Sveriges 100 mest populära podcasts

Krimrummet

Krimrummet

En podd från Expressen om stora - och små - aktuella kriminalfall. Med Kim Malmgren och inbjudna gäster. Ansvarig utgivare: Klas Granström Kontakt: [email protected] Annonsförfrågningar: [email protected] 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/krimrummet

Avsnitt

Mördarens skryt på Flashback

Planen var ett rån och bytet skulle, den kalla decemberkvällen i Ånge, bli en Canada Goose-jacka. Istället utför två män ett tortyrliknande mord och flyr sedan Sverige och rättvisan.
Men den ena ger upp i Danmark och den andra ? Issa El-Chaer ? satt i Libanon och skröt på Flashback innan rättvisan till slut hann i fatt honom.
2023-12-07
Länk till avsnitt

Patrick Sommerlath: Sexköpsskandalen

Efter ett tillslag mot en bordell i Stockholm visar det sig att drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath har varit en av massagesalongens kunder.
I sista stund försöker polisen få tag i Sommerlath innan misstankarna preskriberas ? men då har han flytt landet.
I stället för ett åtal om sexköp riktas fokus i härvan mot kungafamiljen ? och skandalen är ett faktum.

Gäster: Katrin Krantz, krimreporter på Expressen och Johan T Lindwall, chefredaktör Svensk Dam.
2023-11-30
Länk till avsnitt

Mordet på väg till niornas bal

15-åringen har satt på sig en vit skjorta och mörk kavaj för att gå på niornas bal i Älvsjö ? men i stället knivhuggs han till döds av sin vän.
Gäst: Nina Svanberg, krimreporter på Expressen.
2023-11-23
Länk till avsnitt

Domstolskvinnan som läckte

När polisen arbetar mot det kriminella Turebergsnätverket verkar det som att gänget alltid ligger ett steg före. Polisen misstänker att gänget matas med hemlig information ? och misstankarna visar sig stämma.
Spåren leder till en 32-årig handläggare på Attunda tingsrätt.
Gäst: Leif Brännström, reporter på Expressen.
2023-11-16
Länk till avsnitt

Slaktmaskmördaren som släpptes ut

Mjölkbonden Martin Johansson mördade sin fru med en slaktmask ? framför ögonen på deras barn.
Nyss utsläppt ur fängelset slår han till igen. Han attackerar sin egen pappa och klöser ut ögonen på honom.? Man kan ju tycka att det borde göra ont när någon drar ut ögonen på en. Men det gjorde det inte, berättar pappan.
I avsnittet pratar vi om en man som i många års tid funnits i gränslandet mellan rättspsyk och fängelse, som har bedömts som för sjuk för att sitta i fängelse ? men för frisk för att hållas inlåst av psykiatrin.
Gäst: Niklas Svensson, reporter på Expressen.
2023-11-09
Länk till avsnitt

Våldsvågen inifrån: Polischefen Jale Poljarevius

Jale Poljarevius är underrättelsechef i polisregion Mitt. Han gästar Krimrummet för att prata om barnen som skjuter, om gängens nya hybridkrigsföring och varför det är en utopi att krossa brottsligheten.
2023-11-02
Länk till avsnitt

Foxtrots PR-krig på nätet

I en livesändning med 19 000 tittare återuppstår Rawa Majids högra hand Mustafa Aljiburi från de döda.Han stoltserar med att han iscensatt sin egen död ? och på så vis blåst motståndarsidan i våldsvågen på mångmiljonbelopp. PR-kuppen kan verka obetydlig ? men i informationskriget mellan de kriminella nätverken har det blivit viktigare än någonsin att framstå som vinnare.
Gäst: Emil Arvidson, kulturjournalist och författare till boken ?Svensk gangsterrap?.
2023-10-26
Länk till avsnitt

Arbogakvinnans dotter

I sju år har hon valt att vara tyst. Nu berättar Johanna Möllers äldsta dotter för första gången om hur familjen krossades efter sommarstugemordet 2016.
Amanda Blomsterlund var det enda av barnen som vittnade mot mamman. Än i dag får hon arga brev från Ystadsanstalten där modern avtjänar sitt livstidsstraff.
? Hon förtjänar värre, säger Amanda.
2023-10-19
Länk till avsnitt

Societetskvinnan Nina von Krusenstiernas blåsning

När den adliga societetskvinnan Nina von Krusenstierna hör av sig till välgörenhetsorganisationen Vid din sida och säger att hon vill engagera sig så framstår det först som en skänk från ovan.
Men med henne vid rodret försvinner miljonbelopp som donerats till de behövande. I stället för att pengarna kommer fattiga pensionärer till gagn så bekostar de krognotor på Cadierbaren, shoppingrundor på NK och taxiresor mellan Stockholms fina adresser.

Gäst: Expressens kriminalreporter Katrin Krantz
2023-10-12
Länk till avsnitt

Gängledaren och advokaterna

Vi reder ut härvan kring advokaterna och den dömda Adrianamördaren Maykil Yokhanna ? och om den biträdande juristen som anklagas för att ha gett Yokhanna möjlighet att kommunicera med omvärlden.Det handlar om mystiska samtal på häktets ?advokattelefon? och ett beteende mellan juristen och klienten som häktespersonalen beskriver som ?mycket ovanligt?.Dessutom diskuterar vi det som Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöshult beskriver som en ?advokatröta?.
2023-10-05
Länk till avsnitt

Mordet på Tove del V ? Hovrätten (extra)

Mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda blev ett av förra årets mest omskrivna kriminalfall. Hennes två tidigare vänner Johanna Jansson och Maja Hellman dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Domen har överklagats och i detta extraavsnitt går vi igenom den första rättegångsdagen i Göta hovrätt.
Expressens reporter Christer El-Mochantaf rapporterar på plats från Jönköping. 
Programledare: Kim Malmgren
2023-10-04
Länk till avsnitt

Mordet i Skogås del 2: rättegången

Tio ungdomar är misstänkta för det uppmärksammade mordet på en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås i januari 2023. Nu har rättegången startat och åklagaren ska lägga pusslet med hjälp av pojkarnas chattar om beställningsmord, droger och vanliga skolbekymmer.
Gäst: Katrin Krantz, krimreporter på Expressen. I avsnittet hörs även klipp från kammaråklagare Ida Arnell.
2023-09-28
Länk till avsnitt

Så kan Rawa Majid ställas inför rätta

Som ett mantra har det upprepats att Rawa Majid är utom räckhåll för svenska myndigheter. Men stämmer det verkligen? Krimrummet går igenom om - och i så fall hur - Rawa Majid kan ställas inför rätta. 
Gäster är chefsåklagare Lise Tamm och Expressens krimreporter Fredrik Sjöshult.
2023-09-21
Länk till avsnitt

Mamma mördad ? splittring i Foxtrot

En kvinna i 60-årsåldern skjuts till döds i en villa i Uppsala. Kvinnan är mamma till en gängtopp - och en intern konflikt i det kriminella Foxtrot-nätverket misstänks vara orsaken till mordet. Sedan dödsskjutningen för en vecka sedan har våldsvågen avlöst varandra i Uppsala.

Gäst: Fredrik Sjöshult, krimreporter på Expressen.
2023-09-14
Länk till avsnitt

Företagarens ryska hemlighet

Två Blackhawk-helikoptrar flyger in över villaområdet utanför Stockholm. Poliser firar sig ner de sista metrarna och stormar sedan ett av husen. I huset grips en företagare som utåt sett sysslar med import och export. Men Säpo misstänker att mannen bär på en hemlighet: att han i flera års tid har jobbat på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.
Gäst är Erik Wiman från Expressens grävgrupp.
2023-09-07
Länk till avsnitt

Strypmordet i studentlägenheten

En natt i december ringer en man på porttelefonen vid entrén till polishuset i Kristianstad. Han är hysterisk men lyckas få fram att han har dödat sin flickvän. Kort därefter hittas 29-åriga Aida mördad i sin studentlägenhet.

Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-08-31
Länk till avsnitt

De försvunna 14-åringarna

Den 29 juli hittas 14-åriga Mohamed ?Momo? Sulaiman mördad i ett grönområde utanför Nynäshamn. Samtidigt börjar polisens sökande efter hans jämnårige vän Layth Al-Azzawi, som också anmälts försvunnen.
Gäst är Christer El-Mochantaf.
2023-08-24
Länk till avsnitt

Klanens grepp om vattenpipkaféerna

Fastighetsägaren Janne undrar om han måste skaffa skottsäker väst. Kaféägaren Abel hotas till livet av kriminella klanmedlemmar som driver en konkurrerande verksamhet. Expressens reporter Christer El-Mochantaf har granskat Uddevallas vattenpipkaféer och berättar i Krimrummet om en värld av hot, våld och byggfusk.
2023-08-17
Länk till avsnitt

Spionadvokaten Anton Strand

Anton Strand har vuxit fram till att bli en av landets mest namnkunniga advokater.
Under karriären har han bland annat försvarat Knutbypastorn Helge Fossmo, polisen som sköt ihjäl Eric Torell, spionen Peyman Kia och Ibou Badjie som styrde barnsoldater i våldsvågen.
Nu gästar han Krimrummet och ger sin syn på bland annat regeringens hårdare tag, landets nuvarande våldsnivå och att arbeta med landets mest hemliga fall.
2023-08-10
Länk till avsnitt

Miljardärens enorma skatteskuld

Den amerikanske miljardären Preston Haskell har gjort sig en förmögenhet på fastighets- och gruvaffärer. Efter flera år i Stockholm blev han svensk medborgare och lämnade efter sig en skatteskuld på över 300 miljoner kronor. Nu letar svenska staten efter tillgångar ? och ett hus långt ut i Stockholms skärgård är av intresse. 
Gäst är Expressens Leif Brännström som har besökt huset i jakt på miljardären.
2023-08-03
Länk till avsnitt

Rättegången mot Louise Gucci

Den 22:a januari i år griper polisspanare 20-åriga Ibou Badjie på ett McDonalds i Stockholm. Vad de inte vet är att de precis satt stopp för en man mer känd som Louise Gucci, en av nyckelpersonerna i den då pågående våldsvågen i huvudstaden.
2023-07-27
Länk till avsnitt

Fiskeridirektören

När en mäklare i 70-årsåldern skjuts till döds innanför ytterdörren till sin villa riktar polisen misstankarna mot den pensionerade fiskeridirektören Olof Lessmark. Med tiden visar sig att mordet handlar om en fem år gammal husaffär.
2023-07-20
Länk till avsnitt

Var är Lollan?

I början av 2022 försvinner 30-åriga Louise Wester spårlöst.
Hon är alltjämt borta - men omständigheterna runt henne har klarnat. Den sista tiden innan försvinnandet präglades av beslagtagen narkotika och krav på hundratusentals kronor från män med högt våldskapital.
2023-07-13
Länk till avsnitt

Richard Olsson - Skamlös

I 20 års tid har Richard Olsson skapat rubriker i Sverige och Norge genom olika skandaler. Nu sitter han i fängelse efter att ha våldtagit en av sina anställda på ett slott.
Avsnittet gästas av Dokument inifrån-journalisten Anna Nordbeck som granskat Richard Olsson på djupet i dokumentärserien Skamlös.
2023-07-06
Länk till avsnitt

Knivmordet i Örebro ? "Slava Ukraini"

Från ingenstans blir 24-åriga ?Amina? och hennes mamma angripna av en knivman i trappuppgången. Under det flera minuter långa angreppet mördas modern medan Amina överlever med livshotande skador.När knivmannen går från platsen lämnar han lappar där han motiverar dådet. ?De var ryska agenter. Slava Ukraini?.Under utredningen visar sig historien handla mer om vanföreställningar än om spioner från Ryssland.
2023-06-29
Länk till avsnitt

Mordet på 15-åringen i Skogås, del 1

Januari 2023 är månaden där barn inte bara blir skyttar - utan även mördade i Stockholms gängvärld. När 15-årige ?Ahmed? mördas i Skogås får polisens Nationella operativa avdelning uppdraget att lösa mordet. Det blir en utredning som snabbt växer.
2023-06-22
Länk till avsnitt

Masskjutningen i Farsta centrum

I lördags öppnade en mörkklädd och maskerad man eld mitt i Farsta centrum utanför Stockholm. Skotten träffar fyra personer varav två, 15-årige Elias och 43-årige Tesfamichal, avlider till följd av sina skador. 
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-06-15
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Läget ? Expressens dagliga nyhetspodd

Krimrummets Kim Malmgren tipsar om podden Läget. I Läget så får du de senaste nyheterna från dagen på bara 15 minuter. Programmet leds av Sally Sjöberg och släpps varje eftermiddag och finns i Expressens app och där poddar finns.
2023-06-12
Länk till avsnitt

Sveriges största spionhärva del II

I september 2021 blev en spionutredning känd för allmänheten. Två bröder, varav den äldre har jobbat på både Säpo och militärens underrättelsetjänst, häktas misstänkta för grovt spioneri under en tioårsperiod. Nu har domar fallit men det finns fortfarande frågetecken.
Gäst är Expressens Leif Brännström.
2023-06-08
Länk till avsnitt

Mordet på Liselotte i Timrå del II: rättegången

Den 8 oktober 2022 så ser vittnen hur 25-åriga Liselotte kliver in i en bil utanför sin bostad i Timrå. Det är sista gången hon ses vid liv. En bekant till henne är nu dömd för mordet och i detta avsnitt går vi igenom hur det lät när den åtalade Allan Karlström försökte bemöta åklagarens bevisning i rätten.

Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-06-01
Länk till avsnitt

Amir Mekky och Los Suecos

Redan som tonåring bedömde polisen att Amir Mekky spelade en ledande roll i Malmös kriminella värld. Efter Sveriges blodigaste gängskjutning tog han sig till Spanien och blev ledare för ökända mordkommandot Los Suecos. Efter flera år som häktad misstänks han nu för tidigare okända brott i Sverige.
Gäst är Sydsvenskans Joakim Palmkvist.
2023-05-25
Länk till avsnitt

Gängens barnsoldater

Nyligen väcktes åtal i flera fall där väldigt unga personer pekats ut som misstänkta gärningsmän för olika sorters dåd i samband med våldsvågen som drabbade Stockholm i början av 2023. Bland annat så grep polisen två unga pojkar i Enskededalen den 21:a januari i år. De misstänks för att ha skickats till området för att utföra ett mord ? men utan en tydlig måltavla.

Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-05-18
Länk till avsnitt

Mordet på Nadja Blom del II

Nadja Blom och Lolo Kwiek inleder en hemlig kärleksrelation. När denna uppdagas blir det stor skandal i den romska gemenskapen som de båda tillhör. Några av de som står Nadja närmast vänder sig mot henne och det hela slutar med ett brutalt mord. Ett mord som hennes egen son, Garcia Blom, nyligen dömdes till livstidsstraff för.
Gäst är Christer El-Mochantaf.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Hustrumordet i Bromma

Den 14:e februari 2022 kommer ett samtal in till SOS Alarm. Det är en man som berättar att hans fru Somayyeh ? eller Sascha som hon kallas ? är försvunnen. Maken har försökt ringa henne hela natten utan svar och hennes föräldrar vet inte heller vart hon kan ha tagit vägen. Det dröjer bara en dag innan maken grips ? men mordgåtan ska leva vidare länge.

Gäst är Expressens Katrin Krantz.


2023-05-04
Länk till avsnitt

Mordet på Tintin

En dag i januari 2023 hämtas 8-åriga Tintin upp av sin pappa Alexander Rad. Några timmar senare hittas han mördad i pappans lägenhet. Utredningen blottlägger en historia där pojken och hans mamma i flera år levt i skräck men där rätten för en pappa att träffa sitt barn väger tyngre än barnets rätt att känna sig tryggt.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-04-27
Länk till avsnitt

Fritagningarna

De senaste månaderna har vi sett hur två unga våldsbrottslingar blivit fritagna från Kriminalvården. Båda gångerna dök maskerade och kriminella gärningsmän upp i samband med vårdbesök. Hur kan säkerheten vara så bristfällig ? och vad behöver politikerna och myndigheterna göra för att detta inte ska ske igen?

Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-04-20
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del IV - domen

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms i Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för grovt gravfridsbrott och mordet på 21-åriga Tove. I det här avsnittet diskuteras domen med Fredrik Sjöshult och Katrin Krantz.
2023-04-19
Länk till avsnitt

När ingen lyssnar

Hans första bok kastade ljus på gängkrigets Rinkeby och blev en läsarsuccé. Nu är journalisten Diamant Salihu tillbaka med en ny bok där han gör en djupdykning i de kriminellas krypterade chattar. Den här veckan gästar han podden och berättar bland annat om hur Kurdiska räven ringde upp honom vid sämsta tänkbara tillfälle.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Riksdagsmannen och sexutpressningen

Det är eftermiddag på alla hjärtans dag när oroväckande uppgifter når fram till Säkerhetspolisen. Den som slår larm är Kjell Jansson, en politiker med flera tunga uppdrag inom Moderaterna. Nu har han satt sig i en situation som han inte kan ta sig ur. När han kontaktar Säpo har han i flera månaders tid varit måltavla i en utpressningshärva.
Gäst är Expressens Viktor Barth-Kron.

Röstskådespelare
Zara - Amanda Rubensson
Kjell - Johan Ljungquist

2023-04-06
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del III - förhören med kvinnorna

I veckan hölls rättegången efter mordet på 21-årige Tove i Vetlanda. Åklagaren pressade de två åtalade kvinnorna i förhör ? och för första gången fick allmänheten höra kvinnorna själva berätta om natten då Tove dog. I det här avsnittet av Krimrummet lyssnar vi på delar av förhören och analyserar vad som sagts.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-31
Länk till avsnitt

Mordet på Liselotte i Timrå del I

25-åriga Liselotte försvann spårlöst från sin bostad i Timrå.
Tio dagar senare hittades kroppen nedanför ett stup, i tätvuxen skog, flera mil från hemmet.
Jakten på gärningsmannen ledde polisen till skyddsombudet på Liselottes arbetsplats.
Nu står han åtalad för det brutala mordet.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-30
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda del II

21-åriga Tove försvann spårlöst efter en utekväll i Vetlanda - och hittades sedan död i ett skogsparti utanför staden. Nu har två av hennes tidigare vänner åtalats misstänkta för mordet.
Utredningen ger en tidigare okänd inblick i vad som egentligen hände i samband med Toves död.
Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2023-03-23
Länk till avsnitt

Sexualsadisten Andre Falk

Han begick sina första brutala sexualbrott som 17-åring. Nu, två decennier senare, har Andre Falk återigen dömts för nya sadistiska våldtäkter. Fallet väcker frågan: Hur ska samhället få stopp på en serieförbrytare som direkt efter avtjänat straff börjar våldta igen?
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-03-16
Länk till avsnitt

Måltavla familj

I Alby dör en mamma och en flickvän efter en brandattack. I Tullinge skjuts en man ihjäl i sin egen hall, medan hans fru och barn också befinner sig i huset. Mordet sker bara timmar efter att en av hans närstående pekats ut i direktsänd TV som misstänkt för en skjutning i Uppsala.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2023-03-09
Länk till avsnitt

Hämnden efter mordet på Adriana

Salim Safar och Matay Teymour röker en cigarett vid McDonalds i Hallunda när de blir beskjutna med automatvapen. Skotten missar de två måltavlorna ? men en av kulorna träffar 12-åriga Adriana i bröstet.
Efter dådet börjar Salim och Matay omedelbart att planera sin hämnd.
2023-03-02
Länk till avsnitt

Hjärnan bakom Einar-kidnappningen

39-årige Mario Golzar låg bakom Einar-kidnappningen och ledde en av landets största kokainligor. När polisen samlat ihop var han spårlöst försvunnen.
Nu - flera år senare - har ledaren för det kriminella Dalennätverket dömts till ett långt fängelsestraff.
2023-02-23
Länk till avsnitt

Mordet i Stuvkällaren

Hösten 2005 blir 36-åriga Marie Johansson mördad i tygbutiken där hon arbetar. På brottsplatsen finns DNA från en kvinnlig mördare - men mordgåtan ska gäcka polisen i nästan två decennier. Efter en stöld på Ikea i somras fick man den efterlängtade DNA-träffen - men utredningen slutar ändå i ett antiklimax. Gäst är GT:s grävande reporter Daniel Olsson.
2023-02-16
Länk till avsnitt

Mordet på Delta Gym

Mitt på ljusa dagen går en beväpnad och maskerad man in på ett gym i centrala Stockholm. Han är där för att mörda en Bandidosmedlem ? men allt förändras när den lediga ordningsvakten Fredrik Andersson visar civilkurage och konfronterar pistolmannen. I tumultet blir Fredrik skjuten i huvudet och dör.
Krimrummet har varit på rättegången mot den 16-årige misstänkte skytten. Gäst är Fredrik Sjöshult.
2023-02-09
Länk till avsnitt

Polisen och våldsvågen

Drygt 30 våldsdåd har skett sedan starten av Stockholms våldsvåg. Idag gästar polisens biträdande kommenderingschef Max Åkerwall och berättar om konflikterna, de unga gärningsmännen och hur patrullerna ofta befinner sig så nära att de hör skotten.
2023-02-02
Länk till avsnitt

Kurdiska räven

Mannen som kallas ?den Kurdiska räven? utreds av polisen som en av huvudpersonerna i våldsvågen. Bakom aliaset döljer sig en 36-åring man som misstänks ha varit en av landets största narkotikahandlare de senaste åren. Han jagas av svensk polis - men gömmer sig utom räckhåll i Turkiet.
Gäst är Lasse Wierup, reporter på Dagens industri.
2023-01-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.