Sveriges 100 mest populära podcasts

Du lyssnar på Sydsvenskan

Du lyssnar på Sydsvenskan

Sydsvenskans nyhetspodd rotar i aktuella, spännande och viktiga nyhetsberättelser. Du som lyssnar blir lite klokare på Skåne, Sverige och världen på 20 minuter.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sydsvenskan.se/varapoddar

Avsnitt

Har varghatet kommit till Skåne?

Norrut i Sverige väcker vargen rädsla och hat. Det uppstår infekterade konflikter och tjuvjakt. Nu har vargen etablerat sig i Skåne och angreppen mot får och getter blir fler. Kan samma sak hända här?
? Stora rovdjur väcker starka känslor, säger Sydsvenskans Jonas Nyrén. 
2022-11-29
Länk till avsnitt

Hur blev Helsingborgs centrum för kokainsmuggling?

Med jämna mellanrum upptäcks kokainlaster på flera hundra kilo i containrar med bananer eller broccoli. Nästan alltid är de på väg från Sydamerika ? till Helsingborg. Varför?
2022-11-25
Länk till avsnitt

Håller Partiet Nyans på att falla samman?

Partiet Nyans storsatsade i Malmö inför valet ? men misslyckades. Nu skakas de av interna strider. Kan Nyans överleva?
? Det finns flera konflikter ? många små, vissa större, säger Sydsvenskans reporter Inas Hamdan, som tillsammans med Dan Ivarsson nominerades till Stora journalistpriset för sin granskning av Partiet Nyans.
2022-11-23
Länk till avsnitt

Så köpte Qatar fotbolls-VM

Vapenaffärer, hemliga transaktioner och en mystisk lunch på det franska presidentpalatset. Plötsligt hade flera medlemmar i FIFA:s exekutiva kommitté ändrat sig och stöttade Qatars VM-ansökan. Hör om hur ett kungarike lika stort som Skåne köpte fotbolls-VM.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Vad är nästa fas i kriget i Ukraina?

Cherson är ryskt för evigt, sa Putin. Sex veckor senare återtog Ukraina staden. Zelenskij beskriver triumfen som ?början på slutet av kriget?. Är det önsketänkande eller realistiskt?
? Eftersom den ryska positionen är att Ukraina inte finns och inte ska finnas, är det ju ganska svårt att förhandla med sådan motpart, säger Kalle Kniivilä, Sydsvenskans Rysslandsexpert.
2022-11-16
Länk till avsnitt

Ska Barsebäck dras igång igen?

På 70-talet tågade tiotusentals danskar i protest mot kärnkraftverket i Barsebäck. Nu talar allt fler om att de vill starta upp det igen. Men är det ens möjligt?
2022-11-11
Länk till avsnitt

Är det för sent att rädda klimatet?

På FN:s klimattoppmöte i Egypten säger generalsekreteraren att vi är på en motorväg mot ett klimathelvete. Greta Thunberg bojkottar mötet och kallar det för ?greenwashing?. Börjar tiden rinna ut?

? Det vi säkert vet är att ju högre uppvärmningen blir desto mer oförutsägbara, och större, blir konsekvenserna, säger Sydsvenskans reporter Elin Fjellman.
2022-11-09
Länk till avsnitt

Varför är dansk politik så märklig?

Fjorton olika partier. En minkskandal. Och ett valresultat som vänder när 99,9 procent av rösterna är räknade. För en svensk kan politiken på andra sidan sundet verka märkligt. Vad är det egentligen de bråkar om?
2022-11-04
Länk till avsnitt

Brandão Jönsson: Kan det bli kupp i Brasilien?

Bolsonaro vägrar erkänna att Lula vann det brasilianska valet. Nu blockeras motorvägen utanför São Paulo av Bolsonaroanhängare. Henrik Brandão Jönsson är med från Rio de Janeiro i ett skakigt Brasilien. 

? Folk har slutat prata med varandra, det blir aggression direkt, säger han.

2022-11-02
Länk till avsnitt

Hur blev Kinesiska muren en nationell bostadsskandal?

I ett bostadshus på Rosengård lever nästan 150 familjer i kalla lägenheter med mögel, råttor och trasiga hissar. Tre år efter Sydsvenskans granskning pågår rättegången. Men hur gick det egentligen till när Kinesiska muren blev ökänd i hela landet?
? Situationen för de som bor i Kinesiska muren är inte bättre idag, säger Erika Oldberg, reporter på Sydsvenskan.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Så upptäcktes jättedinosaurier i Bjuv

I en gammal gruva i Billesholm har forskare gjort extraordinära upptäckter. Tio meter höga dinosaurier som vandrade omkring i Skåne för 200 miljoner år sedan. Nu kan fynden förklara varför dinosaurierna tog över jorden.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Hur kommer SD förändras av makten?

Sverigedemokraterna är inte längre paria i svensk politik. Jimmie Åkesson beskriver Tidöavtalet som ett paradigmskifte. Men vad händer med SD när de inte längre är rebeller utan ett maktparti?

? Det kommer bli en svår balansgång. De kommer fortfarande vilja ha underdogperspektivet, men samtidigt är de måna om att visa både väljarna och sina samarbetspartier att vi kan det här, säger Sydsvenskans Kenan Habul, som har följt partiet länge.
2022-10-19
Länk till avsnitt

Är padeldöden här?

Plötsligt skulle hela Sverige spela padel. Det bygges hallar i varenda by. Till och med Globen blev padelbana. Två år senare står hallarna tomma och hotas av konkurs. Är det nu padelbubblan spricker?
2022-10-14
Länk till avsnitt

Det hemliga spelet om makten i Malmö

På valnatten jublade de rödgröna partierna i Malmö. De hade säkrat egen majoritet i kommunfullmäktige. Sedan brakade allt samman. Vad var det som hände?
2022-10-12
Länk till avsnitt

Vem är den sämsta litteraturpristagaren någonsin?

?Ett dåligt skämt?. ?Skandal?. ?En förolämpning mot litteraturen?. Kulturredaktionen på Sydsvenskan brukar vara syrlig när Svenska Akademien delar ut Nobelpriset i litteratur. Nu utser Rakel Chukri och Per Svensson de absolut sämsta litteraturpristagarna någonsin.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Hör vår reporter söka lägenhet med svenskt vs. utländskt namn

"Johanna" får tips på hur hon kan undvika stadsdelar med många invandrare. Med utländskt namn undrar hyresvärden istället vilket land hon kommer från och hur många barn hon har.
2022-10-04
Länk till avsnitt

Har vi tappat kontrollen över de invasiva arterna?

Parkslide och jätteloka sprider sig snabbare än någonsin. Nu har myndigheterna gett upp tanken på att bli av med de invasiva arterna. Möt "jättelokans fiende nummer ett", mannen som varnade redan för 40 år sedan.
2022-09-30
Länk till avsnitt

Jublar Putin åt det italienska valresultatet?

Tre högerpopulister som tidigare haft starka band till Moskva griper makten i EU:s tredje största land. Är det slutet för den europeiska sammanhållningen mot Ryssland?
? Alla de här tre politikerna har tidigare framställt sig som goda vänner till Putin. Berlusconi och Putin hade en "bromance", och Salvini har gått klädd i en t-shirt med Putin-tryck, säger Eskil Fagerström, Italienkännare på Sydsvenskan.
2022-09-28
Länk till avsnitt

Hur ska man överleva vintern?

Elräkningar på 20 000 kronor. Chockhöjningar av räntan. Rekorddyra matkassar. En hård vinter är på väg.
? Det är första gången jag oroar mig för den svenska medelklassen, säger privatekonomiexperten Jan Bolmeson.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Varför har unga blivit höger?

Årets val blev superjämnt. Men om de unga hade fått bestämma skulle högern vinna enkelt. Hur gick det till när de unga blev höger? Och vad betyder det för framtiden?
2022-09-21
Länk till avsnitt

Kapningen på Bulltofta ? gisslandramat som förändrade Sverige

Sverige höll andan när tre beväpnade kapare tog 86 passagerare som gisslan och hotade spränga SAS-planet på Bulltofta i luften. 50 år senare berättar den första polisen på plats vad som hände.
? Vissa saker som hände kommer jag ta med mig i graven, säger han
2022-09-15
Länk till avsnitt

Hur ska Kristersson få ihop det?

Mycket tyder på att Ulf Kristersson får uppdraget att försöka bilda regering. Med en lövtunn majoritet och två partier som alldeles nyligen var huvudfiender. Hur ska det gå? ? SD kommer med ultimatum L omöjligt kan gå med på, säger Erik Magnusson.
2022-09-12
Länk till avsnitt

Blir det maktskifte i Lund som vanligt?

Så fort det är val faller styret i Lund. Så har det varit sedan 80-talet. Nu är den styrande "Lundakvintetten" oense om både skatterna och "fritt sök". Slutar valet i Lund som vanligt?
2022-09-09
Länk till avsnitt

Har Danmark löst gängproblemen?

I den svenska valrörelsen lyfts Danmark fram som ett föregångsland när det gäller att bekämpa gängen. Men hur fungerar de stenhårda danska lagarna? Och går de att använda i Sverige?? Det ser ut som att det funkar. Du får bort folk med regelrätt inlåsning. Men hur detta förebygger nya gängbrott och nya gängmedlemmar, det vete tusan, säger Joakim Palmkvist.
2022-09-07
Länk till avsnitt

Har Boplats syd blivit en slasktratt?

128 000 människor står i kö på Boplats syd. Men "attraktiva" hyresgäster kan få lägenhet på nolltid. Hör när vår reporter blir erbjuden ett förstahandskontrakt på mindre än fem minuter.
2022-09-05
Länk till avsnitt

Vem griper makten i Malmö?

Varför har Malmö Sveriges högsta arbetslöshet? Hur ska gängen knäckas? Ska elsparkscyklar förbjudas? Och vad ska vi göra med Zlatanstatyn? Kampen om vem som ska styra Malmö är i full gång.
2022-09-02
Länk till avsnitt

Därför har antalet smuggelvalpar exploderat

Det finns stora pengar att tjäna på att smuggla hundar. I de olagliga hundtransporterna forslas valpar in i Sverige under eländiga förhållanden. Vem köper smuggelhundarna? Och går handeln att stoppa?
2022-08-26
Länk till avsnitt

Vad blir svaret på skjutningen på Emporia?

Polisen kopplar skjutningen på Emporia till en pågående gängkonflikt i Malmö. Vad handlar konflikten om? Och vad kommer hända nu? ? Jag tror att de som kan kommer sticka från stan. Jag har indikationer på att två tunga kriminella redan har gjort det, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.
2022-08-23
Länk till avsnitt

Vad vill minoritetspartiet Nyans egentligen?

Partiet Nyans vill att muslimer och afrosvenskar ska bli en nationella minoriteter, och att det ska vara olagligt att bränna koranen.Nu storsatsar partiet i Malmö för att komma in i riksdagen. Har de någon chans att lyckas?
2022-08-18
Länk till avsnitt

Varför pågår en modern vikingafejd i Skåne?

En dag i april rullar plötsligt ett 14 meter långt vikingaskepp iväg på ett bilsläp från vikingabyn Foteviken. Bakom ratten sitter museets förre chef. Båten hittas sedan i en rivaliserande vikingaby i Löddeköpinge. År 2022 pågår en vikingafejd i Skåne.
2022-07-21
Länk till avsnitt

Så tjänar kriminella miljoner på sopor

Att var sopskurk kan vara lika lönsamt som att sälja knark. Och straffen är minimala. Följ med när Sydsvenskan gräver i Skånes olagliga soptippar.? Förtjänsterna är fullt jämförbara med vad du kan dra in på att smuggla narkotika, säger Joakim Palmkvist.
2022-07-12
Länk till avsnitt

Kommer publiken någonsin tillbaka efter pandemin?

Sommarens festivaler slår publikrekord. Men på teatrar och biografer är det fortfarande tomt. Hur mår kulturbranschen efter pandemin?
2022-07-07
Länk till avsnitt

EXTRA: Masskjutningen i Köpenhamn

Tre personer ihjälskjutna i ett köpcentrum. Filmklipp på en man som springer omkring med gevär. Vad är det egentligen som har hänt i Köpenhamn?
2022-07-05
Länk till avsnitt

Borde arbetslösa skåningar flytta till Norrbotten?

Arbetslösheten i Skåne är bland den högsta i landet. Samtidigt skriks det efter arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Sydsvenskan har rest norrut för att följa den gröna guldruschen. ? Det jämförs med Klondike ? floden i Kalifornien dit många sökte sig i slutet av 1800-talet för att leta guld, säger Sydsvenskans Kenan Habul.
2022-06-28
Länk till avsnitt

Varför backar alla Johnny Depp?

Amber Heard menar att hon utsatts för misshandel och sexuella övergrepp av Johnny Depp. Men på nätet har stödet för Depp vuxit till en rörelse. #JusticeForJohnnyDepp har över 18 miljarder visningar på TikTok. Varför?? Jag tänker mycket på ett gladiatorspel. Folk längtar efter att se Amber Heard slitas i stycken av vilda djur, säger Rakel Chukri.
2022-06-02
Länk till avsnitt

Hur länge orkar Ukraina hålla sams?

Under krigets första tre månader har den ukrainska sammanhållningen varit total. Nu syns de första tecknen på att den börjar krackelera. Vad innebär det för kriget?? Det är givetvis en fördel för Ryssland att motståndarsidan bråkar inbördes. Det är klart att den ryska propagandan kommer använda detta på olika sätt, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.
2022-06-01
Länk till avsnitt

Hur hänger de skånska skolattackerna ihop?

Efter skolattacken i Eslöv döms gärningsmannen till sluten ungdomsvård. Ändå kan han ha daglig kontakt med sin bästa vän och "blodsbroder". Några månader senare slår även han till mot sin skola. Tre skolattacker i Skåne på sju månader ? hur hänger de ihop?
2022-05-26
Länk till avsnitt

Hur heligt är det fria skolvalet?

Skolsegregationen ökar och det fria skolvalet pekas ut som boven i dramat. Det ger dessutom föräldrar beslutsångest och skamkänslor. Hur viktigt är det att få välja skola?
2022-05-24
Länk till avsnitt

När spricker bostadsbubblan?

Svenska hushåll är belånade upp till taknocken. Nu höjs räntorna och inflationen stiger samtidigt som det är krig i Europa. Har vi en bostadsbubbla? Och vad händer om den spricker?
2022-05-19
Länk till avsnitt

Varför ökar klyftan mellan fattiga och rika i Malmö?

Vissa Malmöbor har det bättre än någonsin. Andra måste klara sig på några tusenlappar i månaden. Inkomstskillnaderna i Malmö har tredubblats sedan 90-talet. Vad beror det på?
2022-05-17
Länk till avsnitt

Plågade och övergivna ? vi mötte de krigsdrabbade djuren

En trebent hund. En blind katt. En örn som smugglats i en låda från Kharkiv. Sydsvenskan besökte djurhemmet i Ukraina som tar hand om de djur som drabbats av kriget. ? Det berörde mig mer än jag trodde, säger Sydsvenskans Joakim Palmkvist.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Går vi mot sju svåra år?

Inflationen är den högsta på 30 år. Räntorna går upp. Är vi på väg in i en ekonomisk kris? ? Vi har levt i fred och välmåga, men nu är det andra tider på gång, säger Sydsvenskans Erik Magnusson.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Därför vinner Ukraina informationskriget

När president Zelenskyj talar i sin gröna t-shirt lyssnar publiken i väst. Videoklipp från den ukrainska militären blir virala världen över. Hur blev Ukraina så skickligt på att bedriva informationskrig? ? Zelenskyj spelar sitt livs roll, som president, säger Kalle Kniivilä.
2022-05-03
Länk till avsnitt

Var upploppen organiserade?

Polisen säger att upploppsmakarna var våldsammare och mer organiserade än tidigare. Samtidigt stöttade stora utländska konton kravallerna. Var påskhelgens upplopp verkligen spontana?
2022-04-29
Länk till avsnitt

Moa Berglöf skrev ?Öppna era hjärtan? ? sedan förändrades allt

Ingen i rummet tänkte att det var något särskilt med de tre orden. Men de blev politisk historia och förändrade Moa Berglöfs liv. Nu skriver hon boken "Landsförrädare". ? Jag fick brev hem i brevlådan från NMR. Och från en officer i försvarsmakten som skrev att jag skulle dömas för förräderi, säger Moa Berglöf.
2022-04-26
Länk till avsnitt

Varför har man rätt att bränna koranen?

Den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har lett till upplopp i flera svenska städer. Varför får han fortsätta? ? Att människor blir kränkta är inte en gräns för yttrandefriheten, säger Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Agenter, hemligheter och giftiga utsläpp ? berättelsen om molnfabriken i Staffanstorp

Kodnamn. Sekretessavtal. Affärsmän som inte berättar vad de heter. När Microsoft vill bygga ett datacenter i Staffanstorp sker det i hemlighet. Det ska bli en jättemöjlighet för kommunen. Men ingen vet ännu att molnfabriken kommer släppa ut giftiga avgaser över det intilliggande villaområdet.
2022-04-19
Länk till avsnitt

Kan Natoansökan göra Sverige till måltavla?

Mycket tyder på att Finland är på väg in i Nato. Sverige kan följa efter. Men vad finns det för risker? ? Det blir en farlig tid från det att vi lämnar in ansökan tills att vi kan bli medlemmar, säger Sydsvenskans Erik Magnusson.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Har polisen fått stopp på skjutningarna i Malmö?

Skjutningarna har minskat med 70 procent på fyra år i Malmö. Nu får strategin "Sluta skjut" internationell uppmärksamhet. Sydsvenskans Joakim Palmkvist reder ut om metoden verkligen fungerar. Och har den några baksidor?
2022-04-12
Länk till avsnitt

Kan kriget snart vara över?

När de ryska styrkorna flyttas från Kiev till östra Ukraina öppnas en möjlighet. Kan Putin kapa åt sig en bit av landet och sedan utropa seger? ? Kriget kan vara slut före den 9 maj, det skulle vara ett symboliskt datum, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.
2022-04-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.