Sveriges 100 mest populära podcasts

Matarvspodden

Matarvspodden

I Matarvspodden möter vår moderator Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat är inte bara livsnödvändig för oss - mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/matarvspodden

Avsnitt

18. Och först en Pommac

Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919. Matarvspoddens Lisa Haeger möter Martin Berntson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, för att prata om hur Pommacens kulturarv speglar dåtidens koloniala idéer. Vi reder också ut vad Pommac har med frikyrkorörelsen att göra.

Musik i podden: Åke Grönberg med Salongsorkestern - Kom lilla flicka, kom ack, jag har en flaska Pommac (1938)

2023-08-16
Länk till avsnitt

17. Judiskt matarv: cholent, challah och kifoloch

Maträtter, dofter och platser har förmågan att väcka minnen och binda samman dåtid och nutid.

I detta avsnitt av Matarvspodden pratas det bröd, ost, kastanjer, platser, matminnen och judiskt kulturarv med Elisabeth Fogel, författare, och Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare. De delar med sig av kunskaper och erfarenheter om judiskt matarv, från barndomsminnen till mattraditioner i ett nytt land.

Medverkande
Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare, Institutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Elisabeth Fogel, författare till boken Från Sighet till Göteborg: Riszis och Leibis resa genom livet (Bokförlaget Korpen 2023)
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator


2023-06-29
Länk till avsnitt

16. Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat

Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi matkultur genom historien och mat som kommit eller gått över gränser. Det avhandlas allt från bananer, salt, marina kolonilotter, Särimner, kökkenmöddingar och kröningsoxar till framtidens sjömat.

Deltagare:

Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Maria Bodin, marinbiolog, Institutionen för marina vetenskaper & Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

2023-05-29
Länk till avsnitt

15. Mat i nöd och lust

I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.


Medverkande

Astrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet

Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Institutionen för socialt arbete, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

















2022-12-08
Länk till avsnitt

14. Svält som svenskt matarv?

Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Är svält en del av det svenska matarvet? Vilka följder fick svältåren för individen och samhället i slutet av 1700-talet och framåt? Finns det några lärdomar vi kan aktualisera i samtiden?

Medverkande

Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet

Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

2022-12-01
Länk till avsnitt

13. Medeltida mattraditioner och jultidens matarv

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie Schmidt och Liselotte Öhrling, arkeologer och museipedagoger vid Lödöse museum, djupdyker vi i recept från medeltiden, från udda rätter och sötsaker till vad som återfinns på julbord idag.

Medverkande:

Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum

Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

2022-11-24
Länk till avsnitt

12. Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping

Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan vi lära om mat och förberedelser i orostider från kristider i historien? Matarvspodden gästar Bokmässan och möter Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, och Elias Mellander doktor i etnologi och konsumtionsforskare, båda vid Göteborgs universitet. Tillsammans med moderator Lisa Haeger diskuterar de överlevnad, matarv, falska rätter, prepping och krisberedskap
2022-10-18
Länk till avsnitt

11. Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.

Deltagare

Anna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan                   

Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

2022-05-25
Länk till avsnitt

10. Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!

Deltagare:

Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum

Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

2022-05-10
Länk till avsnitt

9. Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.

Deltagare
Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

2022-04-26
Länk till avsnitt

8. Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus

I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?

Deltagare

Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet

Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet

Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator



2022-04-13
Länk till avsnitt

7. Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer

I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss ut på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om den skandinaviske vikingens mat.

Deltagare:
Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog Göteborgs Stadsmuseum.    
Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
2022-03-30
Länk till avsnitt

6. Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.

Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av  redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, utgiven av Carlssons förlag 2021.

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv


2021-10-27
Länk till avsnitt

5. Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?

Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.

 

https://www.gu.se/forskning/scary-seafood

App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv


2021-10-27
Länk till avsnitt

4. Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?

Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv


2021-10-27
Länk till avsnitt

3. Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?

Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och  Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv

Utställningen Mat i nöd och lust: https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum/arkiv/pa-gang/evenemang/2020-02-08-mat---i-nod-och-lust....




2021-10-27
Länk till avsnitt

2. Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?

 

Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv


2021-10-27
Länk till avsnitt

1. Skolmat genom tiderna

Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?

Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, och har studerat svenska skolmatstraditioner.

Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv


2021-10-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.