Sveriges 100 mest populära podcasts
Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919. Matarvspoddens Lisa Haeger möter Martin Berntson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, för att prata om hur Pommacens kulturarv speglar dåtidens koloniala idéer. Vi reder också ut vad Pommac har med frikyrkorörelsen att göra.
Musik i podden: Åke Grönberg med Salongsorkestern - Kom lilla flicka, kom ack, jag har en flaska Pommac (1938)
Maträtter, dofter och platser har förmågan att väcka minnen och binda samman dåtid och nutid.
I detta
avsnitt av Matarvspodden pratas det bröd, ost, kastanjer, platser, matminnen
och judiskt kulturarv med Elisabeth Fogel, författare, och Elisabeth Punzi, psykolog
och kulturarvsforskare. De delar med sig av kunskaper och erfarenheter om
judiskt matarv, från barndomsminnen till
mattraditioner i ett nytt land.
Medverkande
Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare, Institutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Elisabeth Fogel, författare till boken Från Sighet till Göteborg: Riszis och Leibis resa genom livet (Bokförlaget Korpen 2023)
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi matkultur genom historien och mat som kommit eller gått över gränser. Det avhandlas allt från bananer, salt, marina kolonilotter, Särimner, kökkenmöddingar och kröningsoxar till framtidens sjömat.
Deltagare:
Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Maria Bodin, marinbiolog, Institutionen för marina vetenskaper & Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Astrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Institutionen för socialt arbete, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Medverkande
Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie Schmidt och Liselotte Öhrling, arkeologer och museipedagoger vid Lödöse museum, djupdyker vi i recept från medeltiden, från udda rätter och sötsaker till vad som återfinns på julbord idag.
Medverkande:
Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Anna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan
Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Deltagare:
Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum
Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.
Deltagare
Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Deltagare
Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.
Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen
för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg
universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat
som kulturarv, utgiven av Carlssons
förlag 2021.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?
Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/forskning/scary-seafood
App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?
Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?
Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Utställningen Mat i nöd och lust: https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum/arkiv/pa-gang/evenemang/2020-02-08-mat---i-nod-och-lust....
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?
Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?
Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, och har studerat svenska skolmatstraditioner.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv