Sveriges 100 mest populära podcasts

Systrarna Britton

Systrarna Britton

Systrarna Britton - din kropp, dina val. En podcast om graviditet, förlossning och föräldralivet. Barnmorskan Asabea och doulan Opokua älskar att samtala om allt som har med barnafödande att göra. Med kunskap, humor och en trygghet som bara systerskap kan skapa har Asabea och Opokua kommit att bli några av vår tids viktigaste folkbildare när det kommer till frågor kopplade till kroppen, graviditet och födande.

Tillsammans når Systrarna Britton ut till tusentals svenskar varje vecka och väcker tankar, samtal och ibland debatt om allt från hemförlossningar och ofrivillig barnlöshet till amning och abort. I podden varvas fördjupande samtal med praktisk information och en hel del skratt, precis så som det ska vara när man pratar med en syster!

Denna podcast är producerad av AF Produktion

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/systrarna-britton

Avsnitt

Saker jag önskar att någon hade berättat innan jag blev gravid

Allt det där jag önskade att någon berättade för mig innan jag blev gravid och fick barn, DET handlar veckans avsnitt om. Systrarna har samlat berättelser och information utifrån egna erfarenheter i mammalivet och yrkeslivet, och hämtat lite från vänner och bekanta. Allt för att du ska preppas med viktiga, roliga vissa lite genanta (men vafan!) kunskaper om hur det faktiskt är att vara gravid och föda barn.


Eftervärkarna när barnet kommit ut, hur det är att bajsa första gången efter förlossningen, vad som är positivt med att berätta om sin graviditet tidigt, muspruttarna och att känna sig ångestfri under graviditeten, när man vanligtvis är en person som kämpar med mycket ångest. Allt det där som ingen berättar om!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2022-01-19
Länk till avsnitt

Tvåbarnschocken...?

Veckans avsnitt handlar om att gå från ett till två barn. Asabea har två back och Opo väntar sitt andra, hur förbereder man sig på tvåbarnschocken? Måste den infinna sig? Och hur gör man egentligen när den ena partnern vill ha fler barn, och den andra inte vill det?

Systrarna berättar om resan från ett barn till två, samtalen med partnern, tankar om varför man skaffar ett till barn. Vilka anledningar är rätt?


Och när nummer två är där, hur fördelar man uppmärksamheten mellan syskonen? Är det ok att inte ha lika starka känslor för alla sina barn? Och hur förbereder man sin förstfödde på att familjen snart får en ny medlem?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2022-01-12
Länk till avsnitt

Att överkomma förlossningsrädsla

Hur kommer man över sina rädslor inför en förlossning? Systrarna Britton gästas av barnmorskan och vännen Ida Nyström för ett samtal om att våga öppna upp om rädslor som ofta står mellan den födande och en positiv förlossningsupplevelse. Under sina år som barnmorska har Ida mött kvinnor som är livrädda för att föda, kvinnor som bär på trauma från negativa upplevelser och kvinnor med djup förlossningsrädsla. I veckan avsnitt delar hon sina tankar om hur man överkommer rädslorna och hanterar känslorna inför förlossningen. Mycket handlar om att våga svara på två frågor - vad är din största rädsla och vad är ditt absoluta drömscenario?

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2022-01-05
Länk till avsnitt

Baboon butt och nya känslor - Den fjärde trimestern

Graviditet och förlossning i all ära men nu måste vi prata om den fjärde trimestern. Den första tiden med bebis, första tiden tillbaka till "normalt", när allt är nytt och skört. Den tiden. Vad behöver man veta? Vad borde man planera? Och vilka delar måste man bara släppa kontrollen över? Systrarna ser tillbaka på upplevelser av fjärde trimestern. En tid fylld av hemorrojder, bebis klistrad mot huden, isbindor och matlådor i frysen och massa nya känslor.


Opo, som just nu förbereder sig för förlossning läser upp sin planering för fjärde trimestern. Asabea listar prylar som hon tycker är helt onödiga första tiden. Båda systrarna nämner saker som dom önskar att någon hade berättat för dom, innan dom fick sitt första barn.Fjärde trimestern - Do's & Don'ts 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-12-29
Länk till avsnitt

Ovärderligt stöd och systerskap

Tre är ett magiskt nummer. Och som ett julmirakel är systrarna inte två, men tre den här veckan! Storasyster Lizzie gästar podden för ett samtal om vad bra stöd kan göra för skillnad under förlossningen. Men också hur mycket stöd kan betyda när man upplever ett missfall.

Vad när bra stöd och hur vet man vilket typ av stöd man själv vill ha? Och får man kräva att ha just detta stöd när man föder sitt barn?


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-12-22
Länk till avsnitt

Syskonbråk och roliga förlossningsminnen - första frågelådan!

Vem tar hand om bajset om jag bajsar på mig under förlossningen? Vad är det roligaste ni har varit med om under en förlossning? Varför blev Asabea skickad till Uganda som tonåring? Hur pratar man med barn om förlossning? Hur hanterar systrarna när dom lose their shit mot barnen? Och vilket är egentligen det bästa röda läppstiftet?


Systrarna Britton öppnar för första gången frågelådan!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-12-15
Länk till avsnitt

Betrakta födelserummet som ett sexrum

"Betrakta födelserummet som ett sexrum" vad menas med det? Hur kan sexualitet spela en roll för födandet? Och vad är egentligen en orgasmic birth?


Sex och sexualitet kan påverka många delar av livet, graviditet och födsel är inget undantag. Så hur använder man sin sexualitet på bästa sätt? Och exakt vad är det som händer i kroppen? Sexualitet är eller KAN vara en stor och värdefull del av graviditeten och födseln. Det fastslår Systrarna Britton i ett samtal om sex, njutning och strävan efter att en förlossning ska vara en positiv upplevelse. Och så en liten oxytocinskola på det!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-12-08
Länk till avsnitt

Om förberedelser och hypnobirthing

"Det är som att packa väskan inför en resa, du kan planera noga. Men du vet ändå aldrig exakt vad som kommer hända".


Hur viktigt är det egentligen att förbereda sig inför sin förlossning? Och partnern eller medföljande stöd, hur kan hen förbereda sig? I veckans avsnitt pratar systrarna om förlossningsförberedelser. Allt från att hitta sitt inre lugn, mörka röst och bestämma sig vart man vill föda. Till akupunktur, meditation och hypnos. Vad är hypnobirthing och vilka för och nackdelar har metoden?


Du som är gravid, som just nu packar väskan, här kommer en viktig del av ditt bagage!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-12-01
Länk till avsnitt

Om abort

Abort. En mänsklig rättighet som är ständigt omdebatterad, prövad och på vissa platser i världen - totalförbjuden. Även hemma i Sverige har vi haft anledning att stå upp för rätten till fri abort. Att ett ingrepp i den egna kroppen kan väcka så starka känslor hos andra? Och hur känns det att genomgå en abort? Systrarna pratar om egna erfarenheter av abort, anledningar som ledde upp till beslutet och känslorna efter.


Och vad är egentligen en abortdoula? Opo är en av få personer i landet som erbjuder detta stöd, men vad innebär det rent praktiskt?


I avsnitt tre samtalar systrarna om abort.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-11-24
Länk till avsnitt

Dina rättigheter som födande

Vilka får jag ha med mig på rummet när jag föder? Får jag själv välja sjukhus? Får jag tacka nej till vaginala undersökningar? Får jag tacka nej till sjukvård?


Du bestämmer själv över din förlossning (!) men känner du till dina rättigheter?


Får jag ha med min egen musik? Har jag rätt att kräva kejsarsnitt? Inför en förlossning är frågorna många. Systrarna Britton ger svar på en hel del vanliga och viktiga frågor. Kom ihåg att det är din kropp, dina val!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-11-17
Länk till avsnitt

Om att föda hemma

Kan man vara en normalt funtad människa och ändå vilja föda hemma? Vem är en bra kandidat för att föda hemma? Vilka positiva effekter finns och vad måste man egentligen känna till innan man fattar beslutet? I första avsnittet samtalar Asabea och Opokua om hemfödsel. Asabea har fött hemma. Opokua är gravid och planerar sin hemfödsel för fullt. Systrarna listar viktig fakta och slår hål på några myter.


Samtidigt når krisen inom den svenska förlossningsvården nya nivåer. Medierna rapporterar om massuppsägningar bland barnmorskor. Barnmorskor vittnar om inhumana arbetsplatser där den höga arbetsbelastningen omöjliggör minsta toalettbesök. Förlossningschefer som inte längre kan stå för den rådande situationen på sjukhusen och väljer att avgå. På gator och torg runt om i landet demonstrerar folket för en tryggare förlossningsvård. Systrarna visar sitt stöd och sprider samtidigt hopp.


Första avsnittet av "Systrarna Britton - sin kropp, dina val" är här!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-11-10
Länk till avsnitt

BF 10 november

Möt barnmorskan Asabea och doulan Opokua, systrarna som älskar att prata om allt som har med barnafödande att göra. Med kunskap, humor och en trygghet som bara systerskap kan skapa har Asabea och Opokua kommit att bli några av vår tids viktigaste folkbildare när det kommer till frågor kopplade till graviditet, födande och kroppen.


Tillsammans når Systrarna Britton ut till tusentals svenskar varje vecka och väcker tankar, samtal och ibland debatt om allt från hemförlossningar och ofrivillig barnlöshet till amning och abort. I podden varvas fördjupande samtal med praktisk information och en hel del skratt, precis så som det ska vara när man pratar med en syster.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-11-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.