Sveriges 100 mest populära podcasts

Krimrummet

Krimrummet

En podd från Expressen om stora - och små - aktuella kriminalfall. Med Kim Malmgren och inbjudna gäster. Ansvarig utgivare: Klas Granström.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/krimrummet

Avsnitt

Mordet på Marlin

I 18 år hade Marlin jobbat inom försvarsmakten tillsammans med den 45-åriga kvinnan. Plötsligt en dag mördar kollegan Marlin på öppen gata i Upplands-Bro i norra Stockholm. Det hela ska ha gällt en konflikt som det visade sig att kvinnan hade missuppfattat.

Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-12-01
Länk till avsnitt

Mordet på Tove i Vetlanda

I mitten av oktober försvinner 21-åriga Tove spårlöst efter en utekväll i Vetlanda. Två unga kvinnor häktas snabbt misstänkta för människorov, men när Toves kropp hittas så blir de också misstänkta för gravfridsbrott och mord.

Gäst är Expressens Katrin Krantz som bevakat fallet på plats i Vetlanda.
2022-11-24
Länk till avsnitt

Sveriges största spionhärva

I september förra året blev en spionutredning känd för allmänheten. Två bröder, varav den äldre har jobbat på både Säpo och militärens underrättelsetjänst, häktas misstänkta för grovt spioneri under en tioårsperiod. Men vilka är de och vad kan de ha förmedlat för information?
Gäst är Expressens Leif Brännström som har följt fallet.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Gängkrigens Södertälje - då och nu

Den senaste tiden har dödsskjutningar i Södertälje varit vanligt förekommande bland nyhetsrubrikerna, men det är inte stadens första dust med den moderna gängkriminaliteten. Hur har den förändrats, vad är sig likt och hur kan den förebyggas?
Gäst är polisen och gängexperten Gunnar Appelgren.
2022-11-10
Länk till avsnitt

Terrormordet i Almedalen

Mitt i Visby under politikerveckan i Almedalen 2022 så hugger Theodor Engström ner psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Han erkänner dådet och det visar sig att han varit engagerad i nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, där hans extrema idéer fått gro fritt. Det visar sig att dagen hade kunnat sluta väldigt annorlunda då Wieselgren inte var den enda han hade planer på att mörda.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Stureplansmördaren och flygsmugglarna

Tommy Zethraeus blev rikskänd när han utförde massmordet på Stureplan i Stockholm 1994. Efter 26 år i fängelse blev han villkorligt frigiven 2020. Det tar då inte lång tid innan han återigen hamnar på polisens radar, denna gång efter ett tillslag hos en liga som smugglar narkotika internationellt.
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-10-27
Länk till avsnitt

Liselottes försvinnande i Timrå

En 25-årig kvinna stiger in i en pick-up i centrala Timrå. Det är sista gången hon syns vid liv. En man i 45-årsåldern häktas på sannolika skäl för misstänkt människorov och mord. Tretton dagar sedan hon sist sågs bekräftar polisen att de hittat hennes kropp.Idag programleder Katrin Krantz och gäst är Expressens Niklas Svensson.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Överfallet på Skellefteå-flickan

Efter att en nioårig flicka cyklat från fritids hittas hon med livshotande skador i den närliggande skogen. Ett dygn senare erkänner en pojke att han är gärningsmannen. Han är 13 år gammal i folkbokföringen - men när hans ålder skrivs upp till 15 blir han straffmyndig. Nu står han åtalad för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2022-10-13
Länk till avsnitt

Frontlinjen mot människohandeln

En svensk 65-åring beställer livesända barnvåldtäkter över nätet. När fallet hamnar på veckans gäst Elin Nelly och hennes kollegers bord inleds det arbete inom svensk polis som två år senare slutar med att tolv barn befrias ur människohandel på Filippinerna.I avsnittet berättar Elin om gärningsmännen, offren och drivkraften som gör att hon orkar med ett arbete som innefattar att titta på filmade övergrepp mot barn.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Den hemliga mordutredningen

Efter att en dödsskjutning i Borås märker mordutredarna att något inte stämmer. De är inte ensamma om att jaga mördarna. I hemlighet bedriver två poliser en egen skuggutredning med ljusskygga metoder. Nu står de två poliserna - och en av Sveriges mest kända advokater - åtalade för brott.Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-09-29
Länk till avsnitt

Kvinnan i gruvhålet

En pappa och hans söner traskar runt i skogarna utanför Norberg när de hör ett rop på hjälp. Skriket kommer från ett närliggande gruvhål där en ung kvinna ligger svårt skadad. Efter att ambulanshelikopter fört henne till sjukhus berättar hon på dari om hur hon hamnade där och om personen som hoppades att hon inte skulle hittas levande.Gäst är Expressens Katrin Krantz.
2022-09-22
Länk till avsnitt

Våldets vardag

Fotograf Niclas Hammarström har rapporterat från bland annat drogkonflikter och krigzoner. Senaste året har han befunnit sig i Stockholms förorter och dokumenterat den vardag både unga och gamla befinner sig i där. Idag gästar han podden.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Upploppen inifrån

Påskhelgen 2022 drar den högerextrema politikern Rasmus Paludan på turné genom Sverige. Hans besök leder till att hundratals personer deltar i flera våldsamma upplopp som skadar inte bara städerna utan även poliserna som är där för att försöka hålla ordningen.Gäst idag är polisen Aleksandar Jeremic som var på plats för två av mötena och hamnade mitt i infernot i Örebro.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Kungen och Prinsen

Chattloggarna från Encrochat visade hur advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni hade läckt hemliga uppgifter till flera olika gängledare. Sedan dess har "Kungen och Prinsen" uteslutits ur Advokatsamfundet och dömts till fängelse i tingsrätten. Gäst i avsnittet är Expressens Fredrik Sjöshult som bevakat fallet.
2022-09-01
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen på Emporia

Under en pågående stadsfest i Malmö avlossas flera skott mitt i en stor galleria. Skjutningen lämnar en kvinna skadad och en ledare i ett kriminellt gäng död. På platsen grips en 15-åring och han ska senare komma att erkänna att det var han som sköt.Gäst är Kvällspostens Alexander Vickhoff.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Serievåldtäktsmannen i Värmland

I ett hus i Värmland utsätts ett flertal kvinnor för övergrepp efter att de blivit lockade dit med löfte om pengar. Gärningsmannen visar sig vara en notorisk sol-och-vårare som verkat både Sverige och Norge i över ett decennium.Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat mannens brottslighet sedan 2008.
2022-08-18
Länk till avsnitt

Hedersmordet på Nadja Blom

Fembarnsmamman Nadja Blom från Göteborg blev överkörd och lämnad att dö. Nu sitter hennes söner och hennes svärföräldrar häktade misstänkta för inblandning i dådet.Gäst är reporter Jenny Strindlöv som granskat romsk hederskultur och det parallella rättssystemet romani kris.
2022-08-11
Länk till avsnitt

Mordet i Araby

I ett särskilt utsatt område i Växjö blir en man skjuten till döds. Gärningsmännen åker från platsen på elsparkcykel. Det ska visa sig att mordet är en del i en pågående etnisk konflikt och att en musikvideo, som beskrivits som en mordmanual, har spelat en betydande roll. Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult som har bevakat fallet.
2022-06-30
Länk till avsnitt

Bredängsnätverkets krimfluencer

I maj åtalades tre unga män för grovt vapenbrott. En av de åtalade har haft en framträdande roll i Bredängsnätverket och är kanske framförallt känd som rapartist med miljoner spelningar på Spotify och Youtube. Bland bevisen finns bland annat pistoler som har synts i hans musikvideor. Gäst är David Sund, operationsledare på polisen i Skärholmen.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Stockholms största bordell

Polisen hörde skvallret om massagesalongen i avlyssnade telefonsamtal. När man slog till mot adressen på Östermalm fann man djupfrysta kondomer, massvis av kontanter och bevis på att tusentals sexköp ägt rum i de fönsterlösa rummen. Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-06-16
Länk till avsnitt

Skjutningarna i Eskilstuna

Var tionde skjutning i landet sker i Eskilstuna. Veckans gäst Christoffer Bohman är polischefen som har i uppgift att klara upp våldet. Han berättar om en värld där ungdomarna är radikaliserade in i kriminalitet och där heder betyder allt.
2022-06-09
Länk till avsnitt

Malinfallet

I November 1996 försvinner 16-åriga Malin Lindström när hon är på väg för att plugga hos en vän. Ett halvår senare hittas hon brutalt mördad. En man döms av tingsrätten men frias i Hovrätten. Nu, 26 år senare, har det skett genombrott som kan lösa fallet.Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-06-02
Länk till avsnitt

Släktgården i Halland

På den Halländska landsbygden har en föredetta storstjärna hittat religionen och isolerat sig och sina barn på en släktgård, tills nu.Gäster är DN:s Josefin Sköld som djupdykt i fallet och Expressens Niklas Svensson som undersökt faderns tidigare liv och leverne.
2022-05-26
Länk till avsnitt

Vårbyförsvararen

Som försvarsadvokat för Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri hamnade Filip Rydin i centrum för landets största gängrättegång hittills. Nu gästar han Krimrummet och berättar om målet, om hur han ser på krypterade chattar och sina reflektioner om hur man vänder det växande våldet.
2022-05-19
Länk till avsnitt

Vårbyåklagaren

Vårbynätverket utförde våldsdåd och höll flera Stockholmsförorter i sitt kriminella grepp.Åklagare Anna Stråth ledde förundersökningen mot gänget. Först i hemlighet via krypterade chattar - och senare i Sveriges största gängrättegång nånsin. Nu ger hon för första gången en längre intervju om fallet.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Hjulstabarnen

Som barn rekryterades de av Dödspatrullen för att transportera knark. Nu väntar en rättegång där "Hjustabarnen" står åtalade för dubbla mord. Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Encrochat inifrån

Tack vare krypterade chattar har polisen slagit hårt mot gängen de senaste två åren. Arbetet har skett under stort hemlighetsmakeri. Gäst är underrättelsepolisen Ted Esplund som berättar hur allt gått till.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Förgiftningen i Skövde

2018 åker 64-åriga Stefan från Skövde till akuten där han senare avlider. Dödsfallet skrivs av som ett sjukdomsfall och utredningen läggs ner. Så småningom leder ett långskott från en kemiprofessor till lösningen på vad som låg bakom Stefans död.Gäst är Svenska Dagbladets Frida Svensson som har bevakat fallet i flera år.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Miljardärsrånet på Östermalm

I november 2021 griper polisen flertalet män i DHL-uniformer nära en adress på Östermalm tillhörande en prominent företagsman. Det visar sig att männen planerat att göra inbrott hos företagsmannen och råna honom - men också att de inte verkat agera ensamma. Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult som har bevakat fallet.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Gängmordet i Luleå

Sommaren 2021 mördas en ung kvinna på en badplats i Luleå. Förra veckan dömde tingsrätten hennes mördare, en man med kopplingar till gängen i Rinkeby, till 14 års fängelse. Vad hände och vad ledde upp till det? Gäst är Expressens Katrin Krantz som har bevakat fallet.
2022-04-07
Länk till avsnitt

Dubbelmordet på Malmö latinskola

I måndags mördades två lärare på Malmö latinskola. En elev på skolan har erkänt brottet. Det är det tredje skoldådet i Skåne på ett drygt halvår. Hör från Kvällspostens Alexander Vickhoff som bevakat alla av dem.
2022-03-24
Länk till avsnitt

BDSM-bordellen i ladugården

På en gård ute på landet tog en "madam" emot undergivna män, framför ögonen på polisens spanare.Veckans gäst Claes Petersson berättar om en stor sexköpshärva i den skaraborgska idyllen.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Anhörigperspektivet

Gäst är Ewa-Britt Gabrielsen vars son Marcus blev ihjälsparkad på Kungsgatan. Idag är hon språkrör på RAV ? Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade ? och hjälper personer som hamnat i samma situation.
2022-03-10
Länk till avsnitt

Gängens dolda guldgruva

Varje år försvinner två miljarder i bedrägerier - och majoriteten hamnar hos den organiserade brottsligheten. Veckans gäst är polisens bedrägerichef Jessika Nilsson.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Nytorgsmannen

Förra veckan dömdes en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän i hovrätten. Krimrummet djupdyker i fallet. Gäst är Expressens krimreporter Katrin Krantz.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Försvarets plädering

Advokat Hanna Lindblom gästar och berättar om sina största mål, hur det är att försvara mördare och vad hon tycker om advokatkolleger som tänjer på reglerna.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Avhopparna

Vilka är personerna som vill lämna det kriminella livet? Hur går det till och vad kan det få för konsekvenser? Gäst är Peter Svensson, som själv har en bakgrund inom gängkriminaliteten men som idag jobbar med Fryshusets avhopparverksamhet Passus.
2022-02-10
Länk till avsnitt

Östberganätverket

Bröderna ledde det ökända nätverket i ett decennium ? nu är tre av dem mördade och en fjärde sitter i fängelse. Expressens Fredrik Sjöshult gästar för att ge en historisk överblick.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Så kartlägger polisen brottsnätverken

Anna Rise, chef för underrättelseenheten i region Stockholm, gästar och berättar om deras arbete med att kartlägga de kriminella gängen.
2022-01-27
Länk till avsnitt

Gängkrigets nya generation

Journalisten och "Tills alla dör"-författaren Diamant Salihu gästar och pratar om hur nästa våg av unga pojkar och män tar vid i gängbrottsligheten i Rinkeby.
2022-01-17
Länk till avsnitt

TRAILER - ny krimpodd från Expressen

Kim Malmgren programleder nya podden Krimrummet, där du kan höra insatta gäster berätta om aktuella kriminalfall.
2022-01-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.