naudio i Appstore eller Google play store för att lyssna på ett brett utbud av bara bra dokumentärer hela sommaren.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Säsongsavslut: Ett hot mot säkerheten

Isolerad i en cell sitter de kriminella nätverkens misstänkta bankir. Rummet har inga möbler, och på golvet ligger en ensam madrass. Han är avskild till följd av vad kriminalvården kallar för en negativ klientkonstellation. Advokat Thomas Olsson är djupt bekymrad över situationen, och berättar att mannen nu vill prata med Lova Nyqvist Sköld.Dessutom är huvudförhandlingen avslutad för målet där en av målsäganden blev skjuten i huvudet, men mot alla odds överlevde. Rätten ska ta ett beslut om det förhör som polisen genomförde när han låg skadad bröt mot europakonventionen, och kan liknas vid tortyr.Det här är Säkerhetssalens sista avsnitt för säsongen. Podden är tillbaka igen i september.
2022-06-02
Länk till avsnitt

Jag smörar inte

När den åtalades anhöriga ska ta sig in i Rådhuset börjar folkmassan skrika glåpord och filma. Det är den sista dagen i den internationellt uppmärksammade rättegången om grovt folkrättsbrott. I centrum står en man som lurats till Sverige, och nu ställs inför rätta för avrättningar som ägde rum på 80-talet.Efter nästan hundra förhandlingsdagar är det många känslor i luften. Men när ordförande lämnar över de avslutande orden till den misstänkta mannen lockar han fram en av de mest ovanliga reaktionerna du kan hitta i en rättssal ? skratt fyller åhörarläktaren.
2022-05-19
Länk till avsnitt

Ett brott blir till

I samband med vad polisen menar är en långvarig och blodig konflikt mellan två två kriminella nätverk blir en man skjuten till döds i Hjulsta. Lova Nyqvist Sköld följer rättegången från åhörarplats när en av rättens nämndemän fattar ett oväntat beslut.Vidare har domen kommit i det uppmärksammade målet om den planerade stöten mot en förmögen familj. Både åklagare och försvar får av tingsrätten rätt i varsin fråga, men bara en av sidorna är nöjd med utfallet.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Teaser: Säkerhetskontrollen

Utanför tingsrättens portar pågår ett upplopp. Tidigare har personer försökt tränga sig in i en rättssal, och vissa menar att det här är en maktdemonstration från ett MC-gäng. På insidan står ordningsvakten Fredrik Snällman. Han spenderar sina dagar med att se till att Säkerhetssalarna fortsätter vara en trygg plats.I veckans avsnitt följer Lova med till andra sidan röntgenmaskinen ? för att höra mer om livet i uniform och hur det är att se verkligheten genom röntgen.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Stöten som aldrig blev av

Utanför en gigantisk våning på Östermalm står en bil på tomgång. I den sitter fyra män som planerat att stjäla väskor och klockor för flera miljoner kronor från den miljardärsfamilj som bor där. Men vad männen inte vet, är att polisen har haft hemlig avlyssning på dem sen lång tid tillbaka, och att de sakta omringas. Nu sitter männen i Säkerhetssalen, och advokaterna menar att straffen bör bli påtagligt sänkta ? efter att polisen enligt dem begått ett misstag utanför våningen.I veckans avsnitt får du även reda på hovrättens nya dom i målet där en man som säger sig varit informatör blivit röjd. Det handlar om ett mord i Eskilstuna, och efter den nya prövningen förändras allt.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Huvudvittnet som ändrade sig

När Lova Nyqvist Sköld pratar med en tidigare förundersökningsledare för ett mord i Eskilstuna 2018 ? sätts mannen som säger sig varit hemlig informatör i nytt ljus. Där de flesta är överens om att han röjts av polisen, menar hon att det i själva verket var hans eget fel.Dessutom har domen kring mordet i Beckomberga kommit, där huvudvittnet lämnat tre olika historier. Det ska visa sig att en ny lag blir avgörande, och att flera inblandade är skeptiska till tingsrättens beslut.
2022-04-07
Länk till avsnitt

Poddtips: Kapitalet

I väntan på ett nytt avsnitt av Säkerhetssalen vill vi tipsa om Kapitalet. En underhållande och fördjupande podd om ekonomi, spännande fenomen och udda människoöden.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Säkerhetssalen special: Den röjda informatören

En man som säger sig ha varit hemlig informatör åt polisen, vittnar nu mot sin vilja i en mordrättegång. Idag lever han under dödshot efter att, menar han, en serie tvivelaktiga handlingar från polisen lett till att hans identitet blivit röjd. Dessutom har han i hemlighet spelat in sina förhör. I en av mannens ljudfiler går det under en paus i förhöret höra hur två poliser som nu är misstänkta för tjänstefel instruerar informatören om vad han ska säga.I veckans avsnitt av Säkerhetssalen fokuserar Lova Nyqvist Sköld på ett enda mål. Men det är en snårig berättelse där ingen tycks vara nöjd, och brister inom polisväsendet visar sig från sin fulaste sida.
2022-03-24
Länk till avsnitt

Teaser: Misstänkt, åtalad och dömd

Amir har suttit på andra sidan av säkerhetssalens skottsäkra glas ? som åtalad. Han var en av de misstänka i ett mål som Lova Nyqvist Sköld har följt, och dömdes till slut som skyldig. I veckans avsnitt berättar Amir om hur det var att sitta isolerad i sin häktescell, den oväntade lättnaden i att gå in i rättssalen och inte minst: hur det kom sig att han sa ?Fuck allt? och tog klivet in i ett kriminellt liv.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Tillbaka till brottsplatsen

De senaste tio åren har polisen Torsten Alm spanat på och jagat Vårbynätverket. I veckans Säkerhetssalen följer vi med honom till nätverkets hemmaplan ? Vårby gård. När nu hovrättsdomen fallit tar han med oss till nyckelplatser i utredningen och ger en inblick i en av Sveriges mest välorganiserade brottsorganisationer.I avsnittet får Lova Nyqvist sköld även en inblick i den anmälan om jäv som skickats till Advokatsamfundet, och så går hon igenom den historiska domen i målet med kvinnan vars son användas som barnsoldat i Syrien.
2022-03-10
Länk till avsnitt

Det tredje förhöret

En kvinna bevittnar ett mord vintern 2020. Hon namnger den misstänkta mördaren och ger en detaljerad beskrivning av händelsen. Men i ett senare polisförhör tar hon tillbaka vittnesmålet, och säger att hon inte alls vet vem som höll i vapnet. Åklagaren tror att någon har hotat henne till tystnad. Frågan är nu, minns hon händelsen när det är dags att berätta på plats i säkerhetssalen?En dom har nu kommit i målet om misshandeln i Visättra, där två barn blev skjutna. Men alla är inte nöjda med utfallet och när domen offentliggörs ringer upprörda personer från allmänheten till ordförande ? för att ifrågasätta rättens beslut.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Domen mot växlingskontoret

Mitt på Södermalm i Stockholm ligger ett litet växlingskontor. Under ett tillslag hittar polisen miljontals kronor i kontanter gömda inne i lokalen. Åklagaren misstänker att det har tvättats hundratals miljoner i narkotikapengar åt de kriminella nätverken.Efter en lång rättsprocess har domen nu fallit, och i det 419 sidor långa dokumentet får vi veta hur rätten ser på bevisningen från EncroChat ? och om pengarna faktiskt kommer från den organiserade brottsligheten.
2022-02-17
Länk till avsnitt

En kollektiv minnesförlust

Trots att vittnena är många till bråket som ledde till att två barn blev skjutna i Visättra, får åklagaren inte alla svar han vill ha. Frågor som ställs möts av ?jag minns inte?, även från personer som i polisförhör berättat desto mer. Nu misstänker han att flera som avlagt vittneseden håller på information, och kanske till och med ljuger.I veckans avsnitt av Säkerhetssalen har Lova även stött på journalisten Oisín Cantwell som varit med sen portarna till dessa rättssalar slogs upp för första gången, och så avslutas det unika målet om mamman som misstänks ha låtit sin son bli barnsoldat.
2022-02-10
Länk till avsnitt

Vittnet

En dag när Susanne är ute och promenerar i sitt bostadsområde blir hon vittne till ett våldsbrott. Hon ser flera unga män bråka när plötsligt ett vapen avlossas. Efter förhör med polis har hon nu avlagt vittneseden inne i säkerhetssalen. Åklagaren börjar ställa frågor. Bara några meter bort från henne sitter de misstänkta gärningsmännen. Men för Susanne råder ingen tvekan: hon ska berätta om allt hon har sett.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Den svenska barnsoldaten

Under mitten av 10-talet rasar inbördeskriget i Syrien. Regimen är i väpnad konflikt med religiösa grupper. Flera år senare startar nu en unik rättsprocess i Bergsgatans säkerhetssal, där en barnsoldats mamma ställs till svars misstänkt för att ha låtit sonen rekryteras av en terrorgrupp. Lova Nyqvist Sköld är på plats i bänkraderna för att följa det historiska åtalet om grov krigsförbrytelse. Dessutom har domen fallit om mordet på Årstabron, och så startar en rättegång där två små barn blivit skjutna efter en misstänkt intern uppgörelse i ett kriminellt nätverk.
2022-01-27
Länk till avsnitt

Rättegångstecknaren

Innanför rättssalens dörrar råder fotoförbud. Men en väldigt liten grupp av människor lyckas ändå ge omvärlden en bild av det som sker under rikets mest uppmärksammade brottmål. En av dem är Anders Mohlin, han har varit rättegångstecknare sedan Lasermannen ställdes inför rätta på 90-talet ? och genom åren har hans avbildningar setts av många miljoner människor.
2022-01-20
Länk till avsnitt

Kriminalvårdens logistiska infarkt

Efter ett bråk under rättegången om mordet på Årstabron lyfts frågan kring hur det är möjligt att våld kan ske, när så många personer är på plats för att upprätthålla säkerheten. Kriminalvården pekar mot att svenska rättsalars utformning omöjliggör en helt säker miljö. Men det är inte myndighetens största problem. Häkten som når maxkapacitet och långa rättegångar med stora mängder åtalade skapar en logistisk mardröm för transportenheten - och det får konsekvenser ända in i rättssalen.
2022-01-13
Länk till avsnitt

Säkerhetssalen tipsar: Juridikpodden

Mellan Säkerhetssalens avsnitt förstår vi att det fortfarande kan finnas ett sug efter mer djupdyk i det svenska rättsväsendet. För att släcka den törsten borde du lyssna på Juridikpodden. Där finns 18 säsonger av högt och lågt från juridikens värld. De ger dig svar på frågor du inte visste att du hade, som ifall en toarulle får kosta 400kr ? och vad insidan av en grop faktiskt är ur juridisk synvinkel.
2022-01-10
Länk till avsnitt

En rättssal i miniatyr

Innanför Bergsgatans tunga port finns det ett ord som väger mer än alla andra: säkerhet. Det genomsyrar alla aspekter av lokalerna, till och med konsten. 2007 får konstnären Carl Hammoud i uppdrag att skapa ett verk för Säkerhetssalarna. Det är ett uppdrag som formas av instruktionerna att inget ska gå att använda som vapen. Lova Nyqvist Sköld är med när konstnären återvänder, för första gången på över tio år.
2022-01-05
Länk till avsnitt

FBIs bevisblunder och krypterade kattbilder

Rättegången om mordet på Årstabron tycks vara en hemsökt juridisk process. Gång på gång stöter den på hinder och skapar nyhetsrubriker. Bråk bland besökare, bevisuppgifter från slasken som gör att en misstänkt pekar ut sin egen bror som faktisk mördare. Och nu händer det igen. Fel i bevisuppgifter levererade till svensk polis från FBI riskerar att återigen sätta rättegången på paus. Dessutom knyts säcken ihop för ett av de största gängrelaterade målen i Sveriges historia. Rättegången mot Vårbynätverket ger sig in på sina sista dagar i Attundas Säkerhetssal. Men in i det sista kämpar försvaret med näbbar och klor för att dra EncroChat-bevisningen i smutsen.
2021-12-30
Länk till avsnitt

Att överleva eller göra vad som är rätt

När rättegången om mordet på Årstabron drar igång igen sitter Lova Nyqvist Sköld på första parkett. Vi ska nu få reda på om åklagaren ska rikta fokus mot en ny gärningsman, efter att försvaret pekat ut den åtalades egen bror som egentlig mordbeställare. I veckans avsnitt av Säkerhetssalen får vi dessutom höra från domaren i ett mål om rån, penningtvättsbrott och människorov. I ett fall med många unga åtalade, berättar hon om hur humor kan vara ett verktyg i rättssalen.
2021-12-16
Länk till avsnitt

Lämna eller vara kvar ? att vara ihop med en häktad

Leylas* stora kärlek är bara några meter bort, men de skiljs åt av säkerhetssalens skottsäkra glas. Hennes sambo är häktad för grovt vapenbrott, och om han är skyldig väntar flera år i fängelse. Samtidigt så fortsätter hennes eget liv utanför rättssalen - arbete, vänner och plugg. Nu hoppas hon att han är oskyldig, men måste också förbereda sig på en vardag utan mannen hon älskar. *Leyla heter egentligen någonting annat.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Den starkes rätt

En bomb sprängs utanför en bilfirma i Haninge. Vårbynätverket misstänks ligga bakom dådet och enligt åklagaren vågar ägaren inte vittna. Men bevisningen från det kriminella verktyget EncroChat kan inte tystas. När den krypterade tjänsten knäcktes hittar åklagarna en guldgruva - men försvaret menar nu att det som döljer sig i bevismaterialet egentligen bara är kattguld. På Bergsgatan fortsätter även Göran Lambertz kamp mot staten. Lova Nyqvist Sköld är på plats när den före detta justitiekanslern får sin dom.
2021-12-03
Länk till avsnitt

Ny gärningsman pekas ut

Den stökiga rättegången om det uppmärksammade gängmordet på Årstabron får ytterligare en vändning. Förra veckan utbröt bråk mellan anhöriga och rättegången fick då avbrytas. Nu pausas den igen efter att advokaten pekat ut en ny gärningsperson. Bevisuppgiften, som kommer från förundersökningen, skickades in till domstolen samma morgon.
2021-12-02
Länk till avsnitt

Allt är ett skådespel

För 30 år sedan avrättades tusentals politiska fångar i Iran. Nu ställs för första gången en man till svars för detta folkrättsbrott. Trots att det gått över 40 rättegångsdagar har han ännu inte hörts av varken åklagare eller försvarare. Inte förrän nu. På medialäktaren sitter Lova Nyqvist Sköld, när ett historiskt förhör tar en oväntad vändning och mannen själv ber om att få ordet.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Dödspatrullens pengatvätt

Rättegången mot växlingskontoret närmar sig sitt slut ? men några överraskningar väntar fortfarande. För under sista förhandlingsdagen delger åklagaren ny häpnadsväckande information. Lova Nyqvist Sköld är även på plats när den pensionerade advokaten Göran Lambertz påbörjar sin kamp mot staten.
2021-11-17
Länk till avsnitt

Att försvinna i en rättssal

I säkerhetssalen finns det några personer vars uppgift är att glömmas bort. De har en helt avgörande roll i rättegången, men ju mindre de märks av ? desto bättre. I det här extraavsnittet undersöker Lova Nyqvist Sköld hur dagarna ser ut för tolkar och nämndemän. Två obesjungna yrken inom svenskt rättsväsende.
2021-11-10
Länk till avsnitt

Häktad med restriktioner

I veckans avsnitt gräver Lova Nyqvist Sköld i hur vardagen ser ut för personerna som är misstänkta för några av Sveriges grövsta brott. Hon följer med in bakom murarna på Kronobergshäktet, där en intagen kan sitta inlåst i sin cell ? 23 timmar om dygnet. Men advokat Thomas Olsson ifrågasätter vissa säkerhetsåtgärder, när ett oväntat föremål hamnar i fokus.
2021-11-03
Länk till avsnitt

Einár ? målsägande mördad

Det är en vecka sedan den prisbelönta rapparen Einár blev mördad. Idag var han kallad för att höras i rättegången mot Vårbynätverket. I det här extraavsnittet av Säkerhetssalen är Lova Nyqvist Sköld på plats när en av årets mest uppmärksammade rättegångsdagar genomförs, för att ta reda på hur ett åtal fortsätter ? när en målsägande blivit mördad.
2021-10-28
Länk till avsnitt

Det är jag som bestämmer här

I veckans avsnitt av Säkerhetssalen får tingsrättens dom en känga av försvaret och en stjärnadvokat misstänker att åklagarnas sena bevisföring inte är en slump. Lova Nyqvist Sköld pratar även om kaffevanor med den före detta justitieminister Thomas Bodström.
2021-10-20
Länk till avsnitt

147 år i fängelse

Förutom miljonbelopp från droghandel och folkrättsbrott får vi en inblick i rättegången mot Vårbynätverket som pågår i Attunda säkerhetssalen. En av de punkter som gör målet mot Vårbynätverket så unikt är den väldokumenterade strukturen och hierarkin inom organisationen. En stor del av bevisningen mot Vårbynätverket är kommunikation mellan de tilltalade i krypterade EncroChat-telefoner.
2021-10-06
Länk till avsnitt

Växlingskontoret

I Säkerhetssalen följer vi kriminalreportern Lova Nyqvist Skölds arbete i rättsväsendets hårdast övervakade delar ? Stockholms säkerhetssalar. Här ställs människor misstänkta för grova narkotikabrott, sprängningar och mord inför rätta. Samtidigt har platsen en viktig uppgift att bibehålla säkerhet för anställda, åhörare och vittnen.
2021-09-20
Länk till avsnitt

Säkerhetssalen - Trailer

[]
2021-09-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.