Sveriges 100 mest populära podcasts

Krimrummet

Krimrummet

En podd från Expressen om stora - och små - aktuella kriminalfall. Med Kim Malmgren och inbjudna gäster. Ansvarig utgivare: Klas GranströmKontakt: [email protected] Annonsförfrågningar: [email protected] 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/krimrummet

Avsnitt

Mordet på Liselotte i Timrå del II: rättegången

Den 8 oktober 2022 så ser vittnen hur 25-åriga Liselotte kliver in i en bil utanför sin bostad i Timrå. Det är sista gången hon ses vid liv. En bekant till henne är nu dömd för mordet och i detta avsnitt går vi igenom hur det lät när den åtalade Allan Karlström försökte bemöta åklagarens bevisning i rätten.

Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-06-01
Länk till avsnitt

Amir Mekky och Los Suecos

Redan som tonåring bedömde polisen att Amir Mekky spelade en ledande roll i Malmös kriminella värld. Efter Sveriges blodigaste gängskjutning tog han sig till Spanien och blev ledare för ökända mordkommandot Los Suecos. Efter flera år som häktad misstänks han nu för tidigare okända brott i Sverige.
Gäst är Sydsvenskans Joakim Palmkvist.
2023-05-25
Länk till avsnitt

Gängens barnsoldater

Nyligen väcktes åtal i flera fall där väldigt unga personer pekats ut som misstänkta gärningsmän för olika sorters dåd i samband med våldsvågen som drabbade Stockholm i början av 2023. Bland annat så grep polisen två unga pojkar i Enskededalen den 21:a januari i år. De misstänks för att ha skickats till området för att utföra ett mord ? men utan en tydlig måltavla.

Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-05-18
Länk till avsnitt

Mordet på Nadja Blom del II

Nadja Blom och Lolo Kwiek inleder en hemlig kärleksrelation. När denna uppdagas blir det stor skandal i den romska gemenskapen som de båda tillhör. Några av de som står Nadja närmast vänder sig mot henne och det hela slutar med ett brutalt mord. Ett mord som hennes egen son, Garcia Blom, nyligen dömdes till livstidsstraff för.
Gäst är Christer El-Mochantaf.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Hustrumordet i Bromma

Den 14:e februari 2022 kommer ett samtal in till SOS Alarm. Det är en man som berättar att hans fru Somayyeh ? eller Sascha som hon kallas ? är försvunnen. Maken har försökt ringa henne hela natten utan svar och hennes föräldrar vet inte heller vart hon kan ha tagit vägen. Det dröjer bara en dag innan maken grips ? men mordgåtan ska leva vidare länge.

Gäst är Expressens Katrin Krantz.


2023-05-04
Länk till avsnitt

Mordet på Tintin

En dag i januari 2023 hämtas 8-åriga Tintin upp av sin pappa Alexander Rad. Några timmar senare hittas han mördad i pappans lägenhet. Utredningen blottlägger en historia där pojken och hans mamma i flera år levt i skräck men där rätten för en pappa att träffa sitt barn väger tyngre än barnets rätt att känna sig tryggt.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-04-27
Länk till avsnitt

Fritagningarna

De senaste månaderna har vi sett hur två unga våldsbrottslingar blivit fritagna från Kriminalvården. Båda gångerna dök maskerade och kriminella gärningsmän upp i samband med vårdbesök. Hur kan säkerheten vara så bristfällig ? och vad behöver politikerna och myndigheterna göra för att detta inte ska ske igen?

Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-04-20
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del IV - domen

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms i Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för grovt gravfridsbrott och mordet på 21-åriga Tove. I det här avsnittet diskuteras domen med Fredrik Sjöshult och Katrin Krantz.
2023-04-19
Länk till avsnitt

När ingen lyssnar

Hans första bok kastade ljus på gängkrigets Rinkeby och blev en läsarsuccé. Nu är journalisten Diamant Salihu tillbaka med en ny bok där han gör en djupdykning i de kriminellas krypterade chattar. Den här veckan gästar han podden och berättar bland annat om hur Kurdiska räven ringde upp honom vid sämsta tänkbara tillfälle.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Riksdagsmannen och sexutpressningen

Det är eftermiddag på alla hjärtans dag när oroväckande uppgifter når fram till Säkerhetspolisen. Den som slår larm är Kjell Jansson, en politiker med flera tunga uppdrag inom Moderaterna. Nu har han satt sig i en situation som han inte kan ta sig ur. När han kontaktar Säpo har han i flera månaders tid varit måltavla i en utpressningshärva.
Gäst är Expressens Viktor Barth-Kron.

Röstskådespelare
Zara - Amanda Rubensson
Kjell - Johan Ljungquist

2023-04-06
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del III - förhören med kvinnorna

I veckan hölls rättegången efter mordet på 21-årige Tove i Vetlanda. Åklagaren pressade de två åtalade kvinnorna i förhör ? och för första gången fick allmänheten höra kvinnorna själva berätta om natten då Tove dog. I det här avsnittet av Krimrummet lyssnar vi på delar av förhören och analyserar vad som sagts.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-31
Länk till avsnitt

Mordet på Liselotte i Timrå del I

25-åriga Liselotte försvann spårlöst från sin bostad i Timrå.
Tio dagar senare hittades kroppen nedanför ett stup, i tätvuxen skog, flera mil från hemmet.
Jakten på gärningsmannen ledde polisen till skyddsombudet på Liselottes arbetsplats.
Nu står han åtalad för det brutala mordet.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-30
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del II

21-åriga Tove försvann spårlöst efter en utekväll i Vetlanda - och hittades sedan död i ett skogsparti utanför staden. Nu har två av hennes tidigare vänner åtalats misstänkta för mordet.
Utredningen ger en tidigare okänd inblick i vad som egentligen hände i samband med Toves död.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-23
Länk till avsnitt

Sexualsadisten Andre Falk

Han begick sina första brutala sexualbrott som 17-åring. Nu, två decennier senare, har Andre Falk återigen dömts för nya sadistiska våldtäkter. Fallet väcker frågan: Hur ska samhället få stopp på en serieförbrytare som direkt efter avtjänat straff börjar våldta igen?
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-03-16
Länk till avsnitt

Måltavla familj

I Alby dör en mamma och en flickvän efter en brandattack. I Tullinge skjuts en man ihjäl i sin egen hall, medan hans fru och barn också befinner sig i huset. Mordet sker bara timmar efter att en av hans närstående pekats ut i direktsänd TV som misstänkt för en skjutning i Uppsala.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-03-09
Länk till avsnitt

Hämnden efter mordet på Adriana

Salim Safar och Matay Teymour röker en cigarett vid McDonalds i Hallunda när de blir beskjutna med automatvapen. Skotten missar de två måltavlorna ? men en av kulorna träffar 12-åriga Adriana i bröstet.
Efter dådet börjar Salim och Matay omedelbart att planera sin hämnd.
2023-03-02
Länk till avsnitt

Hjärnan bakom Einar-kidnappningen

39-årige Mario Golzar låg bakom Einar-kidnappningen och ledde en av landets största kokainligor. När polisen samlat ihop var han spårlöst försvunnen.
Nu - flera år senare - har ledaren för det kriminella Dalennätverket dömts till ett långt fängelsestraff.
2023-02-23
Länk till avsnitt

Mordet i Stuvkällaren

Hösten 2005 blir 36-åriga Marie Johansson mördad i tygbutiken där hon arbetar. På brottsplatsen finns DNA från en kvinnlig mördare - men mordgåtan ska gäcka polisen i nästan två decennier. Efter en stöld på Ikea i somras fick man den efterlängtade DNA-träffen - men utredningen slutar ändå i ett antiklimax. Gäst är GT:s grävande reporter Daniel Olsson.
2023-02-16
Länk till avsnitt

Mordet på Delta Gym

Mitt på ljusa dagen går en beväpnad och maskerad man in på ett gym i centrala Stockholm. Han är där för att mörda en Bandidosmedlem ? men allt förändras när den lediga ordningsvakten Fredrik Andersson visar civilkurage och konfronterar pistolmannen. I tumultet blir Fredrik skjuten i huvudet och dör.
Krimrummet har varit på rättegången mot den 16-årige misstänkte skytten. Gäst är Fredrik Sjöshult.
2023-02-09
Länk till avsnitt

Polisen och våldsvågen

Drygt 30 våldsdåd har skett sedan starten av Stockholms våldsvåg. Idag gästar polisens biträdande kommenderingschef Max Åkerwall och berättar om konflikterna, de unga gärningsmännen och hur patrullerna ofta befinner sig så nära att de hör skotten.
2023-02-02
Länk till avsnitt

Kurdiska räven

Mannen som kallas ?den Kurdiska räven? utreds av polisen som en av huvudpersonerna i våldsvågen. Bakom aliaset döljer sig en 36-åring man som misstänks ha varit en av landets största narkotikahandlare de senaste åren. Han jagas av svensk polis - men gömmer sig utom räckhåll i Turkiet.
Gäst är Lasse Wierup, reporter på Dagens industri.
2023-01-26
Länk till avsnitt

Advokatens gängromans

Den kvinnliga advokaten avslöjades med att ha en hemlig affär med en gängledare hon fått i uppdrag att försvara.
Efter en rad anmärkningsvärda regelbrott blev hon utesluten ur Advokatsamfundet.
Där kunde historien ha tagit slut - men nu skrivs ytterligare ett kapitel.
Sedan i julas sitter den uteslutna advokatens make och flera andra släktingar häktade, misstänkta för mordplaner mot den gängledare som tidigare haft en relation med kvinnan.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult. 
2023-01-19
Länk till avsnitt

Åklagaren och Årstafallet

Dagens gäst, åklagare Lisa Dos Santos, var förundersökningsledare efter gängmordet på Årstabron i september 2020. Åtta månader efter mordet kom utredarna inte längre - alla spår var uttömda. Då kom ett telefonsamtal som ändrade allt. En internationell polisinsats ledd av FBI hade i hemlighet övervakat mördarnas kommunikation - vilket banade väg för långa fängelsedomar.
2023-01-12
Länk till avsnitt

Gangsterrapparna och våldsdåden

Två kända rappare fått sin port sprängd och en tredje suttit anhållen som misstänkt gärningsmän.
Krimrummet gästas av journalisten Emil Arvidson för ett samtal om kopplingarna mellan den svenska rapeliten och den kriminella världen.
2023-01-05
Länk till avsnitt

Fristaden för svenska kriminella

Turkiet har blivit svenska kriminellas nya fristad. Misstänka mördare och knarkgrossister kan köpa sig ett medborgarskap och fly rättvisan och det har skapat spända diplomatiska relationer. Den här veckan gästar Diamant Salihu som åkte till Turkiet för att granska fenomenet.
2022-12-29
Länk till avsnitt

Överfallet i Skellefteå del II: Luna

Den 15-åriga pojken som åtalades för mordförsök och grov våldtäkt på den 9-årige Luna dömdes till rättspsykiatrisk vård. Men vem är Luna, vad hände med henne efter dådet och hur ser hennes framtid ut? Gäst är Expressens Katrin Krantz som har träffat närstående till Luna.
2022-12-22
Länk till avsnitt

Härvan i polisledningen

Högsta polisledningen i landet är i gungning efter en rad avslöjanden om hemliga relationer, misstänkt maktmissbruk och nedlagda anmälningar. Reporter Michael Syrén som gjort granskningen gästar avsnittet och berättar om arbetet som ledde fram till avslöjandena.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Motalamannen

Under sommaren 2022 utsätts två kvinnor i Motala för våldtäkter efter att en man har brutit sig in i deras lägenheter. Samtidigt sker flera inbrott där nycklar och underkläder blir stulna. När serieförbrytaren tappar sin mobiltelefon vid en av brottsplatserna kan polisen till slut gripa honom.
2022-12-08
Länk till avsnitt

Mordet på Marlin

I 18 år hade Marlin jobbat inom försvarsmakten tillsammans med den 45-åriga kvinnan. Plötsligt en dag mördar kollegan Marlin på öppen gata i Upplands-Bro i norra Stockholm. Det hela ska ha gällt en konflikt som det visade sig att kvinnan hade missuppfattat.

Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-12-01
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del I

I mitten av oktober försvinner 21-åriga Tove spårlöst efter en utekväll i Vetlanda. Två unga kvinnor häktas snabbt misstänkta för människorov, men när Toves kropp hittas så blir de också misstänkta för gravfridsbrott och mord.

Gäst är Expressens Katrin Krantz som bevakat fallet på plats i Vetlanda.
2022-11-24
Länk till avsnitt

Sveriges största spionhärva

I september förra året blev en spionutredning känd för allmänheten. Två bröder, varav den äldre har jobbat på både Säpo och militärens underrättelsetjänst, häktas misstänkta för grovt spioneri under en tioårsperiod. Men vilka är de och vad kan de ha förmedlat för information?
Gäst är Expressens Leif Brännström som har följt fallet.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Gängkrigens Södertälje - då och nu

Den senaste tiden har dödsskjutningar i Södertälje varit vanligt förekommande bland nyhetsrubrikerna, men det är inte stadens första dust med den moderna gängkriminaliteten. Hur har den förändrats, vad är sig likt och hur kan den förebyggas?
Gäst är polisen och gängexperten Gunnar Appelgren.
2022-11-10
Länk till avsnitt

Terrormordet i Almedalen

Mitt i Visby under politikerveckan i Almedalen 2022 så hugger Theodor Engström ner psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Han erkänner dådet och det visar sig att han varit engagerad i nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, där hans extrema idéer fått gro fritt. Det visar sig att dagen hade kunnat sluta väldigt annorlunda då Wieselgren inte var den enda han hade planer på att mörda.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Stureplansmördaren och flygsmugglarna

Tommy Zethraeus blev rikskänd när han utförde massmordet på Stureplan i Stockholm 1994. Efter 26 år i fängelse blev han villkorligt frigiven 2020. Det tar då inte lång tid innan han återigen hamnar på polisens radar, denna gång efter ett tillslag hos en liga som smugglar narkotika internationellt.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-10-27
Länk till avsnitt

Liselottes försvinnande i Timrå

En 25-årig kvinna stiger in i en pick-up i centrala Timrå. Det är sista gången hon syns vid liv. En man i 45-årsåldern häktas på sannolika skäl för misstänkt människorov och mord. Tretton dagar sedan hon sist sågs bekräftar polisen att de hittat hennes kropp.Idag programleder Katrin Krantz och gäst är Expressens Niklas Svensson.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Överfallet i Skellefteå del I: Pojken

Efter att en nioårig flicka cyklat från fritids hittas hon med livshotande skador i den närliggande skogen. Ett dygn senare erkänner en pojke att han är gärningsmannen. Han är 13 år gammal i folkbokföringen - men när hans ålder skrivs upp till 15 blir han straffmyndig. Nu står han åtalad för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2022-10-13
Länk till avsnitt

Frontlinjen mot människohandeln

En svensk 65-åring beställer livesända barnvåldtäkter över nätet. När fallet hamnar på veckans gäst Elin Nelly och hennes kollegers bord inleds det arbete inom svensk polis som två år senare slutar med att tolv barn befrias ur människohandel på Filippinerna.I avsnittet berättar Elin om gärningsmännen, offren och drivkraften som gör att hon orkar med ett arbete som innefattar att titta på filmade övergrepp mot barn.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Den hemliga mordutredningen

Efter att en dödsskjutning i Borås märker mordutredarna att något inte stämmer. De är inte ensamma om att jaga mördarna. I hemlighet bedriver två poliser en egen skuggutredning med ljusskygga metoder. Nu står de två poliserna - och en av Sveriges mest kända advokater - åtalade för brott.Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-09-29
Länk till avsnitt

Kvinnan i gruvhålet

En pappa och hans söner traskar runt i skogarna utanför Norberg när de hör ett rop på hjälp. Skriket kommer från ett närliggande gruvhål där en ung kvinna ligger svårt skadad. Efter att ambulanshelikopter fört henne till sjukhus berättar hon på dari om hur hon hamnade där och om personen som hoppades att hon inte skulle hittas levande.Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2022-09-22
Länk till avsnitt

Våldets vardag

Fotograf Niclas Hammarström har rapporterat från bland annat drogkonflikter och krigzoner. Senaste året har han befunnit sig i Stockholms förorter och dokumenterat den vardag både unga och gamla befinner sig i där. Idag gästar han podden.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Upploppen inifrån

Påskhelgen 2022 drar den högerextrema politikern Rasmus Paludan på turné genom Sverige. Hans besök leder till att hundratals personer deltar i flera våldsamma upplopp som skadar inte bara städerna utan även poliserna som är där för att försöka hålla ordningen.Gäst idag är polisen Aleksandar Jeremic som var på plats för två av mötena och hamnade mitt i infernot i Örebro.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Kungen och Prinsen

Chattloggarna från Encrochat visade hur advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni hade läckt hemliga uppgifter till flera olika gängledare. Sedan dess har "Kungen och Prinsen" uteslutits ur Advokatsamfundet och dömts till fängelse i tingsrätten. Gäst i avsnittet är Expressens Fredrik Sjöshult som bevakat fallet.
2022-09-01
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen på Emporia

Under en pågående stadsfest i Malmö avlossas flera skott mitt i en stor galleria. Skjutningen lämnar en kvinna skadad och en ledare i ett kriminellt gäng död. På platsen grips en 15-åring och han ska senare komma att erkänna att det var han som sköt.Gäst är Kvällspostens Alexander Vickhoff.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Serievåldtäktsmannen i Värmland

I ett hus i Värmland utsätts ett flertal kvinnor för övergrepp efter att de blivit lockade dit med löfte om pengar. Gärningsmannen visar sig vara en notorisk sol-och-vårare som verkat både Sverige och Norge i över ett decennium.Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat mannens brottslighet sedan 2008.
2022-08-18
Länk till avsnitt

Mordet på Nadja Blom del I

Fembarnsmamman Nadja Blom från Göteborg blev överkörd och lämnad att dö. Nu sitter hennes söner och hennes svärföräldrar häktade misstänkta för inblandning i dådet.Gäst är reporter Jenny Strindlöv som granskat romsk hederskultur och det parallella rättssystemet romani kris.
2022-08-11
Länk till avsnitt

Mordet i Araby

I ett särskilt utsatt område i Växjö blir en man skjuten till döds. Gärningsmännen åker från platsen på elsparkcykel. Det ska visa sig att mordet är en del i en pågående etnisk konflikt och att en musikvideo, som beskrivits som en mordmanual, har spelat en betydande roll. Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult som har bevakat fallet.
2022-06-30
Länk till avsnitt

Bredängsnätverkets krimfluencer

I maj åtalades tre unga män för grovt vapenbrott. En av de åtalade har haft en framträdande roll i Bredängsnätverket och är kanske framförallt känd som rapartist med miljoner spelningar på Spotify och Youtube. Bland bevisen finns bland annat pistoler som har synts i hans musikvideor. Gäst är David Sund, operationsledare på polisen i Skärholmen.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Stockholms största bordell

Polisen hörde skvallret om massagesalongen i avlyssnade telefonsamtal. När man slog till mot adressen på Östermalm fann man djupfrysta kondomer, massvis av kontanter och bevis på att tusentals sexköp ägt rum i de fönsterlösa rummen. Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-06-16
Länk till avsnitt

Skjutningarna i Eskilstuna

Var tionde skjutning i landet sker i Eskilstuna. Veckans gäst Christoffer Bohman är polischefen som har i uppgift att klara upp våldet. Han berättar om en värld där ungdomarna är radikaliserade in i kriminalitet och där heder betyder allt.
2022-06-09
Länk till avsnitt

Malinfallet

I November 1996 försvinner 16-åriga Malin Lindström när hon är på väg för att plugga hos en vän. Ett halvår senare hittas hon brutalt mördad. En man döms av tingsrätten men frias i Hovrätten. Nu, 26 år senare, har det skett genombrott som kan lösa fallet.Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-06-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.