Sveriges 100 mest populära podcasts

Druid & Zimmerman show

Druid & Zimmerman show

Podd där David Druid och Katherine Zimmerman reder ut veckans politiska händelser med politikreportern Lova Olsson och satirikern Moa Wallin. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/druid-och-zimmerman-show

Avsnitt

Årets konstigaste motioner och politiker som fått för mycket pengar

Om när Johan Pehrson (L) kallade SD för en brun sörja när han trodde att det inte skulle komma ut och hur han försvarar det. Om varför några SD-ledamöter vill förbjuda import av gåslever, om politiker som fått för mycket pengar och måste betala tillbaka, om de mest spektakulära motionerna ledamöterna lagt fram i år och så går vi igenom partiledarens läsvanor och favorit böcker.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Anton LundholmTekniker: Janne JutilaProgrammet spelades in 24 november 2022.
2022-11-26
Länk till avsnitt

Hur hatet påverkat Annie Lööfs privatliv och priset för att renovera Rosenbad

Vilket partis sympatisörer dricker mer whisky än genomsnittet av befolkningen? Och vad dricker centerpartisterna mindre av jämfört med andra? Om när politiska tal kräver stämningsmusik, om hur hoten och hatet påverkat Centerledaren Annie Lööfs privatliv och om varför summan för att renovera Rosenbad ökat med några miljoner.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 17 november 2022.
2022-11-19
Länk till avsnitt

Historiska budgetpromenader och tråkig politisk tävling

Om finansministerns time to shine- budgetpromenaden och allt som kan hända under den 400 m långa sträckan. Om Sveriges kanske minst rafflande tävling just nu - vem som ska bli ny partiledare för Centerpartiet. Om att Sverige togs emot med pompa och ståt men hur ska Sverige ta emot Erdoan för att han inte ska kunna säga nej till vår Natoansökan och om varför regeringen släpper nyheter på helger.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 11 november 2022.
2022-11-12
Länk till avsnitt

Första hbtqi- ministrarna i regeringen och tävling i flest motioner

Om de första hbtqi- ministrarna i regeringen och vad det betydde då, om den inofficiella tävlingen mellan riksdagsledamöterna i att skriva flest motioner nu när det är den allmänna motionstiden och hur kul är det egentligen att Johan Forssell (M) inte blev justitieminister och hur länge ska han retas för det? Du hör också om allsång i dansk partiledardebatt och om ex-ministers selfieteknik.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 4 november 2022.
2022-11-05
Länk till avsnitt

Tyst politiker och vad som krävs för att bli minister

Om politikern som kanske slog världsrekord i att vara tyst när han fick fråga om sin höga löneökning, om kulturministern som blandade ihop bok och film, om SD- politikerns skrytsport i kammaren, om vem som kan bli minister och om nya regler för A-traktorer på gång efter mycket trimning och olyckor.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 27 oktober 2022.
2022-10-29
Länk till avsnitt

Otippad minister och fartdårar i regeringen

Om vilken minister som var mest otippad och om alla deras skelett i garderoben. Varför är det så mycket snack om nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) och varför delar hon hund med en annan minister? Om varför det ligger gravljus utanför miljödepartementets byggnad och var försvann alla muggarna som köptes in till riskdagen? Och historien om det 300- åriga förbudet mot kaffe i kammaren.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 21 oktober 2022.
2022-10-22
Länk till avsnitt

Jimmie Åkessons stora medalj och quiz i svenska värderingar

Du hör om vem som är nöjdast i det samarbetsavtal som Ulf Kristersson presenterade och om vem som fått ge efter mest, om Kristerssons skämt och vad det säger om honom som ledare. Vi får reda på vad som hände på Tidö slott och vad det betyder när en politiker har solglasögon på sig i riksdagen.Vi hör också vem som vinner Moas quiz i svenska värderingar och om det scoop Lova gjorde precis innan nyheten skulle sägas på en presskonferens.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 14 oktober 2022.
2022-10-15
Länk till avsnitt

Trassel i regeringsbildningen och skämt som upprör

Om hur det gick till när vår Lova Olsson kom över veckans stora politiska nyheter som toppade medierna, om Turkiets Erdoan som är arg över ett fisskämt och om det kan påverka Sveriges Natoansökan, om när ministrarna övade trumpet i regeringskansliet och om Brasiliens president Bolsonaros tal som kan vara det konstigaste en ledare hållit.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 7 oktober 2022.
2022-10-08
Länk till avsnitt

Nya bänkkompisar i riksdagen

Om varför Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) är bänkkompisar i riksdagen, om när Lova förföljde SD-politiker i riksdagens lunchmatsal och vad de nya riksdagsledamöterna fick lära sig på sin introduktionskurs och en politikens inne-och utelista.

Vi hör också om det spännande talmansvalet och de olika konspirationsteorierna om vem som inte röstade som sitt parti. Vi får också veta allt om hur den nya riksdagen ser ut, te x vilka två namn som är vanligast bland ledamöterna och vem som är äldst och yngst.Vi får också veta hur en riksdagsledamot blir Herr/Fru Ålderspresident och varför Katherine gärna vill bli kallad för det?I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 30 september 2022.
2022-10-01
Länk till avsnitt

Politiker i slott och parterapi för politiska bråk

Om vad de socialdemokratiska ministrarna ska göra när de blir av med jobben, om parterapi när politiska åsikter leder till bråk och om landshövdingar i slott. Vi pratar också om den ultimata glädjen en politiker kan känna och förstås om att vi är nominerade till det prestigefyllda priset Guldörat i kategorin Årets underhållande podd.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 22 september 2022.
2022-09-24
Länk till avsnitt

En belåten Jimmie Åkesson och tentan för hans riksdagspolitiker

Om SD:s superval och Jimmie Åkessons belåtna skratt, om Sverigedemokraternas riksdagsledamöter som fått skriva tenta inför nya jobbet i riksdagen, om Ebba Busch som inte gjorde sitt bästa i valrörelsen och om när David körde stand-up i ett fängelse.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 16 september 2022.
2022-09-17
Länk till avsnitt

Partiet som glöms och politikernas livvakter

Om vad som hände bakom kulisserna på Ekots partiledardebatt, det som hördes i radio och det som inte hördes, om alla gånger Miljöpartiet glömts bort, av både talmannen och programledare, om politiker som använder presskonferenser för att roasta varandra och om politikernas livvakter.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 9 september 2022.
2022-09-10
Länk till avsnitt

Ingen statsministerpost för Jimmie Åkesson och livsråd från partiledarna

Om varför Jimmie Åkesson inte kan bli statsministerkandidat även om (SD) blir större än (M)? Om livsråden från partiledarna kring städning, relationer, snus och sömn och om politikerna i Europa som duschar snabbt för att spara på den dyra elen.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 1 september 2022.
2022-09-03
Länk till avsnitt

Ensam i valbåset och svårt med namn på partiblocken

Om vad man ska kalla de olika partiblocken utan att göra minst två partier missnöjda? Om ny vallag som gör att bara en åt gången får vara i valbåset när den röstar och om den låt Jimmie Åkesson spelar när han vill få till en romantisk stämning.

I veckan har det varit diskussioner om definitionen av vad en valturné är. Liberalerna åkte runt i en buss med KD, M och SD. L kallade resan för ett besök medan KD kallade det för en powerturné. Förtidsröstningen har börjat och vi får veta att Moderaterna oftast är det största partiet bland utlandssvenskar och att det förra valet trycktes upp 673 miljoner valsedlar, men bara 3 % hamnade i valurnorna, något som valmyndigheten ogillar.Vår lyssnare Filip undrar hur många ministrar en regering kan kan? Vi får veta att statsministern kan bestämma hur många som helst eller hur få som helst. Vi får också veta vilka ministerposter som är högst rankade och vilka som inte är lika populära.I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 26 augusti 2022.
2022-08-27
Länk till avsnitt

Nya regler om sextrakasserier i riksdagen och tjafset på toan

Om hur många partiledardebatter vi orkar med egentligen? Om tjafset mellan statsministern och Ebba Busch på toan, om valaffischer överallt och om nya regler om sextrakasserier i riksdagen.

I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 19 augusti 2022.
2022-08-20
Länk till avsnitt

Vallöfte eller "valmålsättning"

Om att vallöften kanske blivit omodernt, om psykologin bakom stödröstning, om dans i Pride-paraden och om hur vissa partiledare blir så lätt omtyckta.

Medverkande: David Druid & Katherine Zimmerman, programledare. Lova Olsson, politisk reporter & Moa Wallin, satiriker. Producent: Jon Jordås. Digital redaktör: Raffael Antonio. Programmet spelades in 12 augusti 2022.
2022-08-13
Länk till avsnitt

Hemaborter och pinsamma ögonblick i politiken

Om att det kan det bli lagligt att göra aborter hemma, om vad partiledarna vill göra när de är på semester, om märkliga namn privata vårdföretag har och om en politiker som ofta glömde att lägga på luren när samtalet var slut och konsekvenserna av det.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.Vi har kommit till det sista programmet och med fokus på sjukvård.Enligt svensk lag ska alla aborter ske på sjukhus. Men nu vill riksdagen att regeringen ska se över möjligheten att göra medicinska aborter hemma, alltså de fall som görs med endast tabletter. Vi hör om hur man vet att ett vårdföretag är statligt eller privat bara på namnet.Vi pratar om alla de gånger den förra finansministern Bosse Ringholm (S) glömt att lägga på luren när han blivit intervjuad och man hört hur han pratat illa om andra.Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Raffael AntonioProgrammet spelades in 16 juni 2022. Ett ljudklipp med Ebba Busch (KD) har lagts till efter inspelningen.
2022-08-06
Länk till avsnitt

Striden om kvotflyktingar och släktbråket i SD

Om kvotflyktingar, en fråga som delar partierna inom de olika blocken.Om politiker som skriver en på näsan om vad man känner och om det öppna bråket mellan Jimmie Åkesson och hans före detta svärmor.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.I det här programmet pratar vi om invandring, som alltså kommer på tredje plats.Vi pratar om kvotflyktingar, en fråga som delar partierna inom de olika blocken. Frågan har blivit aktuell i och med flyktingarna från Ukraina. Vi får höra om en familj från Syrien som inte var välkommen till Staffanstorp för att dem hellre ville ta emot flyktingar från Ukraina.Vi får höra en debatt mellan justitieminister Morgan Johansson 2015 och Morgan Johansson 2016 och får höra hur han helt svängt i sina åsikter.Vi får höra om den gången dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) i kammaren håller ett anförande om varför tidelag, alltså sex med djur, inte ska förbjudas och ger två målande exempel där han anser att gränsdragningen är svår.Vi hör också om det öppna bråket mellan Jimmie Åkesson (SD) och hans före detta svärmor, Margareta Gunsdotter Hayes, som också var riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Raffael AntonioProgrammet spelades in 16 juni 2022.
2022-07-30
Länk till avsnitt

Splittrad syn på gängfrågan

Är det ok att visitera någon för att den ser skum ut? Frågan om visitationszoner delar partierna. Om den mening som varje parti tycker definierar dem, om att fler tjejer söker sig till kriminella gäng och om pinsamma ögonblick i Vänsterpartiet och Liberalerna.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.I det här programmet pratar vi om brottslighet, som alltså kommer på andra plats.Gängskjutningarna har gjort brottslighet till en av dom stora frågorna inför valet. Ofta tycker partierna rätt lika, men inte när det gäller visitationszoner. Vi går igenom vad de olika partierna tycker om att man ska få visitera folk utifrån att de ser skumma ut. David berättar om den gången han blev visiterad för att han såg skum ut.Vi pratar om den konstant puttrande diskussionen om att kvinnor allt mer tar över på områden som tidigare varit mansdominerade, nu senast inom kriminella gäng.David har varit inne på alla partiernas hemsida och plockat ut en mening som partierna anser definierar deras parti. Katherine får gissa på parti och visar på oanade talanger.Under vårt nya segment pinsamma ögonblick i politiken får vi bland annat höra om en tidigare partiledaren som påstod sig spelat match med fotbollslegendaren Lennart Nacka Skoglund. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina HinasProgrammet spelades in 2 juni 2022.
2022-07-23
Länk till avsnitt

Flygskam blir flygskatt och partiledarnas favoritserier

Om vad partierna tycker om att använda flyget, om partiledarnas favoritserier och vad det säger om dem, om en erotisk roman av en av Miljöpartiets första språkrör och om ett pinsamt ögonblick för moderaterna.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.Den viktigaste valfrågan för unga är alltså klimatet. Vi pratar därför om hur partierna tycker olika kring att vi flyger så mycket, vilka som vill att vi ska flyga mindre och de som tycker att det inte är några problem.Vi får också höra om en före detta statsminister som var känd för att flyga ofta och mycket.Moas spaning handlar om kärnkraftverken. En svår fråga, och ännu svårare när man grottar i den inser hon. Men för oss reder hon förstås ut allt och gör det hela kristallklart. Vilka partier är för och vilka är emot kärnkraften? Det beror på för på sikt är ett ord som återkommer mycket i debatten. Men hur långt är "på sikt" egentligen eller "medellångt sikt" som Jimmie Åkesson (SD) säger?Vi pratar också om pinsamma ögonblick i politiken och det har aldrig varit så konstig stämning i studion som när vi får höra utdrag ur en erotisk roman skriven av en av Miljöpartiets grundare.Eller när Moderaterna påstod att de var med och genomförde fri- och lika rösträtt för 100 år sen-något som egentligen var tvärtom. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina HinasProgrammet spelades in 2 juni 2022.
2022-07-16
Länk till avsnitt

Medelklassen är den nya utsatta gruppen

Om sorg och fest i Almedalen, om medelklassen som den nya förtrycka gruppen och om en partiledare kan vara för rolig?

Producent: Sukran Kavak och Ulla SvenssonProgrammet spelades in 7 juli 2022.
2022-07-09
Länk till avsnitt

Jimmie Åkessons hundra stenar

Om de hundra stenarna Jimmie Åkessons hade med sig till Almedalen, om vem som säger Sverige flest gånger i sitt tal, om laddningen inom blocken och om David som mingelkung.

Det här är ett extraavsnitt från Almedalen.Producent: Sukran Kavak och Ulla SvenssonPodden spelades in den 6 juli 2022.
2022-07-07
Länk till avsnitt

Ebba Buschs mystiska metaforer

Om mystiska metaforer Ebba Busch hade i sitt tal i Almedalen, om Nooshi Dadgostars nya ultimatum till statsministern, om att dricka med politiker och om att David har förlorat sin Almedalen oskuld och fått nobben av f d statsminister Reinfeldt.

Det här är ett extraavsnitt från Almedalen. Producent: Sukran Kavak och Ulla SvenssonPodden spelades in den 5 juli 2022.
2022-07-06
Länk till avsnitt

Historiska ögonblick i Almedalen

Almedalsveckan är i gång och vi pratar historiska ögonblick. Vi pratar också om saker partiledare tagit med sig till TV-studios för att markera sin ståndpunkt, senast ett abortkontrakt, om politikernas mest kända försvarstal och det vanligaste tipset de får- att gå i försvar eller lägga sig platt?

Politikerveckan i Almedalen är på gång och vi minns historiska ögonblick, allt i från det första talet av Olof Palme, skrivet på ett Konsumkvitto, till "bröstkuppen" mot moderaternas tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt.Vilket antal kommer det att sluta på, apropå Turkiets krav på personer som dem vill ha utlämnat från Sverige för att släppa fram Sveriges Natoansökan? Det började med 33 personer, men ändrades samma dag till 73.Ebba Bush (KD) tog nyligen med sig ett abortkontrakt till en TV- debatt mellan henne och Märta Stenevi (MP). Vi pratar andra rekvisita partiledare tagit med sig till TV-studios för att markera en ståndpunkt.Lyssnarfrågan kommer från Benjamin som vill veta kända försvarstal från politiker. Vi får höra om två klassiska försvarstal, där ena lagt sig platt och den andra gått i försvar. Vilket är det rekommenderade?Hela gänget ska vara i Almedalen och vi släpper flera poddar därifrån. Moa har gjort ett Almedalsbingo på saker som kan hända där och det blir tydligt att vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson tar tävlingar på stort allvar.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Michael Lindgren
2022-07-02
Länk till avsnitt

Partiledarnas favoritlag och idrottsstjärnornas politiska bråk

Om den stora trenden att idrottare ska engagera sig i politiska frågor, om varför Zlatan hamnade i tjafs med basketspelaren LeBron James och om vilket fotbollslag partiledarna hejar på och vad det säger om deras politik. David bjuder oss också på en nubbevisa han skrivit om de senaste turerna i svensk politik och Katherine är mycket imponerad.

Vi har ett specialavsnitt, ett historiskt kan man säga, där vi har bjudit in vår första gäst, fotbollsexperten Richard Henriksson som kan det mesta om hur politik och idrott hänger ihop.Vi får veta vilket fotbollslag partiledarna hejar på och vad det säger om deras politik. Vi får också veta att centerpartiets partiledare Annie Lööf förmodligen är den bästa fotbollsspelaren bland partiledarna och om Ebba Buschs favoritlag fortfarande är IK Sirius, efter att hon skilt sig från den förra lagkaptenen i laget, Niklas Thor.Vi pratar om den explosionsartade utvecklingen där den solklara trenden är att de stora idrottsstjärnorna ska engagera sig och ta ställning i sociala och politiska frågor, att det inte längre räcker att vara bra på sin sport, det förväntas mer, både av fans men också av sponsorer. För det som är het för företag idag är att sponsra lag eller idrottare som står för nånting.Midsommar till ära har David också skrivit en politisk nubbevisa om allt som skett inom svensk politik det senaste året och sjunger den för Katherine som är mycket imponerad men vill inte sjunga med.Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Raffael Antonio
2022-06-25
Länk till avsnitt

Nytt kaos i riksdagen och ilskna politiker

Om dramat kring vårbudgeten, nya sätt för statsministern att närma sig Turkiet, om att det är inne att vara arg politiker och om partiledaren som fick flyga hem från sin smekmånad för trubbel i partiet.

Det har varit budgetkaos i riksdagen. Ingen budget vann när det var omröstning, nått som aldrig hänt förut, och en regering som blev glad av att deras budget inte gick igenom. Kanske rörigt men vår inrikes politiska reporter Lova Olsson reder ut allt. Statsministern försöker närma sig Turkiet på nya sätt efter att Turkiet motsatt sig Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det senaste är att hon uttalar Turkiet på ett speciellt sätt.Moa Wallin, vår satiriker, har märkt att ilskan tagit över i politiken den senaste veckan, att alla är så arga på varandra, t ex statsministerns nya ton och Liberalernas partiledare Johan Perssons speciella metafor i kritiken mot Centerns Annie Lööf. Men överskattar politikerna ilskan som som metod? En av våra lyssnare, Sam, undrar hur det ligger till med ledamöternas ledighet. Vi får veta att de alltid är i tjänst. Annie Lööf fick t ex avbryta sin smekmånad i Thailand för att partiet kom med flera kontroversiella förslag under tiden hon var bortrest.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-06-18
Länk till avsnitt

Magdalena Anderssons nya bästis

Om att statsministern blev sur på Ulf Kristersson och tog med Annie Lööf på sin senaste resa istället för honom. Om att riksdagens sa nej till regerings förslag om slopade köer till friskolor, om vilka väljargrupper partierna satsar på, iallafall utifrån partiledardebatten i veckan och om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom lagförslag.

Vi följer upp hur det gick i missförtroendeomröstningen för Morgan Johansson. Om hur det kan kännas när den politiska karriären hänger löst och om Amineh Kakabavehs beslut. Misstroendefrågan fick också statsministern att surna till och välja Annie Lööf som parhäst när det var dags för en ny Nato-övning. Det fick Ulf Kristersson att svara i ett öppet brev på Facebook. Friskolorna är en omdebatterad fråga som Socialdemokraterna satsar stort på, trots att riksdagsmajoriteten inte är på deras sida. Det har varit partiledardebatt i riksdagen och Moa Wallin har tittat närmare på vilka som egentligen är partiernas väljargrupper. Lyssnarfrågan handlar den här veckan om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom ett lagförslag och vi introduceras för det politiska begreppet "proppstopp". David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Ulla Svensson och Isabelle SwahnDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-06-11
Länk till avsnitt

Misstroendeförklaring igen och grabbduon i regeringen

Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce.

Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-06-04
Länk till avsnitt

Medlemsragg på natten och Annies kris

Om att det går väldigt dåligt för Centerpartiet och varför Magdalena Andersson kan vara en av anledningarna, om fyra traditionella besök en politiker måste göra under en valrörelse och om att värva medlemmar på natten.

Är Centerpartiet det nya krispartiet, tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna? Partiet har tappat hälften av sina väljare på ett år och en av anledningarna är att många av de som röstar på Annie Lööf röstar nu på Magdalena Andersson. Mycket på grund av Anderssons personlighet. En annan anledning kan vara att Centern inte valt sida, utan satsar på "den breda mitten" som Lööf ofta refererar till i sina tal.Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Växjö bjuder unga på väg hem från krogen på kaffe och raggar samtidigt nya medlemmar. Vissa som trott att de betalat för kaffe har i själva verket betalat för ett medlemskap i MUF.Att göra en "svensk klassiker" känner vi till, men vår politiske satiriker Moa Wallin berättar för oss om en svensk politisk klassiker- de fyra traditionella stoppen en politiker måste göra under en valrörelse. Ett av stoppen är att äta på restaurangen Yalla Rinkeby. En annan är att besöka en byggarbetsplats och bära bygghjälm, eller som statsministern som hade ett hektiskt schema förra veckan med Natoansökan och besök i Vita huset, istället bara tog på sig en bygghjälm, utan att vara på en arbetsplats.Greta, en av våra lyssnare, är nyfiken på det nya partiet Klimatalliansen och andra små partier. Vi får bland annat veta att Alternativ för Sverige internt bland Sverigedemokraterna kallas för "Alternativ för sparkade", eftersom det är många före detta SD:are som är med i partiet. Vi får också veta att Moa har följt efter deras partiledare i en mataffär för att se vad han lägger i sin matkorg.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-05-28
Länk till avsnitt

Statsministerns svåra sits och presenten till Joe Biden

Om vad eller vilka som kan offras när statsminister Magdalena Andersson ska göra Turkiet nöjd i Natofrågan. Om kanske det största besöket en svensk statsminister kan göra- träffa USA:s president och om gåvor de gett och fått. Om den exakta tiden försvarsminister Peter Hultqvist inser att han är för ett svenskt medlemskap i Nato och om klassiska åkturer i Harpsundsekan.

Turerna kring Nato har varit många. Vi går igenom det senaste och undrar hur statsminister Magdalena Anderssons vinnarskalle har reagerat på de villkor Turkiet ställt för att godkänna en svensk ansökan om Nato-medlemskap.Vi går igenom klassiska möten mellan svenska statsministrar och amerikanska presidenter apropå att Magdalena Andersson nyligen var i Vita huset och träffade Joe Biden. David imponerar på vår inrikespolitiska reporter Lova genom att veta vad statsministern tog med sig för present till Biden och vår satiriker Moa imponerar med att veta den exakta summan en gåva till presidenten får kosta utan att klassas som en muta, 4 153 kr.Vi hör om den exakta stunden försvarsminister Peter Hultqvist inser att han är för ett svenskt medlemskap i Nato.Vår lyssnare Anna undrar vad dealen är med Magdalena Anderssons roddbåt. Vi får veta att den kallas Harpsundsekan och får höra om några klassiska turer statsministrarna haft i den.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-05-21
Länk till avsnitt

Tjafs i kammaren och väntan på Natobesked

Om hur partiledare försöker bräcka varandra i Natofrågan genom att hänvisa till gamla släktingar, om tjafs och sång i kammaren, om Centerpartiets konsultsvenska och om politiker som knackar dörr... för mycket 90-tal?

Vi pratar om vad man får och inte får göra i riksdagen för det har nämligen varit bråk där i veckan. Man får t ex inte svära, så som justitieminister Morgan Johansson (S) gjorde i veckan. Man måste alltid börja med herr talman, bara prata svenska och inte kommentera någons utseende, som före detta statsminister Göran Persson (S) fått erfara. Däremot får man sjunga i talarstolen. Vi hör några som tagit till ton.Vi pratar Nato, b l a om att Ebba Busch (KD) hänvisar till en gammal släkting i Norge och Per Bolund (MP) hänvisar till släktingar i Danmark när de försöker övertyga väljarna om varför de är för och emot ett svenskt Natomedlemskap.Vi får en inblick i Lovas kväll när hon plötsligt får ett sms från en högt uppsatt i riksdagen om att hon kan få hela den Säkerhetspolitiska analysen om Nato som alla åtta partierna varit med och gjort- innan den presenteras för allmänheten.Moa berättar om den nya pandemin som svept över partierna- konsultsvenskan. Ett parti som drabbats hårdast av det här är Centerpartiet. Vad menar de egentligen med ord som karriärtjänst, kompetensutvecklingsgaranti och närodlat politik?David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-05-14
Länk till avsnitt

Politiker och kändisfester och bristen på miljöpartister

Om varför det är ok att politiker går på galor men inte kändisfester, om att det är få som vill kandidera för Miljöpartiet och om att det mesta verkar vara "A och O" för kulturministern.

David har gått igenom allt som Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson gjort på sistone för att få lite fler röster, allt ifrån att prata i en megafon, till att klottra "Johan was here".Vi fördjupar oss i varför det verkar va ont om miljöpartister, för i var fjärde kommun är det ingen som vill kandidera för Miljöpartiet.Veckans spaning handlar om att kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) är ute i offentligheten igen och pratar om allt som är "A och O" för henne. Och det verkar vara mycket som är viktigt, nästan allting faktiskt.Vera, en av våra lyssnare undrar hur det funkar med att politiker går på galor och kändisfester, apropå senaste debatten kring att Ebba Busch inbjudan till Elle-galan drogs in. Vi pratar om uppmärksammade fester som partiledare fått kritik för och om varför det verkar vara mer ok att gå på galor än på kändisfester.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-05-07
Länk till avsnitt

Jimmie Åkessons rosa flamingo

Om kravet på en lag mot omvändelseterapi av unga hbtq-personer, varför är det så svårt för Annie Lööf (C) att välja mellan Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar (V) och vad betyder den rosa flamingon i Åkessons trädgård?

När föredetta statsminister Stefan Löfven i en debatt sa käbbel fick ordet liv igen. Nyligen använde kriminologen Leif GW Persson uttrycket pillekvitt om Ebba Busch vapenkunskaper. Vilka fler gamla ord kan komma att få liv igen? David har några förslag.Vår politiska satiriker Moa Wallin har kollat in läget med toleransnivån hos de olika partierna som samarbetar och berättar om bland annat när Ebba Busch tyckte att Jimmie Åkesson såg ut som en rosa Barbapappa. På tal om rosa så har Moa också noterat att Åkesson har en rosa flamingo i sin trädgård, något som i vissa kretsar betyder att man är swinger.Lyssnarfrågan kommer från Aischa som vill veta allt om talmannen. Vi får veta att det är det högsta ämbetet i Sverige man kan bli vald till och att man i riksdagen kan köpa en bricka med tre olika sorters kakor som fått namnet talmansrunda, efter talmannens fikastunder med partiledarna. Vår politiska reporter Lova Olsson har också denna vecka på en pressträff insett att hon inte kan fjäderfä- branschen. Moa inser att hon fram till idag använt ordet fjäderfä helt fel.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-04-30
Länk till avsnitt

Vänsterns problem med lyxyachter

Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson?

Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus.  Katherine noterar en ny typ av positionering vem av politikerna har pratat med flest poliser.Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot ett nej blev ett ja.Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Fabian Asserbäck
2022-04-23
Länk till avsnitt

Politikernas tagga-igång-låtar och pinsamma kickoffer

Om låtarna som partiledarna spelar för att komma i rätt stämning inför ett tal och om politiska kickoffer som ofrivilligt gått till historien.

Manowar, Rage Against the Machine, Kent, Kate Perry och Avicii. Där har ni några av de artister som rullar i partiledarnas lurar innan de äntrar scenen. Men vilken artist sitter ihop med vilken partiledare?Sverige har nyligen utvisat tre ryska diplomater i protest mot Rysslands krigsföring i Ukraina. En försiktig markering i skenet av vad Ryssland verkar utsätta amerikanska diplomater för. Skuggning, inbrott, trakasserier och i ett fall en fullbordad tvåa på hallmattan i en amerikansk diplomats bostad. Åtminstone om man ska tro Washington Posts källor.Det är påsk och vår satiriker Moa Wallin tar oss tillbaka till 2013 och den så kallade ryska påsken. När ryska stridsplan kränkte svenskt luftrum tycktes det svenska försvaret ha fullt upp med att fira påsk. Det är valår och partiernas val-kickoffer står för dörren, event som ibland rönt ofrivilligt stor publicitet. Vår politiska reporter Lova Olsson berättar om när Alliansen skulle kicka igång sin valturné 2014 och själva kickoffen hamnade i skuggan av den nitiske person som värmde upp den samlade skaran folkvalda. Några år tidigare, 2010, valde Gudrun Schyman att bokstavligen sätta fyr på 100 000 kronor. Feministiskt initiativ, partiet Schyman företrädde, fick uppmärksamhet. Men alla lät sig inte övertygas om att detta var det bästa sättet att synliggöra löneskillnaden mellan kvinnor och män. Samma år ville Stockholms socialdemokrater inte vara sämre på att skapa rubriker: Carin Jämtin och Iilja Batljan gjorde val-kickoff genom att lansera förslaget om en egen butler till stockholmarna som behövde mer tid till att älska, skratta och leka med barnen.Veckans lyssnarfråga kommer från signaturen Andreas N (är det talmannen som hört av sig till oss!?) som undrar hur det funkar i Riksdagen när en partiledare saknar riksdagsplats.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Sukran Kavak
2022-04-16
Länk till avsnitt

Sabunis sorti och partiledarnas Instagramkonton

Om att Sabuni hastigt avgår som partiledare för Liberalerna, om Socialdemokraternas inre kval och våndor kring Natofrågan, om vem som sköter partiledarnas Instagramkonton och om hur Nooshi lever upp till Vänsterpartiets nya vanligt-folk image.

Nyamko Sabuni avgår tätt inpå ett val. Vad betyder det här? Vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson ger oss en analys av ett splittrat parti med egna som läcker information och interna strider.Ett av Socialdemokraternas känsligaste ämne just nu är Natofrågan. Partiet har alltid varit emot ett Natomedlemskap men det är nya tider nu i och med Rysslands invasion av Ukraina. Hur ska Socialdemokraterna kunna göra en smidig svängning i frågan?En av våra lyssnare undrar om det är partiledarna själva som sköter sina sociala medier och om de får lägga ut vad de vill. Vår politiska satiriker Moa Olsson svarar för första gången på lyssnarfrågan och ger oss alla svaren. Till exempel om vem som lägger upp mest ilägg om sina barn och vilken partiledare som har mest influencerpotential?Moa har också en spaning kring hur Nooshi Dadgostar lever upp till Vänsterpartiets nya vanligt-folk image. Vi får bland annat höra en 14-årig Nooshi prata om att det är konstigt att äta kött till dagens Nooshi som gång på gång upprepar att hon faktiskt äter kött.  David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-04-09
Länk till avsnitt

Nyamkos kvart-i-tre-ragg och partiledarnas träningsrutiner

Om gängkriminalitet som valfråga, Ulf Kristerssons hektiska schema, partiledarnas träningsrutiner och hur det låter när Katherine blir lurad av David.

Det har varit 72 skjutningar bara i år fram till mitten av mars. Innan kriget i Ukraina var gängkriminaliteten den stora valfrågan. En ny rapport i ämnet visar 448 utdömda fängelseår men samtidigt rekryteras tre nya personer till gängen. Vi hör om en hätsk debatt mellan S och M i frågan, en hint om hur valrörelsen kommer att låta.Vår politiska satiriker Moa Wallin har gått igenom en dag i Ulf Kristerssons liv (M) och ställer sig frågan hur han hinner med allt. Te x säger han att han har daglig kontakt med både Carl-Bildt och Finland.  Lyssnarfrågan kommer från Sanna som undrar hur hälsosamma politikerna är. Vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson berättar att de tränar mer än genomsnittet, vad de olika partiledarna tränar och även vilken musik vissa har i lurarna. Vi får också höra om en fotbollsmatch mellan regeringen och oppositionen från 2007 när Reinfeldt var statsminister och där oppositionen hade Tomas Bodström som hade spelat i AIK. Och höra den ramsa som regeringen sjöng under matchen.Det blir också om talet som Nyamko Sabuni höll på Moderaternas partikonvent där hon pratade om att vara Socialdemokraternas kvart-i-tre-ragg och fick stående ovationer.Programmet spelades in den 1 april, något som Katherine inte tänkte på och blev därmed rejält lurad av David.   David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-04-02
Länk till avsnitt

Kungens miljoner och Magdalena Anderssons vinnarskalle

Om kungens pengar och hans upp- och nergångar, om Magdalena Anderssons vinnarskalle, om intrigerna i ungdomsförbunden och om varför Katherine och Lova inte vill festa med politiker.

För första gången ska kungen redovisa vad han gör med de miljonerna han varje år får från statsbudgeten, det s.k. apanaget. I år var det 149 miljoner. Hur mycket får Victoria och Carl Philip  egentligen och hur mycket går till kläder? Vi får också veta när kungen var som mest populär och minst populär och varför. Och vad hände egentligen med frågan om monarki eller republik bland partierna?Vad tyckte Magdalena Andersson (S) egentligen om att Ulf Kristersson (M) gasade på när de fick provköra ett pansarfordon vid en Nato-övning? Vi analyserar utifrån att det är känt vilket vinnarskalle statsministern är.Vår politiska satiriker Moa Wallin har märkt att man inom partierna pratar som sina partiledare, ibland så lika att David inte hör skillnaden på vem som är vem. Moa har ljudbevis.Eivind, en av våra lyssnare vill veta om intrigerna inom ungdomsförbunden. Vi får höra om en ökänd strid i MUF när Fredrik Reinfeldt utmanade Ulf Kristersson om ordförandeposten, i media beskrivet som Slaget i Lycksele och som Reinfeldt än idag ser som ett av sina största misstag i politiken. Det blir förstås också om bråken inom ungdomsförbundet med mycket drama, sossarnas plantskola för blivande ministrar-SSU.Vår inrikespolitiska reporter Lova berättar också om ett möte mellan henne och drottning Sylvia som inte riktigt blev som Lova hade tänkt sig. David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-03-26
Länk till avsnitt

Finlandsfeber och bråk mellan gamla bästisar

Om att det är dålig stämning mellan de gamla bästisarna S och Mp, att det är coolt med Finland i svensk politik och om hur en statsminister skapas.

Varför säger alla politiker "vid pump" nuförtiden?  T om vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson slänger sig med det i programmet. Katherine ser till att hon förklarar sig.Sen Miljöpartiet bröt upp med regeringen och Socialdemokraterna själva styr regeringen har de lagt fram flera förslag som Miljöpartiet är väldigt arga på. Det har varit hård ton från Mp men S svarar inte.Det råder Finlandsfeber i Sverige och politikerna verkar tävla om vem som har närmast relation till Finland. Vår politiska satiriker Moa Wallin har bevisen.Lyssnarfrågan kommer från Johanna som undrar hur en statsminister skapas. Vi får veta att Magdalena Andersson har fått gå en kurs i utrikespolitik och förra statsministern Stefan Löfvén fick gå en kurs i jämställdhet och läste den feministiska boken Under det rosa täcket av Nina Björk.Vi får också höra om en liten vit lögn som vår Lova erkänner att hon drog i riksdagen i veckan som hon har lite dålig samvete över.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshowI den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-03-19
Länk till avsnitt

Putinpriser och Anders Borgs kärleksliv

Putinpriser eller Magdalenapriser? Regeringen och oppositionen hittar nya sammansättningar av ord. Fängelse för sexköp, argumenten mot Nato och om före detta finansminister Anders Borgs kärleksliv.

Ett nytt ord som några av våra ministrar den här veckan använt sig av är Putinpriser, när de pratat om anledningar till de höga drivmedelspriserna. Men oppositionen har kontrat med Magdalenapriser eller sossepriser. Vi reder ut vad det handlar om.Mycket av rapporteringen på sistone handlar om kriget i Ukraina, vilket gjort att svensk inrikespolitik hamnat under radarn. Vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson har koll på lagförslagen och regeringsbesluten som inte kommer igenom i rapporteringen. T ex att straffet för de som köper sex kan komma att skärpas till fängelse, och inte böter som straffet ofta blir idag.Mång av lyssnarfrågorna handlade den här veckan om Nato. Vi får veta varför Sverige inte gick med innan kriget i Ukraina och vilka argument partierna hade.David har sett en intervju där ex-finansminister Anders Borg berättar väldigt öppet om sitt kärleksliv. David och Katherine har lite olika inställningar till det. David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-03-12
Länk till avsnitt

Partiernas lotterier och tidningar ger miljoner till partikassan

Hör om kaoset i (v) när partiet gick emot sin ledare i ett historiskt beslut. Om gamla partiledare som gör comeback, och om partiernas sidoprojekt som generar miljoner.

Det blir en djupdykning i vad som egentligen hände när vänsterpartiet gick emot sin partiledare och sa nej till 5000 pansarskott till Ukraina men snabbt ändrade sig. Vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson har varit i riksdagen och sett hur dörrar stängts och v-ledamöter som vägrat svara på frågor.Hör också om varför Katherine blev utskälld av Finlands före detta statsminister i direktsändning och vad som kanske händer med all rysk sprit som plockas bort från Systembolaget.I samband med kriget i Ukraina har vår politiska satiriker Moa Wallin sett att flera av Sveriges ex-statsministrar gjort comeback. Att ju längre tid som har gått sen de var vid makten, desto högre är deras tonläge i debatten. Moa har ljudbevis.Veckans lyssnarfrågan kommer från Emil och hans flickvän Sofia som undrar hur partierna tjänar sina pengar. Vi får b la höra om partiernas sidoprojekt som genererar miljoner till partierna och om det finns nått samband mellan det rikaste partiet och det parti som får flest röster.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
2022-03-05
Länk till avsnitt

Politikerna analyserar Putins ledarstil

Hör om de före detta toppolitikerna som recenserar Putins ledarstil. Om hur mycket partiledarna vågar kritisera statsministern när det är krig så nära Sverige och om Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons ovanliga möte.

Först fick Magdalena Andersson kritik för att hon inte kunde definiera ordet invasion och sen blev hon hyllad efter pressträffen när Ryssland hade anfallit Ukraina. Hur klarar Magdalena Andersson det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget?Vår inrikespolitiska reporter Lova Olsson har som vanligt hängt i riksdagen och berättar om stämningen i korridorerna där efter att Ryssland invaderat Ukraina och berättar om ett ovanligt möte som Magdalena Andersson och Ulf Kristersson hade på tu man hand.Och så pratar vi om hur idrotten förhåller sig till konflikten nu när herrarnas Champions League-final i fotboll flyttas från ryska St. Petersburg och Sverige drar sig ur bandy-VM i Ryssland.Veckans lyssnarfråga kommer från Filip som undrar varför vi har 349 platser i plenisalen och hur det hänger ihop med att den svenska riksdagen kallades för lotteririksdagen?David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla SvenssonDigitalredaktör: Assaad Daoudi
2022-02-26
Länk till avsnitt

Partiet med högst utbildade och Hanif Bali lämnar riskdagen

Om stora namn inom partierna som inte ställer upp på omval, riksdagsledamöternas utbildningsnivå och en spaning om hur valkampanjen hade sett ut om vänsterpartiets förslag om en folkomröstning om vinster i skolan blev verklighet.

Om kända politiker som hoppar av riksdagen när partierna börjar lista sina kandidater inför valet. Moderaternas färgstarke Hanif Bali ställer inte upp för omval och nästan hälften av centerns riksdagsledamöter hoppar av.Vår satiriker, Moa Wallin har noterat att Magdalena Andersson har en ny favorit formulering mot vinster i skolan. Det handlar om kampen mellan suddgummin och strippklubbar.Veckans lyssnarfråga kommer från Sorosh som undrar vilken utbildning svenska politiker har.  Nyligen kom en undersökning som visade att miljöpartiet har de högst utbildade riksdagsledamöterna och att SD har de med lägst utbildning.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla SvenssonDigitalredaktör: Raffael Antonio
2022-02-19
Länk till avsnitt

Politiska vildar och ikoniska klädval

Om politiska vildar i riksdagen, partiledare som kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och några av de mest uppmärksammade klädesplaggen politikerna burit genom åren.

Nyligen kom nyheten att Feministiskt initiativ vill utesluta Gudrun Schyman för att hon vill starta ett nytt parti.När Schyman var ledare för vänsterpartiet valde hon själv att hoppa av och bli politisk vilde. Mikael Jansson, SD:s förre partiledare, hoppade av på grund av natofrågan och Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, fick nyligen igenom flera förslag som politiskt vilde, i utbyte mot att hon släppte fram två socialdemokratiska statsministrar.Under OS har vår politiska satiriker Moa Wallin noterat att politikerna kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och hon funderar på vad som döljer sig bakom den sportintresserade fasaden.Veckans lyssnarfråga handlar om politikernas kläder. Vår politiska reporter Lova Olsson går igenom några av  de mest ikoniska klädesplaggen politiker burit. Exempelvis den dåvarande miljöministern Andreas Carlgrens (c) skinnjacka i talarstolen, som ledde till missnöje i riksdagen. Mona Sahlins (s) vita skjorta när hon höll ett av Sveriges mest uppmärksammade offentliga försvarstal under Tobleroneaffären. Mest uppmärksamhet av alla politikers kläder fick Carl Bildts (m) sidenkavaj med råttmönster.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla SvenssonDigital redaktör: Petrina Hinas
2022-02-12
Länk till avsnitt

Partiledarna som tjänar mest och minst

Om klassiska förhör i KU, statsministerns lön och vilka som tar smällen när landsbygdsväljarnas röster står högst upp på önskelistan.

Vi dyker ner i några av de mest uppmärksammade KU-förhören och översätter den heta ordväxlingen i utfrågningen om Ebbe Carlsson-affären till dagens språk. Dessutom hör vi hur det lät när dåvarande statsminister Göran Persson (S) röt ifrån i konstitutionsutskottet.Om statsminister Magdalena Anderssons (S) lön:Veckans lyssnarfråga handlar om hur mycket partiledarna tjänar och vilka förmåner de har. Vi går igenom lönerna, från statsministern till partiledaren som tjänar minst.Satirikern Moa Wallin funderar på definitionen av landsbygd, med tanke på att Mattias Karlsson (SD) åkte till Växjö på landsbygdsturné.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla Svensson
2022-02-05
Länk till avsnitt

Partiledarna som har klickat privat

En ny politisk talkshow med David Druid och Katherine Zimmerman. I första avsnittet pratas det om kompisrelationerna som gjort avtryck i den svenska politiken.

Ett exempel på politiker som klickat är Maud Olofsson (C) och Fredrik Reinfeldt (M) som sedan bildade Alliansen. Vi pratar också om förre statsministern Stefan Löfvens (S) ihärdiga försök att skaffa partiledarkompisar som ny i gänget.Därför måste statsministern bo i Sagerska palatsetVeckans lyssnarfråga handlar om varför statsministrarna måste flytta in i Sagerska palatset. Vår politiska expert Lova Olsson ger oss en detaljrik inblick i hur livet för en statsminister kan se ut där. Hon berättar om statsministrar som fastnar i hissen, om brandlarm som går varje gång det rostas frukostmackor och om Fredrik Reinfeldts (M) lycka när han fick en torktumlare till palatset.David Druid och Katherine Zimmerman i ny talkshowI den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla SvenssonTekniker: Josef Reinhold
2022-01-29
Länk till avsnitt

Trailer: Druid och Zimmerman show

Ny politisk talkshow om allt du behöver veta inför riksdagsvalet med Katherine Zimmerman och David Druid. Premiär på lördag den 29 januari.

2022-01-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.