Sveriges 100 mest populära podcasts

Fängelsepodden

Fängelsepodden

I den här podcasten förekommer det beskrivningar av olika typer av våldsbrott. Vi vill därför varna känsliga lyssnare. I den här programserien möter vi intagna som är dömda för våldsbrott, rån och knarkbrott, som sitter på några av Sveriges tyngsta anstalter, samt experter som arbetar med brott. Hur känns det att ha en annan människas liv på sitt samvete? Hur hanterar man en livstidsdom och en utsikt som består av en fängelsemur? Varför begicks de bestialiska gärningarna och finns det en fortsättning efter fängelseåren? Hör alla avsnitt av Fängelsepodden exklusivt hos Podme. Gå in på Podme.com och teckna en prenumeration. Första fjorton dagarna är gratis.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podme.com/se/fangelsepodden

Avsnitt

Förlösamordet: Martin Törnblad - Trailer

Lyssna nu - bara på Podme!

I augusti 2012 försvann Göran Lundblad, 63, en förmögen lantbrukare, från sin gård i byn Norra Förlösa utanför Kalmar. Två år senare återfanns hans kropp nedgrävd på en åker i närheten av bostaden. Obduktionen visade att han hade skjutits till döds. Två personer åtalades för mord. Den ena var Görans dotter Sara Lundblad. Den andra var Saras pojkvän Martin Törnblad ? som teg sig igenom polisförhören och rättegången. "Jag har aldrig känt någon lugn känsla kring detta. En sida av mig har känt att, kan inte allt liksom bara lösa sig och på något sätt komma fram?" berättar Martin som nu ger sin egen version av hur mordet på hans svärfar gick till. Övriga medverkanden: Martins mamma Annelie och advokaten Thomas Magnusson.
2023-05-25
Länk till avsnitt

Kändisfången: Runar Sögaard - Trailer

Nu kan du höra en exklusiv intervju med Runar Sögaard - bara på Podme. Signa upp dig på podme.com - de första fjorton dagarna är gratis!

Runar Sögaard blev Runar med hela svenska folket när han 1990 gifte sig med Carola. Idag är han nymuckad ? efter 439 dagar bakom galler för grova ekobrott. Under sin korta fängelsetid lyckades han göra sig känd som en av landets mest trilskande fångar, med 40 varningar. Nu vill Runar kritisera Kriminalvården och erkänner också varför han egentligen sköt Carolas katt. Medverkande är ekobrottsutredaren Anna Forsmark, chefen för Kriminalvårdens säkerhetsavdelning Joakim Righammar, samt Expo-reportern Erik Glaad som berättar om Runars nya jobb på en högerextrem sajt.
2023-05-25
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Inför rätta om Almedalsmordet

Följ med in i rättssalen under rättegången mot Theodor Engström som står åtalad för mordet på Ing-Marie Wieselegren under Almedalsveckan 2022. Hör honom berätta om hans motiv till dådet och lyssna till människorna som blev vittnen till den brutala attacken.
Hör alla avsnitt på Podme:
https://podme.com/se/infor-ratta/1121927
2023-03-29
Länk till avsnitt

Rönnäsfallet: Lars Appelvik - Trailer

Lyssna på Fängelsepodden Special om Lars Appelvik, den 30 mars - bara på Podme! En äldre kvinna i rullstol våldtas, hennes misshandlade man ligger och dör på golvet framför henne. Våldsdåden i Rönnäs är än idag ett öppet sår i den lilla byn i Västerbottens inland. I ett exklusivt specialavsnitt av Fängelsepodden åker reporter Josephine Freje tillbaka till byn och möter en av de dömda gärningsmännen: Lars Appelvik - som vi tidigare träffat innanför murarna. Idag är han en fri man som avtjänat sitt straff, men som fortsätter att kämpa för resning.
2023-03-27
Länk till avsnitt

Kvinnomordet i Trollhättan: Andréas Johansson

När en 23-årig tvåbarnsmamma försvann från sitt hem i Trollhättan sommaren 2013 riktades misstankarna mot Andréas Johansson, en tidigare nazistledare inom Nationalsocialistisk front. Efter drygt en månads letande med helikoptrar, hundar och dykare återfanns kroppen efter kvinnan i ett sankmarksområde utanför Trollhättan, inbäddad i sly och ett berg av brännässlor. Andréas, som dömdes till 16 års fängelse mot sitt nekande, berättar nu för Fängelsepodden att det var han som höll i kniven.

? Jag upplevde att jag kom in i en annan dimension, jag blev stående bredvid som en åskådare. Här går det minst tusen tankar genom huvudet och det känns världsfrånvänt för jag vet ju också att det bara är jag och hon där. Det är jag som gjort det här, det finns ju ingen annan på plats, det här är mitt verk, berättar han om mordtillfället.

Efter mycket lång psykoterapi siktar Andréas på en framtid som författare och föreläsare inom extremism och partnervåld.

? Jag har blivit en bättre kamrat och medmänniska, säger han om sin personliga utveckling i fängelset.

Övriga medverkanden: Bokförläggaren Beatrice Björkskog och signaturen ?Reimer den yngre? från Flashback.

Hör alla avsnitt av Fängelsepodden exklusivt hos PodMe!

https://podme.com/se/fangelsepodden

Ladda ner PodMe-appen i Appstore eller Google Play. Första 14 dagarna är gratis.
2023-01-03
Länk till avsnitt

Pojkvänsmordet i Bålsta: Lydia Barth

En sen junikväll 2021 ekade ett gevärsskott i Bålsta mellan Stockholm och Uppsala. Fyrabarnsmamman Lydia Barth, 35, hade skjutit ihjäl sin pojkvän i bostadens inglasade uterum ? och efter en stund vimlade det av poliser i villaområdet.

I besöksrummet på Hinseberg berättar Lydia om sitt destruktiva liv som kantats av sexuella övergrepp, depressioner och självmordsförsök.

? De senaste åren har jag tappat mig själv helt, berättar Lydia vars mående stabiliserats under anstaltstiden.

Övriga medverkanden: grannvittnet Uno, Lydias far Theo, ingripande polis samt försvarsadvokaterna Angelica Dipeders och Karin Lavén.

Hör alla avsnitt av Fängelsepodden exklusivt hos PodMe!

https://podme.com/se/fangelsepodden

Ladda ner PodMe-appen i Appstore eller Google Play. Första 14 dagarna är gratis.

2022-12-16
Länk till avsnitt

Assistentmordet: Jennie Olsson

En septembernatt 2020 mördas en personlig assistent i Trollhättan. Misstankarna riktas mot Jennie Olsson, en lagerarbetare och personlig assistent som brottats med ett skenande spelmissbruk. Polisens spaningar leder till Havskurens återvinningscentral i Uddevalla där det visar sig att Jennie dumpat plagg med den mördades blod på. Fängelsepodden möter Jennie på Hinseberg där hon och andra långtidsdömda kvinnor har sin vardag.

? Oavsett vem jag tittar på här inne kan jag nästan tänka: ?men gud, vad har den lilla gjort?? eller ?hon som ser så snäll ut, vad kan hon ha gjort?? Det är en konstig känsla, berättar Jennie som är dömd mot sitt nekande till livstids fängelse. Vi hör även advokaten Pontus Sundback, kriminologen Fatima Addberger, åklagaren Daniel Edsbagge samt Jennies flickvän Paula.  

Hör alla avsnitt av Fängelsepodden exklusivt hos PodMe!

https://podme.com/se/fangelsepodden

Ladda ner PodMe-appen i Appstore eller Google Play. Första 14 dagarna är gratis.
2022-09-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.