Sveriges 100 mest populära podcasts

Kvinnohälsa Genom Livet

Kvinnohälsa Genom Livet

Allt du behöver veta om kvinnokroppens skeenden biokemiskt, psykiskt och fysiskt. En podd om kvinnohälsa under livet tillsammans med HerCares experter på helhetssyn.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/kvinnohalsa-under-livet

Avsnitt

28. Myter och sanningar om hormoner?

Får alla vallningar under klimakteriet, hormonbehandlingar är lika med Cancer, choklad lindrar PMS och PMS är en myt i sig. Ja ?sanningarna? där ute är många så hur ska man veta vad som är sant och inte? Det ska vi gå till botten med i denna mythbuster-podd där vi kollar sanningshalten i olika nätforumsanningar och reder ut vad som faktiskt stämmer. I säsongens sista program

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-08
Länk till avsnitt

27. IBS

Buksmärtor, Oregelbunden tarmhälsa, svullnad och andra magbesvär som kan påverka hela livet. Symptom som många säkert kan känna igen sig men som inte alltid har någon självklar förklaring. Idag gräver vi djupare på temat IBS och med oss har vi allmänläkaren Ella Hallberg och poddaren och entreprenören Valerie Aflalo, som själv levt med IBS sedan tonåren och som delar med sig av sina erfarenheter.

IBS (irritabel tarm) är en diagnos som innebär diarré, förstoppning och/eller smärta utan att sjukvården har kunnat fastställa en konkret orsak. Det är inte bara besvärligt i vardagen utan kan också innebära en risk för dåligt näringsupptag, sämre förmåga att göra sig av med gifter ur kroppen, dysbios (tarmflora med dåliga bakterier) och en ökad risk för inflammation och hormonell obalans.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-18
Länk till avsnitt

26. Förlossningsdepression

Utifrån förväntas man vara lycklig. Men verkligheten är inte alltid så. Att få barn är ofta förknippat med stor glädje, men för vissa blir kraven, känslorna och chocken överväldigande och man kan drabbas av en förlossningsdepression. I dagens avsnitt pratar vi med Mia Lundin från HerCare och Lotta Gray, som båda vet hur det är att befinna sig i en förlossningsdepression. Det är hög tid att bryta tystnaden kring detta ämne och börja prata mer om det. 


? För mig var det tufft. Ganska länge faktiskt. Jag är en extremt kontrollerande person och att då få barn ställde till hela den här perfekta grejen, säger Lotta Gray.


Det är vanligt att känna sig nedstämd två till tre dagar efter att man fött barn. Men om besvären varar längre kan man drabbas av en depression. Oftast beror en förlossningsdepression på flera faktorer och det är svårt att peka ut exakt varför man drabbas. Symptom kan vara bland annat skuldkänslor, svårt att känna glädje, sömnlöshet, ångest, oro, panik, en vilja att skada dig själv eller barnet. Förlossningsdepression kan drabba både den födande kvinnan, men även medföräldrar och adoptivföräldrar. Det finns bra behandlingar för förlossningsdepression och det är viktigt att våga söka hjälp.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-11
Länk till avsnitt

25. Så påverkas dina signalsubstanser och hormoner av alkohol.

Ellen Bergström pratar om relationen mellan alkohol, mående - hormoner och signalsubstanser, tillsammans med allmänläkaren Ella Hallberg i podden HERCARE - Kvinnohälsa genom livet. 


Men även om ADHD-medicin och alkohol. 


"Adhd-medicin gav mig ett rus. Jag fick samma tunnelseende som när jag drack. Jag kunde stänga känslor och det gav ganska mycket ångest. Jag tappade möjligheten att vara intim eller närvarande med mitt barn?.


Hör Ellens fina samtal i HERCARE - kvinnohälsa genom livet. Som blir en tankeställare för alla som funderat över sambanden mellan substanserna men också hormonernas roll och vad alkoholen ersätter om vi har obalans i signalsubstans systemet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-04
Länk till avsnitt

24. Förklimakteriet.

Varför mår jag som jag gör? Vad handlar förklimakteriet om? HerCares barnmorska Mia Maria är med oss och svarar på era frågor om just förklimakteriet. Dubbelslag på hjärtat, illamående, svullen magen, hur vet man vad som är symptom på förklimakteriet eller på något annat?

Vi går igenom vad som är vad och ni får svar på era frågor. Förklimakteriet är tiden innan du slutar menstruera.

Ofta börjar det i 40 års ålder och kan vara i allt mellan 1-10 år. Hormonerna kan svaja rejält och vissa kan få både fysiska och känslomässiga problem. Symptomen kan variera och likna både PMS och klimakteriet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-27
Länk till avsnitt

23. Hypotyreos

I dagens avsnitt berättar Cissi Wallin om hennes erfarenheter av hypotyreos och hashimotos (en autoimmun sjukdom där kroppen utvecklar antikroppar mot sin egen vävnad). Med oss har vi också Ella Hallberg, allmänläkare hos HerCare, som lär oss mer om sköldkörteln.

Hypotyreos innebär att sköldkörteln är underaktiv, att man har låg sköldkörtelfunktion. Sköldkörteln styr metabolismen, värmereglering och energisystemet och känner efter vad som pågår i kroppen för att kunna bromsa eller gasa på ämnesomsättningen.

Symptom på hypotyreos kan bland annat vara trötthet, viktuppgång, frusenhet, depression, tung menstruation och hjärdimma. Det finns flera faktorer som ligger bakom sköldkörtelproblem bl.a. långvarig stress, tarmproblem, näringsbrister, undermålig kost, alkohol, allergier, miljögifter, infektioner och andra hormonella obalanser.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-20
Länk till avsnitt

22. Hystorektomi - att ta bort sin livmoder.

Jag åker inte in till sjukhus. Jag tycker det är skitjobbigt. Men till slut blödde jag varje dag. Järnvärdet rasade. Blodvärdet gick ner. Ändå blundade jag. Tills det absolut inte gick längre. Då var min livmoder så stor att jag såg gravid ut. 1.2kg vägde den. Då fanns det bara en utväg kvar, en hysterektomi. Johanna Toftby berättar i dagens avsnitt om sin erfarenhet av att operera bort livmodern. Detta tillsammans med HerCares barnmorska Mia Maria Hedblom, som reder ut mer om symptom och vad det innebär att just ta bort sin livmoder.


Hysterektomi innebär att man opererar bort sin livmoder. Operationen kan göras av olika anledningar, exempelvis pga myom, edometrios, cellförändringar eller cancer i livmodern. Ibland tar man även bort äggstockarna. När man har genomgått en hysterektomi får man inte längre mens och man kan heller inte bli gravid. Omkring var tionde kvinna i Sverige genomgår en hysterektomi.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-13
Länk till avsnitt

21. PMDS kan ge de mörkaste stunder

Jag vill ta livet av mig. Jag känner mig sinnessjuk på riktigt. Så kan Julia Frej uppleva de mörkaste av PMDS stunder. Numera får hon konstant planera livet utefter sin cykel och sin diagnos. Mer om detta i dagens avsnitt tillsammans med mig Anitha Clemence, artisten Julia Frej och HerCares sjuksyster Antonia Armini.


PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) innebär cykliska symptom som både kan vara fysiska och psykiska. PMDS är en allvarligare form av PMS, särskilt vad gäller de psykiska symptomen. Symptomen uppstår mellan ägglossning och menstruation, och många kan uppleva den tiden som väldigt väldigt svår.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-06
Länk till avsnitt

20. PMS varför då?

Vill du göra slut med din partnern, jobbet och kompisarna en gång i månaden och samtidigt köpa något dyrt och sen ångra det? Sociala medier pratar gärna om PMS som något högst naturligt, men ska man verkligen ha det? Idag går jag och HERCARE?s expert till botten med era frågor om den älskat hatade PMS:en. 


Fakta: PMS (premenstruellt syndrom) och PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) innebär cykliska symptom som kan ta sig både psykiska och fysiska uttryck. PMS och PMDS är vanligast i 30-40 årsåldern, även om vissa kan få problem redan i tonåren.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-30
Länk till avsnitt

19.Hur påverkas livet av PMS?

?Vem vill ens anlita en sådan bluff som jag?? Svajigt självförtroende och en ökad känsla av värdelöshet är en vanlig reaktion när man har PMS. Så även för dagens gäst, Jessica Lasses, som i detta avsnitt berättar om hennes relation till PMS och hur den genom åren påverkat henne såväl fysiskt som psykiskt. Med för att svara på alla frågor och funderingar kring ämnet är Antonia Armini ? sjuksköterska och expert på kvinnohälsa ? från HerCare. Trevlig lyssning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-14
Länk till avsnitt

18. Hur bryter man dåliga mönster?

Allt fler kvinnor mår dåligt på grund av livsstilsrelaterade orsaker som stress och pusslandet mellan familj och karriär ? vilket i sin tur innebär ett ökat antal sjukskrivningar. Men hur bryter man dåliga mönster? Hur skapar man en livsstilsförändring? Var börjar man, egentligen? Hör dagens gäst Ebba von Sydow berätta sin historia, där hon vände en negativ spiral och till slut hittade en bättre balans i vardagen. Med från HerCare är Maria Graflind, sjuksköterska och näringsterapeut. Trevlig lyssning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-31
Länk till avsnitt

17. Frågepodd!

Frågepodd! Vi är så glada för det otroliga engagemanget i podden så det här avsnittet är dedicerat bara till lyssnarnas frågor. Vid vilken ålder börjar östrogenet att sjunka? 

Vad kan man göra åt klimakteriefinnar? Kan klimakteriet komma många år efter avslutad? Dessa och många flera kommer våra experter Mia-Maria och Mia Lundin svara på i dagens podd.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-24
Länk till avsnitt

16. Sex och Lust

Ett ämne som ibland är jobbigare än man förväntar sig att prata om, när man ska prata om det i relationer och på riktigt. Vi tar ett grepp om det med HERCAREs experter. Från generations sex och utmaningar till svårigheten att kommunicera och komma.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-17
Länk till avsnitt

15. Hur påverkas livet (och föräldraskapet) av puberteten?

?Jag jobbade jättehårt med att finnas där ? utan att ligga på?. I dagens avsnitt pratar vi om ett ämne som många lyssnare bett oss avhandla: nämligen puberteten och hur man som vuxen ska prata om, och agera kring, den tillsammans med sin tonåring. Hör dagens gäster, Julia Dufvenius och hennes dotter Tilde Wollter, berätta om hur deras relation påverkades, hur de handskades med puberteten och hur de upplevde att skolhälsan fungerade. Från HerCare är experterna Ella Hallberg och Antonia Armini ? allmänläkare och leg. sjuksköterska ? med och rätar ut alla frågetecken som finns kopplat till detta viktiga ämne. Trevlig lyssning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-10
Länk till avsnitt

14. Hur påverkas livet av förklimakteriet?

"Till slut fanns det inga bra dagar?. Dagens gäst, Fi Lindfors, kände inte igen sin kropp och började ana att någonting var fel när hon var runt övergången till 40. Efter att ha besökt privat vårdklinik och tagit mängder av blodprover kom chocken: hon var i förklimakteriet. Hör henne berätta sin historia, som innefattar allt från humörsvängningar till konstant utmattning, och hur hon gjorde för att lyckas hitta tillbaka till sig själv igen.

Med i avsnittet är också HerCares grundare och expert på kvinnohälsa, Mia Lundin, som reder ut alla begrepp, funderingar och symptom kopplat till denna hormonella obalans som i Kina kallas ?den andra våren?. Trevlig lyssning!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-03
Länk till avsnitt

13. Hur påverkas livet av PCOS?

?Hela min värld gick itu?. Dagens gäst, Hanna Bilén, fick sin PCOS-diagnos när hon var 21 år ung ? och de hormonella rubbningarna, som fört med sig allt från oregelbunden mens till psykiska besvär, har påverkat hennes liv mycket.

Vad är PCOS? Vilka är symptomen? Varför drabbas så många svenska kvinnor av det? Kan stress utlösa PCOS? Och kan man helt bli av med sina symptom? Det, och mycket mer, hjälper HerCares experter Maria Graflund och Markus Mattiasson att reda ut i detta avsnitt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-19
Länk till avsnitt

12. Hur påverkas livet av för tidigt klimakterie?

?Jag mådde skit. Ingenting var kul?. Dagens gäst Nina Campioni hamnade i för tidigt klimakterie (även kallat prematur menopaus) vid 39 års ålder. Även om de fysiska symptomen var jobbiga, var det de psykiska besvären som var tuffast att hantera med allt från nedstämdhet och minnesförlust till stresskänslighet och en faktisk depression. Hör Ninas historia och ta del av mängder av viktiga råd och information om för tidigt klimakterie från HerCares expert Mia Lundin i dagens avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-12
Länk till avsnitt

11. Hur påverkas livet av PMS?

?Jag tycker att alla är dumma i huvudet?. Dagens avsnitt gästas av Ann Söderlund, som tillsammans med HerCares Antonia Armini och Markus Mattiasson diskuterar ett mycket relaterbart ämne ? nämligen PMS. Vad är det? Varför reagerar man som man gör? Och vilken hjälp kan man få? Under kommande 50 minuter rätas frågetecknen ut. Trevlig lyssning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-05
Länk till avsnitt

10. Hur påverkas livet av mens?

?Jag kan inte leva och ha det så här?. Alla har sin egen relation och sin egen uppfattning när det kommer till mens: för vissa är det hanterbart, medan det för andra förvandlar vardagen till ett helvete. En som kan skriva under på det sistnämnda är dagens gäst, Elaf Ali, vars tidiga mens gjorde gymnasie- och högstadietiden till en riktig mardröm. Lägg därtill en uppväxt styrd av hederskultur, mängder av läkarbesök och konstaterande av Endometrios och du kan snabbt räkna ut att hennes resa mot vuxenlivet inte varit en dans på rosor. Med i avsnittet är också HerCares expert på kvinnohälsa Antonia Armini, som reder ut allt du behöver veta kring detta, trots att det berör så många, underprioriterade område. Vad är mens? Hur kan livsstilsomställning minska symptomen? Varför blöder vissa mycket och andra lite? Hur påverkas menstruationen av stress? Och när ska man söka vård? Det, och mycket mer, i dagens avsnitt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-29
Länk till avsnitt

9. Hur påverkar sexlusten livet?

?Mina föräldrar höll på med swingers-grejer!?. För dagens gäst Klara Doktorow har sex alltid varit naturligt och någonting man pratade om hemma. Men för henne, som för så många andra, har sexlusten förändrats genom livet och dess olika skeenden. Tillsammans med HerCares experter på kvinnohälsa Antonia Armini och Caroline Lundgren, som dessutom är utbildad beteendevetare och inom klinisk sexologi, diskuteras detta av er lyssnare efterfrågade ämne. Varför är sex viktigt? Vad händer när lusten försvinner? Hur påverkar det hjärnan och vårt mående? Och blir man kåtare med åren? Det, och mycket annat spännande, lyfter vi i detta avsnitt. Trevlig lyssning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-22
Länk till avsnitt

8. Hur påverkas livet av PMS?

?Jag hade så fruktansvärt ont att livet inte gick att hantera?. För dagens gäst, partiledaren Ebba Busch, har PMS inneburit såväl fysiska som psykiska besvär ? och har bland annat resulterat i en depression. Guidad av HerCares expert på kvinnohälsa, Mia Lundin, ägnas avsnittets närmare 50 minuter åt att räta ut alla frågetecken som finns kring premenstruellt syndrom (PMS): Vilka symptom kan man uppleva? Varför får man PMS? Vad är skillnaderna mellan PMS och PMDS? Vad finns det för behandlingar? Och hur stor påverkan har stress? Det ? och all annan viktig information kopplat till ämnet ? kan du ta del av här, i Sveriges kanske viktigaste hälsopodd för kvinnor.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-15
Länk till avsnitt

7. Hur påverkas livet av sköldkörtelproblem?

?Jag levde i en kropp jag inte kände igen ? eller var lycklig i?. I detta avsnitt fokuserar vi på navet i kroppens hormonella hjul: nämligen sköldkörteln. För dagens gäst Tove Norström resulterade kombinationen stress, duktiga flickan-syndromet och separation i sköldkörtelproblem ? vilket i sin tur innebar orkeslöshet, ångest, viktuppgång, hjärndimma och att livet helt enkelt inte kändes roligt. Men vad kan man som kvinna göra för att förebygga sköldkörtelproblematik? Vilka symptom ska man vara uppmärksam på? Varför drabbar det oftast kvinnor? Och hur vet man egentligen att det är just sköldkörtelproblem det handlar om? HerCares expert och allmänläkare Ella Hallberg svarar på allt du behöver veta om denna allt vanligare sjukdom.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-08
Länk till avsnitt

6. Hur påverkas livet av hormoner, p-piller och jakten på att bli gravid?

?Greta Thunberg är jordens största fertilitetsaktivist?. I dagens avsnitt gästas podden av Sanne Alexandra Josefson, som pratat mycket om hormonell (o)balans och kvinnohälsa i sina kanaler. Vad händer med balansen när man tar p-piller? Hur kan man boosta ägglossningen? Hur påverkar stress chanserna att bli gravid? Hur kan man ?behandla? sin PMS? Och varför är tarmfloran så viktigt för den psykiska hälsan? Detta ? och flera andra frågetecken kopplat till kvinnohälsa ? rätas ut tillsammans med HerCares grundare Mia Lundin och sjuksköterskan Antonia Armini.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-01
Länk till avsnitt

5. Hur påverkas livet av utmattningsdepression?

?Jag har flera gånger känt att jag inte ser meningen med att leva.? För dagens gäst, Malin Gramer, har år av stress resulterat i utmattningsdepression ? som i sin tur inneburit allt från nedsatt immunförsvar och hjärndimma och de allra mörkaste av tankar. I det här avsnittet delar Malin med sig av sina upplevelser från de senaste två-tre tuffa åren och tillsammans med Mia Lundin, en av HerCares experter på kvinnohälsa, diskuteras den utmattningsdepression som allt oftare drabbar kvinnor i Sverige. Vad händer när kroppen säger ifrån, vilka varningssignaler ska man vara uppmärksam på och vad finns det för hjälp att få? Allt det, och mycket mer, i avsnitt fem i HerCares poddserie om kvinnohälsa.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-22
Länk till avsnitt

4. Hur påverkas livet av klimakteriet?

?Inte jag! Det är för tidigt!?. I detta avsnitt gästas vi av Agneta Sjödin och riktar allt strålkastarljus mot k-ordet, den så kallade ?övergångsåldern? eller det som man i Kina kallar ?den andra våren? ? ja, vi pratar förstås om klimakteriet. När Agneta var runt 50 år märkte hon av en rad fysiska och psykiska förändringar utan att först förstå vad det var som hände. Ta del av hennes historia, som involverar allt från vredesutbrott till kraschade relationer, och låt HerCares expert på kvinnohälsa, Mia Lundin, fördjupa din kunskap om klimakteriet, förklara varför man mår som man gör och hur man kan göra för att få hjälp och må bättre.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-15
Länk till avsnitt

3. Hur påverkas livet av förklimakteriet?

?Jag hade mått bättre om jag haft mer koll?. För veckans gäst ? Lisen Bratt Fredricson ? har ett stressigt liv där hon inte prioriterat sin egen hälsa resulterat i både kroppsliga och psykiska besvär. I detta 55 minuter långa avsnitt diskuteras förklimakteriet, även känt som ?den omvända puberteten?, tillsammans med Lisen, HerCares sjuksköterska Anna-Maria Kullman och programledare Anitha Clemence. Hur kan man som kvinna förbereda sig, vilka är de vanligaste symptomen och hur hanterar man humörsvängningarna som tvingar med en på en känslomässig berg-och-dalbana? Och vad är det egentligen för skillnad på förklimakteriet och klimakteriet?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-08
Länk till avsnitt

2. Vad händer när man opererar bort äggstockarna?

"Det gick så långt att jag faktiskt inte ville leva?. I det här avsnittet gästas podden av Mia Parnevik, som genomgått en hysterektomi ? där äggstockarna, äggledarna och livmodern opererades bort. Hör henne berätta om hur livet förändrades, med allt från personlighetsförändring till akut psykologbesök, och ta del av Mia Lundins (grundare av HerCare och expert på kvinnohälsa) kunskap på ämnet. Vad är en hysterektomi, hur påverkas kroppen av en sådan operation och vad kan man göra för att få upp sina serotonin-nivåer och må bättre efter ingreppet?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-01
Länk till avsnitt

1. Varför mår vi som vi mår?

I den här podden har vi hundra procent fokus på kvinnohälsa. Varför mår vi kvinnor som vi gör under olika perioder av livet och hur påverkar vår cykel vardagen? Mia Lundin, grundare av kvinnokliniken HerCare och expert på kvinnohälsa, kommer i detta avsnitt tillsammans med programledaren Anitha Clemence att reda ut hur hjärnkemi, stress och könshormoner hänger ihop och påverkar kvinnors hälsa.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-25
Länk till avsnitt

Kvinnohälsa Under Livet ? Trailer

...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.